Nino Raspudić
-
Hafis
#226 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Čovjek je za ''uvezivanje Hrvata u BiH'', a još ne objasni kako se to radi.
- webby-x
#227 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
O kakvom je gubljenju riječ?Skijaš wrote:Ne vidiš ti, šta oni kažu o trajnom gubljenju Stoca i Srebrenice?
Lokalno će imati istu vlast kao i sada.
Gdje je ta promjena?
Skoro svaka država ima manjine, ne vidim tu problem.Homogenizaciju ljudi po tom osnovu vidim kao korak nazad jer je nemoguće "prosijati" ljude i osigurati da u svom "toru" nemaš pripadnike konstitutivnih naroda koje bi svojim rješenjem napravio manjinama.
Dakle, što je loše u etničkim podjelama?
Ti bi na silu trpao neke narode zajedno.
Nisi mi jasan.
Navedi jednu multietničku državu na svijetu koja
funkcionira normalno, a ja ću tebi 100 nacionalnih
"nemoralnih".
- webby-x
#228 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
I mene ovo zanima?Hafis wrote:Čovjek je za ''uvezivanje Hrvata u BiH'', a još ne objasni kako se to radi.
Koliko vidim jedino što ti uvezivači rade jeste
prozivanje tih istih Hrvata klerofašistima, zlim ljudima.
Čudna taktika uvezivanja.
- ultima_palabra
#229 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ok, u pravu si.webby-x wrote:
Ime tvoje države je Bosna i Hercegovina.
Ponavljaj dok ne naučiš.
Dalje, Bosna kao kraljevina, nije imala nikakve Hrvate.
Tada nije uopće bilo etničkog svrstavanja u današnjem obliku.
Isto tako, tada nije bilo ni muslimana.
Države mijenjaju svoj oblike i strukturu stanovništva.
To ti uopće nije nikakv argument.
Ti zapravo govoriš "Hrvati nam trebaju u BiH jer ako ih nema
to nije BiH kakva je bila prije". Kao da su države statične tvorevine.
Inače, zašto ne bi volio živjeti u "Bošnjakistanu" i zašto to
nazivaš tako pogrdno?
Ne govorim ja to samo zbog toga... za mene su to prvo ljudi, pa tek onda ostalo. I ne igra mi se sa ljudskim sudbinama, niti bih tako lako mogao prekrižiti 100.000 ljudi, kao što možete ti, Tuđman, Šušak, Čović, Raspudić...
A za Bošnjakistan, otišli bismo daleko od teme.
- webby-x
#230 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa što ti imaš sa time ako ljudi isele iz BiH?ultima_palabra wrote:Ne govorim ja to samo zbog toga... za mene su to prvo ljudi, pa tek onda ostalo. I ne igra mi se sa ljudskim sudbinama, niti bih tako lako mogao prekrižiti 100.000 ljudi, kao što možete ti, Tuđman, Šušak, Čović, Raspudić...
Valjda idu gdje im je bolje ... ne razumijem?
I zaista misliš da je za iseljavanje Hrvata iz BiH kriv Raspudić?
- armin071
#231 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Par se stvari mora ovdje podebljati:
BiH bar ovakva kakva je danas potpisana je u Daytonu kao rezultat mirovnog sporazuma,
U BiH zive tri konstitutivna naroda i ostali
ne moze se u BiH nista promjeniti bez "JA" od sva tri naroda,
ne moze se nista u FBiH promjeniti bez "JA" od dva naroda,
ne moze PC iz BiH bez "JA" od sva tri naroda,
Znaci za svaku jebenu sitnicu treba "JA" od sva tri naroda, jer da je drugacije BiH bi davno bila jedinstvena (bar prostom vecinom glasova), ali u BiH ne odlucuje vecina.
Takva je kakva je i drugacije vjerovatno nece nikad biti. Puna je paradoksa ali zivi, opstaje i ako bog da opstace i u buducnosti. Nino, Dodik i ostali demagozi mogu prosipati demagogiju svojim narodima jos 50 godina, ali sustinski se nista ne moze promjeniti. Dokle god je na vanjskim granicama ona zuto-plava zastava i dokle god na granicama pise dobro dosli u BiH sve ostalo je prosipanje suplje. Nijedan narod ovakvom BiH nije zadovoljan ali posto ne mozemo da se dogovorimo da nam bude bolje onda ce nam biti onako kako je Dayton napisao. Sva daljnja suplja na ovu temu je bespotrebna jer suplja je bila i ostace samo suplja prica. Nino moze da nastavi prosipati demagogiju, demokratija mu dala to pravo. Da je prava drzava bio bi krivicno gonjen, ali ovako suplja ima svoj auditorij koji "pada" na tu suplju idemo dalje.
BiH bar ovakva kakva je danas potpisana je u Daytonu kao rezultat mirovnog sporazuma,
U BiH zive tri konstitutivna naroda i ostali
ne moze se u BiH nista promjeniti bez "JA" od sva tri naroda,
ne moze se nista u FBiH promjeniti bez "JA" od dva naroda,
ne moze PC iz BiH bez "JA" od sva tri naroda,
Znaci za svaku jebenu sitnicu treba "JA" od sva tri naroda, jer da je drugacije BiH bi davno bila jedinstvena (bar prostom vecinom glasova), ali u BiH ne odlucuje vecina.
Takva je kakva je i drugacije vjerovatno nece nikad biti. Puna je paradoksa ali zivi, opstaje i ako bog da opstace i u buducnosti. Nino, Dodik i ostali demagozi mogu prosipati demagogiju svojim narodima jos 50 godina, ali sustinski se nista ne moze promjeniti. Dokle god je na vanjskim granicama ona zuto-plava zastava i dokle god na granicama pise dobro dosli u BiH sve ostalo je prosipanje suplje. Nijedan narod ovakvom BiH nije zadovoljan ali posto ne mozemo da se dogovorimo da nam bude bolje onda ce nam biti onako kako je Dayton napisao. Sva daljnja suplja na ovu temu je bespotrebna jer suplja je bila i ostace samo suplja prica. Nino moze da nastavi prosipati demagogiju, demokratija mu dala to pravo. Da je prava drzava bio bi krivicno gonjen, ali ovako suplja ima svoj auditorij koji "pada" na tu suplju idemo dalje.
- akcid
#232 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Kakvo bi bilo razgraničenje etničkih teritorija u BiH, prema kojem principu?webby-x wrote:Dakle, što je loše u etničkim podjelama?
Ti bi na silu trpao neke narode zajedno...
Koji prostor bi ostavio stanovništvu BiH koje se ne želi etnički identificirati, kakva prava bi imali?
- webby-x
#233 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa valjda prema etničnom principu ako je tiječ o "razgraničenju etničkih teritorija"?akcid wrote:Kakvo bi bilo razgraničenje etničkih teritorija u BiH, prema kojem principu?webby-x wrote:Dakle, što je loše u etničkim podjelama?
Koji prostor bi ostavio stanovništvu BiH koje se ne želi etnički identificirati, kakva prava bi imali?
Kakva prava sada imaju ti koji se ne žele etnički identificirati?
Je li tebi jasno da manjine imaju veća prava u nacionalim državama regije, nego u BiH?
- ultima_palabra
#234 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa sa njegovim prijedlozima im može biti samo gore.webby-x wrote:Pa što ti imaš sa time ako ljudi isele iz BiH?ultima_palabra wrote:Ne govorim ja to samo zbog toga... za mene su to prvo ljudi, pa tek onda ostalo. I ne igra mi se sa ljudskim sudbinama, niti bih tako lako mogao prekrižiti 100.000 ljudi, kao što možete ti, Tuđman, Šušak, Čović, Raspudić...
Valjda idu gdje im je bolje ... ne razumijem?
I zaista misliš da je za iseljavanje Hrvata iz BiH kriv Raspudić?
Nije kriv, zato što nema moći da išta promijeni.
- webby-x
#235 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Za što bi točno bio pravno gonjen?armin071 wrote:Da je prava drzava bio bi krivicno gonjen, ali ovako suplja ima svoj auditorij koji "pada" na tu suplju idemo dalje.
- akcid
#236 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Prema kojim podacima se kreiraju etnički principi, ako još od '91. nije bilo popisa stanovništva? Ne vjerujem da će neko iskoristiti političko biranje glasova za etničko svrstavanjewebby-x wrote:Pa valjda prema etničnom principu ako je tiječ o "razgraničenju etničkih teritorija"?akcid wrote:Kakvo bi bilo razgraničenje etničkih teritorija u BiH, prema kojem principu?webby-x wrote:Dakle, što je loše u etničkim podjelama?
Kakva prava sada imaju ti koji se ne žele etnički identificirati?
Je li tebi jasno da manjine imaju veća prava u nacionalim državama regije, nego u BiH?
Dakle, ako etnički nesvrstano stanovništvo danas ne ostvaruje Ustavom garantirano pravo, ne treba ga imati ni u etnički dominantnim teritorijama?
Last edited by akcid on 15/09/2013 21:20, edited 1 time in total.
- webby-x
#237 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Kako im je gore, daj mi reci?ultima_palabra wrote:Pa sa njegovim prijedlozima im može biti samo gore. Nije kriv, zato što nema moći da išta promijeni.
Kako je gore Hrvatu koji ode iz Sarajeva u Mostar ili Zagreb?
Evo od moga prijatelja otac odlazi iz Sarajeva u Mostar jer
kaže da ne može više tamo. Sasvim sigurno ne zna ni tko je
Nino Raspudić.
- johntra
#238 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
imaju isto na papiru kao kod nas...ili to želiš reći da su prava Srba u Hrvatskoj na visokom nivou? Ili možda prava Mađara u Vojvodini?webby-x wrote: Je li tebi jasno da manjine imaju veća prava u nacionalim državama regije, nego u BiH?
- webby-x
#239 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Imalo veća prava, kao što ima u nacionalnim državama.akcid wrote:Dakle, ako etnički nesvrstano stanovništvo danas ne ostvaruje Ustavom garantirano pravo, ne treba ga imati ni u etnički dominantnim teritorijama?
Tamo gdje nema etnične borbe vlada građansko uređenje.
Imali bi sva prava kao i većinsko stanovništvo.
- webby-x
#240 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Na višem nivou nego kod nas sasvim sigurno.johntra wrote:imaju isto na papiru kao kod nas...ili to želiš reći da su prava Srba u Hrvatskoj na visokom nivou? Ili možda prava Mađara u Vojvodini?
Kod nas nemaju ni mogućnost da budu članovi Predsjedništva.
Last edited by webby-x on 15/09/2013 21:23, edited 1 time in total.
-
Basvod
#241 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa kakva su prava Srba u Banovicima, Bosnjaka u Sekovicima.johntra wrote:imaju isto na papiru kao kod nas...ili to želiš reći da su prava Srba u Hrvatskoj na visokom nivou? Ili možda prava Mađara u Vojvodini?webby-x wrote: Je li tebi jasno da manjine imaju veća prava u nacionalim državama regije, nego u BiH?
Bolje im je i jednim i drugim u Dubrovniku nego u BiH.
- johntra
#242 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
što će vrlo vjerovatno imati, ali vjerovatno nikad neće biti..kad će Srbin biti predsjednik Hrvatske, Mađar Srbije?webby-x wrote:
Na višem nivou nego kod nas sasvim sigurno.
- ultima_palabra
#243 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
A koji je to razlog da "ne može više tamo"? Sarajevo-Mostar nije baš normalan smjer migracije.webby-x wrote:Kako im je gore, daj mi reci?ultima_palabra wrote:Pa sa njegovim prijedlozima im može biti samo gore. Nije kriv, zato što nema moći da išta promijeni.
Kako je gore Hrvatu koji ode iz Sarajeva u Mostar ili Zagreb?
Evo od moga prijatelja otac odlazi iz Sarajeva u Mostar jer
kaže da ne može više tamo. Sasvim sigurno ne zna ni tko je
Nino Raspudić.
- johntra
#244 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
pričamo o nacionalnim manjinama...koliko znam Srbi i Bošnjaci to nisu u BiH...možda nekad budu, ko zna, kad nam Nele dotjera još Kineza...Basvod wrote: Pa kakva su prava Srba u Banovicima, Bosnjaka u Sekovicima.
Bolje im je i jednim i drugim u Dubrovniku nego u BiH.
- webby-x
#245 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa što bi ti, da netko garantira Romu da će biti Predsjednik?johntra wrote:što će vrlo vjerovatno imati, ali vjerovatno nikad neće biti..kad će Srbin biti predsjednik Hrvatske, Mađar Srbije?
Ne možeš natjerati ljude da glasuju za nekoga.
Bitno je da imaju pravo kandidiranja.
Što bi ti na silu da Mađar bude predsjednik Srbije ili Nijemac Poljske?
- armin071
#246 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
I tu dolazimo do one poznate price Hrvat i "legitimni Hrvat"..... Nije Hrvat iz Sarajeva vrijedan kao Hrvat iz Sirokog Brijega...webby-x wrote:Na višem nivou nego kod nas sasvim sigurno.johntra wrote:imaju isto na papiru kao kod nas...ili to želiš reći da su prava Srba u Hrvatskoj na visokom nivou? Ili možda prava Mađara u Vojvodini?
-
Basvod
#247 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Bosnjak Republike Srpske, Srbin Federacije BiH?johntra wrote:što će vrlo vjerovatno imati, ali vjerovatno nikad neće biti..kad će Srbin biti predsjednik Hrvatske, Mađar Srbije?webby-x wrote:
Na višem nivou nego kod nas sasvim sigurno.
A kao konstitutivni smo.
Vise se Hrvatska bori za prava Srba u Vukovaru nego Bosnjaci za prava Srba u Sarajevu. Bosnjake u Hrvatskoj da ne spominjem. Napravili su drzavu da im svi trebamo skinuti kapu.
- webby-x
#248 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Šta ja znam, kaže da nije to njegovo Sarajevo.ultima_palabra wrote:A koji je to razlog da "ne može više tamo"? Sarajevo-Mostar nije baš normalan smjer migracije.
Takav smjer migracije i jeste čest.
Konjic - Mostar, Sarajevo - Mostar, Srednja Bosna- Mostar ...
- JohnnyS
#249 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
ultima_palabra wrote: A koji je to razlog da "ne može više tamo"? Sarajevo-Mostar nije baš normalan smjer migracije.
Ja prije par godina u četvrtom mjesecu letio sa sarajevskog aerodroma. Sjeo u autobus u Mostaru u kratkim rukavima, prošli Ivan kad ono snijeg... Neka hvala, meni svaki drugi smjer migracije ne bi bio normalan
- akcid
#250 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ako "Nehrvat" u etnički dominantnoj hrvatskoj državi, kakvu ti zagovaraš slijedeći ideologiju izvršilaca ideje HZHB, čiji čelnici sjede u scheweningetskim ćelijama čekajući presude za ratne zločine, ima prava kao i većinsko stanovništvo, onda to više nije etnička - nacionalna država, već klasično "građanska".webby-x wrote:Imalo veća prava, kao što ima u nacionalnim državama.akcid wrote:Dakle, ako etnički nesvrstano stanovništvo danas ne ostvaruje Ustavom garantirano pravo, ne treba ga imati ni u etnički dominantnim teritorijama?
Tamo gdje nema etnične borbe vlada građansko uređenje.
Imali bi sva prava kao i većinsko stanovništvo.
Znaš li ti uopće šta zagovaraš, šta želiš?