Peljeski most zele graditi!

Post Reply

Peljeski most

se nesmije graditi jer onemogucava buducu izgradnju luke
48
22%
se nesmije graditi iz drugih razloga
24
11%
neka se gradi ali treba biti dovoljno visok kako bi mogli brodovi proci
76
35%
neka se gradi svakako
60
27%
nemam stav
12
5%

Total votes: 220

cyprus

#226 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Paranoid wrote:On ima svoju državu i njegova država posjeduje teritoriju... i pripada najjbrojnijem narodu... I on kao i narod kojem pripada punopravno obitavaju na toj teritoriji...

Tako nekako bi bilo ispravno!
Da... i on i njegov narod punopravno obitavaju na toj teritoriji... Ali njegov narod nema ni suverenitet ni institucije koje kontrolišu tu teritoriju, dakle njegov narod posjeduje tu teritoriju...
Liga Rojalista

#227 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:
Liga Rojalista wrote:Jos se mi Bosnjaci moramo pravdati kakve interese imamo mi da gradimo svoju luku na svojoj zemlji??
Ne postoji bošnjačka zemlja...[/quote

Jedino se Bošnjaci još bore za ovu zemlju,Bosna od ljudi kakvih si ti ima mali ili nimalo koristi
cyprus

#228 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:Jedino se Bošnjaci još bore za ovu zemlju,Bosna od ljudi kakvih si ti ima mali ili nimalo koristi
:?:
Liga Rojalista

#229 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:
Paranoid wrote:On ima svoju državu i njegova država posjeduje teritoriju... i pripada najjbrojnijem narodu... I on kao i narod kojem pripada punopravno obitavaju na toj teritoriji...

Da... i on i njegov narod punopravno obitavaju na toj teritoriji... Ali njegov narod nema ni suverenitet ni institucije koje kontrolišu tu teritoriju, dakle njegov narod posjeduje tu teritoriju...
Moj narod ima vecinu u FBIH neum pripada FBIH vlada FBIH je vecinom iz mog naroda i Vlada FBIH je donjela odluku da se Neum proglasi zonom od vitalnog interesa.Neum nije hrvatski nit ce ikad biti Neum je bosanski i tacka i to je bosansko more kome se ne svidja nek ide gdje mu je volja.Lukom nece profitirati samo bošnjaci vec svi gradjani BIH ko to ne moze da shvati zarad nekih uskonacionalstickih ideala herceg bosne i hrvatsva neuma zao mi je morat ce shvatit.Ovoj zemlji treba nezavisni izlaz na more i Luka koja ce moci biti na raspolaganju BIH firmama i poduzetnicima
Bodkin

#230 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Bodkin »

gdje je onaj sto je postavio temu zasto bosna nije kao norveska. da vidi da nikad ni blizu nece biti dok ima glupana koji valjaju gluposti o stvarima o kojima nemaju pojma. vjerovatno takvi onda i na vlast dodju gdje stvarno imaju moc da odlucuju. e zato je bosna tu gdje jeste, a norveska negdje gore na vrhu
cyprus

#231 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:

Moj narod ima vecinu u FBIH neum pripada FBIH vlada FBIH je vecinom iz mog naroda i Vlada FBIH je donjela odluku da se Neum proglasi zonom od vitalnog interesa.Neum nije hrvatski nit ce ikad biti Neum je bosanski i tacka i to je bosansko more kome se ne svidja nek ide gdje mu je volja.Lukom nece profitirati samo bošnjaci vec svi gradjani BIH ko to ne moze da shvati zarad nekih uskonacionalstickih ideala herceg bosne i hrvatsva neuma zao mi je morat ce shvatit.Ovoj zemlji treba nezavisni izlaz na more i Luka koja ce moci biti na raspolaganju BIH firmama i poduzetnicima
Taman da tvoj narod ima sve ministre u vlada FBiH, on opet nema teritoriju tj. zemlju...
gereb_stari

#232 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

cyprus wrote:
Taman da tvoj narod ima sve ministre u vlada FBiH, on opet nema teritoriju tj. zemlju...
Pa cija je zemlja u neumu? Vecina zemlje? Ciji je UNIS?
exliberal-ex

#233 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by exliberal-ex »

Ja kakvih sve gluposti covjek moze procitat na ovom forumu tito dragi...
gereb_stari

#234 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

Soniboy wrote:
gereb_stari wrote: Mostar Stolac... na toj lokaciji se nalazi Pocitelj, Buna i Bosnjacka sela. Nema tu dakle nista sto je ne-Bosnjacko osim pred samim Stolcem imas Hrvatska sela i predgradja. No zato sam i rekao 10.000 vojnika da se stavi Stolac pod kontrolu. Sve do Stolca je vec pod kontrolom.
Izgleda da ti o tome znaš samo preko interneta.
Mislim da ulazim u off, ali znaš li ti uopšte koliko ljudi živi u Počitelju, ili kako izgleda demografska slika Bune koju nabrajaš?
Rekao sam; ako bi opet Hrvatska krenula stopima Tudjmana sto nije iskljuceno; moras imati plan B a ne da se uvlacis Hrvatima u dupe dokle mozes u nadi da ce uvijek biti tako fini kao sto su danas. Jako velik broj Hrvata u RH je za stvaranje banovine Hrvatske. A Bosnjaci bi u tom slucaju bili Hrvatsko cvijece ili bi bili; kao sto je Tudjman rekao, smjesteni u zemljicu Bosnu oko Zenice.
Ako bi Hrvatska ''opet krunula stopama tuđmana'' onda od te ''neumske luke'' sigurno ne bi imao nikakve koristi.
Nego, mislim da je ovo tema o gradnji pelješkog mosta a ne o nekim fantastičnim ratnim scenarijima.
Ako bi RH krenula stopama Tudjmana imao bi od neuma koristi jer bi onda i Turska mogla krenuti nekim stopama. Dake onda je Neum jako bitan.

Oni danas mogu jednostavno zatvoriti Ploce i cijela BiH je paralizovana.
Liga Rojalista

#235 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Liga Rojalista »

cyprus wrote:Taman da tvoj narod ima sve ministre u vlada FBiH, on opet nema teritoriju tj. zemlju...
Pa šta ako nema zemlju?Kakve veze što nemaju zemlju eto hrvati imaju citavu zapadnu hercegovinu etnicki su je ocistili pa opet ne mogu imati svog predsjednika?Stvar je da neum ne pripada samo hrvatima nit Sarajevo pripada samo Bošnjacima.Stvar je da oni rade sve da sabotiraju iole ista sto moze pomoci drzavi i svima nama i sto docekaju na noz sve sto je iole bitno za BIH.Nama je nezavisna luka prijeko potrebna.Mozda ne sad odma mozda za 10 gili 50 ne bitno ali zatvaranjem mostom najmanje koristi imaju ljudi koji zive u Bosni i Hercegovini i buduci narastaji
Paranoid

#236 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Paranoid »

gereb_stari wrote: Ako bi RH krenula stopama Tudjmana imao bi od neuma koristi jer bi onda i Turska mogla krenuti nekim stopama. Dake onda je Neum jako bitan.

Ako tako rezonuješ stvari teško onom ko mora da te sluša...kako ti bolan nije jasno da se Hrvatska više ništa ne pita i da sve u vezi njenog teritorija pa i gradnje mosta raspravlja Brisel..

Ne postoji više mogućnost nikakvog ugovora na relaciji BiH - Hr...samo BiH-EU kada je u pitanju granica sa Hrvatskom i rješavanje tog pitanja..
rajv0sa

#237 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by rajv0sa »

Ja hajvana majko mila :lol:
cyprus

#238 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

gereb_stari wrote:
cyprus wrote:
Suverenitet nad njom ima Bosna i Hercegovina... A pojedinci ostvaruju privatno vlasništvo nad dijelovima zemlje ili izgrađenim objektima... Sa druge strane, nijedan narod nema niti suverenitet niti privatno vlasništvo...
cyprus

#239 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Liga Rojalista wrote:
cyprus wrote:Taman da tvoj narod ima sve ministre u vlada FBiH, on opet nema teritoriju tj. zemlju...
Pa šta ako nema zemlju?Kakve veze što nemaju zemlju eto hrvati imaju citavu zapadnu hercegovinu etnicki su je ocistili pa opet ne mogu imati svog predsjednika?Stvar je da neum ne pripada samo hrvatima nit Sarajevo pripada samo Bošnjacima.Stvar je da oni rade sve da sabotiraju iole ista sto moze pomoci drzavi i svima nama i sto docekaju na noz sve sto je iole bitno za BIH.Nama je nezavisna luka prijeko potrebna.Mozda ne sad odma mozda za 10 gili 50 ne bitno ali zatvaranjem mostom najmanje koristi imaju ljudi koji zive u Bosni i Hercegovini i buduci narastaji
Ni zapadna Hercegovina nije u vlasništvu Hrvata... Ali ti očito nisi na tom intelektualnom nivou da to shvatiš... Možda kad porasteš, ali do tada nemamo o čemu pričati...
gereb_stari

#240 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

Paranoid wrote:
gereb_stari wrote: Ako bi RH krenula stopama Tudjmana imao bi od neuma koristi jer bi onda i Turska mogla krenuti nekim stopama. Dake onda je Neum jako bitan.

Ako tako rezonuješ stvari teško onom ko mora da te sluša...kako ti bolan nije jasno da se Hrvatska više ništa ne pita i da sve u vezi njenog teritorija pa i gradnje mosta raspravlja Brisel..

Ne postoji više mogućnost nikakvog ugovora na relaciji BiH - Hr...samo BiH-EU kada je u pitanju granica sa Hrvatskom i rješavanje tog pitanja..
To nije tacno. Brisel ne raspravlja o tim pitanjima. Jedino ako zeli RH da dobije pare od Brisela za gradnju tok mosta. Sutra da Hrvati BiH izadju na neki demonstracije; da se desi recimo kolaps evropske ekonomije (jako moguce) da nastane gadna situacija. Nikoga nebi bilo briga za BiH. Gledali bi na vas kao na Sirijance. Evropa bi imala u vlastitim gradovima vlastite probleme i demonstracije. A RH bi se samo jednim potezom mogla staviti na stranu Hrvata BiH a to je kontrolisanjem luke Ploce.

Dakle uvijek moras gledati da sam rjesis vitalne nacionalne probleme. Vitalnijeg problema od Neuma nema za BiH. Dakle mora se gledati period od 50 godina gdje je sve moguce.

I Grci su mislili da je nemoguce da ce ih Turska na Kipru napasti jer su svi u NATO-u. To je itekako moguce. Sve je moguce.
gereb_stari

#241 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

cyprus wrote:
gereb_stari wrote:
cyprus wrote:
Suverenitet nad njom ima Bosna i Hercegovina... A pojedinci ostvaruju privatno vlasništvo nad dijelovima zemlje ili izgrađenim objektima... Sa druge strane, nijedan narod nema niti suverenitet niti privatno vlasništvo...
To je tacno. Ali u slucaju prvog Belaja vidijeli bi ko ima suverenitet. Ima suverenitet onaj cija je vojska tamo. Mozes mahati papirom i slikom Josipa Broza dog se ne osusis ali to ne vrijedi mnogo.
rajv0sa

#242 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by rajv0sa »

gereb_stari wrote:
To je tacno. Ali u slucaju prvog Belaja vidijeli bi ko ima suverenitet. Ima suverenitet onaj cija je vojska tamo. Mozes mahati papirom i slikom Josipa Broza dog se ne osusis ali to ne vrijedi mnogo.
7 dana bez bana , kolko' ces izdrzat ovaj put :lol:
Josip321

#243 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Josip321 »

Naravno da trebaju graditi svoj most na svojoj zemlji.
rajv0sa

#244 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by rajv0sa »

gereb_stari wrote:
Paranoid wrote:

To nije tacno. Brisel ne raspravlja o tim pitanjima. Jedino ako zeli RH da dobije pare od Brisela za gradnju tok mosta. Sutra da Hrvati BiH izadju na neki demonstracije; da se desi recimo kolaps evropske ekonomije (jako moguce) da nastane gadna situacija. Nikoga nebi bilo briga za BiH. Gledali bi na vas kao na Sirijance. Evropa bi imala u vlastitim gradovima vlastite probleme i demonstracije. A RH bi se samo jednim potezom mogla staviti na stranu Hrvata BiH a to je kontrolisanjem luke Ploce.

Dakle uvijek moras gledati da sam rjesis vitalne nacionalne probleme. Vitalnijeg problema od Neuma nema za BiH. Dakle mora se gledati period od 50 godina gdje je sve moguce.

I Grci su mislili da je nemoguce da ce ih Turska na Kipru napasti jer su svi u NATO-u. To je itekako moguce. Sve je moguce.
Ti bi opet ratovo iz niSKozemske :sad:
gereb_stari

#245 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

Nebih ja no takav scenarij je moguc.
Paranoid

#246 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Paranoid »

gereb_stari wrote:Nebih ja no takav scenarij je moguc.
:lol: :lol: :lol:
cyprus

#247 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Nego @gereb, kad već izmišljaš takve scenarije, ja mislim da je daleko lakše poslati vojsku da zauzme Ploče, nego izgraditi luku u Neumu i poslati vojsku da očuva kontrolu nad njom :-) :-)

Prva opcija ima 0,1% šanse za uspjeh, a druga 0,001%...
Liga Rojalista

#248 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Liga Rojalista »

Josip321 wrote:Naravno da trebaju graditi svoj most na svojoj zemlji.
Taj njihov most prelazi preko teritorije tudje zemlje!
gereb_stari

#249 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gereb_stari »

cyprus wrote:Nego @gereb, kad već izmišljaš takve scenarije, ja mislim da je daleko lakše poslati vojsku da zauzme Ploče, nego izgraditi luku u Neumu i poslati vojsku da očuva kontrolu nad njom :-) :-)

Prva opcija ima 0,1% šanse za uspjeh, a druga 0,001%...
Kako to? Ako posaljes u Ploce onda izvrsavas agresiju na tudju zemlju a kada bi postojala luka u Neumu onda imas bar na papiru legitimitet da stavis Neum pod kontrolu.

Pored toga Ovo su rezultati opcinskih izbora u Stocu:

Image

Image

Dakle iza ove plave linije se nalaze podrucija sa Hrvatskom vecinom. Recimo naselja crncici. Kako su ljudi glasali po mjesnim zajednicama imas na izbori.ba

Onda ako pogledas od Neuma do stoca sta se tu nalazi; imas samo brda i planine. Nikakvih gradova ni sela.

Dakle neznam kako bi mogao da nestavis Neum pod kontrolu gledajuci geopoliticki polozaj tog gradica. Ima u njemu 4000 stanovnika neznam jeli ima i toliko.
cyprus

#250 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Ja mislim da je krucijalno zauzeti i kote na Žabi :fazlija:
Post Reply