Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Koshpa

#226 Re: Avionske nesrece

Post by Koshpa »

Image
hzsa22

#227 Re: Avionske nesrece

Post by hzsa22 »

Ovo lici na onu seriju Lost.
Ma.Le.Na

#228 Re: Avionske nesrece

Post by Ma.Le.Na »

zanima me za ove telefone za koje kazu da zvone ali se niko ne javlja
zar mobilni ne bi trebao biti nedostupan a ne zvoniti ako je pod vodom ili van signala?
Rob_Atl

#229 Re: Avionske nesrece

Post by Rob_Atl »

Bodkin wrote:
Crvena Tifoza wrote:Misljenja sam da je avion pogodjen od strane neke vojne mornarice. Sad jel' se radilo o Kinezima, Amerima, petim desetim ne znam. Ovako da avion nestane u sekundi i da nema apsolutno nikakvog traga za njim mi se cini malo nemogucim. Sve i da se avion sam od sebe raspao u zraku bilo bi sjedista, vrata, i ostalih dijelova po moru, ovako nista. Sta je sa satelitima? Zar oni ne snimaju zemlju/zracni prostor stalno?
moguce je da je nastradao od vojske pa da se prikriva
Sve je moguce, ali i onaj air france sto se srusio u atlantik su trazili 2 godine. Samo me cudi sa danasnjom tehnologijom da ne mogu naci ni jedan jedini dio aviona, vidjet cemo. Ja sam nesto kontao da ga ovaj nije spustio u more ko onaj u rijeku bez ikakve stete pa avion samo potonuo :? :D
Googlerica

#230 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

sinuhe wrote:I podmornice izrone da komuniciraju...
Zavisi na kojoj je dubini crna kutija. GPS i mobiteli rade na visokim frekvencijama pa pod vodom i ne rade.
:D
Googlerica

#231 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Ma.Le.Na wrote:zanima me za ove telefone za koje kazu da zvone ali se niko ne javlja
zar mobilni ne bi trebao biti nedostupan a ne zvoniti ako je pod vodom ili van signala?
ko kaze ,ko prica :?:
Ma.Le.Na

#232 Re: Avionske nesrece

Post by Ma.Le.Na »

sinuhe

#233 Re: Avionske nesrece

Post by sinuhe »

Googlerica wrote:
Zavisi na kojoj je dubini crna kutija. GPS i mobiteli rade na visokim frekvencijama pa pod vodom i ne rade.
Sta je smijesno. Mislim na radio komunikaciju, ako imaju kakvu akustiku(a imaju) to je druga stvar samo moraju pricekati.
Googlerica

#234 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

sinuhe wrote:
Googlerica wrote:
Sta je smijesno. Mislim na radio komunikaciju, ako imaju kakvu akustiku(a imaju) to je druga stvar samo moraju pricekati.
nije smijseno,vec mi se dopada tvoj odgovor , a naravno da imaju ugrajden uredjaj za slanje zvucnih signala,ali ne radi kao ETL,i 10% su sanse da ne radi :)
Last edited by Googlerica on 10/03/2014 16:50, edited 1 time in total.
Edin H.

#235 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Locker wrote:Locker likes Edin H.'s post. :)
Ako mislis na nesrecu u Dubrovniku evo i ja sad pogledah. Ispostavilo se da u avijaciji ne vrijedi pravilo - ko stedi vise vrijedi :oops:
karanana

#236 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

frajer koji je koristio ukradeni passport lici na maria balotelija.
da li je mario igrao jucer?
Googlerica

#237 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

ma pusti medije :-)

Malena

evo ti link u vezi svega sto je postaljevno na vijestima o maelzijiskoj avio nesreci ( dio o teorijama je najbolji)

http://www.straitstimes.com/malaysia-ai ... 70-missing

a sto se tice mobitela,bes se pitam gdje ih pune :-)
JanuaryJones

#238 Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

According to investigations, the pilots - who had never been trained to fly the aircraft in manual mode at high altitude - had raised the nose of the plane repeatedly when they should have been lowering it, thereby bleeding off speed and eventually putting the plane into a stall (AF let da ne bude zabune)!

Never been trained...kakva je to obuka za pilota onda?

Sent from my iPad using Tapatalk
Last edited by JanuaryJones on 10/03/2014 17:15, edited 1 time in total.
Bosna_ponosna

#239 Re: Avionske nesrece

Post by Bosna_ponosna »

Nuken wrote:Kako je moguće da na FR brzina u zadnjoj sekundi leta stoji 872km/h ili 471kn što je standardna :!: brzina letenja komercijalnih aviona ove veličine,a visina iznosi 0ft?FR u ovom području je limitiran na određenu visinu(nmg. se sjetiti sad tačno u m.).Čisto sumnjam da je avion mogao propasti sa 11.500m na visinu od par hiljada metara u pola sekunde,pošto se na FR update sa leta vrši dva puta u jednoj sekudni.Da je avion udario od vodu pronašli bi ga do sada valjda.Veliki broj brodova za ribolov se nalazi svakodnevno u tim vodama.Ako je iko gledao snimak sa radara vidi se da trag aviona(različite boje za određenu visinu na FR)mijenja sa plave na bijelu,i avion još neko vrijeme nastavlja da leti i onda nestaje sa radara?
Image
Je li moguće da su ga spustili na visinu gdje ga radar ne registrira i odletili dalje? Ne znam koliko sve skupa ima smisla kad kažem, ali meni ovo nikako ne vuče na nesreću. Prije da su ga oteli, prikrili let i odvukli negdje na sigurno.
Googlerica

#240 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

JanuaryJones wrote:According to investigations, the pilots - who had never been trained to fly the aircraft in manual mode at high altitude - had raised the nose of the plane repeatedly when they should have been lowering it, thereby bleeding off speed and eventually putting the plane into a stall (AF let da ne bude zabune)!

Never been trained...kakva je to obuka za pilota onda?

Sent from my iPad using Tapatalk

link ce ti jos bolje objasniti problem

http://www.avmed.in/2011/08/loss-of-con ... light-477/

pise na dnu potreba za treningom letenja na manual sa iskljucenim AP

a zasto nisu imali trening,dobro pitanje,mene interesuje,kako pilotima na treningu nije palo napamet upravljati Airbus-om bez AP :D

najbolje ti je objasnio Entrop , nedostatak prisustva jedinog iskusnog pilota CRM ( crew resource management)
Crvena Tifoza

#241 Re: Avionske nesrece

Post by Crvena Tifoza »

Bosna_ponosna wrote:
Nuken wrote:Kako je moguće da na FR brzina u zadnjoj sekundi leta stoji 872km/h ili 471kn što je standardna :!: brzina letenja komercijalnih aviona ove veličine,a visina iznosi 0ft?FR u ovom području je limitiran na određenu visinu(nmg. se sjetiti sad tačno u m.).Čisto sumnjam da je avion mogao propasti sa 11.500m na visinu od par hiljada metara u pola sekunde,pošto se na FR update sa leta vrši dva puta u jednoj sekudni.Da je avion udario od vodu pronašli bi ga do sada valjda.Veliki broj brodova za ribolov se nalazi svakodnevno u tim vodama.Ako je iko gledao snimak sa radara vidi se da trag aviona(različite boje za određenu visinu na FR)mijenja sa plave na bijelu,i avion još neko vrijeme nastavlja da leti i onda nestaje sa radara?
Image
Je li moguće da su ga spustili na visinu gdje ga radar ne registrira i odletili dalje? Ne znam koliko sve skupa ima smisla kad kažem, ali meni ovo nikako ne vuče na nesreću. Prije da su ga oteli, prikrili let i odvukli negdje na sigurno.
Zasto bi to radili? Jel' neko toliko vazan bio na tom letu da im je stalo da ga ukradu?
Edin H.

#242 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

karanana wrote:frajer koji je koristio ukradeni passport lici na maria balotelija.
Ne prepisuj :oops:

http://www.straitstimes.com/the-big-sto ... ssports-ar
Crvena Tifoza

#243 Re: Avionske nesrece

Post by Crvena Tifoza »

BadCopy wrote:I ako piloti nisu nista rekli toweru onda sta god da se desilo desilo se naglo.

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
Malo je glupo to da je do pilota da javi 'toweru', da se nesto desava sa avionom. Zar nebi trebao avion sam od sebe da posalje neki signal ako nesto krene 'niz brdo'. Zar nebi danas imali neku tehnologiju koja automatski komunicira izmedju aviona i towera aerdoroma odakle je poletio?
Googlerica

#244 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Crvena Tifoza

#245 Re: Avionske nesrece

Post by Crvena Tifoza »

Edin H. wrote:
karanana wrote:frajer koji je koristio ukradeni passport lici na maria balotelija.
Ne prepisuj :oops:

http://www.straitstimes.com/the-big-sto ... ssports-ar
Sad kazu da je avionske karte, koje se povezuju sa ukradenim pasošima, kupio covjek iz Irana.
BadCopy

#246 Re: Avionske nesrece

Post by BadCopy »

Crvena Tifoza wrote:
BadCopy wrote:I ako piloti nisu nista rekli toweru onda sta god da se desilo desilo se naglo.

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
Malo je glupo to da je do pilota da javi 'toweru', da se nesto desava sa avionom. Zar nebi trebao avion sam od sebe da posalje neki signal ako nesto krene 'niz brdo'. Zar nebi danas imali neku tehnologiju koja automatski komunicira izmedju aviona i towera aerdoroma odakle je poletio?
Do sada sto sam gledao one dokumentarce,uvijek je islo nekako ovim redosljedom
-U kokpitu se upali neka lampica i zvucni signal da nesto nije ok,pilot pritisne to dugme kao da potvrdi da je upoznat s time
Onda prokomentarise to sa pomocnikom koji kontaktira tower a pilot u medjuvremenu pokusava da otkloni gresku.

A ako je avion samo prsno u komade onda logicno da nisu imali vremena da ista jave ili urade,to je za sada meni jedino logicno.

Otprilike nesto ovako,na 27:50
Pojavljuje se dim u kokpitu i odmah se javlja toweru da nesto nije ok
Šveđanin

#247 Re: Avionske nesrece

Post by Šveđanin »

EYE wrote:U automobilima dnevno pogine MNOOOOGOOO više ljudi nego u avionima. Avion je statistički najsigurnije prevozno sredstvo, ali nas je sve strah jer znamo da ništa ne možemo učiniti, dok u automobilu mislimo da možemo.
Upravo.
sretjko

#248 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

“Flajing tajger”, let 739 (1962)
Nije pronađen ni posle 50 godina
Više od 50 godina nakon što je nestao bez traga avion američke avio-kompanije “Flajing tajger”, koji je iznajmila američka vojska, on još uvek nije pronađen.
Petnaestog marta 1962, kada je avion “super konstalejšen L-1049”, koji je prevozio vojnike i zalihe iz Kalifornije u Sajgon (Vijetnam), nestao kada je trebalo da natoči gorivo na ostrvu Gvam, bio je vedar dan. Ni u ovom slučaju nisu poslati signali za poziv upomoć i pretpostavlja se da je 107 putnika i članova posade poginulo. Vojska je više puta organizovala potrage, ali nisu pronađeni bilo kakvi dokazi o avionu, niti je utvrđen uzrok njegovog nestanka.
Googlerica

#249 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

sretjko wrote:“Flajing tajger”, let 739 (1962)
Nije pronađen ni posle 50 godina
Više od 50 godina nakon što je nestao bez traga avion američke avio-kompanije “Flajing tajger”, koji je iznajmila američka vojska, on još uvek nije pronađen.
Petnaestog marta 1962, kada je avion “super konstalejšen L-1049”, koji je prevozio vojnike i zalihe iz Kalifornije u Sajgon (Vijetnam), nestao kada je trebalo da natoči gorivo na ostrvu Gvam, bio je vedar dan. Ni u ovom slučaju nisu poslati signali za poziv upomoć i pretpostavlja se da je 107 putnika i članova posade poginulo. Vojska je više puta organizovala potrage, ali nisu pronađeni bilo kakvi dokazi o avionu, niti je utvrđen uzrok njegovog nestanka.

ma to je samo dio

http://www.airdisaster.com/cgi-bin/airl ... ing+Tigers

aha,sta sad kazes :!:
Edin H.

#250 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

rehz5zz51 wrote:svjedoci govore da se malezijskom avionu desilo da je otet od strane NLO a prije toga viđen je još jedan NLO na snimku ispod

:oops:
Post Reply