Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
gidra
#226 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kad smo kod konobarisanja, moj vrlo dobar drug radi u Ferhadiji u jednoj bašti kao konobar. Slomi se on od posla, dnevnica je 30 KM ali bakšiša bude minimum 2 milje sada. On u ovom ljetnom periodu zaradi oko 5 milja samo od bakšiša. Al da crnči crnči.
-
mali_balon
#227 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma treba bjezati odavde.
- piupiu
#228 Re: Jadi nas nezaposlenih
U kojem ti svijetu medvjeda i leptirova zivis? Svaka zapadna firma fura produktivnost - a produktivnost je, jednostavno receno, raditi puno vise stvari sa puno manje ljudi. Evo ti primjer iz velike, svjetske poznate konsultantske firme - da bi smanjili troskove i povecali produktivnost, upravo su otpustili na stotine sekretarica. Preostale sekretarice ce preuzeti jedan dio posla, a najveci dio ce preuzeti oni koji su do ovog trenutka imali sekretarice. Ovo se desava svaki dan. Kapitalizam ne pita za diplomu, samo za profit i produktivnost.didžej wrote:
ozbiljna firma je ona u kojoj radnici rade svoj posao.
pa nece zaposlenici ujedno biti i sekretarice.
da bi obavljali svoj posao kako treba oni moraju da budu skoncentrisani na njega a ne da se svaki cas javljaju na telefon i obavljaju administrativne poslove.![]()
to bi bilo isto kao da kazes ronaldu eto ti si napadac ali budi i golman, bek i odbrambeni.
to bi sigurno bio veliki marketinski potez jer bi ljudi placali kartu da gledaju ronalda kako igra sve zivo u timu ali tako njegov tim sigurno ne bi osvojio titulu a vjerovatno bi i ispao iz lige.
- didžej
#229 Re: Jadi nas nezaposlenih
taj zapad o kojem ti govoris gradi sistem 500 godina, u taj sistem svakako spada i mentalitet i poslovanje pa opet tek sad kako ti rece "iz svjetski poznate konsultantske firme upravo su otpustili na stotine sekretarica".piupiu wrote:didžej wrote: U kojem ti svijetu medvjeda i leptirova zivis? Svaka zapadna firma fura produktivnost - a produktivnost je, jednostavno receno, raditi puno vise stvari sa puno manje ljudi. Evo ti primjer iz velike, svjetske poznate konsultantske firme - da bi smanjili troskove i povecali produktivnost, upravo su otpustili na stotine sekretarica. Preostale sekretarice ce preuzeti jedan dio posla, a najveci dio ce preuzeti oni koji su do ovog trenutka imali sekretarice. Ovo se desava svaki dan. Kapitalizam ne pita za diplomu, samo za profit i produktivnost.
al' vazno je da si ti u prvoj recenici pokusao da budes pod.ebavalacki duhovit.
dajte ljudi, prvo razmislite o onome o cemu pisete.
-
pemanapemani
#230 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije problem raditi za vrijeme studija da bi osigurao sredstva za isti i za zajebanciju.
Nije problem nosati tacne i miješati malter poslije završetka studija nekih 5- 8 godina, dok se ne snađeš.
Problem je što „snalaženja“ nema ni na mapi.
Super je ako se možeš grebati od roditelja i raditi honorarne poslove, te se usput samostalno usavršavati u struci. Samo, ako neko misli da se možeš usavršavati u nedjelju, kada ti je jedini slobodan dan, poslije kopanja i nosanja tacne, grdno se vara. Ustvari, možeš do tridesete i koju godinu poslije, ali jebo te, ode zdravlje u neku stvar.
Na kraju se okreneš i nema te nigdje.
Onda dođe neko i soli ti pamet kako si nesnalažjiv ili kako tebi ustvari odgovara da budeš kmet, kako ti je ono, nenadjebivo fino, zajebavaš se, a njemu je teško jer ima hipten kredita i mora izdržavati ženu i dijete.
Odlično, nema dalje.
Nije problem nosati tacne i miješati malter poslije završetka studija nekih 5- 8 godina, dok se ne snađeš.
Problem je što „snalaženja“ nema ni na mapi.
Super je ako se možeš grebati od roditelja i raditi honorarne poslove, te se usput samostalno usavršavati u struci. Samo, ako neko misli da se možeš usavršavati u nedjelju, kada ti je jedini slobodan dan, poslije kopanja i nosanja tacne, grdno se vara. Ustvari, možeš do tridesete i koju godinu poslije, ali jebo te, ode zdravlje u neku stvar.
Na kraju se okreneš i nema te nigdje.
Onda dođe neko i soli ti pamet kako si nesnalažjiv ili kako tebi ustvari odgovara da budeš kmet, kako ti je ono, nenadjebivo fino, zajebavaš se, a njemu je teško jer ima hipten kredita i mora izdržavati ženu i dijete.
Odlično, nema dalje.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#231 Re: Jadi nas nezaposlenih
http://www.banjaluka.com/vijesti/kratke ... tri-ladne/
dok inzinjeri konobarisu, polupismen narod radi na budzetu
dok inzinjeri konobarisu, polupismen narod radi na budzetu
-
kox
#232 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako radiš i prijavljen si, od tvoje bruto plate 31% posto ide na poreze i doprinose iz kojih se npr. finansiraju zdravstvo, penzije itd. Oni koji rade (prvenstveno oni koji pri tome stvaraju novu vrijednost, ali i većina ostalih) itekako rade i za dobrobit društva.XeuX wrote:Šveđanin wrote:Ne želim da pametujem, ali hoću nešto da pitam.
Iz kojeg razloga veliki broj mladih ne gleda tržište, ne gleda sa kojim fakultetom će bar malo lakše dobiti zaposlenje ili otići vani, već se po automatizmu bira fakultet. Ne razumijem jel neko glup, tup, ili veliki ljubitelj tog faksa kad recimo SVJESNO upiše DIF, za koji zna da nema posla, završi ga, i posla nema a neće ga ni biti. (Kažu popunjen broj nastavnika/profesora fiz. vaspitanja za narednih 40 godina, tako sam čuo).
Mada nije sve crno-bijelo, to sigurno znaju i oni koji su bez posla. Znam momka koji je završio pravni fakultet u Sarajevu, a evo ga radi u Švedskoj u ribarnici i ne planira se vratiti kući.
Ljudi biraju ono što vole ili što im nije teško.
Po tebi je rješenje da svi odemo studirati medicinu,građevinu,elektrotehniku itd?Pa šta bi postigli sa tim?Samo bi bilo biše medicinara građevinaca i etfovaca na birou.
Zamisli da svi završimo najbolji fakultet sa 10.0 prosjekom i da svi doktoriramo sa najboljim ocjenama.Ko bi onda bio konobar,ko smetljar a ko nezaposlen?Nama treba radikalna reforma tržišta rada a ne bolji fakultet.Kao što rekoh treba da se radi za dobrobit društva a ne za privatnu dobit bogatih,samo tad će biti posla uvijek.
- XeuX
#233 Re: Jadi nas nezaposlenih
To možeš pričati maloj djeci u obdaništu.kox wrote:Ako radiš i prijavljen si, od tvoje bruto plate 31% posto ide na poreze i doprinose iz kojih se npr. finansiraju zdravstvo, penzije itd. Oni koji rade (prvenstveno oni koji pri tome stvaraju novu vrijednost, ali i većina ostalih) itekako rade i za dobrobit društva.XeuX wrote:Šveđanin wrote:Ne želim da pametujem, ali hoću nešto da pitam.
Iz kojeg razloga veliki broj mladih ne gleda tržište, ne gleda sa kojim fakultetom će bar malo lakše dobiti zaposlenje ili otići vani, već se po automatizmu bira fakultet. Ne razumijem jel neko glup, tup, ili veliki ljubitelj tog faksa kad recimo SVJESNO upiše DIF, za koji zna da nema posla, završi ga, i posla nema a neće ga ni biti. (Kažu popunjen broj nastavnika/profesora fiz. vaspitanja za narednih 40 godina, tako sam čuo).
Mada nije sve crno-bijelo, to sigurno znaju i oni koji su bez posla. Znam momka koji je završio pravni fakultet u Sarajevu, a evo ga radi u Švedskoj u ribarnici i ne planira se vratiti kući.
Po tebi je rješenje da svi odemo studirati medicinu,građevinu,elektrotehniku itd?Pa šta bi postigli sa tim?Samo bi bilo biše medicinara građevinaca i etfovaca na birou.
Zamisli da svi završimo najbolji fakultet sa 10.0 prosjekom i da svi doktoriramo sa najboljim ocjenama.Ko bi onda bio konobar,ko smetljar a ko nezaposlen?Nama treba radikalna reforma tržišta rada a ne bolji fakultet.Kao što rekoh treba da se radi za dobrobit društva a ne za privatnu dobit bogatih,samo tad će biti posla uvijek.
Kao prvo tvoja bruto plata je već oporezovana.Tvoj rad se ne vrijednuje realno.Ako naš farmer za kilu jabuka ima zaradu od 30kf a isti farmer u Njemačkoj ima zaradu od 80kf znači da je tvoja plata skresana u startu.Skresana je i tom farmeru Njemačkoj jer će neko tu kilu jabuka prodat za 2KM koliko zaista i vrijedi.
Od tih 31% poreza 30% ide na vraćanje dugova MMFu i za plate ljudima koji su unajmljeni da dižu te dugove.Onih 1% posto završi za dobrobit društva.
Onda zaboravljaš napomenuti da sve što kupiš od tih preostalih 69% plate plaćaš 17% poreza plaćenicima MMFa
Onda zaboravljaš napomenuti i inflaciju koja stalno devalvira tvoj novac što je u stvari skriveni porez.
Kad sve sabereš prosječan čovjek dobije nekih 20% onoga što je zaista zaradio,1% ode za društvenu korist a 79% ide u đep ljudima koji imaju toliko novca da ni sami vjerovatnu ne znaju koja je to cifra niti koliko im nula.
Onda sve što plaćaš sa tih
-
seksan
#234 Re: Jadi nas nezaposlenih
Fakticki stoja tri dana. Tacnije 90 baksis tu i tamo... vani ti je dnevnica minimum 7-10 evrica pa ti gledaj da li ti se isplati.gidra wrote:Kad smo kod konobarisanja, moj vrlo dobar drug radi u Ferhadiji u jednoj bašti kao konobar. Slomi se on od posla, dnevnica je 30 KM ali bakšiša bude minimum 2 milje sada. On u ovom ljetnom periodu zaradi oko 5 milja samo od bakšiša. Al da crnči crnči.
Mislim d aje danas najveci problem sto raja ne zeli raditi fizicke poslove iako su to poslovi nj.struke. Ono konta eh zavrsio sam fakultet, ja zasluzujem samo fotelju i platu od nekoliko tisuca!
Nekako razmisljanja su spala na takav nivo da i kada je deset maraka u plusu, to je za njega minus! Zasto jer to nisu stotke niti hiljade! Sta god da je u pitanju za njih se to ne isplati.
U Svicarskoj najmlajdi farmer, mlijekar ima 19god. Da nasoj omladini kazes idi cuvaj krave bavi se kravama pitali bi te da li si normalan!
-
BASS
#235 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bas me zanima koji je to kafic gdje se nabere 2 milje baksisa? Znam se sa konobarima iz Orta, Cheers-a i Opere, dakle mjesta koja ljeti a pogotovo za vrijeme sff-a pravo dobro posluju i ljudi bi se valjali od smijeha na te price o 2 milje baksisa.
-
mali_balon
#236 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jest tako je u Svici ovo je Bosna, koliko subvencija daje Svica koliko Bosna, koje mlijeko je u Svici jefitnije domace ili uvozno, tako isto i meso i voce i povrce.seksan wrote:Fakticki stoja tri dana. Tacnije 90 baksis tu i tamo... vani ti je dnevnica minimum 7-10 evrica pa ti gledaj da li ti se isplati.gidra wrote:Kad smo kod konobarisanja, moj vrlo dobar drug radi u Ferhadiji u jednoj bašti kao konobar. Slomi se on od posla, dnevnica je 30 KM ali bakšiša bude minimum 2 milje sada. On u ovom ljetnom periodu zaradi oko 5 milja samo od bakšiša. Al da crnči crnči.
Mislim d aje danas najveci problem sto raja ne zeli raditi fizicke poslove iako su to poslovi nj.struke. Ono konta eh zavrsio sam fakultet, ja zasluzujem samo fotelju i platu od nekoliko tisuca!![]()
Nekako razmisljanja su spala na takav nivo da i kada je deset maraka u plusu, to je za njega minus! Zasto jer to nisu stotke niti hiljade! Sta god da je u pitanju za njih se to ne isplati.
U Svicarskoj najmlajdi farmer, mlijekar ima 19god. Da nasoj omladini kazes idi cuvaj krave bavi se kravama pitali bi te da li si normalan!
Evo ja bi prvi u sotcarstvo ili zemljoradnju, ali neka mi drzava omoguci da ja od tog rada mogu normalno zivjeti. A ne da se svaki dan brinem hocu li mlijeko prodati ili prosuti, tako isto i za povrce ili meso.
-
pemanapemani
#237 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo i moja malenkost bi u poljoprivredu.mali_balon wrote:Jest tako je u Svici ovo je Bosna, koliko subvencija daje Svica koliko Bosna, koje mlijeko je u Svici jefitnije domace ili uvozno, tako isto i meso i voce i povrce.seksan wrote:Fakticki stoja tri dana. Tacnije 90 baksis tu i tamo... vani ti je dnevnica minimum 7-10 evrica pa ti gledaj da li ti se isplati.gidra wrote:Kad smo kod konobarisanja, moj vrlo dobar drug radi u Ferhadiji u jednoj bašti kao konobar. Slomi se on od posla, dnevnica je 30 KM ali bakšiša bude minimum 2 milje sada. On u ovom ljetnom periodu zaradi oko 5 milja samo od bakšiša. Al da crnči crnči.
Mislim d aje danas najveci problem sto raja ne zeli raditi fizicke poslove iako su to poslovi nj.struke. Ono konta eh zavrsio sam fakultet, ja zasluzujem samo fotelju i platu od nekoliko tisuca!![]()
Evo ja bi prvi u sotcarstvo ili zemljoradnju, ali neka mi drzava omoguci da ja od tog rada mogu normalno zivjeti. A ne da se svaki dan brinem hocu li mlijeko prodati ili prosuti, tako isto i za povrce ili meso.
Ustvari, već se i bavim pomalo.
Kako nabaviti alatke po povoljnim cijenama kada tek počinješ?
Država ti ne da ni jebenu motiku po cijeni koju možeš kao početnik u poslu priuštiti.
Svi samo seru, da izvinete, kako je zemlja neobrađena, kako niko neće, itd.
Kako mali poljoprivrednik može obezbjediti sredstva za rad na početku? Eto, ko ćemu dati kredit od 20, 30 hiljada KM ako nema pokriće?
Šećer na kraju dođu raznorazni piljari koji dovuku kamion na parking i prodaju uvoznu robu kao da su u svojoj avliji.
-
mali_balon
#238 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ili opstina raspise konkurs za plastenike i ljudima da te plastenike i svi proizvode istu kulturu, svi proizvode zelje, paradajz, papriku..... Drzava dala plastenik i tu je zvarsila, a ne da se skonta pa hajde da to malo dovedemo u red, analiza zemljista, koja kultura bi na odredjenom zemljistu ili lokaciji najbolje uspjela, koje kulture fali na trzistu, da se omoguci tom seljaku da proda svoj proizvod, da se zastiti trziste, da se daju subvenicje za alat, vodu, dzubrivo struju itd itd.
A ne eto ti plastenik i hebi se s njim, zacepili smo ti usta i dobilo smo tvoj glas, sad ce neko rec da pretjerujem, da trazim razne izlike, ali kada malo bolje razmislimo treba tu puno stvari odraditi.
A ne eto ti plastenik i hebi se s njim, zacepili smo ti usta i dobilo smo tvoj glas, sad ce neko rec da pretjerujem, da trazim razne izlike, ali kada malo bolje razmislimo treba tu puno stvari odraditi.
-
Keiko
#239 Re: Jadi nas nezaposlenih
Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
Jest tako je u Svici ovo je Bosna, koliko subvencija daje Svica koliko Bosna, koje mlijeko je u Svici jefitnije domace ili uvozno, tako isto i meso i voce i povrce.
-
jefferson
#240 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eh da mi je tu drzavu vidjeti!mali_balon wrote:Ili opstina raspise konkurs za plastenike i ljudima da te plastenike i svi proizvode istu kulturu, svi proizvode zelje, paradajz, papriku..... Drzava dala plastenik i tu je zvarsila, a ne da se skonta pa hajde da to malo dovedemo u red, analiza zemljista, koja kultura bi na odredjenom zemljistu ili lokaciji najbolje uspjela, koje kulture fali na trzistu, da se omoguci tom seljaku da proda svoj proizvod, da se zastiti trziste, da se daju subvenicje za alat, vodu, dzubrivo struju itd itd.
Jel drzava treba i okopat za tebe?
-
pemanapemani
#241 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije obezbjedila pravni okvir.Keiko wrote:Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
Jest tako je u Svici ovo je Bosna, koliko subvencija daje Svica koliko Bosna, koje mlijeko je u Svici jefitnije domace ili uvozno, tako isto i meso i voce i povrce.
Nemamo Zakon o organskoj proizvodnji.
Možeš uvesti paradajz iz okolice Fukushime i utopiti ga na Heci (pijaca na veliko u Sarajevo), a da te niko ništa ne pita.
Ukratko, možeš šta hoćeš.
-
Keiko
#242 Re: Jadi nas nezaposlenih
Na to sam i mislilapemanapemani wrote:Nije obezbjedila pravni okvir.Keiko wrote:Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
Možeš uvesti paradajz iz okolice Fukushime i utopiti ga na Heci (pijaca na veliko u Sarajevo), a da te niko ništa ne pita.
-
jefferson
#243 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mislim da je Keiko aludirala upravo na to sto si rekao.pemanapemani wrote:Nije obezbjedila pravni okvir.Keiko wrote:Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
- Šveđanin
#244 Re: Jadi nas nezaposlenih
Imam diplomu sa jednog od najboljih univerziteta u Skandinaviji.lozze wrote:A koju ti skolu imas druze?
Danas je dosao vakat da nema posla ni s jednim fakultetom. Poznajem ljudi farmaceuta,doktora medicine, stomatologa, inzinjera masinstva i elektrotehnike koji vec godinama nemaju posla u struci, da ne govorim o ekonomistima i pravnicima.
Isto tako poznajem babine sinove koji imaju srednju tekstilnu ili 2 gimnaziju rade u telekomu i u posti imaju stalni radni odnos i 1500KM platu. Sva raja iz mog razreda s kojima sam u kontaktu, a nisu zavrsili fakultet, imaju super poslove.
Zakljucak, da sam ove pameti, nikad fakulteta ne bih upisao,a ne zavrsio. Za ovih 5 godina peglanja i evo sesta na birou,sigurno bih nasao vec neki stabilan posao i planirao zivot i zenio se itd.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Stoji to što si rekao, ali opet ti kažem, više nije komunizam aktuelan, posao ne pronalazi tebe, već ti njega. A istini za volju, mnogo više perspektive ima neko sa medicinom, mašinstvom, etf, od recimo jednog pravnika.. Počev od bar nešto lakšeg načina za zaposlenje, preko lakšeg odlaska vani, jer se to traži u cijelom svijetu.
Keiko wrote:Za vrijeme studija (arhitektura), 95% ljudi koji su ili znali sta studiram ili me pitali, je govorilo 'Joj, to je tezak fakultet' ili 'Ma nije to za zensko'. A moji dragi roditelji su govorili 'Neka, arhitekt je arhitekt svugdje u svijetu', sto je 100% tacno mada u BiH nisam mogla naci pristojan posao u struci.Šveđanin wrote:Ne želim da pametujem, ali hoću nešto da pitam.
Jelde.XeuX wrote:Šveđanin wrote:Ne želim da pametujem, ali hoću nešto da pitam.
Po mogućnosti da se završi nešto što uz što manje truda daje što više para, al ono.. preporučljivo je da sa faksa uskočiš u odijelo, fotelju i platu od 2000 maraka.. Ne mogu ti opisati koliko mi je mrsko to vaganje koje čujem..
Ne znam kakvih si uvjerenja, ali ja da ti kažem.. reforme neće biti. Biće isto, identično kao što je bilo prije 10 godina, danas, za 10 godina u budućnosti.. I ti se trebaš tome prilagoditi.
A te stvari dobrobit društva, borba protiv bogatih, biće blagostanje kad njih ukinemo me podsjećaju na one crvene pamflete što je dijelo Bader Majnhof po Njemačkoj 70tih.. mani se toga.
-
mali_balon
#245 Re: Jadi nas nezaposlenih
U prvoj recenici si sve rekla, ostalo je visak i opet pametovanje i kapitalizam vs socijalizma, kod nas vako kod vas nako itd itd itdKeiko wrote:Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
@jefersone
Znao sam da ce neko kometarisati tipa pa jel hoces da drzava jos kopa za tebe, i sto jos zanimljivje ocekivao sam nekog iz inostranstva.
To se zove planiranje, pomoc drzave da ljudi zarade i da iskoriste zemlju i znanje. Ali jebes to tako nije u ameriki jel tako
Ali vi zante najbolje, kako ono rekoste, treba se potruditi, raditi sve i svasta poceti od nule. Vec sam rekao bujrum spakujte torbe, ostavite lovu priajtelje i familiju i dodjite samo na godinu dana, ma pola godine.
-
gidra
#246 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma kakvi ti pobrojani lokali, Ort ko moja soba i ima baštu od 5-6 stolova u vrh glave, u Cheersu konobara ima puno a nema nekog hajra od onih što stoje i cuclaju piće na trotoarima, za Operu ne znam nit zalazim tamo gdje se ove starudije krećuBASS wrote:Bas me zanima koji je to kafic gdje se nabere 2 milje baksisa? Znam se sa konobarima iz Orta, Cheers-a i Opere, dakle mjesta koja ljeti a pogotovo za vrijeme sff-a pravo dobro posluju i ljudi bi se valjali od smijeha na te price o 2 milje baksisa.
A za druga nabere se kume, nabere, znao je prije 2-3 ljeta čak i 3 milje izaći samo bakšiša, namazan momak i odera strance
Kaže neću da idem na posao ako nemam 100 KM minimum sa strane love, ali radi ubitačno, 10 sati i uzme u 15 dana jedan dan slobodan, a ta bašta je uvijek krcata i sam je "drži" u smjeni i nije fensi mjesto
-
jefferson
#247 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije. U SAD, koja je najveci poljuprivredni proizvodjac na svijetu subvencije su 50% manje nego u EU.mali_balon wrote:U prvoj recenici si sve rekla, ostalo je visak i opet pametovanje i kapitalizam vs socijalizma, kod nas vako kod vas nako itd itd itdKeiko wrote:Tebi drzava jedino treba obezbijediti pravni okvir u kojem ti kao farmer mozes poslovati. Da li ce tvoj proizvod proci sve kontrole I certifikacije koje mora proci, kvalitet I cijena te tvoja produktivnost I mogucnost zarade su do tebe. Opet idemo s' teme ali u svakom drugom postu se raspravlja of tome sta je drzava duzna servirati. Ukratko, odgovor je - nista. Nadugo - samo pravni okvir I to je to. Ne moze I socijalizam I kapitalizam. Subvencije koje daje Svicarska svojim farmerima je stvar EEA (cija BiH nije clanica) I unutarnje ekonomske I socijalne politike. U EU, subvencije su stvar EU a ne pojedinacnih drzava.mali_balon wrote:
@jefersone
Znao sam da ce neko kometarisati tipa pa jel hoces da drzava jos kopa za tebe, i sto jos zanimljivje ocekivao sam nekog iz inostranstva.
To se zove planiranje, pomoc drzave da ljudi zarade i da iskoriste zemlju i znanje. Ali jebes to tako nije u ameriki jel tako
Ali vi zante najbolje, kako ono rekoste, treba se potruditi, raditi sve i svasta poceti od nule. Vec sam rekao bujrum spakujte torbe, ostavite lovu priajtelje i familiju i dodjite samo na godinu dana, ma pola godine.
Ali je farmer PRAVNO zasticen bolje nego vojska, NSA, Blackwater, Obama ili nuklearni nosac aviona.
Vlada subvencionira kredite za kupovinu masina i sl, ali vlada ne kupuje mlijeko od farmera, nego daje poreske olaksice. Farmer i dalje mora naci kupca i garantovat kvalitet (ali to samo trziste regulise).
Takodje, svaka bolja prodavnica tipa Whole Foods, Trader Joe's i sl svaki proizvod koji je narasta ili proizveden u SAD, posebno oznaci, tako da znas da kupujes domace.
Ima tu puno parametara, i upravu si ti, drzava kod nas nista ne radi da te prvo pravno zastiti a onda i subvencionira. Ali drzava ne treba da kupuje od tebe i slicno, jer ce vrlo brzo i kvalitet a i produktivnost pasti ako znas da ce tvoj proizvod biti kako tako prodat!
-
pemanapemani
#248 Re: Jadi nas nezaposlenih
I, ko je onda kriv, "uhljupi" ili država?
Htio sam reći da ne treba generalizirati.
Koliko god smo sjebani, opet postoje ljudi koji bi radili, koji ne bježe od bilo kakvog posla i koji ne očekuju da im država servira na pladnju radno mjesto.
Problem je u tome što ti ova država ne "servira" ništa. Pojednostavljeno, neda ti da radiš koliko god ti to želio, a od tebe očekuje da podmiruješ sve obaveze na vrijeme.
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, Zakon o organskoj poljoprivredi, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i set ekoloških zakona. Sve to usklađeno sa EU pravilima i stvari bi se pomakle s mjesta.
Koliko god smo sjebani, opet postoje ljudi koji bi radili, koji ne bježe od bilo kakvog posla i koji ne očekuju da im država servira na pladnju radno mjesto.
Problem je u tome što ti ova država ne "servira" ništa. Pojednostavljeno, neda ti da radiš koliko god ti to želio, a od tebe očekuje da podmiruješ sve obaveze na vrijeme.
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, Zakon o organskoj poljoprivredi, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i set ekoloških zakona. Sve to usklađeno sa EU pravilima i stvari bi se pomakle s mjesta.
-
jefferson
#249 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno, slazem se. Moj buraz ima malo preduzece, znam kako mu je.pemanapemani wrote:I, ko je onda kriv, "uhljupi" ili država?![]()
Moja reakcija je bila na temu, jadi, kuknjava i sl.
Takodje, iz iskustva u Bih znam, da mozes imati najbolje zakone, ali dzaba kada se ne provode.
-
lozze
#250 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije fer dosta toga u ovoj drzavi....pa bori se ko i ja i svako drugi. Ja radim poznanicima telefone, nemam nikakav oglas na piku ili tsko nesto, uradim posao, ljudi me pocaste...ti si u meni vifio konkurenciju pa sad cmizdris po forumu....idi prijavi univerzalno fontele mobil shop ciglane one na carsiji,svi oni radr na crno, ni za sta ti racun ne daju...jovke189 wrote:Nema nafake dok tako budes radio. Problem i jeste sto svi sve svastare i zato mnogi mladi skolovani ljudi ne smiju da se upuste da pokrenu nesto samostalno u svojoj struci, da se samozaposle, i da uspiju platiti namete i dadzbine drzavi i da njima nesto ostane za zivot. Diplome su postame obican komad papira, kad nema trzista i nema se kome prodati znanje. Cuj magistar sporta a kuci drzi servis za telefone?! Radi ti telefone, ali prijavi druze kao i ja pa onda radi, pa ko izdrzi trku i namete drzavi, neka radi. Ja sam za to da se svaki neprijavljen posao odmah prijavljuje inspekciji jer ovo vise nema smisla, pokrenes nesto, pokusavas, izdignes se iznad onih koji samo ispijaju kafe i onda te zatvara nelegalna konkurencija na svakom cosku. Mislim na svaku oblast rada. Moj drugar je otvorio autmehanicarsku radnju i sad on treba sve da plati drzavi a neko drugi da to sve radi neprijavljeno u garazi i da to bude fer zivot. To odmah treba prijaviti.lozze wrote: Za dzeparca se ima, radim software na mobitelima, root, jailbreak, na ios i android, ali to je opet od danas do sutra, ipak stalna primanja su nesto drugo.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2