Sto govori o objektivnosti i ispravnosti tog rangiranjasalik79 wrote:Pa Pakistan, Katar, UAE, Turska, Egipat, Jordan, Kazahstan, Azerbeidzan....Iran je pretpostavljam izostavljen, iz poznatih razloga.salik79 wrote:E vidis, nisi bas validna s izjavamaUniverziteti iz Malezije i S.Arabije su rangirani. Cak i ispred mnogih njemackih univerziteta i, cini mi se, svih austrijskih. Smijesno, ali je tako.
Muslimani i Nobel
- Havatar
#226 Re: Muslimani i Nobel
-
Sarajcica_88
#227 Re: Muslimani i Nobel
Svakako je relevantnija od misljenja tuzlanskog profesora. Ali ako ne vjerujete ovu listu, potrazite neku drugu sami po netu.
Kladim se u litar krvi da ce razlika izmedju islamskih i neislamskih zemalja biti ogromna na svim listama.
Kladim se u litar krvi da ce razlika izmedju islamskih i neislamskih zemalja biti ogromna na svim listama.
- salik79
#228 Re: Muslimani i Nobel
NaravnoHavatar wrote: Sto govori o objektivnosti i ispravnosti tog rangiranja
- salik79
#229 Re: Muslimani i Nobel
Stani, sad priznajes da su i univerziteti iz "islamskih zemalja" nabrojani?!Sarajcica_88 wrote:Svakako je relevantnija od misljenja tuzlanskog profesora. Ali ako ne vjerujete ovu listu, potrazite neku drugu sami po netu.
Da li, takodjer, priznajes da su saudijski i malezijski univerziteti bolje rangirani od mase njemackih i SVIH austrijskih?!
-
korisnik101
#230 Re: Muslimani i Nobel
Zato sto su sve te liste krscani pisali.Sarajcica_88 wrote:Svakako je relevantnija od misljenja tuzlanskog profesora. Ali ako ne vjerujete ovu listu, potrazite neku drugu sami po netu.
- salik79
#231 Re: Muslimani i Nobel
Samo podsjecanja radi.
Tvoj izvor, tvoja izjava, tvoja negacija.
Last edited by salik79 on 13/10/2013 23:57, edited 1 time in total.
- Nadzornik
#232 Re: Muslimani i Nobel
Aha,istina,da bi se upisao na te univerzitete trebas imati veliku stelu tako da ogroman broj Njemaca,Austrijanaca,Francuza i Engleza cekaju godinam u redu za upis na te univerzitete a u medjuvremenu dok cekaju honorarno se bave kao menadzeri najprestiznijih islamskih hotela(uglednih firmi islamske zemlje i nemaju,inace bi i tu bili menadzeri).salik79 wrote:Kazem ti, bolja nego masa njemackih univerziteta i SVIH austrijskih. Jel sad ok?Sarajcica_88 wrote:Kakva mjesta uzimaju na listi? U prevodu: koliko si dugo morao traziti prije nego sto si nasao islamsku zemlju na listi
-
Bodkin
#233 Re: Muslimani i Nobel
Georgetown 190salik79 wrote:Pa to sam i ja pitao Sarajcicu.Bodkin wrote:
a odakle da je ovo relevantna lista? texam a&m i UC irvine oko 150? michigen state 170?vanderbilt 180?smijesno
Pogledaj berlinski Humboldt
korisnik101 wrote:Zato sto su sve te liste krscani pisali.Sarajcica_88 wrote:Svakako je relevantnija od misljenja tuzlanskog profesora. Ali ako ne vjerujete ovu listu, potrazite neku drugu sami po netu.
- salik79
#234 Re: Muslimani i Nobel
Stani malo. Da li sam ja postavio ovu listu kao relevantnu?! I uz to jos izjavio: "islamske zemlje - nigdje"?Nadzornik wrote:Aha,istina,da bi se upisao na te univerzitete trebas imati veliku stelu tako da ogroman broj Njemaca,Austrijanaca,Francuza i Engleza cekaju godinam u redu za upis na te univerzitete a u medjuvremenu dok cekaju honorarno se bave kao menadzeri najprestiznijih islamskih hotela(uglednih firmi islamske zemlje i nemaju,inace bi i tu bili menadzeri).salik79 wrote:Kazem ti, bolja nego masa njemackih univerziteta i SVIH austrijskih. Jel sad ok?Sarajcica_88 wrote:Kakva mjesta uzimaju na listi? U prevodu: koliko si dugo morao traziti prije nego sto si nasao islamsku zemlju na listi
- Havatar
#235 Re: Muslimani i Nobel
Nadzornik wrote:Aha,istina,da bi se upisao na te univerzitete trebas imati veliku stelu tako da ogroman broj Njemaca,Austrijanaca,Francuza i Engleza cekaju godinam u redu za upis na te univerzitete a u medjuvremenu dok cekaju honorarno se bave kao menadzeri najprestiznijih islamskih hotela(uglednih firmi islamske zemlje i nemaju,inace bi i tu bili menadzeri).salik79 wrote:Kazem ti, bolja nego masa njemackih univerziteta i SVIH austrijskih. Jel sad ok?Sarajcica_88 wrote:Kakva mjesta uzimaju na listi? U prevodu: koliko si dugo morao traziti prije nego sto si nasao islamsku zemlju na listi
-
Sarajcica_88
#236 Re: Muslimani i Nobel
Ali, zar tebi nije pomalo tuzno to sto se radujes sto je par univerziteta iz nekoliko islamskih zemalja uopste rangirano? Da je to za muslimane uspjeh? Zar ti to nije dovoljan dokaz koliko islamski svijet zaostaje za zapadom?salik79 wrote: Samo podsjecanja radi.![]()
Ozbiljno te pitam, jer vidim da likujes: "haaa, vidite, ima muslimana tamo na 250 mjesto, sila smo".
A to je za objektivne gledaoce, tuzno.
- salik79
#237 Re: Muslimani i Nobel
Bodkin wrote:Georgetown 190salik79 wrote:Pa to sam i ja pitao Sarajcicu.Bodkin wrote:
a odakle da je ovo relevantna lista? texam a&m i UC irvine oko 150? michigen state 170?vanderbilt 180?smijesno
Pogledaj berlinski Humboldtdalje nisam smio ici
Pa Sarajcica uleti s ovom listom kao relevantnom i jos se uvrijedi kada sam je pokusao osporiti.
-
Bodkin
#238 Re: Muslimani i Nobel
mislim da su ove dvije relevantnije
http://www.webometrics.info/en/world
http://www.shanghairanking.com/ARWU2013.html
http://www.webometrics.info/en/world
- salik79
#239 Re: Muslimani i Nobel
Stani malo. Ti jos uvijek tvrdis da je ova lista, koju si nam prezentirala, mjerodavna? Ja nigdje nisam likovao, nego osporavao tvoj izvor i tvoju tvrdnju. Vrati se malo unazad i procitaj nasu prepisku.Sarajcica_88 wrote:Ali, zar tebi nije pomalo tuzno to sto se radujes sto je par univerziteta iz nekoliko islamskih zemalja uopste rangirano? Da je to za muslimane uspjeh? Zar ti to nije dovoljan dokaz koliko islamski svijet zaostaje za zapadom?salik79 wrote: Samo podsjecanja radi.![]()
Ozbiljno te pitam, jer vidim da likujes: "haaa, vidite, ima muslimana tamo na 250 mjesto, sila smo".
A to je za objektivne gledaoce, tuzno.
-
Bodkin
#240 Re: Muslimani i Nobel
mada sam malo procackao, GT je solidno pao. valjda sto stancaju samo kadrove za senat i politiku pa ih ostali ne gotivesalik79 wrote:
Pa Sarajcica uleti s ovom listom kao relevantnom i jos se uvrijedi kada sam je pokusao osporiti.
-
Sarajcica_88
#241 Re: Muslimani i Nobel
Pa da, tvrdim da je prilicno mjerodavna.salik79 wrote:Stani malo. Ti jos uvijek tvrdis da je ova lista, koju si nam prezentirala, mjerodavna? Ja nigdje nisam likovao, nego osporavao tvoj izvor i tvoju tvrdnju. Vrati se malo unazad i procitaj nasu prepisku.
Ali eto ako i dalje ne vjerujes, citaj linkove koje je postavio Bodkin:
ista situacija tamo: totalna, ali totalna dominacija nemuslimana.
Ali eto, ima par Saudijskih Univerziteta tamo negdje oko 150 mjesta...ogrooman uspjeh za vjersku grupu od 1,6 miliarda ljudi
-
theTruePath
#242 Re: Muslimani i Nobel
Muslimani cine 30% svijeta,nemuslimani 70%Sarajcica_88 wrote:Pa da, tvrdim da je prilicno mjerodavna.salik79 wrote:Stani malo. Ti jos uvijek tvrdis da je ova lista, koju si nam prezentirala, mjerodavna? Ja nigdje nisam likovao, nego osporavao tvoj izvor i tvoju tvrdnju. Vrati se malo unazad i procitaj nasu prepisku.
Ali eto, ima par Saudijskih Univerziteta tamo negdje oko 150 mjesta...ogrooman uspjeh za vjersku grupu od 1,6 miliarda ljudi
-
Sarajcica_88
#243 Re: Muslimani i Nobel
Koliki je postotak univerziteta iz islamskog svijeta na ovim listama? Je li 30%? 10%?theTruePath wrote:
Muslimani cine 30% svijeta,nemuslimani 70%
- Nadzornik
#244 Re: Muslimani i Nobel
Stani malo,jesi´l ti bio zadnji u redu kad sam ja odlucio da komentarisem..???salik79 wrote:Stani malo. Da li sam ja postavio ovu listu kao relevantnu?! I uz to jos izjavio: "islamske zemlje - nigdje"?Nadzornik wrote:Aha,istina,da bi se upisao na te univerzitete trebas imati veliku stelu tako da ogroman broj Njemaca,Austrijanaca,Francuza i Engleza cekaju godinam u redu za upis na te univerzitete a u medjuvremenu dok cekaju honorarno se bave kao menadzeri najprestiznijih islamskih hotela(uglednih firmi islamske zemlje i nemaju,inace bi i tu bili menadzeri).salik79 wrote:
Kazem ti, bolja nego masa njemackih univerziteta i SVIH austrijskih. Jel sad ok?
- nasa
#245 Re: Muslimani i Nobel
Dobro, jel' tebi to samo 'nako drago pa, dijelis s nama radost zbog muslimanskih univerziteta ili imas neku teoriju zasto je to tako.Sarajcica_88 wrote:Pa da, tvrdim da je prilicno mjerodavna.salik79 wrote:Stani malo. Ti jos uvijek tvrdis da je ova lista, koju si nam prezentirala, mjerodavna? Ja nigdje nisam likovao, nego osporavao tvoj izvor i tvoju tvrdnju. Vrati se malo unazad i procitaj nasu prepisku.
Inace slozila bih se bez obzira na prethodnu zezanciju o kriterijima
- sinuhe
#246 Re: Muslimani i Nobel
Univerziteti valjda sluze privredi. Sad ne znam kako slavni teheranski univerzitet gura iransku privredu. Ne izgleda mi Iran kao razvijena drzava. U Evropi bi se smjestio 'nako uz Rumuniju.
-
Sarajcica_88
#247 Re: Muslimani i Nobel
Nije mi drago, naprotiv. Ja bih najvise od svih voljela da islamske zemlje napreduju. Ali to je jednostavno nemoguce dok god budu bukvalno slijedili islam. Jer islamske dogme jednostavno nisu stimulativne za drustveni razvoj, cak naprotiv. Destruktivne su, jako.nasa wrote: Dobro, jel' tebi to samo 'nako drago pa, dijelis s nama radost zbog muslislimanskih univerziteta ili imas neku teoriju zasto je to tako.
Eto, to je moj odgovor na pitanje u uvodnom postu. "Zasto smo toliko zaostali"
- nasa
#248 Re: Muslimani i Nobel
Ali to uopce nema veze s islamom, cak je serijatska Saudija rangirana ili siromasni Egipat dok recimo najbogatija zemlja na svijetu Katar nije,Sarajcica_88 wrote:Nije mi drago, naprotiv. Ja bih najvise od svih voljela da islamske zemlje napreduju. Ali to je jednostavno nemoguce dok god budu bukvalno slijedili islam. Jer islamske dogme jednostavno nisu stimulativne za drustveni razvoj, cak naprotiv. Destruktivne su, jako.nasa wrote: Dobro, jel' tebi to samo 'nako drago pa, dijelis s nama radost zbog muslislimanskih univerziteta ili imas neku teoriju zasto je to tako.
moras misljenje argumentirati...
Uzmi dalje UAE, Kuvajt,Maleziju itd. zemlje koje imaju sredstva da uloze u obrazovanje ali ne oni zaposljavaju strance te su sve do jedne prepune americkih i engleskih privatnih skola...
Ne radi se tu o islamu vec o politici koja je pogresna i izgradnji generacija koje doje naftu cijeli zivot i ne vide dalje od svog razmazenog nosa..
Ne mozes ocekivati od Pakistana,Bangledesa itd.pa, cak i BiH da ulaze sredstva koja realno nema s islamom ili bez dok ima onih koji mogu ali to ne cine...
- Optimus Prime
#249 Re: Muslimani i Nobel
Haha, ne mogu vjerovati da se vec dvije stranice raspravljate o univerzitetskoj rang listi.
Pa samo u Harvardu je prosle godine napisano vise naucnih radova nego u svih 17 zemalja arapskog govornog podrucja.
Sto se tice islamskih zemalja samo Turska i Iran imaju odredjeni doprinos kada je naucni rad u pitanju, mada je na globalnom nivou i to prilicno zanemarivo.
Spomenuo bih i Maleziju ali sa obzirom da su i njihovi vodeci naucnici etnicki Kinezi, nema potrebe. Simpotomaticno je to da je prvi univerzitet iz jedne muslimanske zemlje koji je spomenut na onoj rang listi upravo onaj iz Kuala Lumpura gdje nemuslimani cine preko 60% stanovnistva.
Pa samo u Harvardu je prosle godine napisano vise naucnih radova nego u svih 17 zemalja arapskog govornog podrucja.
Sto se tice islamskih zemalja samo Turska i Iran imaju odredjeni doprinos kada je naucni rad u pitanju, mada je na globalnom nivou i to prilicno zanemarivo.
Spomenuo bih i Maleziju ali sa obzirom da su i njihovi vodeci naucnici etnicki Kinezi, nema potrebe. Simpotomaticno je to da je prvi univerzitet iz jedne muslimanske zemlje koji je spomenut na onoj rang listi upravo onaj iz Kuala Lumpura gdje nemuslimani cine preko 60% stanovnistva.
- Nadzornik
#250 Re: Muslimani i Nobel
Sto znaci,nije do nas...???nasa wrote:Ali to uopce nema veze s islamom, cak je serijatska Saudija rangirana ili siromasni Egipat dok recimo najbogatija zemlja na svijetu Katar nije,Sarajcica_88 wrote:Nije mi drago, naprotiv. Ja bih najvise od svih voljela da islamske zemlje napreduju. Ali to je jednostavno nemoguce dok god budu bukvalno slijedili islam. Jer islamske dogme jednostavno nisu stimulativne za drustveni razvoj, cak naprotiv. Destruktivne su, jako.nasa wrote: Dobro, jel' tebi to samo 'nako drago pa, dijelis s nama radost zbog muslislimanskih univerziteta ili imas neku teoriju zasto je to tako.
moras misljenje argumentirati...
Uzmi dalje UAE, Kuvajt,Maleziju itd. zemlje koje imaju sredstva da uloze u obrazovanje ali ne oni zaposljavaju strance te su sve do jedne prepune americkih i engleskih privatnih skola...
Ne radi se tu o islamu vec o politici koja je pogresna i izgradnji generacija koje doje naftu cijeli zivot i ne vide dalje od svog razmazenog nosa..
Ne mozes ocekivati od Pakistana,Bangledesa itd.pa, cak i BiH da ulaze sredstva koja realno nema s islamom ili bez dok ima onih koji mogu ali to ne cine...