Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mad_max_ba

#226 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by mad_max_ba »

beobasket wrote:
prog321 wrote:
mad_max_ba wrote:[
Ako ništa drugo u državama kao što je evo Danska npr, tačno se zna koji zupčanik ide gdje, maloprije si to i sam potvrdio sa školom ta i ta škola aha a šta su ti roditelji završili i šta rade.
I da dosta je veći izbor poslova, ne svidja mi se to, ima ono-odoh raditi to, (simplificiram, nije tako jednostavno ali dosta jednostavnije nego u BiH).
..
Hahah :lol:
U Danskoj skakati iz firme u firmu po tvom receptu je samo moguce ako ces raditi dzaba. Bez debele stele, bilo to preko rodbine ili prijatelja nemas sasnu koliko je crno za noktom. Danski privatnici nisu nimalo humaniji od privatnika u Bosni. I ovdje ljudi rade od jutra do sutra, subotom, nedeljom, svetim danom, praznikom, pa cak i kad imaju godisnji sef zna zvati. Naravno mozemo se zaliti, jer imamo sindikate koji zaista se bore za prava radnika, ali isto tako budi svjestan da vrata zatvaras guzicom. To znaci, ako zivis u maloj sredini, u krugu od 30 kilometara gdje bukvalno svak svakog zna, tvoje mogucnosti su ravne nuli kod drugih poslodavaca, jer ovdje takve stvari munjevito idu u krug.

U javnom sektoru gotovo 3/4 poslova je unaprijed dodjeljeno a oglasi nisu nista drugo nego obicna fasada. Vecina opcina su klasicno kaubojske naravi. U privatnom sektoru cvijeta prijateljska stela ili klasicni nepotizam. Obicno u formi, mama ili babo su u dobrim odnosima sa tamo nekim na petom odjelu i tako sin ili od sestre djete upadne u firmu.

Jako malo ljudi moze izboriti poziciju bez poznanstva, koje mudro nazivamo netværk (mreza).

I treba isto podvuci da trenutna situacija nikako nije optimalna. Preko 150.000 ljudi je bez posla. U brojku nisu uracunati ljudi bez posla a trenutno vode se na sygedagpenge (bolovanju bez posla), obicno do 22 sedmice ali svaka opcina odlucuje hoce li produzit status. Takodje nisu uracunati ljudi na socijali koji trenutno su poslani na aktivaciju (praksu ili tecaj). Dalje, ljudi koji su napustili socijalnu pomoc bilo to iz razloga jer imaju zenu ili muza cija primanja su dovoljna ili roditelje koji brinu o njima, nije bitno. Znaci preko 170.000 ljudi je bez posla. U prijevremenskoj penziji je preko 250.000 ljudi! Od te cjelokupne sume eksperti polaze od teze da 1/4 uziva na osnovi simulacije. U pojedinim opcinama imaju retrospektivnu inspekciju za takve slucaje ali rezultati su minimalni ako ne i ravni nuli. Sve u svemu kada bi skinuli 1/4 sa prijevremenske prenzije onda imamo preko 200.000 ljudi bez posla. Kada bi otjerali sve EU radnike (gastarbajtere) opet imamo preko 140.000 na birou. Nekad davno 1998 pa sve do 2004 je stopa besposlenih bila izmedju 30.000 i 50.000 ljudi.

Razlika izmedju nepotizma i prijateljskih stela u Bosni i Danskoj je samo u kretivnosti zataskivanja. Ovdje su ljudi po prirodi zatvoreni pa tako i te stvari su na isti nacin zapakovane.
Jel treba i tebi da napišem boldovano simplificiram,
Sumarum tvog posta jeste taj da je u Danskoj bez posla cca 200.000 ljudi (ne računam te tzv penzionere).
E hajmo onda o brojevima i komparaciju i logičnosti oko toga izmedju Države i Države BiH.
Danska:
Prema wikipediji a po podatcima iz 2012 godine u Danskoj živi 5.580.000 ljudi a kako sam tvoje navode shvatio 200.000 je nezaposlenih što je stopa od cca 4%
BiH:
Prema podatcima iz zadnjeg popisa 2014 godine u BiH živi cca 3.900.000 ljudi a nezaposlenih (na biroima) 550.000 ljudi što je stopa od cca 14%.

Jednostavnom matematikom vjerovatnoće gdje ću se lakše zaposliti dolazim do saznanja da ću se lakše zaposliti ili lakše promijeniti posao za cijelih 40% koeficijent bolji u Danskoj nego u BiH. A ovo je samo gruba računica.
Eto nacrtah moju izjavu "da dosta je veći izbor poslova, ne svidja mi se to, ima ono-odoh raditi to" iza koje je uslijedio i Simplificiram.
Nemojte vaditi iz kontesta i ciljano samo na jedan dio rečenice.

A i u uvodu kompletnog posta koliko se sječam je isto bilo navedeno:
"Da se razumijemo nigdje ne teče med i mlijeko i svuda ako nešto želiš da ostvariš moraš dobro zasukati rukave i oznojiti guzicu za to, ko god da kaže drukčije LAŽE!!!"

Posebno bih izdvojio ovo.
beobasket

#227 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Nisam naveo sve detalje, primjerice; novo peceno skolovani sa KV, MV i LV (skole gdje adekvatno imas u ruci papir da znas nesto za trzista) skolom bez posla prve dvije godine nisu dio besposlenih u statistici. Tacne brojke: 189.000 besposlenih decembar 2016. Dodaj nato koji nisu dio statiskike, znaci izadjemo na 220.000 i jos nato 21.000 skolovanih iz zadnje dvije godine, koji jos uvjek su bez posla, znaci 241.000. Ako cemo od bruto 5,6 miliona to je 4,3% ako cemo od realne brojke tj. 2,86 miliona, je besposlenost 8,4%

Uzmi u obzir poznavanje jezika. Tako da tih 40% slobodno umanji za 8 do 12 puta.
mad_max_ba

#228 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by mad_max_ba »

Ako idemo na stranu tačnih statistčikih podataka ukucaj stopa nezaposlenosti u BiH izaći će ti rezultati u koje ni ja sam nisam htio povjerovati jer na pojedinim mjestima kažu i preko 40% realnih brojki.

Al ok je upravu si.
9% je Veće od 14% i ovim priču završavam.
Samo kao zaključak.
Ja stvarno nemam pojma šta češ tu u Danskoj, dodji u BiH za stalno da uživaš u mazohismu.
Slowdy

#229 Re: RE: Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Slowdy »

mad_max_ba wrote:Ako idemo na stranu tačnih statistčikih podataka ukucaj stopa nezaposlenosti u BiH izaći će ti rezultati u koje ni ja sam nisam htio povjerovati jer na pojedinim mjestima kažu i preko 40% realnih brojki.

Al ok je upravu si.
Samo kao zaključak.
Ja stvarno nemam pojma šta češ tu u Danskoj, dodji u BiH za stalno da uživaš u mazohismu.
Uzmi u obzir i to da je u Danskoj rad na crno skoro nemoguć. Izuzetak je u nekim slučajevima kada radiš po par sati extra na legalni posao na crno. A u Bosni je dobar dio onih na birou već na neki način zaposleno
mad_max_ba

#230 Re: RE: Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by mad_max_ba »

Slowdy wrote:
mad_max_ba wrote:Ako idemo na stranu tačnih statistčikih podataka ukucaj stopa nezaposlenosti u BiH izaći će ti rezultati u koje ni ja sam nisam htio povjerovati jer na pojedinim mjestima kažu i preko 40% realnih brojki.

Al ok je upravu si.
Samo kao zaključak.
Uzmi u obzir i to da je u Danskoj rad na crno skoro nemoguć. Izuzetak je u nekim slučajevima kada radiš po par sati extra na legalni posao na crno. A u Bosni je dobar dio onih na birou već na neki način zaposleno
U Bosni teče med i mlijeko. Utopija, divna zemlja (zemlja jeste divna).
Pa bolan ja i trubim o tome o uređenom društvu, o sistemu, gdje se zna ko kosi a ko vodu nosi........ rekoh ne isplati mi se raspravljati.
beobasket

#231 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Nemoj okretati stvari. Nisam nigdje napisao kako 9 i 14 % je isto, a isto tako da realna brojka u BiH kada racunamo od 18 godine pa do penzione dobi, nije znatno veca od 14 %.

Vjerovao ili ne, po nekim pitanjima razlike izmedju Danske i Bosne nema! Naravno nema puno ljudi koji iskljucivo rade na crno ali time nije receno da
je nemoguce suplirati mjesecni prihod radom na crno. Mogao bi napisati pofino dugu listu u kojim profesijama se moze doci lagano do nekoliko sati na crno.

Evo ti jedan primjer gdje u Danskoj stvari su smjesne. Nemamo zakona kojim je pitanje penzije regulisano. Firme same odlucuju o staznoj penziji. Drzava nudi supliment koji se zove narodna penzija ali od koje, ako samo nju imas, ne mozes preziviti te zato brojni na penziji koji samo imaju taj dio mole opcine za skånejob (u starackoj penziji smijes do 60.000 godisnje dodatno zaradit) ili imaju ustedjevine ili ako su kucu davno kupili - stave na prodaju pa presele adresu u podstanare. Uzmi samo u obzir da iz upravo navedenog razloga je preko 3.000 nasih odlucilo se na povrat u BiH, kada prekorace 65. Danska im isplacuje maksimalno 2.500 kruna penzije mjesecno, odprilike 630 maraka (ako si sam) ali ne dozivotno.
hrle1976

#232 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Kao siemens sto ima poljake na crno a svi zatvaraju oci.
beobasket

#233 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Siemens i drugi kad su u pitanju Poljaci, Madzari i ostali gosti iz istocne EU se koriste rupom u zakonu. Svi ti radnici nisu zaposljeni u Danskoj nego u drzavi porijekla, prema pravilima i zakonima te drzave. Kako bi firme u Danskoj imale cara, radnici moraju do tri puta mjesecno napustit drzavu, pokraj sto rade za satnice ili dnevnice koje su mozda tek 10 do 15 % vise nego iste primjerice u Poljskoj. Zato imas primjera koliko hoces gdje u stanu od 90 metara zivi i do 18 odraslih Poljaka.

Kad je rijec o radu na crno izmedju firmi i lokalnog stanovnistva onda imas sljedece primjere. Fabrike sa produkcijom obicno su voljne dati rad na crno (u smislu dopune) izmedju 11 ili od ponoci pa sve tako do jedno 4 mozda 5 sati jutro. Kad kazem fabrike sa produkcijom mislim isto na mesare, mljekare i ribarnice. Inace firme za ciscenje nude rad na crno bez daljnih pitanja. Kurir i spedicije kad je rijec o kombi prevozu, gdje obicno sastave ugovor samo zbog osiguranja koji se poslje posla cijepa. Bukvalno podpises jednodnevni ugovor koji nigdje nije uveden u evidenciju nego samo u slucaju nekog problema. U zanatskim poslovima ima puno rada na crno. Takodje u IT sektoru. Zatim u bogatijim restoranima, jer u tako elitnim ili skupim lokalima inspekcije nece zaci za jos 100 godina. Na meti su pretezno restorani gdje je vlasnik stranca ili lokali u provinciji.
Slowdy

#234 Re: RE: Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Slowdy »

beobasket wrote:Siemens i drugi kad su u pitanju Poljaci, Madzari i ostali gosti iz istocne EU se koriste rupom u zakonu. Svi ti radnici nisu zaposljeni u Danskoj nego u drzavi porijekla, prema pravilima i zakonima te drzave. Kako bi firme u Danskoj imale cara, radnici moraju do tri puta mjesecno napustit drzavu, pokraj sto rade za satnice ili dnevnice koje su mozda tek 10 do 15 % vise nego iste primjerice u Poljskoj. Zato imas primjera koliko hoces gdje u stanu od 90 metara zivi i do 18 odraslih Poljaka.

Kad je rijec o radu na crno izmedju firmi i lokalnog stanovnistva onda imas sljedece primjere. Fabrike sa produkcijom obicno su voljne dati rad na crno (u smislu dopune) izmedju 11 ili od ponoci pa sve tako do jedno 4 mozda 5 sati jutro. Kad kazem fabrike sa produkcijom mislim isto na mesare, mljekare i ribarnice. Inace firme za ciscenje nude rad na crno bez daljnih pitanja. Kurir i spedicije kad je rijec o kombi prevozu, gdje obicno sastave ugovor samo zbog osiguranja koji se poslje posla cijepa. Bukvalno podpises jednodnevni ugovor koji nigdje nije uveden u evidenciju nego samo u slucaju nekog problema. U zanatskim poslovima ima puno rada na crno. Takodje u IT sektoru. Zatim u bogatijim restoranima, jer u tako elitnim ili skupim lokalima inspekcije nece zaci za jos 100 godina. Na meti su pretezno restorani gdje je vlasnik stranca ili lokali u provinciji.
A tako znači.
beobasket

#235 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Da, tako je. Zaboravi navesti farme gdje takodje rad na crno nije strana rijec.
hrle1976

#236 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Mah previse nasih gleda, da rad na crno je nesto sto ces naci na Balkanu. Ove Skandinavske zemlje su gotovo jednako pune rada na crno kao i Balkan. Da nemam poznanike i prijetelje u SveCkoj i Danskoj mozda bi vjerovo u isto kao vecina iz BiH.
hrle1976

#237 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Jaran iz okolice Koldinga veli kako vam vlada preko siromasnih naplacuje popust bogatima :D Kaze kako je vlada vam umanjima siromasnima pomoc u nuzdi kako bi bogatasima umanjili porez na skupe vile :lol: Mah vi ste BiH samo u visoj ligi :lol: :lol:
beobasket

#238 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Ja.

Socijalu i radnicku kasu su srezali. Dodatke na djecu takodje.
Bogatima, koji zive u skupim kucama zele darovat velik porezni popust.

Danas su udarili plafon na skolovanje, sto znaci ko god razmislja o novom skolovanju, koje daje bolje mogucnosti na trgu rada, treba po novom zakonu cekati 6 godina i ako je rijec o samo financiranju, jer na stipendiju polazes pravo samo prvi put. Zakon je retrospektivan.
Mentha_Piperita

#239 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Mentha_Piperita »

Ima li ko iskustva sa dobrom privatnom poliklinikom, a da imaju dobrog endokrinologa? Odgovaralo bi nam da je na Jylland-u, mada i ne mora ako je baš dobra. Hvala. :thumbup:
beobasket

#240 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Mentha_Piperita wrote:Ima li ko iskustva sa dobrom privatnom poliklinikom, a da imaju dobrog endokrinologa? Odgovaralo bi nam da je na Jylland-u, mada i ne mora ako je baš dobra. Hvala. :thumbup:
Ako nemas javnu preporuku od svog doktora onda ce posjeta u privatnoj vas kostati puno para. Ukuco sam da vidim sta ima od rezultata; sve kaze Århus, Silkeborg, Sønderborg, Aalborg drzavne bolnice. Od privatnih jedini rezultat je: https://www.aleris.dk/vi-tilbyder/aleri ... krinologi/ - imaju u Århus-u.
Mentha_Piperita

#241 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Mentha_Piperita »

beobasket wrote:
Mentha_Piperita wrote:Ima li ko iskustva sa dobrom privatnom poliklinikom, a da imaju dobrog endokrinologa? Odgovaralo bi nam da je na Jylland-u, mada i ne mora ako je baš dobra. Hvala. :thumbup:
Ako nemas javnu preporuku od svog doktora onda ce posjeta u privatnoj vas kostati puno para. Ukuco sam da vidim sta ima od rezultata; sve kaze Århus, Silkeborg, Sønderborg, Aalborg drzavne bolnice. Od privatnih jedini rezultat je: https://www.aleris.dk/vi-tilbyder/aleri ... krinologi/ - imaju u Århus-u.
Cula sam to za preporuku, HVALA ti puno :-D . Dosla sam i ja do ovih Aleris, ali rekoh da provjerim da nema jos neka dobra 8) . A reci mi znas li slucajno kad imas preporuku koliko se placa? Cijene su (imaju cjenovnik :D ) :-) :lol: .
beobasket

#242 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Mentha_Piperita wrote:
beobasket wrote:
Cula sam to za preporuku, HVALA ti puno :-D . Dosla sam i ja do ovih Aleris, ali rekoh da provjerim da nema jos neka dobra 8) . A reci mi znas li slucajno kad imas preporuku koliko se placa? Cijene su (imaju cjenovnik :D ) :-) :lol: .

Preporuku mozes samo dobiti za drzavnu bolnicu ali ako je cekanje na terapiju ili pregled duze od kako se kaze normalnog cekanja onda imas pravo isti tretman dobiti u privatnoj bolnici na drzavni racun.
hrle1976

#243 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

A po dojclandiji opravljate zube :D ?
beobasket

#244 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

To bi bio juzni / srednji Jylland i Fyn. Iz Kopenhagena je skuplja pita nego tepsija. Inace ima ljudi koju odu do jedne od Baltickih drzava a ima cak i onih koji servisiraju zube u Spaniji, ako su jeftini letovi.
hrle1976

#245 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by hrle1976 »

Ja ipak tvrdim da su skandinavci generalno vece cicine i skrti od slovenaca, dalmatinaca otocana, zidova i skota skupa. Priznaj hoce jare i pare bar moj utisak nebitmo ha svedjani, danci ili norvezaani isto sve.

Cuj ici avionom u neku zemljama da ustedi na opravci zuba isto kao da time stedi 5.000€
beobasket

#246 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Danci nisu troskali. Zato, ako neko od nasih navija kako ce opariti se putem prodaje necega nekom Dancu neka slobodno snove okaci macku o rep. Ovdje su nasi mahom poprimili danski mentalitet. Da dzaba ponudis opet ce neko iz mase reci, -"Skupo je". Gleda se u krunu. Nasi, vecina naravno, obleti pet prodavnica (biciklom) kad idu u nabavku.
Slowdy

#247 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Slowdy »

Lijecenje zuba je od 1500 pa do 5000 DKK most je npr. od 15 000 pa naviše...

Da su škrti ne bi baš rekao, za jedno donatorsko veče sakupe 100 000 000, sjećam se zadnji put je bilo za Somaliju nešto oko 80 000 000, prednjače u svijetu po izdavanju za siromašne zemlje.
beobasket

#248 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Najveca TV donacija je bila 2010 za Haiti i zene iz Afrike, sve skupa nekih 130 miliona kruna. Kad sumu podjelimo na broj stanovnika dobijemo cirka 24 krune odnosno 6,20 maraka na osobu. Sa 24 krune u Danskoj mozes isto koliko mozes u Bosni sa 1,50 markom.

U svih 11 TV donacija (od 2005) su u prosjeku svi gradjani donirali 166 kruna odnosno cirka 42,80 marake ili bolje receno 3,90 maraka (15 kruna) svaki put.

Samac sa prijevremenskom penzijom ima 11.400 kruna mjesecno bez beneficije za kiriju i druge stvari. Znaci od neto (invalidske) penzije je 15 kruna svega 0,13 %. Od 17.000 kruna neto plate je 0,09 %. Vecina donira putem SMS poruke koja kosta 100 kruna. Znaci, od navedene plate je donacija svega 0,58 %.

Neto plata od 17.000 kruna spada u jedan od nizih slojeva.
Od 25.000 kruna neto plate je 0,58 % 145 kruna (kupovna vrijednost u Bosni od nekih 9 maraka) inace rijec je 37,30 maraka u Danskoj.

I treba napomenuti kako 50+ % sume stize iz multi korporacija / firmi.

Sica jarane, sica. Kada Crveni Kriz ide od vrata do vrata jedva prikupe jedan peti dio.
ovo_malo_duse

#249 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by ovo_malo_duse »

beobasket wrote:Najveca TV donacija je bila 2010 za Haiti i zene iz Afrike, sve skupa nekih 130 miliona kruna. Kad sumu podjelimo na broj stanovnika dobijemo cirka 24 krune odnosno 6,20 maraka na osobu. Sa 24 krune u Danskoj mozes isto koliko mozes u Bosni sa 1,50 markom.

U svih 11 TV donacija (od 2005) su u prosjeku svi gradjani donirali 166 kruna odnosno cirka 42,80 marake ili bolje receno 3,90 maraka (15 kruna) svaki put.

Samac sa prijevremenskom penzijom ima 11.400 kruna mjesecno bez beneficije za kiriju i druge stvari. Znaci od neto (invalidske) penzije je 15 kruna svega 0,13 %. Od 17.000 kruna neto plate je 0,09 %. Vecina donira putem SMS poruke koja kosta 100 kruna. Znaci, od navedene plate je donacija svega 0,58 %.

Neto plata od 17.000 kruna spada u jedan od nizih slojeva.
Od 25.000 kruna neto plate je 0,58 % 145 kruna (kupovna vrijednost u Bosni od nekih 9 maraka) inace rijec je 37,30 maraka u Danskoj.

I treba napomenuti kako 50+ % sume stize iz multi korporacija / firmi.

Sica jarane, sica. Kada Crveni Kriz ide od vrata do vrata jedva prikupe jedan peti dio.

Sica jarane jest kad tako postavis... Svaka se stvar moze relativizirati i postaviti tako kako je ti postavis.

Ali cinjenica je da oni skupe tih 80 -100 minliona kruna kad god rade taj TV donacija show. I cinjenica je da crveni krst skupi svaki put kad sakupljaju 8-10 miliona pogledaj statistike. 2000-3000 sakupljca kanticu u ruke pa od vrata do vrata i kad ga odbijes sa osmjehom se zahvali.

Jebi ga u svaku racunicu gdje je ti je trebalo da potvrdis svoju pricu, si odbio prvo djecu, pa studente, pa one sto nemaju, pa strance pa bla bla.

Ovdje racunas i bebe da bi ispalo manje da doniraju....

Cinjenica je jarane moj da Danci donairaju i to konstantno. Ovo sto ti navodis su donacije tipa hajmo ovaj mejsec donirat. Nigdje se ovdje ne ubraja koliko doniraju raznim humanitarnim na konstantnoj bazi. Pogotovo z Afriku , SOS sela, za skolovanje za djecu, za zivotinje. Mnogi imaju stavku donacija 100-20 Kruna svaki mjesec... 100 kruna pa 100. koliko Bosnja donira ovako... Naravno ima nas. Ali procentualno koliko na ima u Danskoj da ne govorim u svijetu da doniramo svaki mjesec po tu 1,5 maraka. A o drzavnim donacija da ne govorimo.

Danci su jedan od solidarniji naroda ko je sam upoznao. Mozes relativizirat kako god hoces ali je to istina...
beobasket

#250 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by beobasket »

Odbio sam od ukupne brojke gradjana 400.000 ljudi kad sam racuno po glavi stanovnika. TV Show donacije najvise prikupe od fimi. To je tako svaki put bilo. Ova kucanja po vratima kad Crveni Kriz ide u zetvu nisu cemu a osmjeh moraju imati. Ja sam imao djecu na vratima prodaju kolacice kako bi skupili para za putovanje u Dizniland. Bio sam u tom Diznilandu, vjeruj mi vise djece nije nikakvo rijesenje. Naravno, ljudi posalju SMS kad vide reklamu pomozimo Temzili u Mozambiku. Posaljem i ja. 50 kruna za ono, 25 kruna za ovo, 100 kruna za medvejede u nuzdi i tako dalje. I opet tvrdim kako Danci spadaju u jedan od najskrtih naroda. Pozvan si nedgje na BBQ kod nekoga, kaze ti doslovo; -"ako hoces da jedes i pijes donesi svoje." Ja nebi mogao pozvati nekoga u goste a da istom kazem, jaro ako ti se sta zdere i loce znas gdje je prodavnica na putu do mene. Kad si zadnji (prvi) put bio pozvan od prijatelja Danca (ako imas) koji je na svoj racun ugostio tebe i jos vas pet picem i jelom?

Ovdje gledaju na isto; -"vidi ga, hvali se kako ima." Nasi su postali isti.
Post Reply