Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#226 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Prije mjesec i po sam kupio Stilmetal kotao 35KW. Trošim 5 vreća peleta dnevno na kvadraturu od 160m/2 a a kotao se MORA čistiti jednom dnevno inače se ugasi zbog velike količine pepela(u grudvama)
Dali neko od vas ima ovaj kotao i kakva su vam iskustva(potrošnja itd)
prvo zadaj temperaturu kotla na 70C ili cak 75C. sta ti kontrolise pec, sobni termostat ili njene postavke?
u kojem rezimu radi, maximalnom ili?? imas li citabu od kontrolera, ono, ta puljka radi to i to. vjerovatno imas mogucnost stimanja necega.
ovo sto mukimax spominje to su servisne postavke doziranja peleta, broja obrtaja ventilatora itd i u taj meni neces tako lako pristupiti, kod mene je zasticen serviserovim passwordom :mrgreen:
pelletti

#227 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Filter wrote:
eeee tu vas moram malo demantovati. to je sa starim elektronikama. nova elektronika tj. display i novi firmware cipa
radi sasvim drugacije. to znam jer sam prije mjesec dana mjenjao display i uradio update. sad mi sobni termostat potpuno ugasi kotao i osjeti se razlika u potrosnji, nema vise hodanja do pecke itd
E to je super potez od Termofluxa,sad će biti dosta rahatnije s grijanjem.Ja kad sam bio kod njih u Jajcu mislim maj-jun nisu imali tu novu elektroniku i nije mi mogao njihov predstavnik da kaže kad bi to tačno moglo biti ali je kao u testnoj fazi...I zato sam se i odlučio za ovaj Kovan kotao...
Qler

#228 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Qler »

Temperatura polaznog voda na vanjskoj temperaturi od 0*C bi trebala biti oko 60*C. Najbolje je kada se ragulacija radi sa kompenzacijom po vanjskoj i sobnoj temperaturi. Kriva se dobro naštima i miran si.
pelletti

#229 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.
Prije mjesec i po sam kupio Stilmetal kotao 35KW. Trošim 5 vreća peleta dnevno na kvadraturu od 160m/2 a a kotao se MORA čistiti jednom dnevno inače se ugasi zbog velike količine pepela(u grudvama)
Dali neko od vas ima ovaj kotao i kakva su vam iskustva(potrošnja itd)
Drug na prvu sam pomislio da je pelet u pitanju,ali evo neki ga već koriste i očito su zadovoljni s tim peletom. Probaj fisov ili trgovir oni su jedni od najboljih na našem tržištu, te šljake ne bi smjelo da bude... Ja sam 3 tone peleta dobio extra pelet nema grama šljake, 1 tonu lošijeg a od istog proizvođača i belaj s njim bože sačuvaj. Svaki dan moram uletit u kotlovnicu kad peć malo ohladi povaditi šljaku iz gorionika da se ne bi zatrpo.Na početku mi se to desilo 3 dana nisam čistio i ugasila se peć. A ovaj drugi,kvalitetniji pelet istog proizvođača(Nemila) nema šljake ni sekunde i možeš mjesec pustit kotao da radi neće mu ništa biti. Kod mene rođak ima 50 kw i kaže tonu sprži i ne očisti kotao. Znači ako je pelet ok i pećka se obraduje a kamoli mi :).. Ne znam tu peć vidio sam je samo u trgovini ,možda i malo zraka za gorenje dobija pa ti pelet ne uspije do kraja da sagori. Otvori ona vrata gdje je gorionik kad kotao radi,al pažljivo i vidi kakve je boje plamen... Ako bude taman ono čađav onda fali 100% zraka za izgaranje i to bi morao povećati.
Ma zovi servisera,kotao ti je pod garancijom nek se oni s njim pozabave,al zovi gore direktno u Kalesiju mislim da je firma koja ga pravi iz Kalesije.. Jer 5 vreća na dan to je previše čak i za kotao od 50kw na -15 a kamoli za taj od 35kw..

Pozzz i javi nam jel se šta popravilo....
Nadzorna_ploca

#230 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Evo i mene da cujem strucno misljenje..:)
Znaci ovakva je situacija..Od ove godine se grijem na pelet u pitanju je Termoflux kotao 25KW. Prostor koji se grije je cca 100 m/2. Pec se redovno cisti, cak bi rekao i preredovno..Zna se nekad desiti da nece od prve da upali ali dobro..Sobni termostat smo imali ali ga je frajer sfuserio i nije dobro uradio(to su ti danasnji majstori uzme pare a karakter nula bodova) tako da se sad oslanjamo na funkcije samog kotla..
Eh da ne duljim, moj stari je prilicno nezadovoljan potrosnjom..Uzeli smo 6 tona, grijali smo i onaj topli period jer je covjek bio bolestan pa je zelio sto topliju kucu..Otprilike smo do sad potrosili 1.5 tonu.Prije par dana je bio covjek zaduzen za ovo podrucje iz TF-a i postavio je opcije onako jeli kako stoji po citabima :D. Kotao u ova 3-4 dana radi na onom najvecem principu potrosnje, znaci na displeju stoji POWER 5 i dole temperatura vode u kotlu..Eh sad, posto mi je temperatura vode nastimana na 55 stepeni cijela ova 4 dana dole stoji 54 stepena ili 53..Koliko sam ja skontao, kad bi temperatura vode dostigla 55 stepeni onda bi kotao isao u tu neku fazu "mirovanja" i manje potrosnje. To je jeli faza "Nod H2O"..Eh zasto on ne moze da dostigne tu temperaturu, nije mi jasno..Prije je vrlo cesto znalo biti "Nod H20", pa me sad vise od svega interesuje u cemu je caka..Znao sam temperaturu vode u kotlu povecati na 60 pa poslije i na 65 ali ona na kraju dostigne samo onaj stepen ispod, znaci 59 i 64 i tako grije po tom rezimu..
Covjek iz Termofluxa kaze da pec tako radi i da tu ne mozes puno uraditi..To meni ne predstavlja problem, ali u prici je tu opet stari tako da..Molim za neki komentar, eventualno sta mogu promjeniti mada sumnjam da ja mogu ista. :mrgreen:

Sto se tice potrosnje, rekao bih da dnevno potrosimo cca 35 kila s tim da se pec gasi u pola 1 navecer i pali u 5h ujutru..To meni djeluje kao pristojno, ali stari nije zadovoljan i cao..

Pozdrav svima.

EDIT: Zaboravih a vidim da se pise..Imamo i fasadu na kuci.. :mrgreen:
Elem, kako ljudi da smanjim tu potrosnju dodatno jer je ocigledno da moze.. :wink:
Filter

#231 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Nadzorna_ploca wrote:Evo i mene da cujem strucno misljenje..:)
Znaci ovakva je situacija..Od ove godine se grijem na pelet u pitanju je Termoflux kotao 25KW. Prostor koji se grije je cca 100 m/2. Pec se redovno cisti, cak bi rekao i preredovno..Zna se nekad desiti da nece od prve da upali ali dobro..Sobni termostat smo imali ali ga je frajer sfuserio i nije dobro uradio(to su ti danasnji majstori uzme pare a karakter nula bodova) tako da se sad oslanjamo na funkcije samog kotla..
Eh da ne duljim, moj stari je prilicno nezadovoljan potrosnjom..Uzeli smo 6 tona, grijali smo i onaj topli period jer je covjek bio bolestan pa je zelio sto topliju kucu..Otprilike smo do sad potrosili 1.5 tonu.Prije par dana je bio covjek zaduzen za ovo podrucje iz TF-a i postavio je opcije onako jeli kako stoji po citabima :D. Kotao u ova 3-4 dana radi na onom najvecem principu potrosnje, znaci na displeju stoji POWER 5 i dole temperatura vode u kotlu..Eh sad, posto mi je temperatura vode nastimana na 55 stepeni cijela ova 4 dana dole stoji 54 stepena ili 53..Koliko sam ja skontao, kad bi temperatura vode dostigla 55 stepeni onda bi kotao isao u tu neku fazu "mirovanja" i manje potrosnje. To je jeli faza "Nod H2O"..Eh zasto on ne moze da dostigne tu temperaturu, nije mi jasno..Prije je vrlo cesto znalo biti "Nod H20", pa me sad vise od svega interesuje u cemu je caka..Znao sam temperaturu vode u kotlu povecati na 60 pa poslije i na 65 ali ona na kraju dostigne samo onaj stepen ispod, znaci 59 i 64 i tako grije po tom rezimu..
Covjek iz Termofluxa kaze da pec tako radi i da tu ne mozes puno uraditi..To meni ne predstavlja problem, ali u prici je tu opet stari tako da..Molim za neki komentar, eventualno sta mogu promjeniti mada sumnjam da ja mogu ista. :mrgreen:

Sto se tice potrosnje, rekao bih da dnevno potrosimo cca 35 kila s tim da se pec gasi u pola 1 navecer i pali u 5h ujutru..To meni djeluje kao pristojno, ali stari nije zadovoljan i cao..

Pozdrav svima.

EDIT: Zaboravih a vidim da se pise..Imamo i fasadu na kuci.. :mrgreen:
Elem, kako ljudi da smanjim tu potrosnju dodatno jer je ocigledno da moze.. :wink:
to je neka thermofluxova caka, ona se automatski prebaci u nizi program, mada to ne pise.
jedino sto bi ja promijenio je temperatura kotla na 70C i da je na P3 programu.
sta nije radilo sa termostatom? nije se pumpa palila ili nesto drugo?
potrosnju ne mogu komentarisati jer je to otprilike neki minimum tog kotla.
Nadzorna_ploca

#232 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

To je tacno i pricao mi je covjek o tome, ali to se valjda desava kad kotao dostigne tu temperaturu vode koja je zadana..Pa onda snaga polako pada na 4,3,2,1 u zavisnosti koja je trenutno ali da se to ne ocitava na displayu..
Termostat nije radio uopste! Znaci frajer ga nije dobro spojio, mi smo misliti da radi ali na kraju je ocigledno postalo da nije uvezan. Sta reci..
Po tebi je znaci ovo sasvim regularna i ocekivana potrosnja..Komentarisi slobodno, tu smo da komentarisemo.. :mrgreen:
Zivio.
Filter

#233 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Nadzorna_ploca wrote:To je tacno i pricao mi je covjek o tome, ali to se valjda desava kad kotao dostigne tu temperaturu vode koja je zadana..Pa onda snaga polako pada na 4,3,2,1 u zavisnosti koja je trenutno ali da se to ne ocitava na displayu..
Termostat nije radio uopste! Znaci frajer ga nije dobro spojio, mi smo misliti da radi ali na kraju je ocigledno postalo da nije uvezan. Sta reci..
Po tebi je znaci ovo sasvim regularna i ocekivana potrosnja..Komentarisi slobodno, tu smo da komentarisemo.. :mrgreen:
Zivio.

elem, potrosnja... taj kotao trosi minimalno 1,6 kila na 1 sat. ti trosis 35 kila za 19,5 sati rada. to je to :D
sad je drugi par rukava, sto je to povelika masinka za tu kvadraturu.
stari tipovi kotlova, tj elektronike, ne funkcionise sa termostatima (mozes procitati na prethodnim stranama)
ne znam koji je slucaj kod tebe

pozz
mehohem

#234 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehohem »

Nema se sta pogresno spojit sto se tice termostata.Termostat je tu obicni prekidac imas dva kontakta recimo plus i minus,tako isto iz kotla imas dva izlaza za termostat,znaci samo povezat dvije zice iz kotla u termostat kraj price.

Spoji sam sebi termostat manje ce trosit,jer ce pumpu gasit,voda u kotlu ce se brze dogrijavat i kad bude tako radilo slobodno smanji pec,ja dok sam ju imao nisam nikad dizao sa power 2 :-D
Nadzorna_ploca

#235 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Jarane, bio covjek i nije mi spojio kako treba. Sta sad tu ja da cinim.:D
Eventualno cu u sljedecim danima probati sa nekim elektricarem da to pogleda, nije stvar u dvije zice uradio sam ja to ali izbacuje da je termostat off.
@Filter: Sljedeci put cemo uzeti manju masinu. :D
Uradio sam kako si rekao, i nula bodova..Vratio sam temperaturu na 60 i po izbacivanju kaze stop fire..Neka malo i odmori. :izet:
Filter

#236 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Nadzorna_ploca wrote:Jarane, bio covjek i nije mi spojio kako treba. Sta sad tu ja da cinim.:D
Eventualno cu u sljedecim danima probati sa nekim elektricarem da to pogleda, nije stvar u dvije zice uradio sam ja to ali izbacuje da je termostat off.
@Filter: Sljedeci put cemo uzeti manju masinu. :D
Uradio sam kako si rekao, i nula bodova..Vratio sam temperaturu na 60 i po izbacivanju kaze stop fire..Neka malo i odmori. :izet:

eee mozda je u pitanju mala caka. da li je radio termostat dok je majstor bio tu. tj da li je stajalo da je temON.
ko ti je uopste postavljao termostat, ovlasteni serviser ili xy elektricar.
jer pored brikne na kablu koji ide iz peci, imas jos jednu briknu ispod poklopca i te dvije zice idu u konektore na elektronici

brikna... komda zice koji sastavlja strujni krug
dam1

#237 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dam1 »

Ja također imam Thermoflux 25 kw, grijem 130 m2, stolarija pvc, dobra izolacija.
Trenutni režim rada 6 i 30 do 21 i 30, voda 60 c, p5.potrošnja 30kg.
Zanimame režim rada kod Filtera P3 temperatura 70, kakva je potrošnja dali peć sa P3 uspije da dođe u modulaciju i stand by odnosno da se ugasi.
pendjercity

#238 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pendjercity »

Ljudi jesam naj...... sa nekim peletom koji sam kupio na Hifinoj pumpi.
Pakovanje je od 15 kg, slova narandzaste boje i sve napisano na talijanskom....
Pise da je snaga 5,2 kW/kg.....
Toliko je bilo smole da mi se plamen iz lozista kroz puzni dozator prenio u spremnik peleta :evil:
Gorilo je satima, mogli smo pola ovce osusiti....
Izbjegavajte ga u sirokom lukuuuuu.
Dva proizvodjaca zasluzuju sve pohvale - Trgovir Gracanica i FIS. :thumbup:
mukimax

#239 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Hvala na upozorenju,

a koja im je cijena tog peleta?
husein_kapetan

#240 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by husein_kapetan »

Imali neko iskustva sa ovim peletom iz ustikoline... danas kupio.. da probam, od svih vrsta što sam probao ovaj je najtamniji(ako to nešto znači..)i nema nimalo prašine u pakovanju.. Natpisi na pakovanju su na italijanskom.
pendjercity

#241 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pendjercity »

mukimax wrote:Hvala na upozorenju,

6,20 KM vreca (ista im je cijena i za pelet iz Kotor varosi) a toliko kosta i, po meni najbolji pelet, Trgovir u Pennyu
mukimax

#242 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

pendjercity wrote:
mukimax wrote:Hvala na upozorenju,

6,20 KM vreca (ista im je cijena i za pelet iz Kotor varosi) a toliko kosta i, po meni najbolji pelet, Trgovir u Pennyu
Hvala jos jednom.

Gledao sam ovaj Trgovirov, i vidim da su naveli da je kalorična vrijednost 5,5 kWh/kg, žao mi sad plaćati po ovoj skupoj cijeni a volio bih baš isprobati da vidim kakav je, jer ovaj što ja koristim je 4,8 kWh/kg i pravo sam zadovoljan.

Lijep pozdrav!
ares

#243 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ares »

http://www.amadint.ba/

samo treba ljeti narucit zbog cijene. 90% proizv ide u eu, ostalo domaci veci kupci, time i zahtjevniji sto se tice kvaliteta.
hulioko

#244 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

mukimax wrote:
hulioko wrote: U prethodnom postu sam naveo da grijem dvije spojene kuće i da svaka ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat. Znači 2 pumpe i 2 sobna termostata. Na kotlu ništa nije spojeno osim cijevi.

E sad imam jedan mali problem koji ne znam kako da riješim. Kotao brzo ugrije i pošto sam namjestio temperaturu vode na 60 stepeni kotao smanjuje intenzitet plamena na 55 i na 60 prelazi u stanje mirovanja. Pošto je vani toplo, ali i da nije toplo ovo se može desiti ukoliko kuća (ili u mom slučaju obje) recimo imaju dobru izolaciju, stanje mirovanja kotla potraje malo duže, možda oko pola sata, i za to vrijeme se voda u radijatorima i cijevima prilično ohladi. Kada temperatura u sobi padne ispod zadate, termostat pali pumpu recimo u jednoj kući i pošto je sistem relativno hladan, prilično brzo hladi vodu u kotlu. Pumpa toliko brzo cirkuliše da ohladi vodu u kotlu skoro do 40 stepeni a da se kotao ne stigne upaliti. Kako sam primjetio to vrijeme paljenja zavisi koliko dugo je bio u stanju mirovanja.

Problem je što pumpa ne bi trebala raditi ispod 40 stepeni jer se stvara kondenz u kotlu (tako barem piše u uputstvu). Ne znam kako da se čitav proces paljenja može ubrzati ili možda postoji drugi način da spriječim da temperatura vode u kotlu tako brzo padne do ili ispod 40 stepeni. Znam da na kotlu ima izlaz da se priključi pumpa i da kotao upravlja uključenjem ili isključenjem pumpe zavisno od temperature vode ali u mom slučaju zbog dva odvojena objekta moralo je biti urađeno sa dvije pumpe kojima upravljaju dva sobna termostata zavisno od temeprature u objektima.

Ako neko ima kakvu ideju dobro bi došla.
Pozdrav,
Postoji sjajno rješenje. Potrebno je postaviti (u kotlovnici) dodatnu automatiku, preko koje će biti povezani kotao,termostati i pumpe. I može se dobiti sistem da se pumpa/e(jena ili dvije ovisno o zahtjevu termostata) pale na podešenoj temperaturi vode koju zadaješ na kotlu, a isto tako gase.(Odnosno dobije se situacija koja je opisana u uputstvu za kotao a to je da kotao MORA paliti i gasiti pumpe zbog pznatog problema sa korozijom.
Uglavnom da ne dužim, imam Kovanov kotao sa dvije pumpe i dva termostata, jer grijem dva odvojena stana i radi udobnosti sam htio da svako sebi može štimati temperaturu bez obzira na drugi stan.

Ovu dodatnu automatiku sam kupio od Kovana ali imala je nedostatak koji sam sam rijesio malom nadogradnjom
Ako te interesuje detaljnije mogu ti sve objasniti stojim ti na raspolaganju, jer sam ja dugo razbijao glavu kako da ovo uredim.
Pozdrav,
nisam odavno bio na forumu. Zabavio se četverokrakim ventilom da se naknadno ugradi da spriječim ovaj problem koji sam naveo na početku.

Mukimax, imaš isto stanje kao kod mene, dva odvojena prostora griješ, dvije pumpe, dva sobna termostata. Kod mene termostati upravljaju svaki svojom pumpom a kotao radi svoje odvojeno od svih. Kakva je to sprava? Ako kažeš da sa tom spravom kotao upravlja pumpama šta onda rade termostati? To što kažeš da kotao MORA paliti i gasiti pumpe ne bi se baš složio. Možda neko mora ugasiti pumpe ako temperatura u kotlu spadne ispod nekih 50 ili 40 stepeni, a za veće temperature, po meni pumpa može normalno raditi iako je kotao ugašen. Ako možeš još malo detalja oko tog povezivanja.

Uglavnom, neki dan je majstor ugradio četverokraki ventil i ugradio sam kontroler temperature Seltron ACC10, tako da je uglavnom riješen nagli pad temperature u kotlu. Trenutno sam kotao postavio na 20kw (inače je kotao od 35kw), temp. u kotlu 70*, ACC pušta toplu na 51* prema radijatorima, termostati u prosjeku postavljeni u obje kuće 6-22h na 21* a u toku noći 22-6h na 19*. Prosječna potrošnja 2,5 vreće za 24h. Pelet Nemila. Grije se otprilike 90+60m2. Kotao se za nekih 5-6 sati pali-gasi 8 puta.
Testiram jedne parametre po 48h i onda malo mijenjam da pratim potrošnju.

Pozdrav
beskogradi

#245 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by beskogradi »

hulioko wrote:
mukimax wrote:
hulioko wrote: U prethodnom postu sam naveo da grijem dvije spojene kuće i da svaka ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat. Znači 2 pumpe i 2 sobna termostata. Na kotlu ništa nije spojeno osim cijevi.

E sad imam jedan mali problem koji ne znam kako da riješim. Kotao brzo ugrije i pošto sam namjestio temperaturu vode na 60 stepeni kotao smanjuje intenzitet plamena na 55 i na 60 prelazi u stanje mirovanja. Pošto je vani toplo, ali i da nije toplo ovo se može desiti ukoliko kuća (ili u mom slučaju obje) recimo imaju dobru izolaciju, stanje mirovanja kotla potraje malo duže, možda oko pola sata, i za to vrijeme se voda u radijatorima i cijevima prilično ohladi. Kada temperatura u sobi padne ispod zadate, termostat pali pumpu recimo u jednoj kući i pošto je sistem relativno hladan, prilično brzo hladi vodu u kotlu. Pumpa toliko brzo cirkuliše da ohladi vodu u kotlu skoro do 40 stepeni a da se kotao ne stigne upaliti. Kako sam primjetio to vrijeme paljenja zavisi koliko dugo je bio u stanju mirovanja.

Problem je što pumpa ne bi trebala raditi ispod 40 stepeni jer se stvara kondenz u kotlu (tako barem piše u uputstvu). Ne znam kako da se čitav proces paljenja može ubrzati ili možda postoji drugi način da spriječim da temperatura vode u kotlu tako brzo padne do ili ispod 40 stepeni. Znam da na kotlu ima izlaz da se priključi pumpa i da kotao upravlja uključenjem ili isključenjem pumpe zavisno od temperature vode ali u mom slučaju zbog dva odvojena objekta moralo je biti urađeno sa dvije pumpe kojima upravljaju dva sobna termostata zavisno od temeprature u objektima.

Ako neko ima kakvu ideju dobro bi došla.
Pozdrav,
Postoji sjajno rješenje. Potrebno je postaviti (u kotlovnici) dodatnu automatiku, preko koje će biti povezani kotao,termostati i pumpe. I može se dobiti sistem da se pumpa/e(jena ili dvije ovisno o zahtjevu termostata) pale na podešenoj temperaturi vode koju zadaješ na kotlu, a isto tako gase.(Odnosno dobije se situacija koja je opisana u uputstvu za kotao a to je da kotao MORA paliti i gasiti pumpe zbog pznatog problema sa korozijom.
Uglavnom da ne dužim, imam Kovanov kotao sa dvije pumpe i dva termostata, jer grijem dva odvojena stana i radi udobnosti sam htio da svako sebi može štimati temperaturu bez obzira na drugi stan.

Ovu dodatnu automatiku sam kupio od Kovana ali imala je nedostatak koji sam sam rijesio malom nadogradnjom
Ako te interesuje detaljnije mogu ti sve objasniti stojim ti na raspolaganju, jer sam ja dugo razbijao glavu kako da ovo uredim.
Pozdrav,
nisam odavno bio na forumu. Zabavio se četverokrakim ventilom da se naknadno ugradi da spriječim ovaj problem koji sam naveo na početku.

Mukimax, imaš isto stanje kao kod mene, dva odvojena prostora griješ, dvije pumpe, dva sobna termostata. Kod mene termostati upravljaju svaki svojom pumpom a kotao radi svoje odvojeno od svih. Kakva je to sprava? Ako kažeš da sa tom spravom kotao upravlja pumpama šta onda rade termostati? To što kažeš da kotao MORA paliti i gasiti pumpe ne bi se baš složio. Možda neko mora ugasiti pumpe ako temperatura u kotlu spadne ispod nekih 50 ili 40 stepeni, a za veće temperature, po meni pumpa može normalno raditi iako je kotao ugašen. Ako možeš još malo detalja oko tog povezivanja.

Uglavnom, neki dan je majstor ugradio četverokraki ventil i ugradio sam kontroler temperature Seltron ACC10, tako da je uglavnom riješen nagli pad temperature u kotlu. Trenutno sam kotao postavio na 20kw (inače je kotao od 35kw), temp. u kotlu 70*, ACC pušta toplu na 51* prema radijatorima, termostati u prosjeku postavljeni u obje kuće 6-22h na 21* a u toku noći 22-6h na 19*. Prosječna potrošnja 2,5 vreće za 24h. Pelet Nemila. Grije se otprilike 90+60m2. Kotao se za nekih 5-6 sati pali-gasi 8 puta.
Testiram jedne parametre po 48h i onda malo mijenjam da pratim potrošnju.

Pozdrav
Trebalo bi slijediti ovu logiku koja vrijedi za “jedna kuća-jedan kotao”.

Najviša komanda je sobni termostat. On upravlja kotlom, daje mu komandu “radi” ili “ne radi”. Kotao ima svoj način rada. Za potrebe ovog razmatranja za kotao možemo reći da mu je ulazna komanda “radi” ili “ne radi” i da on na osnovu toga radi “autonomno”. To je jedina ulazna informacija koja mu treba. Naravno, osim informacije potrebna mu je struja, peleti, ispravan dimnjak… Kada dobije komandu da radi kotao radi “autonomno” ili “po svome” - pali pelete, podiže temperaturu vode u cijevima, nastoji da temperatura vode u kotlu bude na zadatoj vrijednosti Y stepeni (kod tebe je taj slučaj jer ima modulaciju), ako ta temperatura previše poraste on gasi vatru (bez obzira na komandu) a kada dobije komandu da ne radi gasi vatru (ili minimalno održava). Za kotao je ulazna informacija komanda sa sobnog termostata. Izlazna informacija je temperatura vode u cijevima, odnosno temperatura kotla. Ta izlazna informacija, temperatura kotla, upravlja radom pumpe, kada temperatura poraste na X stepeni termostat na kotlu pali pumpu (daje izlaznu informaciju) a kada temperatura kotla opadne na X-H (H kao histereza) isti termostat gasi pumpu. Temperatura X treba da bude niža od temperature Y koja je postavljena na kotlu.

Sad kako to primjeniti na “jedan kotao – dvije kuće”.
Ulazna informacija za kotao može da dođe sa bilo kojeg sobnog termostata, ili jednog ili drugog (engleski OR). To je lako uradititi (i ti si to već uradio). Sobni termostati se spoje paralelno – sa odgovarajućeg izvoda sa kotla se dvije žice odvedu na jedan sobni termostat a dvije žice odvedu na drugi. Kada kotao dostigne temperaturu X njegov termostat daje izlaznu inoformaciju paljenja pumpe. Ali koju pumpu da upali? Tu informaciju bi trebao da obezbijedi sobni termostat. Da bi se upalila pumpa za neku kuću, treba da informaciju da I sobni termostat I kotao (engleski AND).
Moj prijedlog je da nabaviš dva releja 220V – pošto nisu skupi, uzmi i koji rezerve. Od one dvije žice što vode do sobnog termostata za pojedinu kuću, prekini jednu žicu (ne pod naponom) i tu spoji upravljačke kontakte releja ( one na špulni ili solenoidu). Izlaznu komandu sa kotla za paljenje pumpe takođe spoji paralelno – vodi do obje pumpe. Tu komandnu žicu (prema svakoj pumpi) prekini i spoji na “upravljane” kontakte releja – na način da kada špulna dobije komandu sa sobnog termostata da su ti kontakti spojeni. Na taj način se postiže da je za rad pojedine pumpe potrebno da se ispune oba uslova; i da je sobi termostat zadao komandu kotlu i da je kotao postigao potrebnu temperaturu X.

Izvinjavam se što pričam “profesorski” ali to je da materija i moje mišljenje bude jasnije.
mukimax

#246 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Pozdrav mira i dobra

za hulioka

Prošli post na ovu temu pisao sam nabrzinu, pa su neke stvari nejasne i konfuzne. Probaću sad malo opširnije i valjda će biti i jasnije.
Normalno stanje je kada imamo jedan kotao, jedan sobni termostat i jednu pumpu. U ovoj situaciji sobni termostat upravlja radom kotla i pumpe. Za ovu priliku važno je obratiti pažnju na podešenje dva parametra. To su temperatura vode u kotlu i temperatura vode na kojoj se pali pumpa. Pretpostavimo npr. da je temperatura vode podešena na 70° a temperatura paljenja pumpe na 42°. Kada sobni termostat zatvori svoje kontakte(tj kada se termostat upali odnosno kada temperatura prostora padne ispod zadane) dolazi do paljenja kotla, odnosno do startanja loženja. Prvo se pale ventilatori koji izvlače eventualno zaostale gasove iz kotla, zatim kreće potpala pomoću električnog grijača itd. Pošto se radi o startu na hladno pretpostavimo da je temperatura vode u kotlu 22°. Dakle termostat se upalio, kotao se pali ali pumpa još nije startala. Zato što je temperatura vode u kotlu niža od zadane temperature na kojoj se pali pumpa. Nakon potpale i određenog vremena uslijed gorenja temperatura vode počne da raste i tek kada dostigne vrijednost od 42° počinje da radi pumpa. Ako je doziranje gorenja podešeno prema karakteristikama grejnog prostora, temperatura vode raste pumpa radi. Kada se temperatura počne približavati vrijednosti 70° vatra se prvo samnjuje a onda ako pređe 70° i gasi. Cijelo vrijeme termostat je upaljen i pumpa radi. Ako bi se slučajno desilo da nakon paljenja pumpe temperatura vode padne ispod 42° kotao će ugasiti pumpu a loženje se nastavlja i čim temperatura ponovo pređe 42° upaliće je.
Eh sada postupak gašenja. Kada temperatura grejnog prostora dostigne zadanu temperaturu sobni termostat otvara svoje kontakte(termostat se gasi). Odmah se zaustavlja doziranje peleta i počinje postupak gašenja kotla. Nastavljaju da rade ventilatori još nekih 10 minuta. I jako bitna stvar rad nastavlja i pumpa, jer je ppretpostavljam temperatura vode u kotlu oko 65°. Jako je bitno primjetiti da će pumpa nastaviti raditi i kada se kotao skroz ugasi(sve je ugašeno doziranje, oba ventilatora) ali pod uslovom da je temperatura vode veća od 42°. Pumpa će raditi sve dok temperatura vode bude veća od 42°(na displeju kotla kada radi pumpa blinka simbol pumpe), i ugasiće se tek kada se voda ohladi ispod ove temperature, čime će se cijeli sistem i ugasiti odnosno zaustaviti.
Ovo se sve odnosi na sistem jedan kotao,jedan termostat jedna pumpa i pod pretpostavkom da pumpa priključena na onaj utikač za pumpu na kotlu, da je termostat priključen na kotao, te da je u postavkama kotla ulaz sobni termostat postavljen na omogućen.
Isti režim rada se može postići i kod sistema jedan kotao, dva termostata, dvije pumpe. Odnosno da pumpa(ovisno koji termostat je upaljen) ili obje pumpe(ako su upaljena oba termostata) može biti uključena samo ako je temperatura vode u kotlu veća od zadane (npr 42°, a ista se može podešavati na različite vrijednosti ali ne nižu od 40°). Naravno ovdje govorim da svaki termostat pali samo svoju pumpu i da kod zaustavljanja(gašenja) rad nastavlja samo ona pumpa koja je bila zadnja upaljena. Kod starta bilo koji termostat će prvo upalti kotao a nakon što se voda ugrije upaliće samo svoju pumpu. Isto važno je navesti da kada su termostati ugašeni i kotao je ugašen i vatra se nikako ne pali.
Pitanje je kako realizovati sklop koji će ovo omogućiti. Kada sam kupio ovu kutiju sa dodatnom automatikom u Kovan-u, otvorio sam je i unutra našao dva releja. Razočarao sam se jer sam znao da ova dva releja nisu dovoljna da bi obezbjedili nastavak rada one pumpe koja je zadnja radila, kada se kotao ugasi. Ovaj sklop sa dva releja je radio korektno ali sam imao situaciju koja se meni nije sviđala. Naime kada se termostat ugasi dolazi do gašenja kotla ali i do trenutnog gašenja pumpe. Na ovaj način u kotlu mi ostaje „zarobljeno“ 200 litara vode ugrijane na recimo 60°. Pri tome simbol pumpe na displeju kotla blinka i "govori" da pumpa radi a ona ustvari ne radi. Ovo mi je bilo naročito neprihvatljivo u toku prelaznog perioda oktobar novembar, jer se kotao palio jednom dnevno i radio po sat-dva.

I sada ono glavno, da bi sve radilo kao i u situaciji jedan kotao, jedan termostat i jedna pumpa, kupio sam još tri releja i napravio sklop od 5 releja. Važno je napomenuti da su 4 releja sa špulom koja koristi istosmjerni napon 12V (DC 12V) a jedan sa špulom koja koristi naizmjenični napon 220V (AC 220V). Jer je napon upravljanja kotla 12 V DC, koriste ga i termostati. Moglo bi se sada ovdje varijantisati ali uglavnom treba 5 releja. Treba ih međusobno pospajati i pružiti dva kabela dvožilna prema termostatima (za svaki po jedan), dva trožilna kabela prema kotlu i dva trožilna kabela prema pumpama (za svaku po jedan). Presjeci svih kabela su 1,5 mm2 osim jednog trožilnog kabela prema kotlu koji može biti i tanji. Ova kutija u kojoj su releji može se još „ukrasiti“ ponekom lampicom da imaš onako vizuelnu predstavu koja je pumpa upaljena i koji termosta je upaljen i tako to.

Nadam se da sam sada bio malo jasniji, ako nisam piši, i svakako pitaj ako te jos nesto interesuje

P.S. Mislim da sa potrošnjom možeš biti zadovoljan, kako taj pelet iz Nemile gori u Ekoline-u, ima li puno pepela, moras li cesto cistiti, kava je razlika u odnosu na ugalj?
Pozdrav
beskogradi

#247 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by beskogradi »

Još jedno izvinjenje. Napravio sam grešku – tako je kad se piše tekst bez šeme. Logika ostaje ista.
Sobni termostat (za svaku kuću posebno) se serijski spaja sa špulnom releja i odgovarajućim napajanjem za taj relej. Relej treba da ima dva radna kruga – 6 radnih ili “upravljanih” kontakata. Jedan par radnih kontakata svakog releja se spaja na izvode sobnog termostata na kotlu a drugi par na odgovarajuću pumpu – kako je opisano u prethodnom postu.

hulioko, treba li ti šema?
hulioko

#248 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Hvala mukimax i beskogradi na detaljnim objašnjenjima.
Ranije kada sam čitao uputstvo za Kovan skontao sam kako radi varijanta jedan kotao-jedna pumpa. Pošto su dvije kuće koje sad grijemo imale dva odvojena sistema koja su se grijala na ugalj, prilikom spajanja dva sistema u jedan i ubacivanja kotla na pelet negdje između, majstori su odmah predložili varijantu da termostati upravljaju pumpama (svaki svojom) a da kotao radi svoje. Zbog toga se nisam udubljivao u varijantu da kotao upravlja pumpama a sve to uz komandu termostata.
Moraću vaša objašnjenja malo detaljnije pročitati da vidim šta se može uraditi.
Malo ću razmisliti i šta se dobije kod jedne varijante a šta kod druge i šta više utiče na bolju odnosno manju potrošnju. Mislim na varijante 'termostati upravljaju pumpama kotao radi svoje' vs 'termostati upravljaju kotlom a kotao utiče na rad pumpi'.
beskogradi wrote: hulioko, treba li ti šema?
Beskogradi, ako ti nije problem možeš poslati da pogledam.
mukimax wrote: Mislim da sa potrošnjom možeš biti zadovoljan, kako taj pelet iz Nemile gori u Ekoline-u, ima li puno pepela, moras li cesto cistiti, kava je razlika u odnosu na ugalj?
Napisao sam niže da potrošnja za ovih 5 dana i nije bila baš 2,5 vreće za 24h. Što se tiče peleta Nemila nije loš. Nema nešto previše pepela. Samo ima razlike kada naleti svjetliji pelet, bolje gori i bolje grije, a kad naleti tamniji slabije grije i mislim da bude malo više pepela. Nisam čistio od ugradnje ACC-a zbog testiranja, možda 6-7 dana, i nakupilo se prilično. A razlika u odnosu na ugalj je ogromna.

Na kotlu testiram sljedeće parametre:
1)Temperatura vode 70°
2)Doziranje paljenja 10%
3)Doziranje gorenja 25%
4)Doziranje gašenja 12%
5)Zrak paljenja 30%
6)Zrak gorenja 50%
7)Zrak gašenja 35%

Testirao sam 5 dana parametre sa promjenom doziranja gorenja (2 dana 25%, 2 dana 23%, 1 dan 21%, zrak gorenja sam sa 50% smanjio na 45% za manje vrijednosti). Nisam primjetio neku razliku u potrošnji. Temperature vani su bile tu negdje ovih 5 dana.
Poslije 5 dana sam sumirao potrošnju i ipak izađe malo više od 2,5 vreće za 24h.
Radila 5 dana i 3,5h potrošnja 15 vreća, prosječna potrošnja 1,82kg/h ili 2,9 vreća na 24h. Znači peć nije mirovala čitavu noć već povremeno radi jer ako nikako ne bi radila ujutro me dočeka temp. u sobi oko 17*-18*.

Interesuje me šta mislite kakva je trenutna potrošnja? Može li to ići malo manje ili je to to?

Pozdrav
mukimax

#249 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Kod mene za ovaj prostor od 136 m2 troši se 2 vreće dnevno govorim za mjesec decembar. Temperatura na termostatu je naštimana od 06:00 do 16:00 na 20,5° C od 16:00 do 22:00 21,5° C, vikendom od 06:00 do 22:00 21,5°C a noćna je 18°C od 22:00 do 06:00 svaki dan. Kotao ponoći ne radi nikako i u jutro je temperatura negdje oko 19,2°.

Također sam se igrao sa podešenjima, primjetio sam da kad sam temperaturu vode držao na 60°C faktor korisnog dejstva kotla je bio malo veći od 90%. Ovo je moglo dok nisu bili minusi. Kad je zahladilo temperaturu vode sam podesio na 70°C, jer je grijanju trebalo dugo vremena da zagrije prostor. Tada sam primjetio da je faktor korisnog dejstva pao na 88,6%. Malo mi je ovo bilo neočekivano.

Ovo što smo pričali o pumpama, mene je najviše bilo strah da se kotao ne ošteti i da ne radi u nekom "neprirodnom režimu" koji bi ga dugoročno mogao oštetiti. Znaš već kako tamo u uputstvu upozoravaju na pojavu kondenza.

Lijep pozdrav
muri002

#250 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by muri002 »

Moja iskustva, peć Kovan, 20Kw, grijano otprilike 120 m2 sa sobnim termostatom. Lokacija, okolina Mostara, stiropor fasada i plastični otvori. Paljenje peći u 6h, a gašenje u 23h, zadana temperatura 22°C, a u večernjim satima 23°C, takođe i bojler uključen u grijanje. Noćni režim od 23h do 6 ujutro na 18°C.
Početak grijne sezone je bio tačno polovinom 11 (novembra) mjeseca i trajao je do polovine aprila i potrošila je koju vreću manje od 3,5 tone.
Čišćenje jednom sedmično (nedeljom), a detaljno čišćenje jednom mjesečno i da napomenem da se nije ni jednom ugasila odnosno zagušila. Što se tiče postavka na njoj, majstor je ostavio fabričke postavke.
Pelet je lani kao i ove godine nabavljen od Karabega iz Lišana (Mostar, cijena 280KM bez prevoza), a za slijedeću ću se morati snalaziti (izgleda da je sve propalo).
Nadam se da će ovi podaci nekome vrijediti radi usporedbe,a ja lično mislim da nije loše i želim čuti vaše mišljenje.
Post Reply