ubijanje divljih životinja

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
sokkia

#226 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

Gdje si ti ucio biologiju da mi je znati? Ovo neke nove teorije ili sta?

djecace,
ovo se ne uci u školi, ovo da bi znao trebaš boraviti bar koju decenuju u lovištu +sakupljati iskustva ranijih generacija.
samo da mi je znati zašto ljudi raspravljaju o stvarima o kojima znaju vrlo malo ili nimalo.
hrastov žižak

#227 Re: ubijanje divljih životinja

Post by hrastov žižak »

sokkia wrote: druga je stvar što sad imamo toliko "mudraca" koji ce za koju godinu možda proglasiti i krompirovu zlaticu za korisnu stvar u ekosistemu i zabraniti njeno uništavanje. :(
Još će neko proglasit lovačka društva kao korisne strukture ljudskog društva :lol:
sokkia

#228 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

hrastov žižak wrote:
sokkia wrote: druga je stvar što sad imamo toliko "mudraca" koji ce za koju godinu možda proglasiti i krompirovu zlaticu za korisnu stvar u ekosistemu i zabraniti njeno uništavanje. :(
Još će neko proglasit lovačka društva kao korisne strukture ljudskog društva :lol:
savjet,
ne zalazi u šumu jer stvarno tamo ima i krivolovaca da te neki coro ne zamjeni sa međedom i stradaš na pravdi boga :-D
mahalas505

#229 Re: ubijanje divljih životinja

Post by mahalas505 »

sokkia wrote:
Gdje si ti ucio biologiju da mi je znati? Ovo neke nove teorije ili sta?

djecace,
ovo se ne uci u školi, ovo da bi znao trebaš boraviti bar koju decenuju u lovištu +sakupljati iskustva ranijih generacija.
samo da mi je znati zašto ljudi raspravljaju o stvarima o kojima znaju vrlo malo ili nimalo.
Na osnovu cega ti ovo "djecace", nema potrebe za tim, odmah sebe dikreditujes o diskusiji.
A o lovu znam dovoljno, znam dosta ljudi koji su lovci, ali nisam nikad ucestovao u lovu, jer me to ne privlaci. Samo jos nikako da skontam odakle ti ovo da je vuk stetocina, pa onda po to tvojoj logici onda je ista situacija i sa tigrom, lavom... A ta teoriju u skoli nije produkt necije prakse, istrazivanja, iskustva? Neko se nasao onako da napise koju cisto reda radi :lol: .
hrastov žižak

#230 Re: ubijanje divljih životinja

Post by hrastov žižak »

sokkia wrote:
hrastov žižak wrote:
savjet,
ne zalazi u šumu jer stvarno tamo ima i krivolovaca da te neki coro ne zamjeni sa međedom i stradaš na pravdi boga :-D
humor? :-D ako jest, klanjam ti se na fazonu.
sokkia

#231 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

Na osnovu cega ti ovo "djecace", nema potrebe za tim, odmah sebe dikreditujes o diskusiji.
A o lovu znam dovoljno, znam dosta ljudi koji su lovci, ali nisam nikad ucestovao u lovu, jer me to ne privlaci. Samo jos nikako da skontam odakle ti ovo da je vuk stetocina, pa onda po to tvojoj logici onda je ista situacija i sa tigrom, lavom... A ta teoriju u skoli nije produkt necije prakse, istrazivanja, iskustva? Neko se nasao onako da napise koju cisto reda radi :lol: .
kad sve znaš odgovori mi na ovo:
zbg cega je vuk sve do nedavno na cijeloj planeti gdje postoji lovljen bez milosti?
zbog cega je bila raspisana nagrada za ubijenog vuka?
zbog cega je pocetkom sedamdesetih skoro pa legalno bilo dozvoljeno trovanje vukova (nisam siguran da je bilo baš zakonski dozvoljeno ali se znalo da se to radi na mašim prostorima )
pa nisam ga ja proglasio štetocinom i nepoželjnom divljaci u šumi,ili ceš reci da su generacuje unazad hiljadu godina bile glupe i retardirane.
u Yelonston porku je takođe bio istrijebljen pa su ga ponovo vratili i ubrzano se povecava broj tako da sad planiraju vještacki održavat njegovu brojnost.
ja više volim imati srnu u šumi nego vuka i to je sva filozofija.
nemoj baš sve vjerovati što vidiš na nacionalnoj geografiji i pisti reda radi ;-)
Aspekt

#232 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Aspekt »

Homo homini lupus est

e, a ne dao bog da vuk vuku postane covjek :)
Aspekt

#233 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Aspekt »

kosava wrote:Ma ovim risolovicima ce sada oduzeti oruzije , lovacke dozvole jos kada ih opale novcanom :D I tako i treba ovo od mene ko lovca cuj risa zamjenili sa divljom mackom pa nisu divlje macke onolike :roll:
u ovoj drzavi ne kaznjavaju ljude za genocid a ono malo osudjenih dobije godisnji i,, pobjegne ,,bolje recno lagano se odseta u drugu drzavu . hocu reci , tim ubicama tog risa se nece nista desiti jer ovo je Bosna .

ps svakog lovca treba pustiti zivog u kavez sa tigrom koji nije jeo 15 dana . :izet: pardon sa dva tigra i dvije anakonde :twisted: :P
mahalas505

#234 Re: ubijanje divljih životinja

Post by mahalas505 »

sokkia wrote:
kad sve znaš odgovori mi na ovo:
zbg cega je vuk sve do nedavno na cijeloj planeti gdje postoji lovljen bez milosti?
zbog cega je bila raspisana nagrada za ubijenog vuka?
zbog cega je pocetkom sedamdesetih skoro pa legalno bilo dozvoljeno trovanje vukova (nisam siguran da je bilo baš zakonski dozvoljeno ali se znalo da se to radi na mašim prostorima )
pa nisam ga ja proglasio štetocinom i nepoželjnom divljaci u šumi,ili ceš reci da su generacuje unazad hiljadu godina bile glupe i retardirane.
u Yelonston porku je takođe bio istrijebljen pa su ga ponovo vratili i ubrzano se povecava broj tako da sad planiraju vještacki održavat njegovu brojnost.
ja više volim imati srnu u šumi nego vuka i to je sva filozofija.
nemoj baš sve vjerovati što vidiš na nacionalnoj geografiji i pisti reda radi ;-)
Uzeti ti za primjer Yellowstone park, i da je tamo vuk skoro pa bio istrebljen, a sta je bilo sa bizonom? Zar umalo ne bi i on istrebljen? Stetocina, zar ne?
Ovo sto se desavalo u vezi vuka u proslosti na ovim podrucjima i drugim je cisto radi predrasuda koje je covjek ima spram vuka. Ali ocigledno da ima ljudi koji jos zive u nekim davno proslim vremenima.
hrastov žižak

#235 Re: ubijanje divljih životinja

Post by hrastov žižak »

krompirova zlatica=vuk
Objektivni navijac

#236 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Objektivni navijac »

sokkia wrote::
-) :shock: :-)
Sve napisano je potpuno netacno sa stanovistva biologije. Neprihvatljivo sa stanovista etike. A sa stanovista lovackoga turizma,vuk je daleko skuplji i dragocjeniji od ekonomski bezvrijedne srne. :izet:
paša moj,svak ima pravo na svoje mišljenje i svak misli da je njegovo ispravno.
i po cemu je to vuk skuplji od srne? hoceš reci da se odstrel vuka placa?
srna se smatra (a što i jeste) plemenita divljac, a vuk je njen najveci neprijatelj u prirodi ( a tu su i psi skitnice) i samim tim se vuk ubraja u štetocine i oduvjek je bio dozvoljen lov na njega a bila je i nagrada onom ko ga ulovi.
druga je stvar što sad imamo toliko "mudraca" koji ce za koju godinu možda proglasiti i krompirovu zlaticu za korisnu stvar u ekosistemu i zabraniti njeno uništavanje. :(
Ne pricam ja o misljenju,nego o etici. O radu lovakih drustava,dovoljno govori primjer iz Fojnice ,gdje su ubili zakonom zabranjenu divljac,koja se u BiH neuspjesno pokusava naseliti ,vec 30-ak godina. Vuk je istrebljen skoro svugdje u Evropi,sada placu za njim,postoji Evropski dan vuka pokusava se naseliti i razmnoziti ali ide tesko,jer je vuk extremno
plasljiva i zahtjevna divljac. Dok sirom Evrope,gdje lovacka drustva odgovorno,savjesno,radino i u skladu sa zakonom godpodare svojim lovistima,srne hodaju po ulicama gradova. Srna je izuzetno laka za odgoj i odrzavanje i da, sa ekonomskoga aspekte bezvrijedna. Naravno da bi neko placao za odstrijel vuka. Atraktivne zivotinje su : medvjed,jelen,ris,vuk. To je atrakcija i vrijednost ,na tim zivotinjama se razvija lovacki turizam. Ako imamo lovacka drustva koja rade svoj posao,dok se kod nas to svodi samo na grupicu pijanih budala ,koji se bave krivolovom,iz zabave,krvolocnosti,krkanluka ili 'koristi '.
sokkia

#237 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

hrastov žižak wrote:krompirova zlatica=vuk
nemoj biti bukvalista :)
pokušao sam ukazati da na planeti žive štetocine bile one male ili velike, pa po nekoj logici bi se moglo u buducnosti ocekivati zabrana ništavanje i krompirove zlatice i žohara i komaraca i svih ostalih parazita jer ce ih "mudraci" proglasiti korisnim za funkcionisanje eko sistema.
sokkia

#238 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

Naravno da bi neko placao za odstrijel vuka.
znaš da neko placa ili predpostavljaš da bi platio :?:

i ko to place i zbog cega za vukom u Eveopi :?:
Hajlac

#239 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Panzer_Daddy wrote:
Heller wrote:Ove retardirane lovce koji bez razloga ubijaju medvjede, lisice, vukove isl.. treba ostavit u sumi s tim zivotinjama 1 na 1, razumijem zec, tetrijeb, srna njih ćeš pojest al ubijanje zvijeri mi nikad neće bit jasno.
Ne ne.... Ne ostavljat sa zivotinjama u sumi 1 na 1,umjesto zivotinje postaviti ljudskog lovca- recimo placenika ili profesionalnog vojnika pa bi vidio pune gace lovackih heroja,smrad bi se osjetio na kilometar sto od stresnog znoja sto od govana ;)

Valjda ce doci dan kada ce ih razoruzati i sutnuti u istoriju,lovce i alkoholicarsko- lovacka drustva.

Sto se tice vukova oni su istinski lovci i gospodari suma a sav belaj koji naprave covjeku ne trebaju rjesavati i suditi ubilacko-alkoholicarske druzine vec osiguravajuce kuce.

How Wolves Change Rivers
Bravo, taman krenuh da postavim ovaj video kad vidim već postavljen :thumbup:
Hajlac

#240 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Russki wrote:
Heller wrote:Ok je meni odstrijelit vuka ako ti priđe na 100m toru i sl.. al hodat po sumama da ubijes jebenu zivotinju od koje nemas koristi
kako nemaju koristi? ubiju, uslikaju se za fejs i sta ti ja znam, prepricavaju kasnije kako su ubili zajebanu zvijer...ufff, njih 300 ide na jednu zivotinju, zalosno
1) vlažni trofejski snovi

2) manje vukova = više "divljači" za njih krvoločnike, jer valja hraniti primitivne nagone za lovom & ubijanjem...
Hajlac

#241 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

hrastov žižak wrote:
Samoprozvani higijeničari "prirode" tj. čovjekovog okruženja, šta da ti kažem - menaĐeri faune :-) :evil:
Zatamnjena stakla

#242 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Zatamnjena stakla »

U Fojnici se pored ljudi love i risevi.
Hadzi Lojo

#243 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hadzi Lojo »

Lovci samo naprdjujte, ja danas pustio prvi par vjeverica u prirodu ( tamo iza Javornika, kad se krene prema Stanarima).
Za zeceve cekam da krene mart i vidim da nece biti vise snijega!
Hadzi Lojo

#244 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hadzi Lojo »

Ako dobijem na loto-u ima da nabavim one americke pume, pa da ih pustim u prirodu, ima da vas oderu ko novine.
Ima da se userete samo kad je vidite!
Hajlac

#245 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Hadzi Lojo wrote:Lovci samo naprdjujte, ja danas pustio prvi par vjeverica u prirodu ( tamo iza Javornika, kad se krene prema Stanarima).
Za zeceve cekam da krene mart i vidim da nece biti vise snijega!
Razmišljaš li o potencijalnom prenošenju bolesti takvim unošenjem "uzgojenih" životinja među divlju populaciju?
Hajlac

#246 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

Svijet zgrožen malom kaznom za bh. lovce koji su ubili risa!

Jutros su svjetski mediji objavili kako je BiH zemlja paradoksa, jer su lovci prošli samo sa novčanom kaznom bez da im je oduzeto pravo na lov, prenosi novinska agencija Patria.

Podsjećamo da su dva lovca iz Fojnice Hamdija Zahirović i Edin Pugonja, na području ispod planine Vrtača ubili risa, koji je na Crvenoj listi zaštićenih životinja.

U tekstu koji prenose strani mediji stoji da su ljudi zgroženi te da je zbog ubijanja risa stigla osuda od Međunarodne zajednica, kao i predstavnika iz World Wide fonda za prirodu (WWF), koja je aktivna u očuvanju tropskih kišnih šuma, najudaljenije dijelova planete i svjetskih najugroženijih vrsta, kao i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN ), čija je misija razvoj okoliša.

- Ove organizacije su javno izrazile zabrinutost zbog pogibije ugroženog i zaštićenog risa. Posebno smo zabrinuti što su i pojedini mediji ovaj čin u svojim izdanjima okarakterisali kao nešto pozitivno, a pri tome su pisali da je u BiH ovo jedan od 130 preostalih riseva – stoji u tekstu.

Dalje se navodi da je bilo mogućnosti da će lovci ići u zatvor na godinu dana za što je peticiju potpisala 2.081 osoba.

- Lovci koji su ubili zaštićenog risa bili su procesuirani i kažnjeni s 2.000 eura. Ali, o zatvoru nije bilo ni riječi, niti im je oduzeta dozvola za lov. Toliko o bosanskim vlastima, dakle ako imate 2.000 eura u BiH možete loviti čak i risa – dodaje se u tekstu koji prenosi stranica „greenfudge", piše NAP.

http://www.cafe .ba/vijesti/140353_Svijet-zgrozen-malom-kaznom-za-bh-lovce-koji-su-ubili-risa.html
apsidejzi

#247 Re: ubijanje divljih životinja

Post by apsidejzi »

Meni doslo da placem sa kakvim ljudima dijelim planetu. 350 jedinki ostalo i ono naslo da ih trijebi kako bi pokazalo da moze... Pade mi na pamet jedna pjesmica koju smo na casu Bosanskog jezika obradjivali u petom osnovne u kojoj je neki car ubio 100 slavuja kako bi pokazao da je on car jer niko drugi nije imao toliku ekonomsku moc da skupi tolike slavuje i da priredi gozbu. Pjesnik se gnusa tog cina i pita se da li bi on bio ista manje car da je ostavio te ptice da pjevaju na grani.

Eh isto i ovdje... Da bi neko pokazao kako ima ekonomsku moc i da je u stanju nabaviti egzoticnu vrstu i staviti je na zid u stanju je istrijebiti istu. Psihopata koji bi bio u stanju pobiti covjecanstvo kada bi se docepao atomske bombe. Nista nije bolji od one divljaci iz ISIS-a...

http://www.klix.ba/vijesti/regija/polic ... /140930147
Russki

#248 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Russki »

Što se mene tiče i mog iskustva s lovcima, mogu reći da su to obični barbari, seljačine i jebeni nepismeni kroneri koji ne znaju dalje od nosa.

Radio sam u dva kafica gdje su se skupljali ti ljudi. Koji to lovci za nedjeljni lov uzimaju 10 gajbi pive i 10 kila mesa, dovode muziku i sl. ?

Ma daj.

U zadnjih 5-6 godina sam često po planinama, šumi i sl. Nisam vidio traga ni jedne životinje (medvjed, srna, vuk itd) a kamo li da imam sreće da vidim neku životinju osim vjeverice.

Dokle je to došlo, da su im počeli stavljat čipove i kasnije kad malo odrastu da ih pobiju sve...

Jebeš to.

Što se mene tiče, da se pitam, da sam na vlasti, svi ti lovci bi izdržavali dugotrajne zatvorske kazne bez mogućnosti ikakvog pomilovanja.
vješalica

#249 Re: ubijanje divljih životinja

Post by vješalica »

ima li kakvo udruženje z azaštitu životinja ili su samo psi životinje?
madridist

#250 Re: ubijanje divljih životinja

Post by madridist »

Jedino opravsanje za ubijanje divljih zivotinja dajem ljudima koji zive u divljini i to im je izvor hrane bez kojega bi gladovali(tipa onih fanatika sto zive na Allaski).
Rekreativno ubijanje zivotinja bih zabranio zakonom i smatram da su svi takvi lovci pichkice i nikakvi ljudi..
Post Reply