On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#226 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

BadCopy wrote: Ja kao musko kazem da je za mene svaki muskarac propalitet koji sa 30 i nesto godina zivi kuci.
Sigurna sam da ce se muskarac koji je vrijedan i sposoban, radi, ima par hiljada platu (a ima ih) a i dalje zivi u svojoj kuci puno nasekirati jer ga ti zoves propalitetom :lol:
gustaVege

#227 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

Čudna sorta wrote:
BadCopy wrote: Sta je problem neko ko ima mnogo pinke je uspijesan u poslu,sposoban.
Mada se ovo i prije provlačilo kroz temu, tebe ću citirati... Neko ko sa 30+ živi sa roditeljima nikako ne znači da nije sposoban, uspješan u poslu, ambiciozan... Poznajem ljude koji su i pametni, uspješni, sposobni, i dobre plate... žive sa roditeljima koje pomažu, roditelji ili rade ali male plate, ili nema nikako plate, braća ili sestre ne rade... najlakše je uzeti svoju platu, i put pod noge. Ali ako već nisi oženjen, i nemaš obaveze prema ženi i djeci, zašto ne bi pomagao svoje, i kako je već neko napisao, pa platio bar jedan račun ili na bilo koji drugi način pomogao.

Isto tako, kad pogledaš koliko kamata daješ banci na jedan stambeni kredit, to je da sjedneš i da plačeš. Zašto onda ne biti kod roditelja (ako si još uvijek neoženjen) i štediti, i svaka hiljada koju manje uzmeš od banke je itekako dragocjena... malo se strpiš, doduše kasnije se osamostališ ali bar se to kasnije isplati.

Mislim različiti su razlozi, u i većini slučajeva opravdani, zašto je neko sa 30+ još uvijek kod roditelja... a mislim da ponajmanje ima razloga zato što je neko mamin sin pa ne može sam skuhati, oprati, ispeglati... to je baš prava rijetkost.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dr.medicine

#228 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Dr.medicine »

i sta smo zakljucili na kraju?
lavorpunvode

#229 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by lavorpunvode »

a ovdje rasprave majko mila :D

moj komentar na temu je da, ne da nije nista cudno sto i ljudi s 30+ zive s roditeljima u zajednici dok se ne ozene, vec mi je to sasvim normalna stvar. Druga stvar je momenat kad se neko takav, dal to bila zena il muskarac odluci da stupi u brak s nekim. kada do toga dodje, onda lijepo sa izabranikom/izabranicom nadjes stan, skupa ga otplacujete, zivite, uzivate, ma ljepota.
U nekim svojim razmisljanjima, ranije, bila mi je ok i varijanta potpuno zajednickog zivota s roditeljima nekog od bracnih partnera, ali mislim da sada vise ne bih htjela to, da se o meni konkretno radi. Kad se nadje dvoje normalnih ljudi, sve se brate moze dogovoriti i srediti, a narocito pobjeci od roditelja, i jednih i drugih.
gustaVege

#230 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

ladyblue18 wrote:
BadCopy wrote: Ja kao musko kazem da je za mene svaki muskarac propalitet koji sa 30 i nesto godina zivi kuci.
Sigurna sam da ce se muskarac koji je vrijedan i sposoban, radi, ima par hiljada platu (a ima ih) a i dalje zivi u svojoj kuci puno nasekirati jer ga ti zoves propalitetom :lol:
Hvala lady,neda mi se više odgovarati ali ti to jako dobro sročiš
:thumbup:
saga

#231 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by saga »

A sta je s onima koji se nikad ne ozene/udaju :sad:
SmokingMan

#232 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by SmokingMan »

Danas dobar dio žena neće u kuće,iako im momci imaju odvojene i dobro opremljene stanove,posao.Samo strogi centar grada,pa makar muž se sav jadan osušio od rada da otplati 170.000 KM kredita. 8-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#233 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

SmokingMan wrote:Danas dobar dio žena neće u kuće,iako im momci imaju odvojene i dobro opremljene stanove,posao.Samo strogi centar grada,pa makar muž se sav jadan osušio od rada da otplati 170.000 KM kredita. 8-)
Pa da mogu sutra da kukaju na buku jadnom covjeku. :mrgreen: Levat je svaki koji udovolji tim hirovima :oops:
Zovem se Zelena

#234 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Zovem se Zelena »

Na stranu šala, sada jedan ozbiljan komentar.

Da su naši roditelji, ili većina njih, gledali ko šta ima, s kim živi, šta jeste a šta nije, pola nas ne bi danas pisalo kojekakve gluposti ovdje.

Ja sam zagovornik toga da kroz život treba u dvoje, skupa. Niko od nas nije bogom dan. Moji uskoro slave zlatni pir, vjenčali se pravo mladi, za kašike nisu imalí, jeli iz jednog tanjira. Ali borili se, napravili 2 kuće, pravo pogurali i sestru i mene...

Sigurno je da ima prednosti ako jedno od nas dvoje ima stan, ali da ću pobjeći od lika zato što nema svoj stan... Definitivno ne ako ima plan da to promjeni i aktivno radi na tome. Šta fali malo uštediti, malo kredita, pa u dvoje... :-)
dale cooper

#235 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by dale cooper »

lavorpunvode wrote:a ovdje rasprave majko mila :D

moj komentar na temu je da, ne da nije nista cudno sto i ljudi s 30+ zive s roditeljima u zajednici dok se ne ozene, vec mi je to sasvim normalna stvar. Druga stvar je momenat kad se neko takav, dal to bila zena il muskarac odluci da stupi u brak s nekim. kada do toga dodje, onda lijepo sa izabranikom/izabranicom nadjes stan, skupa ga otplacujete, zivite, uzivate, ma ljepota.
U nekim svojim razmisljanjima, ranije, bila mi je ok i varijanta potpuno zajednickog zivota s roditeljima nekog od bracnih partnera, ali mislim da sada vise ne bih htjela to, da se o meni konkretno radi. Kad se nadje dvoje normalnih ljudi, sve se brate moze dogovoriti i srediti, a narocito pobjeci od roditelja, i jednih i drugih.
Tako otprilike, i ja apsolutno nisam za zajednice muža i žene i roditelja. Mogu oni biti i najbolji na svijetu,
ali će se u nekom momentu pojaviti nešto što smeta jednim ili drugima. I da se ne bi došlo u situaciju da
se čovjek stavlja na jednu ili drugu stranu, najbolje je svako sebi. Čist račun, duga ljubav. :D
baxul

#236 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by baxul »

evo i amerikanci imaju isti slučaj sa generacijama koje su došle poslije milenijala (od godišta 80 cca). dobar intervju (pustit reklamu da prođe pa počne)

Paul Taylor na Daily Show

izvinjavam se ako je neko već stavljao ovo
jefferson

#237 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Objektivni navijac wrote:
jefferson wrote:
Ne zivi niko sa roditeljima sto voli,nego sto mora,sticajem okolnosti,ekonomskim razlozima. Kupovina stana je misaona imenica za samca. Na to se uglavnom odlucuju parovi ,jer nemaju drugoga izbora,pa se onda bore sa kreditima decenijama. Rentanje stana za vecinu BiH populacije isto nije rjesenje,jednostavno ne moze izaci. Stan jednosoban u Sarajevu sa rezijama je 400-500 KM najmanje, a veci jos vise,pa parovi koji su prisiljeni rentati stanove,radije se odluce za kredit,pa otplacuju ali opet to sve tek kada nemaju izbora. Osim toga kod nas narod uglavnom zivi po kucama. Prave sprat na spratu,kucu do kuce. Ti se na taj nacin, osamostalis ali opet zivis sa roditeljima i sa bracom ,sestrama. Nije ovo Zapad ,ni US ovo je Bosnia.
Jaro moj ja sam iz BiH otisao prije par godina, ne moras se postavljati kao da nemam pojma sta se desava.
Isto tako ja znam X ljudi koji rade za neku prosjecnu platu pa rentaju stanove. Koliko ljudi je doslo u Sarajevo da rade, oni svi rentaju.
Koliko ljudi u BiH je spremno da se preseli u drugi grad zbog posla? Znas li ikog u SA ko je spreman da se preseli u TZ, ZE ili MO radi posla? Nema sanse (cast izuzecima).
Ovo sad nije problem, kakav ce biti problem za 20g.
I slazem se sa Mufljuzom, osamostaljenje od roditelja ne bi trebalo da bude zbog neke cice, nego da od sebe nesto napravis.
Sto se mene tice, ovo isto vazi i za djevojke.
Pa imas pricu kao da si cijeli zivot u US :D :D Ja zivim u Sarajevu i ne znam apsolutno nikoga,ko renta stan a da nije na to nuzdom natjeran. Vjerovatno ima poneko ali to su izuzeci. Isto ovo sto pitas ,da li bi ko u Bosni,isao raditi u drugi grad ,preseliti se tamo. To je hipoteticko pitanje. Nema ovdje posla. Prije rata,dok je posla bilo a i para,ljudi su se naseljavali,pomjerali i sada bi da mogu. Onaj ko moze vjerovatno to i uradi ali opet govorimo o zanemarivom broju ljudi. U Bosni ljudi zive u kucama a kuce se s namjerom prave dovoljno velike da ima mjesta za sve,tako da je osamostaljivanje vise pomodnost,nego potreba. A djevojke kod nas idu od roditelja,kada se udaju :D :D
Sto se tice osamostaljivanja zbog djevojke ,tu se nema sta reci. Nije musko ko dozvoli da ga se ucjenjuje i da te ucjene prihvata. Bilo o cemu da se radi.
Cijela ova diskusija se svodi na crno i bjelo. Ovdje je jasno ko dan na koga se odnosi ova tema.
1. Znam ljude koji bi sutra zivjeli sami, ali ne mogu. Ubise se od sitnih poslova, zivotare, rade ko crnci, ali i dalje sa roditeljima. Tu se nema sta reci, kao i o onima koji su se osamostalili.
Sada dolazimo do onih o kojima je ova tema:
2. Kao sto neko rece, u BiH imas dosta roditelja koji fakat prave djecu invalidima. Mame traze adekvatne momke kao i tate. Cijeli komsiluk se tu obicno pita. Ja znam X onih koji su takvi. Cesto sam u BiH, i zatekao sam ih na istom mjestu na kome sam ih i ostavio.
3. Imas opet one koji kazu: trazis hljeba preko pogace. Pogaca ce uvijek biti tu, a hoces li naci hljeb ili svoju pogacu, neces znati dok ne rizikujes.
4. Poznajem neku raju koja iz ponizenja nije htjela da se iz Sarajeva preseli u TZ i ZE, iako su imali vrlo dobre ponude za posao. Takvi ljudi su za mene psihijatrijski slucaj.
5. Ne idu sve djevojke od kuce kada se udaju. Ja ih znam X koje su otisle od kuce sa 18 studirati, i osamostalile se. Eno ih sad imaju posao, udate itd. Zato je uvijek bolje poslati djecu da studiraju u drugi grad nego ih drzati kod kuce "da ja vidim je on/ona uci, on/ona ce se meni smucat po Sarajevu/Tuzli/Zenici/Mostaru."
Dr.medicine

#238 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Dr.medicine »

Zovem se Zelena wrote:Na stranu šala, sada jedan ozbiljan komentar.

Da su naši roditelji, ili većina njih, gledali ko šta ima, s kim živi, šta jeste a šta nije, pola nas ne bi danas pisalo kojekakve gluposti ovdje.

Ja sam zagovornik toga da kroz život treba u dvoje, skupa. Niko od nas nije bogom dan. Moji uskoro slave zlatni pir, vjenčali se pravo mladi, za kašike nisu imalí, jeli iz jednog tanjira. Ali borili se, napravili 2 kuće, pravo pogurali i sestru i mene...

Sigurno je da ima prednosti ako jedno od nas dvoje ima stan, ali da ću pobjeći od lika zato što nema svoj stan... Definitivno ne ako ima plan da to promjeni i aktivno radi na tome. Šta fali malo uštediti, malo kredita, pa u dvoje... :-)

bil se ti udala, mislim ono dvije kuce se imaju :lol:
svaka cast na postu, treba te klonirati

mislim svi oni koji su odrasli u patrijahalnoj porodici sa dobrom dozom familly ljubavi razumiju sta pises
Alfa159

#239 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfa159 »

Pa kraljevi i kraljice tema se rasplamsala!!! :)
jefferson

#240 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

baxul wrote:evo i amerikanci imaju isti slučaj sa generacijama koje su došle poslije milenijala (od godišta 80 cca). dobar intervju (pustit reklamu da prođe pa počne)

To je daleko manji problem u SAD, ali oni to odmah predstavljaju problemom.
Dr.medicine

#241 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Dr.medicine »

Svele ste zivot na novac,ljubav na seks,covjeka na fizicki izgled,i onda se pitate zasto ste nesrecne :kiss:
Alfa159

#242 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfa159 »

Vidim preslo se na temu musko-zenskih odnosa
ja sam tu jako jednostran, SAMO ZENE!!!
Fuck mushke sta bi mi bez zena mmmmmmmmmmmm. :)
gustaVege

#243 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

Eh zelena sta mi radis.Pa to isto htjedoh napisati,jedan tanjir,dvije kasike i ljubav.Uz probleme i nevolje dakako,al ispliva se iz svega.Problem je sto je danas poremecen sistem vrijednost,ma uostalom sve je poremeceno.Sve se nesto ocekuje na tacni danas,nebitno s cije strane,na zalost.
P.S.ako nastavis tako zelena naci ces me na CUM-u.Salu na stranu,kamo srece da je tog razmisljanja sto vise ljudi ali :sad:
baxul

#244 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by baxul »

jefferson wrote:
baxul wrote:evo i amerikanci imaju isti slučaj sa generacijama koje su došle poslije milenijala (od godišta 80 cca). dobar intervju (pustit reklamu da prođe pa počne)

To je daleko manji problem u SAD, ali oni to odmah predstavljaju problemom.
mislim da ovaj lik to i nije prikazao kao problem nego ekonomsku potrebu generacije.

btw ti si super kategorisao u svom postu :thumbup:
Dr.medicine

#245 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Dr.medicine »

Alfa159 wrote:Vidim preslo se na temu musko-zenskih odnosa
ja znam da platu ne bih imao :lol:
gustaVege

#246 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

Dr.medicine wrote:

mislim svi oni koji su odrasli u patrijahalnoj porodici sa dobrom dozom familly ljubavi razumiju sta pises
:thumbup:
Alfa159

#247 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfa159 »

gustaVege wrote:

Eh zelena sta mi radis.Pa to isto htjedoh napisati,jedan tanjir,dvije kasike i ljubav.Uz probleme i nevolje dakako,al ispliva se iz svega.Problem je sto je danas poremecen sistem vrijednost,ma uostalom sve je poremeceno.Sve se nesto ocekuje na tacni danas,nebitno s cije strane,na zalost.
P.S.ako nastavis tako zelena naci ces me na CUM-u.Salu na stranu,kamo srece da je tog razmisljanja sto vise ljudi ali :sad:
Ovo je jedina istina!!!
Danas poslije pola godine kredit od 120 000 KM
plate,znamo kakve i ko moze da izdrzi taj pritisak,zato je 70% rastavljenih nakon 5 god i to je strasno!!!
gustaVege

#248 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

Alfa159 wrote: Danas poslije pola godine kredit od 120 000 KM
plate,znamo kakve i ko moze da izdrzi taj pritisak,zato je 70% rastavljenih nakon 5 god i to je strasno!!!
Na zalost :sad:
Alfa159

#249 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfa159 »

Dr.medicine wrote:
Alfa159 wrote:Vidim preslo se na temu musko-zenskih odnosa
ja znam da platu ne bih imao :lol:
Suti moja zaradjuje vise od mene! :)
Zovem se Zelena

#250 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Zovem se Zelena »

Dr.medicine wrote:

Ako se večeras ne udam, nikad neću :-D
Post Reply