BOŠNJACI KRŠĆANI

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
kokise

#226 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

omađijaj me wrote:
Moja nacionalnost: HRVAT
Moj jezik: hrvatski, srpski i bosanski
Moja narodnost: Bosanac i Hercegovac
Moja vjera: Rimokatolik
Tvoja narodnost je Bosnac/ Bosnjak/Bosnjanin'

Hercegovinu nasi kraljevi nazivaju bosanskom zemljom. Jeli tebi to jasno.

Ja se slazem sa tobom. I rekao sam da si po nacionalnosti Hrvat a po narodnosti Bosnjak. Samo sto vecini ljudi to nije bas jasno. Hrvat si isto kao sto je onaj iz Novog Pazara koji se preziva Popovic a zove se Mujo po nacionalnosti Bosnjak ali po porijeklu i etnickoj pripadnosti/ po rodu je srbin.

Tako da smo vam mi braca po rodu. Mi smo iste pretke imali davno. Vjera nas je podijelila i prouzrokovala bratoubilacki rat
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#227 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by crysis »

za tvoju informaciju hercegovina se za vrijeme kraljeva zvala hum , a ne bosna ili bosnia ili bosnae
dustaban

#228 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by dustaban »

kokise wrote: Tvoja narodnost je Bosnac/ Bosnjak/Bosnjanin'
Ja se slazem sa tobom. I rekao sam da si po nacionalnosti Hrvat a po narodnosti Bosnjak. Samo sto vecini ljudi to nije bas jasno. Hrvat si isto kao sto je onaj iz Novog Pazara koji se preziva Popovic a zove se Mujo po nacionalnosti Bosnjak ali po porijeklu i etnickoj pripadnosti/ po rodu je srbin (... !!!)
Tako da smo vam mi braca po rodu. Mi smo iste pretke imali davno. Vjera nas je podijelila i prouzrokovala bratoubilacki rat
E bas nek si nam objasnio dugo vec trazim odgovor na ovo pitanje.
Mogu li te sad zamoliti da predjes na neki sandzacki forum pa i njima otkrijes ovo epohalno otkrice!

:mrgreen:
eman

#229 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by eman »

kokise wrote:
omađijaj me wrote:

Ja se slazem sa tobom. I rekao sam da si po nacionalnosti Hrvat a po narodnosti Bosnjak. Samo sto vecini ljudi to nije bas jasno. Hrvat si isto kao sto je onaj iz Novog Pazara koji se preziva Popovic a zove se Mujo po nacionalnosti Bosnjak ali po porijeklu i etnickoj pripadnosti/ po rodu je srbin.

A sta sam ja, islamske vjere,po etniji? :D lupas :D
kokise

#230 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

eman wrote:
kokise wrote:
omađijaj me wrote:

A sta sam ja, islamske vjere,po etniji? :D lupas :D
Etnija i definicija etnije = porijeklo= narodnost.

Kako ce neki katolik iz recimo Kraljeve Sutjeske gdje su Bosanski kraljevi i Banovi prije 900 godina ljude nazivali Bosnjacima/Bosnjanima da bude Hrvat po narodnosti? Hrvat je po ideologiji, nacionalnosti ali po rodu i porijeklu nam je brat Bosnjak.
miki.ba

#231 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

Što bolan lupaš, kako ceš ti nekome reci šta je.
Jbg to je nešto što se mijenja po želji tako da je nemoguce nekome odrediti šta je.
omađijaj me

#232 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

ti neke stvari sanjaš pa te zato shvaćam, ali ako hoćeš spusti se na zemlju i pogledaj stvari u realnom prostoru i vremenu.
hrvat se nikad nece izjasniti bosnjakom ni po narodnosti.. moze samo biti bosanac ili hercegovac.. znaci nikad a ako u to nisi uvjeren pogledaj koliko ce bošnjaka kršćana :lol: biti na sljedećem popisu. znaci, pricamo ssamo realno u realnom prostoru i vremenu a realno je da imas rimokatolike u bosni i hercegovini i realno je da se njih 99,9% izjašnjavaju hrvati. te snove koje sanjate se nikad nece ostvariti ako ovim prostorima opet ne zavlada turska dzamahirija pa nam opet budu srušene crkve, samostani a narod silovan, pobijen i protjeran. :thumbup:
kokise

#233 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

miki.ba wrote:Što bolan lupaš, kako ceš ti nekome reci šta je.
Jbg to je nešto što se mijenja po želji tako da je nemoguce nekome odrediti šta je.
Po nacionalnosti svako moze biti sto zeli. Jer nacionalnost je ideologija i osjecaj. Po etnickoj pripadnosti nemozes biti sta zelis jer se tako rodis.

Recimo jedan crnac koji se preziva Cakazulu zna se sta je on po etniji i da pripada narodu Zulu. Jedan katolik koji se zove Bosnjak po prezimenu i zivi u Bosni kao i njegovi praprapra djedovi; zna se sta su po narodnosti. To niej stvar osjecaju.

Znaci definicija naroda= etnije nije osjecaj. To nema veze sa osjecajima. Bosnjaci su ljudi u Sandzaku muslimanske vjere. Ali nisu oni svi po porijeklu Bosnjaci. Vecina su cak i Srbi po porijeklu ili Crno Gorci sto se vidi iz njihovog govora, prezimena itd.
kokise

#234 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kokise »

omađijaj me wrote:ti neke stvari sanjaš pa te zato shvaćam, ali ako hoćeš spusti se na zemlju i pogledaj stvari u realnom prostoru i vremenu.
hrvat se nikad nece izjasniti bosnjakom ni po narodnosti.. moze samo biti bosanac ili hercegovac.. znaci nikad a ako u to nisi uvjeren pogledaj koliko ce bošnjaka kršćana :lol: biti na sljedećem popisu. znaci, pricamo ssamo realno u realnom prostoru i vremenu a realno je da imas rimokatolike u bosni i hercegovini i realno je da se njih 99,9% izjašnjavaju hrvati.
Realno je da ce se oni izjasniti kao Hrvati po nacionalnosti. Njihova narodnost je takva kakva je. Ali jos realnije je da ce biti sve ukupno 350.000 katolika u BiH pa ti sada vidi koliko je bitno kako ce se oni izjasniti.

Da nisu asmilirani u Hrvatsku naciju danas bi se odgajali da ostaju u BiH a nebi sanjali o buducnosti u matici. Tako da je nestanak hrvata iz BiH UPRAVO uzrok te ideologije hrvatske.
dustaban

#235 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by dustaban »

E sta sve coek moze ovdje procitati...
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
:mrgreen:
:run:
omađijaj me

#236 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

kokise wrote:
Realno je da ce se oni izjasniti kao Hrvati po nacionalnosti. Njihova narodnost je takva kakva je. Ali jos realnije je da ce biti sve ukupno 350.000 katolika u BiH pa ti sada vidi koliko je bitno kako ce se oni izjasniti.

Da nisu asmilirani u Hrvatsku naciju danas bi se odgajali da ostaju u BiH a nebi sanjali o buducnosti u matici. Tako da je nestanak hrvata iz BiH UPRAVO uzrok te ideologije hrvatske.
nestanak hrvata iz bih se ne moze dogoditi, jedino što se događa poslije rata je to da hrvati ostaju na istom procentu a da se broj rođene djece kod bošnjaka i srba povećava. ne nestajemo mi iz bih i uvijek ćemo tu biti baš oko ovog procenta. pravo pitanje je zašto nas je manje poslije rata. zato što su protjerani iz bosne, kuće opljačkane a neki su usput i živote izgubili pod naletom bošnjačke džamahirije. Bošnjaci su provodili džamahiriju i 500 godina kad vam je upala sjekira u med a ko je ispao donji? Ispali su katolici donji jer su najviši broj protjerani na zapad, pobijeni a ovi ostali pod čizmom turskog begluka 500 godina. I što je još najgore to nisu radili pravi turci iz turske nego su to radila naša braća današnji bošnjaci kojima su turci zbog prelaska na islam podijelili begluke. Ne može se izbrisati historija a na kraju će se sve saznati.
Nakon popisa postojat će tačno procenti koliko je hrvata u bosni i posavini 2013. a koliko ih je bilo 1991. I kome ti procenti idu na štetu? Idu upravo vama za srednju bosnu kad se konačno istina pokaže, Srbima ostaje posavina na štetu i pravdu itd. Nas neće niko uništiti, nije nas uništilo 500 godina turske dzamahirije, nije nas uništila AU, nije nas uništila stara yuga, nije nas uništila ni nova yuga a bogami necete ni vi.
kockica_kockica

#237 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by kockica_kockica »

odavno vecih nebuloza na jednom mjestu nisam procitala... :diva:

Mislim na kompletnu temu :oops:
miki.ba

#238 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

Odvadi malo, nije tvoje maslo za ramazana. :D
Coviceva šuplja prica :-)
aaee

#239 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by aaee »

...ti se nauci citirati!

NIN
miki.ba

#240 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by miki.ba »

aaee wrote: srbi prolaze kroz krizu identiteta :-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :mrgreen: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: hajd ovako,ko prolazi kroz krizu identiteta..,neces naci ni jedan posto srba u republici srpskoj da se bilo kojim imenom naziva osim srbima,srpska nacionalna svijest u srpskom narodu je neupitna,sa druge strane posto se bavim svercom nema mjesta u federaciji gdje nisam bio nikad ali bas nikad nisam cuo da dva covjeka muslimana,bosnjaka u prici sebe nazovu mi bosnjaci.NIKAD,60 posto ih kazu mi muslimani i 40 posto mi bosanci,,idemo dalje..svako srpsko dijete u rs od 4 god kad ga pitas sta je rece.srbin,a znas kad saznaju da je pravoslavac,,,kad krene u skoli na casu vjeronauke,,dok je u vas situacija obrnuta vase dijete ce saznati da je bosnjak tek kad krene u skolu,,,,idemo dalje,,kakva je u tebe pamet kad napises srbi imaju krizu identiteta,niko od starijih srba jos ne zna sta je bosnjak cuju na dneviku rijec bosnjak pa pitaju mladje.ko su ti ljudi,,a znas sta je najsmjesnije,poznajem jednog komsiju zove se nusret rodjen 1924 godine u zvorniku,i on za sebe kaze ja nikad ni od oca ni od djeda nisam cuo za bosnjake,ja sam rodjen kao musliman i tako cu i umrijeti,i ko sad ima krizu identiteta,,,,ali idemo jos dalje,,,ne zeli ti ovo reci,ali ti dobro znas sta 99,99 posto srba i hrvata misli sta su danasnji bosnjaci porijeklom,,,,daljee,,kazes konkretno kad je rijec o srbima,mi znamo da ni9smo isti kao srbi iz srbije,,a kako ti to znas,,ta tvoja lupljena glupost je smijesna,ja jesam istii kao srbin iz srbije i mi smo jedan narod ali mi smatramo da nismo isti narod sa vama,,nemama iste obicaje kao vi,kultura nam je dtugacija,tradicija nam je drugacija,mene sa srbinom iz srbije veze sve,kultura,vjera,tradicija.obicaji,ista imena,ista prezimena,isti jezik,ista nacionalna svijest,,a sta mene konkretno veze sa tobom,osim iste drzave i mom nekog misljena o tvom porijeklu ili tvog o mom :mrgreen: ..spusti loptu,i ne lupaj svi su ti se smijali ,kad si napiso srbi i hrvati imaju krizu identiteta.
:D
Jedino nato granica sa Srbijom bi vas mogla probuditi iz dubokog sna.
omađijaj me

#241 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

.
Last edited by omađijaj me on 13/05/2013 13:11, edited 1 time in total.
omađijaj me

#242 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

.
BatoS

#243 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

omađijaj me wrote:nestanak hrvata iz bih se ne moze dogoditi, jedino što se događa poslije rata je to da hrvati ostaju na istom procentu a da se broj rođene djece kod bošnjaka i srba povećava. ne nestajemo mi iz bih i uvijek ćemo tu biti baš oko ovog procenta. pravo pitanje je zašto nas je manje poslije rata. zato što su protjerani iz bosne, kuće opljačkane a neki su usput i živote izgubili pod naletom bošnjačke džamahirije. Bošnjaci su provodili džamahiriju i 500 godina kad vam je upala sjekira u med a ko je ispao donji? Ispali su katolici donji jer su najviši broj protjerani na zapad, pobijeni a ovi ostali pod čizmom turskog begluka 500 godina. I što je još najgore to nisu radili pravi turci iz turske nego su to radila naša braća današnji bošnjaci kojima su turci zbog prelaska na islam podijelili begluke. Ne može se izbrisati historija a na kraju će se sve saznati.
Nakon popisa postojat će tačno procenti koliko je hrvata u bosni i posavini 2013. a koliko ih je bilo 1991. I kome ti procenti idu na štetu? Idu upravo vama za srednju bosnu kad se konačno istina pokaže, Srbima ostaje posavina na štetu i pravdu itd. Nas neće niko uništiti, nije nas uništilo 500 godina turske dzamahirije, nije nas uništila AU, nije nas uništila stara yuga, nije nas uništila ni nova yuga a bogami necete ni vi.
Vidi vidi ti tog ponosnog Hrvata koji je prezivjeo Turke i sta sve ne...

Rece li ti meni da se neces izjasnjavati po nacionalnosti i da te to ne interesuje?
aaee

#244 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by aaee »

DALJE, o kakvom plemanu bosnjackom ovdje neko pise,,ko su uopste ti stari bosnjaci porijeklom,,jesul sloveni,,,jesu,,bar velika vecina jel da nisu ne bi pricali slovenski jezik..logicno zar ne,,,daljee,,,jel postoji i jedan slovenski narod koji prica slovenski jezik a ne smatra se slovenima porijeklom,,,ne postoji,,,kad su se ovde doselili sloveni svi znamo.ali ima nesto najzanimljivije,,na ove proostoree saamooo 2 dva slovenska plemena su se doselila,,srbi i hrvati,,i ni u jednoj svjetskoj istoriji kad je rijec o slovenima ne mozes naci slovensko pleme.bosnjaci,,ne mozeess,,koga su srbi i hrvati zatekli bosni,ilire,jesul ti iliri sebe nazivali bosnjacima prije naseg dolaska ovde,ne postoji pisani trag o tome kao sto ne postoji ni pisani trag o jeziku tih ljudi prije naseg dolaska ovde,znaci ti iliri kojih je inace bio mali broj su asimilirani u slovene,,rijec bosnjan oznacava krunsku pripadnost kao i nekad rijec dobrovcani,,dalje vizantijska istorija o bosni car porfirogent je prije hiljadu godina napiso da u bosna zemlja naseljena srbima i hrvatima,dalje o turskom nazivu bosnjak sto bi u danasnjem nasem jeziku bila rijec.bosanac.u turaka je to sve jedno te isto,ali kad je rijec o turcima evo konkretnog primjera prije jednu godinu turski premijer davatoglu u sred sarajeva za mehmed pasu sokolovica izjavi ovako,,da nije bilo otomanskog carstva mehmed pasa sokolovic bi ostao obican srpski seljak,,SRPSKI on rece,,,mehmed pasa sokolovic je rodjn u bih 1505 god,,a znate ko je makarije sokolovic?to je rodjeni brat mehmed pase sokolovic,,a jel znate ko je bio makarije sokolovic?patrijarh srpske pravoslavne crkve..a jel znate osnovno pravilo srpske pravoslavne crkve? patrijarh srpske pravoslavne crkve mora biti srpskoga roda tj srbin,,,i oni koji se bore za bosnjanstvo neka odu na temu..izjasnjavanje na popisu pa neka prvo muslimane u bih ubijede da su bosnjaci jel kako citam o toj temi,uopste im ne ide dobro,,pozzz.
aaee

#245 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by aaee »

miki.ba wrote:
aaee wrote: srbi prolaze kroz krizu identiteta :-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :mrgreen: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: hajd ovako,ko prolazi kroz krizu identiteta..,neces naci ni jedan posto srba u republici srpskoj da se bilo kojim imenom naziva osim srbima,srpska nacionalna svijest u srpskom narodu je neupitna,sa druge strane posto se bavim svercom nema mjesta u federaciji gdje nisam bio nikad ali bas nikad nisam cuo da dva covjeka muslimana,bosnjaka u prici sebe nazovu mi bosnjaci.NIKAD,60 posto ih kazu mi muslimani i 40 posto mi bosanci,,idemo dalje..svako srpsko dijete u rs od 4 god kad ga pitas sta je rece.srbin,a znas kad saznaju da je pravoslavac,,,kad krene u skoli na casu vjeronauke,,dok je u vas situacija obrnuta vase dijete ce saznati da je bosnjak tek kad krene u skolu,,,,idemo dalje,,kakva je u tebe pamet kad napises srbi imaju krizu identiteta,niko od starijih srba jos ne zna sta je bosnjak cuju na dneviku rijec bosnjak pa pitaju mladje.ko su ti ljudi,,a znas sta je najsmjesnije,poznajem jednog komsiju zove se nusret rodjen 1924 godine u zvorniku,i on za sebe kaze ja nikad ni od oca ni od djeda nisam cuo za bosnjake,ja sam rodjen kao musliman i tako cu i umrijeti,i ko sad ima krizu identiteta,,,,ali idemo jos dalje,,,ne zeli ti ovo reci,ali ti dobro znas sta 99,99 posto srba i hrvata misli sta su danasnji bosnjaci porijeklom,,,,daljee,,kazes konkretno kad je rijec o srbima,mi znamo da ni9smo isti kao srbi iz srbije,,a kako ti to znas,,ta tvoja lupljena glupost je smijesna,ja jesam istii kao srbin iz srbije i mi smo jedan narod ali mi smatramo da nismo isti narod sa vama,,nemama iste obicaje kao vi,kultura nam je dtugacija,tradicija nam je drugacija,mene sa srbinom iz srbije veze sve,kultura,vjera,tradicija.obicaji,ista imena,ista prezimena,isti jezik,ista nacionalna svijest,,a sta mene konkretno veze sa tobom,osim iste drzave i mom nekog misljena o tvom porijeklu ili tvog o mom :mrgreen: ..spusti loptu,i ne lupaj svi su ti se smijali ,kad si napiso srbi i hrvati imaju krizu identiteta.
:D
Jedino nato granica sa Srbijom bi vas mogla probuditi iz dubokog sna.
a sta tu konkretno nije tacno sto sam napiso,,a tema nije nato zar ne,,,
omađijaj me

#246 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

BatoS wrote:
omađijaj me wrote:nestanak hrvata iz bih se ne moze dogoditi, jedino što se događa poslije rata je to da hrvati ostaju na istom procentu a da se broj rođene djece kod bošnjaka i srba povećava. ne nestajemo mi iz bih i uvijek ćemo tu biti baš oko ovog procenta. pravo pitanje je zašto nas je manje poslije rata. zato što su protjerani iz bosne, kuće opljačkane a neki su usput i živote izgubili pod naletom bošnjačke džamahirije. Bošnjaci su provodili džamahiriju i 500 godina kad vam je upala sjekira u med a ko je ispao donji? Ispali su katolici donji jer su najviši broj protjerani na zapad, pobijeni a ovi ostali pod čizmom turskog begluka 500 godina. I što je još najgore to nisu radili pravi turci iz turske nego su to radila naša braća današnji bošnjaci kojima su turci zbog prelaska na islam podijelili begluke. Ne može se izbrisati historija a na kraju će se sve saznati.
Vidi vidi ti tog ponosnog Hrvata koji je prezivjeo Turke i sta sve ne...

Rece li ti meni da se neces izjasnjavati po nacionalnosti i da te to ne interesuje?

Ti si Batec nacionalista ti neke stvari ne razumiješ. S tobom se nemam šta raspravljati :wink:
BatoS

#247 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

omađijaj me wrote:Ti si Batec nacionalista ti neke stvari ne razumiješ. S tobom se nemam šta raspravljati :wink:
Dobro kad ti nisi nacionalista...
omađijaj me

#248 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

BatoS wrote:
omađijaj me wrote:Kotromani su maorsko-eskimskog porijekla
Stjepan Kotroman jeste bio Got... i u arhivama iz Dubrovnika je oslovljavan sa "Cotrumano Goto"

Osnovica "Kotroman" u prezimenu Kotromanic potice li iz slavenskih ili germanskih jezika?
zna se već dobro ko je bila Elizabeta Bošnjačka, čak postoji i doktorska studija od poznatog povjesničara iz Zagreba.
Siguran sam da poznati povjesnicar iz Zagreba nije ni malo pristrasan... :roll:
Kad kazem iz šale da su Kotromanići maorsko eskimskog porijekla to je iz razloga što se čudim da mi te stvari govore a koje ja vec znam i koje nikakve veze nemaju sa mojim pisanjem.

Nisi ni pročitao tu studiju tako da je tvoj mozak sklopljen tako da čim vidiš da je neko iz Zagreba odmah misliš kako je hrvatski nacionalista, pristrasan ovo ono.. jednostavno tako vi nacionalisti funkcionirate :-)
omađijaj me

#249 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by omađijaj me »

BatoS wrote:
omađijaj me wrote:Ti si Batec nacionalista ti neke stvari ne razumiješ. S tobom se nemam šta raspravljati :wink:
Dobro kad ti nisi nacionalista...
Upratio sam te na temi o šahovnici na Bobovcu ali nisam imao fajde odgovarati na nju kad su te već drugi spustili na zemlju.
BatoS

#250 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI

Post by BatoS »

aaee wrote:DALJE, o kakvom plemanu bosnjackom ovdje neko pise,,ko su uopste ti stari bosnjaci porijeklom,,jesul sloveni,,,jesu,,bar velika vecina jel da nisu ne bi pricali slovenski jezik..logicno zar ne?
Ne, apsolutno nije logicno. Slaveni na zapadnom Balkanu su vecinom slavenizirani starosjedioci.

Kad ste vi Srbi u pitanju genetska analiza je utvrdila sledece frekvencije javljanja Y-hromozom markera:

I2a-P37.2 - sa frekvencijom od 30%
E1b1b1a2-V13 - sa frekvencijom od oko 20%
R1a1-M17 - sa frekvenicjom od 14%
K*-M9 - sa frekvencijom od 8%
R1b1b2-M269 - sa frekvencijom od 7%
J2b-M102 - sa frekvencijom od 5%
F*-M89 - sa frekvencijom od 5%
J2a1b1-M92 - sa frekvencijom od 3%

Markeri E1b1b1a2-V13, I2a-P37.2, J2b-M102 i J2a1b1-M92 su starosjedilacki markeri i kod vas se javljaju sa ukupnom frekvencijom vecom od 60%... znaci minimum 60% danasnjih Srba vodi porijeklo od slaveniziranih ilirskih, vlaskih i drugih plemena.

Marker K*-M9 je dosao sa Turcima, kod vas se javlja kod 8% muske populacije... marker F*-M89 cija je najveca koncetracija kod romske populacije kod Srba se javlja sa frekvencijom od 5%.
kad su se ovde doselili sloveni svi znamo.ali ima nesto najzanimljivije,,na ove proostoree saamooo 2 dva slovenska plemena su se doselila,,srbi i hrvati,,
Opet gluposti... ni svoju historiju ne poznajes.

Evo da ne bi bio pristrasan koristicu srpske izvore...

Vladimir Corovic, "Istorija srpskog naroda"

Prvi period - V. Slovenska plemena i njihova kultura

"Slovenska plemena, koja dolažahu na Balkan, nisu bila uvek istog užeg roda. To se vidi odmah već po tom, što ona nisu silazila na Dunav jednim putem i iz jedne oblasti. Seljenja Slovena imala su, u glavnom, dva pravca. Jedni su silazili uz obale Crnoga Mora, preko Dnjestra i Sereta, u današnju Rumuniju, a odatle na Dunav. To su istočna plemena, kojih je bilo više; po rečima grčkog hroničara Teofana, sedam-osam. Mojsoj Horenski, jermenski geograf VII veka, kazuje da je u Dakiji živelo čak dvadeset i pet slovenskih plemena i da su ona otud, potisnuta Gotima, prešla Dunav i posela ne samo Trakiju i Maćedoniju, nego i Ahaju i Dalmaciju. Drugi su silazili u panonsku dolinu preko Karpata, verovatno krenuti najpre od Huna i usled toga dugo vremena tuđi podložnici. Jedan njihov deo prelazio je Dunav i Savu ponekad iz vlastite inicijative, a ponekad u službi Avara..."

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija ... 1_5_l.html

Radivoj Radic, naučni savjetnik Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Katedri za Istoriju Vizantije Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radić za NIN, 5. avgusta 2004. pise sljedece:

"Iz perioda 7-11. veka ostalo je sačuvano više od dvadeset imena slovenskih skupina sa velikog prostora od Koruške do Peloponeza i Crnog mora. Idući od zapada ka istoku i jugu, uzimajući samo nesporna imena, susrećemo: Karantance (Horutane), Hrvate, Guduskane, Neretljane, Zahumljane, Srbe, Travunjane, Konavljane, Dukljane, Moravljane, Timočane, Severce, Druguvite, Velegezite, Verzite, Sagudate, Rinhine, Strimonce, Vajunite i na Peloponezu Jezerite i Milinge. Dakle, deo Slovena, Jezeriti i Milinzi, nastanio se na Paloponezu 587. godine, a Srbi i Hrvati su došli u vreme cara Iraklija, što će reći, nekoliko decenija kasnije. Problem sa Deretićem i pseudoistoričarima jeste što oni veruju u nedokazivu tezu da su svi Sloveni, zapravo, Srbi"

http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/9 ... 7979-354-6
Locked