Dalmazia ili Delmatia?reis1 wrote:Fljamurtari wrote:Genije! A znas li s kim ima?reis1 wrote:
Rijec Dalmazia, kao i sve izvedenice iz nje, takodje nema nikakve veze sa Hrvatima.
Pa sa Hrvatima zasigurno nema.
Hrvati su dopeljali tamo negdje iz Ukrajine u Dalmaziu, u kojoj su vec postojali Fiume, Zara, Spalato, itd. itd. Ne znam sto vas to jede?
Turski vojni brodovi u moru Neuma
- dalmatinka
#226 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
-
Fljamurtari
#227 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Stagod - samo ponesi dovoljno novaca kad (ustvari ako) budes dolazio... A i ako ne budes - opet dobro.reis1 wrote:Fljamurtari wrote:Genije! A znas li s kim ima?reis1 wrote:
Rijec Dalmazia, kao i sve izvedenice iz nje, takodje nema nikakve veze sa Hrvatima.
Pa sa Hrvatima zasigurno nema.
Hrvati su dopeljali tamo negdje iz Ukrajine u Dalmaziu, u kojoj su vec postojali Fiume, Zara, Spalato, itd. itd. Ne znam sto vas to jede?
-
tnnt
#228 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
ne, samo mi palo u oko da su Turci pripojili Bosanskoj državiPremium wrote: sta hoces da kazes ovim ? Da je Neum trebao pripasti Francuskoj jer Bosna tada nije bila drzava
ps Sto se kleka skoja foja to danas pripada Bosni a savrseno me zaboli ko je ko je kome i sta platio . Ista stvar je sa Herceg Novim . On je u CG i tamo ce ostati a ja bio najvise volio da je cijela CG u Bosni ili u albaniji . Ali mene niko ne pita kao ni tebe . Ja zanm gdje su granice moje drzave i Bog ih nece pomjeriti ni za milimetar .
otkud ti to da danas pripada Bosni Klek i Škoji?
Avnojevske granice su te da su Klek i Škoji u Hrvatskoj, malo se raspitaj
-
Fljamurtari
#229 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
dalmatinka wrote:Dalmazia ili Delmatia?Hrvati su dopeljali tamo negdje iz Ukrajine u Dalmaziu, u kojoj su vec postojali Fiume, Zara, Spalato, itd. itd. Ne znam sto vas to jede?
Londra i Parigi...
Boze, kako su neki ljudi zavidni i zeljni da odreknu Hrvatima bilo kakav gust... Kompleksaši i kompleksi...
Last edited by Fljamurtari on 15/06/2014 00:31, edited 1 time in total.
- dalmatinka
#230 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Nemoj! Izgubiti će se čovjek!Fljamurtari
Stagod - samo ponesi dovoljno novaca kad (ustvari ako) budes dolazio... A i ako ne budes - opet dobro.
-
Fljamurtari
#231 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Obrati se bosanskom kralju Tvrtku. I on je i to u dva navrata izjavljivo odanost ugarskom kralju.Premium wrote: ovo se zove logika i rezon .![]()
-
Fljamurtari
#232 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Kompleksaši...dalmatinka wrote:Nemoj! Izgubiti će se čovjek!Fljamurtari
Stagod - samo ponesi dovoljno novaca kad (ustvari ako) budes dolazio... A i ako ne budes - opet dobro.
-
tnnt
#233 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
http://hr.wikipedia.org/wiki/Trojedna_K ... _DalmacijaPremium wrote:
ovo se zove logika i rezon .![]()
kad nemaš pojma, bolje se nemoj ni javljati
- animals
#234 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravili
ma lukavi su latini, uvijek bili..
- dalmatinka
- reis1
#236 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Pa cekaj, kada je Venecija 1699. godine osvojila Imotsku krajinu (od Cetine do Neretve), koja je prije toga bila u sastavu Hercegovine tj. Huma, nisu li to Dubrovcani pozvali svoje prijatelje Turke i dali im Neum i Sutorinu da se odvoje od Venecije u Imotskoj i u Boki?Fljamurtari wrote:Jesi li ti zaboravio sta si napisao? TI si napisao da je neko nezahvalan jer su prodali Neum a sad se bune protiv Turaka. Dakle, postavljas se kao zastitnik interesa Turske spominjes nekakvu nezahvalnost radi ustupanja Neuma (ne prodaje - ustupanja) od strane Dubrovnika i onda meni zamjeras da kakve to veze ima turskim brodovima.reis1 wrote:Pa ne razuimjem kakve veze imaju tvoja pitanja s turskim brodovima u Neumu?Fljamurtari wrote:
Pa n razumijem, šta ste vi - Turci? Nasljednici Turske, šta li?
Inače, Turska ti se pismeno odrekla BiH u korist AU monarhije...
Izgleda da imas pamcenje akvarijske ribice.
Daj se dogovori sa sobom i sa svojim zemljacima - da li u Neumu zive i jesu li to - Hrvati? Kad prvo rijesimo to onda mozemo prijeci na slijedeca pitanja...Vjerovatno su ljudi dosli tu da vas brane od Italijana, ko i prije 300 godina. Likovi dosli iz prijateljskih namjera, a vi kaze vidi unistavaju nam skoljke. Sramota.
Pa mi sada nije jasno sto to Neumljani, tj. Dubrovcani, sada imaju protiv svojih prijatelja Turaka. Prije bilo "upomoc branite nas od Talijana", a sad "dosli ste ovdje da nam unistavate skoljke". Banda nezahvalna baa...
-
Fljamurtari
#237 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Turska je prodala sva prava na BiH. Isplacena je posteno i posteno bi bilo da ne pruza sape.reis1 wrote:
Pa cekaj, kada je Venecija 1699. godine osvojila Imotsku krajinu (od Cetine do Neretve), koja je prije toga bila u sastavu Hercegovine tj. Huma, nisu li to Dubrovcani pozvali svoje prijatelje Turke i dali im Neum i Sutorinu da se odvoje od Venecije u Imotskoj i u Boki?
Pa mi sada nije jasno sto to Neumljani, tj. Dubrovcani, sada imaju protiv svojih prijatelja Turaka. Prije bilo "upomoc branite nas od Talijana", a sad "dosli ste ovdje da nam unistavate skoljke". Banda nezahvalna baa...
- reis1
#238 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Dalmazia, Delmatia, Dalmatia - kakve ta rijec ima veze sa Hrvatima?dalmatinka wrote:
Dalmazia ili Delmatia?
- dalmatinka
#239 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Može li link gdje se to Dubrovčani bune?reis1
Pa cekaj, kada je Venecija 1699. godine osvojila Imotsku krajinu (od Cetine do Neretve), koja je prije toga bila u sastavu Hercegovine tj. Huma, nisu li to Dubrovcani pozvali svoje prijatelje Turke i dali im Neum i Sutorinu da se odvoje od Venecije u Imotskoj i u Boki?
- dalmatinka
#240 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Kakve veze ima s Talijanima?reis1 wrote:Dalmazia, Delmatia, Dalmatia - kakve ta rijec ima veze sa Hrvatima?dalmatinka wrote:
Dalmazia ili Delmatia?
-
bohhe
#241 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
[quote="reis1"]Teška su to pitanja.
Ali bolje je o tome ne raspravljati jer ti i tebi slični nemate ni osnovno znanje, kamo li raspravljati o tako važnim stvarima.
Ali bolje je o tome ne raspravljati jer ti i tebi slični nemate ni osnovno znanje, kamo li raspravljati o tako važnim stvarima.
- animals
#242 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Isto kao Hercegovina sa Bosnjacima..ili Bosna sa Bosnjacima..reis1 wrote:Dalmazia, Delmatia, Dalmatia - kakve ta rijec ima veze sa Hrvatima?dalmatinka wrote:
Dalmazia ili Delmatia?
-
Fljamurtari
#243 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
dalmatinka wrote:Može li link gdje se to Dubrovčani bune?reis1
BTW: Skoro svi veci gradovi u Dalmaciji su osnovani najviše od strane Grka.
Šibenik su osnovali Hrvati:
"Unlike other cities along the Adriatic coast, which were established by Greeks, Illyrians and Romans, Šibenik was founded by Croats."
http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ibenik#History
-
bohhe
#244 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Oni su priko puta Dalmacije i zavisno od narječja kojim govore (a razlike su tako velike kao da se radi o različitim jezicima) govore Dalmatia, Dalmazia i slično. Ja čuo to u lokalnoj birtiji. U istoj raspravi smo zaključili da su se Rusi zajebali u izboru boje za novi Sukhoj.dalmatinka wrote:Kakve veze ima s Talijanima?reis1 wrote:Dalmazia, Delmatia, Dalmatia - kakve ta rijec ima veze sa Hrvatima?dalmatinka wrote:
Dalmazia ili Delmatia?
-
tnnt
#245 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
pa napravili su Šibenik, Knin, Biogradanimals wrote:Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravilima lukavi su latini, uvijek bili..
kao i u cijeloj zapadnoj Europi i u Bosni, jezgre gradova su postali Rimski gradovi i naselja
ako smo mi latini ti si Turčin, kako su ti latini sve muslimane zvali
- Seoskivaralica
#246 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Neum u BiH od kada i zasto i kako , postoje istorijski podatci , cinjenice koje su tacne i shvatljive, zasto dubrovnik zeli vise da granici sa osmanskim carstvom vec sa !?....Jasno ko dan....nazalost nije tad peljesac pogodjen , sad bi se lakse naprdivalo......
Po pitanju brodova ,,,,, ....Neka turskih , kao i francuskih kao i njemackih , i svih koji priznaju BiH drzavne vode kako slatke, ha ha ha , tako i slane....
A ovi sto se svadjaju oko medja , ma bjeeeerrriiii.....imamo AVNOJ ako necete ne morate mi prihvatamo one zadnje granice BiH pa ce biti mjesta da se parkira i sedma flota.....
Ne treba na ovakve felseve nasijedati.....jednostavno bujrum svima u Neum.....
Ovi sto se protive nisu svjesni svoje nesvijesti....
Po pitanju brodova ,,,,, ....Neka turskih , kao i francuskih kao i njemackih , i svih koji priznaju BiH drzavne vode kako slatke, ha ha ha , tako i slane....
A ovi sto se svadjaju oko medja , ma bjeeeerrriiii.....imamo AVNOJ ako necete ne morate mi prihvatamo one zadnje granice BiH pa ce biti mjesta da se parkira i sedma flota.....
Ne treba na ovakve felseve nasijedati.....jednostavno bujrum svima u Neum.....
Ovi sto se protive nisu svjesni svoje nesvijesti....
- dalmatinka
#247 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
I izgradili utvrde za borbu protiv Turaka.( Slijedeće lokacije za snimanje Game of thronesFljamurtari wrote:dalmatinka wrote:Može li link gdje se to Dubrovčani bune?reis1
"Unlike other cities along the Adriatic coast, which were established by Greeks, Illyrians and Romans, Šibenik was founded by Croats."
-
bohhe
#248 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Već njušim raspravu gdje će gornja ekipa povući paralelu sa Grčkom u OC i tome da su Grci osnovali dosta gradova.Fljamurtari wrote:dalmatinka wrote:Može li link gdje se to Dubrovčani bune?reis1
Naravno mi im nećemo objašnjavati paralele između antičkih i današnjih Grka, nek se koprcaju u znanju.
A šta tek reći na činjenicu da su Turci originalno mongolsko pleme. Na činjenicu da nije sigurno odakle ćevapi dolaze. Čiji je burek bolji.
Joj ovo je da glava eksplodira................
- animals
#249 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
Nisi skontao ironiju..a ja nisam Turcin..procitaj , malo bolje post..tnnt wrote:pa napravili su Šibenik, Knin, Biogradanimals wrote:Sad je pitanje, ko je tu prvi zivio..amebe ili....e jesu zaebani Hrvati..dosli,na gotovo izgradjene gradove na najljepsoj obali i jednostavno se uselili..bezobrazluk..a nista sami nisu napravilima lukavi su latini, uvijek bili..
kao i u cijeloj zapadnoj Europi i u Bosni, jezgre gradova su postali Rimski gradovi i naselja
ako smo mi latini ti si Turčin, kako su ti latini sve muslimane zvali
- reis1
#250 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma
I vise da ne unistava skoljke po Jadranu...Fljamurtari wrote:Turska je prodala sva prava na BiH. Isplacena je posteno i posteno bi bilo da ne pruza sape.reis1 wrote:
A sutra kad vam Talijani s flotom ponovo otmu, tj. vrate nazad svoju Dalmaciju, opet cete bjezat vamo nama po sumama i gorama, i molit Turke da vas brane od Venecije ko i prije 300 godina.