Hvala mukimax i beskogradi na detaljnim objašnjenjima.
Ranije kada sam čitao uputstvo za Kovan skontao sam kako radi varijanta jedan kotao-jedna pumpa. Pošto su dvije kuće koje sad grijemo imale dva odvojena sistema koja su se grijala na ugalj, prilikom spajanja dva sistema u jedan i ubacivanja kotla na pelet negdje između, majstori su odmah predložili varijantu da termostati upravljaju pumpama (svaki svojom) a da kotao radi svoje. Zbog toga se nisam udubljivao u varijantu da kotao upravlja pumpama a sve to uz komandu termostata.
Moraću vaša objašnjenja malo detaljnije pročitati da vidim šta se može uraditi.
Malo ću razmisliti i šta se dobije kod jedne varijante a šta kod druge i šta više utiče na bolju odnosno manju potrošnju. Mislim na varijante 'termostati upravljaju pumpama kotao radi svoje' vs 'termostati upravljaju kotlom a kotao utiče na rad pumpi'.
beskogradi wrote:
hulioko, treba li ti šema?
Beskogradi, ako ti nije problem možeš poslati da pogledam.
mukimax wrote:
Mislim da sa potrošnjom možeš biti zadovoljan, kako taj pelet iz Nemile gori u Ekoline-u, ima li puno pepela, moras li cesto cistiti, kava je razlika u odnosu na ugalj?
Napisao sam niže da potrošnja za ovih 5 dana i nije bila baš 2,5 vreće za 24h. Što se tiče peleta Nemila nije loš. Nema nešto previše pepela. Samo ima razlike kada naleti svjetliji pelet, bolje gori i bolje grije, a kad naleti tamniji slabije grije i mislim da bude malo više pepela. Nisam čistio od ugradnje ACC-a zbog testiranja, možda 6-7 dana, i nakupilo se prilično. A razlika u odnosu na ugalj je ogromna.
Na kotlu testiram sljedeće parametre:
1)Temperatura vode 70°
2)Doziranje paljenja 10%
3)Doziranje gorenja 25%
4)Doziranje gašenja 12%
5)Zrak paljenja 30%
6)Zrak gorenja 50%
7)Zrak gašenja 35%
Testirao sam 5 dana parametre sa promjenom doziranja gorenja (2 dana 25%, 2 dana 23%, 1 dan 21%, zrak gorenja sam sa 50% smanjio na 45% za manje vrijednosti). Nisam primjetio neku razliku u potrošnji. Temperature vani su bile tu negdje ovih 5 dana.
Poslije 5 dana sam sumirao potrošnju i ipak izađe malo više od 2,5 vreće za 24h.
Radila 5 dana i 3,5h potrošnja 15 vreća, prosječna potrošnja 1,82kg/h ili 2,9 vreća na 24h. Znači peć nije mirovala čitavu noć već povremeno radi jer ako nikako ne bi radila ujutro me dočeka temp. u sobi oko 17*-18*.
Interesuje me šta mislite kakva je trenutna potrošnja? Može li to ići malo manje ili je to to?
Pozdrav