Ja mislim dok je Bosne bit ce i BosnjakaPisistratus wrote:Ja se slažem s tobom, ali nestat ćemo i ovako. Što iseljavanjem, što bijelom kugom. I to rapidno.TheMule wrote:
Bilo kakav "dogovor" gdje bi se Hrvati/Srbi priblizili svom cilju ocjepljenju, a mi udaljili od svog cilja cjelovite, bi mogo biti koban za 50 godina. Mislim na potpuno nestajanje Bosnjaka.
Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
-
TheMule
#226 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
- fatamorgana
#227 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
To je nama naša borba dala da imamo Alju za maršala ....sarajlija_ba wrote:Hrvati samo utvrđuju pazar.TheMule wrote: Slazem se s tobom.
Mislim da Hrvati nemaju sta vise traziti, jer su odlicno zasticeni samim tim sto su konstitutivni (kad se uzme u ubzir da su realno manjina sa 12%).
Da se ne zezamo, prica o ugrozenosti Hrvata je izgovor za treci i podjelu jel tako?
Kontrolišu 27% BiH a njih je 12%.
S druge strane nas je 54% a kontrolišemo 23% teritorije.
To hrvati nikad ne spominju
- So What!
#228 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
I'm gonna say one thing: MontenegroRomanija wrote:Daj ba ukljuci loma mozak. Da ste krscanski, to bi predpostavljalo da ste katolici ili ortodoksni, onda ne bi ste bili Bosnjaci, i velika je vjerovatnoca ne bi bilio Bosne i Hercegovine sem kao dva geografska pojma.theTruePath wrote:Da smo krscanski ,dal bi danas bili u boljoj situaciji? T.j dal bi bas Evropa vise pazila? Ili je problem druge prirode ?
-
TheMule
#229 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Bil se mjenjo s njima ili Srbima?sarajlija_ba wrote:Hrvati samo utvrđuju pazar.TheMule wrote: Slazem se s tobom.
Mislim da Hrvati nemaju sta vise traziti, jer su odlicno zasticeni samim tim sto su konstitutivni (kad se uzme u ubzir da su realno manjina sa 12%).
Da se ne zezamo, prica o ugrozenosti Hrvata je izgovor za treci i podjelu jel tako?
-
Mina_88
#230 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Dakle ti argumentujes iz ove perspektive? Da ce Bosnjaci svakako nestati pa bolje prije neko kasnije?Pisistratus wrote:
Ja se slažem s tobom, ali nestat ćemo i ovako. Što iseljavanjem, što bijelom kugom. I to rapidno
A nisi odgovorio covjeku prije par stranica na pitanje - govoris o nezaposlenosti i drustvenim problemima koje imamo u BiH...kako ce oni nestati ako pristajemo na treci entitet? Bez suplje, konkretno kako ce se ekonomska situacija u ovoj zemlji poboljsati ako budemo imali 3 entiteta umjesto 2?
- sarajlija_ba
#231 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Ne bih se mijenjao ni sa jednima a ni sa drugima.TheMule wrote:Bil se mjenjo s njima ili Srbima?sarajlija_ba wrote:Hrvati samo utvrđuju pazar.TheMule wrote: Slazem se s tobom.
Srbi i Hrvati sami od sebe prave strance u ovoj zemlji.
Njihova politika ih je ubjedila da je BiH prolazna faza u njihovom životu i da to nije njihova domovina.
Međutim, Bosna je preživjela i ispratila i veće dušmane pa će i ove.
Svanuće dan kad ćemo i jedne i druge imati u BiH samo u tragovima i u TV emisijama poput vremeplova.
Svaka država pripadne na kraju onome ko je istinski voli i to je staro pravilo.
-
TheMule
#232 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Samo Sarajevo je vrijednije od onih 27%.sarajlija_ba wrote:Ne bih se mijenjao ni sa jednima a ni sa drugima.TheMule wrote:[Bil se mjenjo s njima ili Srbima?
Njihova politika ih je ubjedila da je BiH prolazna faza u njihovom životu i da to nije njihova domovina.
Svanuće dan kad ćemo i jedne i druge imati u BiH samo u tragovima i u TV emisijama poput vremeplova.
Svaka država pripadne na kraju onome ko je istinski voli i to je staro pravilo.
Mislim da je brojanje kvadrature previse simplisticno, pogotovo za 21 stoljece. A i ovih "24%" je samo prividno i kao sto ti rece - privremeno.
- Pisistratus
#233 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Pa politicka stabilnost i dogovor je kljuc za svaki ekonomski napredak. To valjda zdravim razumom mozes zakljuciti?Ja nimad nisam spomenuo treci entitet. Citajte bolje.Mina_88 wrote:Dakle ti argumentujes iz ove perspektive? Da ce Bosnjaci svakako nestati pa bolje prije neko kasnije?Pisistratus wrote:
Ja se slažem s tobom, ali nestat ćemo i ovako. Što iseljavanjem, što bijelom kugom. I to rapidno
A nisi odgovorio covjeku prije par stranica na pitanje - govoris o nezaposlenosti i drustvenim problemima koje imamo u BiH...kako ce oni nestati ako pristajemo na treci entitet? Bez suplje, konkretno kako ce se ekonomska situacija u ovoj zemlji poboljsati ako budemo imali 3 entiteta umjesto 2?
- sarajlija_ba
#234 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
A skim da se Bošnjaci dogovore ?Pisistratus wrote:Pa politicka stabilnost i dogovor je kljuc za svaki ekonomski napredak. To valjda zdravim razumom mozes zakljuciti?Ja nimad nisam spomenuo treci entitet. Citajte bolje.Mina_88 wrote:Dakle ti argumentujes iz ove perspektive? Da ce Bosnjaci svakako nestati pa bolje prije neko kasnije?Pisistratus wrote:
-
tesanj
#235 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
O kakvoj ti politickoj stabilnosti sa ovako nakaradnim ustavom? I dobro pitanje skim dogovor?
-
chupacabra
#236 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Kvalitet je uvijek bio vazniji od kvantiteta. Sta vrijedi teritorija, ako je beskorisna. Dobar primjer vam je USA, gdje "rednecks", to jest bijelci rasisti kontrolisu 85% njene teritorije (citav jug, zapad i dio centra), a ipak je crnac predsjednik, jer demokrate ili liberali kontrolisu ono sto je vazno, a to je LA, NY, Chicago, Seattle i ostale vece gradove, gdje je civilizacija. Ostalo je prdimahovina na nivou srednjeg vijeka kao recimo Bratunac danas u BiH. Slicno je sa Bosnom, gdje ovi neandertalci sto pozivaju na nove genocide imaju 51% teritorije, koja je vecinski beskorisna, ili oni ne znaju svakako sta ce sa njom. Urbani centri su motor svake drzave i to je ono sto cini jednu drzavu. Sad sto Mile ima cijelo prostranstvo Romanije, to mu nista ne znaci, jer sjeca i prodavanje sume na crno je ogranicena rabota. Da ne govorim o Istocnoj Hercegovini ili slicnim teritorijama, koje ni nemaju perspektivu. U RS-u je jedino perspektivna Banjalucka regija. Bosna je mala zemlja, a cine je par centara koje svakako kontrolisu Bosnjaci. Srbi i Hrvati su odlucili biti dijaspora u svojoj zemlji i to je njihov izbor. Koliko je to dobro za njih, vidjecemo, taman i da kontrolisu 90% teritorije. Srbi su se olako odrekli Sarajeva u fazi povratka i to im je bila kardinalna greska.TheMule wrote:Samo Sarajevo je vrijednije od onih 27%.sarajlija_ba wrote:Ne bih se mijenjao ni sa jednima a ni sa drugima.TheMule wrote:[Bil se mjenjo s njima ili Srbima?
Svaka država pripadne na kraju onome ko je istinski voli i to je staro pravilo.![]()
Mislim da je brojanje kvadrature previse simplisticno, pogotovo za 21 stoljece. A i ovih "24%" je samo prividno i kao sto ti rece - privremeno.
-
iz zadnje klupe
#237 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Joj padobranaca, zagade svaku temu
Prvo, po meni zvati Mehmed pašu sokolovića Bošnjakom samo zato što je bio musliman je krucijalna greška iz više razloga
Mehmed paša Sokolović je iz okoline Rudog, koji je bio dio donjeg Podrinja, vjekovnog pravoslavnog i srpskog područja koje je bosanski kralj osvojio nekih 50 godina prije dolaska Turaka, znači on ni po čemu nije bio Bošnjak
E sad što ima je realno bilo Brankovića Sokolovića pravoslavaca koji su prešli u islam, zar zbog njih čitav bošnjački narod mora trpiti srpske gluposti o srpskom porijeklu ?
ZAŠTO VEĆINA DANAŠNJIH BOŠNJAKA NEMA SRPSKO PORIJEKLO?
Tamo gdje danas u većini žive Bošnjaci (tuzlanski kraj, zenički kraj, bihački kraj, NIKAD NIKAD U ISTORIJI PRAVOSLAVCI NISU ČINILI ČAK NI ČETVRTINU STANOVNIŠTVA A KAMOLI VEĆINU !!!)
U prvim stoljećima kada se odvijao i gro islamizacije pravoslavci su bila vjerska skupina koje je ubjedljivo najmanje prelazila na islam iz razloga jake organizacije SPC, povlaštenog položaja u odnosu na katolike itd.
Poturčeni pravolsavci nisu bili masovna pojava, recite mi jedno čisto pravoslavno mjesto koje se kompletnio poturčilo, sve je to bilo na pojedinačnoj bazi, dok za staru Bosnu znamo za masovno poturčavanje kompletnih katoličkih naselja oko Zenice, Visokog, Jajca, Usore, Soli itd.
Ali oni su bili katolici, ne osvješteni Hrvati, pa se opet vraćam na onu moju tezu da nisam siguran da bi danas Bošnjaco bili Hrvati da nije bilo Turaka.
I kao što jedan reče Srbima , zahvalite Erdoganu što vas naseli, da Turaka ne bi, Banja luku bi vidjeli samo kao Turisti ?
Prvo, po meni zvati Mehmed pašu sokolovića Bošnjakom samo zato što je bio musliman je krucijalna greška iz više razloga
Mehmed paša Sokolović je iz okoline Rudog, koji je bio dio donjeg Podrinja, vjekovnog pravoslavnog i srpskog područja koje je bosanski kralj osvojio nekih 50 godina prije dolaska Turaka, znači on ni po čemu nije bio Bošnjak
E sad što ima je realno bilo Brankovića Sokolovića pravoslavaca koji su prešli u islam, zar zbog njih čitav bošnjački narod mora trpiti srpske gluposti o srpskom porijeklu ?
ZAŠTO VEĆINA DANAŠNJIH BOŠNJAKA NEMA SRPSKO PORIJEKLO?
Tamo gdje danas u većini žive Bošnjaci (tuzlanski kraj, zenički kraj, bihački kraj, NIKAD NIKAD U ISTORIJI PRAVOSLAVCI NISU ČINILI ČAK NI ČETVRTINU STANOVNIŠTVA A KAMOLI VEĆINU !!!)
U prvim stoljećima kada se odvijao i gro islamizacije pravoslavci su bila vjerska skupina koje je ubjedljivo najmanje prelazila na islam iz razloga jake organizacije SPC, povlaštenog položaja u odnosu na katolike itd.
Poturčeni pravolsavci nisu bili masovna pojava, recite mi jedno čisto pravoslavno mjesto koje se kompletnio poturčilo, sve je to bilo na pojedinačnoj bazi, dok za staru Bosnu znamo za masovno poturčavanje kompletnih katoličkih naselja oko Zenice, Visokog, Jajca, Usore, Soli itd.
Ali oni su bili katolici, ne osvješteni Hrvati, pa se opet vraćam na onu moju tezu da nisam siguran da bi danas Bošnjaco bili Hrvati da nije bilo Turaka.
I kao što jedan reče Srbima , zahvalite Erdoganu što vas naseli, da Turaka ne bi, Banja luku bi vidjeli samo kao Turisti ?
- Pisistratus
#238 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
sarajlija_ba wrote:A skim da se Bošnjaci dogovore ?Mina_88 wrote:Pa politicka stabilnost i dogovor je kljuc za svaki ekonomski napredak. To valjda zdravim razumom mozes zakljuciti?Ja nimad nisam spomenuo treci entitet. Citajte bolje.Pisistratus wrote:
Dakle ti argumentujes iz ove perspektive? Da ce Bosnjaci svakako nestati pa bolje prije neko kasnije?
Govorili smo o reformi Federacije, a nakon iste i mogućoj reformi BiH. Kao što rekoh prvo Bošnjaci moraju da se dogovore između sebe, pa onda s druga dva konstitutivna naroda. Ja mislim da ovdje ljudi prave grešku kada se govori o pukim brojevima. U historiji postoje tri tipa da kažemo života, bivstvovanja naroda, a to su; koegzistencija, dominacija i asimilacija. Ako se oslanjamo samo na brojčanu nadmoć onda mi tražimo dominaciju, a svi previđamo činjenicu da nema promjene ustava bez pristanka druga dva naroda, bez obzira na njihovu brojčanu inferiornost. A Ustav ovakav kakav je ne odgovara nikom, osim vladajućim oligarsima, htjeli mi to priznati ili ne.
-
RATM56
#239 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Ha joj kakve lijepe želje i nadanja, sve po kanonima antifašizma i multikulturalnosti Bosnesarajlija_ba wrote: Svanuće dan kad ćemo i jedne i druge imati u BiH samo u tragovima i u TV emisijama poput vremeplova.
- Pisistratus
#240 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
iz zadnje klupe wrote:Joj padobranaca, zagade svaku temu![]()
Po meni, zvati bilo koga, bilo kakvim modernim nacionalnim imenom u vremenu Srednjeg Vijeka, humanizma i renesanse, pa sve do XVIII st. na ovim prostorima je čista besmislica. U feudalnom društvu(a i srednjovjekovna društva ovdje su bila feudalna, kao i otomansko), imena naroda su se koristila isključivo za regionalnu pripadnost, a njihov identitet je bio određen s dva ključna faktora; vjerom i staleškom pripadnošću. Stoga, Mehmed - paša nit' je bio Srbin, nit' je bio Bošnjak, nego čovjek iz Istočne Bosne, koji je prihvatio osmanski identitet, povlašteni položaj i islamsku vjeru i koji je čitav svoj vijek posvetio dobrobiti Carstva i sultana. Ništa dalje od toga nije istina.
- ljetna kiša
#241 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Ne, bio je Eskim.Pisistratus wrote:Mehmed - paša nit' je bio Srbin, nit' je bio Bošnjak, nego čovjek iz Istočne Bosne, koji je prihvatio osmanski identitet, povlašteni položaj i islamsku vjeru i koji je čitav svoj vijek posvetio dobrobiti Carstva i sultana. Ništa dalje od toga nije istina.
Svako li pametuje o istoriji...
-
nekaneka
#242 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
beoma zanimljivo pisanje,,,ali kao sto mesa rece,,mi se branimo mrznjom,,probudite se ljudi,,prodjite cijelom bih pogledajte realjno stanje izadjite malo iz trougla zvani..sarajevo,zenica,tuzla,,,ne morate vi ubjedjivati srbe i hrvate da ste bosnjaci,ubijedite svoj narod,bavim se trgobvinom i stalno boravim i u sarajevu i zenici i u tuzli,i jos nikad ali bas nikad nisam cuo da se dva muslimana izmedju sebe u prici nazovu bosnjacima,,sta vise svi kazu mi muslimani i vi srbi,,energiju koju usmjeravate da dokazete nesto srbima preusmjerite objasniti svom narodu,,
-
nekaneka
#243 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
ma bio je japanac,a mozda urgvajac veliko je pitanje,,hahahaahaahhahahah,,et cijeli svijet ga naziva srbinom,ispravi englesku vikopediju,tursku,njemacku i td,ljetna kiša wrote:Ne, bio je Eskim.Pisistratus wrote:Mehmed - paša nit' je bio Srbin, nit' je bio Bošnjak, nego čovjek iz Istočne Bosne, koji je prihvatio osmanski identitet, povlašteni položaj i islamsku vjeru i koji je čitav svoj vijek posvetio dobrobiti Carstva i sultana. Ništa dalje od toga nije istina.![]()
Svako li pametuje o istoriji...
- Paranoid
#244 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Gdje si ti to bio jbt u diznilendu?... Bošnjaci se izmedju zovu imenom/nadimkom ili kažu jednostavno kolega, jarane, prijatelju, druže itd.. Pa i tebe da susretne i da posluje s tobom iako možeš biti i papak (ipak) nazvao bih te druže, prijatelju itd.. ali NIKAD srbine...jer zaboli me qrac šta si po nacionalnosti !nekaneka wrote:beoma zanimljivo pisanje,,,ali kao sto mesa rece,,mi se branimo mrznjom,,probudite se ljudi,,prodjite cijelom bih pogledajte realjno stanje izadjite malo iz trougla zvani..sarajevo,zenica,tuzla,,,ne morate vi ubjedjivati srbe i hrvate da ste bosnjaci,ubijedite svoj narod,bavim se trgobvinom i stalno boravim i u sarajevu i zenici i u tuzli,i jos nikad ali bas nikad nisam cuo da se dva muslimana izmedju sebe u prici nazovu bosnjacima,,sta vise svi kazu mi muslimani i vi srbi,,energiju koju usmjeravate da dokazete nesto srbima preusmjerite objasniti svom narodu,,
Kontaš...
Last edited by Paranoid on 23/08/2013 10:23, edited 1 time in total.
-
nekaneka
#245 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
Makarije Sokolović (srp. ćir. Макарије Соколовић) je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijarhija 1557. godine. S trona se povukao 1571., a umro 1574. godine.
Njegov brat bio je turski veliki vezir Mehmed-paša Sokolović koji je zaslužan za obnavljanje Pećke patrijarhije. Prije toga, ovaj prostor je bio pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Međutim nisu svi prihvatili ovakvo stanje, pogotovo metropolit smederevski Pavle koji je težio samostalnom upravljanju srpskom crkvom. Obnavljanje Pećke patrijarhije 1557. imalo je za cilj riješiti stanje raskola i stabilizirati unutrašnje stanje Otomanskog carstva.....................................................................................................................a osnovno pravilo srpske pravoslavne crkve je da patrijah spc mora biti srpskog roda,,znaci nikad patrijar spc ne moze biti pravoslac rus,rom,bugar,rumun,ukrajinac..vec iskljucivo srbin pravoslavac,,,eto toliko o mehmed pasi solovicu rodjenom 1575 god,,
Njegov brat bio je turski veliki vezir Mehmed-paša Sokolović koji je zaslužan za obnavljanje Pećke patrijarhije. Prije toga, ovaj prostor je bio pod upravom Ohridske arhiepiskopije. Međutim nisu svi prihvatili ovakvo stanje, pogotovo metropolit smederevski Pavle koji je težio samostalnom upravljanju srpskom crkvom. Obnavljanje Pećke patrijarhije 1557. imalo je za cilj riješiti stanje raskola i stabilizirati unutrašnje stanje Otomanskog carstva.....................................................................................................................a osnovno pravilo srpske pravoslavne crkve je da patrijah spc mora biti srpskog roda,,znaci nikad patrijar spc ne moze biti pravoslac rus,rom,bugar,rumun,ukrajinac..vec iskljucivo srbin pravoslavac,,,eto toliko o mehmed pasi solovicu rodjenom 1575 god,,
-
nekaneka
#246 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
pricam uopste kad se prica,,pricao sam sa mnogo ljudi iz federacije o politici sportu ekonomiji,nikad nisam cuo da kazu,na primjer,,ma nama bosnjacima je teze nego vama srbima,ili..mi bosnjaci smo bolje prosli od vas srba,,,uvijek kazu,ma nama muslimanima je teze nego vama srbima,ili mi muslimani smo bolje prosli nego vi srbi,,i ne pravi se englez znas sta sam htjeo reci,,Paranoid wrote:Gdje si ti to bio jbt u diznilendu?... Bošnjaci se izmedjuse zovu imenom/nadimkom ili kažu jednostavno kolega, jarane, prijatelju, druže itd.. Pa i tebe da susretne i da posluje s tobom iako možeš biti i papak (ipak) nazvao bih te druže, prijatelju itd.. ali NIKAD srbine...jer zaboli me qrac šta si po nacionalnosti !nekaneka wrote:beoma zanimljivo pisanje,,,ali kao sto mesa rece,,mi se branimo mrznjom,,probudite se ljudi,,prodjite cijelom bih pogledajte realjno stanje izadjite malo iz trougla zvani..sarajevo,zenica,tuzla,,,ne morate vi ubjedjivati srbe i hrvate da ste bosnjaci,ubijedite svoj narod,bavim se trgobvinom i stalno boravim i u sarajevu i zenici i u tuzli,i jos nikad ali bas nikad nisam cuo da se dva muslimana izmedju sebe u prici nazovu bosnjacima,,sta vise svi kazu mi muslimani i vi srbi,,energiju koju usmjeravate da dokazete nesto srbima preusmjerite objasniti svom narodu,,
Kontaš...
- Pisistratus
#247 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
nekaneka wrote:Makarije Sokolović (srp. ćir. Макарије Соколовић) je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijarhija 1557. godine. S trona se povukao 1571., a umro 1574. godine.
Mehmed paša - Sokolović je možda umro 1579 , otprilike kada je završena gradnja Sokolovića mosta u Trebinju, kojeg sad zovu Perovića most. Toliko o tvom znanju historije. U vrijeme smrti je po tebi bio četverogodišnjak.
A sve to što si nabrojao, nikako ne dokazuje da je Mehmed - paša bio Srbin u modernom smislu te riječi. Mehmed - paša je bio porijeklom iz onoga što Srbi zahvaljujući mitomanskom pogledu na prošlost smatraju tradicionalno "srpskom zemljom" tj. Bosne. I to je to. Kako sam se ismijao nedavno u jednoj srpskoj instituciji; piše lijepo iznad Srpske zemlje u Srednjem vijeku, a ispod grbovi, Hrvatske, Kotromanića, Kosača, Pavlovića, Sankovića, i svih ostalih važnijih porodica iz regije i susjedstva.
I ispravi se post nakon wikipedije, jelda?
Last edited by Pisistratus on 23/08/2013 10:31, edited 1 time in total.
-
nekaneka
#248 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
davotoglu izjava u sarajevu
Davutoglu je još “izrigao” niz skandaloznih izjava u kojima zagovara obnavljanje Otomanskog Carstva veličajući njegovo naslijeđe kao najpozitivnije razdoblje, pa sarkastično primjećuje da bi, na primjer, Mehmed paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odveli od njegove obitelji
mehmed pasa sokolovic rodjen u 16 vijeku i srpski seljak,odkud srbi prije 19 vijeka u bih,,kako vam podvali nisko udarac ovaj davotoglu..
Davutoglu je još “izrigao” niz skandaloznih izjava u kojima zagovara obnavljanje Otomanskog Carstva veličajući njegovo naslijeđe kao najpozitivnije razdoblje, pa sarkastično primjećuje da bi, na primjer, Mehmed paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odveli od njegove obitelji
mehmed pasa sokolovic rodjen u 16 vijeku i srpski seljak,odkud srbi prije 19 vijeka u bih,,kako vam podvali nisko udarac ovaj davotoglu..
- Paranoid
#249 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
i šta? ti si na osnovu toga shvatio da Bošnjaci negiraju svoju pripadnost i ime.. pa čovječe kako možeš biti tako brzoplet i shvatati stvari na ho-ruk način...nekaneka wrote:pricam uopste kad se prica,,pricao sam sa mnogo ljudi iz federacije o politici sportu ekonomiji,nikad nisam cuo da kazu,na primjer,,ma nama bosnjacima je teze nego vama srbima,ili..mi bosnjaci smo bolje prosli od vas srba,,,uvijek kazu,ma nama muslimanima je teze nego vama srbima,ili mi muslimani smo bolje prosli nego vi srbi,,i ne pravi se englez znas sta sam htjeo reci,,Paranoid wrote:Gdje si ti to bio jbt u diznilendu?... Bošnjaci se izmedjuse zovu imenom/nadimkom ili kažu jednostavno kolega, jarane, prijatelju, druže itd.. Pa i tebe da susretne i da posluje s tobom iako možeš biti i papak (ipak) nazvao bih te druže, prijatelju itd.. ali NIKAD srbine...jer zaboli me qrac šta si po nacionalnosti !nekaneka wrote:beoma zanimljivo pisanje,,,ali kao sto mesa rece,,mi se branimo mrznjom,,probudite se ljudi,,prodjite cijelom bih pogledajte realjno stanje izadjite malo iz trougla zvani..sarajevo,zenica,tuzla,,,ne morate vi ubjedjivati srbe i hrvate da ste bosnjaci,ubijedite svoj narod,bavim se trgobvinom i stalno boravim i u sarajevu i zenici i u tuzli,i jos nikad ali bas nikad nisam cuo da se dva muslimana izmedju sebe u prici nazovu bosnjacima,,sta vise svi kazu mi muslimani i vi srbi,,energiju koju usmjeravate da dokazete nesto srbima preusmjerite objasniti svom narodu,,
Kontaš...
Ne znam "jarane" ali mislim da ti podhitno treba doručak, ostavi se cigara i fouma..jer kad si gladan nisi svoj..
-
nekaneka
#250 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?
ihihi ahaha buhahahah,,,osnovno pravilo spc je da patrijarh spc mora biti iskljucivo srbin,,,a sad sjedi 1.a dijete drago jesam fulo malo godine jel sam pisao iz glave znam da je rodjen u 16 vijeku,,jbg,,neko neko istoriju zna samo preko interneta kao ti naprimjer,,Pisistratus wrote:nekaneka wrote:Makarije Sokolović (srp. ćir. Макарије Соколовић) je bio prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona obnovljena kao Pećka patrijarhija 1557. godine. S trona se povukao 1571., a umro 1574. godine.
Mehmed paša - Sokolović je možda umro 1579 , otprilike kada je završena gradnja Sokolovića mosta u Trebinju, kojeg sad zovu Perovića most. Toliko o tvom znanju historije. U vrijeme smrti je po tebi bio četverogodišnjak.
A sve to što si nabrojao, nikako ne dokazuje da je Mehmed - paša bio Srbin u modernom smislu te riječi. Mehmed - paša je bio porijeklom iz onoga što Srbi zahvaljujući mitomanskom pogledu na prošlost smatraju tradicionalno "srpskom zemljom" tj. Bosne. I to je to. Kako sam se ismijao nedavno u jednoj srpskoj instituciji; piše lijepo iznad Srpske zemlje u Srednjem vijeku, a ispod grbovi, Hrvatske, Kotromanića, Kosača, Pavlovića, Sankovića, i svih ostalih važnijih porodica iz regije i susjedstva.
I ispravi se post nakon wikipedije, jelda?