Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#226 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

lolol wrote:Primjera radi. Dva covjeka ekonomista : Prvi zavrsio fax ili srednju skolu, nebitno, prije 5godina i sjedio kuci tj trazio posao u struci. Drugi zavrsio od skole to isto, trazio posao u struci ali je usput radio neke druge poslove, stekao RADNU NAVIKU. E sad i jedan i drugi su se zaposlili napokon u istoj firmi i u struci, koji ce se prije prilagoditi i biti bolji radnik?

Samo da napomenem da pri ovom ne mislim da je ovaj radnik radio na bausteli, stvarno pretjerujete s tim varijacijama fol inzinjer radi na bausteli i sl. ja sam za to da se radi van struke ali nesto sto ce ti priblizno valjati kasnije. Npr eto ovaj ekonomista je radio u magacinu neke veleprodaje i tu je naucio sta je to imati sefa nad glavom, kako primati i slagati robu, po kojem principu se trazi roba u magacinu, kako se odnositi prema kolegama i sl gluposti. Poslije toga je npr radio u prodaji i tu je upoznat s kasom, radom s kupcima,vjerovatno je koristio i neki program i sl. Kasnije je npr radio kao turisticki vodic sezonski i poboljsao svoje jezike. Je li on sad spreman za rad u struci? Spremniji od onog sto je sjedio kuci? Ovaj kod kuce je sigurno vec i zaboravio sta je ucio na faxu, radne navike nema, spava do 12h, jezike nije ucio, odnosno nije htio raditi za 500KM ili 700KM, nebitno, njemu to nije bilo u struci i nije ni htio da radi!
ja bih UVIJEK zaposlio onog ko je radio van struke umjesto da je cekao posao u struci - i nisam jedini... ako je nosao tacnu, naucio je s ljudima i s parama, ako je radio na njivi, nije mu mrsko ustati rano i raditi ko konj, ako je isao vani da radi na crno - ima muda i nije mu mrsko rizikovati... sta god da je radio korisno je
fidoremilienko

#227 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

Svaka čast Alfons Kuders, ali realnost je nešto drugačija. I ja bih, da sam u poziciji da zapošljavam, fino pregledao CV svakog kandidata koji se prijavio. Iz toga se da vidjeti koliki je domet kandidata. Nakon toga razgovor i onda odluka.

Međutim, praksa nam pokazuje da to nije slučaj. Opet govorim iz svog okruženja, ne znam kakvo je stanje u vašem društvu (okolini). Vjerovatno drugačije, čim različito pišemo/mislimo.

Za ovu što kaže fol inžinjer radi na baušteli. Iznenadila bi se :)

Ne mora nužno biti bauštela, ali fizički poslovi.

Ali evo da stanem ovdje, da se ovo ne pretvori u klasičnu raspravu "imam ja jarana, znam ja rođaka mog..." i sl. Nadam se da će doći neko povoljnije vrijeme za sve, generalno.
kox

#228 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by kox »

fidoremilienko wrote:
kox wrote: Po mojoj subjektivnoj procjeni, 70% inženjera informatike (ETF - računarstvo, FIT itd.) u privatnim firmama u BiH radi na proizvodnji, implementaciji ili odrzavanju nekog finansijskog softvera i iskustvo u npr. računovodstvu bi im bio veliki plus.
Moje mišljenje je da je bolje raditi bilo kakav posao nego sjediti kući. Ako ništa, stiče se radno iskustvo pa makar i van struke a mogu se uspostaviti i korisni kontakti. Takodje, nije isto početi raditi sa 23 ili 30 godina ma koji posao da je u pitanju. Platu, ma kolika ona bila, da ne spominjem.
Moguće da je procjena tačna, a to da li bi im bio plus ili ne bi, to zavisi opet od pozicije i poslodavca kojem apliciraju. Opet se vraćamo na ono što je Anštajn rekao (relativnost).

Ma sve je to super, za te kontakte, samo niko da spomene da to zavisi od sredine u kojoj radiš i posla kojeg obavljaš. Nije svejedno.

Na kraju se sve svodi na praznu priču. Onaj kome novac treba neće birati posao. Onaj ko ima dobru vezu, kupiće diplomu i uvaliti se negdje (u većini slučajeva i bez diplome). Jedino u svemu, što je bitno, je znanje. To niko ne može osporiti.
Nije to baš toliko relativno. Ako dva kandidata imaju iste kvalifikacije i sličan nivo tehničkog znanja, ali jedan nije nikada čuo za pojam virman ili knjiženje a drugi ima 5 godina iskustva u računovodstvu nije teško zaključiti ko bi u velikoj većini slučajeva imao prednost.
Naravno, nikakvo radno iskustvo, kontakti itd. nisu garancija bilo cega ali uglavnom povećavaju šanse.
quarterback

#229 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by quarterback »

nema u bih nezaposlenih, ja sam danas imao raspravu u komentarima vijesti gdje sam napisao da nudim 50 maraka (iako je dnevnica za taj posao kako neko gore napisa oko 25 KM) da neko ko je nezaposlen iskopa 30m kanala pa me popljuvase, od jebanja majke, preko toga da sam ratni profiter do pitanja ko sam ja da drugima placam da kopaju za mene

prema tome - ovdje nema nezaposlenih, ovdje samo ima nepregledno prostranstvo budala, a mozda sam taj i ja
Hajvan

#230 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hajvan »

quarterback wrote:nema u bih nezaposlenih, ja sam danas imao raspravu u komentarima vijesti gdje sam napisao da nudim 50 maraka (iako je dnevnica za taj posao kako neko gore napisa oko 25 KM) da neko ko je nezaposlen iskopa 30m kanala pa me popljuvase, od jebanja majke, preko toga da sam ratni profiter do pitanja ko sam ja da drugima placam da kopaju za mene

prema tome - ovdje nema nezaposlenih, ovdje samo ima nepregledno prostranstvo budala, a mozda sam taj i ja

što me nasmija u sitne sate :lol:

ja sve do prije 10 minut radio- jebiga, dagajebi
sd odoh spavat, pa u 8 - opet na poso'
Alfons Kauders

#231 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

quarterback wrote:nema u bih nezaposlenih, ja sam danas imao raspravu u komentarima vijesti gdje sam napisao da nudim 50 maraka (iako je dnevnica za taj posao kako neko gore napisa oko 25 KM) da neko ko je nezaposlen iskopa 30m kanala pa me popljuvase, od jebanja majke, preko toga da sam ratni profiter do pitanja ko sam ja da drugima placam da kopaju za mene

pa i jesi, sram da te bude, imas 50 maraka za dnevnicu... :D da nisi profiter nudio bi 15 :D

mati jedva nadje nekog da iskrci zbunje oko vikendice, pola dana posla... ljudima malo para... haman treba bit dnevnica 100 - 150 maraka... s tim sto bi za te pare ona to odradila :D a mozda bi i ja dosao :D

raja ima neko cudno poimanje socijalne pravde po kojem momak od 20 godina bez skole treba imat dnevnicu ko magistar s 20 godina radnog iskustva... revolucija ovo ono...
corei3

#232 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by corei3 »

Nezaposlen sam ja,inzinjer,vec pola godine.Obisao za ovo vrijeme sve i jednu firmu u Sarajevu koja ima bilo kakvog dodira sa mojom strukom,ostavio na desetine kopija CV-a i diplome,javljao se na mnogobrojne konkurse i na kraju opet nista.Obicno me uvijek dočekaju,kada odem predati CV,sa pitanjem, Imas li kod koga zakazano,ili,stavit cemo te u arhivu pa ako se ukaze potreba zvat cemo te.
Koliko ih znam,svojih kolega,koji imaju nekoga,da vec rade a ni diplomirali nisu,mozda jedno 10-tak,a o ovim sto su diplomirali i kobajagi odmah nasli posao u najjacim fimama da i ne pričam.
Evo ja nemam nigdje nikoga i niko nece ni da me pogleda,doslovno.Bilo je i prilika kada bi mi rekli,što si ti dosao,sta trebas,a tamo mi bivse kolege iz kancelarija kao nesto mašu,pa otkud ti ovdje,sta radis i tako.
Hendrix

#233 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hendrix »

corei3 wrote:Nezaposlen sam ja,inzinjer,vec pola godine.Obisao za ovo vrijeme sve i jednu firmu u Sarajevu koja ima bilo kakvog dodira sa mojom strukom,ostavio na desetine kopija CV-a i diplome,javljao se na mnogobrojne konkurse i na kraju opet nista.Obicno me uvijek dočekaju,kada odem predati CV,sa pitanjem, Imas li kod koga zakazano,ili,stavit cemo te u arhivu pa ako se ukaze potreba zvat cemo te.
Koliko ih znam,svojih kolega,koji imaju nekoga,da vec rade a ni diplomirali nisu,mozda jedno 10-tak,a o ovim sto su diplomirali i kobajagi odmah nasli posao u najjacim fimama da i ne pričam.
Evo ja nemam nigdje nikoga i niko nece ni da me pogleda,doslovno.Bilo je i prilika kada bi mi rekli,što si ti dosao,sta trebas,a tamo mi bivse kolege iz kancelarija kao nesto mašu,pa otkud ti ovdje,sta radis i tako.
Nemoj to govorit ba, sad ce ti dezurni strucnjaci na ovoj temi poceti drzati predavanje kako nisi dovoljno istrazio trziste, mogao si u pilani radit 5-6 godina dok se ne snadjes u struci, ima posla ba samo raja misli ako potrosi 5-6 godina zivota na ucenje i obrazovanje u nekoj struci ima pravo da dobije posao u istoj bezi iskustva i magacinima, granapima, baustelima...Jer prvo se moras dokazati da mozes fizicki radit pa onda intelektualno, pa da ti neko sa upola manje godina obrazovanja moze dati priznanje da si covjek iako imas tu diplomu :roll:

BiH jos uvijek zaostaje dobro, ovde je jedini rad fizicki, ovde ce ti komsija reci da si vrijedan jedino ako te vidi da mijesas beton na mjesalici ili cijepas drva...svaka cast momku kako je vrijedan a ne ko onaj smokljo nesto fol oko racunara ublehari, misli da je pametan jos i onu diplomu ima, konta faca neka.
Drinski

#234 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

Hendrix wrote: Nemoj to govorit ba, sad ce ti dezurni strucnjaci na ovoj temi poceti drzati predavanje kako nisi dovoljno istrazio trziste, mogao si u pilani radit 5-6 godina dok se ne snadjes u struci, ima posla ba samo raja misli ako potrosi 5-6 godina zivota na ucenje i obrazovanje u nekoj struci ima pravo da dobije posao u istoj bezi iskustva i magacinima, granapima, baustelima...Jer prvo se moras dokazati da mozes fizicki radit pa onda intelektualno, pa da ti neko sa upola manje godina obrazovanja moze dati priznanje da si covjek iako imas tu diplomu :roll:
:thumbup:
BiH jos uvijek zaostaje dobro, ovde je jedini rad fizicki, ovde ce ti komsija reci da si vrijedan jedino ako te vidi da mijesas beton na mjesalici ili cijepas drva...svaka cast momku kako je vrijedan a ne ko onaj smokljo nesto fol oko racunara ublehari, misli da je pametan jos i onu diplomu ima, konta faca neka.
Dobra opservacija. Kod nas se nikada nije cijenio intelektualni rad, kazes tipu popravka racunara napr.20 Km, a ovaj kaze pa nisi cijeli dan kopao. :lol:
Hendrix

#235 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hendrix »

Dobra opservacija. Kod nas se nikada nije cijenio intelektualni rad, kazes tipu popravka racunara napr.20 Km, a ovaj kaze pa nisi cijeli dan kopao. :lol:
Pa moj amizda meni kaze da sam smotan jer ne znam bojler popravit, kako to, to moras znat ba, bezveze kakav si ti domacin...i onda mi poslije dodje i pita me da mu instaliram Skype na racunar jer on nema pojma o tome, pa ko je sad smotan? A ne, racunari su za djecu, to je bezveze, a popravak bojlera je pravi rad iako i on priznaje da je to bezveze. :D

Da se nasi ljudi koncentrisu na jednu stvar da nauce kako treba, a ne kao do sada, sve fol zna popravit a u sustini ne zna nista...bila bi Bosna naprednija puno.
Hercegoviina

#236 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hercegoviina »

corei3 wrote:Nezaposlen sam ja,inzinjer,vec pola godine.Obisao za ovo vrijeme sve i jednu firmu u Sarajevu koja ima bilo kakvog dodira sa mojom strukom,ostavio na desetine kopija CV-a i diplome,javljao se na mnogobrojne konkurse i na kraju opet nista.Obicno me uvijek dočekaju,kada odem predati CV,sa pitanjem, Imas li kod koga zakazano,ili,stavit cemo te u arhivu pa ako se ukaze potreba zvat cemo te.
drug, bolje je da si električar, keramičar i sl. Sad će te struke trebati koliko hoćeš.
Drinski

#237 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

Hendrix wrote: Pa moj amizda meni kaze da sam smotan jer ne znam bojler popravit, kako to, to moras znat ba, bezveze kakav si ti domacin...i onda mi poslije dodje i pita me da mu instaliram Skype na racunar jer on nema pojma o tome, pa ko je sad smotan? A ne, racunari su za djecu, to je bezveze, a popravak bojlera je pravi rad iako i on priznaje da je to bezveze. :D
Pa mislim da su tu osobe sa VSS krive, jer ne cijene svoj rad, odnosno moraju imati više "komercijalniji" pristup, zanatlije to itetako znaju dobro. Naravno, treba raditi, ne treba birati, ali druze, moja cijena rada je tolika, a ti otiđi pa neka ti neko dzabe napiše tužbu, da savjet kako da uradis kakvu kalkulaciju, da smanjis poresku osnovicu i sl.
REALISTA77

#238 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by REALISTA77 »

Hendrix je u pravu...Ali i mi ovdje imamo drzavu apsurda.imali smo jugu koja je za ovu drzavu bila japan,u kojoj si npr imao fabriku i u njoj 10 administrativaca(fakultetlija ili ne) i 90 RADNIKA,a u ovoj drzavi imas 90 administrativaca i 10 irgeta koji sve rade za te admisnitrativce,i onda se pitamo sto je ova drzava u kurcu...
Imamo drzavu u kojoj svak ziv ide (svak i zavrsi koliko je tesko)na fakultet i nemas uopste nikoga koji ce biti radnici,majstori itd,pa jbt svi bi da bude menadjeri,niko nece da radi,al ne menadjeri tipa vani koji STVARAJU,koji rade 24 sata po potrebama,nego nasi menadjeri 8-16 od toga rad efektivni 2 sata,cist,uredan,nalickan...pa gdje to ima jbt,ko ce raditi,kod nas ljudi hoce lakih para,prije rata si imao puno PAMETNIJIH ljudi iako manje SKOLOVANIJIH,sad svaka tuka ima fakultet a nigdje pametnih ljudi,ljudi koji nesto stvaraju,svi obrazovani,a samo se gledaju ufatit stranke,ili drzavne institucije,ja nekad imam obicaj reci,cijela drzava fakultetski obrazovana a mi glupi ko kurac i sve vise propadamo----
Drinski

#239 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

REALISTA77 wrote:Hendrix je u pravu...Ali i mi ovdje imamo drzavu apsurda.imali smo jugu koja je za ovu drzavu bila japan,u kojoj si npr imao fabriku i u njoj 10 administrativaca(fakultetlija ili ne) i 90 RADNIKA,a u ovoj drzavi imas 90 administrativaca i 10 irgeta koji sve rade za te admisnitrativce,i onda se pitamo sto je ova drzava u kurcu...
ma imao si toga i prije, uzmi ekonomsku literaturu iz tog doba, ja negdje pomenuh Tempa i njegovu "Revoluciju koja tece", imas to i kod njega.
Imamo drzavu u kojoj svak ziv ide (svak i zavrsi koliko je tesko)na fakultet i nemas uopste nikoga koji ce biti radnici,majstori itd,pa jbt svi bi da bude menadjeri,niko nece da radi,al ne menadjeri tipa vani koji STVARAJU,koji rade 24 sata po potrebama,nego nasi menadjeri 8-16 od toga rad efektivni 2 sata,cist,uredan,nalickan...pa gdje to ima jbt,ko ce raditi,kod nas ljudi hoce lakih para,prije rata si imao puno PAMETNIJIH ljudi iako manje SKOLOVANIJIH,sad svaka tuka ima fakultet a nigdje pametnih ljudi,ljudi koji nesto stvaraju,svi obrazovani,a samo se gledaju ufatit stranke,ili drzavne institucije,ja nekad imam obicaj reci,cijela drzava fakultetski obrazovana a mi glupi ko kurac i sve vise propadamo----
pa tu smo svi mi krivi. Koliko je djece odgojeno na pogubnoj prici: "Uči, da ne moras raditi"?!
Alfons Kauders

#240 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Hercegoviina wrote:
drug, bolje je da si električar, keramičar i sl. Sad će te struke trebati koliko hoćeš.
nemoj ba da mi otima poslije posla... :D

radimo nekad davno ja i buraz i jos neka raja struju na objektu... i majstora okolo iz firme sto su radili ostale zajebancije, ljudi gledaju, pa im cudno bilo par caka koje smo napravili na savjet prijatelja koji je te stvari radio vani... sve se u raji zavrsilo, od prvog nacrta do nabavke materijala... nakon tri dana zajebancije sjeli s tim majstorima, jedemo, pijemo pivu... i pitaju nas hocemo li da radimo s njima, idu poslije na jos dva velika objekta...

ja i buraz ih gledamo i ne kontamo... "pa kako mislite radit"... "pa struju, nema danas dobrih mladih elektricara"... "pa nismo mi elektricari"... gledaju ljudi i pitaju sta radimo, studenti ovo ono, objasnimo gdje radimo i sta studiramo, nidje veze... ljudi bulje - tek onda skontali da smo sebi radili i da je nas objekat... kazu da ponuda stoji, ako ikad zatreba posla mozemo kod njih u firmu kao elektricari

ko zna, mozda smo i trebali, fina je to para - zato smo i radili, jer pravo dobra usteda bila... plus bi bilo bolje za zdravlje i kondiciju od sjedenja za racunarom i vozanja auta... al eto, mnogima je draze da nose kravatu za milju mjesecno nego da razvode struju i vodu za dvije... meni nije :)
Alfons Kauders

#241 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Drinski wrote:
Hendrix wrote: Pa moj amizda meni kaze da sam smotan jer ne znam bojler popravit, kako to, to moras znat ba, bezveze kakav si ti domacin...i onda mi poslije dodje i pita me da mu instaliram Skype na racunar jer on nema pojma o tome, pa ko je sad smotan? A ne, racunari su za djecu, to je bezveze, a popravak bojlera je pravi rad iako i on priznaje da je to bezveze. :D
Pa mislim da su tu osobe sa VSS krive, jer ne cijene svoj rad, odnosno moraju imati više "komercijalniji" pristup, zanatlije to itetako znaju dobro. Naravno, treba raditi, ne treba birati, ali druze, moja cijena rada je tolika, a ti otiđi pa neka ti neko dzabe napiše tužbu, da savjet kako da uradis kakvu kalkulaciju, da smanjis poresku osnovicu i sl.
istina - zanatlije su tu dosta pametnije od vecine nas fakultetlija, i trebaju biti... rad se mora cijeniti, bilo da pises tuzbu ili postavljas laminat... takav mentalitet jbg, vise ljudi cijene opipljivo... od vodoinstalera ce malo ko ocekivat da radi za dz, a od jarana s diplomom ce svako ocekivat da sredi windows ili prevede nesto besplatno
REALISTA77

#242 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by REALISTA77 »

Alfons Kauders wrote:
Drinski wrote:
istina - zanatlije su tu dosta pametnije od vecine nas fakultetlija, i trebaju biti... rad se mora cijeniti, bilo da pises tuzbu ili postavljas laminat... takav mentalitet jbg, vise ljudi cijene opipljivo... od vodoinstalera ce malo ko ocekivat da radi za dz, a od jarana s diplomom ce svako ocekivat da sredi windows ili prevede nesto besplatno
Samo sve mora imati i granicu :D znam da bi visoko slolovani ljudi zeljeli imati primanja (koja misle da zasluzuju)pa se pocesto precijene,a i isto ti visoko skolovani misle za sve druge (radnici,majstori itd) da previse traze za svoje usluge a toliko ne vrijede (a oni kao vrijede) :-) to je ono dodje ti neko da prevede nesto ti ga oderes,pokvari se tebi auto odes mehanicaru da popravis,i onda mu kazes kako je on skup,pa popravi onda ti sam sebi ako znas,(ili prevedi sa naseg na engleski kvar) :mrgreen:
Drinski

#243 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

@realista
iz iskustva obicno bude suprotno, potcijeni se znanje onoga sa VSS-om (e sada to otzvara jos jedan problem, sto onaj sa VSS-om je ponekad umišljen, ali to je samo zato sto ne razmislja dovoljno "komercijalno").
Jedan nas poznati advokat u Tuzli, pojma nema o pravu (hajd ima njih vise :mrgreen: , ali je ovaj odlican primjer), ali jbg. dobar je menadzer i komercijalista /zna kakva prica prolazi kod stranaka/, pa mlati lovu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#244 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Truba »

ja već dvije godine kopam septičku jamu svaki put po malo... sve je dobro dok je humus ali kad naiđeš na glinu i stijene... e onda treba da crkneš od kopanja

bome koliko je taj kanal dubok?
neš mi to male pare :D
Alfons Kauders

#245 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Drinski wrote:@realista
iz iskustva obicno bude suprotno, potcijeni se znanje onoga sa VSS-om (e sada to otzvara jos jedan problem, sto onaj sa VSS-om je ponekad umišljen, ali to je samo zato sto ne razmislja dovoljno "komercijalno").
Jedan nas poznati advokat u Tuzli, pojma nema o pravu (hajd ima njih vise :mrgreen: , ali je ovaj odlican primjer), ali jbg. dobar je menadzer i komercijalista /zna kakva prica prolazi kod stranaka/, pa mlati lovu.
cisto da znas, identitet forumasa se ne smije otkrivati... :D
Drinski

#246 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

Alfons Kauders wrote:
cisto da znas, identitet forumasa se ne smije otkrivati... :D
A sta otkrih?
REALISTA77

#247 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by REALISTA77 »

Treba imati granicu,iz iskustva znam da notari,advokati(lopovi)koriste i to nenormalno zakon da se mora ici preko njih,pa uzimaju BASNOSLOVNE CIFRE i za svicarske uslove,a u pm jest mu posao tezak ili strucan,da mu nije LOPOVSKI ZAKON to omogucio :izet: bi njegova pamet TOLIKO vredila...I PREVODIOCI... :thumbup: :bih:a kad neko treba kanal kopat,jebo to,to je bezeze,daj mu cvaju i nek kopa 12 sati,pa kad je LAKO,KOPAJ TI...
Hendrix

#248 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hendrix »

Drinski wrote:

E pa tu dolazimo do problema price koja se potencira ovde na ovoj temi...svi ocekuju od VSS osobe da sa svim tim obrazovanjem ode raditi bezvezne poslove dok nesto ne bude naislo, to vuce za sobom cinjenicu da okolina konta ili da si glup ili da ti je diploma samo papir u ruci, sto je u vecini slucajeva i istina u BiH...i na kraju sta dobijes, svi hoce inzinjera da radi za platu tehnicara i jos bude veseo jer ima posao.

Ponavljam jos jednom iz svog iskustva, studiranje redovno, ali bas redovno s predavanjima, vjezbama, na vrijeme predanim programima na gradjevinskom fakultetu ne ostavlja vremena za bilo kakav ozbiljan rad sa strane, pa ni konobarisanje. Ja ne znam nikoga ko je nesto radio i studirao na mom faksu a da nije zbog toga roknuo godinu ili skroz napustio studij, jer je tako koncipirano da moras stalno biti aktivan i pratiti sve. Jedino vrijeme slobodno je ljeti na raspustu, ali i tada su ispitni rokovi, i ako hoces da redovno prodjes faks...nema sanse da negdje imas zaposlenje stalno, to je nemoguce.
Drinski

#249 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

REALISTA77 wrote: Treba imati granicu,iz iskustva znam da notari,advokati(lopovi)koriste i to nenormalno zakon da se mora ici preko njih,pa uzimaju BASNOSLOVNE CIFRE i za svicarske uslove,a u pm jest mu posao tezak ili strucan,da mu nije LOPOVSKI ZAKON to omogucio :izet: bi njegova pamet TOLIKO vredila...I PREVODIOCI... :thumbup: :bih:
to vazi samo za notare (mada, sa ovim komentarom o tezini posla, ti meni dokaza tezu: intelektualni rad se ne cijeni, nemas pojma kakva je razlika između vlasništva i posjeda, ali znas koliko vrijedi to znanje! Čak i da nema monopolskog zakona opet bi ti isto kazao.), a ne i za advokate i prevodioce, tu dolaze do izrazaja neke druge stvari, ali isto je tako i u drugim oblastima eto napr. doktora ili nas ekonomista i sl.
Drinski

#250 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

Hendrix wrote:
E pa tu dolazimo do problema price koja se potencira ovde na ovoj temi...svi ocekuju od VSS osobe da sa svim tim obrazovanjem ode raditi bezvezne poslove dok nesto ne bude naislo, to vuce za sobom cinjenicu da okolina konta ili da si glup ili da ti je diploma samo papir u ruci, sto je u vecini slucajeva i istina u BiH...i na kraju sta dobijes, svi hoce inzinjera da radi za platu tehnicara i jos bude veseo jer ima posao.
Pa recimo da morate biti vise "vidre", znati znanje i razviti i unovciti, trzisno se orijentisati.
Post Reply