Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post Reply
sinuhe

#226 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Gojeni H wrote:
Jack Be Nimble wrote:Toliko vam smetamo a ne mozete prestati o nama pricati :bih:

:kiss:
Ne znam da li ces shvatiti, a i nebitno je.
Banja Luka je gotova za sva vremena. Da bi ponovo bila u nasim rukama, ali istinski, mora da se desi vise vremenskih nepogoda globalnih proporcija.

Svi su bili svakavi prije rata, ali ono sto je cudno za Banja Luku i okolinu je, barem na osnovu pisanja na ovom forumu, da se dabogda sta naucilo iz one katastrofe koja nam se desila.

Banjalucani su sada mahom stanovnici Stokholma, Osla, St Louis-a ... Slave rodjendane Gustava kojeg god po redu, zive male zivote, i vise nemaju nista ni oni s Banja Lukom, niti Banja Luka s njima .
Osim pisanja na bosanskom forumu, ovakvi vise nemaju nista ni s Bosnom. Neki cak i slabo govore bosanski jezik a duboko su zagazili u 30-e.

Sretno Banjalucanima i svako im dobro u novim domovinama, a nama se ne ponovilo ni ono zlo, ni onaj defetizam.
Sta je cudno za Banja Luku?
A ko to ne zivi po Amerikama, Evropama?
bingov buraz

#227 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by bingov buraz »

90% banjaluckih Bosnjaka I Hrvata protjerano je jos 1992, Oluja sa tim nema nikakve veze.
Neko je pitao za Dubicu I Kostajnicu, protjerani, bilo je ubijanja ali daleko manje poredeci sa Kljucem, Prijedorom I S.Mostom gdje je ubijanje bilo sistemsko
sinuhe

#228 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

92 je tek nesto otislo avionima za Beograd. Ne moze ti tu stati 90%.
Krajem 92 su pustali one koji su mijenjali kuce za Hrvatsku, i tek jel' novembru ili decembru se moglo autobusima za Srbiju.
Nisam ni pisao o procentima o kojima i ne mogu znati vec o znacajnom broju.
LBVIEW

#229 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by LBVIEW »

:-)
sinuhe wrote:92 je tek nesto otislo avionima za Beograd. Ne moze ti tu stati 90%.
Krajem 92 su pustali one koji su mijenjali kuce za Hrvatsku, i tek jel' novembru ili decembru se moglo autobusima za Srbiju.
Nisam ni pisao o procentima o kojima i ne mogu znati vec o znacajnom broju.
Cekaj, zar su banjalucki Bosnjaci i Hrvati samo avionima i autobusima za Srbiju mogli napustiti Banja Luku, sto cemo s Hrvatskom koja je od iste udaljena 50-tak kilometara? :-) 93-e je bio najveci val protjerivanja iz Banja Luke(dobar dio se skrasio u Skandinaviji) i tada je izaslo skoro svo nesrpsko stanovnistvo, ono sto je ostalo bilo je na nivou statisticke greske.Ti si izgleda bio prilicno mlad pa nisi registrirao sto se oko tebe dogada,inace ne bi sirio deziformacije o tome kako vas je najvise protjerano na kraju rata, a Banja Luka davno prije toga"etnicki ocicsena".
sinuhe

#230 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Ti ne pratis diskusiju. Napisao sam vec na prvoj stranici da je najvise protjerano 93.
Upadas u diskusiju iz vedra neba.
LBVIEW

#231 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by LBVIEW »

sinuhe wrote:Ti ne pratis diskusiju. Napisao sam vec na prvoj stranici da je najvise protjerano 93.
Upadas u diskusiju iz vedra neba.
Ne upadam ja u diskusiju "ko iz vedra neba" vec ti proturas pricu kako, da nije bilo Oluje i Sane95, prilican broj Bosnjaka bi k'o biva ostao u u Banja Luci, k'o da vas je do tada nije ostala "saka jada"., ostatci ostataka. :-) Drugo, tvoja prica neovisno od toga je li ti to bila namjera ili ne, nekako "smrdi" na opravdavanje postupaka srpskih vlasti koji bi vas, samo da nije bilo ovih gore pomenutoh akcija, pazili "k'o malo vode na dlanu", a isti od 92-95 ucinili sve kako bi tragovi postojanja Bosnjaka na tom prostoru bili izbrisani. :-)
sinuhe

#232 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

To nisam rekao, ali eto tebi smrdi. Neka ti i smrdi.
Point.

#233 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Point. »

Gojeni H wrote:
Jack Be Nimble wrote:Toliko vam smetamo a ne mozete prestati o nama pricati :bih:

:kiss:
Ne znam da li ces shvatiti, a i nebitno je.
Banja Luka je gotova za sva vremena. Da bi ponovo bila u nasim rukama, ali istinski, mora da se desi vise vremenskih nepogoda globalnih proporcija.

Svi su bili svakavi prije rata, ali ono sto je cudno za Banja Luku i okolinu je, barem na osnovu pisanja na ovom forumu, da se dabogda sta naucilo iz one katastrofe koja nam se desila.

Banjalucani su sada mahom stanovnici Stokholma, Osla, St Louis-a ... Slave rodjendane Gustava kojeg god po redu, zive male zivote, i vise nemaju nista ni oni s Banja Lukom, niti Banja Luka s njima .
Osim pisanja na bosanskom forumu, ovakvi vise nemaju nista ni s Bosnom. Neki cak i slabo govore bosanski jezik a duboko su zagazili u 30-e.

Sretno Banjalucanima i svako im dobro u novim domovinama, a nama se ne ponovilo ni ono zlo, ni onaj defetizam.
Da ljeti odes u Banjaluku ili na neku utakmicu reprezentacije na gostovanju, vidio bi koliko si u krivu. Imamo mi itekako veze i sa BL i sa Bosnom. Po tvojoj prici ispada da su se samo banjalucani odrekli BiH i da zive sive, tudje zivote utopljeni u svede, amerikance, norvezane itd. Dok su ostalima srca puna rodnog kraja i Bosne. Kakva suplja prica.
Sarajevica

#234 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Sarajevica »

Gojeni H wrote: Ne znam da li ces shvatiti, a i nebitno je.

:thumbup: :thumbup:
BorikBL

#235 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by BorikBL »

Sarajevica wrote:A grad je (bez uvede) bezveze. Malo (ali samo malo) vece selo.
Sarajevica wrote:Inace bila sam u Banja Luci krajem Oktobra prosle godine. Krajnje bezvezan grad, ako se ono moze nazvati gradom uopste. Vee-jay je dobro opisao njegove stanovnike, i bivse i sadasnje.
Evo ja sam Srbin, rodjeni Banjalucanin, koji ce prvi priznati sta se sve desavalo u gradu nebosnjacima.

Ostadoh zatecen na ove konstatacije. :lol: Mozes li argumentovano objasniti ove budalastine koje si napisala? Banja Luka selo? U odnosu na London.. vjerovatno da.

Banja Luka je u bh okvirima, ali i exyu okvirima jedan sasvim fin, pristojan grad, sto velicinom, sto urbanizmom i svime onime sto krasi jedan grad.
Point.

#236 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Point. »

Dzaba objasnjavas ovoj Sarajevici, to ti je moderna urbana djevojka kojoj je i Pariz malen u odnosu na Sarajevo. Mrzi lafo BL a glavna je ovdje. Treba njoj izgleda jedan zagondzija da se oslobodi nervoze.
BorikBL

#237 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by BorikBL »

Stvar koju je pomenuo cini mi se XOX i to je fakt.

Cinjenica je da su ljudi koji su imali taj ruralni mentalitet, dakle oni Srbi koji su dosli u BL poslije zemljotresa (ako su stariji) ili 90tih (oni mladji) bili oni koji su bili najzesci u borbi za "cistu" Banja Luku.

Dodje momak kao zadnja sirotinja sa jebene Manjace, u zivotu Bosnjaka vidio 2 puta, ali zato pun mitova i raznoraznih prica i postane najveci Banjalucanin, najveci Srbin, glavni borac u tjeranju Bosnjaka. Taj momak je danas jedan ugledni banjalucki gazda, kvazi evopejac..

Bilo je i gradske raje koja je bila aktivna, ali mnooooogo manje.. Generalno ljudi koji su citav zivot proveli pored Bosnjaka, koji su sa njima odrasli na asfaltu i u istom haustoru su se najmanje palili na te nacionalne price, pa onda srpske mitove ko je od koga nastao i slicno..
joint union

#238 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by joint union »

BorikBL wrote:
Sarajevica wrote:A grad je (bez uvede) bezveze. Malo (ali samo malo) vece selo.
Sarajevica wrote:Inace bila sam u Banja Luci krajem Oktobra prosle godine. Krajnje bezvezan grad, ako se ono moze nazvati gradom uopste. Vee-jay je dobro opisao njegove stanovnike, i bivse i sadasnje.
Evo ja sam Srbin, rodjeni Banjalucanin, koji ce prvi priznati sta se sve desavalo u gradu nebosnjacima.

Ostadoh zatecen na ove konstatacije. :lol: Mozes li argumentovano objasniti ove budalastine koje si napisala? Banja Luka selo? U odnosu na London.. vjerovatno da.

Banja Luka je u bh okvirima, ali i exyu okvirima jedan sasvim fin, pristojan grad, sto velicinom, sto urbanizmom i svime onime sto krasi jedan grad.
A ko je dirao nebosnjake? :shock:
BorikBL

#239 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by BorikBL »

O boze, moja greska, radim milion stvari pa sam u zurbi. :)

Mislio sam na nesrbe. Dosta toga sta je izneseno u ovoj temi mogu potvrditi. Dosta ljudi i iz BL, u slucaju da nisu licemjeri mogu potvrditi sta se desavalo nesrbima.
sumirprimus

#240 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sumirprimus »

i tako rijecnikom ice-mada fakin t-ia der gouz d nonserb nejbrHud... :oops:

s tim da se slazem,da je banjaluka lijep grad u okvirima bih... to se ne moze poreci...
Gojeni H

#241 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:
Gojeni H wrote:Nego ... zna li neko sta se desilo s onom sakom jada od Bosnjaka u Laktasima, Celincu, pa i u Bos. Kostajnici, Bos. Gradisci?
Manji broj, ali sigurno vise nego sto ih ima danas se odrzao do Oluje. Za Kostajnicu i Dubicu nisam siguran. Arkanovci su npr. u Sanskom Mostu zadnji dan prije ulaska ArBiH ubili 10-20 Bosnjaka, isto su stradali i Bosnjaci i Hrvati u Mrkonjic Gradu na radnoj obavezi tih zadnjih dana.
Da li je u maju ili junu 92-e bilo nekih pokusaja ubacivanja u Gradisku iz HR?
sinuhe

#242 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

U avgustu 92 je neka grupa upala u Bosansku Gradisku. Mislim da su svi poginuli.
Gojeni H

#243 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:U avgustu 92 je neka grupa upala u Bosansku Gradisku. Mislim da su svi poginuli.
Nisu.
A je li to uticalo na vas polozaj, ili ljudi koji su vec bili u gradu?
sinuhe

#244 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

To je bilo u Gradisci. Na nas u BL nije uticalo, za Gradiscance ne znam.
Operacija Birbir, ali nema bas nekih podataka o tome.
XOX100

#245 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Imam je sve informacije o operaciji Birbir.
Sta te zanima ?
sinuhe

#246 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Stavi sta imas. Nikad nisam ni cuo za detalje. Ti kao da se radi o kakvoj invaziji :D
XOX100

#247 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Pa i jeste bila invazija. Preko Save , iz pravca Hrvatske.
Bile su dvije grupe. jedna u pravcu Bos Gradiske, druga u pravcu Bos Dubice.
Jedna grupa je preko noci presla Savu i sa hladnim oruzjem neutralisali JNA strazu.
Pri tome su cak uzeli i jedan tenk.
Totalno iznenadjenje lokalnih snaga VRS. (tadasnje JNA).
Puskaralo se dva dana.
Minimalni gubici na strani napadaca. Dva poginula i par ranjenih.
15ak zaveljenih srpskih snaga. Tzv, "specijalaca" koji su maltretirali lokalno stanovnistvo.
NJihove spomenike mozete vidjeti na glavnom putu od Podgradaca prema Kozari.

Napadaci bili zauzeli korito Save, ali stali su i onda se vratili, kad su culi da druga grupa nije uopste ni stigla blizu Bosanske Dubice.

Ipak, mora se priznati.,Nije bilo nikakvih kazni prema lokalnom nesrpskom stanovnistvu.
Vecina ih je mirno izbacena prema Hrvatskoj tokom 93 i 94e.
sinuhe

#248 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

Tebi su svi specijalci a ni JNA nema tako kasno 92. Ja sam za to cuo na dan kad se desilo i nikad vise.
XOX100

#249 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by XOX100 »

Meni se ocevidac kleo da je vidio petokraku, dok ga je snajperom snimao.
sinuhe

#250 Re: Dogadjaji u Banja Luci 1991-1995

Post by sinuhe »

JNA je skinula sluzbeno petokraku pocetkom 92. Neki nisu stigli skinuti.
Nije u BL bilo srbijanskog kadra. Sjecam se da ih se dosta iselilo pa se onda Bosanci useljavali u njihove vojne stanove.
Post Reply