Turski vojni brodovi u moru Neuma

Locked
dalmatinka

#226 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

reis1 wrote:
Fljamurtari wrote:
reis1 wrote:
Rijec Dalmazia, kao i sve izvedenice iz nje, takodje nema nikakve veze sa Hrvatima.
Genije! A znas li s kim ima?

Pa sa Hrvatima zasigurno nema.

Hrvati su dopeljali tamo negdje iz Ukrajine u Dalmaziu, u kojoj su vec postojali Fiume, Zara, Spalato, itd. itd. Ne znam sto vas to jede?
Dalmazia ili Delmatia? :-)
Fljamurtari

#227 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

reis1 wrote:
Fljamurtari wrote:
reis1 wrote:
Rijec Dalmazia, kao i sve izvedenice iz nje, takodje nema nikakve veze sa Hrvatima.
Genije! A znas li s kim ima?

Pa sa Hrvatima zasigurno nema.

Hrvati su dopeljali tamo negdje iz Ukrajine u Dalmaziu, u kojoj su vec postojali Fiume, Zara, Spalato, itd. itd. Ne znam sto vas to jede?
Stagod - samo ponesi dovoljno novaca kad (ustvari ako) budes dolazio... A i ako ne budes - opet dobro.
tnnt

#228 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by tnnt »

Premium wrote: sta hoces da kazes ovim ? Da je Neum trebao pripasti Francuskoj jer Bosna tada nije bila drzava

ps Sto se kleka skoja foja to danas pripada Bosni a savrseno me zaboli ko je ko je kome i sta platio . Ista stvar je sa Herceg Novim . On je u CG i tamo ce ostati a ja bio najvise volio da je cijela CG u Bosni ili u albaniji . Ali mene niko ne pita kao ni tebe . Ja zanm gdje su granice moje drzave i Bog ih nece pomjeriti ni za milimetar .
ne, samo mi palo u oko da su Turci pripojili Bosanskoj državi
otkud ti to da danas pripada Bosni Klek i Škoji?
Avnojevske granice su te da su Klek i Škoji u Hrvatskoj, malo se raspitaj
Fljamurtari

#229 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

dalmatinka wrote:

Londra i Parigi... :mrgreen:

Boze, kako su neki ljudi zavidni i zeljni da odreknu Hrvatima bilo kakav gust... Kompleksaši i kompleksi...
Last edited by Fljamurtari on 15/06/2014 00:31, edited 1 time in total.
dalmatinka

#230 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

Fljamurtari

Stagod - samo ponesi dovoljno novaca kad (ustvari ako) budes dolazio... A i ako ne budes - opet dobro.
Nemoj! Izgubiti će se čovjek!
Fljamurtari

#231 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

Premium wrote: ovo se zove logika i rezon . 8-) 8)
Obrati se bosanskom kralju Tvrtku. I on je i to u dva navrata izjavljivo odanost ugarskom kralju.
Fljamurtari

#232 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

dalmatinka wrote:
Fljamurtari

Nemoj! Izgubiti će se čovjek!
Kompleksaši...
tnnt

#233 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by tnnt »

Premium wrote:
ovo se zove logika i rezon . 8-) 8)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Trojedna_K ... _Dalmacija
kad nemaš pojma, bolje se nemoj ni javljati :-)
animals

#234 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by animals »

Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravili :D ma lukavi su latini, uvijek bili..
dalmatinka

#235 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

Image
reis1

#236 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

Fljamurtari wrote:
reis1 wrote:
Fljamurtari wrote:
Pa n razumijem, šta ste vi - Turci? Nasljednici Turske, šta li?

Inače, Turska ti se pismeno odrekla BiH u korist AU monarhije...
Pa ne razuimjem kakve veze imaju tvoja pitanja s turskim brodovima u Neumu?
Jesi li ti zaboravio sta si napisao? TI si napisao da je neko nezahvalan jer su prodali Neum a sad se bune protiv Turaka. Dakle, postavljas se kao zastitnik interesa Turske spominjes nekakvu nezahvalnost radi ustupanja Neuma (ne prodaje - ustupanja) od strane Dubrovnika i onda meni zamjeras da kakve to veze ima turskim brodovima.

Izgleda da imas pamcenje akvarijske ribice.
Vjerovatno su ljudi dosli tu da vas brane od Italijana, ko i prije 300 godina. Likovi dosli iz prijateljskih namjera, a vi kaze vidi unistavaju nam skoljke. Sramota. :roll:
Daj se dogovori sa sobom i sa svojim zemljacima - da li u Neumu zive i jesu li to - Hrvati? Kad prvo rijesimo to onda mozemo prijeci na slijedeca pitanja...
Pa cekaj, kada je Venecija 1699. godine osvojila Imotsku krajinu (od Cetine do Neretve), koja je prije toga bila u sastavu Hercegovine tj. Huma, nisu li to Dubrovcani pozvali svoje prijatelje Turke i dali im Neum i Sutorinu da se odvoje od Venecije u Imotskoj i u Boki?

Pa mi sada nije jasno sto to Neumljani, tj. Dubrovcani, sada imaju protiv svojih prijatelja Turaka. Prije bilo "upomoc branite nas od Talijana", a sad "dosli ste ovdje da nam unistavate skoljke". Banda nezahvalna baa...
Fljamurtari

#237 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

reis1 wrote:
Pa cekaj, kada je Venecija 1699. godine osvojila Imotsku krajinu (od Cetine do Neretve), koja je prije toga bila u sastavu Hercegovine tj. Huma, nisu li to Dubrovcani pozvali svoje prijatelje Turke i dali im Neum i Sutorinu da se odvoje od Venecije u Imotskoj i u Boki?

Pa mi sada nije jasno sto to Neumljani, tj. Dubrovcani, sada imaju protiv svojih prijatelja Turaka. Prije bilo "upomoc branite nas od Talijana", a sad "dosli ste ovdje da nam unistavate skoljke". Banda nezahvalna baa...
Turska je prodala sva prava na BiH. Isplacena je posteno i posteno bi bilo da ne pruza sape.
reis1

#238 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

dalmatinka wrote:
Dalmazia, Delmatia, Dalmatia - kakve ta rijec ima veze sa Hrvatima? :mrgreen:
dalmatinka

#239 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

reis1

Može li link gdje se to Dubrovčani bune? :D
dalmatinka

#240 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

reis1 wrote:
dalmatinka wrote:
Kakve veze ima s Talijanima? :D
bohhe

#241 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

[quote="reis1"]Teška su to pitanja.
Ali bolje je o tome ne raspravljati jer ti i tebi slični nemate ni osnovno znanje, kamo li raspravljati o tako važnim stvarima. :run:
animals

#242 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by animals »

reis1 wrote:
dalmatinka wrote:
Isto kao Hercegovina sa Bosnjacima..ili Bosna sa Bosnjacima..
Fljamurtari

#243 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

dalmatinka wrote:
reis1

BTW: Skoro svi veci gradovi u Dalmaciji su osnovani najviše od strane Grka.

Šibenik su osnovali Hrvati:

"Unlike other cities along the Adriatic coast, which were established by Greeks, Illyrians and Romans, Šibenik was founded by Croats."

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ibenik#History
bohhe

#244 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

dalmatinka wrote:
reis1 wrote:
dalmatinka wrote:
Kakve veze ima s Talijanima? :D
Oni su priko puta Dalmacije i zavisno od narječja kojim govore (a razlike su tako velike kao da se radi o različitim jezicima) govore Dalmatia, Dalmazia i slično. Ja čuo to u lokalnoj birtiji. U istoj raspravi smo zaključili da su se Rusi zajebali u izboru boje za novi Sukhoj. :mrgreen:
tnnt

#245 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by tnnt »

animals wrote:Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravili :D ma lukavi su latini, uvijek bili..
pa napravili su Šibenik, Knin, Biograd
kao i u cijeloj zapadnoj Europi i u Bosni, jezgre gradova su postali Rimski gradovi i naselja
ako smo mi latini ti si Turčin, kako su ti latini sve muslimane zvali :D
Seoskivaralica

#246 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Seoskivaralica »

Neum u BiH od kada i zasto i kako , postoje istorijski podatci , cinjenice koje su tacne i shvatljive, zasto dubrovnik zeli vise da granici sa osmanskim carstvom vec sa !?....Jasno ko dan....nazalost nije tad peljesac pogodjen , sad bi se lakse naprdivalo......
Po pitanju brodova ,,,,, ....Neka turskih , kao i francuskih kao i njemackih , i svih koji priznaju BiH drzavne vode kako slatke, ha ha ha , tako i slane....
A ovi sto se svadjaju oko medja , ma bjeeeerrriiii.....imamo AVNOJ ako necete ne morate mi prihvatamo one zadnje granice BiH pa ce biti mjesta da se parkira i sedma flota.....

Ne treba na ovakve felseve nasijedati.....jednostavno bujrum svima u Neum.....
Ovi sto se protive nisu svjesni svoje nesvijesti....
dalmatinka

#247 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

Fljamurtari wrote:
dalmatinka wrote:
reis1

"Unlike other cities along the Adriatic coast, which were established by Greeks, Illyrians and Romans, Šibenik was founded by Croats."

I izgradili utvrde za borbu protiv Turaka.( Slijedeće lokacije za snimanje Game of thrones 8-) )
bohhe

#248 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Fljamurtari wrote:
dalmatinka wrote:
reis1

Već njušim raspravu gdje će gornja ekipa povući paralelu sa Grčkom u OC i tome da su Grci osnovali dosta gradova.
Naravno mi im nećemo objašnjavati paralele između antičkih i današnjih Grka, nek se koprcaju u znanju.
A šta tek reći na činjenicu da su Turci originalno mongolsko pleme. Na činjenicu da nije sigurno odakle ćevapi dolaze. Čiji je burek bolji.

Joj ovo je da glava eksplodira................ :mrgreen:
animals

#249 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by animals »

tnnt wrote:
animals wrote:Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravili :D ma lukavi su latini, uvijek bili..
pa napravili su Šibenik, Knin, Biograd
kao i u cijeloj zapadnoj Europi i u Bosni, jezgre gradova su postali Rimski gradovi i naselja
ako smo mi latini ti si Turčin, kako su ti latini sve muslimane zvali :D
Nisi skontao ironiju..a ja nisam Turcin..procitaj , malo bolje post..
reis1

#250 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

Fljamurtari wrote:
reis1 wrote:

Turska je prodala sva prava na BiH. Isplacena je posteno i posteno bi bilo da ne pruza sape.
I vise da ne unistava skoljke po Jadranu... :lol:

A sutra kad vam Talijani s flotom ponovo otmu, tj. vrate nazad svoju Dalmaciju, opet cete bjezat vamo nama po sumama i gorama, i molit Turke da vas brane od Venecije ko i prije 300 godina.
Locked