GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post Reply
Breathless

#227 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

aaahahahahha, jos jedan novoregistrovani trol po naredbi mentora, stigao u ispomoc i iskoristio priliku da slobodarski i demokratski iskaze neoliberalno divljenje i postovanje prema pinočeu :lol: :lol: :lol: :lol:

kakva samo sizofrenija vlada u stabu mladih bosanskih neoliberalnih fasista! cirkusa ce izgleda biti jos :lol: :lol: :lol:
Breathless

#228 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

CapitalismOnlyWay wrote:
Breathless wrote:aaahahahahha, jos jedan novoregistrovani trol po naredbi mentora, stigao u ispomoc i iskoristio priliku da slobodarski i demokratski iskaze neoliberalno divljenje i postovanje prema pinočeu :lol: :lol: :lol: :lol:

kakva samo sizofrenija vlada u stabu mladih bosanskih neoliberalnih fasista! cirkusa ce izgleda biti jos :lol: :lol: :lol:
Olinjali crveni populisto, dodji u Tuzlu pa reci to Admiru u lice, smijes li?

I ne nisam Admir, daleko sam ja od Bosne i Admira ali poznajem tog momka, i on je nesto najbolje sto se desilo bosni jos od kad je umro crveni gmaz tito.

Sta radis ti uopste u zivotu? Garant masne duge kose, cegevarina majica zadnji put oprana u januaru, haustorce kojem su roditelji bili uhljebljeni, dobili stan, a on kivan sto nije mogao isto uraditi.. sad jadov sjedi kuci bez posla i svoj gnjev pokusava ublaziti budalastom floskulom kako je nekad bilo bolje..

Nije nekad bilo bolje, moj olinjali crveni druze, danas je bolje nego ikad, a kako svijet ide naprijed, a u tom svemu i bosna, za 20 godina ce biti bolje nego ikad.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol:

Kakva dobit za forum! Nadam se da ce ih mentor poslati jos, mada tesko da raspolaze sa tolikim ljudstvom :lol:
Cybernetic

#229 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:58, edited 1 time in total.
Stoner

#230 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Stoner »

Cybernetic wrote:
U kapitalizmu nema vise ni zrna nauke. Kazem nema vise zbog njegove nekada progresivne uloge, ali u ogranicenom vremenskom periodu i u odnosu prema feudalizmu. Dakle njegova povijesna uloga lezi u svrgavanju jednog sistema koji je davno dosegao svoje granice i postao kocnica drustvenog i razvitka produktivnih snaga. Klasicni liberalizam ekonomiju nije odvajao od ukupnih drustvenih pitanja. Neoliberalni ekonomisti se igraju sa matematickim formulama bez ikakvog uporista u praksi, jer im to i nije cilj. Tu ekonomija gubi svaki oblik nauke. Radi se o obicnim slugama oligarha cija je jedina obaveza da akademski artikulisu jednu krajnije divljacku "vrlinu" svojih korporativnih sponzora: pohlepu.
Kako misliš u kapitalizmu nema nauke? Pa ekonomija je soft science , društvena nauka i naravno da je većinu teorije teško dokazati u praksi i donijeti konkretne zaključke u vezi nekih principa i uzročno-posljedičnih veza.
Neoliberalizam = Klasični liberalizam, nadam se da to znaš.
Od svih ekonomista, najmanje se liberali igraju matematičkim formulama jer je škola koja preovladava među liberalima austrijska ekonomska škola.
Ovo oko korporativnih sponzora je samo tvoje zapažanje, nema puno veze sa stvarnim svijetom.
Jos je Sartre rekao "da je marksizam nenadmasiv pa ga pokusavaju jednostavno unistiti". Prisjetimo se kako je vas fasisticki heroj Pinochet "naucnim argumentima" potukao "ideologiju" Allendea. Jedan od najvecih napada neoliberalizma je njegov napad na skolski sistem. Citave se katedre zatvaraju na univerzitetima zatvaraju dok projekti od velikog znacaja za covjecanstvo ovise o lukrativnosti. Kada nauka bude podjarmljena profitu, ona gubi svaku slobodu. Pogledajmo samo farmaceutsku industriju koja prodaje svakakvo smece samo da bi prodala. Vise ulazu u reklamu nego istrazivanje.
Nećemo sad navoditi svakog filozofa i njegova uvjerenja ako se slažu sa našima.
Pinoche među većinom liberala, desničara, kapitalista, libertarijanaca kako hoćeš je uglavnom negativna ličnost i diktator i masovni ubica kojeg se ne bi postidili ni najžešći komunisti... Ja još nisam upoznao nekog LDKL da generalno ima pozitivno mišljenje o njemu.

Ne znam stvarno kako to neoliberalizam napada nauku i gdje ? Nemoj samo reći u BiH.
U "neoliberalnim" zemljama su najbolji univerziteti službeno.
U "neoliberalnim" zemljama je najduži životni vijek i ima manje bolesti i epidemija .
Na univerzitetima se postepeno ukida obrazovanje a uvodi trening u smislu poslusnosti. To se ne tice samo studenata (kojima je pristup visokom skolstvu sve vise ogranicen) nego i predavaca koji su prinudjeni raditi u prekarnim uslovima da im slucajno ne bi naumpalo da protestuju. Istovremeno se povecava administrativni aparat koji je zaduzen za dalje forsiranje takvih uslova. Bajna karijera za nekoga kao sto je recimo mahalski neoliberalcic iz Tuzle ili njegovu sektu sa facebooka.
Kako je pristup visokom školstvu ograničen? Na koji način? Treba se platiti?

Danas je sasvim jasno da neoliberalizam moze samo silom pasti. Kapitalizam se ne moze reformirati sto je dokazano krahom kejnzijanizma da bi zakoracili stazama totalne destrukcije, tj. neoliberalizma. Uzivajte dalje u iluzijama o neoliberalizmu ili libertarijanizmu kao nauci, a ne ideologiji oligarha. Vi ste jednostavno samo kreacionisti ekonomije cije propagiranje ideja vise lici na reklame Coca Cole nego naucni diskurs.
Kejnzijanizam je set ekonomskih instrumenata i politika koji je postao popularan nakon Velike depresije, njegov cilj nije bio reformisati kapitalizam jer je i sam Kejns smatrao da je kapitalizam najefikasniji društveni sistem koji treba regulisati i povećati ulogu države što se i nije pokazalo baš pametnim, mislim da je težio nečem poput njemačkog/frajburškog ordoliberalizma koji je zaslužan za Wirtschaftswunder iliti Njemačko ekonomsko čudo. Ipak, ekonomska nauka je bogatija za teorije o ekonomskim ciklusima ,anticikličnim djelovanjima , agregatnim tražnjama i ponudama i kejnzijanizam je itekako aktuelan i danas.

Sve ekonomije su mješovite, valjalo bi vidjeti u kojoj nacionalnoj ekonomiji više prevladava koji od dva elementa.
Neoliberalizam i libertarijanizam nisu nauke niti je to iko ikada rekao.
Ekonomija je nauka i tu su temelji kapitalizma.
Marx je bio genijalan ekonomista i sociolog ali 90% onoga što je on propagirao se danas smatra nekakvom pseudonaukom, njegovim ličnim observacijama gdje bi on vješto nakon dobre i precizne kritike slobodnog tržišta neukima ponudio glupe i loše alternative.
Breathless

#231 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Sta kaze genijalac iz Tuzle, recept za "izlazak iz krize", jeste to da ljudi trebaju poceti raditi za 200-300 maraka, jer on poznaje jednog covjeka, koji ipak moze prezivjeti s tim novcem :lol: :lol: :lol:
prometheus

#232 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Tacku po tacku mogu provaliti nebuloze ovog patka sto Stoner hvali.

Ako je taj momak primjer razumne, logicne i cinjenicne dijalektike onda sam ja prof. dr. dipl. magistar prirodnih, drustvenih i svemirskih nauka...

Dajte jos Fridmana i malo jacih kandidata, ovaj pekmez je placeni ublehas ili zaista naivno nevino cedo.
Stoner

#233 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Stoner »

prometheus wrote:Tacku po tacku mogu provaliti nebuloze ovog patka sto Stoner hvali.

Ako je taj momak primjer razumne, logicne i cinjenicne dijalektike onda sam ja prof. dr. dipl. magistar prirodnih, drustvenih i svemirskih nauka...

Dajte jos Fridmana i malo jacih kandidata, ovaj pekmez je placeni ublehas ili zaista naivno nevino cedo.
Hajde provali možda nešto i od vas naučim...
prometheus

#234 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Stoner wrote:
prometheus wrote:Tacku po tacku mogu provaliti nebuloze ovog patka sto Stoner hvali.

Hajde provali možda nešto i od vas naučim...
Vjeruj da mogu ali razumi me: da bi odgovor bio kvalitetan trebao bih potrositi najmanje tri sata svog zivota (u bibliografiji, citiranju i potrazi jacih argumenata od pametnijih i relevantnijih ljudi - jer napamet, priznajem, nisam toliko pametan). Odgovor bi bio jako opsiran i sveobuhvatan - od Sokrata do recimo onog britanskog parlamentarca Faragea, sto bi po samoj prirodi ovakvih debata otvorilo vrata novoj dimenziji demagogije i razvodnjavanja u nedogled, onda bih se ja trebao truditi jos vise i gubiti vrijeme dalje, dok bi ti nastavio citirajuci sve svoje mentore koji su, kako da ne, jedini oficijalno prihvaceni i podobni od strane oligopola. Jer ti smatras da su udzbenici iz kojih ucis 100% povjerljivi, nediskutabilni, neiskvareni...

Ponekad fakat mislim da ste agenti koji, nakon totalnog gubitka kredibiliteta i argumentacije koristite suptilnu sprdanciju koja, pojma nemam zasto, donekle i uspjeva. Valjda zato sto je argumentaciona shema duboko razradjena i sirom koristena, pa sama sebe drzi uspravno.

Preporucujem kao uvijek predsjednika Ekvadora, Rafael Correa, on je alfa i omega svakom neoliberalnom skakavcu ili patku kao tom mladicu. Imas tonu njegovih diskursa, intervjua s agresivnim novinarima. Jednostavno briljantan, a u stvari nije toliko njegov meritum - on samo brani istinu, razum i logiku. Njegova su samo lakorjecivost i jako dobro struktuisane ideje i pojmovi stvari. Ne zaboravi da je i on ekonomista s nekog jakog univerziteta SADa.

A za preventivne ratove, WMDove, diktature tamo gdje se kapital ne probija, i ostale kljucne faktore za kompletniju sliku i postenije shvatanje ovog bolesnog sistema, ako dosad neke osnovne stvari nisi shvatio......... ekonomske teoreme mozes nabijati sve manjem broju neupucenih...
Cybernetic

#235 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:59, edited 1 time in total.
Megiddo

#236 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Megiddo »

Odakle vam ideja da kapitalizam propada? :-?

Ja mislim upravo suprotno, kapitalizam cvjeta. Nikad ljudi lakše nisu otvarali firme, nikad lakše nisu dolazili do blagostanja preko toga nego danas. Nikad rasporedjenije svjetsko bogastvo nije bilo.

Samo nemojte onu srednje klase nestaje. :-)
Breathless

#237 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Nikad jaci, a to da propada, cini se samo milionima nezaposlenih, milionima ljudi koji zive u krajnjem siromastvu i milionima obespravljenih radnika, sirom Evrope i SAD-a, da ne govorim o drugim prividima :lol:
JThomas

#238 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by JThomas »

i naravno, bosanski guru neoliberalizma živi od budžeta. ne pada mu na pamet da svoj intelekt ponudi nevidljivoj ruci tržišta. zna kako bi prošao.
Megiddo

#239 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Megiddo »

Nisam siguran da si se obratio meni ali ako jesi otkud ti ideja da ja živim od države?
Breathless wrote:Nikad jaci, a to da propada, cini se samo milionima nezaposlenih, milionima ljudi koji zive u krajnjem siromastvu i milionima obespravljenih radnika, sirom Evrope i SAD-a, da ne govorim o drugim prividima :lol:
Zafalilo logike. Zar ne pričate da je upravo ovo kapitalizam?
Breathless

#240 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

Megiddo wrote:Nisam siguran da si se obratio meni ali ako jesi otkud ti ideja da ja živim od države?
Breathless wrote:Nikad jaci, a to da propada, cini se samo milionima nezaposlenih, milionima ljudi koji zive u krajnjem siromastvu i milionima obespravljenih radnika, sirom Evrope i SAD-a, da ne govorim o drugim prividima :lol:
Zafalilo logike. Zar ne pričate da je upravo ovo kapitalizam?
Trebat ces ti sinko jos napredovati, bar toliko da budes sposoban citati citati bar malo kompliciranije recenice od one "Mlin melje". :lol:
Breathless

#241 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Breathless »

JThomas wrote:i naravno, bosanski guru neoliberalizma živi od budžeta. ne pada mu na pamet da svoj intelekt ponudi nevidljivoj ruci tržišta. zna kako bi prošao.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Megiddo

#242 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Megiddo »

Znači opet bez argumenta a? I opet na lični nivo? Lijepo. Nisam ništa bolje ni očekivao od ljudi koji sami sebi proturiječe. :oops:
Post Reply