Musliman nacionalna pripadnost , musliman vjerska.oglo wrote:sa provog bosnjackog sabora 1993 u sarajevu
Novinari, i domaći i strani, od Isakovića su radoznalo tražili dopunska objašnjenja: primjerice, kakva je razlika kako jezička, tako i stvarna, između Bošnjaka i Bosanaca?
”Bosanac je svako ko je rođen u Bosni i Hercegovini” - odgovorio je Alija Isaković. ”Bošnjak je sinonim za ono što je do sada imenovano riječju Musliman".Tako je na Saboru ime Musliman promovisano u ime Bošnjak. Učinjeno ju to nakon stotinu i petnaest godina - kaže se u usvojenoj Deklaraciji.
Nismo idioti, znamo se izjasniti!
- Havatar
#226 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
-
neki
#227 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Havatar wrote: Molise me kolasinski prvisi,
mevlud nama daj bosanski napisi.
Drugi jezik mi lijepo neznamo,
opet ti
???neki wrote:...ono sto su mu drugi rekli normalno da ce napisati na jeziku kojim on govori... ti da te slovenac nesto pita na ulici na slovenackom, da li bi nama ovdje to isto napisao na slovenackom?
- Havatar
#228 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Pogledaj ko ga je molio , sta ga je molio i koji jedino jezik znajuneki wrote:Havatar wrote: Molise me kolasinski prvisi,
Drugi jezik mi lijepo neznamo,![]()
![]()
opet ti
???neki wrote:...ono sto su mu drugi rekli normalno da ce napisati na jeziku kojim on govori... ti da te slovenac nesto pita na ulici na slovenackom, da li bi nama ovdje to isto napisao na slovenackom?
-
neki
#229 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
i on lijepo mevlud napisa na turskomHavatar wrote:Pogledaj ko ga je molio , sta ga je molio i koji jedino jezik znajuneki wrote:Havatar wrote: Molise me kolasinski prvisi,
Drugi jezik mi lijepo neznamo,![]()
![]()
opet ti
- DoZeN
#230 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Nemam nista protiv izjasnjavanja Bosnjaka kao Bosnjaka,imam problem sto ti i takvi negiraju Srbima u RS da se izjasne kao Srbi,a ne Bosanski Srbi.
Nacionalistima uvjek smeta nacionalizam drugih nacionalista
Nacionalistima uvjek smeta nacionalizam drugih nacionalista
-
Bodkin
#231 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Daj 3 javne licnosti. A ja garantujem da ti ni jednog ne znas ali forum je ovo pa su svi i politicari i automehanicariHavatar wrote: Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .
- cyprus
#232 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Samo naizgled... Jedan nacionalizam hrani drugi nacionalizam... Tako da, svi nacionalisti su braća po rezonovanju i ideologijiDoZeN wrote:Nacionalistima uvjek smeta nacionalizam drugih nacionalista
- dustaban
#233 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Imas li ti oci. Gdje pise da mora?!Havatar wrote:Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .dustaban wrote:Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Naravno i svi oni izvan ove definicije koji se tako svojevoljno opredjele.
©dustaban, 2013, sva prava pridrzana
Cekam bolju definiciju...
- Havatar
#234 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Koje javne licnosti , ja znam primjere iz zivota i na popisu 91 i na popisima u susjednim drzavama je bilo dosta takvih.Bodkin wrote:Daj 3 javne licnosti. A ja garantujem da ti ni jednog ne znas ali forum je ovo pa su svi i politicari i automehanicariHavatar wrote: Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .
- Havatar
#235 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Ja sam ti dao bolju definiciju.dustaban wrote:Imas li ti oci. Gdje pise da mora?!Havatar wrote:Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .dustaban wrote:Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Cekam bolju definiciju...
- dustaban
#236 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Ma sta si ti dao? Ti si pljunuti Tokic, nista ti nije jasno ali te to ne sprecava da se prepires i da druge ubjedjujes.Havatar wrote:Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .dustaban wrote:Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Ja sam ti dao bolju definiciju.
Procitaj pazljivo moju definiciju, koja je, za razliku od tvojih brljotina, KRATKA, JASNA i TACNA !
Last edited by dustaban on 25/09/2013 20:20, edited 1 time in total.
-
ušće
#237 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
@ neki
vrlo mudro i smišljeno proturaš neistine i podvaljivanja
-Sandžak je bio jedinstvena teritorija kada su bošnjaci-muslimani činili ogromnu većinu populacije ...
-Velika većina Bošnjačkog stanovništva u BiH je porijklom iz Sandžačkih krajeva i još pridodaj od Šabaca do Užica , a znaš i zašto ..Isto to ste radili sada na području Istočne Bosne ...
Dakle konretno moja kompletna familija sa očeve i majčine strane je Sanđačkog porijekla koja već Stotinu godina živi na prostorima BiH .Samim tim imam rođačke veze sa one strane Drine ... sad ti i tebi slični"Uhljupi" želite pokazati i dokazati da to nije jedan narod ...Rizikujem ban ali da i tebi i tvojim istomišljenicima jednom za svakda kažem ..ODJEBITE ...
-Vi se izjašnjavajte kako hoćete ali meni ne negirajte moj izbor jer ni je to ne činim ...
vrlo mudro i smišljeno proturaš neistine i podvaljivanja
-Sandžak je bio jedinstvena teritorija kada su bošnjaci-muslimani činili ogromnu većinu populacije ...
-Velika većina Bošnjačkog stanovništva u BiH je porijklom iz Sandžačkih krajeva i još pridodaj od Šabaca do Užica , a znaš i zašto ..Isto to ste radili sada na području Istočne Bosne ...
Dakle konretno moja kompletna familija sa očeve i majčine strane je Sanđačkog porijekla koja već Stotinu godina živi na prostorima BiH .Samim tim imam rođačke veze sa one strane Drine ... sad ti i tebi slični"Uhljupi" želite pokazati i dokazati da to nije jedan narod ...Rizikujem ban ali da i tebi i tvojim istomišljenicima jednom za svakda kažem ..ODJEBITE ...
-Vi se izjašnjavajte kako hoćete ali meni ne negirajte moj izbor jer ni je to ne činim ...
- akcid
#238 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
plain vanilla wrote:da, i na proslom popisu se narod znao izjasniti
tnnt wrote:zanimljivo, zar Muslimanima nije bilo kako tvrde zabranjeno se izjašnjavati kao Bošnjak u Jugoslaviji?
Havatar wrote:Jeste bilo zabranjeno i zato je i vracen taj naziv na Bosnjackom kongresu ....
Ima li neko odgovor?akcid wrote:Kada, od koga i kako je "Bošnjački kongres" stekao mandat da mijenja naziv naroda, definiran ustavnim normama tog vremena?
- Havatar
#239 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Upravo je obrnuta situacija posto je moja kratka , jasna i tacna a tvoja duga , nejasna i netacna.dustaban wrote:Ma sta si ti dao? Ti si pljunuti Tokic, nista ti nije jasno ali te to ne sprecava da se prepires i da druge ubjedjujes.Havatar wrote:Netacno posto i danas ima mnogo Bosnjaka koji su nemuslimani i nigdje ne stoji da Bosnjak mora biti musliman .dustaban wrote:Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Ja sam ti dao bolju definiciju.
Procitaj pazljivo moju definiciju, koja je, za razliku od tvojih brljotina, KRATKA, JASNA i TACNA !
- Havatar
#240 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Njega su sacinjavali svi bosnjacki intelektualciakcid wrote:plain vanilla wrote:da, i na proslom popisu se narod znao izjasnititnnt wrote:zanimljivo, zar Muslimanima nije bilo kako tvrde zabranjeno se izjašnjavati kao Bošnjak u Jugoslaviji?Havatar wrote:Jeste bilo zabranjeno i zato je i vracen taj naziv na Bosnjackom kongresu ....Ima li neko odgovor?akcid wrote:Kada, od koga i kako je "Bošnjački kongres" stekao mandat da mijenja naziv naroda, definiran ustavnim normama tog vremena?
- dustaban
#241 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
VSHavatar wrote:Bosnjaci su svi koji imaju zajednicku historiju, kulturu , tradiciju , jezik , zajednicko sjecanje na zajednicka ucesca u ratovima i zajednicka sjecanja na zrtve
fakat je tvoja definicija krace... pameti! Sjecanje na ovo, sjecanje na ono...dustaban wrote:Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Uostalom, pocujmo sta drugi kazu.
-
Black111
#242 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Pa kakve veze ima sto su intelektualci. Ne mogu oni popišati popis. Moras se izjasniti ti, pa ako hoces Marsovcem i to je tvoje pravo. Ovo sto se napravio da se Muslimani jednostavno preimenuju u Bosnjake je blago receno krsenje ljudskih prava i ne znam ni sam koliko deklaracija o ljudskim pravima... al eto su vam nekako svi na to progledali kroz prste. Jer vi bi trebali imati postotak u vlasti prema popisu iz 91., al nemate po Bosnjacima, vec po Muslimanima.Havatar wrote:Njega su sacinjavali svi bosnjacki intelektualci
-
oglo
#243 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
bosnjacki kongres 1993
Otvarajući zasjedanje Alija Isaković (predsjedavajuci kongresom)je, između ostalog, rekao:”U nekim normalnijim okolnostima bilo bi prirodno da ovakvu odluku donese svenarodni referendum, ali u nemogućnosti da to obavimo, osnovne naše institucije (Preporod, Vijeće Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca, Islamska zajednica i Merhamet) pokrenuli su sazivanje ovog Sabora sa željom da se o ovako krupnim odlukama govori na što je moguće široj osnovi, gdje bi bili zastupljeni predstavnici svih struktura našeg društva i po mogućnosti svih regija”.
Novinari, i domaći i strani, od Isakovića su radoznalo tražili dopunska objašnjenja: primjerice, kakva je razlika kako jezička, tako i stvarna, između Bošnjaka i Bosanaca?
”Bosanac je svako ko je rođen u Bosni i Hercegovini” - odgovorio je Alija Isaković. ”Bošnjak je sinonim za ono što je do sada imenovano riječju Musliman".Tako je na Saboru ime Musliman promovisano u ime Bošnjak. Učinjeno ju to nakon stotinu i petnaest godina - kaže se u usvojenoj Deklaraciji.
Otvarajući zasjedanje Alija Isaković (predsjedavajuci kongresom)je, između ostalog, rekao:”U nekim normalnijim okolnostima bilo bi prirodno da ovakvu odluku donese svenarodni referendum, ali u nemogućnosti da to obavimo, osnovne naše institucije (Preporod, Vijeće Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca, Islamska zajednica i Merhamet) pokrenuli su sazivanje ovog Sabora sa željom da se o ovako krupnim odlukama govori na što je moguće široj osnovi, gdje bi bili zastupljeni predstavnici svih struktura našeg društva i po mogućnosti svih regija”.
Last edited by oglo on 25/09/2013 20:50, edited 2 times in total.
- akcid
#244 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Pa bolan, ne pitam ko je sačinjavao taj Kongres, to znaju svi znaju, pitam odakle im mandat, ko im je dao pravo da mijenjaju naziv naroda, naziv koji je bio ustavna norma?Havatar wrote:Njega su sacinjavali svi bosnjacki intelektualciakcid wrote:Kada, od koga i kako je "Bošnjački kongres" stekao mandat da mijenja naziv naroda, definiran ustavnim normama tog vremena?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#245 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
jesil ti Bosnjak? ako nisi sta se brines sta je kome zajednicko?neki wrote:I sta je od toga zajednicko Bosnjacima u BiH i Bosnjacima u Sandzaku, na Kosovu? historija? kultura? jezik? zajednicka ucesca u ratovima?Havatar wrote:@Dustaban
Bosnjaci su svi koji imaju zajednicku historiju, kulturu , tradiciju , jezik , zajednicko sjecanje na zajednicka ucesca u ratovima i zajednicka sjecanja na zrtve
sta je zajednicko Srbinu na Kosovu i u RS?
ili Hrvatu u Istri i u BiH?
nevjerovatna kampanja se vodi protiv Bosnjaka
niko ne smara Hrvate i Srbe, znaju da njima ne mogu manipulisati
-
ušće
#246 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Ne pravi se mutav i čitaj bar post ispred o onda argumentovano dokaži suprotnoakcid wrote:Pa bolan, ne pitam ko je sačinjavao taj Kongres, to znaju svi znaju, pitam odakle im mandat, ko im je dao pravo da mijenjaju naziv naroda, naziv koji je bio ustavna norma?Havatar wrote:Njega su sacinjavali svi bosnjacki intelektualciakcid wrote:Kada, od koga i kako je "Bošnjački kongres" stekao mandat da mijenja naziv naroda, definiran ustavnim normama tog vremena?
oglo wrote:bosnjacki kongres 1993
Otvarajući zasjedanje Alija Isaković je, između ostalog, rekao:”U nekim normalnijim okolnostima bilo bi prirodno da ovakvu odluku donese svenarodni referendum, ali u nemogućnosti da to obavimo, osnovne naše institucije (Preporod, Vijeće Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca, Islamska zajednica i Merhamet) pokrenuli su sazivanje ovog Sabora sa željom da se o ovako krupnim odlukama govori na što je moguće široj osnovi, gdje bi bili zastupljeni predstavnici svih struktura našeg društva i po mogućnosti svih regija”.
- Havatar
#247 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Pa nego ko ce nego Bosnjacki kongres sastavljen od najistaknutijih Bosnjakaakcid wrote:Pa bolan, ne pitam ko je sačinjavao taj Kongres, to znaju svi znaju, pitam odakle im mandat, ko im je dao pravo da mijenjaju naziv naroda, naziv koji je bio ustavna norma?Havatar wrote:Njega su sacinjavali svi bosnjacki intelektualciakcid wrote:Kada, od koga i kako je "Bošnjački kongres" stekao mandat da mijenja naziv naroda, definiran ustavnim normama tog vremena?
-
Black111
#248 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
strasno.Havatar wrote:Pa nego ko ce nego Bosnjacki kongres sastavljen od najistaknutijih Bosnjakaakcid wrote:
Pa bolan, ne pitam ko je sačinjavao taj Kongres, to znaju svi znaju, pitam odakle im mandat, ko im je dao pravo da mijenjaju naziv naroda, naziv koji je bio ustavna norma?
- Havatar
#249 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Pokusaj opet ovo ti nije bilo duhovito.Black111 wrote:strasno.Havatar wrote:Pa nego ko ce nego Bosnjacki kongres sastavljen od najistaknutijih Bosnjakaakcid wrote:
Pa bolan, ne pitam ko je sačinjavao taj Kongres, to znaju svi znaju, pitam odakle im mandat, ko im je dao pravo da mijenjaju naziv naroda, naziv koji je bio ustavna norma?Pa sta ako vam jednog dana opet promijene ime?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#250 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
budite ono što jeste nemojte biti komleksaši