Izgleda da ni tebe Đorđe Balašević nije ničemu naučiosheilak wrote:pa, čitajući većinu stavova na forumu, kada se radi o ovoj i sl. tematici, mislim da bi to bilo i najbolje, barem za ženu.Obuca9 wrote:
Zašto onda jednsotavno ne zadrže svoje prezime, svoj identitet, svoju samostalnost, te žive u vanbračnoj zajednici? Šo će im papir i prsten, samo ih vežu za nekog muškarca i otežavaju razvod, a i brate škodi njihovoj samostalnosti.
Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
-
Jay Gatsby
#226 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
- sheilak
#227 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
gay jatsby...ti šuti.

- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#228 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ja teskih zena na ovom forumu... Uhhhh
-
Jay Gatsby
#229 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
sheilak wrote:gay jatsby...ti šuti.![]()
-
mujke82
#230 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Žena ne smije uzeti prezime svoga muža
Autor: el-Ladžnah ad-Dâ’imah
Izvor: el-Fatâwâ al-Qajjimah lil-Usrah el-Muslimah, strana 70
Pitanje:
U nekim muslimanskim zemljama je postao običaj da žena uzme ime ili nadimak svoga muža. Da li na primjer žena koja se zove Zajnab koja se uda za Zajda smije promijeniti svoje prezime u Zajnab Zajd ili da li to spada u zapadnjački običaj koji se mora izbjegavati?
Odgovor:
Čovjeku nije dozvoljeno da se pripisuje bilo kome drugom osim svome ocu. Allâh تعالى je rekao:
ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ
”Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allâha ispravnije!” 33:5
Pomenuta je teška prijetnja onome ko se pripisuje nekom drugom osim svome ocu.
Na osnovu ovoga nije dozvoljeno ženi da se pripisuje svome mužu, što rade nevjernici i muslimani koji ih oponašaju.
Alhamdulillah, kako je to islam rijjesio cujem i pokoravam se
Pitanje:
U nekim muslimanskim zemljama je postao običaj da žena uzme ime ili nadimak svoga muža. Da li na primjer žena koja se zove Zajnab koja se uda za Zajda smije promijeniti svoje prezime u Zajnab Zajd ili da li to spada u zapadnjački običaj koji se mora izbjegavati?
Odgovor:
Čovjeku nije dozvoljeno da se pripisuje bilo kome drugom osim svome ocu. Allâh تعالى je rekao:
Na osnovu ovoga nije dozvoljeno ženi da se pripisuje svome mužu, što rade nevjernici i muslimani koji ih oponašaju.
Alhamdulillah, kako je to islam rijjesio cujem i pokoravam se
- Alhemicarkaa
#231 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Koja tradicija je starija, islamska, ili bosanska

- sheilak
#232 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Alhemicarkaa wrote:Koja tradicija je starija, islamska, ili bosanska![]()
-
Jay Gatsby
#233 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Kad bi čovjek teme na ovom podforumu međusobno ukrstio, uočio bi barem četverostruke standarde i pojedinačna mišljenja koja se toliko razlikuju od teme do teme da se pitaš koliko osoba ima pod jednim nickom 
-
dresdener78
#234 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
U Mađarskoj žene nakon braka su često mijenjale i svoje ime odnosno preuzimale su ime supruga! Prije 20 godina je ovo još bilo sasvim obično, danas je ovaj običaj sve rijeđi.
Naprimjer žena koja se udaje za Istvána Molnára preuzela je ne samo prezime nego i ime supruga sa sufiksom "-né" koji znači "-eva, -ova".
Mađari pišu i navode prvo prezime pa tek ime, dakle Bosanac bi na mađarski način rekao "zovem se Begović Mujo", oni kažu "Molnár István vagyok". I supruga Molnára Istvána se u braku zvala Molnár Istvánné. Meni se ovo čini malo šovinističko ali tako je bilo...
Naprimjer žena koja se udaje za Istvána Molnára preuzela je ne samo prezime nego i ime supruga sa sufiksom "-né" koji znači "-eva, -ova".
Mađari pišu i navode prvo prezime pa tek ime, dakle Bosanac bi na mađarski način rekao "zovem se Begović Mujo", oni kažu "Molnár István vagyok". I supruga Molnára Istvána se u braku zvala Molnár Istvánné. Meni se ovo čini malo šovinističko ali tako je bilo...
- sheilak
#235 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
@dresdener
Molnar je dakle madjarsko prezime?
da znam.
znači, kod nas bi bilo nešto u stilu neka tamo...muje begovića?
pa, jeste malo čudno.
Molnar je dakle madjarsko prezime?
znači, kod nas bi bilo nešto u stilu neka tamo...muje begovića?
-
mali_balon
#236 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Mujova cccccccsheilak wrote:@dresdener
Molnar je dakle madjarsko prezime?da znam.
znači, kod nas bi bilo nešto u stilu neka tamo...muje begovića?pa, jeste malo čudno.
- MedenoSrce
#237 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Mujovica se koristilo
- insomnia78
#238 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Boga ti hamidovce kako se ono u tebe co'ek zove?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
mali_balon
#239 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ja znam da je moja nana neke zene zvala, ne znam kako da to kazem, npr cojk Meho a zena mu je Mehinica, ovako nekako.
- sheilak
#240 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
da, moja pranana...dedinica je zvali. ali prije nekih 50ak godina.mali_balon wrote:Ja znam da je moja nana neke zene zvala, ne znam kako da to kazem, npr cojk Meho a zena mu je Mehinica, ovako nekako.
-
dresdener78
#241 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Baš takosheilak wrote:@dresdener
Molnar je dakle madjarsko prezime?da znam.
znači, kod nas bi bilo nešto u stilu neka tamo...muje begovića?pa, jeste malo čudno.
- uglavnomja
#242 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
ne znam kako je sad, ali prije nekoliko decenija zene u americi nisu prestvaljane kao jane smith nego kao gospodja john smith-a, dakle nije postojala kao jedinka, nego samo kao muzevo vlasnistvo.
-
Jay Gatsby
#243 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Jedna od (pouzdanih?) anketa kaže sljedeće:uglavnomja wrote:ne znam kako je sad, ali prije nekoliko decenija zene u americi nisu prestvaljane kao jane smith nego kao gospodja john smith-a, dakle nije postojala kao jedinka, nego samo kao muzevo vlasnistvo.
Recent studies have shown that the number of women taking their husbands' last name after marriage is on the rise. A new survey of Facebook users hints at just how many women are choosing to give up their maiden names.
In partnership with The Daily Beast, Facebook looked at the names of 14 million married females, ranging in age from 20 to 79 who are currently active on Facebook and married in the United States, according to a report on The Daily Beast Thursday. Facebook determined that of that group, 65 percent of women in their 20s and 30s changed their names.
Even more women in their their 40s, 50s, and 60s changed their names -- 68 percent, 75 percent and 80 percent, respectively.
The study did not account for women who changed their names on Facebook but not legally, and vice versa.
A longitudinal study published in 2009 found a decline in women keeping their maiden names, starting in the 1990s. In a recent survey by HuffPost Weddings and YouGov, 61 percent of people surveyed said that women should take their husbands' name.
- JThomas
#244 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
pa danas je bitnije hoće li na fejsbuku promijeniti, nego stvarno, ko će ti dokumente provjeravati...

-
mujke82
#245 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
elma89_ wrote:Neko spomenu islam,nije tacno da je zabranjeno u islamu uzeti muzevo prezime,mozes ako hoces.Ne postoji pravilo
Ja necu uzeti njegovo prezime
Pitanje:
Odgovor:
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#246 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ja znam zenu koja je velika vjernica, hadzinica, i ona i muz i djeca su posveceni vjeri 100%, ali ona brate fino nosi muzevo prezime.
Haman pa nije smjela
Haman pa nije smjela
- zagortenej
#247 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
izgleda da nije dovoljno velikaladyblue18 wrote:Ja znam zenu koja je velika vjernica, hadzinica, i ona i muz i djeca su posveceni vjeri 100%, ali ona brate fino nosi muzevo prezime.
Haman pa nije smjela
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#248 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Jah.
Nisi uspio u zivotu dok forumasi ne ocijene koliki si vjernik i kakav si covjek.
Nisi uspio u zivotu dok forumasi ne ocijene koliki si vjernik i kakav si covjek.
- ultima_palabra
#249 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Svaki ste živi hadis izobličilimujke82 wrote:elma89_ wrote:Neko spomenu islam,nije tacno da je zabranjeno u islamu uzeti muzevo prezime,mozes ako hoces.Ne postoji pravilo
Ja necu uzeti njegovo prezime
Pitanje:
Odgovor:
Ali šta je zdrav razum naspram tumačenja el-Ladžnaha neštonešto...
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#250 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?
Ja brate platio advokata da mi hitno izmjeni prezime i sad mi pise, te da podvucem da sam jako ponosan sam na svoju umjetnost i duhovitost, Hitchcock-Bonaparte
Na granici gledaju li gledjau