Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

Paranoid

#226 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Paranoid »

www.youtube.com/watch?v=melPaT8USW0

Dokumentni FILM koji je dohakao filmadziji i prevarantu... Dugo nisam odgledao detaljniji opis kriminalca Nemanje.
Bodkin

#227 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Kao nekoga ko je dva puta osvojio zlatnu palmu u kanu. Isto kao i gigant f.f.kopola. Sve ostalo su dnevnopoliticke gluposti

Sent from my Lumia
Adriatic

#228 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:Kao nekoga ko je dva puta osvojio zlatnu palmu u kanu. Isto kao i gigant f.f.kopola. Sve ostalo su dnevnopoliticke gluposti

Sent from my Lumia
Ma ja, a i zločini i sluganstvo balkanskom kasapinu, sitnica.
Jer "Ko ne voli Radovana......."
Bodkin

#229 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Adriatic wrote:
Bodkin wrote:Kao nekoga ko je dva puta osvojio zlatnu palmu u kanu. Isto kao i gigant f.f.kopola. Sve ostalo su dnevnopoliticke gluposti

Sent from my Lumia
dnevnopoliticke gluposti i to samo u bosni. izguglas ga i prvo izadje imdb. sudice mu za njegovo djelo kao reziser. sve ostalo je bitno samo u bosni
Adriatic

#230 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:
Adriatic wrote:

Sent from my Lumia
dnevnopoliticke gluposti i to samo u bosni. izguglas ga i prvo izadje imdb. sudice mu za njegovo djelo kao reziser. sve ostalo je bitno samo u bosni
Providan si.
Sve može biti diskutabilno, ali zločini se ne mogu osporiti.
A ovo je bio glavni skutonoša dželata iz Beograda.
I on to i ne krije.
A ti i dalje pričaj o njegovim filmovima......
Bodkin

#231 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Adriatic wrote: Providan si.
I on to i ne krije.
i ti si providan. ako historija ikd bude opisivala kusturicu :-) opisace ga samo kao filmskog radnika. politicki stavovi nikoga nece zanimati
Adriatic

#232 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:
Adriatic wrote: Providan si.
I on to i ne krije.
i ti si providan. ako historija ikd bude opisivala kusturicu :-) opisace ga samo kao filmskog radnika. politicki stavovi nikoga nece zanimati
Naravno, za tebe je i Karadžić samo dobar psihijatar.
I ponavljam, ne radi se o političkim stavovima nego o konkretnim zločinima čije je počinitelje ovaj majmun služio i podržavao.
Bodkin

#233 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Aha kusturica je isto bio predsjednik jelde :) nu blizu isto. Plus sto ce ovaj biti osudjen na jedno 30 godina za ratne zlocine. Kako rekoh, ako ga historija ikad bude opisivala, bice samo na osnovu filmova

Sent from my Lumia
kingofsnake

#234 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by kingofsnake »

BHL wrote:

Sent from my Lumia
Jedno je sigurno, ti imas gigantsku temperaturu kad mozes jednog petokolonasa, izdajicu, suradnika okupatora porediti sa jednim Francis Fordom Coppolom.

Cuj onu budalu porediti sa Coppolom?

Kusturica petokolonas, izdajica, suradnik okupatora i tako ce ga bilo ko pamtiti ako bude znao za njega, sto opet cisto sumnjam da ce ga i znati za jedno 50 godina.

Sto se tice filmova, cak ni ona prva dva bosanska filma koja mu jedino nesto i vrijede, nisu na nivou da ih zapamti historija.
E jebi ga sad, mrzim ga i ja, nogama bi ga gazio. Ali reći da Dolly Bell i Otac neće biti zapamćeni je fakat besmisleno.

Kakve veze ima to što je izdajica, petokolonaš itd... sa poređenjem sa Coppolom. Valjda će ih porediti kao režisere. Doduše nemoguće ih je porediti jer jen Coppola ipak puno, puno kvalitetniji, ako ništa po broju vrhunskih filmova.
djonko brajs

#235 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by djonko brajs »

ljudi, ja sam jedini objasnio ovdje sta se kusturici ima zamjeriti. da mu filmovi ne jasu na toj ideji o strastvenim, iskrenim balkancima, sto je neoliberalna rasisticka ubleha, politika bi bila nebitna.

martin heidegger je najveci filozof 20 vijeka iako je bio clan nacisticke partije. poslije rata su ga jednostavno morali rehabilitirati a kapu mu skidaju i sartre i camus i svi drugi, poznati ljevicari, clanovi komunisticke partije i aktivni ucesnici otpora jer ovaj ipak nikoga nije ubio.

kusturicu pljuju muslimanski nacionalisti samo zato sto je on srpski nacionalista. big deal. treba da ga pljujemo svi skupa jer je zapadnjacima prodao laznu sliku o nama balkancima kao autenticnim siledzijama i ljubavnicima, a sto oni ionako misle jer kontaju da nemamo intelekt nego samo temperament, a ne sto je otisao u beograd.
djonko brajs

#236 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by djonko brajs »

BHL wrote:Bernard-Henry Levy: Užasnut sam moralnim padom Kusturice

Jedan od najvećih mislilaca današnjice, francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy napisao je pozorišni komad o odnosu Evrope prema Bosni i Hercegovini. Svjetska pretpremijera bit će upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu 27. i 28. juna, pod rediteljskom palicom Dine Mustafića.

U intervjuu za Dnevni avaz Levy govori o motivima koji su ga naveli da napiše predstavu, zašto je za reditelja izabrao baš Mustafića, ali i o odnosu Evrope i Zapada prema BiH, javlja Fena.

Iako se predstava, na neki način, uklapa u manifestacije u povodu 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, Levy nije želio da ona bude dio tog podsjećanja. Atentat koji je poslužio kao povod za Prvi svjetski rat, i za Levyja je povod da progovori o svom viđenju Evrope u proteklih 100 godina.

"Da, pozorišna predstava pod nazivom Hotel Evropa bit će izvođena u septembru u Parizu. Nakon toga će putovati, nadam se, u nekoliko najprestižnijih pozorišta u i Evropi. Ali, želja mi je da svjetska premijera, rodni list predstave, na neki način, bude prije toga ozvaničena u Sarajevu, gradu koji toliko volim i za koji me veže toliko uspomena i toliko emocija. Predstavu će režirati Dino Mustafić, kojeg nema potrebe da vam predstavljam, i to je vrlo važno za mene", kazao je Levy.

Upitan zbog čega je njegov izbor bio bosanski, a ne francuski reditelj, kazao je prije svega zato što je to predstava o Evropi i "zato što srce Evrope, za mene, kuca u Bosni".

"A i zbog Dine osobno. Naše zajedničke prošlosti... Uspomena koje dijelimo... Mi smo se upoznali prije 20 godina, usred rata, kada sam snimao film Bosna!. On je tada bio kamerman i snimao je otpor ovog grada, na prvim linijama fronta, za arhiv bosanske armije. To su momenti koji kreiraju neraskidive veze! No, i da nije moj prijatelj, ima i jedna druga činjenica koja je za mene kao pisca ipak kapitalna: Dino je veliki, vrlo veliki pozorišni reditelj kojeg njegove kolege u svijetu priznaju kao jednog od njih. Recimo, da ste pitali jednog vrhunskog reditelja kakav je Patrice Chereau da navede ime jednog reditelja kojeg na području Balkana smatra jednakim sebi, ili ako biste isto pitanje postavili jednom Jean-Louisu Martinelliju ili jednom Lucu Bondyju, prvo ime koje će izgovoriti uvijek je Mustafić. Fantazija i tačnost! Strast i vještina! Istinska kultura jednog vrhunskog evropskog intelektualca s kojim mogu razgovarati o Artou (Artaud), Brehtu (Brecht), ali i o Altuseru (Althusser) ili Zižeku - to je Mustafić. Nije to neki Kusturica!

Odgovarajući na pitanje zašto baš Kusturica, šta mu zamjera, Levy kaže to što je izgubio talent koji mu je bio svojstven.

"Koliko tužno kada neko ko je autor filmova kao što su Otac na službenom putu ili Arizona Dream završi svoju karijeru u ulozi patetičnog umjetnika propagande igrajući lažnog divljaka i službenog pobunjenika! Njegov projekt adaptacije velikog Andrićevog djela čini se da izražava ono što su nadrealisti zvali "zločinom protiv sigurnosti duhovnog zdravlja". Gledam taj pad Kusturice. Kompariram s moralnom časnošću Mustafića ili sineaste kakav je Danis Tanović. Zaista sam užasnut", rekao je Levy.

Govoreći o temi nove predstave, rekao je da se scena dešava u Sarajevu 27. juna 2014. tokom komemoracije Francu Ferdinandu, kojeg je ubio Gavrilo Princip. Jedan pisac je tu, povodom proslave. On mora napisati govor o Evropi, njenim vrijednostima, njenoj budućnosti, ali rok mu je dva sata i stalno gleda u sat.

"To je priča o pripremi tog govora. I istina je da sadašnje stanje stvari u Evropi, duboka kriza koja je prožima, uspon populizma u većini njenih država članica, posebno u Francuskoj, ukrajinska kriza, kukavičluk Evropljana naspram Putina, rasizam posvuda, antisemitizam, čine to izlaganje... kako reći ...vrlo, vrlo teškim za pisanje", naveo je Levy.

Međutim, kaže da je rano da oda kako predstava završava.

"Mogu vam samo reći da će na kraju biti pravi pozorišni iznenadni preokret, politički i poetski. I tiče se Bosne i Hercegovine", kazao je, između ostalog, Levy u intervjuu za današnji Dnevni avaz.

hahahahaha.... pa ta neoliberalna ideoloska pogan levy da dijeli moralne lekcije? buahahaha i da neko njega citira? vidi se da nemas pojma sta je ideologija jer levy i kusturica dolaze iz identicne ideoloske kuhinje zato je ovaj i "razocaran".

a da je mislioc a kamoli najveci, to mogu izjavit samo u avazu.
Last edited by djonko brajs on 11/04/2014 11:02, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#237 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Chmoljo »

djonko brajs wrote:ljudi, ja sam jedini objasnio ovdje sta se kusturici ima zamjeriti.
i opet, iskreno smo ti zahvalni...
rekla-kazala

#238 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by rekla-kazala »

S obzirom na to da su Bosanci mazohistički narod sve je moguće, pa i da bude slavljen.
Kod nas ne znaš ko nam kroz istoriju nanosi više zla, oni koji su nas napadali ili oni koji su nas branili.
Ako se upitamo koje su nam zemlje najdraže, odgovor će biti,.. Turska, Njemačka, Austrija,... okupatori.
Ako pogledaš koji političari opstaju najduže na vlasti opet će odgovor biti oni koji su nas najviše života koštali i oni koji su nas najviše uzimali i kočili na putu prema EU.
Zato za mene je jedan peksin, prljave kose koji se opredjelio da bude Srbin kao što ja ne želim da budem Bošnjak nego isključivo i jedino Bosanac.
Last edited by rekla-kazala on 11/04/2014 12:19, edited 1 time in total.
Hajvan

#239 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Hajvan »

djonko brajs wrote:
kusturicu pljuju muslimanski nacionalisti samo zato sto je on srpski nacionalista.

oj, ovih ortodkosnih hriščanskih nacionalista po forumu što nameću svoju misao … :D
LBVIEW

#240 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Chmoljo wrote:
djonko brajs wrote:ljudi, ja sam jedini objasnio ovdje sta se kusturici ima zamjeriti.
De Cmoljo, Boga ti, udijeli covjeku kakvu nagradu, npr. "shit of the week" podforuma politika. :D

Corrected by Bodkin.
Last edited by LBVIEW on 11/04/2014 14:48, edited 2 times in total.
Adriatic

#241 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Bodkin wrote:Aha kusturica je isto bio predsjednik jelde :) nu blizu isto. Plus sto ce ovaj biti osudjen na jedno 30 godina za ratne zlocine. Kako rekoh, ako ga historija ikad bude opisivala, bice samo na osnovu filmova

Sent from my Lumia
Ako tebi na pomen njegovog imena padnu na pamet samo njegovi filmovi, onda je do tebe.
Inače, kada se spomene njegovo ime, pogotovo danas, o svemu se priča samo ne o njegovim filmovima.
I to dovoljno govori o njegovom "mjestu u historiji".
Evo i Bernard sve potvrdio što rekoh.
Bodkin

#242 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Chmoljo wrote:
De Cmoljo, Boga ti, udijeli covjeku kakvu nagradu, npr. "sheet of the week" podforuma politika. :D

osim ako nisi zadeveran u tablicama excela, shit of the week :D

I da, naravno da se poredi sa kopolom. Obojica imaju po 2 zlatne palme

Sent from my Lumia
Bodkin

#243 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Adriatic wrote:
Bodkin wrote:Aha kusturica je isto bio predsjednik jelde :) nu blizu isto. Plus sto ce ovaj biti osudjen na jedno 30 godina za ratne zlocine. Kako rekoh, ako ga historija ikad bude opisivala, bice samo na osnovu filmova

Sent from my Lumia
Ako tebi na pomen njegovog imena padnu na pamet samo njegovi filmovi, onda je do tebe.
Inače, kada se spomene njegovo ime, pogotovo danas, o svemu se priča samo ne o njegovim filmovima.
I to dovoljno govori o njegovom "mjestu u historiji".
Evo i Bernard sve potvrdio što rekoh.

ma ko bolan prica? Raja po forumu i u kafani? To isto kao da o profesionalnom sportisti prvo pricas o skandalima, a onda o osvajanju lige prvaka

Sent from my Lumia
LBVIEW

#244 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote: De Cmoljo, Boga ti, udijeli covjeku kakvu nagradu, npr. "sheet of the week" podforuma politika. :D

Sent from my Lumia

Svakako shit of the week, hvala na ispravci kolega Amerikanac. :D
Kopola?Nikad cuo. :D Mislis Ford Coppola?
Bodkin

#245 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
LBVIEW wrote: De Cmoljo, Boga ti, udijeli covjeku kakvu nagradu, npr. "sheet of the week" podforuma politika. :D

Sent from my Lumia

Svakako shit of the week, hvala na ispravci kolega Amerikanac. :D
Kopola?Nikad cuo. :D Mislis Ford Coppola?

hah :P bjezi ba, vidis da imena pisem kako ih citam :)

Sent from my Lumia
LBVIEW

#246 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote: hah :P bjezi ba, vidis da imena pisem kako ih citam :)

Sent from my Lumia
Ti ko Vuk. :D
Eno odah ti priznanje gore.

PS
Hajd' nastavi s ispravkom nebil' Cmoljo ugledao pa da mi se oduzis. :D
Bodkin

#247 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Neki dan sam zaginuo bez razloga.. Neka malo. Nego sta ti mislis o emiru? Hoce ga opisati kao poltona koji je zarad love za svoje filmove stao uz optuzenog zlocinca za genocid i enticka ciscenja ili ce biti dvostruki dobitnik kipica?

Sent from my Lumia
LBVIEW

#248 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:Neki dan sam zaginuo bez razloga.. Neka malo. Nego sta ti mislis o emiru? Hoce ga opisati kao poltona koji je zarad love za svoje filmove stao uz optuzenog zlocinca za genocid i enticka ciscenja ili ce biti dvostruki dobitnik kipica?

Sent from my Lumia
Ja mislim kako ce to ipak biti neizostavni dio njegove biografije.I danas mu visi "zvono oko vrata"- na sve ijednom filmskom festivalu ga prozivaju zbog toga.Inace, nakon sto je poceo srbovati i braniti zlocinacku politiku, filmska karijera(s izuzetkom "Podzemlja") mu je pocela propadati, izgleda kao da tu postoji neka vrsta korelacije. :D
Bodkin

#249 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:Neki dan sam zaginuo bez razloga.. Neka malo. Nego sta ti mislis o emiru? Hoce ga opisati kao poltona koji je zarad love za svoje filmove stao uz optuzenog zlocinca za genocid i enticka ciscenja ili ce biti dvostruki dobitnik kipica?

Sent from my Lumia
Ja mislim kako ce to ipak biti neizostavni dio njegove biografije.I danas mu visi "zvono oko vrata"- na sve ijednom filmskom festivalu ga prozivaju zbog toga.Inace, nakon sto je poceo srbovati i braniti zlocinacku politiku, filmska karijera(s izuzetkom "Podzemlja") mu je pocela propadati, izgleda kao da tu postoji neka vrsta korelacije. :D
frajer je pukao skroz. shvatam ja ekscentricnost umjetnika i njegovu furku antiglobalizma ali je sa svojim ekstremizmom otisao u neku stvar. njegovi filmovi mi se nikad nisu svidjali jer je dao zapadu da gleda nas ovdje uz osjecaj nadmoci jer smo mi bijeda. poserem se na tu filozofiju
Altsa

#250 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Altsa »

Post Reply