Radnik ima platu oko 800 KM. Advokat kad vidi priliku da može masno naplatiti slučaj, nije problem i kasnije naplatiti troškove tuženja.bubi_mama wrote:Pa o tome ti govorim, imao je novac (na srecu) i moga je tjerati pravdu. I neka je. Ali znas kad imas covjeka kj radi za 500km izdrzava 4 clana porodice od toga, tesko da ce moci da jadan tjera pravdu. Nije stvar nepismenosti ili cega vec. Tuga je to koju malo ko razumije.colt wrote:Ne znam koliko je para (neprijatno pitanje ) ali sigurno je u konačnici bio veliki iznos jer je bila tužba zbog invalidnosti koju je pretrpio i zbog povrede o radu. Zamisli sad da te drži 6 mjeseci (smišljeno) i otkaz i nikom ništa !!!bubi_mama wrote:Dobro ok, samo mi reci koliko ga je para doslo to sve dok je istjerao pravdu?
ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-
colt
#226 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-
razonoda
#227 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Bakir savjetuje---ako narod nema hljeba, neka jede kolace.GoldenSpoon wrote:diason wrote:O zakonu ukratko,
- Ako zatrudnis neces biti placen, ustvari hoces ako poslodavac to zeli, usto sumnjam.I vrlo vjerovatno ti nece produziti ugovor.
- Kad te nagrize zub vremena i sa pedeset i nesto godina ne budes produktivan kao onaj od dvadeset i nesto, bices otpusten.
- Ako se povrijedis na poslu, neces vise moci dobiti promjenu radnog mjesta, na neko lakse mjesto, vec ces biti nogiran.
- Ako ti poslodavac kaze da radis umjesto osam sati, dvanaest za iste pare, to ces morati i raditi, inace ces biti otpusten.
- Ako kaze da se ubuduce radi svaka subota i nedjelja, a ti ne dodjes isto tako ces biti otpusten.
- Ako se razbolis i duze ostanes na bolovanju, bices opet nogiran.
- Ako si zaposlen u nekom od bivsih giganata, a neki privatnik zamislio na tlu bivse firme pravit neboder, moci ce kupit firmu bez radnika, jer ce biti nogirani, takodjer!
A ovi sto rade po opstinama, oni ce i dalje udarati pecate, boli ih kurac, ne bi se ni zaposlili tamo da nisu imali dobru vezu.![]()
Samo SDA do propasti
- diason
#228 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Kaze premijer da se u zakonu po prvi put spominje mobing na radnom mjestu.Recite mi vi, ko ce se to od radnika zaposlenih na ugovor, na recimo tri mjeseca, smjeti pozvati na ovaj zakon!?
-
razonoda
#229 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Sta kaze zakon --o pasosu---jel ga zaposleni mora predati firmi prilikom preuzimanja ugovora o radu.
- bach
#230 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Tim svojim zahtjevom ćeš mahati sa ulice gdje ćeš završiti prvi put kada se protiv nečega pobuniš...41Zaštita prava iz radnog odnosa
Član 114
.
(1)
Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može
u roku od 30
dana od dana dostavljanja odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od
dana saznanja za povredu prava
zahtijevati od poslodavca ostvarivanje tog prava.
-
Novak20
#231 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Bio sam izložen klasičnom mobingu jedno dvije godine dok nisam uspio da promjenim radno mjesto. Obišao sam dvadesetak advokata da tužim poslodavca i niti jedan nije smio da da se prihvati tužbe bez obzira na pare. Razlog, nema BiH zakona o mobingu i sudstvo ne zna šta je to a poslodavac zaj... pa može da dokaći i advokata i sudiju.diason wrote:Kaze premijer da se u zakonu po prvi put spominje mobing na radnom mjestu.Recite mi vi, ko ce se to od radnika zaposlenih na ugovor, na recimo tri mjeseca, smjeti pozvati na ovaj zakon!?
Kažu mi advokati: da si ostao bez posla druga stvar, ovako šuti i trpi. Dobro je, imaš posao, visok pritisak i šećernu bolest. Vidi one bez posla. Tišu mišu.
-
razonoda
#232 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ne ocekujte da ce te tuzbama nesto postici.
Tacno , nema tog advokata koji ce uzeti slucaj, tuzeni ce mu isplatiti to sto bi od vas dobio.
Sta je Kakrin uradio za -turkovica-NISTA----isti bi manje dobio da se -pokajao i dogovorio sa tuzilastvom.
U jedinstvu je snaga --- drz te se njih, ako nista VASI SU --@jao-situlacijo
hajmo 'vako nek se svi vrate na svoje, sandže nazad u sandžakistan, nek se on kao navodni sandžaklija bori za status sandžaka u srbiji a mi ćemo ovdje lijepo odlučiti jel nam bakir po volji jel nam željko zlaja hare reis čović ivanić hoćemol revolucije, šta ćemo, kad ćemo i kako ćemo
strani državljani raus imate svoje vukojebine, ovo je naša vukojebina
valjal to ?
Tacno , nema tog advokata koji ce uzeti slucaj, tuzeni ce mu isplatiti to sto bi od vas dobio.
Sta je Kakrin uradio za -turkovica-NISTA----isti bi manje dobio da se -pokajao i dogovorio sa tuzilastvom.
U jedinstvu je snaga --- drz te se njih, ako nista VASI SU --@jao-situlacijo
hajmo 'vako nek se svi vrate na svoje, sandže nazad u sandžakistan, nek se on kao navodni sandžaklija bori za status sandžaka u srbiji a mi ćemo ovdje lijepo odlučiti jel nam bakir po volji jel nam željko zlaja hare reis čović ivanić hoćemol revolucije, šta ćemo, kad ćemo i kako ćemo
strani državljani raus imate svoje vukojebine, ovo je naša vukojebina
valjal to ?
-
Novak20
#233 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Koja smo mi naiva.
Gledam jednog poslodavca koji ima uhodan biznis, bogatstvo, obilje svake vrste, svake dvije hefte provod u nekom egzotičnom kutku svijeta, život kao u sapunici što se tiće nekretnina i pokretnina.
Pitam se da li da ja zavidim njemu što ima sve i živi kao zaštićena vrsta ili on zavidi svom radniku na crkavici koji mu se mora potpisati da je dobio topli obrok a nije. Ili da se potpiše da je dobio regres a nije. Da se potpiše da je koristio 18 dana odmora a koristio je 10. Da mu daje pola plate preko banke a pola u koverti pa da malo je... državu malo radnika. Koji njega zakon ograničava da se ne obogati preko svake mjere ili barem da ispuni ono što je njegova obaveza prema radniku.
Pohlepa je čudna stvar otprilike kao svijest i savjest a ovaj zakon upravo oslobađa i aminuje svaku ljudsku slabost našeg poslodavca.
Da smo u uređenoj zemlji u kojoj je zaposlenost 85+ % ne bih napisao ni a. Ovako smo stvarno roblje i gov.. I ne zaslužujemo bolje od propasti koja je svakako izvjesna.
Gledam jednog poslodavca koji ima uhodan biznis, bogatstvo, obilje svake vrste, svake dvije hefte provod u nekom egzotičnom kutku svijeta, život kao u sapunici što se tiće nekretnina i pokretnina.
Pitam se da li da ja zavidim njemu što ima sve i živi kao zaštićena vrsta ili on zavidi svom radniku na crkavici koji mu se mora potpisati da je dobio topli obrok a nije. Ili da se potpiše da je dobio regres a nije. Da se potpiše da je koristio 18 dana odmora a koristio je 10. Da mu daje pola plate preko banke a pola u koverti pa da malo je... državu malo radnika. Koji njega zakon ograničava da se ne obogati preko svake mjere ili barem da ispuni ono što je njegova obaveza prema radniku.
Pohlepa je čudna stvar otprilike kao svijest i savjest a ovaj zakon upravo oslobađa i aminuje svaku ljudsku slabost našeg poslodavca.
Da smo u uređenoj zemlji u kojoj je zaposlenost 85+ % ne bih napisao ni a. Ovako smo stvarno roblje i gov.. I ne zaslužujemo bolje od propasti koja je svakako izvjesna.
-
Nos
#234 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Da sumiramo: jedina razlika je da nema kolektivnih ugovora na neodredzeno(kao svugdje u svijetu). To naravno salje sindikate i drzavne radnike u paniku.
-
mmaar
#235 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
.
Last edited by mmaar on 24/07/2015 00:51, edited 1 time in total.
-
mmaar
#236 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
U skladu sa tvojim dometima i sposobnoscu da citas, no to ne znaci da svijet nije puno slozeniji.Nos wrote:Da sumiramo: jedina razlika je da nema kolektivnih ugovora na neodredzeno(kao svugdje u svijetu). To naravno salje sindikate i drzavne radnike u paniku.
- It_is_a_Leclerc
#237 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Zakon je odličan. Njegov jedini problem je što dira u osinje gnijezdo - bezobrazna prava budžetskih korisnika.
-
Nos
#238 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Sad bi ti ja objasnio zasto je tako al mi je mrsko tipkati toliko. Uglavnom ako hos u eu, ovaj zakon moras usvojiti. Drugs, ovaj zakon je puno bolje za radnike nego sto imaju vecina eu zemslja. Trece, ograniceni ugovori sa sindikatom je jedini nacin da se mogu smanjiti plate drzavnim radnicima. I na kraju uz ovaj zakon drzava mora da uvede materijalnu pomoc ljudima na birou za poso, sto ce vjerovatno I uraditi sa vremenom, al normalno da nemoze kad na birou Ina 500k ljudi. Znaci ne samo da se mora usvojiti, nego bi neusvajalje znacilo smrt ovoj zemlji koja je vec na aparatima.mmaar wrote:U skladu sa tvojim dometima i sposobnoscu da citas, no to ne znaci da svijet nije puno slozeniji.Nos wrote:Da sumiramo: jedina razlika je da nema kolektivnih ugovora na neodredzeno(kao svugdje u svijetu). To naravno salje sindikate i drzavne radnike u paniku.
-
mmaar
#239 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nemoj mi molim te nista objasnjavati.Nos wrote:Sad bi ti ja objasnio zasto je tako al mi je mrsko tipkati toliko. Uglavnom ako hos u eu, ovaj zakon moras usvojiti. Drugs, ovaj zakon je puno bolje za radnike nego sto imaju vecina eu zemslja. Trece, ograniceni ugovori sa sindikatom je jedini nacin da se mogu smanjiti plate drzavnim radnicima. I na kraju uz ovaj zakon drzava mora da uvede materijalnu pomoc ljudima na birou za poso, sto ce vjerovatno I uraditi sa vremenom, al normalno da nemoze kad na birou Ina 500k ljudi. Znaci ne samo da se mora usvojiti, nego bi neusvajalje znacilo smrt ovoj zemlji koja je vec na aparatima.mmaar wrote:U skladu sa tvojim dometima i sposobnoscu da citas, no to ne znaci da svijet nije puno slozeniji.Nos wrote:Da sumiramo: jedina razlika je da nema kolektivnih ugovora na neodredzeno(kao svugdje u svijetu). To naravno salje sindikate i drzavne radnike u paniku.
Dobronamjernim, a neupuncenim, sasvim dovoljno je objasnio ugledni prof. dr. Slobodan Komazec, vjerovatno najveci ekonomski strucnjak u bivsoj SFRJ.
-
Nos
#240 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
I ja Sam ekonomista I to ne iz komunistickog doba, a bogami nikakav slom se nece desiti veci od ovog sto imamo. E sad je pitanje dali vam je dobro sad. Ako jeste onda nista se netreba mijenjati.
- sunceKOtepsija
#241 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
ti si poslodavac ili?It_is_a_Leclerc wrote:Zakon je odličan. Njegov jedini problem je što dira u osinje gnijezdo - bezobrazna prava budžetskih korisnika.
- sunceKOtepsija
#242 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
znaci ovaj zakon se mora usvojit ali moze biti i druzgcijiNos wrote:Sad bi ti ja objasnio zasto je tako al mi je mrsko tipkati toliko. Uglavnom ako hos u eu, ovaj zakon moras usvojiti. Drugs, ovaj zakon je puno bolje za radnike nego sto imaju vecina eu zemslja.mmaar wrote:U skladu sa tvojim dometima i sposobnoscu da citas, no to ne znaci da svijet nije puno slozeniji.Nos wrote:Da sumiramo: jedina razlika je da nema kolektivnih ugovora na neodredzeno(kao svugdje u svijetu). To naravno salje sindikate i drzavne radnike u paniku.
-
Nos
#243 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Mora biti u nekim parametrima. onaj hurtic kaze da su promjene tako male da eu mozda I be prihvati.
-
mmaar
#244 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ili je tajkun (moguce i interesno blizak tim krugovima) ili je stranacka ofajla, nema sanse da je radnik, jer ni jedan radnik nece likovati nad ovim zlom.sunceKOtepsija wrote:ti si poslodavac ili?It_is_a_Leclerc wrote:Zakon je odličan. Njegov jedini problem je što dira u osinje gnijezdo - bezobrazna prava budžetskih korisnika.
-
mmaar
#245 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Dobro ekonomisto iz nekomunistickog doba.Nos wrote:I ja Sam ekonomista I to ne iz komunistickog doba, a bogami nikakav slom se nece desiti veci od ovog sto imamo. E sad je pitanje dali vam je dobro sad. Ako jeste onda nista se netreba mijenjati.
- bach
#246 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Po sadašanjem zakonu žene mogu otići u penziju sa 35 godina rada ili 55 godina života, šta prije dođe. Po novom Novalićevom zakoniku, u penziju mogu tek sa 65 godina ili "ako se poslodavac i radnik drugačije dogovore". Šta ako poslodavac kaže " zdrav si ti, možeš ti raditi do 75 godine, šta će tebi penzija"
- sunceKOtepsija
#247 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
cuj mora bit u nekim parametrima iako su ti parametri dajametralno suprotniNos wrote:Mora biti u nekim parametrima. onaj hurtic kaze da su promjene tako male da eu mozda I be prihvati.
mmaar wrote:Ili je tajkun (moguce i interesno blizak tim krugovima) ili je stranacka ofajla, nema sanse da je radnik, jer ni jedan radnik nece likovati nad ovim zlom.sunceKOtepsija wrote:ti si poslodavac ili?It_is_a_Leclerc wrote:Zakon je odličan. Njegov jedini problem je što dira u osinje gnijezdo - bezobrazna prava budžetskih korisnika.
- bach
-
starisalko
#249 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
bach wrote:Po sadašanjem zakonu žene mogu otići u penziju sa 35 godina rada ili 55 godina života, šta prije dođe. Po novom Novalićevom zakoniku, u penziju mogu tek sa 65 godina ili "ako se poslodavac i radnik drugačije dogovore". Šta ako poslodavac kaže " zdrav si ti, možeš ti raditi do 75 godine, šta će tebi penzija"
-
iz zadnje klupe
#250 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Kako sam već naveo na temi o Novaliću, mada sam i sam pod kolektivnim ugovorom, podržavam promjene ako bi značilo stvarne i kvalitene uštede i ujednačavanje prava radnika bez obzira da li rade kod privatnika ili na budžetu.
Međutim....
Znajući nas, evo odlične prilike za enormno bogaćenje rukovodilaca u budžetskim organizacijama, pljuni svake tri godine pare da ti obnovi ugovor, iskreno se nadam da se stvari neće razvijati u tom pravcu, ali opet kako rekoh, znajući nas
Međutim....
Znajući nas, evo odlične prilike za enormno bogaćenje rukovodilaca u budžetskim organizacijama, pljuni svake tri godine pare da ti obnovi ugovor, iskreno se nadam da se stvari neće razvijati u tom pravcu, ali opet kako rekoh, znajući nas