Ako je ovo tačno onda ih treba u širokom luku zaobilaziti. Ja sam davno prestao da sipam gorico tu doj su još bili OMV. Sipam isključivo na Petrol i EP benzin. Hifa su takođe prevaranti sa lošim gorivom.black wrote:maloprije procitah ovo na fb
....Zapravo, informisan sam od radnika s jedne od sarajevskih Gazprom pumpi o bezočnoj drskosti i nepravdi koja se izvršila nad radnicima Gazprom pumpi u Sarajevu. Prvo, to i nisu Gazprom pumpe već su pumpe NIS-a, Naftne industrije Srbije, a drugo, što je i bitnije, svi su radnici koji su radili na tim pumpama, od onih što sipaju gorivo do onih radnika i radnica u marketima i naplatnim kasama dobili otkaze. Od 1. aprila svi su otpušteni, bez ikakvog prava na žalbu i tome slično. Bez bobzira koliko dugo da su radili i šta da su radili - dobili su otkaz. Na njihovo mjesto doći će novi ljudi, mlađi, sa strane, navodno koji su obučeni za tu vrstu posla. A to sa strane, više je nego jasno odakle. Dakle, iz okolice Sarajeva. A prije uručivanja otkaza, svi su uposleni imali jedan poprilično neugodan razgovor s novom upravom te naftne kompanije. Možete misliti, ta kompanija ima i svog bezbednjaka, navodno unutarnjeg, koji vodi računa o sigurnosti u kompaniji, a bezbednjak Srbijanac sa dna kace, ekavicom priča, bezbeli ispostava BIA-e. Ali, najvažnije je ovo: taj je bezbednjak, isto tako, razgovarao s uposlenima koji su dobili otkaz, a jedno od njegovih pitanja je bilo: „Gdje si bio/bila za vrijeme rata i šta si tačno radio/radila?“
Moje je pitanje: zašto je to bitno za prodaju goriva?! Pa ako je njima tako nešto bitno, onda nek' i nama bude bitno gdje (ne)ćemo sipati gorivo ubuduće!
P.S. Moj izbor su HIFA i Tarik Oil. Ponekad i Energopetrol....
Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
- Better Man
#226 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
-
clarion_
#227 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Sve osim Energopetrola, Ine i Petrola su goriva loše kvalitete.
- drndalo
#228 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Nego jel se iko od tih otpustenih radnika odlucio tuziti ih sudu, posto su otpusteni bez ikakvog opravdanog razloga tipa: teska povreda radne discipline i tako to ??? Ili jos bolje, sto se svih 200+ radnika zajedno ne udruzi i tuzi ih zbirno...?
- Danguba
#229 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ako je ovo istina treba ih bojkotovati maksimalno da ni za plate nemaju. Koja drskost i bezobrazluk.black wrote:maloprije procitah ovo na fb
....Zapravo, informisan sam od radnika s jedne od sarajevskih Gazprom pumpi o bezočnoj drskosti i nepravdi koja se izvršila nad radnicima Gazprom pumpi u Sarajevu. Prvo, to i nisu Gazprom pumpe već su pumpe NIS-a, Naftne industrije Srbije, a drugo, što je i bitnije, svi su radnici koji su radili na tim pumpama, od onih što sipaju gorivo do onih radnika i radnica u marketima i naplatnim kasama dobili otkaze. Od 1. aprila svi su otpušteni, bez ikakvog prava na žalbu i tome slično. Bez bobzira koliko dugo da su radili i šta da su radili - dobili su otkaz. Na njihovo mjesto doći će novi ljudi, mlađi, sa strane, navodno koji su obučeni za tu vrstu posla. A to sa strane, više je nego jasno odakle. Dakle, iz okolice Sarajeva. A prije uručivanja otkaza, svi su uposleni imali jedan poprilično neugodan razgovor s novom upravom te naftne kompanije. Možete misliti, ta kompanija ima i svog bezbednjaka, navodno unutarnjeg, koji vodi računa o sigurnosti u kompaniji, a bezbednjak Srbijanac sa dna kace, ekavicom priča, bezbeli ispostava BIA-e. Ali, najvažnije je ovo: taj je bezbednjak, isto tako, razgovarao s uposlenima koji su dobili otkaz, a jedno od njegovih pitanja je bilo: „Gdje si bio/bila za vrijeme rata i šta si tačno radio/radila?“
Moje je pitanje: zašto je to bitno za prodaju goriva?! Pa ako je njima tako nešto bitno, onda nek' i nama bude bitno gdje (ne)ćemo sipati gorivo ubuduće!
P.S. Moj izbor su HIFA i Tarik Oil. Ponekad i Energopetrol....
p.s. Tvornica Gorenje otvorila pogone u Valjevu i dovela slovenske radnike da rade...
- drndalo
#230 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Kakve veze ima sada Valjevo s ovom pricom, i Gorenje...? Ako ne znas zasto je tamo napravljena fabrika, bolje ti je da sutis, da se ne provaljujes...
Dobro dosli u kapitalizam... Prodaja su pare, pare su cilj... Citava bivsa SFRJ je malo trziste u odnosu na Rusiju, a sa fabrikom u Valjevu imaju bescarinski pristup tom trzistu... I jos im Vlada dala guze samo da otvore fabriku da zaposle ljude... Za razliku od nasih, gdje krize nema, svi dobro zivimo, itd...
Dobro dosli u kapitalizam... Prodaja su pare, pare su cilj... Citava bivsa SFRJ je malo trziste u odnosu na Rusiju, a sa fabrikom u Valjevu imaju bescarinski pristup tom trzistu... I jos im Vlada dala guze samo da otvore fabriku da zaposle ljude... Za razliku od nasih, gdje krize nema, svi dobro zivimo, itd...
- Danguba
#231 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ti ako ovo dvoje ne mozes da povezes, onda stvarno imas problem.drndalo wrote:Kakve veze ima sada Valjevo s ovom pricom, i Gorenje...? Ako ne znas zasto je tamo napravljena fabrika, bolje ti je da sutis, da se ne provaljujes...
Ljudi kupili benzinske pumpe i dovode svoje ljude. Zasto slovenci nisu doveli svoje ljude?
Kompanija Gorenje i danas prima kritike zbog tog poteza od slovenacke vlade. Zatvaraju pogone u Velenju gdje je nezabiljezena nezaposlenost da bi bi otvorili nove pogone u Srbiji. Svi ti radnici koji su ostali bez posla primaju nadoknade koje mora da obezbijedi Vlada. Logika, ni'dje veze.
-
Walther
#232 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
To je prekid ugovora zbog poslovnih razloga. Nema potrebe za razlogom. Firme koje su prije imale fransize ce nesteti tako da i postoji "razlog" nema od toga koristi. Novi nosioci fransize sklapaju nove ugovore i nema veze sa starim stanjem. Stari nosioci fransize vjerovatno i nemaju imovine tako da i neka tuzba bas nema smisla.drndalo wrote:Nego jel se iko od tih otpustenih radnika odlucio tuziti ih sudu, posto su otpusteni bez ikakvog opravdanog razloga tipa: teska povreda radne discipline i tako to ??? Ili jos bolje, sto se svih 200+ radnika zajedno ne udruzi i tuzi ih zbirno...?
I na zapadu su takva radna mjesta rezervisana za poseben profili ljudi ili se ukinu...
-
Miljacka071
#233 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ovo nema veze sa ekonomijom i kapitalizmom.
NIS jeste uzeo ljude preko agencije i sada ih manje placaju, ali ustedu pojede sama agencija za posrednicke usluge.
Tome treba dodati troskove obuke, fluktacije radne snage (do ovoga ce doci jer je rad preko agencije na po mjesec dana), troskove certifikacije (sanitarna, prva pomoc, protivpozarna zastita, HACCAP, itd.)
Evo o cemu se radi: otjerani su Muhamed, Serif i Mevlida, a zaposleni Biljana, Slavisa i Ratko iz Istocnog Sarajeva i opstine Istocni Stari Grad.
I da, glavni dio razgovora za posao je bio sa "covekom iz Korporativne bezbednosti" koji je kandidate propitivao o ucescu u ratu, politickim afinitetima i clanstvu u politickim strankama.
NIS jeste uzeo ljude preko agencije i sada ih manje placaju, ali ustedu pojede sama agencija za posrednicke usluge.
Tome treba dodati troskove obuke, fluktacije radne snage (do ovoga ce doci jer je rad preko agencije na po mjesec dana), troskove certifikacije (sanitarna, prva pomoc, protivpozarna zastita, HACCAP, itd.)
Evo o cemu se radi: otjerani su Muhamed, Serif i Mevlida, a zaposleni Biljana, Slavisa i Ratko iz Istocnog Sarajeva i opstine Istocni Stari Grad.
I da, glavni dio razgovora za posao je bio sa "covekom iz Korporativne bezbednosti" koji je kandidate propitivao o ucescu u ratu, politickim afinitetima i clanstvu u politickim strankama.
-
Walther
#234 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
jesu to uradil svakoj radni ili samo neke? jel prije toga bila neka ocijena?Miljacka071 wrote:Ovo nema veze sa ekonomijom i kapitalizmom.
-
klixo
#235 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ovaj lik cijelo vrijeme na forumu pljuje po bošnjaštvu,islamu,aliji i sl.... Nek' si nam otkrio tko sidaxon wrote:Gasprom (pumpa kod vise) ima jedan jak argument koji me tjera da diesel sipam kod njih, a to je 2. 20 vs 2. 40 svi ostali.
Dok god budu imali tako jak argument u odnosu na ostale, ne pada mi na pamet da sipam bilo gdje drugo.
btw. valjda bi to trebalo biti normalno da tocimo gorivo kod domacih ljudi taman da su najveci ološ naši su !
- drndalo
#236 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Jedini koji ovdje ima problem si ti, Gorenje (mozda i nisu slovenci, ko zna ko ima vlasnistvo sada tu, mozda Marokanci), otvorilo fabriku u SRB jer zele da prodaju 3 mil. komada "na istoku", umjesto samo 500.000 na EU, i jos i da vise zarade jer je u SRB jeftinija radna snaga, drzava im halali porez za prvih X godina poslovanja... Kapitalizam... Zaiskali ste, evo vam ga...Danguba wrote:Ti ako ovo dvoje ne mozes da povezes, onda stvarno imas problem.drndalo wrote:Kakve veze ima sada Valjevo s ovom pricom, i Gorenje...? Ako ne znas zasto je tamo napravljena fabrika, bolje ti je da sutis, da se ne provaljujes...
Ljudi kupili benzinske pumpe i dovode svoje ljude. Zasto slovenci nisu doveli svoje ljude?
Kompanija Gorenje i danas prima kritike zbog tog poteza od slovenacke vlade. Zatvaraju pogone u Velenju gdje je nezabiljezena nezaposlenost da bi bi otvorili nove pogone u Srbiji. Svi ti radnici koji su ostali bez posla primaju nadoknade koje mora da obezbijedi Vlada. Logika, ni'dje veze.
Radnici u SLO ? Ne znam jel kompletno zatvorena ta fabrika gore, ali ako jeste, to je problem radnika, pa i drzave jer im ona sada mora na birou nesto placati, ali opet se vratimo na kapitalizam, vlasnici kapitala idu tamo gdje ce vise zaraditi... I boli ih dupe...
Sta znaci dovode "svoje" ljude? Ljudi iz Panceva, Vlasotinaca i Uzica ce raditi na pumpama ovdje? Ili ce neki novi (pa makar bili i Rade, Biljana i Pero) jadnici iz Trnova opet raditi za 500 KM preko "indigo" agencije za zaposljavanje...? A i njih ce zamijeniti kada nadju Ljubu iz Foce koji ce raditi za 400 KM...
Naravno da je sranje ovima sto ostaju bez posla, i nemam im sta pametno reci... *ebiga, zaiskali smo, evo nam ga... Jedini ko iole ako zna i hoce bezobraznim kapitalistima moze malo strune zategnuti u normalnoj drzavi je ona sama, a mi znamo kakva nam je nasa drzava po tom pitanju... Kao i po svim drugim...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#237 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
onda ti neće biti problem da nam nađeš seriju takvih postova... u suprotnom, očekujem izvinjenje onome koga si prozvaoklixo wrote:Ovaj lik cijelo vrijeme na forumu pljuje po bošnjaštvu,islamu,aliji i sl.... Nek' si nam otkrio tko sidaxon wrote:Gasprom (pumpa kod vise) ima jedan jak argument koji me tjera da diesel sipam kod njih, a to je 2. 20 vs 2. 40 svi ostali.
Dok god budu imali tako jak argument u odnosu na ostale, ne pada mi na pamet da sipam bilo gdje drugo.
btw. valjda bi to trebalo biti normalno da tocimo gorivo kod domacih ljudi taman da su najveci ološ naši su !
-
klixo
#238 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Jel moguce da ima još netko sa istim logom ?
Zapamtio sam par anti-tursko-bosnjacko-islamskih postova od netkog sa ovim logom od auto skole.
Moje duboko izvinjenje daxonu
Zapamtio sam par anti-tursko-bosnjacko-islamskih postova od netkog sa ovim logom od auto skole.
Moje duboko izvinjenje daxonu
-
Arsene Wenger
#239 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Bojkotujete li rusko-četničke okupatore?
Izgleda da će oni nas bojkotovati sa plinom, Putin zaprijetio.
Eh Gazprome, ubila te tama...
Izgleda da će oni nas bojkotovati sa plinom, Putin zaprijetio.
- drndalo
#240 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Jesmo li im ga platili ? Naravno da nam salju opomenu pred iskljucenje...