odoh
zivio Erdogan
.cyprus wrote:Obzirom da je već krenulo sa mjerenjem noseva, mislim da je krajnje vrijeme da se tema ključa... Ne bi zgoreg bio ni koji ban, ali to je već na moderaciji...
Po BDPu per capita bi trebala prestici hrvatsku u 2013 godini. Po prosjecnoj plati je hrvatska prosjecna plata za jedan euro veca ali u 2012, u 2013 bi turska trebala da bude ispred jer je imala relativno velik rast.korisnik101 wrote:Turska je ista Hrvatska![]()
pozdravio te milos krasic,nemanja vidic,dragan bjelogrlicHouse wrote:Prije ces naci blago Azteka nego plavog srbina![]()
odoh
StrahotaRecimo 4 hrvatske moze stati u istambul.
koja je razlika izmedju hrvatski 700 eura i bosanskih 800 km,,vjeruj da nije velikka...kafa u tuzli 1 km,kafa u osijeku 1 euro..hljeb u tuzli 1 km hljeb u osijeku 1 euro,,cigare u tuzli 3 km u osijeku 2,5 eura,flasa orginal kole u tuzli 2,80 km u osijeku 2,20 eura..jijamezin wrote:Po BDPu per capita bi trebala prestici hrvatsku u 2013 godini. Po prosjecnoj plati je hrvatska prosjecna plata za jedan euro veca ali u 2012, u 2013 bi turska trebala da bude ispred jer je imala relativno velik rast.korisnik101 wrote:Turska je ista Hrvatska![]()
Ali uticaj Turske se ne ostvariva samo kroz veci standard vec zbog glmaznost zemlje.
Recimo 4 hrvatske moze stati u istambul.
Kreditni rejting Hrvatske po Fitch Ratings-u BB+ ili "smeće", koja označava zemlje u koje ne valja investirati, s druge strane Turska je označena kao BBB čime se potvrdjuje stabilnost..jijamezin wrote:Po BDPu per capita bi trebala prestici hrvatsku u 2013 godini. Po prosjecnoj plati je hrvatska prosjecna plata za jedan euro veca ali u 2012, u 2013 bi turska trebala da bude ispred jer je imala relativno velik rast.korisnik101 wrote:Turska je ista Hrvatska![]()
Ali uticaj Turske se ne ostvariva samo kroz veci standard vec zbog glmaznost zemlje.
Recimo 4 hrvatske moze stati u istambul. Albanija i Kosovo mogu statu u Ankaru.
Oraosherbett wrote:a šta je dragan bjelogrlić?lipa123 wrote:pozdravio te milos krasic,nemanja vidic,dragan bjelogrlicHouse wrote:Prije ces naci blago Azteka nego plavog srbina![]()
odoh![]()
![]()
![]()
3x50 150 km
Tacno tako gospodine Lipa.lipa123 wrote:koja je razlika izmedju hrvatski 700 eura i bosanskih 800 km,,vjeruj da nije velikka...kafa u tuzli 1 km,kafa u osijeku 1 euro..hljeb u tuzli 1 km hljeb u osijeku 1 euro,,cigare u tuzli 3 km u osijeku 2,5 eura,flasa orginal kole u tuzli 2,80 km u osijeku 2,20 eura..jijamezin wrote:Po BDPu per capita bi trebala prestici hrvatsku u 2013 godini. Po prosjecnoj plati je hrvatska prosjecna plata za jedan euro veca ali u 2012, u 2013 bi turska trebala da bude ispred jer je imala relativno velik rast.korisnik101 wrote:Turska je ista Hrvatska![]()
Razlika je velika. Jedan procjecni hrvat ili Turcin zaradjuju 750 eura a bosanac 375 eura. Kolko treba Bosancu da kupi auto , stan, godisnji odmor ili bilo sta na svjetskom trzistu? Kolko bosna moze poreza ubrati od tog bosanca a kolko Turska od Turcina? Kolko jedna zemlja moze kupiti naoruzanja, kompjutera za skole, aparata za bolnice na svjetskom trzistu?lipa123 wrote:koja je razlika izmedju hrvatski 700 eura i bosanskih 800 km,,vjeruj da nije velikka...kafa u tuzli 1 km,kafa u osijeku 1 euro..hljeb u tuzli 1 km hljeb u osijeku 1 euro,,cigare u tuzli 3 km u osijeku 2,5 eura,flasa orginal kole u tuzli 2,80 km u osijeku 2,20 eura..jijamezin wrote:Po BDPu per capita bi trebala prestici hrvatsku u 2013 godini. Po prosjecnoj plati je hrvatska prosjecna plata za jedan euro veca ali u 2012, u 2013 bi turska trebala da bude ispred jer je imala relativno velik rast.korisnik101 wrote:Turska je ista Hrvatska![]()
Bosanac zaradjuje vise od 375 eura.jijamezin wrote: Razlika je velika. Jedan procjecni hrvat ili Turcin zaradjuju 750 eura a bosanac 375 eura. Kolko treba Bosancu da kupi auto , stan, godisnji odmor ili bilo sta na svjetskom trzistu? Kolko bosna moze poreza ubrati od tog bosanca a kolko Turska od Turcina? Kolko jedna zemlja moze kupiti naoruzanja, kompjutera za skole, aparata za bolnice na svjetskom trzistu?
Dakle standard je bitan a cevapi i kafu sa bh trzista kupijete vi.
Turska je mocna jer im je standard visok relativno ali i zbog toga sto ih je 75 miliona sa dijasporom od 10 miliona i sa jos 5 turskih zemalja u regiji id kipra i turkmenistana do kazachstana.
cyprus wrote:Obzirom da je već krenulo sa mjerenjem noseva, mislim da je krajnje vrijeme da se tema ključa... Ne bi zgoreg bio ni koji ban, ali to je već na moderaciji...

Baltazar_khan wrote:cyprus wrote:Obzirom da je već krenulo sa mjerenjem noseva, mislim da je krajnje vrijeme da se tema ključa... Ne bi zgoreg bio ni koji ban, ali to je već na moderaciji...
![]()
hahaaha gdje ovo iskopaBaltazar_khan wrote:cyprus wrote:Obzirom da je već krenulo sa mjerenjem noseva, mislim da je krajnje vrijeme da se tema ključa... Ne bi zgoreg bio ni koji ban, ali to je već na moderaciji...
Nisu tu negdje ni u ludilu. Prosjecni Bosnjak moze stediti 100 km mjesecno kada sve plati, prosjecni hrvat ili turcin 100 eura a prosjecni njemac 500 eura mjesecno. To je realnost a struja, stan, plin je u njemackoj 5 puta skuplji.korisnik101 wrote:Bosanac zaradjuje vise od 375 eura.jijamezin wrote: Razlika je velika. Jedan procjecni hrvat ili Turcin zaradjuju 750 eura a bosanac 375 eura. Kolko treba Bosancu da kupi auto , stan, godisnji odmor ili bilo sta na svjetskom trzistu? Kolko bosna moze poreza ubrati od tog bosanca a kolko Turska od Turcina? Kolko jedna zemlja moze kupiti naoruzanja, kompjutera za skole, aparata za bolnice na svjetskom trzistu?
Dakle standard je bitan a cevapi i kafu sa bh trzista kupijete vi.
Turska je mocna jer im je standard visok relativno ali i zbog toga sto ih je 75 miliona sa dijasporom od 10 miliona i sa jos 5 turskih zemalja u regiji id kipra i turkmenistana do kazachstana.
Ali nebitno.
Bosancu treba isto kao i Hrvatu da kupi auto,stan , godisnji odmor.
Zato sto na kraju mjeseca kad se sve isplati, tu su negdje .
Sve si pobrkao.jijamezin wrote:
Nisu tu negdje ni u ludilu. Prosjecni Bosnjak moze stediti 100 km mjesecno kada sve plati, prosjecni hrvat ili turcin 100 eura a prosjecni njemac 500 eura mjesecno. To je realnost a struja, stan, plin je u njemackoj 5 puta skuplji.
To znaci da drzava uzima 5 puta vise poreza na tom istom ruskom plinu kojeg rusi prodaju cak jeftinije nijemcima nego vama.
Na kraju stedi vise njemac od Turcina a Turcin vise od bugara ili bosanca. Ali i drzave te uzimaju vise poreza. To znaci da bosanac kada dobije neku, lupam, bolest komplikovanu... Mora ici u njemacku na lijecenje jer drzava bosna ne uspijeva da od poreza ustedi za najmodernije medicinske aparate.
Isto vrijedi i za naoruzanje iz cega proizlazi geopoliticka moc.
GDP ti sve govori. Grcka je za balkanske uslove jako bogata zemlja cak i danas. Evo primjera. Moja plata je 2300 eura neto i 3200 bruto.. Kada sve platim ostane mi oko 1100 eura. Recimo da od toga 400 eura potrosim na jedno ljetovanje u turskoj za 8 dana, ostaje mi 700 eura. 700 eura ja stedim. Za 7 godina ja kupim na taj nacin skupi stan u sred sarajeva. Za tih 7 godina je drzava uzimala 1000 mjesecno od moje plate ( jer je bruto plata 3100). Odmah vidis da ja kao pojedinac ali i drzava zivimo na visoj nozi.korisnik101 wrote:Sve si pobrkao.jijamezin wrote:
Nisu tu negdje ni u ludilu. Prosjecni Bosnjak moze stediti 100 km mjesecno kada sve plati, prosjecni hrvat ili turcin 100 eura a prosjecni njemac 500 eura mjesecno. To je realnost a struja, stan, plin je u njemackoj 5 puta skuplji.
To znaci da drzava uzima 5 puta vise poreza na tom istom ruskom plinu kojeg rusi prodaju cak jeftinije nijemcima nego vama.
Na kraju stedi vise njemac od Turcina a Turcin vise od bugara ili bosanca. Ali i drzave te uzimaju vise poreza. To znaci da bosanac kada dobije neku, lupam, bolest komplikovanu... Mora ici u njemacku na lijecenje jer drzava bosna ne uspijeva da od poreza ustedi za najmodernije medicinske aparate.
Isto vrijedi i za naoruzanje iz cega proizlazi geopoliticka moc.
Nijemac ne moze ni ustediti ni 50 Eura kad bi zivio i "radio" kao Bosanac ili Hrvat![]()
Uostalom, vrijednost jednog GDP ne govori o jacini jedne ekonomije. GDP je izuzetno manipulativan.
Pa Jedna Grcka ima najveci GDP u regiji,. Da li ti to nesto govori >?
jijamezin wrote:
GDP ti sve govori. Grcka je za balkanske uslove jako bogata zemlja cak i danas. Evo primjera. Moja plata je 2300 eura. Kada sve platim ostane mi oko 1100 eura. Recimo da od toga 400 eura potrosim na jedno ljetovanje u turskoj za 8 dana, ostaje mi 700 eura. 700 eura ja stedim. Za 7 godina ja kupim na taj nacin skupi stan u sred sarajeva. Za tih 7 godina je drzava uzimala 1000 pd moje plate ( jer je bruto plata 3100). Odmah vidis da ja kao pojedinac ali i drzava zivimo na visoj nozi.
A doncafe ili cevapi ili rostilj na igmanu to je nebitno. To nista ne govori o stvarnoj kupovnoj moci vec samo gdp.
E sto ga i ti namlati. Uzmimo na primjer, Dodiku i Lagumdziji treba lova da plate one svoje mufljuze iz SNSD i SDP, oni naprave tal i uzmu kredit od MMF-a, sto znaci da svu lovu potrose u potrosnju. Kad Majkicka i Hadzic dobiju tu lovu i odu je potrositi na toalet papir, GDP i GDP per capita BiH je skocio i biti ce veci. A nema govora o tome kako ce se taj kredit vratiti i imali se od cega.jijamezin wrote:
GDP ti sve govori. Grcka je za balkanske uslove jako bogata zemlja cak i danas. Evo primjera. Moja plata je 2300 eura neto i 3200 bruto.. Kada sve platim ostane mi oko 1100 eura. Recimo da od toga 400 eura potrosim na jedno ljetovanje u turskoj za 8 dana, ostaje mi 700 eura. 700 eura ja stedim. Za 7 godina ja kupim na taj nacin skupi stan u sred sarajeva. Za tih 7 godina je drzava uzimala 1000 mjesecno od moje plate ( jer je bruto plata 3100). Odmah vidis da ja kao pojedinac ali i drzava zivimo na visoj nozi.
A doncafe ili cevapi ili rostilj na igmanu to je nebitno. To nista ne govori o stvarnoj kupovnoj moci vec samo gdp.
GDP je bitan jer ti ukazuje na mogucnosti zemlje i pojedinca. Koliko brzo mozes stvoriti kapital na svjetskom trzistu je bitno. Neki nizozemac ima na svjetskom trzistu vecu kupovnu moc, bolje sredjenu drzavu i to samo zbog veceg standarda. Tako mozes lako kupiti dionice, stanove i cim docekas penziju zivis ko lord u spaniji irskoj, bosni.korisnik101 wrote:Gdje je onaj facepalm ?jijamezin wrote:
GDP ti sve govori. Grcka je za balkanske uslove jako bogata zemlja cak i danas. Evo primjera. Moja plata je 2300 eura. Kada sve platim ostane mi oko 1100 eura. Recimo da od toga 400 eura potrosim na jedno ljetovanje u turskoj za 8 dana, ostaje mi 700 eura. 700 eura ja stedim. Za 7 godina ja kupim na taj nacin skupi stan u sred sarajeva. Za tih 7 godina je drzava uzimala 1000 pd moje plate ( jer je bruto plata 3100). Odmah vidis da ja kao pojedinac ali i drzava zivimo na visoj nozi.
A doncafe ili cevapi ili rostilj na igmanu to je nebitno. To nista ne govori o stvarnoj kupovnoj moci vec samo gdp.![]()
Je li to radis u Njemackoj ?
Pa sto onda ne pokusas kupiti stan u Njemackoj, a ne u Sarajevu ??![]()
Normalno da je dobro zaradjivati na Zapadu a zivjeti u BiH ili Hrvatskoj.
To niko ne protivrjeci, ali o tome ne pricamo.
GDP je prilicno nebitan.
Je li ti znas koliko kosta popisano pivo u Norveskoj? Je li ti znas da oni kupuju voce i povrce ne na kilograme, nego na grame? Je li ti u opste imas pojma koliko zivot kosta u jednom Oslu?jijamezin wrote:GDP je bitan jer ti ukazuje na mogucnosti zemlje i pojedinca. Koliko brzo mozes stvoriti kapital na svjetskom trzistu je bitno. Neki nizozemac ima na svjetskom trzistu vecu kupovnu moc, bolje sredjenu drzavu i to samo zbog veceg standarda. Tako mozes lako kupiti dionice, stanove i cim docekas penziju zivis ko lord u spaniji irskoj, bosni.korisnik101 wrote:Gdje je onaj facepalm ?jijamezin wrote:
A doncafe ili cevapi ili rostilj na igmanu to je nebitno. To nista ne govori o stvarnoj kupovnoj moci vec samo gdp.![]()
Je li to radis u Njemackoj ?
Pa sto onda ne pokusas kupiti stan u Njemackoj, a ne u Sarajevu ??![]()
Normalno da je dobro zaradjivati na Zapadu a zivjeti u BiH ili Hrvatskoj.
To niko ne protivrjeci, ali o tome ne pricamo.
GDP je prilicno nebitan.
Bosanac ili bugar u principu nemogu ustediti ni da kupe stan u svojoj zemlji ako prosjecno zaradjuju. Norvezanin moze ustediti 2000 eura mjesecno ko sale.
Ja sam samac. Tek sam zavrsio fax ima godina i pol i plata mi je 2300 neto. Ako jako skromno zivim stedim 1300 mjesecno. Ako subotama ide u klubove, stedim 1100 eura mjesecno. Ja ovdje dobro zivim. Ali moja kupovna moc u poredjenju sa familijom u bosni je superiorna.sv12 wrote:E sto ga i ti namlati. Uzmimo na primjer, Dodiku i Lagumdziji treba lova da plate one svoje mufljuze iz SNSD i SDP, oni naprave tal i uzmu kredit od MMF-a, sto znaci da svu lovu potrose u potrosnju. Kad Majkicka i Hadzic dobiju tu lovu i odu je potrositi na toalet papir, GDP i GDP per capita BiH je skocio i biti ce veci. A nema govora o tome kako ce se taj kredit vratiti i imali se od cega.jijamezin wrote:
GDP ti sve govori. Grcka je za balkanske uslove jako bogata zemlja cak i danas. Evo primjera. Moja plata je 2300 eura neto i 3200 bruto.. Kada sve platim ostane mi oko 1100 eura. Recimo da od toga 400 eura potrosim na jedno ljetovanje u turskoj za 8 dana, ostaje mi 700 eura. 700 eura ja stedim. Za 7 godina ja kupim na taj nacin skupi stan u sred sarajeva. Za tih 7 godina je drzava uzimala 1000 mjesecno od moje plate ( jer je bruto plata 3100). Odmah vidis da ja kao pojedinac ali i drzava zivimo na visoj nozi.
Tako da su GDP i GDP per capita, kao podatci mjerilo za zivotni standard, qrac od ovce. Popisaj ih i jednog i drugog. Sto znaci to sto si ti gore nadrobio, to ne vrijedi u ekonomiji ni pisljive pare, jer je sve netacno.
Inace Njemcu ne moze ostati 500 eura od plate, jer je on samac, to znaci da on ne samo da nece moci ustedjeti 500 eura, nego on nece moci ustedjeti nista, tacnije biti ce u minusu do odredjenog nivoa, nakon toga ce mu banka uzeti kartice. Da bi mogao ustedjeti 200 ili 300 eura, to znaci da nije medju onih 8.5 miliona Njemaca koji zaradjuju ispod 400 eura neta mjesecno, da je ozenjen i da ima barem dvoje djece, tako da upada u klasu za puno manji porez. Naravno govorimo o prosjeku njemacke zarade, znaci ne o milionerima ili onima koji imaju puno vise od prosjeka primanja u Njemackoj.