Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post Reply
I2a1b

#226 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

cyprus wrote:
I2a1b wrote:Image
Ako se već pokušavaš baviti i kartografijom, onda nemoj deformisat kartu... Šta bolan uradi Ilidži, Trnovu, Hadžićima, Goraždu, Bugojnu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću itd. :mrgreen:

Neozbiljno druže, neozbiljno :mrgreen:

PS I trenutno važeća karta ti također sadrži falinke... al ti neću reći koje :P :P

čik pokaži IJEDNU JEDINU grešku :oops:
ali argumentovano sa izvorom za tvoje "dokaze" :lol:
cyprus

#227 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

E neću... ko si ti da ti kažem? :P Ako ćeš vjerovat vjeruj.. ako nećeš ne moraš :mrgreen: Blamiraj se i dalje sa tim kartama :mrgreen:
I2a1b

#228 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

nemaš ti šta reći neznalico nit je imam tebi išta vjerovat
ja te stvari držim u malom prstu, a ti očigledno pojma nemaš, nego onako samo laprdaš uprazno a blage veze ni sa čim
i naravno nit šta imaš nit šta smiješ da kažeš šta to "kao nije ispravno"
jer si svjestan da bi te pokopo, i to s neoborivim dokazima koje u svakom momentu mogu da postavim, za razliku od tebe koji nemš ništa osim upraznog prdenja
cyprus

#229 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

Hajd da ne budem šupak ko ti... Ti nisi dao nikakve dokaze ni izvore za svoja lupetanja... Ja ću tebi ipak dati jedan primjer...

Provjeri kojoj opštini su 1991. godine pripadala sela Striježevica, Trbuk, Brezici, Gornja i Donja Paklenica... Onda provjeri kojoj opštini danas pripadaju, a onda vidi u koju si ih ti sadašnju opštinu stavio :mrgreen: Dakle, samo jedan primjer i zaista neću više :-D Dobro, znam ja i da ova karta 2013. nije tvoje djelo... Konture si skinuo odnekle drugo, i onda ih prema svojim nagađanjima obojio u različite boje... I ja sam nekad koristio karte sa sličnim konturama (samo ne u ovakve neutemeljene i profašističke svrhe), ali sam u međuvremenu izvršio korekcije... Ti nisi :mrgreen:

Nego hajd što si malko zajebo kartu za 2013... Što bolan masakrira kartu iz 1991. godine (tad je bilo sve jasno) :mrgreen:
I2a1b

#230 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

nije tebi dobro, al nikako
kakve imaju veze selendre o kojima prdiš?? sa etničkom struktruom opština i sa time ko je bio VEĆINSKI u pojedinim opštinama po popisu 1991. a tome si prvo počeo kenjarit i kao biva imao neke zamjerke
pošto si očigledno i sam skonto da tu pojma nemaš onda si se prešalto na druge gluposti o nekim jebenim nebitnim selendrama o kojima takođe možemo prdit, ali je nebitno za POČETNU priču o tome koje su opštine bile većinski srpske a koje bošnjačke po popisu 1991. i koje to danas NISU
o tome ti meni pričaj, ako imaš uopšte šta
dakle, navedi GREŠKE o kojima si prdio:
Ako se već pokušavaš baviti i kartografijom, onda nemoj deformisat kartu... Šta bolan uradi Ilidži, Trnovu, Hadžićima, Goraždu, Bugojnu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću itd.
dakle šta ti nije jasno u vezi Ilidže, Trnova, Hadžiće, Goražda, Bugojna, Bos. Petrovca, Bihaću....
i opet ponavljam, ja mogu za sve da dokažem, po potrebi, ali onda kada vidim tvoje argumente da "nešto nije tačno"
pa da te pokopam :oops:
cyprus

#231 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

I2a1b wrote:nije tebi dobro, al nikako
kakve imaju veze selendre o kojima prdiš?? sa etničkom struktruom opština i sa time ko je bio VEĆINSKI u pojedinim opštinama po popisu 1991. a tome si prvo počeo kenjarit i kao biva imao neke zamjerke
pošto si očigledno i sam skonto da tu pojma nemaš onda si se prešalto na druge gluposti o nekim jebenim nebitnim selendrama o kojima takođe možemo prdit, ali je nebitno za POČETNU priču o tome koje su opštine bile većinski srpske a koje bošnjačke po popisu 1991. i koje to danas NISU
o tome ti meni pričaj, ako imaš iopšte šta
dakle, navedi GREŠKE o kojima si prdio:
Ako se već pokušavaš baviti i kartografijom, onda nemoj deformisat kartu... Šta bolan uradi Ilidži, Trnovu, Hadžićima, Goraždu, Bugojnu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću itd.
dakle šta ti nije jasno u vezi Ilidže, Trnova, Hadžiće, Goražda, Bugojna, Bos. Petrovca, Bihaću....
Ti zasigurno imaš disleksiju ili neki sličan poremećaj... Ako je tako ja ti se izvinjvam, trebao sam u tom slučaju biti blaži... Ja nisam govorio o etničkim strukturama opština (vidi - nijednom ih ne pomenuh)... Etničku strukturu iz 1991. godine znaju i ptice na grani (ne znam što si se mučio da nacrtaš i jednu svoju, kad takvih postoji na hiljade... Približnu etničku strukturu iz 2013. godine također znaju ptice na grani, ali niko nema precizne podatke... Uključujući i tebe - dakle tvoji podaci su lažni, bazirani na sumnjivim premisama... Ako ništa sve dok ne objaviš metodologiju :-D

A ja sam aludirao na to kako si nacrtao granice opština... Za 1991. godinu je to prilično loše urađeno, dok je za 2013. nešto bolje, ali opet sa nekim vidljivim greškama... I tu sam te onda savjetovao: drž se ti tabela (tamo stvari nisu tako očigledne i određen broj ljudi sa njima možeš muljat)... Dočim, ako se baviš crtanjem karata, onda bi morao koristiti korektne karte... Ove tvoje to nisu... Dakle konkretno: Ilidža nije bila tako izdužena, Trnovo nije bilo tako malo, Hadžići nisu bili tako veliki, Bosanski Petrovac nije izlazio na granicu sa Hrvatskom itd. Dakle, hoću li trebat još jednom ponovit?
olllie4

#232 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by olllie4 »

I2a1b wrote:
olllie4 wrote:http://hrcak.srce.hr/37887

Ovaj rad toplo preporučujem svima koje interesuje veličina etničkih teritorija naroda BiH po popisu 1991. i njihova podjela po Dejtonskom sporazumu.

Nije podjela po Dejtonu baš tako nepravedna, kao što neki ovdje smatraju... Pogotovu ako se uobziri ovaj podatak:"od 51.183 km2 bosansko-hercegovačkoga teritorija, hrvatski su etnički prostori zauzimali 9,948.99 km2 ili 19.44% BiH, bošnjački etnički prostori 14,550.98 km2 ili 28.43% BiH dok su srpski etnički prostori zauzimali 26,683,03 km2 ili 52.13% BiH."
stara je to studija Saše Mrduljaša, koja nije suštinski obradila temu
to je tako kad se površno posmatra, međutim ne uzimaš u obzir RASPORED teritorija i što je još važnije zanemaruješ činjenicu da su srbi "povratili" opštine u kojima su većinski i dan danas su u njima većinski kao što su Drvar, Grahovo, Petrovac, Glamoč iako su one faktički pripale bošnjačko-hrvatskom entitetu
dok s druge strane u četnitetu nijedna jedina opština koja je bila većinska bošnjačka DANAS to nije

izvoli mi nabroj opštine u kojima su srbi prije rata bili većinski a sada nisu
i onda isto nabroj opštine u kojima su prije rata bili većinski Bošnjaci a sada nisu
sve će ti biti jasno

vjerovatna etnička karta po popisu 2013
Image

Image
Studija je itekako detaljno i kvalitetno obradila temu...
Ako si je pročitao mogao si vidjeti da on zaključuje da je pogrešno kao kriterij podjele uzimati opštine, već da se treba spustiti na naselja jer se tako dobija realnija slika. Jednostavno opština nisu formirane po etničkom principu, a podjela u Dejtonu jeste rađena po etničkom principu.
A što se tiče Glamoča, Grahova i Drvara gdje su Srbi i danad apsolutna većina odgovor je jednostavan... to su bile bile opštine u koja su Srbi imali ogroman udio u ukupnom stanovništvu u opštini (Drvar i Grahovo preko 95% i Glamoč oko 80%), tako da je jasno zašto su i poslije rata ponovo postali većina. Bilo je dovoljno da se vrate stari ljudi koji su u penziji i vrlo mali broj porodica, da bismo dobili današnju sliku.(1991. Drvar - 17126, 2013.-tek 7506 što je 44% prijeratnog stanovništva, 1991. Grahovo - 8331, 2013. - tek 3091 što je tek 37% prijeratnog stanovništva,itd...) Takođe treba dodati da su ove opštine vrlo neatraktivne za naseljavanje i da se Bošnjaci, a ni Hrvati nisu imali interesa da se u njih organizovano nasljavaju.

Na drugoj strani opštine u Podrinju su bile izrazito multietničke. Ni u jednoj od tih opština procenat Bošnjaka nije prelazio 65, osim Srebrenice gdje je bio 75%. Tu je dakle bilo dovoljno i malo kretanje bošnjačkog stanovništva pa da Srbi postanu većina. U tim oštinama je povratak jednostavno morao biti veći nego u zapadnobosanskim opštinama(Drvar, Glamoč, Grahovo), da bi prijeratno većinsko bošnjačko satnovništvo ponovo postalo većinsko. (da se, recimo, u Višegrad vratilo 37% Bošnjaka, koliko se Srba cca vratilo Grahovo, oni bi danas činili tek 43% stanovništva. Drugačija bi situcija bila da su opštine u Podrinju bile gotovo jednonacionalne, kao što je slučaj sa ovim zapadnobosanskim opštinama. Tada bismo vjerovatno i danas u tim opštinama u većini imali bošnjačko stanovništvo, vjerovatno ne u prijeratnom broju, ali zasigurno u većini. Slično je stanje i sa Prijedorom, kao i sa Dobojom, mada tu treba naglasiti da je Doboj podijeljen na 3 opština, od kojih su 2 manje ušle u sastav FBiH, pa je situaija unekoliko drugačija.
olllie4

#233 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by olllie4 »

I2a1b wrote:nemaš ti šta reći neznalico nit je imam tebi išta vjerovat
ja te stvari držim u malom prstu, a ti očigledno pojma nemaš, nego onako samo laprdaš uprazno a blage veze ni sa čim
i naravno nit šta imaš nit šta smiješ da kažeš šta to "kao nije ispravno"
jer si svjestan da bi te pokopo, i to s neoborivim dokazima koje u svakom momentu mogu da postavim, za razliku od tebe koji nemš ništa osim upraznog prdenja
Ubičajena priča ljudi koji jako malo znaju. Oni po pravilu misle da sve znaju.
Odlika obrazovanih ljudi i ljudi sa širokim znanjem je da priznaju da ima mnogo stvari koje ne znaju i koje još uvjijek treba da nauče. Još je Sokrat rekao: Scio me nihil scire.
cyprus

#234 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

olllie4 wrote:Studija je itekako detaljno i kvalitetno obradila temu...
Ako si je pročitao mogao si vidjeti da on zaključuje da je pogrešno kao kriterij podjele uzimati opštine, već da se treba spustiti na naselja jer se tako dobija realnija slika. Jednostavno opština nisu formirane po etničkom principu, a podjela u Dejtonu jeste rađena po etničkom principu.
A što se tiče Glamoča, Grahova i Drvara gdje su Srbi i danad apsolutna većina odgovor je jednostavan... to su bile bile opštine u koja su Srbi imali ogroman udio u ukupnom stanovništvu u opštini (Drvar i Grahovo preko 95% i Glamoč oko 80%), tako da je jasno zašto su i poslije rata ponovo postali većina. Bilo je dovoljno da se vrate stari ljudi koji su u penziji i vrlo mali broj porodica, da bismo dobili današnju sliku.(1991. Drvar - 17126, 2013.-tek 7506 što je 44% prijeratnog stanovništva, 1991. Grahovo - 8331, 2013. - tek 3091 što je tek 37% prijeratnog stanovništva,itd...) Takođe treba dodati da su ove opštine vrlo neatraktivne za naseljavanje i da se Bošnjaci, a ni Hrvati nisu imali interesa da se u njih organizovano nasljavaju.

Na drugoj strani opštine u Podrinju su bile izrazito multietničke. Ni u jednoj od tih opština procenat Bošnjaka nije prelazio 65, osim Srebrenice gdje je bio 75%. Tu je dakle bilo dovoljno i malo kretanje bošnjačkog stanovništva pa da Srbi postanu većina. U tim oštinama je povratak jednostavno morao biti veći nego u zapadnobosanskim opštinama(Drvar, Glamoč, Grahovo), da bi prijeratno većinsko bošnjačko satnovništvo ponovo postalo većinsko. (da se, recimo, u Višegrad vratilo 37% Bošnjaka, koliko se Srba cca vratilo Grahovo, oni bi danas činili tek 43% stanovništva. Drugačija bi situcija bila da su opštine u Podrinju bile gotovo jednonacionalne, kao što je slučaj sa ovim zapadnobosanskim opštinama. Tada bismo vjerovatno i danas u tim opštinama u većini imali bošnjačko stanovništvo, vjerovatno ne u prijeratnom broju, ali zasigurno u većini. Slično je stanje i sa Prijedorom, kao i sa Dobojom, mada tu treba naglasiti da je Doboj podijeljen na 3 opština, od kojih su 2 manje ušle u sastav FBiH, pa je situaija unekoliko drugačija.
Hajmo realno - čuj studija :mrgreen: Kurac od studije... Današnje procente etničke zastupljenosti po opštinama mogu i ja ofrlje dat... I garantujem da ni za jednu opštinu ne bio fulio više od 10%... Tako će i ovaj: nema sumnje da su njegovi podaci približini, ali ništa nama ne može garantovati da je njegova procjena tačnija od tvoje ili moje... Ovaj put izuzimam degenske principe po kojima se dotični ravna... Npr. nema teorije da on može znati etničku strukturu Srebrenice... To ni Srebreničani ne znaju... Slično važi i za ostale opštine... Al eto, frajer će ako ništa biti približan, neke opštine će ubost u bobu i reći: vidite da sam bio upravu :-D A za one u kojim malo više opuca reći će da je popis bio neregularan i da je ON relevantniji od popisa :mrgreen:

Druga stvar, upleo si se u diskusiju koju ne razumiješ... Ja ga pitam za granice opština, a on se pravi lud :-D
olllie4

#235 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by olllie4 »

cyprus wrote:

Hajmo realno - čuj studija :mrgreen: Kurac od studije... Današnje procente etničke zastupljenosti po opštinama mogu i ja ofrlje dat... I garantujem da ni za jednu opštinu ne bio fulio više od 10%... Tako će i ovaj: nema sumnje da su njegovi podaci približini, ali ništa nama ne može garantovati da je njegova procjena tačnija od tvoje ili moje... Ovaj put izuzimam degenske principe po kojima se dotični ravna... Npr. nema teorije da on može znati etničku strukturu Srebrenice... To ni Srebreničani ne znaju... Slično važi i za ostale opštine... Al eto, frajer će ako ništa biti približan, neke opštine će ubost u bobu i reći: vidite da sam bio upravu :-D A za one u kojim malo više opuca reći će da je popis bio neregularan i da je ON relevantniji od popisa :mrgreen:

Druga stvar, upleo si se u diskusiju koju ne razumiješ... Ja ga pitam za granice opština, a on se pravi lud :-D
Imam osjećaj da ovoj odgovor uopšte nije odgovor na moj citirani tekst...
Rad Saše Mrduljaša se ograničio samo na etnički prostor prema popisu 1991. i njegovu podjelu između entiteta u Dejtonu. Nije tu bilo nikakvih nagađanja. Pročitaj ga pa ćeš vidjeti...
Ostatk mog mog posta je dobrim dijelom hipotetički, kao što se može zaključiti. Čekamo rezultate popisa da bismo vidjeli stvarnu sliku.
cyprus

#236 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

olllie4 wrote:Imam osjećaj da ovoj odgovor uopšte nije odgovor na moj citirani tekst...
Rad Saše Mrduljaša se ograničio samo na etnički prostor prema popisu 1991. i njegovu podjelu između entiteta u Dejtonu. Nije tu bilo nikakvih nagađanja. Pročitaj ga pa ćeš vidjeti...
Ostatk mog mog posta je dobrim dijelom hipotetički, kao što se može zaključiti. Čekamo rezultate popisa da bismo vidjeli stvarnu sliku.
Pa nije ovo bio direktno odgovor na tvoje tvrdnje, nego sam ti pokušao objasniti u čemu je riječ, obzirom da mi se čini da nisi shvatio poentu ove naše rasprave...

Da probam opet... šta god da se analizira nemoguće je znati koliko u današnjim opštinama ima Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih bez rezultata popisa... Ni to neće biti 100% validni rezultati zbog raznih malverzacija, ali validniji ne postoje... I kojom god metodom da to pokušaš dobiti - nije moguće... Dakle, to je prva stvar koju tvrdim...

Druga je da nije pravilno ucrtao granice opština ni za 2013, a pogotovo ne za 1991. godinu... A navodno sve ima u malom prstu :mrgreen:
olllie4

#237 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by olllie4 »

cyprus wrote:
olllie4 wrote:Imam osjećaj da ovoj odgovor uopšte nije odgovor na moj citirani tekst...
Pa nije ovo bio direktno odgovor na tvoje tvrdnje, nego sam ti pokušao objasniti u čemu je riječ, obzirom da mi se čini da nisi shvatio poentu ove naše rasprave...

Da probam opet... šta god da se analizira nemoguće je znati koliko u današnjim opštinama ima Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih bez rezultata popisa... Ni to neće biti 100% validni rezultati zbog raznih malverzacija, ali validniji ne postoje... I kojom god metodom da to pokušaš dobiti - nije moguće... Dakle, to je prva stvar koju tvrdim...

Druga je da nije pravilno ucrtao granice opština ni za 2013, a pogotovo ne za 1991. godinu... A navodno sve ima u malom prstu :mrgreen:
Shvatio sam ja poentu teme i savršeno dobro znam da ne možemo imati pouzdane podatke o broju ovih ili onih bez popisa.
Ono što me je navelo da okačim ovaj rad i da iznesem ovo moje prethodno mišljenje je bilo trvđenje nekih forumaša da je došlo samo do pomjeranja bošnjačkog stanovništva, a da sa je srpsko stanovništvo ostalo na svome, da ARBIH nije ni držala mjesta u kojima su življeli Srbi, da su samo Bošnjaci izgubili 10 opština i sl...

Čitava ova tema je jedna velika pretpostavka....
cyprus

#238 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

To je neka druga priča o čemu nisam diskutovo sa ovim... A migracije su vrlo složena problematika... Ne može se svest sve na tvrdnje jednih: Srbi su sami otišli na poziv Karadžića/Krajišnika, niti na tvrdnje drugih: Protjerali vi nas, protjerali mi vas, sad smo kvit, šta hoćete...

Nije tako jednostavno.
I2a1b

#239 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

cyprus wrote: Ti zasigurno imaš disleksiju ili neki sličan poremećaj... Ako je tako ja ti se izvinjvam, trebao sam u tom slučaju biti blaži... Ja nisam govorio o etničkim strukturama opština (vidi - nijednom ih ne pomenuh)... Etničku strukturu iz 1991. godine znaju i ptice na grani (ne znam što si se mučio da nacrtaš i jednu svoju, kad takvih postoji na hiljade... Približnu etničku strukturu iz 2013. godine također znaju ptice na grani, ali niko nema precizne podatke... Uključujući i tebe - dakle tvoji podaci su lažni, bazirani na sumnjivim premisama... Ako ništa sve dok ne objaviš metodologiju :-D

A ja sam aludirao na to kako si nacrtao granice opština... Za 1991. godinu je to prilično loše urađeno, dok je za 2013. nešto bolje, ali opet sa nekim vidljivim greškama... I tu sam te onda savjetovao: drž se ti tabela (tamo stvari nisu tako očigledne i određen broj ljudi sa njima možeš muljat)... Dočim, ako se baviš crtanjem karata, onda bi morao koristiti korektne karte... Ove tvoje to nisu... Dakle konkretno: Ilidža nije bila tako izdužena, Trnovo nije bilo tako malo, Hadžići nisu bili tako veliki, Bosanski Petrovac nije izlazio na granicu sa Hrvatskom itd. Dakle, hoću li trebat još jednom ponovit?
pa da, kako sam i pretpostavljao, nije ti dobro nikako
ja repliciro onom drugom Šabanu, a ti se našo onda MENI da pametuješ sa sasvim trećoj stvari o kurčevim granciama opština koja su APSOLUTNO nebitne na moju poentu priče....etničku stukturu opština prije i poslije rata sa naglaskom na broj većinskih bošnjačkih i srpskih opština prije i poslije rata

a sada što se tiče granica opština koje su APSOLUTNO NEBITNE za ovu priču o većinskim opštinama
imam ja milion karata, jebo kartu, možel ova ORIGINAL stastističkog zavoda, koja je malo komplikovanija od one prve koja je jednostavna sa jednostavnim bojama i poentom na što lakši grafički prikaz

Image
sanjin_1

#240 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by sanjin_1 »

već deset stranica na temi o kojoj se odgvor već zna i to dugi niz godina.

Da se ne patite.
Bošnjaci čine nadpolovičnu većinu u BiH što se iz nevadenih informacija može vidjeti
Hafis

#241 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by Hafis »

Ali zato na više od 60% BiH čine manje od 15% populacije :zzzz:
cyprus

#242 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

I2a1b wrote:
cyprus wrote: Ti zasigurno imaš disleksiju ili neki sličan poremećaj... Ako je tako ja ti se izvinjvam, trebao sam u tom slučaju biti blaži... Ja nisam govorio o etničkim strukturama opština (vidi - nijednom ih ne pomenuh)... Etničku strukturu iz 1991. godine znaju i ptice na grani (ne znam što si se mučio da nacrtaš i jednu svoju, kad takvih postoji na hiljade... Približnu etničku strukturu iz 2013. godine također znaju ptice na grani, ali niko nema precizne podatke... Uključujući i tebe - dakle tvoji podaci su lažni, bazirani na sumnjivim premisama... Ako ništa sve dok ne objaviš metodologiju :-D

pa da, kako sam i pretpostavljao, nije ti dobro nikako
ja repliciro onom drugom Šabanu, a ti se našo onda MENI da pametuješ sa sasvim trećoj stvari o kurčevim granciama opština koja su APSOLUTNO nebitne na moju poentu priče....etničku stukturu opština prije i poslije rata sa naglaskom na broj većinskih bošnjačkih i srpskih opština prije i poslije rata

a sada što se tiče granica opština koje su APSOLUTNO NEBITNE za ovu priču o većinskim opštinama
imam ja milion karata, jebo kartu, možel ova ORIGINAL stastističkog zavoda, koja je malo komplikovanija od one prve koja je jednostavna sa jednostavnim bojama i poentom na što lakši grafički prikaz

Image

Pa ako crtaš karte bitno je... Nemoj zatrpavat internet nekorektnim kartama... Savjetujem ti: drži se tih svoj opskurnih tabela, obzirom da ti kartografija baš nikako ne ide :D

I čuj priče - granice nebitne :mrgreen:

PS i još jednom da upitam: što za 1991. godinu nisi podijelio Brčko i Mostar, kao što si iz podijelio za 2013... Ja koliko znam granica u Brčkom i Mostaru nije postojala ni tad, a hvala Bogu ne postoji ni sad... Zašto onda ti insistiraš na njoj samo u ovom drugom slučaju, ali ne i u prvom? :mrgreen:
Last edited by cyprus on 30/03/2014 17:08, edited 2 times in total.
I2a1b

#243 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

olllie4 wrote: Studija je itekako detaljno i kvalitetno obradila temu...
ko govori da studija nije dobra, riječ je o tome što ti ili drugi izdvajaju iz nje šta je kome milo, jednako kao čoban dodik i drugi što uzimaju iz dejtona ono što im paše, a ono što ne to odbacuju
studija prikazuje i podjelu po opštinama, ako možda nisi zapazio !?!?!'

Image
olllie4 wrote: A što se tiče Glamoča, Grahova i Drvara gdje su Srbi i danad apsolutna većina odgovor je jednostavan... to su bile bile opštine u koja su Srbi imali ogroman udio u ukupnom stanovništvu u opštini (Drvar i Grahovo preko 95% i Glamoč oko 80%), tako da je jasno zašto su i poslije rata ponovo postali većina. Bilo je dovoljno da se vrate stari ljudi koji su u penziji i vrlo mali broj porodica, da bismo dobili današnju sliku.(1991. Drvar - 17126, 2013.-tek 7506 što je 44% prijeratnog stanovništva, 1991. Grahovo - 8331, 2013. - tek 3091 što je tek 37% prijeratnog stanovništva,itd...) Takođe treba dodati da su ove opštine vrlo neatraktivne za naseljavanje i da se Bošnjaci, a ni Hrvati nisu imali interesa da se u njih organizovano nasljavaju.
joj šupljare priče, pa koliki je sad procenat i učešće srba u tim opštinama ??
jel se promijenio ?
dakle DA TI NACRTAM, poenta i jeste u PROMJENI PROCENTA I UČEŠĆA jednog naroda u pojedinim opštinama
kolike su to promjene kod Bošnjaka a kolike kod srba
olllie4 wrote: Na drugoj strani opštine u Podrinju su bile izrazito multietničke. Ni u jednoj od tih opština procenat Bošnjaka nije prelazio 65, osim Srebrenice gdje je bio 75%. Tu je dakle bilo dovoljno i malo kretanje bošnjačkog stanovništva pa da Srbi postanu većina. U tim oštinama je povratak jednostavno morao biti veći nego u zapadnobosanskim opštinama(Drvar, Glamoč, Grahovo), da bi prijeratno većinsko bošnjačko satnovništvo ponovo postalo većinsko. (da se, recimo, u Višegrad vratilo 37% Bošnjaka, koliko se Srba cca vratilo Grahovo, oni bi danas činili tek 43% stanovništva. Drugačija bi situcija bila da su opštine u Podrinju bile gotovo jednonacionalne, kao što je slučaj sa ovim zapadnobosanskim opštinama. Tada bismo vjerovatno i danas u tim opštinama u većini imali bošnjačko stanovništvo, vjerovatno ne u prijeratnom broju, ali zasigurno u većini. Slično je stanje i sa Prijedorom, kao i sa Dobojom, mada tu treba naglasiti da je Doboj podijeljen na 3 opština, od kojih su 2 manje ušle u sastav FBiH, pa je situaija unekoliko drugačija.
jesial ti pijan ili noge smrde
veliš "malo kretanje" Bošnjaka
kao prvo nije to nikakvo dobrovoljano kretanje bilo, nego protjerivanje i etničko čišćenje uz masoven ratne zločine četnika
a kao drugo nije uopšte "malo" nego je to promjena od apsolutne većine a to je 2/3 učešća do apsolutne manjine poslije rata
i vezano s tim navedi ijednu takvu apsolutno dvotrećinsku većinsku sprsku opštinu PRIJE rata koja je sada ima manje od 1/3 srba, a kao što je slučaj sa tim većinskim bošnjačkim opštinama, sa kojima ti praviš sprdačinu
o tome ti meni pričaj i u tome je poenta
I2a1b

#244 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

cyprus wrote: Pa ako crtaš karte bitno je... Nemoj zatrpavat internet nekorektnim kartama... Savjetujem ti: drži se tih svoj opskurnih tabela, obzirom da ti kartografija baš nikako ne ide :D

I čuj priče - granice nebitne :mrgreen:
granice su nebitne u kontekstu priče koja se vodila
kad bude priča o granicama onda se može o tome prditi

ja sam za tebe sigurno i što se tiče karata i tabela profa doktor

NAJBOLJA ikad napravljena etničko ratna karta BH
donju kartu u VELIKOM FORMATU 6300 x 5700 piksela pogledati na linku

Image
I2a1b

#245 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

cyprus wrote:

još jedan dokaz da pojma nemaš o temi a prdiš i dalje
svaka opština je bila podijeljena na POPISNA naselja, jadan bio, za koje se tačno znala i porvršina i oblik teritorije, i naravno etnička struktura svakog naselja
sve to kad se sabere i obradi dobija se ono što je Mrduljaš prikazao, i koja je manje/više prilično tačna sa ponekom greškom koja i nije bitna
a to što ti pojma nemaš o tome, samo je još jedan dokaz da nisi ni približno adekvatan da se uopšte javiš na ovu temu a kamoli da o njoj diskutuješ

i da, još jedno moje djelo -KARTA !!! čime ti dokazujem da sam za tebe profa doktor,
gdje su prikazana ta POPISNA NASELJA sa etničkom strukturom o čemu ti pojma nemaš

donja karta u VELIKOM formatu se može pogledati ovdje

Image
I2a1b

#246 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

a pošto tebi sve treba crtat
evo za primjer i jedna opština ZASEBNO u krupnom planu sa prikazom POPISNIH NASELJA sa nazivima i oblikom teritorije
Brčko

stanje uzeto iz 2010.g.

Image

po popisu 1991.g.

Image
olllie4

#247 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by olllie4 »

I2a1b wrote: ko govori da studija nije dobra, riječ je o tome što ti ili drugi izdvajaju iz nje šta je kome milo, jednako kao čoban dodik i drugi što uzimaju iz dejtona ono što im paše, a ono što ne to odbacuju
studija prikazuje i podjelu po opštinama, ako možda nisi zapazio !?!?!'
Biće da ti uzimaš što ti odgovara..
Pokazuje stanje i po opštinama, ali zaključuje da to nije podoban kriterij etničke podjele, jer te opštine nisu formirane po etničkom principu. To se vidi iz ove tabele, gdje je u većinski bošnjačkim opštinma tek 49.99% teritorije otpadalo na bošnjački etnički prostor.
Image

joj šupljare priče, pa koliki je sad procenat i učešće srba u tim opštinama ??
jel se promijenio ?
dakle DA TI NACRTAM, poenta i jeste u PROMJENI PROCENTA I UČEŠĆA jednog naroda u pojedinim opštinama
kolike su to promjene kod Bošnjaka a kolike kod srba
Nije se promijenio zato jer u tim opštinama i nije živio gotovo niko drugi osim Srba, ali da su to bile etnički mješovite opštine kao što je to slučaj sa Podrinjem, danas bi Srbi teško i u jednoj od njih činili većinu.

veliš "malo kretanje" Bošnjaka
kao prvo nije to nikakvo dobrovoljano kretanje bilo,
Rekao sam "bilo bi dovoljno I malo kretanje Bošnjaka"... nisam ni jednom rječju rekao da je kretanje bilo malo. Ali ti si naravno izvukao iz konteksta samo ono što tebi odgovara...
sanjin_1

#248 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:Ali zato na više od 60% BiH čine manje od 15% populacije :zzzz:
Gledajući iz tog ugla onda npr Srbi žive u svega 20% BiH a Hrvati u nekih 10%?

Ili nenaseljene vukojebine po istočnoj Hercegovini, Podrinju ili Kantonu 10 nekim automatizmom pripisuješ Srbima ili Hrvatima?
I2a1b

#249 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by I2a1b »

olllie4 wrote:
Biće da ti uzimaš što ti odgovara..
Pokazuje stanje i po opštinama, ali zaključuje da to nije podoban kriterij etničke podjele, jer te opštine nisu formirane po etničkom principu. To se vidi iz ove tabele, gdje je u većinski bošnjačkim opštinma tek 49.99% teritorije otpadalo na bošnjački etnički prostor.
Image
nisam siguran da li uopšte da dalje nastavit mlatiti praznu slamu s tobom
opština je osnovna i najniža značajna administrativno-politička jedinica i kao što se vidi bila je sveto slovo i prilikom "pisanja" Dejtona, jer su mnoge ranije opštine podijeljene u okviru ranijih granica, i danas su iako u različitim entitetima kada bi se spojile činile bi predratnu teritorijalnu cjelinu
dakle, broji se opština i osnov je ko je bio većinski na takvoj teritorijalno-administrativnoj osnovnoj jedinici
to što bi ti dijelio opštine po etničkom principu gdje bi ti izdvajao i "ocjepljivao" u bošnjački većinskim opštinama onaj dio gdje su srbi bili većina UPRAVO liči na sds-ovsku politiku uoči i početkom rata gdje su tako radili te pravili neke kurčeve SAO teritorije od onih dijelova koji su sebi prisvojili

Nije se promijenio zato jer u tim opštinama i nije živio gotovo niko drugi osim Srba, ali da su to bile etnički mješovite opštine kao što je to slučaj sa Podrinjem, danas bi Srbi teško i u jednoj od njih činili većinu.
opet ti ne kontaš poentu i prdiš po svom?
koliki je danas udio srba u tim opštinama ?? jel isti kao i prije rata ?
i s druge strane objasni kako je to neko ko je prije rata činio apsolutnu dvotrećinsku većinu postao manjina, baš tolika promjena da bude...kako i zbog čega, konkretno odgovori

Rekao sam "bilo bi dovoljno I malo kretanje Bošnjaka"... nisam ni jednom rječju rekao da je kretanje bilo malo. Ali ti si naravno izvukao iz konteksta samo ono što tebi odgovara...
pa ne bi bilo dovoljno malo kretanje da bi se izmjenila dvotrećinska većina, to je ono što ne kontaš
nego je i moralo biti planirano VELIKO kretanje, tačnije masovni ratni zločini ubijanja, te protjerivanja i etničkog čišćenja onoga što se nije uspjelo pobiti, te tako i ostvariti ovako VELIKA značajna promjena koja ne ide tebi u mozak
da su srbi na zapišanoj teritoriji danas zvanoj Republika Četnička od 55% prije rata postali dominantni sa 90% učešća, a naravno na uštrb i na račun prvenstveno Bošnjaka čiji su udio sa predratnih 30% ratnihm zločinima, protjerivanjem i etničkim čišćenjem smanjili na 10% a u budućnosti i na mizernih 7% koliko iznosi današnje učešće osnovnoškolske bošnjačke djece
cyprus

#250 Re: Bošnjaci učenici OŠ po opštinama BH 2013/2014.godine

Post by cyprus »

I2a1b wrote:a pošto tebi sve treba crtat
evo za primjer i jedna opština ZASEBNO u krupnom planu sa prikazom POPISNIH NASELJA sa nazivima i oblikom teritorije
Brčko

stanje uzeto iz 2010.g.

Image

po popisu 1991.g.

Image
A duša draga... ono meni objašnjava šta su ''popisna naselja'' :mrgreen:

Prvo, nešto što se zove ''popisno naselje'' službeno ne postoji... Postoje naseljena mjesta i popisni krugovi... Al hajd, da ne cjepidlačim, pretpostavljam da si pod ovim mislio na naseljeno mjesto...

Drugo, za 1991. godinu je sve jasno... Bio popis, rezultati dostupni i nije nikakva mudrost znati etničku strukturu opština i naseljenih mjesta iz 1991. godine...

Treće, za poslijeratni period je nemoguće imati pouzdanu etničku strukturu, što se odnosi i na opštine i na naseljena mjesta... Približnu da, ali tvoje busanje nekim egzaktnim podacima jednostavno nema pokriće... Npr. za tu kartu Brčkog iz 2010. godine, de mi reci koju si kristalnu kuglu koristio da dobiješ podatak o 55% Srba u gradskom središtu distrikta, da Maoča ima baš 100% Bošnjaka, da Boderište ima 98% Hrvata itd... Hoćeš li nam konačno otkriti tu svoju čarobnu metodologiju kako si došao do tih brojki? :D

Četvrto, sam onaj naziv etničko-ratna karta je urnebesan :mrgreen:
Post Reply