Samo da te napomenem .... Sta si napisaotodd_smith wrote:To o cemu ti pricas je investicija. Biznis. Ne neka ljubav prema domovini ili sta vec. Kruske i jabuke.Havatar wrote: Dolazili bi svakako samo ne bi ovdje isli kod zubara . Ali bi i dalje donosili pare familiji, trosili pare dok bi bili tu itd. Ono sto meni nije jasno otkud tebi da toliko smeta dijaspora a ovamo se stavljas na raspolaganje nekom azijatskom milijarderu i uvlacite mu se svi koliko mozete iako on daje mnogo manje para nego sto u jednom danu stigne od dijaspore. Sto ti on ne smeta i njegovo osiiono ponasanje nego jos stavljate slike na svoje profile sa kosuljama utrpanim u pantalone i slicno. Nije ti krivo kad neki iz Azije ima ali ti je krivo sto ima neko iz Bosnei ne samo to nego si se ovdje raspisao i vrijedjas sve ljde koji ce pomoci nebi li koga odvratio od pomoci ugrozenim . Nikako mi nije jasno zbog cega se tako ponasas .
I ovi ostali sto su se nakacili fino sam rekao, citajte malo, meni uopce ne smeta sto dolazi dijaspora i trosi, neka bujrum uvijek bilo. Ali nemoj price da ti cinis nekome uslugu jer sebi kupujes stan. To isto da i ja kazem sada dijaspora duguje dosta toga gradjanima BiH jer bez nas gradjana dijaspora ne bi imala kome da dodje, stoga zahvalite nam se.
A ovaj zadnji komentar od @TrebamTe ti fino objasni sav mentalitet takvih osoba
MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
- mO k3
#226 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
-
todd_smith
#227 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ljudi znate li vi jezik ili samo preko google translate klepite rijec pa krenete pisati?
Fino sam rekao ulazi, trosi sta god hoces, dodji i zapali te pare ako hoces, ne zanima me, jednostavno nemoj gurati pricu da ti nekome cinis uslugu.
HALO PA CITATE LI VI ISTA OVDJE?
Znaci pametuje se kako ja branim nekome iz dijaspore ili prigovaram sto trose pare u BiH...daj mi 1 post gdje sam ja rekao "ne trosite vi pare ovdje, nemate vi to pravo!"
Eto 1 post moj takav hocu da mi se nadje.
Radi sta hoces, ali mojne mi pametovanja da ti cinis drzavi uslugu jer ti trosis te pare tu. Koja kontradikcija, pise se "hocu da trosim pare jer je to moja domovina" i onda citas neko ti napise "aa u Hrvatskoj Svabe popravljaju zube"
Koji k...
Moj citav argument, da imate malo volje da procitate, a ne vidjeti jednu rijec i onda citavu raspravu oko toga pokrenuti, je vrlo jednostavan. Trosi, kupuj gdje hoces, kada hoces, sta hoces, ali nemoj pametovati da ti nekome cinis uslugu jer bas kao sto ste sami rekli za sve sto potrosite dobijete nesto unazad. Vela havle vella kuvetile naroda
Fino sam rekao ulazi, trosi sta god hoces, dodji i zapali te pare ako hoces, ne zanima me, jednostavno nemoj gurati pricu da ti nekome cinis uslugu.
Znaci pametuje se kako ja branim nekome iz dijaspore ili prigovaram sto trose pare u BiH...daj mi 1 post gdje sam ja rekao "ne trosite vi pare ovdje, nemate vi to pravo!"
Radi sta hoces, ali mojne mi pametovanja da ti cinis drzavi uslugu jer ti trosis te pare tu. Koja kontradikcija, pise se "hocu da trosim pare jer je to moja domovina" i onda citas neko ti napise "aa u Hrvatskoj Svabe popravljaju zube"
Koji k...
Moj citav argument, da imate malo volje da procitate, a ne vidjeti jednu rijec i onda citavu raspravu oko toga pokrenuti, je vrlo jednostavan. Trosi, kupuj gdje hoces, kada hoces, sta hoces, ali nemoj pametovati da ti nekome cinis uslugu jer bas kao sto ste sami rekli za sve sto potrosite dobijete nesto unazad. Vela havle vella kuvetile naroda
-
zlajaBHF
#228 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Meni uvijek ova tema dize pritisak na tristo.....
Ne mogu da vjerujem da neko ima poztivno ili negativno misljenje na osnovu mjesta prebivalista....uffff
Mogu samo reci sljedece, u dijaspori se diglo sve na noge. Obaraju se rekordi kada je u pitanju prikupljanje pomoci, novca i robe. Imam uvid o koji se kolicinama radi, i mislim da se moze davati i vise, ali jedno je sigurno, svi daju i svi skupljaju....
Ovo sto sad uraidmo je mozda maksimum dijaspore trenutno, sa organizacijom koju imamo. Mnogo stvari se moze bolje odraditi, ali moram priznati da imamo ljude koji su spremni na mjesec otici da bi pomogli drzavi i narodu, u to se svaki dan uvjerim ovdje.
Uglavnom, ovdje se radi punom parom, sigurno kao i u BiH, a vidjet cemo dokle ce nas to dovesti. Sad je najveci problem prevoz pomoci, jer kamioni koji trebaju doci iz BiH i koji sve prevoze, nisu dostupni u onolikoj mjeri, koliko je potrebno.
Ne mogu da vjerujem da neko ima poztivno ili negativno misljenje na osnovu mjesta prebivalista....uffff
Mogu samo reci sljedece, u dijaspori se diglo sve na noge. Obaraju se rekordi kada je u pitanju prikupljanje pomoci, novca i robe. Imam uvid o koji se kolicinama radi, i mislim da se moze davati i vise, ali jedno je sigurno, svi daju i svi skupljaju....
Ovo sto sad uraidmo je mozda maksimum dijaspore trenutno, sa organizacijom koju imamo. Mnogo stvari se moze bolje odraditi, ali moram priznati da imamo ljude koji su spremni na mjesec otici da bi pomogli drzavi i narodu, u to se svaki dan uvjerim ovdje.
Uglavnom, ovdje se radi punom parom, sigurno kao i u BiH, a vidjet cemo dokle ce nas to dovesti. Sad je najveci problem prevoz pomoci, jer kamioni koji trebaju doci iz BiH i koji sve prevoze, nisu dostupni u onolikoj mjeri, koliko je potrebno.
- mO k3
#229 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
todd_smith wrote:Ljudi znate li vi jezik ili samo preko google translate klepite rijec pa krenete pisati?
Koji k...
Ja mislim da ti neznas ni sta sam pišeš , hajde ti si u pravu i mi imamo svoj mir
-
Keiko
#230 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Kod mene ima Madjarska poliklinika koja pruza sve zdravstvene usluge osim bolnickih. Ja mog sina vodim kod njih jer su daleko bolji zubari od domicilnih.mO k3 wrote:Ah da Mađari,Slovaci , Čehi organizuju preko agencija izlete iz njemačke do zubara u navedenim zemljama ...
Ne znam za ostale EU clanice, ali mi mozemo odbiti troskove bilo kakvog lijecenja (ukljucujuci i zubara) u bilo kojoj drugoj clanici EU od godisnjeg poreza. Hrvatska se ovdje uveliko reklamira kao turisticka ali i destinacija za lijecenje od njenog pristupa EU.
(izvinjavam se za off topic al' me ovo kenjanje o zubarima i frizerima pravo nervira)
- Paranoid
#231 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Dno se ne postiže ratom, poplavama i klizištima...Dno je kad progovore ovakvi kao što je todd_smith.
- shiljak
#232 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ima pokrenuta već jedna akcija, za par dana skupljeno skoro 70.000$
Pa eto ako ima neko na fb neke dijasporovce nek sharuje da se i dalje širi..
http://www.gofundme.com/98iwck
- mO k3
#233 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Nećemo biti grubi tako prema njemu , ali mislim da je do neznanja u njegovom slučaju . Ekonomija nije meni jaka strana , ali za njega je kvantna fizikaParanoid wrote:Dno se ne postiže ratom, poplavama i klizištima...Dno je kad progovore ovakvi kao što je todd_smith.
-
todd_smith
#234 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Post prijavljen, pa neka se admin zabavi takvim stvarima 
- mO k3
#235 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
E nek si me prijaviotodd_smith wrote:Post prijavljen, pa neka se admin zabavi takvim stvarima
-
todd_smith
-
Istina boli
#237 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Dajte malo popustite sa dijasporom ljudi. Zar mi ne bi SADA, ako vec ranije nismo trebali da se bavimo domacim vladajucim "olosem" koji sigurno nece nista uraditi ( a i ne moze jer su opuhali sto se moglo) da pomogne ovim stotinama hiljada nesretnih beskucnika svih nacionalnosti. J..o vas vise i nacionalizam i mrznja i vracanje u proslost????? I onda se cudimo sto nam i Evropa i Svijet okrenuse ledja i Istok i Zapad. A zapamtite krenuti ce ovi nesretni ljudi iz kolektivnih smjestaja ka "Centrima moci" a onda i mi ostali trebamo da se pridruzimo. Jer mozda nam je nekima jos uvijek dobro ili podnosljivo ali dokle??????Paranoid wrote:U poplavi ispliva svašta..cindrlimindrli wrote:a ljudi kako vam se u ovom belaju da raspravljati o ovim budalastinama, hljeba vam?
-
detroit-mercy
#238 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ti jaro ako ne mozes da shvatis da to nije cista relacija ja tebi ti meni ili usluga za uslugu, onda ne znam sta da ti napisem. Emotivna veza se ne placa to ili imas ili nemas. Iskreno, onaj novac koji ja potrosim da sa porodicom dodjem u BiH i koji dole potrosim moze da me posalje u bilo koji kraj svijeta na odmor i to da dobijem puno bolju i kvalitetniju uslugu i da vidim puno vise i bolje (sad ospite). Znaci ja i svi mi smo glupi jer dolazimo dole i za svoju lovu dobijamo uslugu koju bi na drugoj strani platili manje ili za iste pare dobili vise. Ovo ti je ako vec ovu relaciju svodis na ono platio-dobio. Ja sam za 14 godina boravka u USA bio 12 puta u BiH, pa ti stavi izracunaj koliko je to kostalo, u BiH izdrzavam roditelje koji imaju iznad prsjecan zivot za penzionersku populaciju dole, o davanju novca za kojekave humanitarne akcije da i ne pricamo. Onda, hajde sad realno sta sam ja za sve to dobio nazad, ako je to vec relacija dao-dobio. Prvi dan kada se pocelo skupljati za postradale od poplava ovdje novac je uplacen, i ja i svi ljudi koje ja poznajem ovdje smo dali i ne pitam gdje ide i kome ide, time se bavite vi u BiH. Po tvojoj logici stvari, moga sam reci i boli me kurko, sta to ja dobijam za uzvrat, sto da dajem. Mogao sam i reci, ma bolje je pomoci one u Sudanu ili nekoj azijskoj pripizdini jer Bosna je ionako Evropa, opet ce ih komsije koje imaju pogurati, ali nisam jer taj narod u BiH osjecam svojim i ne svodim sve na relaciju, ja tebi ti menitodd_smith wrote:@ detroit-mercy
Daj mi moj post gdje sam rekao te stvari tj da si supak ako to uradis i slicno. Ako nemas da odmah prijavim moderatoru za izmisljanje.
Ako ista vise puta sam naglasavao "trosi niko ti ne brani, bujrum slobodno", jednostavno sam rekao da se trubi prica da dijaspora izdrzava ekonomiju BiH jer ULAZE kao da oni nekome cine uslugu tj kao da trose pare a da oni sami nemaju nikakve koristi od toga nego radi samih gradjana Bosne i Hercegovine eto dolaze i urucuju novac zatvorenih ociju.
Doduse nisam iznenadjen da samo lupate ovdje kada jedan rece danas "Nisam ni procitao nista sto je napisano..." i nastavio sa argumentom o napisanom postu. Logika.
Sto meni treba da ulazem lovu u nekretnine u BiH, za istu lovu mogu imati nekretninu u Dominikanskoj Republici, Flordi, Grckoj, Spaniji i ne samo ja nego hiljade i hiljade nashi ljudi. Odem dole, ne moram se ni sisati ali se osisam jer mi je komsija frizer i znam da od toga zivi i znam da i na taj nacin mogu pomoci.
Koliko puta odem i kupim neke stvari koje mi i ne trebaju ali eto hocu makar i na taj nacin da malo poguram, pa koliko god bilo. Necu zaboraviti prosle godine smo obilazili BiH i neki stariji ljudi prodaju rukotvorine, nista posebno, gluposti maltene, ali mi je bilo zao ljudi, vidim stoje na onoj pripeci daleko od svih prominetnih "turistickih odredista". Kupi neki sal, danas i ne znam gdje je (toliko nam je bio potreban), supruga je primjetila, kaze ljudi se bukvalno tresu za tih 5-10 maraka koliko smo potrosili, ali meni je dan bio ljepsi jer sam ostavio pa makar i to nesto malo obicnom covjeku dole. Ako bi sve svodili na to sta das a sta dobijes za uzvart onda bi neko u ovoj prici ostao puno kracih rukava.
Ja sam, hvala bogu, u situaciji kada ne moram da pratim da li za ono sto dam dobije dobijem istu ili vecu protivrijednost, meni je moralna satisfakcija kada mogu da dam a da pri tome ne uzmem ili ne ocekujem nista za uzvrat.
- Paranoid
#239 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Za mene će ban biti nasip od poplave gluposti kojima si poplavio ovu temu. Dovoljno je pročitati tvojih par postova i bit spreman na samozapaljenje, samoranjavanje, harakiri...itd..todd_smith wrote:Post prijavljen, pa neka se admin zabavi takvim stvarima
-
stockton91
#240 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
ovdje bi se prije moglo postaviti pitanje, koliko bi domaci bosanci i hercegovci mogli da ne ukradu od tih 100 miliona maraka, koliko bi sebi stavili u dzep a koliko bi zbilja dosle u ruke unesrecenih? to je pitanje koje uvijek treba postaviti, jer previse ima ljigavaca medju nasom rajom!!!
mnogi nece slati lovu jer je jasna stvar kakvi supci su medju nama i bagra lopovska
mnogi nece slati lovu jer je jasna stvar kakvi supci su medju nama i bagra lopovska
- noiserr
#241 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Fala bogu nesto konkretno.. Hvala!shiljak wrote:Ima pokrenuta već jedna akcija, za par dana skupljeno skoro 70.000$
-
todd_smith
#242 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Nista halalite ako mozete, ja sam mlad i glup i ne razumijem da se osobama koje dolaze van moje drzave trebam baciti na koljena i svaku rijec iz njihovih usta upijati i tretirati kao da je suho zlato.
Povlacim se, dodjite slobodno na ljeto sada radite sta god hocete, ja odoh da vam fino crveni tepih spremim.
Pozdrav.
Povlacim se, dodjite slobodno na ljeto sada radite sta god hocete, ja odoh da vam fino crveni tepih spremim.
Pozdrav.
- noiserr
#243 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Nevjerujem ja da je procenat ljudi koji bi omanuli veliki, ja mislim da ovi koji su skloni takvim stvarima su upravo isti oni koji vole da se izguraju na vrh.stockton91 wrote:ovdje bi se prije moglo postaviti pitanje, koliko bi domaci bosanci i hercegovci mogli da ne ukradu od tih 100 miliona maraka, koliko bi sebi stavili u dzep a koliko bi zbilja dosle u ruke unesrecenih? to je pitanje koje uvijek treba postaviti, jer previse ima ljigavaca medju nasom rajom!!!
-
Istina boli
#244 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Izvinjavam se cindrilimindili i Paranoid, ispalo je da je opaska na vas racun, ali nije oboma velikiIstina boli wrote:Dajte malo popustite sa dijasporom ljudi. Zar mi ne bi SADA, ako vec ranije nismo trebali da se bavimo domacim vladajucim "olosem" koji sigurno nece nista uraditi ( a i ne moze jer su opuhali sto se moglo) da pomogne ovim stotinama hiljada nesretnih beskucnika svih nacionalnosti. J..o vas vise i nacionalizam i mrznja i vracanje u proslost????? I onda se cudimo sto nam i Evropa i Svijet okrenuse ledja i Istok i Zapad. A zapamtite krenuti ce ovi nesretni ljudi iz kolektivnih smjestaja ka "Centrima moci" a onda i mi ostali trebamo da se pridruzimo. Jer mozda nam je nekima jos uvijek dobro ili podnosljivo ali dokle??????Paranoid wrote:U poplavi ispliva svašta..cindrlimindrli wrote:a ljudi kako vam se u ovom belaju da raspravljati o ovim budalastinama, hljeba vam?
-
detroit-mercy
#245 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
zlajaBHF wrote:Meni uvijek ova tema dize pritisak na tristo.....
-
Tuzla111
#246 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
100MILIONA??? Pa to ne moze ni Kineska dijaspora skupiti./Hostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.
Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?
Recimo ko iz Berlina uplati 300 eura dobija orden na kome pise "najveci Bosnjak Berlina i sjeveroistocne Njemacke"
Ko uplati 500$ iz St Louisa da dobije mali orden na kom pise "najveci Bosnjak centralnih dijelova sjeverno americkog kontinenta"
Ko uplati 3000 kruna iz Jönköpinga da dobije orden "najveci Bosnjak Smålanda i juznih teritorija svedske"
Ko uplati 250 funti iz Londona da dobije orden "najveci Bosnjak sa ostrva ukljucujuci i teritorije Farskih Ostrva"
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".
Ja cu pomoci na svoj nacin, a uplacivati pare ni na kakve racune necu jer sam se opekao dovoljno do sad i ne vjerujem nikom vise.
A sad svi gledaju dijasporu, a po istoj toj dijaspori se pljuvalo na svakom koraku.
Iskreno, ja sam se osjecao grozno kad se sve to desavalo, pozelio sam da sam tu sa svojim narodom i da odem pomoci fizicki i materijalno, kad bi mi dali sa posla da odem, ne bi mi bilo tesko i Californije doci da pomognem.
Nema na cemu.
- Karadoz
#247 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Vidim u pisanjima toliku odbojnost prema dijaspori.. i sama tema je pokrenuta na taj nacin. Pa zasto onda moze li dijaspora poslati zasto ne bez nje kad se moze... i onda mozemo zakljuciti ovu temu
PS ipak novac koji stize iz dijaspore su nepovratna sredstva, od EU i ostalih ne nadajte se pomoci na taj nacin jer vec najavljuju mogucnost pomoci BiH u vidu kredita.. UNa BAlakan niko vise nece uvaliti milijardu € kao donaciju... i jos da napomenem ako kucate na vrat EU to se ne radi sa ispruzenom rukom nego sa konkretnim programima koje onda komisije EU treba da odobre...
PS ipak novac koji stize iz dijaspore su nepovratna sredstva, od EU i ostalih ne nadajte se pomoci na taj nacin jer vec najavljuju mogucnost pomoci BiH u vidu kredita.. UNa BAlakan niko vise nece uvaliti milijardu € kao donaciju... i jos da napomenem ako kucate na vrat EU to se ne radi sa ispruzenom rukom nego sa konkretnim programima koje onda komisije EU treba da odobre...
-
daddy-kool
#248 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ovu priču dijaspora-lokalni treba prekinuti. To je stari Balkanski primitivizam: kada ode neko na pečalbu/emigrira/izbjegne, ako ne šalje pare ili se ne vraća onda je baraba. Kada dođe u posjetu sa parama, onda mu svi zavide i ljubomorni su na njega (agresija), jer je on na neki način nezasluženo prošao bolje u životu. On tamo negdje uživa i prosperira, dok se mi ovdje pravedno patimo i borimo se susjednim plemenima za teritorij.
Ima i krkana koji vole da se osiono ponašaju, pa svoju malograđanštinu moraju dokazivati i pojačavati sa lažnim uspjehom u tuđini. Ali od svega toga je najgore za pečalbara ako se odluči vratiti da živi u domovini, to je onda životni neuspjeh, i na njega se gleda sa podsmjehom, prezirom i sažaljenjem. 
Dosta je tih gluposti, to je sve naš narod i uvijek nam je i dobrodošao i drag. Ovo je i njihova domovina, i tu je kraj svake priče.
Pitanje za dijasporu: imate li kakve tamo organizacije koje mogu upravljati doniranim novcem na trasparentan, pošten i efikasan način? Ako se niste do sada organizovali, ovo bi mogla biti odlična prilika za tako nešto.
Dosta je tih gluposti, to je sve naš narod i uvijek nam je i dobrodošao i drag. Ovo je i njihova domovina, i tu je kraj svake priče.
Pitanje za dijasporu: imate li kakve tamo organizacije koje mogu upravljati doniranim novcem na trasparentan, pošten i efikasan način? Ako se niste do sada organizovali, ovo bi mogla biti odlična prilika za tako nešto.
- amidzazeher
#249 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
http://foreningsinsamling.se/fundraisers/barntillbarn/daddy-kool wrote:
-
daddy-kool
#250 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
amidzazeher wrote:http://foreningsinsamling.se/fundraisers/barntillbarn/daddy-kool wrote:
To je odlično, a svima u dijaspori želim još veći uspjeh i još bolju organizaciju!