desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
- madner
#226 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Zavisi, lakse se podnosi ako je plata veca od 5000 KM nego ako je manja. 
-
jahhjer
#227 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Mister Yes wrote:Prvo nije tačno. Možeš biti nešto u vlasti ali ne možeš biti u predsjedništvu.jahhjer wrote:Nisi upratio ovo oko Sejdica i FIncija? Vako, da bi bio bilo sta u vlasti moras biti ili Bosnjak ili Srbin ili Hrvat, da bi te primili na neki posao gledaju ti nacionalnost, ako nisi podobne nacionalnosti, mozes usima mahatio. Dakle ako nisi medj ova tri onda ne postojis, niko te nista ne pita i niko te ozbiljno ne shvata, dakle nisi cak ni gradjanin drugog reda, da krenem o programu 2 skole pod jednim krovom?Mister Yes wrote:
Po čemu je naš ustav fašistički?
Jedni druge ocima ne mozemo gledati, a si zajedno mrzimo Sejdica i Fincija i mi nasli palamudit o desnici i fasistima
Drugo, sve i da je tačno kakve to veze ima sa fašizmom?![]()
Definicija fašizma:
Fašizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života.
S obzirom koliko je naša država slaba i koliko je decentralizovana može se slobodno reći da je naš ustav suprotnost od fašizma.
Ne znam samo gdje si ti ucio, ja znam gdje sam ja.
Sva situacija oko konstitutivnih i nekonstitutivnih, segregacije na osnovu nake narodnosti i sl. je nedemokratska, neravnopravna, fasisticka itd itd
-
jahhjer
#228 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
i ne mos otici na wikipediju procitati prvu recenicu i rec to je to, to je fasizam 
- Mister Yes
#229 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Diskriminirajući ustav. To je izraz koji ti treba ali si se zapetljao pokušavajući braniti "fašistički ustav" što je nigdje veze. Dešava se, svi griješimo. Progutaš slinu i ideš dalje 
- madner
#230 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Sasvim logicno, nascisti su zadnji koji Sejdica i Fincija nisu smatrali jednakopravnim gradjanima.
-
Objektivni navijac
#231 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Bodkin wrote:Gojeni H wrote:
Ponovo stavljas sve u isti kos. Nismo u istom kosu, nismo nikada ni bili. U srpskom drustvu npr. majmuni bukvalno na smrt pretuku 12-godisnjeg Cigana. Hvala Bogu, takvih pojava u podrucjima gdje su Bosnjaci u vecini nema.
Sto se tice EU, Madjari su u zadnje vrijeme "dobar" primjer ... cigansko selo nestane u plamenu preko noci.
Bosnjacima nema ko sta pricati o toleranciji.
Znaci ponovo, "pobjeda" desnice, malo ce srpski i hrvatski stromfront da slavi, a za Bosnu ovo ne znaci nista.
Za mene madjari nisu evropa. A znam samo da ljudi barem u sarajevu ne mogu da podnesu ni ljude iz istocne bosne ili sandzaka. O medjunacionalnoj mrznji bh naroda necemo. Kako bi li tek podnijeli da im je,sef afganistanac ili somalijac
Sent from my Lumia
Jasta da Madjari nisu Evropa,neefikasni skroz
Mi smo za Madjare Zapadna Evropa
- Mister Yes
#232 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Nacisti? Mi smo govorili o fašizmu a ne o nacizmu. Postoji razlika za koju bi ti, kao znalac, trebao znati. Evo da skinemo sa wiki:madner wrote:Sasvim logicno, nascisti su zadnji koji Sejdica i Fincija nisu smatrali jednakopravnim gradjanima.
Ti si stavovima blizak i jednom (isticanje države kao svetinje koja je iznad naroda te države-primjer Turska vojska koja po tvom treba nametati sekularizam čak i ako narod to većinski ne želi) i drugom (teze o bosanskoj naciji i pretenzije na cijelu BiH kao životni prostor te nacije) pa je jasno zašto si se zbunio.Nacizam je blizak fašizmu i često se poredi sa njim, djelomično i zbog vojno-političke alijanse između fašističke Italije i nacističke Njemačke prije i tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, te dvije ideologije se razlikuju i trebale bi se posmatrati kao srodne, ali sa dovoljno razlika da bi bile posebni faktori. Jedna od najvažnijih razlika između te dvije ideologije je ta da je italijanski fašizam kao osnovu imao državu na prvom mjestu, dok je kod nacista to bio njemački narod, definiran svojom rasnom dimenzijom. Njemačka, germanska rasa je po njihovom ubjeđenju superiorna drugim rasama i kao takva bi se trebala širiti na štetu ostalih!
-
Objektivni navijac
#233 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Zar u Bosni ima plata manjih od 5000 KMmadner wrote:Zavisi, lakse se podnosi ako je plata veca od 5000 KM nego ako je manja.
-
Objektivni navijac
#234 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Stipu supljuMister Yes wrote:Nacisti? Mi smo govorili o fašizmu a ne o nacizmu. Postoji razlika za koju bi ti, kao znalac, trebao znati. Evo da skinemo sa wiki:madner wrote:Sasvim logicno, nascisti su zadnji koji Sejdica i Fincija nisu smatrali jednakopravnim gradjanima.
Ti si stavovima blizak i jednom (isticanje države kao svetinje koja je iznad naroda te države-primjer Turska vojska koja po tvom treba nametati sekularizam čak i ako narod to većinski ne želi) i drugom (teze o bosanskoj naciji i pretenzije na cijelu BiH kao životni prostor te nacije) pa je jasno zašto si se zbunio.Nacizam je blizak fašizmu i često se poredi sa njim, djelomično i zbog vojno-političke alijanse između fašističke Italije i nacističke Njemačke prije i tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, te dvije ideologije se razlikuju i trebale bi se posmatrati kao srodne, ali sa dovoljno razlika da bi bile posebni faktori. Jedna od najvažnijih razlika između te dvije ideologije je ta da je italijanski fašizam kao osnovu imao državu na prvom mjestu, dok je kod nacista to bio njemački narod, definiran svojom rasnom dimenzijom. Njemačka, germanska rasa je po njihovom ubjeđenju superiorna drugim rasama i kao takva bi se trebala širiti na štetu ostalih!
Cuj sa Wiki
Evo ti precizna i tacna definicija :
Svako ko je protiv Tita i vlasti Partizana,ko je protiv Svjetske Revolucije i vladavine radnicke klase je fasista,nacista i desnicar.
- madner
#235 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Kada se o tim pojmovima zna malo vise nego sto se moze procitati za dvije minute na wikipediji, onda se moze i razgovarati. Nazalost kod tebe to nije slucaj. Njemacki nacizam i Italijanski fasizam u pogledu rase imaju jako slicne stavove, upravo je to bila i Italijanska podloga za Dalmaciju. No dok je Njemacki nacizam vise bio zasnivan na krvi, Italijanski je bio zasnovan na kulturi.Mister Yes wrote:Nacisti? Mi smo govorili o fašizmu a ne o nacizmu. Postoji razlika za koju bi ti, kao znalac, trebao znati. Evo da skinemo sa wiki:madner wrote:Sasvim logicno, nascisti su zadnji koji Sejdica i Fincija nisu smatrali jednakopravnim gradjanima.
No to je svakako nebitno, jer se pod antifastickom borbom u ovim krajevima smatra borba i protiv Italijana i Njemaca.
Moji stavovi su krajne centricni i liberalni i nemaju nikakve veze ni sa jednim ni drugim, potpuno druga tradicija i misao je iza istih. Jedina dodirna tacka je pozitivni stav o naciji.
- Mister Yes
#236 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
I kakve to veze ima sa našim ustavom? Na kojoj krvi se zasniva naš ustav pa da ga smatramo nacističkim ustavom? Na kojoj kulturi pa da ga se može smatrati fašističkim ustavom?madner wrote: Njemacki nacizam i Italijanski fasizam u pogledu rase imaju jako slicne stavove, upravo je to bila i Italijanska podloga za Dalmaciju. No dok je Njemacki nacizam vise bio zasnivan na krvi, Italijanski je bio zasnovan na kulturi.
madner wrote: No to je svakako nebitno, jer se pod antifastickom borbom u ovim krajevima smatra borba i protiv Italijana i Njemaca.
To šta se u ovim krajevima smatra je potpuno irelevantno za formiranje bilo kakvog argumenta. Ovdje se smatra i da je homoseksualizam bolest. Ma svašta se ovdje smatra.
madner wrote: Moji stavovi su krajne centricni i liberalni i nemaju nikakve veze ni sa jednim ni drugim, potpuno druga tradicija i misao je iza istih. Jedina dodirna tacka je pozitivni stav o naciji.
U tim stvarima samo je @skijaš gori od tebe na ovom forumu
- madner
#237 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pa kada bi znao, sto naravno ne znas, da su Italijani takodje uveli renking rasa i tako diskriminirali druge rase unutar Italije, onda bi znao zasto se kaze da je Ustav BiH fasisticki. Drago mi je da sam ti pomogao da steknes jos malo vise znanja, no znam da nema fajde od toga.
Jako je bitno sta se ovdje smatra kako bi znali o cemu govorimo, svakako je antifasiticka borba vecim djelom bila antinacisticka nego antifasiticka, no opet je jasno na sta se misli kada se kaze. Mislim jasno je ljudima sa obrazovanjem.
Kazem da to nema veze sa fasizmom i nacizmom. Kao sto ni tvoje blebetanje o mojim stavovima ne predstavlja nista vise od filtriranje jasnih ideja kroz niski IQ i jako ogranicen logicki sklop. Shodno tome, to nije ni bljedi sazetak stavova.
Jako je bitno sta se ovdje smatra kako bi znali o cemu govorimo, svakako je antifasiticka borba vecim djelom bila antinacisticka nego antifasiticka, no opet je jasno na sta se misli kada se kaze. Mislim jasno je ljudima sa obrazovanjem.
Kazem da to nema veze sa fasizmom i nacizmom. Kao sto ni tvoje blebetanje o mojim stavovima ne predstavlja nista vise od filtriranje jasnih ideja kroz niski IQ i jako ogranicen logicki sklop. Shodno tome, to nije ni bljedi sazetak stavova.
- limeni
#238 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
sto se tice bih, ovaj rezultat desnice ne znaci mnogo..mi svakako nismo zanimljivi i oni nas nikada nece primiti u njihovu zajednicu. oni su svoje prosirivanje odradili, ne vjerujem da ce vise neko uci u tu zajednicu.
sto je mnogo gore, ovi rezultati mogu ukazati na turbulentnu buducnost koja nas ocekuje, nazalost sjedinjene drzave i vodeci svijetski mediji guraju evropsku zajednicu u konflikt s rusijom i to nije dobra stvar.
cak jedan ugledan politicar kao sto je helmut schmidt zaradjuje kritike jer govori da ne treba sukob s rusijom.
nadam se da ce se spustiti tenzije sto se tice ukrajine ali nisam optimista
sto je mnogo gore, ovi rezultati mogu ukazati na turbulentnu buducnost koja nas ocekuje, nazalost sjedinjene drzave i vodeci svijetski mediji guraju evropsku zajednicu u konflikt s rusijom i to nije dobra stvar.
cak jedan ugledan politicar kao sto je helmut schmidt zaradjuje kritike jer govori da ne treba sukob s rusijom.
- Alfons Kauders
#239 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
imam i ja renking rasa, jesam li fasista?madner wrote:Pa kada bi znao, sto naravno ne znas, da su Italijani takodje uveli renking rasa i tako diskriminirali druge rase unutar Italije, onda bi znao zasto se kaze da je Ustav BiH fasisticki. Drago mi je da sam ti pomogao da steknes jos malo vise znanja, no znam da nema fajde od toga.
Jako je bitno sta se ovdje smatra kako bi znali o cemu govorimo, svakako je antifasiticka borba vecim djelom bila antinacisticka nego antifasiticka, no opet je jasno na sta se misli kada se kaze. Mislim jasno je ljudima sa obrazovanjem.![]()
cehinje, svabice, poljakinje & madjarke dijele trece mjesto... onda bosanke i dalmatinke cetvrto... italijanke peto... itd
-
jahhjer
#240 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Kako je nigdje veze? Moze li Finci bit clan predsjednistva? Dalje to isto predsjednistvo imenuje Predsjedavajuceg vijeca ministara. Moze li jedan Sejdic bit izabran na tu funkciju? Moze al u... Ako nisi konstitutivni nema te nigdje. Da ne govorim o problemima obicnih ljudi. Na biro kjad se prijavljujes bitnije ti je kom narodu pripadas nego sta znas da radis. Sta je to nego fasisticki. Jedino ako zivis negdje vani pa ne znas kako je ovamo pa hajd, shvatio bih.Mister Yes wrote:Diskriminirajući ustav. To je izraz koji ti treba ali si se zapetljao pokušavajući braniti "fašistički ustav" što je nigdje veze. Dešava se, svi griješimo. Progutaš slinu i ideš dalje
Potupno si izvadio samo jednu recenicu iz konteksta i od tog napravio definiciju fasizma. I to recenicu koja definise totalitarni sistem a ne fasisticki. Jebi ga zna se sta je fasizam, nije to stvar subjektivnog misljenja, to se uci u osnovnoj skoli.
Da ne pocinjem o klerofasizmu kojeg smo posebno usavrsili...
Last edited by jahhjer on 27/05/2014 18:12, edited 1 time in total.
- sinuhe
#241 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Rijec je o bosanskohercegovackim posebnostima a ne o fasizmu.
-
jahhjer
#242 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
sinuhe wrote:Rijec je o bosanskohercegovackim posebnostima a ne o fasizmu.
30 i 40ih godina proslog vijeka je bilo rijec o njemackim posebnostima a ne nacizmu
Sto me nasmija, zao mi je sto vam razbijam iluzije al tako vam je, izvadite glavu iz guzice sto prije.
I jel vama okej da u jednom gornjem vakufu muslimanska djeca idu u skolu na prvi a katolicka na drugi sprat? Da ne govorim o djeci koja nece da budu nista od tog... pa bolan ne bi nas se postidjeli ni hitler ni duce.
- sinuhe
#243 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pa eto mogla bi BiH biti k'o Svica, samo iz ovog ili onog razloga nije.
Imas to sto imas i ima prostora za napredovanje. Eno ga Libanon. Izuzetno prosperitetna drzava obzirom na okolnosti.
Imas to sto imas i ima prostora za napredovanje. Eno ga Libanon. Izuzetno prosperitetna drzava obzirom na okolnosti.
-
Objektivni navijac
#244 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
BiH nije k'o Svica zbog niskoga kvaliteta svojih ljudi,koji zive u drustvu niskoga kvaliteta,zaostalom i primitivnom. Ksenofobnom i da ,fasistickom.sinuhe wrote:Pa eto mogla bi BiH biti k'o Svica, samo iz ovog ili onog razloga nije.
A Libanon,pa i nisu prosperitetni sa obzirom na potencijal. Isti razlog,kao i BiH ,nekvalitet ljudi,mada su puno civiliziraniji od nas.
- madner
#245 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pif, sada si potpuno neobjektivan. Covjek je u pravu, mi smo za njih Svica. 
-
Objektivni navijac
#246 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ja nisam poredio Bosnu i Libanon a i ne moze se.madner wrote:Pif, sada si potpuno neobjektivan. Covjek je u pravu, mi smo za njih Svica.
- madner
#247 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Turizam je slag na tortu, ne zivi niko od toga. Meksi da. Puno meksi. 
- animals
#248 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Tako ste govorili i za Hrvatsku, da nece uci..pa ko ce da primi ovakvu drzavu kao sto je BIH..prvo, da se nauci da se ne biraju nacionalisticke stranke, pa mozda i bude sanse..ali, ne vjerujem da ce to biti u sljedeci sto ljeta..nista ne funkcionira, osim lopovluka i korupcije..nesto kao banana republike..limeni wrote:sto se tice bih, ovaj rezultat desnice ne znaci mnogo..mi svakako nismo zanimljivi i oni nas nikada nece primiti u njihovu zajednicu. oni su svoje prosirivanje odradili, ne vjerujem da ce vise neko uci u tu zajednicu.
Last edited by animals on 27/05/2014 18:40, edited 1 time in total.
-
Hafis
#249 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Eh, nije to ništa.jahhjer wrote: I jel vama okej da u jednom gornjem vakufu muslimanska djeca idu u skolu na prvi a katolicka na drugi sprat? Da ne govorim o djeci koja nece da budu nista od tog... pa bolan ne bi nas se postidjeli ni hitler ni duce.
U nas muslimanska djeca imaju nekoliko škola na raspolaganju u polovici grada i prateći vjeronauk, a katolička također nekoliko škola na raspolaganju uz vjeronauk, ali u drugoj polovici grada.
I nitko se ne buni. A i djeci blizu škola od kuće.
- Alfons Kauders
#250 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
blago se vama...Hafis wrote:Eh, nije to ništa.jahhjer wrote: I jel vama okej da u jednom gornjem vakufu muslimanska djeca idu u skolu na prvi a katolicka na drugi sprat? Da ne govorim o djeci koja nece da budu nista od tog... pa bolan ne bi nas se postidjeli ni hitler ni duce.
U nas muslimanska djeca imaju nekoliko škola na raspolaganju u polovici grada i prateći vjeronauk, a katolička također nekoliko škola na raspolaganju uz vjeronauk, ali u drugoj polovici grada.
I nitko se ne buni. A i djeci blizu škola od kuće.