Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
muminovic

#226 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:da li bi ovaj prečišćeni tekst trebao biti objavljen u službenim novinama ili negdje slično,da kad odem u centar za soc. rad ne kažu mi da ja nemam pravo na tužbu?
Preciscen tekst nece biti objavljen u sluzbenim novinama, ali pogledaj ovaj gore zakon, tu ti pise dole ispod:

ZAKON o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - «Službene novine Federacije BiH», broj 31/14 (23.4.2014.)

A on je vec objavljen u sluzbenim novinama broj 31/14 od 23.04.2014.g

na njega se pozovi.

Oni u Centru bi morali biti obavjesteni.
Sarajlija33

#227 Re: Razvod braka

Post by Sarajlija33 »

Hvala za ovu informaciju, to mnogo znaci za izpacene muzeve. Izmjena nije trajala vise od godinu dana.
Takva flexibilnost u pravnom sistemu je stvarno za pohvalit. Nije sve lose u nasoj drzavi.

Gesendet von meinem iPhone mit Tapatalk
muminovic

#228 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Slabo je ko znao pravnu fintu, i rupu u ovom clanu.

Naime, ako zena ima dijete, a dokaze se da nije dijete od MUZ-a supruge, muz je svakako imao pravo na razvod braka, jer nije bilo rijec o ZAJEDNICKOM djetetu. ili kako zakon definise "NJIHOVO DIJETE"

"Muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši tri godine "života.

:razz:
Sarajlija33

#229 Re: Razvod braka

Post by Sarajlija33 »

Pa cije ce bit dijete? I da nije od oca, koja zena bi dokazala da nije njegovo? Valjda sam preglup da svatim tu fintu

muminovic

#230 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Sarajlija33 wrote:Pa cije ce bit dijete? I da nije od oca, koja zena bi dokazala da nije njegovo? Valjda sam preglup da svatim tu fintu

Pa dijete ce biti od nekog drugog muskarca.

Dakle, muz nije otac djeteta.

Muzu je dopusteno pravo na razvod braka.

Svaki četvrti testirani u BiH nije otac svog djeteta

U Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju godišnje stigne oko 100 zahtjeva za utvrđivanje očinstva. U prosjeku 25-30 posto sprovedenih analiza rezultiraju odbacivanjem biološkoga očinstva ispitivane osobe.

To znači da je svako četvrto testirano očinstvo negativno. Ovaj prosjek je sličan posljednjih nekoliko godina, potvrdio je za Klix.ba šef laboratorije za forenzičku genetiku Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu profesor Damir Marjanović.

"Najčešće nam se obraćaju potencijalni očevi, no, nije rijedak slučaj da i majka zatraži testiranje, pa čak i da ta inicijativa bude pokrenuta od članova porodice s obje strane", objasnio je Marjanović.

Sve više DNK testiranja očinstava realizirano je na privatni zahtjev, dakle sve je veći broj građana koji se i prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti na sudu odluče za testiranje. Marjanović je objasnio da je sama metoda testiranja bezbolna, brza i izuzetno pouzdana.

"Prikuplja se bris bukalne sluznice što je potpuno bezbolna metoda koja traje ne duže od 10 sekundi. Rezultati se dobiju u roku od 10-15 radnih dana, a kada se radi o hitnim slučajevima moguće je analizu realizirati i u roku od 2-3 dana. Cijena testiranja je 750 KM, dok testiranje samo djeteta i potencijalnoga oca košta oko 500 KM", izjavio je profesor Marjanović.

U nekim sredinama u našoj zemlji je provjera očinstva još uvijek tabu tema i nerijetko osobe ostanu uskraćene da saznaju istinu. No, Marjanović je napomenuo da, ako i jesmo konzervativni, onda te konzervativnosti definitivno nema u ovome aspektu.
kakavdanakneiskustvu

#231 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

muminovic wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:da li bi ovaj prečišćeni tekst trebao biti objavljen u službenim novinama ili negdje slično,da kad odem u centar za soc. rad ne kažu mi da ja nemam pravo na tužbu?
Preciscen tekst nece biti objavljen u sluzbenim novinama, ali pogledaj ovaj gore zakon, tu ti pise dole ispod:

ZAKON o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - «Službene novine Federacije BiH», broj 31/14 (23.4.2014.)

A on je vec objavljen u sluzbenim novinama broj 31/14 od 23.04.2014.g

na njega se pozovi.

Oni u Centru bi morali biti obavjesteni.

hvala,još jedno pitanje,kako doći do službenih novina,na netu samo pretplatnici mogu otvoriti stranice sa spiskovima objavljenih zakona?
muminovic

#232 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Sluzbene novine se kupuju, oni u centru su pretplatnici, samo navedi ovo gore sto sam ti rekao i to je to. Moraju ih imati.

Dakle SLUZBENE NOVINE broj 31/14 od 23.4.2014.
kakavdanakneiskustvu

#233 Re: Razvod braka

muminovic wrote:Sluzbene novine se kupuju, oni u centru su pretplatnici, samo navedi ovo gore sto sam ti rekao i to je to. Moraju ih imati.

Dakle SLUZBENE NOVINE broj 31/14 od 23.4.2014.

znam,zapamtio sam broj i datum već,hvala ti
muminovic

#234 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Javi kako je proslo :-)
kakavdanakneiskustvu

#235 Re: Razvod braka

muminovic wrote:Javi kako je proslo :-)

niko pojma nije imao dok ženi kod koje sam bio nisam rekao šta da ukuca u google,kaže da nisu znali,nisam stigao otići u kancelariju u kojoj se podižu zahtjevi za razvod braka ili tužbe kako se već to zove,hvala ti još jednom
kakavdanakneiskustvu

#236 Re: Razvod braka

danas ponovo bio u centru za s. rad,,dobio informaciju da se ne mogu zaprimati zahtjevi za razvod braka od strane očeva 6 mjeseci od stupanja na snagu prečišćenog teksta porodičnog zakona

može li se negdje na netu naći primjer kako napisati tužbu ili zahtjev,kako se već to zove,preda se na sud,za omogućavanje kontakta sa djetetom?
muminovic

#237 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Ako imas mldb dijete, ne moze predat tuzbu dok ti Centar ne obradi predmet ili privatni posrednik za razvod braka.

Tek kada dobijes nalaz i misljenje posrednika, mozes predati zahtjev.
kakavdanakneiskustvu

#238 Re: Razvod braka

muminovic wrote:Ako imas mldb dijete, ne moze predat tuzbu dok ti Centar ne obradi predmet ili privatni posrednik za razvod braka.

Tek kada dobijes nalaz i misljenje posrednika, mozes predati zahtjev.

pa šta je prva stvar koju može uraditi osoba koja hoće razvod braka a ima malodobno dijete?
muminovic

#239 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Prva stvar je zapisnik o posredovanju.
kakavdanakneiskustvu

#240 Re: Razvod braka

muminovic wrote:Prva stvar je zapisnik o posredovanju.

meni danas u centru za s. rad rečeno da se ne može ništa uraditi dok ne prođe 6 mjeseci od stupanja na snagu izmijenjenog zakona,da ne mogu zaprimiti ničiji zahtjev ili tužbu,i tek po isteku 6 mjeseci se može krenuti sa svom tom procedurom,u oktobru
muminovic

#241 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Pripremi se, jos 5,5 mjeseci dok prodje vacatio legis.
muminovic

#242 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Pripremi se, jos 5,5 mjeseci dok prodje vacatio legis.
kakavdanakneiskustvu

#243 Re: Razvod braka

muminovic wrote:Pripremi se, jos 5,5 mjeseci dok prodje vacatio legis.

znam,možda te puno pitam,znaš li kako sastaviti zahtjev ili tužbu za omogućavanje kontakta sa djetetom?
Nekatamo

#244 Re: Razvod braka

Post by Nekatamo »

kakavdanakneiskustvu wrote:
meni danas u centru za s. rad rečeno da se ne može ništa uraditi dok ne prođe 6 mjeseci
Meni je isto receno da se ne moze predati dok ne prodje 6 mjeseci od promjene adrese stanovanja tj da se 6 mj ne zivi sa supruznikom.A poznanica mi se razvela u roku od 3 mjeseca i sudski joj je vec gotovo.E sad ko laze?
kakavdanakneiskustvu

#245 Re: Razvod braka

Nekatamo wrote:
meni danas u centru za s. rad rečeno da se ne može ništa uraditi dok ne prođe 6 mjeseci
Meni je isto receno da se ne moze predati dok ne prodje 6 mjeseci od promjene adrese stanovanja tj da se 6 mj ne zivi sa supruznikom.A poznanica mi se razvela u roku od 3 mjeseca i sudski joj je vec gotovo.E sad ko laze?

meni to nikad nije rečeno,to mi je malo smiješno kao razlog da se ne može razvesti brak,adresa stanovanja,dobro smiješno,imate li malodobne djece?
Sarajlija33

#246 Re: Razvod braka

Post by Sarajlija33 »

Trebao si pitat gdje to pise, da sad od jednom treba precisceni zakon sacekat pola godine, prije sto mozes pokrenut posredovanje za razbod braka.

Ali i to posredovanje ce se izbrisat kad tad. Socijalni rad sa tom akcijom hoce da pokusa pomirenje bracnih partnera, neznam dal su ikad bili uspjesni sa njihovim savjetima.

Sta se tice dnk analize: sta ako majka neda da se uzme dnk djeteta? Smijel se taj test uraditi?

U njemackoj samo ako je sud naredio ili ako majka daje odobrenje.

kakavdanakneiskustvu

#247 Re: Razvod braka

Sarajlija33 wrote:Trebao si pitat gdje to pise, da sad od jednom treba precisceni zakon sacekat pola godine, prije sto mozes pokrenut posredovanje za razbod braka.

Ali i to posredovanje ce se izbrisat kad tad. Socijalni rad sa tom akcijom hoce da pokusa pomirenje bracnih partnera, neznam dal su ikad bili uspjesni sa njihovim savjetima.

Sta se tice dnk analize: sta ako majka neda da se uzme dnk djeteta? Smijel se taj test uraditi?

raspitaću se da li se mora čekati 6 mjeseci na početak primjene zakona,možda je takva praksa
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#248 Re: Razvod braka

Post by Truba »

šta si ba zapeo
ne živiš sa ženom i djetetom = defakto nisi oženjen
a papir će doći kad bude trebao doći sutra ili za 7 mjeseci
znam da ti se žuri :D i sve ostalo ali ohani ba malo nek stvari idu svojim tokom
insomnia78

#249 Re: Razvod braka

Post by insomnia78 »

Zuri da bi mogao ostvariti svoja prava

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
alphonse kauders

#250 Re: Razvod braka

Post by alphonse kauders »

Sarajlija33 wrote:Trebao si pitat gdje to pise, da sad od jednom treba precisceni zakon sacekat pola godine, prije sto mozes pokrenut posredovanje za razbod braka.

raspitaću se da li se mora čekati 6 mjeseci na početak primjene zakona,možda je takva praksa

Ne mora. U izmjeni Zakona stoji sljedeće:
"Član 3.
Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH"."
Izmjena Zakona je objavljen 23.04.2014., tako da ti imaš pravo na tužbu od 24.04.2014.

Obrati pažnju i na sljedeću izmjenu Zakona:

"
član 45. stav 1. mijenja se i glasi:
"(1) Prije pokretanja postupka za razvod braka bračni partner ili oba bračna partnera koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsko staranje, kao i za vrijeme trudnoće žene, dužni su podnijeti zahtjev za posredovanje fizičkom i pravnom licu ovlaštenom za posredovanje.".
Sretno!
Locked