Kupujmo domaće isplati se

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#226 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Slo Burner »

phil manzanera wrote:NE kupujmo domace, NE isplati se, a akcija "Kupujmo domace" je najvece zlo za ovaj narod.

Iz dva razloga:

1. Ne postoji STVARNA kontrola namirnica, jednako kao sto ne postoji stvarna kontrola ulaznih sirovina u firmama koje se bave proizvodnjom hrane, ovo se odnosi na SVE firme, a prednjace mljekare, a ove vladine institucije koje KAZU da rade kontrole, rade to sporadicno, po jedan ili dva uzorka tu i tamo, nista od seriozne kontrole

2. Proizvodjaci hrane, odnosno ziveznih namirnica, SVJESNO u svoje proizvode ugradjuju najjeftiniju i najlosiju sirovinu da bi ostvarili ekstra profit, rukovodeci se cinjenicom da nema stvarne kontrole, a da sankcija/kazni ni u snu - nema. Apsolutno nema rizika.

Ima mnogo primjera, a najbolji je proslogodisnji kada su u SVAKOM mlijeku (osim u jednom, ali necu govoriti o kojem se mlijeku radi da ne bi zvucalo tendenciozno) pronadjeni kancerogeni i zabranjeni mikotoksini, a da li je ijedna mljekra kaznjena zbog toga? Cak ih ni trziste nije kaznilo, nastavili smo kupovati i trovati se kao da se nista nije dogodilo. Treba li spominjati aferu "Brazilsko meso"? Treba li spominjati aferu "Konjsko meso", koja na zalost i dalje traje? Treba li spominjati stotine afera sa medom? Treba li spominjati situacije sa sokovima gdje 2 litra soka dobijete za 1 KM, a litra vode je 1,5 KM? Sta mislite koje brasno se koristi u pojedinim pekarama, odnosno da li postoje primjese stocnog brasna, odnosno kako je moguce da je štruca kruha oliti hljeba samo (cca) 80 feninga?

Ne kaznjava ih trziste (mi!), ne kaznjava ih vlast, pa zasto ne bi uglavljivali najeftiniju sirovinu u svoje proizvode i ostvarivali ektra profit kada nema straha od kazne? O moralu necemo ni pricati.....

Ne kupujmo domace! Oni ne brinu o nama, zasto bismo mi "politicki i patriotsko/domoljubno" brinuli o njima? Ja brinem samo o svojoj djeci i kupujem po svojoj savjesti ZA SVOJ novac tamo gdje smatram da je dobro. I napisao bih gdje kupujem i sta kupujem, ali necu, jer ce opet neki reci da je to "politicki" nepodobno i tendenciozno. I zato, neka svako razmislja svojom glavom.

Uzivaj brate u kengurovim kobasicama i ribi iz Fukusime, jer ti to zasluzujes ;-) :thumbup:
RahatHurmašica

#227 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

Slo Burner wrote:[

Uzivaj brate u kengurovim kobasicama i ribi iz Fukusime, jer ti to zasluzujes ;-) :thumbup:
kako je samo stručno "zaboravio" da spomene slovensko mlijeko i alfatoksine, antibiotike i čudesa razna.
drndalo

#228 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by drndalo »

A kod nas toga nema ? Ni bruceloze...
RahatHurmašica

#229 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

sve je to u pet deka, i njihovo i naše. ovdje je više u pitanju mazohizam u kupovini uvoznog.

ne kažem da za sve strane proizvode imamo adekvatnu domaću zamjenu, ali više bi trebali cijeniti ovo što imamo, kako bi u budućnosti imali još više.
Danguba

#230 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Danguba »

RahatHurmašica wrote:

kako je samo stručno "zaboravio" da spomene slovensko mlijeko i alfatoksine, antibiotike i čudesa razna.
ili povoljne riblje filete iz vijetnamskih rijeka cije su vode pune teskih metala. :-)
Bodkin

#231 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Bodkin »

pa ne treba po svaku cijenu kupovati domace samo zato sto je neko onu ruznu zvijezdu nalijepio. jebem im sve, onaj logo ako su platili vise od 50 maraka nekom malcu da sklepa ja cu ruku dati...

ni u ludilu ne uzimam bajra ili semic meso. na cevape u gradu vise ni strance ne vodim nego im ja bacim na rostilj. ne finansirao ja sinove cevabdzija koji ce ubijati ljude po gradu bijesnim autima dok im babo ne placa porez. mrs!
Danguba

#232 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Danguba »

sve si u pravu.

kada sam vidio vilu brajlovica na drini, njegovu mesnicu nasiroko zaobilazim. :izet:
RahatHurmašica

#233 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso što im donosi bezobrazno veliku zaradu. ovo se odnosi i na domaće kao i strane mesare.

ćevape i sve druge proizvode od mljevenog mesa treba izbjegavati, kako zbog mesa tako i zbog kancerogenog konzervansa.
SmokingMan

#234 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by SmokingMan »

RahatHurmašica wrote:poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso.
Koliko mi je poznato stoku u Argentini goje GMO hranom za živinu,ovo da je skoro 100% sigurno.A isto meso,kako mi je poznanik rekao,budući da je njegov stari nabavljao isto,drži se duboko zamrznuto do čak 3-4 godine,još ako te pogodi baš ta tura,dobijaš meso ukusa žvake,pa najčešće takvo meso,kada ga samelju,mješaju sa našim domaćim. 8-)

Volio bih da se neko odvaži i otkrije nam još koji pikantan detalj u vezi Argentinskog mesa.
RahatHurmašica

#235 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

SmokingMan wrote:
RahatHurmašica wrote:poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso.
Koliko mi je poznato stoku u Argentini goje GMO hranom za živinu,ovo da je skoro 100% sigurno.A isto meso,kako mi je poznanik rekao,budući da je njegov stari nabavljao isto,drži se duboko zamrznuto do čak 3-4 godine,još ako te pogodi baš ta tura,dobijaš meso ukusa žvake,pa najčešće takvo meso,kada ga samelju,mješaju sa našim domaćim. 8-)
koliko ja znam drži se 20-30 godina :? a i to za gmo je vrlo moguće.
VjecitiStudent

#236 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

RahatHurmašica wrote:

Kad se u slovenačkom mlijeku pronađe nešto otrovno, to prvi otkriju obično sami Slovenci.
Kad se u našem mlijeku pronađe nešto otrovno, to redovno prve otkriju tek kontrole izvan naše zemlje.
Zaključak?
SmokingMan

#237 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by SmokingMan »

@Rahathurmašica,moguće je i toliko vremensko razdoblje,moj je daidža radio u SIMESU prije rata,i baš ću ga pitati za neke fazone u vezi mesa.

Preporučujem forumašima,koji su zainteresirani,da pogledaju dokumentarac Seeds of death.
VjecitiStudent

#238 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

RahatHurmašica wrote:
SmokingMan wrote:
koliko ja znam drži se 20-30 godina :? a i to za gmo je vrlo moguće.
Smrznuto meso nakon 10-12 mjeseci držanja u zamrzivaču drastično gubi ukus, bez obzira na to jel' organsko ili GMO.
I naravno, drastično je jeftinije, i kao takvo obavezno ulazi kao magični sastojak u suhomesnate proizvode naših proizvođača.
RahatHurmašica

#239 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

to se izmješa sa svježim mesom+začini lopatom=enormno bogaćenje
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#240 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by JoseMujica »

govorismo o lokalnom kupovanju a odoste sada na mesnu industriju BiH

jedno je kupiti kajmak u komšiluku a sasvim drugo kupiti "domaće" industrijski proizvedene kobasice....e ovo drugo nikome ne bih preporučio baš zbog masu nekih stvari koje su mnogi već naveli, a od osnovno: zbog nepostojanja bilo kakvih standarda i kontrola kvaliteta.

jednom mi je pričao čovjek koji je radio u par mesnih fabrika u BiH da se mahom meso za ove pogone kupuje preko online berzi, znači gdje je u trenutku kupovine najjeftinije i redom se radi o duboko zamrznutom mesu. ..tako da domaća kobasica, sudžuka ili pašteta je sve samo ne domaća
m_l

#241 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by m_l »

phil manzanera wrote:Sta mislite koje brasno se koristi u pojedinim pekarama, odnosno da li postoje primjese stocnog brasna, odnosno kako je moguce da je štruca kruha oliti hljeba samo (cca) 80 feninga?
Ja sam se najvise razocarala kada sam cula da pekari za crni hljeb ne koriste integralno, razeno brasno..., vec neku boju.
+Koriste aditive, tako da hljeb ne kupujem, jedino ako moram.
RahatHurmašica

#242 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

m_l wrote:
phil manzanera wrote:Sta mislite koje brasno se koristi u pojedinim pekarama, odnosno da li postoje primjese stocnog brasna, odnosno kako je moguce da je štruca kruha oliti hljeba samo (cca) 80 feninga?
Ja sam se najvise razocarala kada sam cula da pekari za crni hljeb ne koriste integralno, razeno brasno..., vec neku boju.
+Koriste aditive, tako da hljeb ne kupujem, jedino ako moram.
kad se pažljivo pogleda može se vidjeti da li je u pitanju boja ili ljuspice od ovojnice zrna. barem ja tako mislim.
Bodkin

#243 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Bodkin »

RahatHurmašica wrote:poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso što im donosi bezobrazno veliku zaradu. ovo se odnosi i na domaće kao i strane mesare.

ćevape i sve druge proizvode od mljevenog mesa treba izbjegavati, kako zbog mesa tako i zbog kancerogenog konzervansa.

mujanic svoje farme ima zajedno sa fiakalnim kasama. Njegovo uzimam

Sent from my Lumia
Hajvan

#244 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

ne kupujem ništa što je porijeklom iz okruženja!
ne kupujem ništa čega su uvoznici/zasupnici iz zap. herc. / pi si.

kupujem samo lokalno i kvalitetno inostrano od uvoznika i zastupnika iz lokalne zajednice…

ostalo stop i odjebaus
OldMayor

#245 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by OldMayor »

Ma imate eno zvanicnu statistiku koliko se mesa uveze. Pa kome ga uvoze? Sigurno ne za ukras.

Dakle mi to pojedemo.

Mora cevap bit ukusan kad bude kasika soli u jednom. Pojedes cenera trebaju ti tri litra vode da dodjes sebi. Cast izuzecima. A niko nema pojma sta jede. Znaci nema nikakve specifikacije ni u jednoj jebenoj cevabzdinici, niti postoji inspekcija da to nadgleda..i kao hoce da zastiti cevap, pa sta ces zastiti? Ono odes sa somunom i desetkom u EU i kazes eh evo to je to, ajd probajte i zastitite nam to tamo. Evo i luka, na', ajde...

Meni je samo krivo sto nas svi truju. I domaci i strani. Strani salju ovamo smece, a domaci gledaju bilo koji nacin da usparaju profit naustrb radnika, kvaliteta itd.

A o izboru da ne govorimo, imamo nekoliko ovih marketa koji drze trziste. I imas opciju tunjevine Rio Mare ona konzerva moras je na tri rate uzet ili onu ozračenu tunu robne marke 1,45 KM konzerva. I sta ce narod...
RahatHurmašica

#246 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

Hajvan wrote:ne kupujem ništa što je porijeklom iz okruženja!

kupujem samo lokalno i kvalitetno inostrano od uvoznika i zastupnika iz lokalne zajednice…

ostalo stop i odjebaus

:thumbup:
VjecitiStudent

#247 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

ostalo stop i odjebaus
A kako prepoznaješ lokalne i kvalitetne suhomesnate proizvode?
Odaj nam tajnu, ima li toga više igdje u zemlji Bosni (i Hercegovini)?
RahatHurmašica

#248 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

OldMayor wrote:Ma imate eno zvanicnu statistiku koliko se mesa uveze. Pa kome ga uvoze? Sigurno ne za ukras.

Dakle mi to pojedemo.

Mora cevap bit ukusan kad bude kasika soli u jednom. Pojedes cenera trebaju ti tri litra vode da dodjes sebi. Cast izuzecima. A niko nema pojma sta jede. Znaci nema nikakve specifikacije ni u jednoj jebenoj cevabzdinici, niti postoji inspekcija da to nadgleda..i kao hoce da zastiti cevap, pa sta ces zastiti? Ono odes sa somunom i desetkom u EU i kazes eh evo to je to, ajd probajte i zastitite nam to tamo. Evo i luka, na', ajde...

Meni je samo krivo sto nas svi truju. I domaci i strani. Strani salju ovamo smece, a domaci gledaju bilo koji nacin da usparaju profit naustrb radnika, kvaliteta itd.

A o izboru da ne govorimo, imamo nekoliko ovih marketa koji drze trziste. I imas opciju tunjevine Rio Mare ona konzerva moras je na tri rate uzet ili onu ozračenu tunu robne marke 1,45 KM konzerva. I sta ce narod...
ćevapi iz Ilidžanke su posebno poznati po ovome.
Bodkin

#249 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Bodkin »

VjecitiStudent wrote:

ostalo stop i odjebaus
A kako prepoznaješ lokalne i kvalitetne suhomesnate proizvode?
Odaj nam tajnu, ima li toga više igdje u zemlji Bosni (i Hercegovini)?
i plus sastojci za to domace kupljeni u pisiju ili ercegovini (ali zapadnoj. istocna je valjda u redu). od tih sastojaka mu garant kiselina proradi :evil:
drndalo

#250 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by drndalo »

To meso rjesavam kad god mogu kupovinom kod ljudi koji uzgajaju i tove, kolju i suse meso... Srecom, imam kuma ciji su starci kod Gorazda na zemlji, sve sto sami zakolju i istranziraju ja kupujem ako neko ne uleti prije mene...Kod gotovih cevapa taj luksuz nemam...
Post Reply