citroen xm wrote:Na ovom forumu sam dugo, imam i dosta poruka isključivo na podforumu AUTO. Milion puta sam ušao u raspravu sa ljudima i milion puta postavio samo jedno jedino pitanje, na koje mi niko nije odgovorio.
U čemu je Golf kvalitetniji od konkurencije?
Naravno da i neće odgovoriti jer je odgovor: Ni u čemu! Ali zato će svi laprdati i potezati prodajne brojke.
Dobiješ često odgovore ali ih ne želih prihvatiti. Evo ja ću ti navesti neke razlike između Golfa i Citroena C4, koje su za mene jako bitne. Ručice od vrata kod C4 su premekane i imaš osjećaj da ćeš ih odvaliti ako je jače povučeš. Vrata od C4 su previše lagana i kada ih zatvaraš moraš paziti da ih ne zalupiš, dok kod Golfa guraj koliko hoćeš, čuješ samo klik. Nakon nekog vremena vrata kod C4 će lošije dihtovati jer uvijek jako udare, osim ako si baš pažljiv. Unutrašnja plastika kod C4 pogotova kod unutrašnje ručice izgleda dosta jeftino, mala je pored toga, plastika oko nje je obična i tvrda bez nekih posebnih detalja, svjetlih aluminijumskih lajsni i sl. Tipke na vratima su iste kao na francuskim vozilima od prije deset godina, bez ikakve dorade. Volan i displej su bolji dijelovi vozila, ali samo oni u boljim paketima opreme. Onaj u osnovnoj nije ništa bolji od Golfovog iz petice. Mjenjač kod C4 je standardno tvrd i dužeg hoda, za razliku od Golfa kod kojeg upada kao u med. C4 nema elektronsku parking kočnicu, osnovni displej od radija je na nivou onog iz Puga 307, nema multilink vješanje, i ima slabiji izbor motora. Sjedišta kod C4 su vrhunska i to ne sporim, iako mi C4 nije naprijed prostran kao novi Golf. Žmigavci kod C4 su urađeni kao da je vozilo namjenjeno za američko tržište, bez led svjetala ni naprijed a ni nazad.
S druge strane, kod novog Golfa u odnosu na C4, pored ovih detalja, uvijek je bila neupitno bolja motorizacija, ručni mjenjač je neuporedivo bolji, mekši i kraćeg hoda....da ne bude da kudim samo C4 i kod Golfa ima nekih stvari koje mi se ne sviđaju, a odnose se na klasična prednja svjetla, loše i jeftino urađene karambolke....za razliku od c4 kod kojeg je bolje urađena karambolka, i prednja i zadnja, zadnja klupa i retrovizori, i zadnji dio vozila.