eh, sad je i to što ti pišeš klasični šovinizam...
No, sad ćeš reći da imaš pravo na mišljenje.
Naravno, imaš.
Šovinistički klin se šovinističkim klinom izbija.
Sigurno da se desava. Ali ja pod provincijom ne smatram Mostar, Stolac, Travnik, Bihac, Gorazde, Tuzlu itd. To su politicki i ekonomski centri u svojoj regiji. Ja pod provincijom smatram Rogaticu i slicna naseljena mjesta manja od Rogatice.realna do boli wrote:O, desava se, itekako se desava, pa mozda cak i pozitivnije i intenzivnije, ko hoce da vidi, ali ispast ce da opet pricamo o Sarajevo kontra svih, a to ne zelim, ponavljali bi se milioniti put, nije tema.
Nokija wrote:Sigurno da se desava. Ali ja pod provincijom ne smatram Mostar, Stolac, Travnik, Bihac, Gorazde, Tuzlu itd. To su politicki i ekonomski centri u svojoj regiji. Ja pod provincijom smatram Rogaticu i slicna naseljena mjesta manja od Rogatice.realna do boli wrote:O, desava se, itekako se desava, pa mozda cak i pozitivnije i intenzivnije, ko hoce da vidi, ali ispast ce da opet pricamo o Sarajevo kontra svih, a to ne zelim, ponavljali bi se milioniti put, nije tema.
Mislim da nisi razumio moj post, ja ne kažem da raja trči za poslom,a da ga nema, nego da se svak snalazi kako stigne. Neko radi na crno svaki dan, neko jednom il dvaput mjesečno, neko je još više lijen pa ne radi nikako al mu zato babo ili rodjaci sa zapada redovno ubace koji eurčić u džep,a neko želi raditi,a ne može, pa jedva sastavlja kraj s krajem. Osim zadnje kategorije,većina ovih ostalih jedva čeka kad će te pare potrošit na neki novi gadget i sa njim se pohvaliti pred rajom. Zato i kažem da je luksuz prividan, vani se sjedi u Štrosmajerovoj, a kod kuće čekaju neplaćeni računi i prazan frižider.Hajvan wrote: Jesi sigurna sve ovo što navodiš?
evo ja sam juce dao dvojici radnika za posao koji su urdili 300 BaM dnevnice...radili 2 dana ljudi, našo ih na PIK-u... inace gledam i trazim racune...ovaj put nisam imao izbora- jedva sam našao radnike koji hoce da urrade posao... mnogi prije sto su dolazili nisu se prihatali posla jer:
- malo i m je to posla i nemaju vremena (firme uglavnom)
- ne žele prihvatiti posao (samostalni zanatlija)
Jest nema posla, zar ne?!?
I ovo je kao nasumični primjer, jel tako?
NIJE.
Evo ja- mene ne vodeni kao zaposlenog a vjeerovatno ni kao nezaposlenog ( ne javljam se u Zavod za zapošljavanje) a iamam primanja daleko iznad prosjeka. Penzija? Zdravstvo?
Prvo uplacujem gdje ja hocu a ne u sistem koji ce dok ja stasam za penziju biti vjerovatno na izdisaju ( ne samo U Bosni, već u većini zapadnih zemalja). Zdravsto plaćam klasično..
Luksuz? Što je to?
Mozda odjeca koja se kupuje preko net-a od proizvođača koji koriste ne modificirane biljke za proizvodnju tkanina i plačaju svoje radnike fer i korektno a ne kao neki razvikani brandovi?! Možda?
Kupovina poljoprvrednih proizvoda od domačica/na koji dolaze direktno na vrata?
Redovna kupovina knjiga?
Gdje ja potpadam? A?
Mislim, zaHebavam se.
Nisam ovo ja.
Samo bulaznim.
Nije to moje misljenje, to je de fakto situacija na terenuHajvan wrote:Nokija
Naravno, imaš.
Šovinistički klin se šovinističkim klinom izbija.
Rodni krajradiostar wrote:Nokija wrote:Sigurno da se desava. Ali ja pod provincijom ne smatram Mostar, Stolac, Travnik, Bihac, Gorazde, Tuzlu itd. To su politicki i ekonomski centri u svojoj regiji. Ja pod provincijom smatram Rogaticu i slicna naseljena mjesta manja od Rogatice.realna do boli wrote:O, desava se, itekako se desava, pa mozda cak i pozitivnije i intenzivnije, ko hoce da vidi, ali ispast ce da opet pricamo o Sarajevo kontra svih, a to ne zelim, ponavljali bi se milioniti put, nije tema.
sto bas Rogatica zivota ti?![]()
Nokija wrote:Rodni krajradiostar wrote:Nokija wrote:
Sigurno da se desava. Ali ja pod provincijom ne smatram Mostar, Stolac, Travnik, Bihac, Gorazde, Tuzlu itd. To su politicki i ekonomski centri u svojoj regiji. Ja pod provincijom smatram Rogaticu i slicna naseljena mjesta manja od Rogatice.
sto bas Rogatica zivota ti?![]()
![]()
![]()
![]()
Zezam se, nemam nista sa Rogaticom. Jednom sam prolazila. Zaista tuzno.
Nokija wrote:Nije to moje misljenje, to je de fakto situacija na terenuHajvan wrote:Nokija
Naravno, imaš.
Šovinistički klin se šovinističkim klinom izbija.![]()
Daleko je vise to sto ti pises sovinizam, jer za tebe je SA ocigledno potez od Vratnika do Marin Dvora. Za mene je i Ilidza i Dobrinja dio Sarajeva.![]()
Ja kad god sam bila negdje drugo u BH i ljudi skontaju da sam iz SA uvijek im bude drago sto im je neko dosao, uvijek su duplo ljubazniji i uvijek pricaju lijepo o SA.
Nisam sigurna da u obrnutoj situacija ima reciprociteta.
Sorryjest' zato moj, pa me lijepo strecnu kad procitah da je provincija. ne kazem da nije tuzno, ali nije vala na provincija![]()
Hajvan wrote:provincija (lat.). 1. U Rimskome Carstvu, područje izvan Italije u užem smislu riječi, pod upravom predstavnika središnje (carske) vlasti. 2. U organizaciji Kat. crkve, područje jedne ili više biskupija pod upravom nadbiskupa s naslovom metropolita, ili teritorijalna jedinica nekoga reda, redodržava (franjevačka, isusovačka p.). 3. Pokrajina; upravno područje s određenom samoupravom. U administrativno-polit. sustavima nekih zemalja, područje veće od kotara (distrikta), a manje od oblasti. 4. pren područje izvan grada (os. glavnoga); također PEJ.
mi diskutujemo o tački 4. pežorativno značenje temina, jelde?!?
Otvoreno omalovažavaš nekoga i ti se našla pozivati na definicije s interneta. Pa nije ti ovo gimnazijska debata, a ni ti neka klinka s facebookaNokija wrote:Sorryjest' zato moj, pa me lijepo strecnu kad procitah da je provincija. ne kazem da nije tuzno, ali nije vala na provincija![]()
![]()
Mi vjerovatno ne znamo sta zaista znaci rijec provincija. Evo sta pise na internetu: Provincija ili pokrajina je naziv za podnacionalnu jedinicu, koja u većini država ili zemalja predstavlja drugostepeni nivo vlade.
Kod nas ona ima negativnu konotaciju, a meni to fakat samo geografski pojam.
Sta je tuzno ako nije tajna? Primjeri, argumenti..Nokija wrote: Rodni kraj![]()
![]()
![]()
meth wrote:Otvoreno omalovažavaš nekoga i ti se našla pozivati na definicije s interneta. Pa nije ti ovo gimnazijska debata, a ni ti neka klinka s facebookaNokija wrote:Sorryjest' zato moj, pa me lijepo strecnu kad procitah da je provincija. ne kazem da nije tuzno, ali nije vala na provincija![]()
![]()
Mi vjerovatno ne znamo sta zaista znaci rijec provincija. Evo sta pise na internetu: Provincija ili pokrajina je naziv za podnacionalnu jedinicu, koja u većini država ili zemalja predstavlja drugostepeni nivo vlade.
Kod nas ona ima negativnu konotaciju, a meni to fakat samo geografski pojam.![]()
Baš je tužno vidjeti ove Sarajlije koliko su ih doseljenici izbacili iz cipela da ni sami više ne znaju koga i šta mrze. Sistem vrijednosti nula bodova, možeš biti najveći šljam ali ako si rođeni Sarajlija...good for you.
Srećom život to sve sredi i dovede sve na svoje, zato i jesu stranci u rodnom gradu, jedino još ovako mogu uživati u beskrajnim forumskim naklapanjima koje vrijede dok.....se ne pređe na novu stranicu
Nokija wrote:Ne znam o kakvom luksuzu pricate? Pa sta bi trebali ljudi u 21 vijeku: da hodaju gologuzi, salju poruke golubom pismonosom i voze se kocijom?
SA je glavni grad, samim tim i najreprezentativniji. U svakoj drzavi je tako, glavni grad je centar a sve ostalo je uspavana provincija.
Ima ljudi koji jednostavno imaju zicu za biznis. Znam covjeka koji je prije rata kupovao paprike u Hercegovini pa ih prodavao u SA. I super zaradjivo. A raja ga ismijavala. I sad poslije rata covjek ima firmu od 50 ljudi i solidno posluje. I ta ista raja sad kaze ihhh lako je njemu.
Nas narod jednostavno ima jedan vrlo specifican odnos prema radu i uspjehu.
Meni bi licno najveci luksuz bio kad ne bi imala mobitel i auto
Pa ne znam tacno, nemam neki plastican primjer. Bio je to vise neki unutrasnji osjecaj.rajvoSa0 wrote:Sta je tuzno ako nije tajna? Primjeri, argumenti..Nokija wrote: Rodni kraj![]()
![]()
![]()
Ne kazem da nisi u pravu, vec hocu da malo obrazlozis..
jefferson wrote:Nokija wrote:Ne znam o kakvom luksuzu pricate? Pa sta bi trebali ljudi u 21 vijeku: da hodaju gologuzi, salju poruke golubom pismonosom i voze se kocijom?
SA je glavni grad, samim tim i najreprezentativniji. U svakoj drzavi je tako, glavni grad je centar a sve ostalo je uspavana provincija.
Ima ljudi koji jednostavno imaju zicu za biznis. Znam covjeka koji je prije rata kupovao paprike u Hercegovini pa ih prodavao u SA. I super zaradjivo. A raja ga ismijavala. I sad poslije rata covjek ima firmu od 50 ljudi i solidno posluje. I ta ista raja sad kaze ihhh lako je njemu.
Meni bi licno najveci luksuz bio kad ne bi imala mobitel i auto![]()
![]()
![]()
Haman se nije izaslo iz tog "najreprezentativnijeg" grada
Eto super: "Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujes," ostalo je sve provincija!Nokija wrote:jefferson wrote:Nokija wrote:Ne znam o kakvom luksuzu pricate? Pa sta bi trebali ljudi u 21 vijeku: da hodaju gologuzi, salju poruke golubom pismonosom i voze se kocijom?
Meni bi licno najveci luksuz bio kad ne bi imala mobitel i auto![]()
![]()
![]()
Haman se nije izaslo iz tog "najreprezentativnijeg" grada
![]()
![]()
![]()
Taman kad pomislim da sam identificirala najjaceg lika na forum, uvijek se javi jos jedan zesci.
ne plaćaš doprinose državi...vetvadi wrote:Ljepo teme za diskusija.to je pitanje koje ne možemo naći pravi odgovor..Kako se zaradi...?![]()
![]()
![]()
Ja ovog lika nisam ni znao do ovog videa i nemam namjeru da ga branim ali koliko sam shvatio, srezao je sta je mogao. Znas li koliko bi njemu, kao načelniku relativno male općine značilo preseljenje recimo sjedista EP u Bihać ili Zeljeznica FBiH.Jay Gatsby wrote:
Zato sam napisao: "To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno." Ovaj što je objasnio... ko njemu brani da reže sad kad ima vlast? Ne smeta mu ni Sarajevo, ni Tuzla. A ni Sarajevu, ni Tuzli ne smetaju ostali da režu po svojim kantonima kako im je volja.
Ljudi u ostatku BiH nisu nesposobni, daleko od toga. Jefferson je spominjao manja mjesta i prebacivanje državnih agencija tamo (ako sam ga dobro shvatio). To infrastrukturno i kadrovski može biti problematično - jednostavno je tako. Spomenu on i Utah i Centar za dokumentaciju... vidio sam svojim očima kako je tamo u poređenju s npr. Washingtonom. Još ako si Indijanac... Pet Centara za dokumentaciju njima ne bi pomoglo.
A za struju... u to se ne razumijem. Niti znam ko je plaćao i pravio te elektrane sve ove godine, niti znam ko im je nominalni i stvarni vlasnik. Isto vrijedi i za resurse u Sarajevu. Ravnomjeran odnos, valjda, podrazumijeva da Tuzla vidi kakvog hajra od Sarajeva, ali i da Sarajevo vidi kakvog hajra od Tuzle. Kako taj omjer naći? To je svuda problem - ima ko je plaćen za to, neka rješava, ali "manji" će uvijek kritizirati "većeg".
mk ultra wrote:ne plaćaš doprinose državi...vetvadi wrote:Ljepo teme za diskusija.to je pitanje koje ne možemo naći pravi odgovor..Kako se zaradi...?![]()
![]()
![]()
Nikako. Te institucije nisu privredni subjekti i nisu ti koji nude radna mjesta i time razvijaju neki grad ili regiju. To su institucije koje, ako im je to u nadleznosti, treba da kreiraju ambijent za ekonomski razvoj. A to mogu raditi i iz Banovica. Pa makar je to omogucila danasnja tehnologija. Naravno da blizina nekom vecem centru ima prednosti, ali nije obaveza. A nas je problem sto su nam te budzetske institucije pojam ekonomije, pa se u njih uzdamo.kojeime wrote:Ne znam koliko bi premjestanje drzavnih ili federalnih institucija iz Sarajeva pomoglo gradovima u koje bi se institucije premjestile.