Evo na šta sam mislio kada kažem "zapadni model"..... U naprednim tj. zapadnim zemljama su prava ( i obaveze) svih građana tih država jednaka ( bar na papiru i u zakonu, pa zato tamo ipak bude belaj kad bilo ko koga na bilo kojog pripadničkoj osnovi diskriminiše...ne uvijek ali više nego na Balkanu) i ne postoji legislativna ili ustavna protekcija određenih etnija ( obično domicilnih) u odnosu na druge ( doseljeničke) etnije... A ta prava, koja su jednaka za sve državljane/građane jedne zapadne države, su zasnovana na državljanstvu a ne na etničkoj pripadnosti, jer da je i kod njih ko kod nas onda bi u Americi postojao ustav u kojem stoji: "....Anglo-Sasi, Irci, i Afrikanci, kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima ( tj. nacionalnim manjinama Talijanima, Grcima, Poljacima, itd itd)..."
Isto tako i kod Švicaraca bi u ustavu stajalo "Mi , Njemci, Francuzi i Talijani" a ne "MI Švicarci", kako sad stoji....
Eto, to je taj famozni" zapadni" model... e sad svugdje u praksi ima kršenja zakona i pravila,pa tako i na zapadu, ali oni tamo ipak imaju funkcionalne mehanizme da zaštite jednog Marokanca u Parizu od dikriminacije jednog "bijelog" Francuza.... ali to su i dalje kršenja a ne pravila i zakon.....
Pitao sam BAvarca, evo nakon tvog posta, da li je NJemac, i odgovor je bio: " A šta bih drugo bio'" Ne sporim regionalne identitete, naravno, ali, razlika između balkanskih i zapadnih identitet je u tome što kod njih ti identite ( kao ni sami stanovnici) nisu u tolikom antagonizmu jedni s drugima, a pogotovo sa identitetom po linij državljanstva....
A glede Marokanaca,Alziraca i Kuvjacana , "zapadni model " se ne odsni na njih iz prostog razloga-oni nisu "zapad"....
Naravno ja ne kažem d ai kod nas treba ukinuti etnokratiju iz Ustava i zamijeniti pojmove Bošnjak, Srbin Hrvat sa riječi "Bosanci i Hercegovci" jer jednostavno koliko vidim većina ljudi ovdje to ne želi, što je i shvatljivo jer su Bošnjaci zaista stradali toliko da ne mgu sebi dizvoliti luksuz zamjene svog, bošnjačkog identite sa nekim zajedničkim, mada bi, očigledno, i taj zajednički, tzv. bosanski identitet mogli graditi samo sa tzv "Ostalima" ( tj. nekonstitutivnim etnijama, miješanim brakovima i ljudima koji se ne izjašnjavaju po etničkoj liji), a reijtko kojim bsoanskim Srbinom ili bosanskim Hrvatom, koliko ja vidim...
Dakle ono gore navodim kao primjer tog nekog nazovi zapadnog modela identiteta, koji je drugačiji od ovih balkanskih, čisto da navedem da je balkanski model takav ne zato što je on najidealnije rješenje uređenja društva nego zato što na Balkanu još uvijek nisu završeni procesi zaštite vitalnih nacionalnih ( tj. etničkih) interesa......
Al to je već posebna tema pa nemoramo dalje u tom smjeru što se mene tiče....
occam
Sliver wrote:ulciscorr wrote:ocammog wrote:Št se mene tiče, i ta "matica" nije apsolutna kategorija, jer da jeste, kako objašnjavač činjenicu da Obama ne smatra Afriku svojom mativcom, nego Ameriku,
To je njegov izbor. Kako ti to nije jasno? Je li Obami treba dozvola od nekog kako ce da se izjasni i koja ce zemlja da mu bude bliza srcu?
kao što niti jedan Švicarac ( provjerio sam) koji u kući govori Njemački ne smata Njemačku svojom maticom već Švicarsku, i za sebe ne kaže da je Njemac već Švicarac.
Opet njegov izbor. Ako kaze da je Svicarac, Svicarac je. Sta tebi nije jasno covjece... ?
Naravno, je ne propagiram zapadni model ovdje kod nas jer to trenutno možda nije izvofivo iz mnogo razloga, ali dugoročno gledano, taj model mi se nekako uvijek činio funkcionalnijim i civilizovanijim od ovog etnocentričnog.
Ma vidim ja sta ti radis... ti si jedan obicni jugo-trol koji propagira ideju "Bosanaca i Hercegovaca" i kao svaki Bosanac i Hercegovac" a.k.a. Jugosloven napadas Bosnjake... jer smo mi Bosnjaci vama komunjaram trn u oku.
Ali nastavi sa glumom...
Ne kontam kakav zapadni model!? pitaj Bavarca ili Svabu jesu li oni Nijemci, pa ces se bas iznenaditi oko tog zapadnog modela, sta god on bio. Cuj zapadni model, pa pitaj Marokanca, Alzirca, Kuvajcanina itd jesu li oni Marokanci, Alzirci, Kuvajcani, pa naravno da ce reci da jesu, ali ih i pitaj jesu li Arapi, naravno da ce ti reci da jesu i to bez obzira na religiju, jer ih ima vise.