[/b]elma89_ wrote:Moja mama je iz srebrenice,mjesani brakovi su bili rjetki..al bilo ih je.Ali nisu to bili tolerantni multikulti brakovi,najbolji jaran mog Ica ozenio srpkinju bio ,Ali je teski nacionalista...ona huda suti i trpi a djeca se stide i govore NASA mama je prihvatila islam
Drugi primjer,pobjegla za Srbina,oni seljaci teski imali svinje....koje je nju tjerao da gleda i pazi i to posebno za bajram..pokusavala se vratiti ocu,htio da je ubije pred vratima .za njih je mrtva...kajala se tesko ,majka je htjela primiti nazad.otac rekao Idi u drinu.to je bilo prije rata.
Političko ubistvo mješanih brakova
-
Svitanje
#226 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Last edited by Svitanje on 26/07/2013 09:15, edited 1 time in total.
- snaga_znanja
#227 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Brak izmedju razlicitih nacionalnosti na ovim prostorima je moguc samo ukoliko se radi o extra tolerantnim porodicama ili ukoliko se radi o finansijski nezavisnim osobama koje mogu dati odjeb svojim porodicama zarad svoje buducnosti. Sve dok se prema ocu i majci gleda kao prema sidru nije moguce pogotovo ako se dolazi iz nacionalno osvjestene porodice.
Osoba kojoj se neko svidi na prvi pogled ne moze znati njegovu naciju i vjeru. A dok sazna ime i naciju i vjeru srce je svoje vec odradilo. Medjutim tad dolazi strah od odbacivanja iz porodice i eventualnog nasilja.
Osoba kojoj se neko svidi na prvi pogled ne moze znati njegovu naciju i vjeru. A dok sazna ime i naciju i vjeru srce je svoje vec odradilo. Medjutim tad dolazi strah od odbacivanja iz porodice i eventualnog nasilja.
-
Svitanje
#228 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
....

Last edited by Svitanje on 26/07/2013 09:17, edited 1 time in total.
-
Svitanje
#229 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
_Sarajevka_ wrote:
Sama sam u mjesanoj vezi, to sam rekla dosta puta. Ali to nikako ne znaci da sam pristalica guranja pod tepih ruzne stvari iz proslosti.
.......
Last edited by Svitanje on 26/07/2013 09:12, edited 1 time in total.
- DoZeN
#230 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Mjesoviti brakovi i Ekonomija jedino i mogu da naprave BIH normalnom drzavm,sve ostalo nece pomjeriti stanje sa sadasnjih pozcija.
Ko je protiv mjesovitih brakova on je "po"cetnik ili sovinista, ali dzaba kada su u BIH 80 % licemjerni,hoce BIH normalnom drzavom a nece mijesanje
Ko je protiv mjesovitih brakova on je "po"cetnik ili sovinista, ali dzaba kada su u BIH 80 % licemjerni,hoce BIH normalnom drzavom a nece mijesanje
- Opetja033
#231 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Hajmo sada napraviti preokret i napisati kako je spas bosnjackog naroda da bjezi sto je moguce dalje od mjesovitih brakova. Ne bi ni forumas ni taj komentar dugo boravio na forumu.DoZeN wrote:Mjesoviti brakovi i Ekonomija jedino i mogu da naprave BIH normalnom drzavm,sve ostalo nece pomjeriti stanje sa sadasnjih pozcija.
Napisati kako jedino mjesoviti brakovi mogu ovu drzavu napraviti normalnom je samo po sebi sovinizam. Nemam nista ni protiv koga, svako ima pravo da bira svoje zivotne puteve i poznajem veliki broj mjesovitih brakova/veza koji su stabilni i koji nisu nista gori/bolji od brakova/veza koji nisu mjesoviti. Cak sta vise.
Medjutim isto tako zahtjevam da se postuje i moj izbor. A moj izbor je da nikada ne bih ni pomislio da budem u takvoj (ozbiljnoj) vezi/braku. Svoje dijete odgajam na nacin na koji ja zelim a to bi bilo u potpunosti nemoguce da je u pitanju mjesoviti brak.
Na ovom forumu je bilo bezbroj ovakvih tema i uvijek su najglasniji ekstremisti, sovinisti i osobe zasljepljene mrznjom - bili upravo oni koji su zastupali opcije mjesovitih brakova. Pljuvalo se, ismijavalo, ponizavalo svakoga ko ne misli kao ti bajni "kosmopoliti".
-
eroslav
#232 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
sunce mu kalajisano...jel se šta dobroga izrodilo od ove silne rasprave?

- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#233 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
jos jedno prebrojavanje krvnih zrnaca i pokusaj nametanja svojih zivotnih standardaeroslav wrote:sunce mu kalajisano...jel se šta dobroga izrodilo od ove silne rasprave?![]()
normala
-
eroslav
#234 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
kolo sreće se i dalje okreće..ma nek se čeljad /virtualno/ zabavlja pa kako godplain vanilla wrote:jos jedno prebrojavanje krvnih zrnaca i pokusaj nametanja svojih zivotnih standardaeroslav wrote:sunce mu kalajisano...jel se šta dobroga izrodilo od ove silne rasprave?![]()
normala
- DoZeN
#235 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Da,ponovicu ti opetOpetja033 wrote:
Napisati kako jedino mjesoviti brakovi mogu ovu drzavu napraviti normalnom je samo po sebi sovinizam. Nemam nista ni protiv koga, svako ima pravo da bira svoje zivotne puteve i poznajem veliki broj mjesovitih brakova/veza koji su stabilni i koji nisu nista gori/bolji od brakova/veza koji nisu mjesoviti. Cak sta vise.
Medjutim isto tako zahtjevam da se postuje i moj izbor. A moj izbor je da nikada ne bih ni pomislio da budem u takvoj (ozbiljnoj) vezi/braku. Svoje dijete odgajam na nacin na koji ja zelim a to bi bilo u potpunosti nemoguce da je u pitanju mjesoviti brak.
Ljubav i Ekonomija mogu da pokrenu BIH jedino.
Sto vise brakova i veza npr izmedju Bosnjaka i Srba iz Tuzle i Bijeljine,Trebinja i Mostara itd
Nemam nista protiv tvoga izbora,dok ti ne bacis kamen na Gay Paradu i pljunes kontas? Opet ne? Dok ti ne zahtjevas da zene moraju da predju na Islam i Pravoslavlje ili u Katolike (namjerno spominjem zene?)
Ti ces uciti svoje dijete da samo svoje zeni i udaje? pa i onaj ce iz Trebinja i iz Banja Luke ili Sokolca.....postujem tvoj izbor,ali ti se pravis da ne znas gdje zivis
- sinuhe
#236 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Pa ima mijesanih brakova. Zena ministra Spirica je sestra Nedzada Salkovica, zena bivseg predsjednika RS Kuzmanovica sestra hrvatskog jezikoslovca Tomislava Ladana, predsjednik banjaluckog SDS-a Andjelko Grahovac je ozenjen Bosnjakinjom.
Samo ne znam otkud prica o ugrozenosti. Kod nas u zgradi u BL je bilo oko 10 mijesanih brakova.
Ako su muzevi bili Bosnjaci ili Hrvati porodica je onda tretirana kao bosnjacka ili hrvatska. Medjutim ako su bili Srbi nisu imali nikakvih problema i dan danas su tamo u istoj zgradi.
Samo ne znam otkud prica o ugrozenosti. Kod nas u zgradi u BL je bilo oko 10 mijesanih brakova.
Ako su muzevi bili Bosnjaci ili Hrvati porodica je onda tretirana kao bosnjacka ili hrvatska. Medjutim ako su bili Srbi nisu imali nikakvih problema i dan danas su tamo u istoj zgradi.
Last edited by sinuhe on 26/07/2013 09:20, edited 2 times in total.
- Mister Yes
#237 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
Kad kažem "upoznavao" mislim na upoznavanje u toku zabavljanja. Naravno da sam se upoznavao u smislu "zdravo ja sam Mister Yes". Imao sam svoje muško društvo a sa curama bi se naravno upoznavao ali ne bih izlazio sa njima ako nisu Bošnjakinje. Ali ponovo naglašavam da meni kao meni to ne bi predstavljalo nikakav problem. Da su mi roditelji bili slobodnijih svjetonazora vrlo rado bih izlazio i sa Srpkinjama i sa Hrvaticama. Ali pošto nisu onda nisam vidio razloga zašto bi ih povrijeđivao kada u Sarajevu ima sasvim dovoljno Bošnjakinja. Evo nemam ništa protiv da moja kćerka izlazi sa Srbinom i da se uda za Srbina. Ovdje se radi samo o tome da sam poštivao svoje roditelje i nisam želio da njima nanosim bol bez razloga.radostan dan wrote:no, nebitno sad, ovo me zaista fasciira -kako je ovo uopšte moguće?"Mister Yes" A upoznati je ne bih mogao jer se nisam upoznavao sa djevojkama druge etničke pripadnosti.
znači nema šaMse da se ovo desi prije rata, sem ako nisi život proveo u nekom katunu čuvajući stado.
a mislim da nisi.
- Mister Yes
#238 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
U mom slučaju bilo je bitno samo ime. Ime moje buduće supruge je moralo biti arapskog porijekla a sve ostalo nije bitno. I tako moja supruga ima ime arapskog porijekla a 100% je ateista baš kao i ja. Bitno je ime a niko ne mora znati u šta ona vjeruje ili ne vjeruje. To je njena privatna stvar. Mi se u krugu šire porodice fino pozdravljamo sa "eselamu alejkum". Zašto da ne. Lijep pozdrav samo na drugom jeziku. O svojim vjerovanjima ne pričamo ni na porodičnim sjelima ni na izletima. Čak koristimo i druge simpatične uzrečice tipa "tobe jarabumu" ili "estakvirula"Kikibombona wrote:Mister Yes
Tvoje pisanje je neobicno. Zbog toga bih volio kada bi odgovorio na dva pitanja..
Kako bi reagovali tvoji roditelji da si nasao djevojku koja je Bosnjakinja, ali i velika pravoslavna vjernica, ide redovno u crkvu itd. Dakle, Bosnjakinja, zaljubljenica u Bosnu i pravoslavka.
Druga bi bila Srpkinja islamske vjeroispovjesti. I ona je probosanski orjentisana, ali je eto radi oca prihvatila srpski identitet, a pod uticajem majke islam. Posti ramazan, ide u dzamiju, velika je vjernica.
Sta bi tvoji roditelji rekli za prvu, a sta za drugu djevojku?
Moje misljenje...
Etnicka i nacionalna netrepeljivost u Bosni nema nikakvu snagu bez religije. Kakva je razlika izmedju Bosnjaka, Srbina i Hrvata? Bosnjak je naslijedio islamsko, Srbin pravoslavno, a Hrvat katolicko kulturno naslijedje. Da nema religije izmdju ova tri naroda ne bi bilo nikakve, ama bas nikakve razlike.
Kakvi nasi nacionalizmi, to je smijurija. Postoji samo medjureligijska mrznja, netrepeljivost, odbojnost... Sve ostalo je ubleha.
- CaneBos
#239 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.Ramzess Veliki wrote:De ne lupetaj, niko ti u vjeru ne dira ako ti to ne dozvoljavaš!chill001 wrote:Ali svi ti Srbi ateisti su nominalni pravoslavci, i svi imaju svoju slavu. Al eto Bosnjak ateista po tebi ne bi smeo ni nominalni musliman da bude._Sarajevka_ wrote:Ateista ima medju Srbima koliko hoces, a svi se redom izjasnjavaju kao Srbi.
Kome god sam otišao u Rijeku, Split ili Zagreb, sami mi hrvati kažu šta je sa svinjetinom a šta nije, i više mi ih čestita bajram nego moja rodbina. Za istok ne znam, tamo ne idem iz praktičnih razloga ...
-
Svitanje
#240 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Lijep tekst,samo odiše mržnjom prema Bošnjacima.Mister Yes wrote: U mom slučaju bilo je bitno samo ime. Ime moje buduće supruge je moralo biti arapskog porijekla a sve ostalo nije bitno. I tako moja supruga ima ime arapskog porijekla a 100% je ateista baš kao i ja. Bitno je ime a niko ne mora znati u šta ona vjeruje ili ne vjeruje. To je njena privatna stvar. Mi se u krugu šire porodice fino pozdravljamo sa "eselamu alejkum". Zašto da ne. Lijep pozdrav samo na drugom jeziku. O svojim vjerovanjima ne pričamo ni na porodičnim sjelima ni na izletima. Čak koristimo i druge simpatične uzrečice tipa "tobe jarabumu" ili "estakvirula"A kada smo sami kući fino zamezetimo slaninu uz Sarajevsku klipaču. Oboje volimo
Tekst kao želi reći da su Bosanci licemjeri jer kao nisu perfektni.Medjutim,perfekcija se trazi samo od njih,ne i od drugih.Da bi se bilo vjernikom u islamu,ne treba biti perfektan već treba SAMO šehadet.Znači lažu ovi kojima smeta što ljudi griješe (ovdje piše "klipaču" i sl) da to više nisu muslimani odnosno vjernici.Moj ti prijatelju,TA JE KLIPAČA ZATO DA ZBUNI ĆAFIRE A OVDJE ĆE SE JOŠ 10.000 godina GOVORIT TA "STRANA" RIJEČ ESELAMU ALEJKUM.
TI Si STRAN MOJ PRIJATELJU NA OVOJ PLANETI JER ĆEŠ MORAT U ZEMLJU UMIRAT A "ESELAMU ALEJKUM" NEĆE,selamaće se i 333 godine nakon tebe
Last edited by Svitanje on 26/07/2013 09:41, edited 2 times in total.
-
Svitanje
#241 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
CaneBos wrote: valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.
Ako gadjaju iz topa,dodje mu ga na isto.
Granata ko granata
-
Svitanje
#242 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Nema veze "arapsko porijeklo" ako je već postala bosanska riječ.Problem je što se to tebi očito još čini stranim.Ti bi vjerovatno da im vratiš "staru pradedovsku vjeru" i imena koja se tebi ne bi činila stranim.Mister Yes wrote: Ime moje buduće supruge je moralo biti arapskog porijekla a sve ostalo nije bitno. I tako moja supruga ima ime arapskog porijekla a 100% je ateista baš kao i ja.
Medjutim,arapski nije nama strani i mi svi živimo zajedno na Sredozemnom moru hiljadama godina.To je nama domaći jezik.Ti si strani i neobičan si jer niko nije znao šta si prije 55 godina a za Arape i bosanska imena preuzeta iz arapskog (kao i struja,televizor i auto i frižider) se zna stotinama godina....
Eselamu alejkum
- Mister Yes
#243 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Svitanje wrote: Lijep tekst,samo odiše mržnjom prema Bošnjacima.
Tekst kao želi reći da su Bosanci licemjeri jer kao nisu perfektni.Medjutim,perfekcija se trazi samo od njih,ne i od drugih.Da bi se bilo vjernikom u islamu,ne treba biti perfektan već treba SAMO šehadet.Znači lažu ovi kojima smeta što ljudi griješe (ovdje piše "klipaču" i sl) da to više nisu muslimani odnosno vjernici.Moj ti prijatelju,TA JE KLIPAČA ZATO DA ZBUNI ĆAFIRE A OVDJE ĆE SE JOŠ 10.000 godina GOVORIT TA "STRANA" RIJEČ ESELAMU ALEJKUM.
TI Si STRAN MOJ PRIJATELJU NA OVOJ PLANETI JER ĆEŠ MORAT U ZEMLJU UMIRAT A "ESELAMU ALEJKUM" NEĆE,selamaće se i 333 godine nakon tebe![]()
Ih koliko sam puta kao mali to rekao. Evo opet ću: Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu.
I šta sad? Ništa se nije promjenilo. Ja i dalje ćafir ko kuća
- Mister Yes
#244 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Alejkumu Selam brateSvitanje wrote:Nema veze "arapsko porijeklo" ako je već postala bosanska riječ.Problem je što se to tebi očito još čini stranim.Ti bi vjerovatno da im vratiš "staru pradedovsku vjeru" i imena koja se tebi ne bi činila stranim.Mister Yes wrote: Ime moje buduće supruge je moralo biti arapskog porijekla a sve ostalo nije bitno. I tako moja supruga ima ime arapskog porijekla a 100% je ateista baš kao i ja.
Medjutim,arapski nije nama strani i mi svi živimo zajedno na Sredozemnom moru hiljadama godina.To je nama domaći jezik.Ti si strani i neobičan si jer niko nije znao šta si prije 55 godina a za Arape i bosanska imena preuzeta iz arapskog (kao i struja,televizor i auto i frižider) se zna stotinama godina....
Eselamu alejkum
-
Bodkin
#245 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Kakva gomila gluposti, ovaj i zadnji post.Svitanje wrote:Nema veze "arapsko porijeklo" ako je već postala bosanska riječ.Problem je što se to tebi očito još čini stranim.Ti bi vjerovatno da im vratiš "staru pradedovsku vjeru" i imena koja se tebi ne bi činila stranim.Mister Yes wrote: Ime moje buduće supruge je moralo biti arapskog porijekla a sve ostalo nije bitno. I tako moja supruga ima ime arapskog porijekla a 100% je ateista baš kao i ja.
Eselamu alejkum
@mister yes cestitam kako si mogao toliko podrediti tvoj zivot roditeljima i misljenju familije a u principu si dosta liberalan. Ja ne bih mogao toliko ici protiv sebe
Mijesani brakovi? Kao i sve ostalo stvar izbora. Definitivno nije za vjernike ili nacionaliste ( dakle nacionalisti nisu sovinisti da se zna). Niti ce spasiti bih niti ce je pokopati. Austrijanci zenili rodjake do prije 100 godina pa su vladali evropom.
- Mister Yes
#246 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Meni roditelji ostavili kuću i stan u centru grada plus vikendicu. A i ovo divno radno mjesto gdje mogu forumati od 8 od 16. Protiv sebe? How yes noBodkin wrote:@mister yes cestitam kako si mogao toliko podrediti tvoj zivot roditeljima i misljenju familije a u principu si dosta liberalan. Ja ne bih mogao toliko ici protiv sebe
-
Bodkin
#247 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Nebitno, ne govorim o tome ali nisi ti tema :p mada bih rekao da cca 70% stanovnistva razmislja kao ti i jasno mi je kako i zasto 
- Mister Yes
#248 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.
Nisam tema ali tema je svakako glupa pa možemo i o meniBodkin wrote:Nebitno, ne govorim o tome ali nisi ti tema :p mada bih rekao da cca 70% stanovnistva razmislja kao ti i jasno mi je kako i zasto
-
eroslav
#249 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
hm..napravit ću se mahnit pa upitati,,,, u kojem kontextu?CaneBos wrote:
valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.
-
Casteneda
#250 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.
eroslav wrote:hm..napravit ću se mahnit pa upitati,,,, u kojem kontextu?CaneBos wrote:
valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.
Ovi naši su zli škutori kamenjarski, dok su Dalmatinci fina raja. No za mene ste srbokatolici i jedni I drugi, i S jedne i S druge strane "neprirodne granice".