Koliko ste u minusu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uberkul

#226 Re: Koliko ste u minusu?

Post by uberkul »

pozitivna nula
detroit-mercy

#227 Re: Koliko ste u minusu?

Post by detroit-mercy »

Suzie Q wrote:većina razmišlja da je rata za kredit ista kao kirija za iznajmljivanje stana, međutim ako se pogleda da se banci plati kamata u iznosu još jednog manjeg stana, onda se to ne isplati.
nedavno je bilo na Provjerenom kako u EU ljudi ne pate od kupovine stanova, čak Švicarci u visokom postotku ne posjeduju nekretnine u kojima žive. Hrvatska je skoro u vrhu po posjedu nekretnine u kojoj živi stanovništvo jer vlada isti mentalitet kao i kod nas.
A zasto se ne isplati :D , znaci po tebi je isplatljivije godinama zivjeti kao podstanar nego za npr 20tak godina imati otplacen stan :D . Matere ti de mi predstavi tu racunicu gdje za dvadesetak godina izadjes sa rukama u dzepovima a otplatio si gazdi jedan stan :mrgreen: I onda kao slag na tortu jos dodas da pa eto i u Svici nemaju svi svoje stanove :mrgreen: , znaci ti poredis jednu Svicu koja ima takve sisteme socijalne zastite da ti se zavrti :-) , gdje kada odes u penziju imas normalna primanja, gdje neces tako ostati na ulici sa BiH u kojoj vecina penzionera zivi od 300km penzije i koji svaki dan samo cekaju kada ce im reci da penzija vise nema :-) . I sta onda, sa 300km na ulicu :D ili u podstanare. I u cemu je razlika izmedju banke i gazde :D i gazdi dajes lovu ne placas ga rizom :mrgreen: ili dlakama. U nasim nestabilnim zemljama, stan je ipak jedna sigurnost ako ga nemas najebao si.
Na kraju, uzmes stan na 20 godina, nakon 10tak godina kazes npr. ne mogu vise da placam, necu da placam ili ne znam ni sam sta, prodas ga vratis banci ostatak i opet ce ti ostati love koliko si investirao a sta kad nakon 10 godina podstanarluka izadjes na cestu a gazdi ostavio lovu :D .
drndalo

#228 Re: Koliko ste u minusu?

Post by drndalo »

A sta ako na nesigurnim vremenima nakon 7 godina od 20 kredita ostanes bez posla ? A rata stize li stize, pa banka nema obavezu da je proda po trzisnoj cijeni i tebi vrati ostatak, nego mogu uz neke marifetluka ici i na nizu prodaju samo sebe da namire...

Ako nemas para da relativno neosjetno (kirija za takav + 50% max.) otplacujes stan, onda to nije za tebe... I mozda sada nemas, pa ne treba gace s guzice da skines da bi to placao, ali za 4 godine mozda imadnes bolji posao, pa se tada prebacis iz podstanara u kupce, a za to vrijeme si ustedio nesto para, pa mozes bar 20% stana platiti bez kredita...

Kao i sve stvari na svijetu, nijedna nije idealna, sve su kompromisi, pa je malo neozbiljno savjetovati bilo koga da ide u kupovinu po bilo koju cijenu...

Vidi sta je bilo u americi, odakle kreditni slom dodje... Davali su nekretnine na otplatu i kunti i panti, i ljudima koji su na socijali samo da povecaju plasmane, pa je onda "cudno" sto ovi to u neka doba nisu vise mogli vracati...?
detroit-mercy

#229 Re: Koliko ste u minusu?

Post by detroit-mercy »

drndalo wrote:A sta ako na nesigurnim vremenima nakon 7 godina od 20 kredita ostanes bez posla ? A rata stize li stize, pa banka nema obavezu da je proda po trzisnoj cijeni i tebi vrati ostatak, nego mogu uz neke marifetluka ici i na nizu prodaju samo sebe da namire...

Ako nemas para da relativno neosjetno (kirija za takav + 50% max.) otplacujes stan, onda to nije za tebe... I mozda sada nemas, pa ne treba gace s guzice da skines da bi to placao, ali za 4 godine mozda imadnes bolji posao, pa se tada prebacis iz podstanara u kupce, a za to vrijeme si ustedio nesto para, pa mozes bar 20% stana platiti bez kredita...

Kao i sve stvari na svijetu, nijedna nije idealna, sve su kompromisi, pa je malo neozbiljno savjetovati bilo koga da ide u kupovinu po bilo koju cijenu...

Vidi sta je bilo u americi, odakle kreditni slom dodje... Davali su nekretnine na otplatu i kunti i panti, i ljudima koji su na socijali samo da povecaju plasmane, pa je onda "cudno" sto ovi to u neka doba nisu vise mogli vracati...?
Ostanes bez posla, prodaj jer iskreno banka ti nece doci drug dan traziti da se iselis, taj se proces obicno razvuce mjesecima :mrgreen: .
Drugo, ta prica o podstanarskom zivotu dok se ne ustedi je dosta klimava :mrgreen: , 9 od 10 ljudi nije bas najbolje disciplinovano kada dodje do stednje, nego ide na to od sljedeceg mjeseca pocinjemo stvarno da stedimo :mrgreen: .
Trece, sto se odmah ide na veliki stan veliko ulaganje, zasto ne poceti od manjeg zivotnog prostora pa se vremenom siriti u veci, kako familija raste. A to ako ces gledati sta ako za sedam godina ostanem bez posla te nece nigdje odvesti, jer sta ako te za sedam godina satre voz :mrgreen:.
Na kraju, ja nikoga ne savjetujem da pocne pod svku cijenu ali kreni polako od garsonjere ili jednosobnog pa se vremenom siri, ali reci idi u podstanare jer ces vremenom ustedjeti je isto tako jednacina sa dosta nepoznatih :mrgreen: .
Alfons Kauders

#230 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
drndalo wrote:A sta ako na nesigurnim vremenima nakon 7 godina od 20 kredita ostanes bez posla ? A rata stize li stize, pa banka nema obavezu da je proda po trzisnoj cijeni i tebi vrati ostatak, nego mogu uz neke marifetluka ici i na nizu prodaju samo sebe da namire...

Ostanes bez posla, prodaj jer iskreno banka ti nece doci drug dan traziti da se iselis, taj se proces obicno razvuce mjesecima :mrgreen: .
Drugo, ta prica o podstanarskom zivotu dok se ne ustedi je dosta klimava :mrgreen: , 9 od 10 ljudi nije bas najbolje disciplinovano kada dodje do stednje, nego ide na to od sljedeceg mjeseca pocinjemo stvarno da stedimo :mrgreen: .
Trece, sto se odmah ide na veliki stan veliko ulaganje, zasto ne poceti od manjeg zivotnog prostora pa se vremenom siriti u veci, kako familija raste. A to ako ces gledati sta ako za sedam godina ostanem bez posla te nece nigdje odvesti, jer sta ako te za sedam godina satre voz :mrgreen:.
Na kraju, ja nikoga ne savjetujem da pocne pod svku cijenu ali kreni polako od garsonjere ili jednosobnog pa se vremenom siri, ali reci idi u podstanare jer ces vremenom ustedjeti je isto tako jednacina sa dosta nepoznatih :mrgreen: .
stoji, ali nama koji jesmo se isplati :wink:
drndalo

#231 Re: Koliko ste u minusu?

Post by drndalo »

detroit-mercy wrote: Trece, sto se odmah ide na veliki stan veliko ulaganje, zasto ne poceti od manjeg zivotnog prostora pa se vremenom siriti u veci,
Pogledaj malo temu novogradnje u Sarajevu, pa da vidis zasto je i ovo u nasim uslovima nerealno...

Nece niko jednosoban stan u Hadzicima, iako bi ga mozda za 2-3 godine mogao otplatiti, hoce odmah 5-osoban makar i sa 47m2, ne dalje od Grbavice... Makar banci kamate vracao 20 godina, a glavnicu 10... :-)
golfiista

#232 Re: Koliko ste u minusu?

Post by golfiista »

Imam ja jedan savjet za ove sto kupuju stanove na kredit.
Fino se vratite tamo odakle ste stigli u Sa, u te vase vikendice ( citaj vukojebine ) kako ih zovete ( mada su to kuce u kojima ste obitavali do neki dan, pa fino obnovljene za odrzivi povratak ) i nemate kredita ni problema. Jbt. Koji su to seljoberi.
_aja_

#233 Re: Koliko ste u minusu?

Post by _aja_ »

drndalo wrote:
detroit-mercy wrote: Trece, sto se odmah ide na veliki stan veliko ulaganje, zasto ne poceti od manjeg zivotnog prostora pa se vremenom siriti u veci,
Pogledaj malo temu novogradnje u Sarajevu, pa da vidis zasto je i ovo u nasim uslovima nerealno...

Nece niko jednosoban stan u Hadzicima, iako bi ga mozda za 2-3 godine mogao otplatiti, hoce odmah 5-osoban makar i sa 47m2, ne dalje od Grbavice... Makar banci kamate vracao 20 godina, a glavnicu 10... :-)

Ko tebi slaga da se jednosoban stan u Hadžićima može otplatiti za 2-3 god.... :zid:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#234 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ladyblue18 »

golfiista wrote:Imam ja jedan savjet za ove sto kupuju stanove na kredit.
Fino se vratite tamo odakle ste stigli u Sa, u te vase vikendice ( citaj vukojebine ) kako ih zovete ( mada su to kuce u kojima ste obitavali do neki dan, pa fino obnovljene za odrzivi povratak ) i nemate kredita ni problema. Jbt. Koji su to seljoberi.
:sabur:

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» golfiista

2 hefte
detroit-mercy

#235 Re: Koliko ste u minusu?

Post by detroit-mercy »

drndalo wrote:

Ti sad pricas o potpuno drugom problemu u kojem bi svako da trci utrku na sto metara a zivot je u stvari maraton :D .
Dosta raje smatra da se ljudi preko noci sticu sve zanemarujuci cinjenicu da se imovina stice cio zivot. Vidim dosta otpora ovdje kada neko kaze kredit na stan od dvadeset ili trideset godina ali ljudi moraju biti svjesni da ne moze svako uzeti stan za cash lovu ili na pet ili deset godina. Za one koji bas ne plivaju u novcu 30 godina i nije bas losa opcija, a sta ces dati banci uopste ne razmisljaj o tome jer bi isto dao i nekome drugom. 20 ili trideset godina se cini kao jako dug period ali ja evo vec 18 godina vani a proslo je kao tren. E sada da se vratim na penzionere opet, uzmi jedan penzionerski par u Sarajevu koji trba da zivi od 600km-ova i ima npr trosoban stan i jedan penzinerski par koji ima 600km-ova i podstanar je. Opcije para sa trosobnim stanom su puno vece nego ovih podstanara. Penzici sa stanom mogu izdati npr dvije sobe studentima i time popuniti svoj budzet ili jednostavno prodati trosoban stan i kupiti jednosoban ili garsonjeru i sa razlikom love imati solidan ostatak zivota. A sta mogu penzici podstanari, na ulicu ako Nerko jedan dan kaze nema vise penzija :mrgreen:. Izgleda da malo ljudi razmislja sta ce biti sutra vec kako mi je danas :skoljka: .
drndalo

#236 Re: Koliko ste u minusu?

Post by drndalo »

_aja_ wrote:
drndalo wrote:

Ko tebi slaga da se jednosoban stan u Hadžićima može otplatiti za 2-3 god.... :zid:
Ne budi sad bas BUKVA, znas sta sam htio reci, svi bi samo do Grbavice, pa nek kosta i gace na stapu... O tome pricam...
crni dule

#237 Re: Koliko ste u minusu?

Post by crni dule »

Pozitivna nula. Trošim koliko imam (pruži se koliko ti je pokrivač :run: )
sokkia

#238 Re: Koliko ste u minusu?

Post by sokkia »

do danas nula, al današnja malo veca investicija ce me kako mi se cini gurnut u taj - :(
_aja_

#239 Re: Koliko ste u minusu?

Post by _aja_ »

drndalo wrote:
_aja_ wrote:
drndalo wrote: Pogledaj malo temu novogradnje u Sarajevu, pa da vidis zasto je i ovo u nasim uslovima nerealno...

Ne budi sad bas BUKVA, znas sta sam htio reci, svi bi samo do Grbavice, pa nek kosta i gace na stapu... O tome pricam...
Pa ako vec imas potrebu da nesto kazes nemoj lupati bez veze... a da sto se mene tice neka i te gace skinu sa stapa da hodaju po carsiji, ja volim mirnija mjesta :mrgreen:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#240 Re: Koliko ste u minusu?

Post by JOINT_1921 »

Koliko to kosta jednosoban stan u Hadzicima pa se ne moze otplatiti za 2,3 godine?
madner

#241 Re: Koliko ste u minusu?

Post by madner »

Zavisi koliko imas para :D
gidra

#242 Re: Koliko ste u minusu?

Post by gidra »

JOINT_1921 wrote:Koliko to kosta jednosoban stan u Hadzicima pa se ne moze otplatiti za 2,3 godine?
1000-1300 KM kvadrat
JOINT_1921

#243 Re: Koliko ste u minusu?

Post by JOINT_1921 »

Znaci moze se otplatiti za 2,3 godine, sa normalnim platama u Sarajevu...
SHOCK

#244 Re: Koliko ste u minusu?

Post by SHOCK »

U Hadžićima koliko znam ima ona novogradnja u zgradama u kojima je hose komerc, ali nisu baš tako jeftini...

Što se teme tiče, u minusu sam nekih 1400 na tekućem plus kredita 15ak rata, što ističe na kraju 2014. Sve ukupno nekih 7000KM. Nije uopšte teška situacija, obzirom da ne moram kupovati stan, ali taman ću morati mjenjati auto kad ovo istekne, pa sve tako ukrug, drugačije nije da ne može, ali eto...
JOINT_1921

#245 Re: Koliko ste u minusu?

Post by JOINT_1921 »

Can you send me some money? You will earn it anyway just sitting on the chair...
vaučer

#246 Re: Koliko ste u minusu?

Post by vaučer »

Plaćam kredit kojeg mi je ostalo nekoliko tisuća za otplatiti kroz par godina.
Na tekućem računu nemam više minusa, sad radim na tom da imam nešto ušteđevine.
FemaleMe

#247 Re: Koliko ste u minusu?

Post by FemaleMe »

Nula u minusu :D I ne bih ulazila u minus bez potrebe, dok sam jos djevojka, mislim da nema potrebe za to, mogu se snaci sa platom, bice i gorih i tezih vremena u buducnosti kad ce to biti preko potrebno, porodica, kuca, hrana, dijete, rezije, kredit, auto, kirija...bla blaaaaa :-) :-) :-)
van helsing

#248 Re: Koliko ste u minusu?

Post by van helsing »

Ja bih te zenio da sam slobodan :D .

Tapatalk 2
sumirprimus

#249 Re: Koliko ste u minusu?

Post by sumirprimus »

još malo i nije strašno, na debitnoj nikad preko stojanke majke knešpoljke,na kredit nemam uticaj tako je kako je... :D
inače,dok si sam nije bitan ni minus,ni stan/kuca,auto,nista nije bitno...
kad osnujes porodicu sve je bitno,odjednom progledas,pazis i na debitnu,i na kreditnu, na svaki dinar...
inace, ako nisi disciplinovan,organizovan,s tobom pate i ukucani...
gradskadjeca

#250 Re: Koliko ste u minusu?

Post by gradskadjeca »

Svakodobro! wrote:
ljuspica wrote:u minusu oko 67.000 :D
Ako griješim izvinjavam se, al' gledaj s pozitivne strane koliko si u plusu ako je nekretnina, "ofo-ono", a ne samo ti, već i tvoji naredni naraštaji, zato :thumbup:
Bolji sam od Vas dvoje ( cuj bolji ) :lol:

Zena i ja u mene all tugeder cini mi se sa karticama i palcima cca mozda, pa oko, hm koliko ono, sve pokusavam da ne napisem, hmmmmm, vidi vidi, ipak nisam gori od vas tu sam negdje i ja oko MAGICNIH 67000 KM.

Kako im je to poslo za rukom da mi je znati
Post Reply