Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post Reply

Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

POZITIVNA
310
56%
NEGATIVNA
245
44%

Total votes: 555

BHCluster

#226 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by BHCluster »

Naslovnica wrote:
BHCluster wrote:
Naslovnica wrote: Pomilovan od strane Budimira.
Bolje da ga je Budimir pomilovao nego Kacavenda!
:lol: :lol: :lol:
Slažem se - što opet ne mijenja činjenicu to da je osuđen.
Znaci vise se ne tereti za ono sto je skrivio i slobodan je covjek.
Šveđanin

#227 Re: Odg: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Šveđanin »

Baš pratim glasanje.. Od početka Naser bio negativna ličnost... Evo sad je izjednačeno, 97:97

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Lacrosse

#228 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Lacrosse »

Ja bih opet da ponovim.
Naser je tragicna licnost.
Ali ako se borio za 80 hiljada zivota 3 i pol godine, iz tog izasao s 3 godine zatvora, i vjecnom traumom da je ostao ziv, enklava pala, borci izginuli, zene ostale sve unesrecene, djeca sirocad, neko ce sad uzeti uporediti to i reketasenje kojekakvih biznismena ili suradnju s siptarskom mafijom. Ja ne znam koje Naser danas, ali je sve jasno koje bio 1992-1995. Bio je momak od 25 godina s kojima Srbima nije bilo lako izaci na kraj. Sto znaci da je bio sposoban. U moru nesposobni, hipokrita, nepotista, bio je sposoban dovoljno da mu je ime kod Srba zavrijedilo posebno mjesto u mitologiji, da su se plasili akcija od Nasera i na Nasera, a imati takav pedigre u ratu prije 28 godine mora znaciti nesto.
Sto ne znaci da se treba bez kritickog osvrta gledati na njega, ali jeli iko od vas pomislio da je dobro da Naser uopste ima dvije ciste u glavi danas, da nije na drogama, ili npr. poludio kao Caco svojevremeno? Jer, covjek je maltene dozivjeo da sahrani diviziju koje je nosio komandu, i rekao da mu je najteze u zivotu bilo kad je u Tuzli postrojio one koji su izasli iz Srebrenice i koliko je ljudi falilo. Meni samo to malo smeta kod dusebriznika jer u mojoj knjizi nece nika biti isti onaj koji ukrade 1 milion ili izvrsi genocid dzabe. U mojoj knjizi zna se koji je lud, koji je nenormalan, koji je opasan po sve zivotne normative, a koje oportunist koji da je rodjen mozda u Americi, mozda bi Naser danas bio milioner, novi Trump, vlasnik nekog biznisa, s vezama u politici i podzemlju, ali nije. Rodjen je u Srebrenici. I jako mi je drago da je napisao svoju knjigu, da je dao svoje odgovore, i jako mi je zao da knjige ili nema u prodaji ili je kako neki navode izdana u 2000 primjeraka, to govori o nama. Da je covjek komandovao s vise vojnika nego tiraza u kojem mu je knjiga izdana, i to s 25 godina, a neko danas s 25 godina tesko mu posao naci, sta bi da vodi enklavu bez soli i metka od 80 hiljada ljudi izmedju pakla i stradanja. Za mene je Naser tragican, i ne mogu nikako prevaliti rijec "pozitivan", ali komandovao je uz borce, s linije, i nije se mnogo politikom bavio, dok npr, evo samo da uzmem primjer, ovaj kolega Svedjanin, ja se mogu opkladiti da njegov otac nije komandovao enklavom od 80 hiljada ljudi i da nije vodio Banjalucane na Kozaru u partizanski rat. Samim tim je lako biti mali covjek, ali traziti od nekog da uzme najtezi posao u istoriji Bosne i odradi ga perfektno, ni iz kakve koristi za sebe, samo da bi mi bili zadovoljni sa njim, kad je to tako sto se vi ne zrtvujete i zalozite za Bosnu tako, ili jos bolje vasu djecu ne zavalite, ali kad je rijec o drugom - onda je lako.

Image

Image

Image

Image
Naslovnica

#229 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Naslovnica »

BHCluster wrote:
Naslovnica wrote:
BHCluster wrote: Bolje da ga je Budimir pomilovao nego Kacavenda!
:lol: :lol: :lol:
Slažem se - što opet ne mijenja činjenicu to da je osuđen.
Znaci vise se ne tereti za ono sto je skrivio i slobodan je covjek.
AHAAA...
Kao i stotine drugih zločinaca i kriminalaca, kada odsluže kaznu ili kada ih Budimir pomiluje, ili kada završe odmor u Hagu.
Znači, nakon odsluženja ili pomilovanja prošlost se briše?
Naslovnica

#230 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Naslovnica »

Lijep osvrt, slažem se u većini.
Lacrosse wrote:Ja bih opet da ponovim.
Naser je tragicna licnost.
Ali ako se borio za 80 hiljada zivota 3 i pol godine, iz tog izasao s 3 godine zatvora, i vjecnom traumom da je ostao ziv, enklava pala, borci izginuli, zene ostale sve unesrecene, djeca sirocad, neko ce sad uzeti uporediti to i reketasenje kojekakvih biznismena ili suradnju s siptarskom mafijom. Ja ne znam koje Naser danas, ali je sve jasno koje bio 1992-1995. Bio je momak od 25 godina s kojima Srbima nije bilo lako izaci na kraj. Sto znaci da je bio sposoban. U moru nesposobni, hipokrita, nepotista, bio je sposoban dovoljno da mu je ime kod Srba zavrijedilo posebno mjesto u mitologiji, da su se plasili akcija od Nasera i na Nasera, a imati takav pedigre u ratu prije 28 godine mora znaciti nesto.
Sto ne znaci da se treba bez kritickog osvrta gledati na njega, ali jeli iko od vas pomislio da je dobro da Naser uopste ima dvije ciste u glavi danas, da nije na drogama, ili npr. poludio kao Caco svojevremeno? Jer, covjek je maltene dozivjeo da sahrani diviziju koje je nosio komandu, i rekao da mu je najteze u zivotu bilo kad je u Tuzli postrojio one koji su izasli iz Srebrenice i koliko je ljudi falilo. Meni samo to malo smeta kod dusebriznika jer u mojoj knjizi nece nika biti isti onaj koji ukrade 1 milion ili izvrsi genocid dzabe. U mojoj knjizi zna se koji je lud, koji je nenormalan, koji je opasan po sve zivotne normative, a koje oportunist koji da je rodjen mozda u Americi, mozda bi Naser danas bio milioner, novi Trump, vlasnik nekog biznisa, s vezama u politici i podzemlju, ali nije. Rodjen je u Srebrenici. I jako mi je drago da je napisao svoju knjigu, da je dao svoje odgovore, i jako mi je zao da knjige ili nema u prodaji ili je kako neki navode izdana u 2000 primjeraka, to govori o nama. Da je covjek komandovao s vise vojnika nego tiraza u kojem mu je knjiga izdana, i to s 25 godina, a neko danas s 25 godina tesko mu posao naci, sta bi da vodi enklavu bez soli i metka od 80 hiljada ljudi izmedju pakla i stradanja. Za mene je Naser tragican, i ne mogu nikako prevaliti rijec "pozitivan", ali komandovao je uz borce, s linije, i nije se mnogo politikom bavio, dok npr, evo samo da uzmem primjer, ovaj kolega Svedjanin, ja se mogu opkladiti da njegov otac nije komandovao enklavom od 80 hiljada ljudi i da nije vodio Banjalucane na Kozaru u partizanski rat. Samim tim je lako biti mali covjek, ali traziti od nekog da uzme najtezi posao u istoriji Bosne i odradi ga perfektno, ni iz kakve koristi za sebe, samo da bi mi bili zadovoljni sa njim, kad je to tako sto se vi ne zrtvujete i zalozite za Bosnu tako, ili jos bolje vasu djecu ne zavalite, ali kad je rijec o drugom - onda je lako.

Image

Image

Image

Image
taahrir

#231 Re: Odg: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by taahrir »

Šveđanin wrote:Baš pratim glasanje.. Od početka Naser bio negativna ličnost... Evo sad je izjednačeno, 97:97

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Navalili ravnogorci, mrzak im je, imaju ga zasto i mrziti. :thumbup:
A patriotama ove zemlje je uvijek tebalo malo vise vremena dok se trgnu..takav je Bosnjo..
MuaDib

#232 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by MuaDib »

Pitajte malo običan svijet u Srebrenici o Oriću i njegovom reketiranju izbjeglica iz drugih podrinjskih opština za frtalj brašna.
Lacrosse

#233 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Lacrosse »

MuaDib wrote:Pitajte malo običan svijet u Srebrenici o Oriću i njegovom reketiranju izbjeglica iz drugih podrinjskih opština za frtalj brašna.
Izvini ali kako se hranila 28 divizija Armije Republike BiH?

Jel slala kuhinja 1 Korpusa repetu u Srebrenicu, ili je Unprofor vrsio dostavu dorucka a za rucak se otvarala konzerva, jel. Vecera po slobodnom izboru, ima vode, i hosef.

Trebao je Naser da objasnjava svakoj babi sto ce njemu pola kile ostrog brasna tip 750.

I meni su Sarajlije pricali da je 1 Korpus oteo barem 100 herkulesa humanitarne pomoci s kojom je hranio svoje borce lunch paketima po linijama, a fino pisalo na njima, ovi lunch paketi su za civile kojim krce crijeva a mama ih nije na polozaj poslala s 20 maraka, cak mi je prvi komsija rekao da je njemu Rasim Delic oteo dvije kutije feta sira, i odgegao u nepoznatom pravcu poslje kojeg je u stabu nacrtala se jos jedna akcija, jurisajmo na kotu broj 789, zacinjena barem 23 kutije popusenih cigareta na 9 komandira vodova.

Pitam ja obicni svijet iz Srebrenice, ne jel njima Naser sta uzo ili jel im sta dao nego jel ih odbranio tri i pol godine, te ako nije, ko je drugi dosao da ga zamjeni i da ih brani? Da nije neko iz drugog korpusa? iz prvog korpusa? Iz treceg korpusa? Iz cetvrtog korpusa? Da nije ko iz Austrije, Svice, Njemacke, nije niko.

Pa dobro onda, za svo brasno sto je oduzeo, ja mislim da kad je krenuo iz Srebrenice helikopterom, da je ponjeo sa sobom jedno tri vrece pune starih Deutchmaraka, jedna za stranku, druga za armiju i treca za njega bezbeli.
nKrkan

#234 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by nKrkan »

Šta Orić poručuje učesnicima marša mira

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... qHvXV8r3ho
taahrir

#235 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by taahrir »

MuaDib wrote:Pitajte malo običan svijet u Srebrenici o Oriću i njegovom reketiranju izbjeglica iz drugih podrinjskih opština za frtalj brašna.
za frtalj brasna, sto ce Oricu frtalj brasna, sta moze uraditi za frtalj brasna !? valjda ako reketira onda reketira bar za vrecu :-) cuj frtalj... :lol:
lokum rahat

#236 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by lokum rahat »

Knjigu "Naser od Gazimestana do Haga i nazad" možete naručiti na tel: 061 534 024
mO k3

#237 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by mO k3 »

Ma kakav da je iz principa cu da kazem da je pozitivna osoba , jer je bosnjo !!!!

Dok srbi slave svoje zlocince , mi bosnje nasli da pljujemo po svojima koji su branili !!
Zadnji rat nas nije nista naucio .....
_mufljuz_

#238 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by _mufljuz_ »

mO k3 wrote:Ma kakav da je iz principa cu da kazem da je pozitivna osoba , jer je bosnjo !!!!

Dok srbi slave svoje zlocince , mi bosnje nasli da pljujemo po svojima koji su branili !!
ne bih da komentarisem ovo "pljuvanje po svojima" i slicne nebuloze i kvazipatriotske konstrukcije...
paradoks za koji se nisam nadao da ce se desiti poslije svega je raspad balijandersko-mafijaske koalicije (koji ustvari zorno pokazuje stanje bosnjackog naroda "daj ti meni druge ko jebe", koja je sve konce pogubila medju sobom - sto naser nije napisao knjigu 95-e ili 2000-e a ne poslije skoro 20 godina da prdoklaci i pljuje o izdajnickoj politici svevisnjeg dzelesanuhu izetbegovic-cengic-sahinpasic klana neporecive karizme.... nepobitna je cinjenica da je sposoban lik i da je imao vjerovatno odredjenih momenata u odbrambenom ratu - ali je cinjenica da je bio igrac vladajuce oligarhije cim je toliko sutio.... donedavno se nije znalo uopste da mu se helikopterom odradjivalo izvlacenje - cim mu se stalo i stavilo soli na rep sa "poslovima" i kad je vidio da oligarhijski brod tone - da je kljemendi tu gdje jest, celo1 tamo gdje jest, celo2 tamo gdje jest, pa cak i familijarni zutokljuni siptarski nosac predsjednickog tabuta u tvorza na cvanciki on pise knjigu....

i svi na sve pljuju - radon fahroskoni na kompletnu SDA oligarhiju i oni na njih (zbog naravno nepovratne investicije citaj naguza), sitne ribe na krupne, krupne na sitne - a sve vajni predstavnici bosnjackog naroda i zastitnici interesa i istine...

to sto veliki broj srba slavi svjetske koljace i hohstaplere pokazuje samo dijagnozu jednog naroda - koji je spreman isto da ponovi ako ne i gore - to sto preklan izmucen i zaklan narod bira Orice kao moralne vojne i herojske vertikale (a bogumi i vertikale svake druge vrste) - pokazuje intelektualno-inteligencijsku dijagnozu tog naroda....
Danguba

#239 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Danguba »

Rekao sam da je pozitivna licnost i obrazlozio sam to ALI poznajuci ga veoma dobro (ne licno) stvarno nemam neko pozitivno misljenje o njemu.

Koji moron moras biti pa izjaviti sve ovo.
Naser Orić: Žao mi je što nisam ubio generala Morillona! :-) :-)

U životnoj ispovijesti objavljenoj u knjizi "Od Gazimestana do Haga i nazad" autora Avde Huseinovića, koja je promovirana prošle sedmice, ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić otkriva brojne pojedinosti iz opkoljene zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) u kojoj je jula 1995. godine počinjen genocid, prvi poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.

Orić u knjizi tako otkriva da mu je žao što nije ubio tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini Philippea Morillona. Optužio ga je kako laže kada danas tvrdi da je on došao da spasi Srebreničane, te optužuje francuskog oficira da je sarađivao sa srpskom vojskom.

"Da ga nismo zarobili, on ne bi ostao u Srebrenici. Međunarodna zajednica pokušava da ga napravi herojem, međutim, on je bio najveća kukavica. Ostaviti toliko naroda, žena i djece... Pokušao je da pobjegne kroz jedan propust, kanal, ali mi smo ga uhvatili i ponovo vratili među narod. Takve patnje koje je izdržao naš narod, niko nije preživio. Kada se vratio među Srbe, nakon sastanka u Srebrenici, on je njima rekao: 'Idite slobodno'. Sad mi je žao što ga nisam ubio", rekao je u ispovijesti Orić.

Opisao je i kako srpske snage nisu dozvoljavale da u Srebrenicu uđe sol, što je dovelo do psihičkih i fizičkih poremećaja kod stanovnika opkoljene zaštićene zone UN-a. Navodi i kako su mnogi stanovnici tog grada u ratu umirali u užasima gladi. U njihovim utrobama nalazili su grane, korijenje, lišće, što je dovodilo do poremećaja u radu crijeva.

Nadalje, Orić iznosi svoje stavove i o pojedinim ljudima. Čak i ratnim neprijateljima.

Dobrim ratnicima nazvao je komandanta "Vukova s Drine" Milana Jolovića Legendu, "Pantere" Ljubiše Savića Mauzera i druge. Istakao je da "smo se školski ganjali", dodavši kako je "njih dijelila neprimjetna granica od dobrih ratnika do ratnih zločinaca".
"Opet, među srpskim specijalnim jedinicama bilo je i 'jajara' koje su imale jaku medijsku promociju. Prvenstveno mislim na Milorada Ulemeka Legiju i njegov ratni put. Taj je sve radio na blef. Od prilično lažirane biografije za Legiju stranaca, pa do ratnih podviga kojih uopšte nije bilo. Bilo ga je samo tamo gdje je bilo nezaštićenih civila i pljačke", otkriva Orić.

Dodao je kako će Legija u historiju uči samo po ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

"Đinđića neki Bošnjaci oplakuju, a on je u vrijeme najvećih zločina, sa Karadžićem na Palama, okretao vola", napisao je Orić.

Opisujući, također, događaje tokom njegovog trogodišnjeg boravka u Hagu, nakon kojeg je oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima, Orić je istakao više interesantnih detalja. Između ostalih, opisao je kako se desio sukob između Ivice Rajića, Paška Ljubičića i generala Tihomira Blaškića.

"Bilo je to 2004. godine. To je bila baš dobra frka. Upao sam među njih da ih razdvojim. Uspio sam ih razdvojiti i spriječiti tuču. Posvađali su se zbog prebacivanja odgovornosti za zločine jedinih odnosno drugih jedinica. Ivica Rajić je na ''kvarnjaka'' s leđa pokušao da udari generala Blaškića. Ja sam ga uhvatio za ruku i blokirao", sjećao se Orić.

Opisao je i kako je generalu Dragomiru Miloševiću "pincetom vadio trepuške", a da su ga Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj pokušavali prevariti nagovaranjem da potpiše dokument kojim bi bilo dokazano da je tokom rata bio na vezi sa vrhom Srbije.

Dodao je kako su se Mladen Naletilić Tuta i Vojislav Šešelj konstantno družili i da su tražili da budu zajedno. Imali su, naveo je, cijele filozofske rasprave kojima su se svi stanovnici haškog pritvora smijali.

Milana Lukića iz Višegrada, opisao je kao plašljivog čovjeka, te nije mogao shvatiti kako je takav čovjek počinio tako strašne zločine. Lukić, naveo je Orić, ne može da spavati jer ga proganjaju višegradske žrtve koje je spaljivao.

"Znao je iza ponoći takve krikove puštati da su ga injekcijama morali smirivati", dodao je.

Izvor: Anadolija
Haj ove gluposti sto valja kako bi ubio francuskog generala ali faliti Mauzera i Legendu, njegovati generala Milosevica je dno dna.
(pisem, brisem, pisem, brisem...) ne znam sta reci?
Kao sto je @Skijas vec napisao
Naser Orić u ratu i nakon rata su dvije različite osobe, prvi je siledžija čiji su se interesi u značajnoj mjeri podudarili s interesima države, dok je drugi siledžija čiji su se interesi u značajnoj mjeri podudarili sa interesima Nasera Keljmendija i drugih kriminalaca.
...bilo bi sve sto se moze reci za N.O.
karanana

#240 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by karanana »

i trebo ga je roknut.
a ratne protivnike....zasto ne respectovati ako su dobri borci i ako nije bilo zlocina?
Danguba

#241 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Danguba »

karanana wrote:i trebo ga je roknut.
a ratne protivnike....zasto ne respectovati ako su dobri borci i ako nije bilo zlocina?
ti gori od njega. ubiti francuskog generala...znas li ti sta bi to znacilo za sve nas? drzali su ih kao taoce pa im sada sude u hagu posebno za taj dogadjaj a da ne govorimo o odmazdi.

ti isti ''dobri borci'' su u crno zavili mnoge.

Autor: Avdo Huseinović

Objavljeno: 02. December 2010. 16:12:01

Milan Jolović je bio čovjek od najvećeg povjerenja Ratka Mladića i uz ratnog zločinca Vinka Pandurevića, jedan od ključnih ljudi tokom operacije „Krivaja 95“, kada je Vojska Republike Srpske zauzela „Zaštićenu zonu UN-a Srebrenica“. Legenda je onaj komandant sa TV snimaka u Zelenom Jadru kod Srebrenice, što se preko motorole dere na svoje potčinjene riječima „'oću da čujem zavijanje vukova“.

Dodik i sa tjelohraniteljom

Nakon rata je bio jedan od komandanta 72. pančevačke specijalne padobranske jedinice Vojske Jugoslavije. Naime, Legenda nikada nije ni prestajao biti vojnik Vojske Jugoslavije. On je samo, kao pripadnik 30.kadrovskog centra bio na posudbi u Mladićevoj vojsci. Penzionisan je u činu pukovnika Vojske Srbije, a od Vojske Republike Srpske je dobio najveća ratna priznanja. Njemu najdraže priznanje je lični poklon od đenerala Ratka pištolj „magnum“. Navodno, Legendu su sa Dodikom povezali Petar Salapura, jedan od bližih Mladićevih bezbjednjaka i čovjek čije se ime spominje u vezi organizacije strijeljanja srebreničkih Bošnjaka, i Mićo Kraljević iz Vlasenice, osoba koja je bila nadređena zločincima u logoru Sušica. Dodik je bio oduševljen novim poznanstvom i uz značajan transfer, Legednu uspjeva nagovoriti da nakon 13. godina ponovo se preko Drine vrati na mjesto zločina, u Zvornik. Jedinica „Alfa“ broji oko 100 pripadnika, sastavljena je uglavnom od ratnih veterana iz redova „Vukova sa Drine“ i „Pantera“ Ljubiše Savića Muazera, te razmještena od Zvornika preko Bijeljine i Brčkog do Banja Luke. Navodno, među njima se nalazi značajan broj onih koji su itekako okrvarili ruke tokom agresije na BiH. Dodikova privatna armija ima svoj obavještajni centar, smješten u Banja Luci; vojnike raspoređene širom ovog entiteta i jednu specijalnu jedinicu, čija je baza u neposrednoj blizini Dodikovog imanja u Bakincima. Prvi put javno, pripadnici „Alfe“ su viđeni u pratnji Gavrila Bobara, bijeljinskog tajkuna i jednog od bližih Dodikovih poslušnika. Poznato je da Bobar godinama finansira Legendu, a Pepić je i šef obezbjeđenja kompanije “Bobar”.
Image

ovaj desno da ne pogrijesis je Legenda.
Lacrosse

#242 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Lacrosse »

_mufljuz_ wrote:
mO k3 wrote:Ma kakav da je iz principa cu da kazem da je pozitivna osoba , jer je bosnjo !!!!

ne bih da komentarisem ovo "pljuvanje po svojima" i slicne nebuloze i kvazipatriotske konstrukcije...
paradoks za koji se nisam nadao da ce se desiti poslije svega je raspad balijandersko-mafijaske koalicije (koji ustvari zorno pokazuje stanje bosnjackog naroda "daj ti meni druge ko jebe", koja je sve konce pogubila medju sobom - sto naser nije napisao knjigu 95-e ili 2000-e a ne poslije skoro 20 godina da prdoklaci i pljuje o izdajnickoj politici svevisnjeg dzelesanuhu izetbegovic-cengic-sahinpasic klana neporecive karizme.... nepobitna je cinjenica da je sposoban lik i da je imao vjerovatno odredjenih momenata u odbrambenom ratu - ali je cinjenica da je bio igrac vladajuce oligarhije cim je toliko sutio.... donedavno se nije znalo uopste da mu se helikopterom odradjivalo izvlacenje - cim mu se stalo i stavilo soli na rep sa "poslovima" i kad je vidio da oligarhijski brod tone - da je kljemendi tu gdje jest, celo1 tamo gdje jest, celo2 tamo gdje jest, pa cak i familijarni zutokljuni siptarski nosac predsjednickog tabuta u tvorza na cvanciki on pise knjigu....

i svi na sve pljuju - radon fahroskoni na kompletnu SDA oligarhiju i oni na njih (zbog naravno nepovratne investicije citaj naguza), sitne ribe na krupne, krupne na sitne - a sve vajni predstavnici bosnjackog naroda i zastitnici interesa i istine...

to sto veliki broj srba slavi svjetske koljace i hohstaplere pokazuje samo dijagnozu jednog naroda - koji je spreman isto da ponovi ako ne i gore - to sto preklan izmucen i zaklan narod bira Orice kao moralne vojne i herojske vertikale (a bogumi i vertikale svake druge vrste) - pokazuje intelektualno-inteligencijsku dijagnozu tog naroda....
Dijagnozu intelektulanu ovog naroda nije postavljao Naser.

Postavile su sve Sarajlije koje su pobjegle po Srbijama, Hrvatskama, Svicarskama, Svedskama, Amerikama, Australijama, i ostavile 8372 covjeka da zakolju jer su iz najruralnije, najneskolovanije, najvjerski opredjeljenije i dijela Bosne koja nije nikom koje bitan nesto znacila (daj mi ime 1 politicara ili generala - iz Srebrenice?).

Postavili su Banjalucani kojih je 100 hiljada isprebijano i iseljeno. Postavili su poklani Brcaci kojima je RH bila preko Save, pa se nisu mogli odbraniti. Poslali je 70% teritorija koje je palo, i 50% izbjeglistva neSrba iz Bosne 1992-1995. Postavili su u emigraciji oni koji su se vojno organizovali i koji su takodje mogli doci ako nista na odmoru, godisnji odmor je mjesec dana - da se bore, ali - nije imao ko te ljude dovesti, uvezati i slicno.

Intelektualna dijagnoza ovog naroda je da izabere Aliju iz zatvora i Fikreta iz zatvora, da ga vodi.

I da se ne naoruza. I da se ne opredjeli da bude ili za veliku Srbiju ili veliku Hrvatsku.

Sve od toga upucuje da ovaj narod nije zlocinacki, nije od velike drzave, i branio se za goli vrat te da je vjerovao.

Jedini koji su branili Bosnjacki narod i jesu nepismeni, seljoberi, radnici i raja obicna. Skolovana i intelektualci su uspjeli u 1 korpusu da procenat ljudi s visokim skolostvom koji je poginuo je jedva 2-3%, dakle na 33-40 mrtvih boraca iz 1 korpusa, 1 je je imao vise od srednje strucne spreme. To je u Sarajevu, sad kako je bilo u drugim mjestima kao Srebrenica, Bihac, Gorazde, ne treba ni govoriti.

Na kraju krajeva, mi ni dan danas nemamo neke moralna vertiakle, ni horizontale, o cemu ti pricas covjece? Ti pricas o Bosnjacima kao da smo mi Slovenci ili Hrvati, da imamo 150 akademika, najjaci centar za turizam, 1 milion emigranata kojima je stalo do drzave, da imas univerzitete, sveucilista, opste-Europsku kulturu a ne da svaki dan punis autobuse ljudima koji se nece nikad vise vratiti i to smatraju svojim sretnim danom. Bosna sto je imala, uzeli su drugi. Platili, kupili, dobili, kako god. U Bosni nije ostalo dovoljno kriticke mase i za sta, ali ako ne mozes smjeniti danasnji rezim, nemoj mi molim te kritikovati covjeka koji je branio i odbranio Srebrenicu tri i pol godine, oko toga, sto nije doktorirao nakon pada Srebrenice i postao akademik.

Naseru je jedina greska sto je prezivjeo. Jer imas armiju od 200 hiljada vojnika, valjda je neko bio intelektualna gromada i elita, danas su svi kita, nema 1 borca koji kaze da nije zazalo sto je bio u Armiji BiH kad se vidi tretman danas, kad se vidi da su politicari izjednacili sve, kad se vidi da neko u sudu ne moze dokazati da je Srbija izvrsila agresiju, pa sam na Srebrenici su bili ljudi iz Cacka, Uzica i slicno.

To je sve zbog toga sto ljudi kao ti, koji imaju kliker, im se jebe, jer su te platili nekom placicom, i dali ti neki posao, i tebi je dobro i ti suti, a sirotinju neka kolju. Srebrenica II, Srebrenica III. Sto ne organizujes 100 ljudi pa ne odete da nadjete komandanta 2 korpusa koji nije nista uradio tokom pada Srebrenice, pa fino covjeka u zatvor, pa da vidimo ko njemu nije dao da ista uradi, pa i tog u zatvor, pa kad zatvoris jedno 450 ljudi radi pada Srebrenice i bice nesto. I kad ih drzis kao u Gvantemanu, nema presude, nema kaze, nema nista. Ima da sjedis ovdje, u ovoj drzavi jer si implicitan u genocidu, da nisi uradio nista. Samo da uvedes da mozes takve obici za 10 maraka u zatvoru, imao bi dovoljno posjetilaca da napravis najjaci zatvor u regiji, dolazili bi ljudi da obidju u zatvoru stoku koja je umjesto da nas brani mjerila kurcine po stabivima, jebavala raspustenice, pusila steke malbora i gajbe pive, samo u Tuzli je poginulo 100 ljudi zajebavajuci se po kaficima, struja, korzo, a to je Maj 1995, dok negdje neko nije imao soli, kruha, vode, ljepe rijeci, flastera, nije imao nista. I to je to, sto se u Bosni jebe nekog za drugog. Kad se tebe jebe za to kako je meni, neces nikad ni imati drzave. Neces nikad ni biti narod. Niti ce ikad moci najbolji da ostanu ovdje, a ne da odu biti sve i sva po svijetu.

Ali, ta problematika je dublja od same Srebrenicke tragedije, Naser je tu samo bio pijun. Ali je pijun drzao kraljicu pod kontrolom, gdje su nase velike zvjerke, ako nista 1995 nije bila 1992-ga, imao si tri godine iskustva.
shibonja

#243 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by shibonja »

Lacrosse wrote:
_mufljuz_ wrote:

, samo u Tuzli je poginulo 100 ljudi zajebavajuci se po kaficima, struja, korzo, a to je Maj 1995, dok negdje neko nije imao soli, kruha, vode, ljepe rijeci, flastera, nije imao nista. I to je to, sto se u Bosni jebe nekog za drugog.

Poginuli na tuzlanskom korzu 25 maja 1995 su bila omladina ,tako reci djeca bez marke u dzepu,bilo je i boraca koji su bili na odmoru,tu su se nasli da se vide i druze,zaista si nasao primjer,sramota
sinuhe

#244 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by sinuhe »

Srebrenica je pala 95 zbog Zapadne Slavonije, Vlasica, Kupresa i Glamoca a mogla je i 93. 95 je bila samo laka meta. E sad da je ubio francuskog generala 93 rat bi mozda stvarno stao ranije pa bi i manje ljudi stradalo.
VjecitiStudent

#245 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by VjecitiStudent »

Da su Naser i ostali oficiri, ostali u enklavi, da li bi se Srebrenica uspjela odbraniti?
Erased

#246 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Erased »

Da je ovo drzava kao sto nije, odonosno da mi Bosnjaci imamo mrvu drzavotvornog duha, nacionalnog ponosa, po Naseru bi se jos za zivota zvala barem jedna ulica negdje u BiH, imao bi covjek pristojan posao, a svako kukavicko govno koje sta kaze protiv heroja ARBiH bilo bi usutkano.
_mufljuz_

#247 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by _mufljuz_ »

Erased wrote:Da je ovo drzava kao sto nije, odonosno da mi Bosnjaci imamo mrvu drzavotvornog duha, nacionalnog ponosa, po Naseru bi se jos za zivota zvala barem jedna ulica negdje u BiH, imao bi covjek pristojan posao, a svako kukavicko govno koje sta kaze protiv heroja ARBiH bilo bi usutkano.
mi smo majstori izvrtanja teza i vrijednosti - a da smo mi Bosnjaci mrvu drzavotvoran narod a ne cerga - sa nacionalnim ponosim - po Naserovoj knjizi ponasanjima i izjavama bi se otvorila opsezna istraga, njegove veze sa srpskim podzemljem (jer je otvoreno izjavio kako u Beogradu "ima prijatelja"), Slobodanom Milosevicem, ispitali se njegovi odnosi sa Markom Milosevicem i po istom arsinu bi se otvorile istrage za sve generale i komandantiće koji su za nista ljude slali u smrt, a ne da istraga o napadu na Sefera Halilovica lici na igru gluhih telefona i naravno ispitati porijeklo imovine svakog retardiranog tajkuna koji nije za biciklo im'o u proslom sistemu a sad pravi tornjeve i bivaju "kontroverzni" "bosnjacki biznismeni"....

e to bi trebalo da se desi da smo drzava k'o sto nismo i da smo drzavotvoran narod ko sto nismo - al sigurno jesmo - cerga - jer samo cerga gleda sta ce pozmarit "in time", pohapat, ukrast, bez ikakve griznje savjesti hoce li to nekom nanijeti stetu - i bez ikakve samokritike hoce li moron danas sutra ustvari sasjec i granu na kojoj sjedi.... pa da od predatora i sam postane plijen....
_mufljuz_

#248 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by _mufljuz_ »

Lacrosse wrote: Naseru je jedina greska sto je prezivjeo.
nije naseru greska sto je prezivio - mani bespotrebne semanticke demagogije - greska je sto prdoklaci 20 godina poslije o svemu a da ga drzava i istrazni organi (kojih nemamo) ni o cemu nije pitala osim za neke hiljade maraka reketa. evo sad da ti kazem da sam ga licno upozn'o i kad sam ga pit'o gdje je zbavio modri Kadilak Eldorado koji je vozik'o sa Celom Bajramovicem - rece hladno da mu ga je posl'o Alija Delimustafic iz USA. e sad - evo tebi domaca zadaca: Alija Delimustafic pa mi se javi dalje da diskutujemo.
dustaban

#249 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by dustaban »

Dugo sam izdrzo, ne mogu vishe!

Dakle, ponavlja se stari slucaj - obrada kontroverznih ratnih likova. Po jednima su heroji, po drugima zlocinci, po trecima samo zestoki momci koji ne razlikuju bas najbolje kriminal i herojstvo.

U svakom slucaju za svakoga od njih cete cuti niz razlicitih primjera koji zbunjuju. Licno sam slusao jednog Srbina, partizanski orijentisanog, kojemu je Ratko Mladic heroj jer je nekom cetnickom vojvodi opalio samar i opcenito nije isao cetnicima niz dlaku. Naravno, njega srebrenicka prica ne interesuje bas mnogo a i ono koliko ga interesuje kaze - jebiga tamo niko nije cist, ovi su samo bili jaci!

Mozda i ima istine u tezi da je Caco spasio Sarajevo. Ali zapitajte se koliko ta teza predstavlja velicanje Cace, a koliko srozavanje Sarajeva i svih onih momaka sto padose u odbrani bez, ili cak UPRKOS, Cacine "pomoci"?!

Sto god neko rekao o Caci, Juki, Naseru... svako ce ostati pri svom stavu o njima. Medjutim, veoma je vazno da PRINCIPIJELNO izgradimo stav prema SISTEMU i PARASISTEMU. Ovi "heroji" su sasvim sigurno posljedica odsustva sistema. Za to ima i dosta opravdanja, kako stvoriti sistem od nule u onakvim okolnostima, ali zaista je potrebno da jednom za svagda shvatimo da svakim velicanjem ovakvih pojedinaca mi samo PONIZAVAMO one nepoznate heroje.

Relativan je i sam pojam herojstva i doprinosa odbrani zemlje, naroda i nacije. Heroj je svako ko je zrtvovao vlastiti zivot za drugoga i takvih anonimnih junaka imamo mnogo. Srdjan Aleksic jeste jedan pojedinacan primjer takvog herojstva, ali on predstavlja i sve one druge nepoznate slicne slucajeve.

Tako isto i Naser i ekipa. Oni predstavljaju jedan MODEL ratovanja kakvog smo imali prilike sresti svugdje, ne samo u opkoljenim zonama kao sto su Sarajevo i Srebrenica. Mi zapravo mozemo slobodno reci da se tu radi o dva konfliktna modela odbrane: jedan je SAMOINICIJATIVA, ali izvan kontrole, sdakle vansistemska, a drugi je TROMI SISTEM, odnosno formiranje Armije i izgradnja odbrambenog sistema po pravilima. Na mnogim mjestima je dolazilo do sukoba, cak i oruzanih, izmedju ova dva modela, neki od takvih okrsaja su nam dobro poznati.

DOPRINOS je medjutim, nesto sto se mora valorizirati taman da se radi o dokazanim zlocincima i kriminalcima. Ali i tu treba paziti da se ne pretjera. Ja sam negdje naveo, na vlastitom primjeru, da u ovom ratu nisam uzeo pusku u ruke, ali imam neki snazan osjecaj da je nekoliko mojih kafa sa Suzan Sontag imalo veceg efekta nego da sam uzeo tu pusku i zaginuo!

Na isti nacin treba posmatrati i ovakve likove. Koliko god da je kontroverzni Caco valjao odbrani Sarajeva, obracun sa njim i njegovo smaknuce je JOS VISE VALJALO odbrani Bosne!
Posto je ova teza bolna i provokativna, prebacujem se na drugu stranu - zamislite samo u kakvoj bi poziciji danas bili Srbi da su se oni obracunali sa Arkanom i Mladicem kad je trebalo?!

Imidz koji su Srbi dobili srebrenickim genocidom, imidz koji su Bosnjaci dobili velicanjem Cace, ustashki imidz Tutinih branitelja... to je nesto nepopravljivo, odnosno popravljivo tek kad dodje IZNUTRA.

U nasem slucaju to znaci... NIKAD!
Erased

#250 Re: Naser Orić - POZITIVNA ili NEGATIVNA LIČNOST?

Post by Erased »

_mufljuz_ wrote:
Erased wrote:Da je ovo drzava kao sto nije, odonosno da mi Bosnjaci imamo mrvu drzavotvornog duha, nacionalnog ponosa, po Naseru bi se jos za zivota zvala barem jedna ulica negdje u BiH, imao bi covjek pristojan posao, a svako kukavicko govno koje sta kaze protiv heroja ARBiH bilo bi usutkano.
mi smo majstori izvrtanja teza i vrijednosti - a da smo mi Bosnjaci mrvu drzavotvoran narod a ne cerga - sa nacionalnim ponosim - po Naserovoj knjizi ponasanjima i izjavama bi se otvorila opsezna istraga, njegove veze sa srpskim podzemljem (jer je otvoreno izjavio kako u Beogradu "ima prijatelja"), Slobodanom Milosevicem, ispitali se njegovi odnosi sa Markom Milosevicem i po istom arsinu bi se otvorile istrage za sve generale i komandantiće koji su za nista ljude slali u smrt, a ne da istraga o napadu na Sefera Halilovica lici na igru gluhih telefona i naravno ispitati porijeklo imovine svakog retardiranog tajkuna koji nije za biciklo im'o u proslom sistemu a sad pravi tornjeve i bivaju "kontroverzni" "bosnjacki biznismeni"....

e to bi trebalo da se desi da smo drzava k'o sto nismo i da smo drzavotvoran narod ko sto nismo - al sigurno jesmo - cerga - jer samo cerga gleda sta ce pozmarit "in time", pohapat, ukrast, bez ikakve griznje savjesti hoce li to nekom nanijeti stetu - i bez ikakve samokritike hoce li moron danas sutra ustvari sasjec i granu na kojoj sjedi.... pa da od predatora i sam postane plijen....
Ocigledno se ne razumijemo. Kakvo podzemlje, kakva povezanost sa Milosevicem, sta baljezgas? Preslusaj se. Opste je poznato da je covjek bio u specijalnoj jedinici koja je stitila tadasnjeg predsjednika SR Srbije, i to kao obican policajac. Uostalom, svasta si ovdje udrobio, mijesas kruske i jabuke, pa smatram da tvoje ucesece u ovakvoj temi nije primjereno. Sljedeći put kad se ukljucis prvo procitaj naslov, malo se informisi, pa tek onda komentarisi. Hvala.
Post Reply