40-ti rođendan legende - GOLF

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
House

#226 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by House »

šabansko auto
golfiista

#227 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

bitanga_sa_otesa wrote:pa zar vi ovog golfistu shvatate ozbiljno hahahhaha
davno je on apsolviran :run:
stari, ne dipr, tvoja ozbiljnost seze u titino vrijeme i toliko si ozbiljan ko specijalka na zastavi 101, ovi bar zive u 90- tim, dok si ti jos u 80-tim.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
direstraits0078

#228 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by direstraits0078 »

Eto bi ti vozio autocestom 250 km/h na gumama starim 15 godina? Mozda i bi, sudeci po kolicini gluposti i nebuloza koju napises u veoma kratkom vremenu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#229 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mali_milojica »

ocito da nisi procitao do kraja ono sto sam napisao, jer da jesi shvatio bi da svabo ne gura susjede vec rabi ono sto mu je povoljnije u odredjenom trenutku. Sa druge strane izvaliti glupost da svabo pravi uber automobile ali da se isti memaju na cemu kotrljatu je ravno onome kad neko od ovih renault pacenika izjavi da je megan ravan ako ono ne i bolji automobil od Golfa.
Ne znam je li bolji,o tome bi se dalo diskutovati u zavisnosti sta se gleda.
Ali jedno je sigurno. Brzi je :D
Last edited by mali_milojica on 08/06/2014 00:18, edited 1 time in total.
golfiista

#230 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

direstraits0078 wrote:Smijesan si. Da se remenje pravi od materijala koji ne stari, moglo bi se pricati o mijenjanju iskljucivo na odredjenoj kilometrazi. Sve dok se u remenje ugradjuje guma, postojace i preporuka da se remen mijenja na odredjenom vremenskom intervalu. Da ne ulazimo sad u to koliko je napredovala tehnologija izrade natezaca i ostalog sto je u dodiru s zupcastim remenom.
Slazem se, ali ne mozes kazati da danasnjoj tehnologiji izrade i kvaliteti remenja vremenski.period od 10-15 godina nesto znaci i uato se ne navodi vremenski interval izmjene. pa sama cinjenica da je interval izmjene porastao sa 90 na 240 km govori dovoljno o izdrzljivosti i kvaliteti. druga je stvar sto nakon 15 ili 20 godina vazi ona, ko ziv ko mrtav.

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#231 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by bitanga_sa_otesa »

golfiista wrote:
stari, ne dipr, tvoja ozbiljnost seze u titino vrijeme i toliko si ozbiljan ko specijalka na zastavi 101, ovi bar zive u 90- tim, dok si ti jos u 80-tim.
ma nema preso si me ko papir dupe ,ne znam sad sta cu ...
zamijenio sam zupcastih vise nego sto ti imas postova na forumu ,a ne pada mi na pamet dalje da ulazim u rasprave sa ogranicenim likovima poput tebe ...uzivaj u svojoj nesvijesti
direstraits0078

#232 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Taj interval vise govori o kvaliteti natezaca i cjelokupnog sistema, smanjivanju vibracija na drugoj strani motora itd., negoli o remenu kao takvom. Remen bi se uslovno receno mogao nazvati najjacom karikom u svemu tome. Ali opet ima svoje inherentne limitacije. Isto kao i jedan natezac koji je limitiran kvalitetom lezaja koji je ugradjen u njega. Zato ne dipr o necemu sto nije razvio vauvau, vec firme koje svoje proizvode ugradjuju u vozila svih proizvodjaca, nebitno da li su francuski ili njemacki.
citroen xm

#233 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Golfisti su nedavno bila puna usta hvale za C5. Sada su opet Francuzi smeće.
golfiista

#234 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

C5 je odlican auto. I megan je dobar auto, ali svabe prave bolja auta. C5 nije premijum, Megan ne moze sa Golfom. Jasno ko dan.

saiks

#235 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by saiks »

2002 godine sam kupio passata,nov. Posto auto ima tek 84 000km predjenih,a mjenjanje remena ide na 90 000km,odem do servisa da to zamjenu,kad tamo ima sta vidjeti,remen u katastrofa stanju,kaze serviser da sam imao vise srece nego pameti. Da sam jace presalto da bi pukao. Dakle,12 godina na jednom remenu me moglo skupo kostati
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#236 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mali_milojica »

Valjda Golf ne moze sa Meganom.
Golf VII R je sporiji od Megana citavih sest sec na Ringu.
16 juna izlazi novo vrijeme Megana. Ako bude brzi 20 sec od Golfa,tri dana cu se smijati ovdje.
jefferson

#237 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by jefferson »

golfiista wrote:jbt. osnovni problem, ponavljam se po ko zna koji put, jebu tome sto su vam mjera za svaku diskusiju automobili stari u prosjeku 20.g.. Halo ljudi, pa 2014. je godina.
Da postavimo stvari malo drugacije. Kupim automobil i odrzavam ga u ovlastenom servisu. Proizvodjac garanciju uslovljava redovnim servisom. Ulje 30.000 ILI 1. g. , filter goriva 60.000 km, zracni filter 90.000 km, ulke u mjenjacu 60.000 km i veliki servis na 180.000 km. Gotovo, nema vise. Dakle veliki servis na odredjenoj kilometrazi, nigdje se ne spominje bremenski interval. Druga je stvar sto ce neko na svoju ruku nakon 10 ili vise godina kazati hajde da uradim veliki servis.
Dakle da je vrijeme faktor, ne vidim zasto proizvodjac to ne bi naveo i zahtjevao da se i o tome vodi racuna kao sto je naveo za ulje.

Kao vlasnik nekoliko VW automobila do sada, i dva u garazi, te jos nekih automobila u BiH, u svakoj knjizici pise interval izmjene u km i vremenski interval, sta prije dodje. Pa i svjecice na TSI motorima imaju vremenski rok izmjene pored onog u km!
Npr, svi VW motori koji imaju zupcasti imaju 5g interval izmjene zupcastog remena.
Moj TSI motor ima lanac, ali ostalo remenje je 5g interval izmjene ili 180,000km.
Last edited by jefferson on 08/06/2014 00:55, edited 1 time in total.
jefferson

#238 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by jefferson »

golfiista wrote:
jefferson wrote:
golfiista wrote:Audi, BMW i Mercedes. U ovu recenicu ne moze i nista vise ne ide. To je nenadjebivo u svakom smislu rijeci i ti proizvodjaci sami sebi su konkurencija.w sve drugo ili trece uopce se ne moze nazvati konkurencijom. Jednostavno, imaju svoje kupce i dok isti mogu sebi priustiti taj brend smijesno je i pomisliti da bi nekakav renault ili Kia.w odnosno Pezo mogao preuzeti nekoga od kupaca. Dok, analogno tome, vozaci ostalih brendova. cim se dograbe novca obavezno i u pravilu kupuju premijum modele navedene trojke.
Sva ostala prica je suplja i cista ljubomora.
Jefferson, jel to Continental ne moze zadovoljiti potrebe sportskih limuzina, moze brate, ali Svabo gura malo i susjede, koji su u pravilu slabije placeni u proizvodnji pa su stoga i nesto konkurentniji na trzistu..
I jos nesto. prema svim relevantnim pokazateljima koji vrijede u svijetu automobilske industrije, Golf 7 je ubio konkurenciju ko Becir Bademu, i trpanje nekakvih modela kompaktne klase u isti kos sa automobilom po kome se ta klasa zove je smijesna.

Aha, znaci Svabo, koji je poznat kao vrlo ekonomican, ce placati najskuplje gume na svijetu da bi pomogao susjede :lol:
I ne, za jednog Veyrona, M5 ili AMG Continental ne moze da razvije gumu kao sto je Michelin PSS jer nemaju ujednacen kvalitet na svim trzistima kao Michelin, jer ne zadrzavaju svojstva kao Michelin toliko dugo (nemoj me pogresno shvatiti, Continental su super gume, ali po kvaliteti, posebno nosivog dijela, nisu ni blizu).
Ali, ociti ja mogu ovdje napisati sta hocu, ipak se "pikaju argumenti" tipa: svabo gura susjede :lol:
ocito da nisi procitao do kraja ono sto sam napisao, jer da jesi shvatio bi da svabo ne gura susjede vec rabi ono sto mu je povoljnije u odredjenom trenutku. Sa druge strane izvaliti glupost da svabo pravi uber automobile ali da se isti memaju na cemu kotrljatu je ravno onome kad neko od ovih renault pacenika izjavi da je megan ravan ako ono ne i bolji automobil od Golfa.
Procitao sam ja do kraja, samo iz tebe izvre octo nepoznavanje cijena guma u takvom razredu.
Vidis, usporedive Continental gume znaju bit i po 30-40% jeftinije od usporedivih Michelin guma. I opet, ne da nisu u ravni sa Michelinom, nisu u ravni ni sa Bridgestoneom.
Da je gumu tako lako napraviti svi bi pravili vrhunske gume.
Vidis, kada presjeces jedan Michelin PSS i njemu mozes naci svega, od obicnih celicnih vlakana do kevlara. Kada rasjeces Continental dobio su celicnu kontrukciju koja evolvira godinama, ali je to i dalje celicna konstrukcija,
Kod automobila tipa M5, AMG, Veyron itd, se ne stavljaju gume koje se isplate (npr. Golf dolazi sa gumama Hankook, e tu mozemo pricati o ulozeno/dobiveno omjeru) ali npr. BMW na jednom M5 gubi ogromne pare. Taj auto je gubitas u startu ako gledas koliko se ulozi para u razvoj jednog primjerka i cinjenicu da ce ih se prodat oko 20,000 u toku zivotnog vijeka. O Veyronu je suvisno pricati. Proizvodjaci tu stavljaju samo NAJBOLJE! Tu se ne kalkulise sa cijenom guma, jer ta auta sluze za podizanje imidza proizvodjaca a ne za zaradu.
Ali mislim da je to za tebe vec previse komplikovano.
golfiista

#239 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

Dakle nije dovoljno da kazes komplikovano, vec i previse komplikovano. Vidis, rijec komplikovano ne ide zajedno u istoj recenici sa previse, no da bi to znao moras biti u zivotu nesto vise od obicnog prodavaca ulja.
Kada govoris o promovisanju i imidzu odredjenog brenda, imas brend u razvoju i vec razvijeni brend. Brend u razvoju ne kalkulise, razvijeni brend da napravi govno koje se kotrlja na continentalu, prodat ce ga, tako da ta prica o M5 ne pije vode. Drugo, u postu na kojem si izvalio glupost da svabe svoje proizvode nemaju na cemu kotrljati, niko nije spominjao automobile koji su raritet, rijec je bila opcenito o automobilskoj industriji, odnosno o onome sto cini gro te industrije.
btw. Miselin je vec sbabska firma.

jefferson

#240 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by jefferson »

golfiista wrote:Dakle nije dovoljno da kazes komplikovano, vec i previse komplikovano. Vidis, rijec komplikovano ne ide zajedno u istoj recenici sa previse, no da bi to znao moras biti u zivotu nesto vise od obicnog prodavaca ulja.
Kada govoris o promovisanju i imidzu odredjenog brenda, imas brend u razvoju i vec razvijeni brend. Brend u razvoju ne kalkulise, razvijeni brend da napravi govno koje se kotrlja na continentalu, prodat ce ga, tako da ta prica o M5 ne pije vode. Drugo, u postu na kojem si izvalio glupost da svabe svoje proizvode nemaju na cemu kotrljati, niko nije spominjao automobile koji su raritet, rijec je bila opcenito o automobilskoj industriji, odnosno o onome sto cini gro te industrije.
btw. Miselin je vec sbabska firma.

Pa dobro sad, mozda ti i volis njemacko govno (iako je to daleko od govneta, ali ovdje se svakako svaka diskusija svodi na to ciji je veci), ali mislim da se ostatak svijeta ne bi bas slozio s tobom, s obzirom da se japansko govno daleko bolje prodaje. Ali tvoj izbor!
Stvari su inace u zivotu manje ili vise komplikovane, ali izvinjavam se ako sam te slucajno doveo do stresa, uzimajuci u obzir tvoju profinjenost, kao i elokventnost prilikom izrazavanja kojoj svjedocimo ovdje na forumu.
citro

#241 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citro »

saiks wrote:2002 godine sam kupio passata,nov. Posto auto ima tek 84 000km predjenih,a mjenjanje remena ide na 90 000km,odem do servisa da to zamjenu,kad tamo ima sta vidjeti,remen u katastrofa stanju,kaze serviser da sam imao vise srece nego pameti. Da sam jace presalto da bi pukao. Dakle,12 godina na jednom remenu me moglo skupo kostati
Ma mogao si to jos jedno tri godine vozati, prepadaju te ovi prevaranti u servisu :)
Tkanton

#242 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Tkanton »

Bezveze se raspravljat o vremenskom trajanju materijala, pogotovo gume a plus ako jos tome dodas kad se manje koristi jer guma sa vremenom prelazi u plastiku odnosno postaje kruca i lakse puca, danas sve ima svoj vijek trajanja jer od cega bi oni zivili kad bi bilo jednom stavi i vozi naredni 100 g......

A sto se tice auta tu bi ja svrsto Nijemce i Japance u isti kos mada se tu mogu stavit i neka americka vozila kao i Volvo ostala vozila nisu nista losija od ovih samo su manje bolja, sad dali je to do reklame, dostupnosti rezervni dijelova ili cega vec to je nesto drugu u sustini u razvijenim zemljama svako imalo zivotno osiguran a takvih je dosta kupit ce novo auto i vozit ga dok je pod garancijom i to je to a kupit ce kako se trenutno bude osjeco i sta bude smatro da mu je ljepse......

2007 moj stari je kupio novog Passata a zet i njegov stari iste godine su kupili nove octavie, oni su se octavia rijesili mislim 2012 g, ne zato sto su se kvarile vec zato sto se unutra plastike tresu ko da je autu 15g a ne 5 dok passat moj stari i dan danas vozi ima sad oko 300 000 predjenih i nikad ni marke nije dao na vanredan popravak jednom su crkle dizne i to mu je besplatno zamijenjeno, i danas kad sjedem u njega koji je 2007 i u lagunu od druga 2008g razlika nebo i zemlja poredit ta dva auta van svake pameti cak je i u skodi osjecaj bolji nego u laguni.... a danas kakva su ta nova auta ja neznam, nevjerujem da je passat mogo nesto previse napredovat jedino je se laguna mogla popravit pa da se priblizi passatu
citroen xm

#243 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

@Golfista

Ne poredi C5 sa premium jer nije premium. Poredi ga sa Pasatom. Tu je bolji.

Megan i Golf se itekako mogu porediti po svim osnovama. Samo je Golf noviji 3 godine pa je možda bolji u nekim stvarima, ali brzo će novi Megan.

Laguna nije nimalo gora od Pasata.
Tkanton

#244 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Tkanton »

citroen xm wrote:@Golfista

Ne poredi C5 sa premium jer nije premium. Poredi ga sa Pasatom. Tu je bolji.

Megan i Golf se itekako mogu porediti po svim osnovama. Samo je Golf noviji 3 godine pa je možda bolji u nekim stvarima, ali brzo će novi Megan.

Laguna nije nimalo gora od Pasata.
MOzda nova laguna, ja sam govorio za lagunu i passat iz 2007 g i tu je totalna razlika, za klasu je losija od unutrasnjosti, osjecaja voznje, buke motora i td
saiks

#245 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by saiks »

citro wrote:
saiks wrote:2002 godine sam kupio passata,nov. Posto auto ima tek 84 000km predjenih,a mjenjanje remena ide na 90 000km,odem do servisa da to zamjenu,kad tamo ima sta vidjeti,remen u katastrofa stanju,kaze serviser da sam imao vise srece nego pameti. Da sam jace presalto da bi pukao. Dakle,12 godina na jednom remenu me moglo skupo kostati
Ma mogao si to jos jedno tri godine vozati, prepadaju te ovi prevaranti u servisu :)
Isao sam na ono,nema jos 90 000 kada treba mjenjati,i mislim da sam cak na forumu i procitao za vremenski rok. Samo mi zao sto ga nisam uslikao,kazu u servisu da nisu losiji remen skinuli
golfiista

#246 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

je li remen pukao? nije. je li sluzio do predvidjene kilometraze? jeste. To u kakvom je stanju? pa zato si ga i.promijenio, a.sve drugo pa-pa.

citroen xm

#247 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

To pobija tvoju tvrdnju da vrijeme ne utiča. Pa-pa
tango zulu

#248 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by tango zulu »

mali_milojica wrote:Valjda Golf ne moze sa Meganom.
Golf VII R je sporiji od Megana citavih sest sec na Ringu.
16 juna izlazi novo vrijeme Megana. Ako bude brzi 20 sec od Golfa,tri dana cu se smijati ovdje.
ha???

Volkswagen Golf sa 400 KS - brži i od Porschea

http://www.proauto.ba/portal/vijesti_au ... 3&nid=4706

Na veličanstvenoj manifestaciji održanoj na olimpijskom stadionu u Pekingu, Volkswagen je predstavio novog Golfa. No, ne radi se o novoj generaciji, a ni o redizajnu. Ime Golf R 400 otkriva dosta toga. R Gmbh preradio je Golfa sedme generacije, a stručnjaci iz Volfsburga potrudili su se da ovaj model što više približe legendarnom Golfu G60 Rally Car iz osamedesetih.
Naglašeni blatobrani, difuzori ogromne felge i žuti detalji definitivno govore da se ovdje uopšte ne radi o običnom Golfu. Naime, ovo je jedini Golf sa permanentnim pogonom na četiri točka 4 Motion. Uz ovaj pogon na četiri točka, Golf R 400 može se pohvaliti i šesterostepenim mjenjačem sa dvstrukim kvačilom. Na koncu, ono najvažnije – pogoni ga dvolitarski TSI motor koji je posudio pojedina tehnička rješenja direktno sa Pola WRC-a. Nije ni čudo što su Nijemci uspjeli povećati snagu motora na 400 KS i 450 Nm obrtnog momenta.
Teško da je ikada postojao opasniji Golf (osim W12 monstruma sa motorom iz Bentleya Continentala GT-a), a sudeći prema onome što vidimo na slikama, čini se da je ovaj automobil sasvim spreman za prodaju. To se, nažalost, neće desiti. Izvjesno je da je Volkswagen kreirao ovakvog Golfa samo da bi demonstrirao moć dvolitarskog turbomotora. Nije tajna da su brojni fanovi željeli novog Golfa sa šesterocilindrašem, pa Volkswagen sa ovim konceptnom želi zauvijek ušutkati one koji se protive downsizingu. Da downsizing možda i nije tako loša stvar pokazuje i ubrzanje ovog Golfa do 100 km/h koje traje samo 3,9 sekundi (kao Porsche Carrera GT), te dostizanje maksimalne brzine od 280 km/h (isto kao i novi Porsche Boxster).

Image
Image
Image
Image
Image
ElRe

#249 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ElRe »

golfiista wrote: btw. Miselin je vec sbabska firma.

Nisam upratio da je Michelin prodat...
direstraits0078

#250 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Ako pažljivije pročitaš tekst, vidjećeš da se ovaj golf ne proizvodi. Za razliku od Megana, koji se proizvodi i dere guzove mnogo jačim vozilima na Ringu. Uključujući i golfa.
Post Reply