Mr Chow wrote:Pa nije visina jedini faktor koji je bitan.. imas super djevojaka, visoke, lijepe, ali dzaba, nekako nezgrapne, kao da hodas pored ormara.. nekad davno sam izlazio s jednom koja je od mene (192 cm) bila niza max 10 cm.. nije znala sta ce s rukama dok hoda, ne daj Boze da je morala potrcati, mislim da bi pobila sve koji joj se nadju na putu.. obicno je iz nekog razloga, znala zapinjati na vratima, ono ramenom, o ulasku i izlasku i auta da ne pricam...
nezgrapno i nekoordinisano nije jedno te isto. nezgrapno je po meni vise vizuelni dojam i to je vec pitanje ukusa, kao i cjelokupne gradje. neki ljudi jesu visoki i krupni u smislu nezgrapni, a neki su niski i zdepasti, sto isto tako nije gracilno. ali kao sto rekoh, to je sve pitanje ukusa. plus, nisu svi ljudi lijepi, pametni, jednom rjecju idealni, i da se posluzim ovom otrcanom fazom, svaka rupa nadje zakrpu. dakle, udace/ozenice se i oni koji su -ruzni.
medjutim, koordinacija tijela je vise pitanje culnog procesiranja u mozgu nego iceg drugog. taj poremecaj se zove dispraksija/apraksija, na engl. izmedju ostalog motor planning issues. izgleda otprilike onako kako si to opisao kod ove cure, medju narodom je poznato i kao smotanost. najvise bi doslo do izrazaja kod ljudi koji pate od aspergerovog sindroma. mislim da je preko njih doslo i u fokus nauke i terapeuta (oligofrenolog, ergoterapeut, fizioterapeut). medjutim, sumnjam da iko ko ne pati od aspergerovog sindroma ili poremecaja na autisticnom spektru, a ima dispraksiju bas ide na terapije. jednostavno bude otpisan kao smotan/nekoordinisan u raji, i to je to. sto je ok, ali stvarno vecinom nema nikakve veze sa visinom. od toga pate isto tako niski ili prosjecno visoki insani. mislim da se samo kod visokih ljudi k tome pridaje vise paznje, jer htjeli to priznati ili ne, visina podsvjesno jeste pozeljnija osobina, izaziva ljubomoru i time visoku osobu vise izlaze kritici i podsmjehu. uostalom, koliko cesto covjek cuje da neko zasretne niskog insana i kaze, jao kako si nizak, bogati koliko si nizak/niska? to se nekako preskoci iako je upadno i manje lijepo/privlacno... ali ono, zasto dodavati so na ranu? visoka osoba je konstantno izlozena bas tim pitanjima. kontam se, ako je bas hendikep, zasto onda ne spopadaju sa pitanjima svaku hendikepiranu osobu?
ali nejse, nisam se zato javila vec zbog opisane dispraksije.