Niti postoji Bosnjacka drzava niti Bosnjacki jezik a sada razguli ''Bosnjace'' u zemlju Srbiju.arhitekt2 wrote:Ma nemoj, ako postoje Bošnjaci postoji i Bošnjački jezik i Bošnjačka država. Ko si ti da nama Bošnjacima oduzimaš pravo na jezik i državu?Krushna mrva wrote:Nije potreban. Ako Bosanci postoje postoji i Bosanski jezikDanguba wrote:Za Srpski i Hrvatski jezik (u BiH)potreban je konsenzus kojeg za sada nemamo.
Bosanska drzava - bosanska narod - bosanski jezik Smrt torovima!
Bosanski jezik
- Danguba
#226 Re: Bosanski jezik
- dustaban
#227 Re: Bosanski jezik
Ja vas gospodo nista ne razumijem, mozda zato sto govorim crnogorskim jezikom!
S tim u vezi molio bih vas da me uputite gdje mogu naci neki rjecnik na ovu temu: srpski-hrvatski, bosanski-srpski, crnogorski-hrvatski... kako bih si olaksao ove muke

S tim u vezi molio bih vas da me uputite gdje mogu naci neki rjecnik na ovu temu: srpski-hrvatski, bosanski-srpski, crnogorski-hrvatski... kako bih si olaksao ove muke
-
Krushna mrva
#228 Re: Bosanski jezik
jedino si ti neznalica.arhitekt2 wrote: BiH je bošnjačka država u njoj živi narod koji se zove bošnjački i govori jezikom bošnjačkim. Ne mješaj kruške i jabuke i ne prijeti nikome komunistička neznalico.
Bosna
Bosanci
Bosanski jezik
- Danguba
#229 Re: Bosanski jezik
Mala ispravka,Krushna mrva wrote:jedino si ti neznalica.arhitekt2 wrote: BiH je bošnjačka država u njoj živi narod koji se zove bošnjački i govori jezikom bošnjačkim. Ne mješaj kruške i jabuke i ne prijeti nikome komunistička neznalico.
Bosna
Bosanci
Bosanski jezik
Bosna
Ostali
Bosanski jezik
tako stvari stoje sada. Da se razumijemo, svi smo mi Bosanci i cim prije ih treba izbaciti iz ''ostalih'' i onda nema dileme za Bosnjake a i sve druge koji zele da se osjecaju tako. Do tada ne zelim da me neko svrstava ne u nacionalne manjine nego ispod toga u neku grupu koja je nedefinisana i u koju ulaze svi oni kojih ima i po nekoliko desetina ili cak nekoliko clanova porodice.
-
Krushna mrva
#230 Re: Bosanski jezik
Ma jah, reko Alija, reko Tunjo i tako to.Danguba wrote:Mala ispravka,Krushna mrva wrote: jedino si ti neznalica.
Bosna
Bosanci
Bosanski jezik
Bosna
Ostali
Bosanski jezik
tako stvari stoje sada. Da se razumijemo, svi smo mi Bosanci i cim prije ih treba izbaciti iz ''ostalih'' i onda nema dileme za Bosnjake a i sve druge koji zele da se osjecaju tako. Do tada ne zelim da me neko svrstava ne u nacionalne manjine nego ispod toga u neku grupu koja je nedefinisana i u koju ulaze svi oni kojih ima i po nekoliko desetina ili cak nekoliko clanova porodice.
Nema kod nas svijesti o drzavi, to je problem. Srbi, Hrvati, Bosnajci su samo primitivni izraz za religije u BiH. Dok je to g koncepta drzave nece biti. Mozemo se zavaravati da je drugacije, ali tek kad bosanski narod jedinstven bit ce i BiH koja je neupitna.
Alija, hebem ti zbog ovog haosa sve po spisku
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#231 Re: Bosanski jezik
@Krushna mrvaarhitekt2 wrote:Odraz komunističko-fašističko-šovinističke "kulture" je psovati našeg rahmetli Predsjednika koji je cijeli svoj život posvetio muslimanima i izborio se za naše ima Bošnjaci.Znam ja da je tebi žao što će se na popisu pokazati da je u BiH najviše Bošnjaka a najmanje tvojih favorita koji će u kategoriju ostalih.Pokušaj svoju poganu narav pokazati Srbima pa im opsuj Dodika ili Karadžića.Krushna mrva wrote:Ma jah, reko Alija, reko Tunjo i tako to.
Nema kod nas svijesti o drzavi, to je problem. Srbi, Hrvati, Bosnajci su samo primitivni izraz za religije u BiH. Dok je to g koncepta drzave nece biti. Mozemo se zavaravati da je drugacije, ali tek kad bosanski narod jedinstven bit ce i BiH koja je neupitna.
Alija, hebem ti zbog ovog haosa sve po spisku
A ti mali sandzo ne seri. Pa zar vam Srbija nije dopustila da na Sandzaku koristite svoj jezik - BOSANSKI?
- moranadruga
#232 Re: Bosanski jezik
sto ga saljes u srbiju,bliza mu je republika srpska.Danguba wrote:arhitekt2 wrote:Niti postoji Bosnjacka drzava niti Bosnjacki jezik a sada razguli ''Bosnjace'' u zemlju Srbiju.
- MuaDib
#233 Re: Bosanski jezik
Jezička ravnopravnost u Bosni i Hercegovini se treba riješiti ustavnim garancijama.
U Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje službeni jezici, što je noncens. A to treba riješiti jednim ovakvim amandmanom:
"U Bosni i Hercegovini službeni jezici su bosanski, srpski i hrvatski jezik, te ćirilično i latinično pismo.
Svakom građaninu se jamči slobodan izbor naziva jezika, pisma i načina izražavanja kojim se koristi.
Ostali jezici se mogu koristiti u službenoj komunikaciji, na način utvrđen zakonom."
U Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje službeni jezici, što je noncens. A to treba riješiti jednim ovakvim amandmanom:
"U Bosni i Hercegovini službeni jezici su bosanski, srpski i hrvatski jezik, te ćirilično i latinično pismo.
Svakom građaninu se jamči slobodan izbor naziva jezika, pisma i načina izražavanja kojim se koristi.
Ostali jezici se mogu koristiti u službenoj komunikaciji, na način utvrđen zakonom."
-
Basvod
#234 Re: Bosanski jezik
To je regulisano u Ustavima entiteta.
Doduse razlicito. U RS su sluzbeni jezici jezici srpskog, hrvatskog i bosnjackog naroda a u FBIH srpski, hrvatski i bosanski jezik.
Doduse razlicito. U RS su sluzbeni jezici jezici srpskog, hrvatskog i bosnjackog naroda a u FBIH srpski, hrvatski i bosanski jezik.
-
Krushna mrva
#235 Re: Bosanski jezik
Cirilicno i latinicno pismo je u dure. Ali srpski i hrvatski bas suprotno - ne treba da budu zvanicni. U tome je bas problem. Onaj koji ih je dozvolio je kriv (svi znaju ko je mazlum).MuaDib wrote:Jezička ravnopravnost u Bosni i Hercegovini se treba riješiti ustavnim garancijama.
Ne mozemo mi mimo svih normalnih drzava. Gdje jos ima drzava da se ne zna kako se zove narod, kako jezik, koje su joj nadleznosti... nego svake godine ponovo treba raspravljati. Bosanski treba bit sluzbeni, a svi ostali da se mogu koristiti. Plus toga, treba imat jasnu drzavnu strategiju za promoviranje i njegovanje jezika. Jedino takvo sta lici na drzavu, a ovo sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno i ostavljanje problema za kasnije
-
Krushna mrva
#236 Re: Bosanski jezik
Nista tu nema cudno, ovo je samo jedna od posljedica eksperimentiranja sa dvostrukim, trostrukim nazivima i igranja nepismenih ljudiBasvod wrote:To je regulisano u Ustavima entiteta.
- webby-x
#237 Re: Bosanski jezik
Pa ima još primjera, ali su sve to umjetne neodrživeKrushna mrva wrote:Gdje jos ima drzava da se ne zna kako se zove narod, kako jezik, koje su joj nadleznosti...
države kao i BiH. Npr. Belgija, Irak, Libanon.
-
Krushna mrva
#238 Re: Bosanski jezik
E da ne bi bila umjetna, jer BiH nije umjetna, treba jednom zauvijek rijesiti, a ne igrati se gluhih telefona i macke i misa svake godine. Konjina Alija je kreirao problem, pa kako od njegovih ucenika mozes ocekivati da rijese? Mogu samo jos vise da zaseru jer su glupi, nepismeni, nemoralni, nenormalniwebby-x wrote:Pa ima još primjera, ali su sve to umjetne neodrživeKrushna mrva wrote:Gdje jos ima drzava da se ne zna kako se zove narod, kako jezik, koje su joj nadleznosti...
- Danguba
#239 Re: Bosanski jezik
Kazu da je Pester cudo prirode. Iznjedrio je nekoliko akademija znanstvenih radnika a o velicinama glave da ne pricamo. Ako nas takvi ne izvade iz problema onda nam ne preostaje nista drugo do kolektivni harakiri.Krushna mrva wrote:E da ne bi bila umjetna, jer BiH nije umjetna, treba jednom zauvijek rijesiti, a ne igrati se gluhih telefona i macke i misa svake godine. Konjina Alija je kreirao problem, pa kako od njegovih ucenika mozes ocekivati da rijese? Mogu samo jos vise da zaseru jer su glupi, nepismeni, nemoralni, nenormalniwebby-x wrote:Pa ima još primjera, ali su sve to umjetne neodrživeKrushna mrva wrote:Gdje jos ima drzava da se ne zna kako se zove narod, kako jezik, koje su joj nadleznosti...
-
Krushna mrva
#240 Re: Bosanski jezik
Ne znam ja jarane sta si mislio reci. Jesam porijeklom Sandzaklija (iz Priboja , ne s Pestera), ali sta god da si mislio bilo bi bolje da imas neku doskocicu na to sto se svakom dana dovodi u pitanje jal jezik , jal BiH, jal narod.... tada te mogu postovati, ostalo me ne interesujeDanguba wrote:Kazu da je Pester cudo prirode. Iznjedrio je nekoliko akademija znanstvenih radnika a o velicinama glave da ne pricamo. Ako nas takvi ne izvade iz problema onda nam ne preostaje nista drugo do kolektivni harakiri.Krushna mrva wrote: E da ne bi bila umjetna, jer BiH nije umjetna, treba jednom zauvijek rijesiti, a ne igrati se gluhih telefona i macke i misa svake godine. Konjina Alija je kreirao problem, pa kako od njegovih ucenika mozes ocekivati da rijese? Mogu samo jos vise da zaseru jer su glupi, nepismeni, nemoralni, nenormalni
- Danguba
#241 Re: Bosanski jezik
E jarane porijeklom iz Priboja, kada prestanes da vrijedjas prvog i jedinog predsjednika onda mozemo da razmjenjujemo misljenja, mogu da te smatram prijateljem Bosne i Bosanaca...a do tada navijaj za Scepu i ne soli nam pamet kako mi treba da se izjasnjavamo jer ocito pored svih napora da shvatis neke stvari ili neces ili ne mozes. Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.Krushna mrva wrote:Ne znam ja jarane sta si mislio reci. Jesam porijeklom Sandzaklija (iz Priboja , ne s Pestera), ali sta god da si mislio bilo bi bolje da imas neku doskocicu na to sto se svakom dana dovodi u pitanje jal jezik , jal BiH, jal narod.... tada te mogu postovati, ostalo me ne interesujeDanguba wrote:Kazu da je Pester cudo prirode. Iznjedrio je nekoliko akademija znanstvenih radnika a o velicinama glave da ne pricamo. Ako nas takvi ne izvade iz problema onda nam ne preostaje nista drugo do kolektivni harakiri.Krushna mrva wrote: E da ne bi bila umjetna, jer BiH nije umjetna, treba jednom zauvijek rijesiti, a ne igrati se gluhih telefona i macke i misa svake godine. Konjina Alija je kreirao problem, pa kako od njegovih ucenika mozes ocekivati da rijese? Mogu samo jos vise da zaseru jer su glupi, nepismeni, nemoralni, nenormalni
p.s. pokusaj bar jedan post napisati bez Alija, Tunjo, SDA, Bakir...potrudi se
-
Krushna mrva
#242 Re: Bosanski jezik
Ne da necu pokusati nego jedino mogu vise govorit.Danguba wrote: E jarane porijeklom iz Priboja, kada prestanes da vrijedjas prvog i jedinog predsjednika onda mozemo da razmjenjujemo misljenja, mogu da te smatram prijateljem Bosne i Bosanaca...a do tada navijaj za Scepu i ne soli nam pamet kako mi treba da se izjasnjavamo jer ocito pored svih napora da shvatis neke stvari ili neces ili ne mozes. Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.
Ti koje si nabrojao su najgora izdajnicka i lopovska bagra. A to sto si jedan od idolopoklonika ili ili jedan od SDA pijuna , od mene ti halala nema
- Danguba
#243 Re: Bosanski jezik
Ni jedan me ne interesuje jer sam samo svoj tako da nemam niti partiju niti lidera a to sto ih spominjes u svakom postu govori vise o tvojim frustracijama nego o njihovim ''nedjelima''. Nisam znao da cemo na kraju imati problema i sa Sandzaklijama iako su primljeni kao kod dobrog domacina, vecina bi njih danas da nam namece kako cemo i sta cemo.Krushna mrva wrote:Ne da necu pokusati nego jedino mogu vise govorit.Danguba wrote: E jarane porijeklom iz Priboja, kada prestanes da vrijedjas prvog i jedinog predsjednika onda mozemo da razmjenjujemo misljenja, mogu da te smatram prijateljem Bosne i Bosanaca...a do tada navijaj za Scepu i ne soli nam pamet kako mi treba da se izjasnjavamo jer ocito pored svih napora da shvatis neke stvari ili neces ili ne mozes. Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.
Ti koje si nabrojao su najgora izdajnicka i lopovska bagra. A to sto si jedan od idolopoklonika ili ili jedan od SDA pijuna , od mene ti halala nema
Drz' se ti scepe on vam je jedina nada (razumljivo) ali ne pljuj jednog Filipovica koji u malom prstu ima kao sve sandzaklije u glavi.
Sto se tice jezika, on je bio i ostace Bosanski jezik a sve drugo po Dejtonu dok se drugacije ne dogovore.
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#244 Re: Bosanski jezik
Prvo podvuceno su NARODIDanguba wrote:Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.
Drugo podvuceno: nije potrebno jer si i ti, i ti narodi po automatizmu BOSANCI.
- Danguba
#245 Re: Bosanski jezik
U pravu si, svi smo mi prije svega Bosanci pa sve ostalo.slogabn wrote:Prvo podvuceno su NARODIDanguba wrote:Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.
Drugo podvuceno: nije potrebno jer si i ti, i ti narodi po automatizmu BOSANCI.
-
Jay Gatsby
#246 Re: Bosanski jezik
Po Ustavu RS-a onda ne postoje ni srpski, ni hrvatski jezik.Basvod wrote:To je regulisano u Ustavima entiteta.
-
Jay Gatsby
#247 Re: Bosanski jezik
Dodaj i Srbiju. Ljudi ne znaju ni gdje su im granice.webby-x wrote:Pa ima još primjera, ali su sve to umjetne neodrživeKrushna mrva wrote:Gdje jos ima drzava da se ne zna kako se zove narod, kako jezik, koje su joj nadleznosti...
-
Krushna mrva
#248 Re: Bosanski jezik
ti da imas mozga, ko sto nemas, ne bi ti palo na pamet da ovdje rasizam prosipas. Kakav Scepo, kakve Sandzaklije? Ko prica o tome? I sta mene interesuje volis li ti Sandzaklije i sta mislis o njima?Danguba wrote:Ni jedan me ne interesuje jer sam samo svoj tako da nemam niti partiju niti lidera a to sto ih spominjes u svakom postu govori vise o tvojim frustracijama nego o njihovim ''nedjelima''. Nisam znao da cemo na kraju imati problema i sa Sandzaklijama iako su primljeni kao kod dobrog domacina, vecina bi njih danas da nam namece kako cemo i sta cemo.Krushna mrva wrote:Ne da necu pokusati nego jedino mogu vise govorit.Danguba wrote: E jarane porijeklom iz Priboja, kada prestanes da vrijedjas prvog i jedinog predsjednika onda mozemo da razmjenjujemo misljenja, mogu da te smatram prijateljem Bosne i Bosanaca...a do tada navijaj za Scepu i ne soli nam pamet kako mi treba da se izjasnjavamo jer ocito pored svih napora da shvatis neke stvari ili neces ili ne mozes. Ovo je zemlja Srba, Hrvat, Bosnjaka i svih ostalih koji je prihvataju kao svoju. Dakle, jos uvijek nema Bosanaca da bih se ja izjasnio kao Bosanac a kada bude, bit cu najsretniji covjek a do tada...ko prezivi.
Drz' se ti scepe on vam je jedina nada (razumljivo) ali ne pljuj jednog Filipovica koji u malom prstu ima kao sve sandzaklije u glavi.
Sto se tice jezika, on je bio i ostace Bosanski jezik a sve drugo po Dejtonu dok se drugacije ne dogovore.
Ovdje je tema jezik bosanski, a ti tu nemas sta pametno reci osim sto ti je taj Tunjo utunjio u glavu
- Danguba
#249 Re: Bosanski jezik
Ako je rasizam sto kazem da ste drski gosti onda neka ostane da sam najveci rasista.Krushna mrva wrote:ti da imas mozga, ko sto nemas, ne bi ti palo na pamet da ovdje rasizam prosipas. Kakav Scepo, kakve Sandzaklije? Ko prica o tome? I sta mene interesuje volis li ti Sandzaklije i sta mislis o njima?
Ovdje je tema jezik bosanski, a ti tu nemas sta pametno reci osim sto ti je taj Tunjo utunjio u glavu
Ti moras lizati dupe scepanu da bi vam on od BiH pravio bosnjakistan gdje bi ste ocistili Sarajevo, Tuzlu, Zenicu...od nebosnjaka i stvorili sebi prostor da zivite kao svoji na svome jer na Pesteru nema ni za stoku a kamo li za ljude.
Postujem ljude Sandzaklije vrijedne i postene koji se brinu o sebi i svojoj porodici a prezirem bilo koga ko mi zeli nametati neka rjesenja u mojoj kuci i biti veci papa i od pape. Borio sam se do zadnjeg dana rata za ovu drzavu. Neke bitke (iz mnogo razloga) nisu dobijene a na nama je da u miru nastavimo tamo gdje se stalo u ratu. S'tim u vezi molim tebe i sve scepanovce da nam ne sole pamet sta je za nas dobro jer takvi kao vi sve sto radite radite iz interesa a ja sam BiH branio i opet bi bez kalkulacije jer druge domovine nemam.
p.s. i opet Tunjo. Veoma cesto se ne slazem sa istim i smatram da je njegovo vrijeme proslo ali ne mogu da shvatim da jedan ''bosnjo'' psuje i pljuje po prvom predsjedniku predsjednistva, da u negativnim konotacijama spominje jednog akademika a sve zarad usrane politike fahrudina radoncica koji ne preza da Bosnjake predstavi kao kriminalce, hostaplere, teroriste, unitariste...sve to radi vlasti a time pokrivanja kriminalom stecene imovine.
-
Krushna mrva
#250 Re: Bosanski jezik
Oci moje sto se nasikiroDanguba wrote:Ako je rasizam sto kazem da ste drski gosti onda neka ostane da sam najveci rasista.Krushna mrva wrote:ti da imas mozga, ko sto nemas, ne bi ti palo na pamet da ovdje rasizam prosipas. Kakav Scepo, kakve Sandzaklije? Ko prica o tome? I sta mene interesuje volis li ti Sandzaklije i sta mislis o njima?
Ti moras lizati dupe scepanu da bi vam on od BiH pravio bosnjakistan gdje bi ste ocistili Sarajevo, Tuzlu, Zenicu...od nebosnjaka i stvorili sebi prostor da zivite kao svoji na svome jer na Pesteru nema ni za stoku a kamo li za ljude.
Postujem ljude Sandzaklije vrijedne i postene koji se brinu o sebi i svojoj porodici a prezirem bilo koga ko mi zeli nametati neka rjesenja u mojoj kuci i biti veci papa i od pape. Borio sam se do zadnjeg dana rata za ovu drzavu. Neke bitke (iz mnogo razloga) nisu dobijene a na nama je da u miru nastavimo tamo gdje se stalo u ratu. S'tim u vezi molim tebe i sve scepanovce da nam ne sole pamet sta je za nas dobro jer takvi kao vi sve sto radite radite iz interesa a ja sam BiH branio i opet bi bez kalkulacije jer druge domovine nemam.
p.s. i opet Tunjo. Veoma cesto se ne slazem sa istim i smatram da je njegovo vrijeme proslo ali ne mogu da shvatim da jedan ''bosnjo'' psuje i pljuje po prvom predsjedniku predsjednistva, da u negativnim konotacijama spominje jednog akademika a sve zarad usrane politike fahrudina radoncica koji ne preza da Bosnjake predstavi kao kriminalce, hostaplere, teroriste, unitariste...sve to radi vlasti a time pokrivanja kriminalom stecene imovine.
Opet ti kazem da imas pameti ne bi ti nikog zvao gostom jer to govori o cistom rasizmu( eto slucajno rodjen u Sarajevu, a pitanje je jesi li ti)?
I kakve to veze sve ima s temom?
I ja sam konj kad se spustam na tvoj nivo ali takvim ogranicenim, iskompleksiranim provincijalcima nekad bas Sandzaklije trebaju da objasne neke stvari o zivotu