spacek wrote:1% svake plate za poplave????
Ovo je najveća glupost koju sam pročitao!!!
Imamo najveće namete na plate u Evropi i još trebaj taj namet dodati?
Nema govora, tako se ne riješavaju problemi, već se lijepo iz ovih nameta drugačija preraspodjela napravi - jer itekako ima dovoljno prostora za manevar u okviru i ovakvih nameta na plate za koje nameti moraju biti znatno manji!
Najlakše je probleme riješiti - udari po džepu (povećaj akcize, povećaj cijene osnovnih životnih namirnica, povećaj namete na plate, povećaj poreze...)
Neefikasnost države i neodrživ birokratski aparat treba reducirati, pa će se iz postojećih nameta vrlo lako iskristalisati i 3% za Civilnu zaštitu i zaštitu od poplava!
Prvo sistem srediti, pa tek onda udarati dodatne namete, a ne opleti i optereti dodatno namete na građane i plate jer imamo aždaju od birokratskog aparata, nezasite političare i nekontrolisanu potrošnju sredstava (npr kupovina voznog parka, pickupi CZ i prelijevanja sredstava u privatne fondove)
PDV u Madjarskoj je 27%, u dosta evropskih drzava preko 20%, malo mi je muka vise od te price ,,najgori smo po svemu''.
Nije problem u nasim zakonima koliko u sprovodjenju istih. Drzava je dozvolila da nas privatnici zaposljavaju na minimalac, da topli obrok bude i do 16km + prevoz, pa ti onda ispadne da je dnevnica (ako se u obzir uzme samo plata) manja od toplog obroka.
Administracija nam jeste preglomazna, ovoliko kantoni i ministarstva nepotrebni, ali ta spoznaja ne pomaze ovim ljudima.
Zbog toga i jeste najbolje i najefikasnije rjesenje poseban, izdvojen fond iz kojeg bi se pomoc ravnomjerno i transparentno distribuirala. Pomoci pojedincima koji su ostali bez igdje icega, to i moze biti pitanje obraza i merhameta, ali mi moramo nesto uciniti da se ovo ne ponovi. Dakle, ili iseliti kompletan Maglaj, Zavidovice, Doboj Bijeljinu, ili napraviti plan kako urediti ta korita da se to vise nikad ne ponovi. Federacija je ovakva kakva jeste pred bankrotom, RS ce takodjer morati istresti se i potrositi sve sto je ostalo u steku od rafinerije i telekoma.
Povecanja akciza ili poreza nisu rjesenje jer ce sa tim govnari samo puniti rupe u budzetu. Samo poseban fond i transparentno upravljanje je rjesenje!!