Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#226 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by mali_milojica »

citro wrote:
mali_milojica wrote: Nasao sam,a mogu ti i stranicu postaviti nije problem. Samo u svom postu sam stavio € a ne $.
To opet ne mjenja cinjenicu da je japanski radnik placeniji od europskog.
Prosjecna plata japanskog radnika je 24$ na sat. 8 sati dnevno znaci cca 200$ na dan. 22 radna dana u mjesecu izadje cca 4400$ na mjesec,plus godisnji bonusi koji se znaju kretati i po nekoliko hiljada $.
U mene mi dijete reklo da ima onaj neki gooogle na onoj haber kutiji, i tamo pise da je prosjecna plata japanca zaposlenog u "automotive industry" oko 270.000 yena sto je dobro ispod 2000 Eura. Mjesecno. Jesu li nam izvori isti ?
http://www.glassdoor.com/Salary/Toyota- ... -E3544.htm
Evo npr zarade po zanimanjima u Toyoti,pa dole pise da ciko koji se zove "production team member" sto bi trebalo znaciti radnik na traci,sto sam ja i navodio,zaradjuje 26$/h. Ima i placenijih zanimanja,ali i onih manje.
Npr najplaceniji radnik je onaj u Nissanu,mogu ti i taj podatak izvuci i prosle godine su dobili pored plata i 17k $ bonusa.
condy

#227 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by condy »

citroen xm wrote:Na ovom forumu sam dugo, imam i dosta poruka isključivo na podforumu AUTO. Milion puta sam ušao u raspravu sa ljudima i milion puta postavio samo jedno jedino pitanje, na koje mi niko nije odgovorio.
U čemu je Golf kvalitetniji od konkurencije?
Naravno da i neće odgovoriti jer je odgovor: Ni u čemu! Ali zato će svi laprdati i potezati prodajne brojke.
Dobiješ često odgovore ali ih ne želih prihvatiti. Evo ja ću ti navesti neke razlike između Golfa i Citroena C4, koje su za mene jako bitne. Ručice od vrata kod C4 su premekane i imaš osjećaj da ćeš ih odvaliti ako je jače povučeš. Vrata od C4 su previše lagana i kada ih zatvaraš moraš paziti da ih ne zalupiš, dok kod Golfa guraj koliko hoćeš, čuješ samo klik. Nakon nekog vremena vrata kod C4 će lošije dihtovati jer uvijek jako udare, osim ako si baš pažljiv. Unutrašnja plastika kod C4 pogotova kod unutrašnje ručice izgleda dosta jeftino, mala je pored toga, plastika oko nje je obična i tvrda bez nekih posebnih detalja, svjetlih aluminijumskih lajsni i sl. Tipke na vratima su iste kao na francuskim vozilima od prije deset godina, bez ikakve dorade. Volan i displej su bolji dijelovi vozila, ali samo oni u boljim paketima opreme. Onaj u osnovnoj nije ništa bolji od Golfovog iz petice. Mjenjač kod C4 je standardno tvrd i dužeg hoda, za razliku od Golfa kod kojeg upada kao u med. C4 nema elektronsku parking kočnicu, osnovni displej od radija je na nivou onog iz Puga 307, nema multilink vješanje, i ima slabiji izbor motora. Sjedišta kod C4 su vrhunska i to ne sporim, iako mi C4 nije naprijed prostran kao novi Golf. Žmigavci kod C4 su urađeni kao da je vozilo namjenjeno za američko tržište, bez led svjetala ni naprijed a ni nazad.

S druge strane, kod novog Golfa u odnosu na C4, pored ovih detalja, uvijek je bila neupitno bolja motorizacija, ručni mjenjač je neuporedivo bolji, mekši i kraćeg hoda....da ne bude da kudim samo C4 i kod Golfa ima nekih stvari koje mi se ne sviđaju, a odnose se na klasična prednja svjetla, loše i jeftino urađene karambolke....za razliku od c4 kod kojeg je bolje urađena karambolka, i prednja i zadnja, zadnja klupa i retrovizori, i zadnji dio vozila.
citroen xm

#228 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citroen xm »

S oproštenjem, ali.... Sereš, ne zatrpavaš.

Image

Image

Ne mogu da nađem baš slike iz istog ugla i sa nekom drugom bojom sjedišta kod C4, ali se vidi suština.

Evo ima i parking kočnica i milion detalja savremenije urađeno(komande za klimu recimo) iako je model star već 4 godine.

Ovakav C4 je jedno 10-12 000 KM jeftiniji od G7 sa istom motorizacijom.
condy

#229 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by condy »

Gledaj i uzivaj u slikama.....Ja sam mislio da ti imas vise iskustva sa Citroenom a ti sve sto znas o tim vozilima, ocigledno si vidio sa slika....pogledaj i film need for speed, kolko tolko bolje stvari dočara od slika :)
citroen xm

#230 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citroen xm »

Ti baš neki interesantan tip. Evo baš se spremam da napišem jedan esej od 10 stranica gdje ću ti predočiti hemijske sastave svih materijala, veličinu zazora, oblik dugmadi i statističke podatke koji govore o tome koliko određene vrste plastike interijera ubrzavaju orgazam kod prosječnog Bosanca i Hercegovca.

Evo baš sam se sada nasikirao što ne znam ništa i što nisam ušao u auto novije od G2, doduše bio je GTI ocam' ako to nešto znači.
volan

#231 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by volan »

Ne postoji najbolji automobil generalno, postoji samo najbolji automobil za konkretan zadatak ili namjenu kupca u okviru određenog budžeta.Sve ostalo su individualne emocije a njih je nemoguće racionalizovati.
condy

#232 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by condy »

citroen xm wrote:Ti baš neki interesantan tip. Evo baš se spremam da napišem jedan esej od 10 stranica gdje ću ti predočiti hemijske sastave svih materijala, veličinu zazora, oblik dugmadi i statističke podatke koji govore o tome koliko određene vrste plastike interijera ubrzavaju orgazam kod prosječnog Bosanca i Hercegovca.

Evo baš sam se sada nasikirao što ne znam ništa i što nisam ušao u auto novije od G2, doduše bio je GTI ocam' ako to nešto znači.
Ma kakav esej, otiđi u salon i sjedi u taj Citroen, i dogovori testnu vožnju kad ga toliko voliš, hebo te on :D
condy

#233 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by condy »

volan wrote:Ne postoji najbolji automobil generalno, postoji samo najbolji automobil za konkretan zadatak ili namjenu kupca u okviru određenog budžeta.Sve ostalo su individualne emocije a njih je nemoguće racionalizovati.
Kakve si samo rječi i termine upotrijebio....mnogi te ovdje nikad neće razumjeti :D
citroen xm

#234 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citroen xm »

condy wrote:
Ma kakav esej, otiđi u salon i sjedi u taj Citroen, i dogovori testnu vožnju kad ga toliko voliš, hebo te on :D
Da znaš da bi mogao, da vidim i ja kako izgledaju ta nova auta. Onda ću morati i u ASA-u da sjednem u G7. Da vidim ta čuda njemačke auto industrije. Plastiku mekšu od dušeka, ono za čim uzdišu Bosanci i zbog čega mlade Bosanke bacaju dildo jer im više ne treba kada ugledaju Golfa.
530i

#235 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by 530i »

condy wrote: Dobiješ često odgovore ali ih ne želih prihvatiti. Evo ja ću ti navesti neke razlike između Golfa i Citroena C4, koje su za mene jako bitne. Ručice od vrata kod C4 su premekane i imaš osjećaj da ćeš ih odvaliti ako je jače povučeš. Vrata od C4 su previše lagana i kada ih zatvaraš moraš paziti da ih ne zalupiš, dok kod Golfa guraj koliko hoćeš, čuješ samo klik. Nakon nekog vremena vrata kod C4 će lošije dihtovati jer uvijek jako udare, osim ako si baš pažljiv. Unutrašnja plastika kod C4 pogotova kod unutrašnje ručice izgleda dosta jeftino, mala je pored toga, plastika oko nje je obična i tvrda bez nekih posebnih detalja, svjetlih aluminijumskih lajsni i sl. Tipke na vratima su iste kao na francuskim vozilima od prije deset godina, bez ikakve dorade. Volan i displej su bolji dijelovi vozila, ali samo oni u boljim paketima opreme. Onaj u osnovnoj nije ništa bolji od Golfovog iz petice. Mjenjač kod C4 je standardno tvrd i dužeg hoda, za razliku od Golfa kod kojeg upada kao u med. C4 nema elektronsku parking kočnicu, osnovni displej od radija je na nivou onog iz Puga 307, nema multilink vješanje, i ima slabiji izbor motora. Sjedišta kod C4 su vrhunska i to ne sporim, iako mi C4 nije naprijed prostran kao novi Golf. Žmigavci kod C4 su urađeni kao da je vozilo namjenjeno za američko tržište, bez led svjetala ni naprijed a ni nazad.

Ovo maksuz zaslužuje da se citira, posebno ovi podebljani dijelovi :-) :-) :-)
addem

#236 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by addem »

Ovdje krenula prica o golfu i C4, odosmo predaleko od teme. :) Najprodavaniji modeli u svijetu su svakako corolla i focus ova dva oko kojih se svadjate i prepirete su svakako znatno iza.
Prosla corolla mi je izgledom bila stvarno bezveze, o mehanici necemo pricati ipak je toyota jedan od najjacih proizvodjaca na svijetu. Medjutim ovo sto su sa novom uradili zapravo je nevjerovatno. Auto izgleda fenomenalno, i daje jako puno opreme. Drugo je cijena koja je jako pristupacna, i to tako pristupacna da je jeftinija od svete "oktavije", u rangu novog fluenca. Vrijeme ce pokazati kako ce proci na trzistu ovaj model ali cini mi se da ima sve sto mu treba da postane blockbuster.
jefferson

#237 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

530i wrote:
condy wrote: Dobiješ često odgovore ali ih ne želih prihvatiti. Evo ja ću ti navesti neke razlike između Golfa i Citroena C4, koje su za mene jako bitne. Ručice od vrata kod C4 su premekane i imaš osjećaj da ćeš ih odvaliti ako je jače povučeš. Vrata od C4 su previše lagana i kada ih zatvaraš moraš paziti da ih ne zalupiš, dok kod Golfa guraj koliko hoćeš, čuješ samo klik. Nakon nekog vremena vrata kod C4 će lošije dihtovati jer uvijek jako udare, osim ako si baš pažljiv. Unutrašnja plastika kod C4 pogotova kod unutrašnje ručice izgleda dosta jeftino, mala je pored toga, plastika oko nje je obična i tvrda bez nekih posebnih detalja, svjetlih aluminijumskih lajsni i sl. Tipke na vratima su iste kao na francuskim vozilima od prije deset godina, bez ikakve dorade. Volan i displej su bolji dijelovi vozila, ali samo oni u boljim paketima opreme. Onaj u osnovnoj nije ništa bolji od Golfovog iz petice. Mjenjač kod C4 je standardno tvrd i dužeg hoda, za razliku od Golfa kod kojeg upada kao u med. C4 nema elektronsku parking kočnicu, osnovni displej od radija je na nivou onog iz Puga 307, nema multilink vješanje, i ima slabiji izbor motora. Sjedišta kod C4 su vrhunska i to ne sporim, iako mi C4 nije naprijed prostran kao novi Golf. Žmigavci kod C4 su urađeni kao da je vozilo namjenjeno za američko tržište, bez led svjetala ni naprijed a ni nazad.

Ovo maksuz zaslužuje da se citira, posebno ovi podebljani dijelovi :-) :-) :-)
Upada kao u med :lol: :lol: :lol:
_mufljuz_

#238 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by _mufljuz_ »

ovoga bi domacice gotivile dok opisuje kulinarske recepte na teveu...
mali_milojica

#239 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by mali_milojica »

Kod C4 vrata lagana,a Golf laksi 100 kg od uporedivog C4. Ne znam gdje ustedise te kg :lol:
_mufljuz_

#240 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by _mufljuz_ »

mali_milojica wrote:Kod C4 vrata lagana,a Golf laksi 100 kg od uporedivog C4. Ne znam gdje ustedise te kg :lol:
nabacili givikte na felge da drze bolje cestu
citro

#241 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

mali_milojica wrote:
citro wrote:
mali_milojica wrote: Nasao sam,a mogu ti i stranicu postaviti nije problem. Samo u svom postu sam stavio € a ne $.
To opet ne mjenja cinjenicu da je japanski radnik placeniji od europskog.
Prosjecna plata japanskog radnika je 24$ na sat. 8 sati dnevno znaci cca 200$ na dan. 22 radna dana u mjesecu izadje cca 4400$ na mjesec,plus godisnji bonusi koji se znaju kretati i po nekoliko hiljada $.
U mene mi dijete reklo da ima onaj neki gooogle na onoj haber kutiji, i tamo pise da je prosjecna plata japanca zaposlenog u "automotive industry" oko 270.000 yena sto je dobro ispod 2000 Eura. Mjesecno. Jesu li nam izvori isti ?
http://www.glassdoor.com/Salary/Toyota- ... -E3544.htm
Evo npr zarade po zanimanjima u Toyoti,pa dole pise da ciko koji se zove "production team member" sto bi trebalo znaciti radnik na traci,sto sam ja i navodio,zaradjuje 26$/h. Ima i placenijih zanimanja,ali i onih manje.
Npr najplaceniji radnik je onaj u Nissanu,mogu ti i taj podatak izvuci i prosle godine su dobili pored plata i 17k $ bonusa.
Nema druge nego da selim u Japan.
Nebitno, na raznim site-ovima postoje razni podaci o ovome, cesto oprecni. Pa koliko se radnih sati utrosi na proizvodnju jedne Toyote ili nekog drugog automobila u skoro pa potpuno automatizovanim tvornicama ?
Ne zamjeri, ali iz licnog poslovnog iskustva znam da su te price o cijeni radne snage i carini uglavnom vadione. Igraju ulogu, naravno, ali ni izbliza toliko veliku kao sto se na prvi pogled cini. Uglavnom se u toj prici provuce i nesto drugo.
citro

#242 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

Ova prica oko C4 i finesa na tom autu - ja mislim da on jednostavno nije projektovan da ga krkani voze.

Ne znam odakle ljudima porivi da "krhaju" vratima od auta i bahato se odnose prema istom. Par ljudi sam izbacio iz svog auta zbog takvog ponasanja. Skoro pa niko ne lupa vratima u kuci ili stanu, ali redovno na autu. Razumijem kada neki iz Zastave ili Lade predju u bolje auto pa po navici udaraju, vuku i tegle sve sto se moze pomjerati na autu, ali zar i u danasnje vrijeme ?
Ljudi naprave fin, udoban i tih auto sa vrlo mekanim komandama gdje je svaka sila nepotrebna i sada je to mana !?

Vrhunac bahatosti koji sam vidio, i to par puta, je kada tip sa sarafcigerom koji viri iz zadnjeg dzepa farmerica sjeda u auto i normalo prodere tkaninu sjedista. I onda se zali kao slab mu materijal na sjedistu.
citro

#243 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

_mufljuz_ wrote:
mali_milojica wrote:Kod C4 vrata lagana,a Golf laksi 100 kg od uporedivog C4. Ne znam gdje ustedise te kg :lol:
nabacili givikte na felge da drze bolje cestu
Ne kaze se felge nego feluge ...
mali_milojica

#244 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by mali_milojica »

citro wrote: Nema druge nego da selim u Japan.
Nebitno, na raznim site-ovima postoje razni podaci o ovome, cesto oprecni. Pa koliko se radnih sati utrosi na proizvodnju jedne Toyote ili nekog drugog automobila u skoro pa potpuno automatizovanim tvornicama ?
Ne zamjeri, ali iz licnog poslovnog iskustva znam da su te price o cijeni radne snage i carini uglavnom vadione. Igraju ulogu, naravno, ali ni izbliza toliko veliku kao sto se na prvi pogled cini. Uglavnom se u toj prici provuce i nesto drugo.
Opste poznato je da su radnici u Japanu najplaceniji na svijetu,barem sto se autoindustrije tice. Japan je ujedno,ako ne najskuplja,onda jedna od na svijetu.
Mazda ima taj problem sto su joj sve tvornice u japanu,sto i cijenu prijevoza moraju ukalkulisati. Pricamo o Mazdi 3 i da je skupa. Jeste,ali ona je najnoviji model,ima Skyactiv tehnologiju,izgleda lijepo,moderno,odlicni materijali. Da ne govorim o pouzdanosti.Sve to je cini skupom,oprema vec od pocetnog paketa.Niko od nas ne zna koliko ove cijene disu i koliko je zastupnik spreman na popuste.
citro

#245 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

mali_milojica wrote:
citro wrote: Nema druge nego da selim u Japan.
Opste poznato je da su radnici u Japanu najplaceniji na svijetu,barem sto se autoindustrije tice. Japan je ujedno,ako ne najskuplja,onda jedna od na svijetu.
Mazda ima taj problem sto su joj sve tvornice u japanu,sto i cijenu prijevoza moraju ukalkulisati. Pricamo o Mazdi 3 i da je skupa. Jeste,ali ona je najnoviji model,ima Skyactiv tehnologiju,izgleda lijepo,moderno,odlicni materijali. Da ne govorim o pouzdanosti.Sve to je cini skupom,oprema vec od pocetnog paketa.Niko od nas ne zna koliko ove cijene disu i koliko je zastupnik spreman na popuste.
Milojice, uvaljujes mi link za internet stranicu koja govori o prosjecnim platama Toyotinih radnika u USA, ne u Japanu. U Japanu ti je kao sto sam i rekao, daleko ispod te tvoje cifre koju navodis.
Sto se Mazde tice, respektujem tu firmu ali zaista nisam fan, jednostavno nisam otkrio razlog zasto bih bio. Mozda je do mene, ko zna. U svakom slucaju ni u peti mi nije kao opcija za kupovinu. Skyactive tehnologija ima lijep komercijalni nastup i najavu, ali tek treba da se dokaze. Do tada, vidjecemo...
Mazda je generalno govoreci solidan auto, ali i nista vise od toga. Znam ljude koji su mijenjali kvacila na tridesetak kkm, mjenjac na osamdeset kkm, zahrdjale obrve i podovi itd.
Mazda 3 nova - evo, vozio se u istoj prije nekoliko dana. Sto se mene tice pravo razocarenje. Zadnja klupa je ocajna, a sav auto je pravi plastikaner. Ni izvana mi nije bog zna sta. Po meni je promasaj, ali eto, svakom njegovo pravo na misljenje.
citro

#246 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

citroen xm wrote:S oproštenjem, ali.... Sereš, ne zatrpavaš.

Image

Image

Ne mogu da nađem baš slike iz istog ugla i sa nekom drugom bojom sjedišta kod C4, ali se vidi suština.

Evo ima i parking kočnica i milion detalja savremenije urađeno(komande za klimu recimo) iako je model star već 4 godine.

Ovakav C4 je jedno 10-12 000 KM jeftiniji od G7 sa istom motorizacijom.
Moj bi komentar ovdje sigurno bio shvacen kao provokativan, pa se suzdrzavam.
jefferson

#247 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by jefferson »

citro wrote:Ova prica oko C4 i finesa na tom autu - ja mislim da on jednostavno nije projektovan da ga krkani voze.

Ne znam odakle ljudima porivi da "krhaju" vratima od auta i bahato se odnose prema istom. Par ljudi sam izbacio iz svog auta zbog takvog ponasanja. Skoro pa niko ne lupa vratima u kuci ili stanu, ali redovno na autu. Razumijem kada neki iz Zastave ili Lade predju u bolje auto pa po navici udaraju, vuku i tegle sve sto se moze pomjerati na autu, ali zar i u danasnje vrijeme ?
Ljudi naprave fin, udoban i tih auto sa vrlo mekanim komandama gdje je svaka sila nepotrebna i sada je to mana !?

Vrhunac bahatosti koji sam vidio, i to par puta, je kada tip sa sarafcigerom koji viri iz zadnjeg dzepa farmerica sjeda u auto i normalo prodere tkaninu sjedista. I onda se zali kao slab mu materijal na sjedistu.
Ne, prvo moras pokazati diplomu sa Sorbone da bi ga kupio.
I ti ga usra vala...
citro

#248 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by citro »

jefferson wrote:
citro wrote:Ova prica oko C4 i finesa na tom autu - ja mislim da on jednostavno nije projektovan da ga krkani voze.

Ne, prvo moras pokazati diplomu sa Sorbone da bi ga kupio.
I ti ga usra vala...
Ne treba ni obicna diploma, dovoljno je biti civiliziran i ne ponasati se bahato.
To jedno s drugim veze nema, dragi moj intelektualac.
I ovaj tvoj font od 150, sta se tu upinjes koji klinac? Nesto dokazujes? Ohladi malo.
_mufljuz_

#249 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by _mufljuz_ »

ja sam ribu htio ostavit 2x zbog lupanja vrata od auta - pa nije ti babovina sine....
condy

#250 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia

Post by condy »

Cure su inače " nježne " sa autima :D

btw. Vrata kod C4 ne trebaš zalupiti, već je dovoljno malo jače ih gurnuti da ona zveknu. Nije to ništa novo kad su u pitanju francuzi.... Vrata kada se pozicioniraju, tačno se uradi premjer potrebne težine vrata, njene nakošenosti, i posebno se zglobovi projektuju da bi vrata što mekše i tiše ulegla. Unutrašnji kederi vrata igraju veoma bitnu ulogu kod amortizovanja udara vrata itd. Slažem se da ne treba biti krkan i vrata gurati silovito, ali ne treba se ni patiti sa zatvaranjem, kao da su od stakla....Na svim autotestovima, se provjerava kako vrata dihtuju, i to ne slučajno jer se to usavršava i poboljšava sa svakim novim modelom vozila.
Post Reply