Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

osa

#226 Re: Handzar

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
istina, ali ti si imputirao hrvatskom narodu fašizam, pa sam ti ja postirao podatke o žrtvama antifašista u najžešćoj bitci protiv fašizma, još čekam da prokomentiraš broj antifašista muslimana u toj bitci i usporediš ga s brojem antifašista hrvata, ili ako hoćeš antifašista iz bih i antifašista iz hrvatske da ne budemo potpuno na nacionalnoj crti....
Nisam ja nista imputirao hrvatskom narodu vec je to histotijski fakat. NDH je bila fasiticka drzava a Ustase njena regularna vojska.
Nisu hrvati ucestvovali u partizanskim jedinicama zato sto su hrvtati , vec zato sto su nantifasisti i prema takvim uvijek imam respekta, kao uostalom i prema svim ostalim antifasistima. Ovdje ti to prebrojavanje ne vrijedi.
brojevi uvjek vrijede, sve ostalo je imaginacija i osjećaj, i ti brojevi su povjesni fakt, govore koji je narod koliko dao antifašističkoj borbi, vidiš hrvate ustaše nisu ubijale zbog vjere i nacije, kao što su to radili srbima i bilo je ljudski i opravdano što su se srbi pobunili protiv tog režima, a ti isti hrvati su u rat išli iz uvjerenja, antifašistikog uvjerenja..
možda ne znaš podatak, ali u jednoj od prvih velikih bitaka protiv fašizma, u španjolskom građanskom ratu, usdjelovalo je 1300 boraca sa prostora bivše jugoslavije, od toga je bilo 700 hrvata, zamisli, možeš li vjerovati, čak i u partizanskim filmovima, ako si ih pratio ,svaki drugi drug, kog su zvali španac, a valjda znaš od kud takvi nadimci, je bio hrvat. znaš li ijednog muslimana da su ga zvali španac..
e probušeni, probušeni......
granulo

#227 Re: Handzar

Post by granulo »

Fadil Jahic Spanac
osa

#228 Re: Handzar

Post by osa »

granulo wrote:Fadil Jahic Spanac
.ebi ga, ne ti, probušeni...
probuseni $

#229 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

osa wrote:
Osa , badava se trudis i razvlacis temu ko zvaku. Hrvati imaju svoju mracnu proslost, vrijeme kad im je NDH rezimski pripadao fasizmu, Handzar Divizija je muslimansko pitanje i njeno mracno vrijeme. Bosna i bosanci nemaju s tim nista. Pomiri se s tim i nastavi dalje....ali ne natakinji nikad na nos bosancima Handzar Diviziju.... :dance:
bokakotorska

#230 Re: Handzar

Post by bokakotorska »

probuseni $ wrote:
bokakotorska wrote:
probuseni $ wrote:Osa, Da li ti je sad jasno da Handzar Divizija nema zaledjinu Bosanske drzave niti je to bosanska stvar. To je problem muslimana. Docim, ustastvo ima osnove u NDH i bio je strateski je osnov te drzave.
U pravu si da Handzar divizija nema zaledjinu Bosanske drzave, jer ona tada ne postoji.

Gresis u drugoj stvari. Handzar divizija nema veze ni sa Hrvatskom drzavom na cijoj teritoriji jeste osnovana, ljudstvo je tu mobilisano.

Previdjas i ti i mnogi drugi da je Handzar divija, jednostavno nemacka SS divizija. Osnovana usred rata.

Ustase su nesto drugo, oruzane snage koje su formirane od strane ustaskog politickog pokreta koji je delovao 1920 - 1941 i koji je svoje oruzane snage obucavao u Italiji i Madjarskoj deceniju pre rata, za ono sto ce uciniti u ratu.

Da se vratim na Handzar SS diviziju, veliki broj muslimanskog ljudstva u njoj jeste vazan. Ali nema razloga mesati to sa bosanskom drzavnoscu. Taj odziv muslimanskog stanovnistva govori o drugim stvarima socijalne prirode ali nikako nema veze sa bosanskom drzavnoscu.

Isto tako nema smisla ni mesati Ustase sa Hrvatskom drzavnoscu. Nisu Ustase dale drzavnost Hrvatskoj u ww2. Oni su bili samo oruzana snaga najpre fasistickog politickog pokreta pa zatim fasisticke Nezavisne Hrvatske drzave. Oni jesu pocinili sta su pocinili i u osnovi njihovog delovanja jeste bila fasisticka ideologija od samog nastanka, znaci od pre drugog svetskog rata.

Drzavnost je nesto drugo, malo slozenije od oruzanih snaga.
Osnovu svake drzave cine njene oruzane snage. Ako je Ante Pavelic bio poglavnik vrhovnog stozera NDH oda su i ustase bile legitimni dio drzave NDH. Jedno bez drugog ne ide. Ustastvo je bilo zvanicni dio tadasnje hrvatske drzave. To sto je pokret nastao 20ih van same Hrvatske ne mjenja stvar. I Tito je "treniro" kod rusa , pa je bio prvi partizan u YU.

U cemu je to drzavnost "malo slozenija od oruzanih snaga". Pa i Vatikan ima 18 vojnika svajcaraca, pa su opet "oruzana snaga Vatikana".
Hm sam kazes Vatikan ima 18 vojnika i oni jesu njegova oruzana snaga ali valjda uvidjas da oni nisu nikakav osnov Vatikana ? Nekada su bili Papina garda (verski poglavar sa oruzanom gardom, bas sam zloca & sizmatik ali tako mu dodje :D , sala, opusteno)

Osnovu svake drzave cine 1 jasno definisana teritorija, 2 Vlada i 3 parlament.
Svo troje MEDJUNARODNO PRIZNATI.

Murija i askeri su samo instrument vladanja.

To sto u Banana drzavama ovi instrumenti vlasti cine i njenu osnovu samo jeste pokazatelj da se radi o toj vrsti drzava.

Vidis Vatikan je ozbiljna drzava i 18 askera je dovoljno :)

Ajde uzdravlje dzabe se glozite oko tih drzavetina o kojima zborite :)
Komsije jedne najobicnije - samo vas zamisljam u Kotoru na dva prozora 2 m udaljena jedan od drugog i prolaznike dole sa kisobranima ispod vas :D

PS I jos se nadgornjavate ko je imao vise ljudstva da pravi masakre u tudjoj zemlji spanjolskoj :-)

Laku noc, uzivajte akd volite,
ali stvarno je vreme da se izadje jednom iz tog
fasisticko komunistickog rebusa, naseg tuznog nasledja.
I ovako ste svi demokatske provinijencije sudeci po 90etim
:lol:
u izvedbi BBCja za decu do 18god, a i mnogih ovde, nasih ljudi
osa

#231 Re: Handzar

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
Osa , badava se trudis i razvlacis temu ko zvaku. Hrvati imaju svoju mracnu proslost, vrijeme kad im je NDH rezimski pripadao fasizmu, Handzar Divizija je muslimansko pitanje i njeno mracno vrijeme. Bosna i bosanci nemaju s tim nista. Pomiri se s tim i nastavi dalje....ali ne natakinji nikad na nos bosancima Handzar Diviziju.... :dance:
varaš se, nemaju hrvati, jer ndh nije bila ni nezavisna, ni država, ni hrvatska, jedan zločinački projekt nacista i njihovih istomišljenika, ndh je kako znamo proglašena 10.04.1991 a 22.06 1941. u sisku je osnovan 1. partizanski odred, s ciljem borbe i rušenja tog režima, nećeš vjerovati osnovaše ga listom hrvati, samo dva mjeseca nakon proglašenja te nazovi države.
kad mi malo razmišljao o tom o čemu pišeš, došao bi do zaključka da je 1992. godine na teritoriju današnje bosne i hercegovine postojala republika bosna i hercegovina, na čijem su teritoriju počinjena strašna zlodjela, na način koji se uvelike može uporediti s onim kako je to činjeno u ndh, dakle tragom tvojih razmišljanja bosanski narod i bosanci su odgovorni za zbivanja u to vrijeme u toj državi, jesu li. budi malo oprezniji kod takvih napisa..
probuseni $

#232 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
varaš se, nemaju hrvati, jer ndh nije bila ni nezavisna, ni država, ni hrvatska, jedan zločinački projekt nacista i njihovih istomišljenika, ndh je kako znamo proglašena 10.04.1991 a 22.06 1941. u sisku je osnovan 1. partizanski odred, s ciljem borbe i rušenja tog režima, nećeš vjerovati osnovaše ga listom hrvati, samo dva mjeseca nakon proglašenja te nazovi države.
kad mi malo razmišljao o tom o čemu pišeš, došao bi do zaključka da je 1992. godine na teritoriju današnje bosne i hercegovine postojala republika bosna i hercegovina, na čijem su teritoriju počinjena strašna zlodjela, na način koji se uvelike može uporediti s onim kako je to činjeno u ndh, dakle tragom tvojih razmišljanja bosanski narod i bosanci su odgovorni za zbivanja u to vrijeme u toj državi, jesu li. budi malo oprezniji kod takvih napisa..
Ti bas uporan ko bosanac ... :lol:

Sta ti to hoces da kazes. Da je Armija R BiH pocinila iste zlocine kao i ustase i cetnici braneci svoju domovinu ? Ha, mangupe ?

Koji si ti podlac i hinja.

Ako je i bilo zlocina onda ih je pocinila Alijina vojska koja nikako nije Armija R BiH. Tu podvalu mi neces prodati mangupe. Mi bosanci dobro znamo ko se za sta borio u Bosni. A R BiH je cista ko suza.
Atticus Finch

#233 Re: Handzar

Post by Atticus Finch »

Nisam ja nista imputirao hrvatskom narodu vec je to histotijski fakat. NDH je bila fasiticka drzava a Ustase njena regularna vojska.
Nisu hrvati ucestvovali u partizanskim jedinicama zato sto su hrvtati , vec zato sto su nantifasisti i prema takvim uvijek imam respekta, kao uostalom i prema svim ostalim antifasistima. Ovdje ti to prebrojavanje ne vrijedi.
Probušeni, kad bi ovaj svoj post još jednom pročitao, bilo bi ti jasno kakvu si bedastoću, ustvari, izrekao. ''Historijski je fakt'' da je hrvatski narod fašistoidan, a ti isti Hrvati nisu učestvovali u partizanskim jedinicama zato što su Hrvati, nego zato što su antifašisti! :-) :? Kao prvo, imput koji ti odbijaš da priznaš, jer je on tobože povijesni fakt, je, na prvom mjestu apsolutni nonsens, a to ćeš shvatiti kad budes malo više čitao, a malo manje pisukao po forumima kojekakve besmislene postove.
Hrvati imaju svoju mracnu proslost, vrijeme kad im je NDH rezimski pripadao fasizmu, Handzar Divizija je muslimansko pitanje i njeno mracno vrijeme.
Lijepa ti je ova apologija sebe samog, ali po mojim uvjerenjima apsolutno nepotrebna! Otprilike ispada ovako: kompletan hrvatski narod je zarobljenik svoje mračne prošlosti (čitaj: fašističke NDH), dok se cijeli muslimanski ummet treba fatalistički pomiriti sa činjenicom da je nastao na zločinačkim pothvatima H divizije u toku Dr. sv. rata! :-) I još mnogo toga izrečenog, da su komentari apsolutno suvišni. Petljaš po vlastitim dubiozama, okani se toga!

EDIT: prethodni post si u potpunosti misinterpretirao!
probuseni $

#234 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

Atticus Finch wrote:
Probušeni, kad bi ovaj svoj post još jednom pročitao, bilo bi ti jasno kakvu si bedastoću, ustvari, izrekao. ''Historijski je fakt'' da je hrvatski narod fašistoidan, a ti isti Hrvati nisu učestvovali u partizanskim jedinicama zato što su Hrvati, nego zato što su antifašisti! :-) :? Kao prvo, imput koji ti odbijaš da priznaš, jer je on tobože povijesni fakt, je, na prvom mjestu apsolutni nonsens, a to ćeš shvatiti kad budes malo više čitao, a malo manje pisukao po forumima kojekakve besmislene postove.
Hrvati imaju svoju mracnu proslost, vrijeme kad im je NDH rezimski pripadao fasizmu, Handzar Divizija je muslimansko pitanje i njeno mracno vrijeme.
Lijepa ti je ova apologija sebe samog, ali po mojim uvjerenjima apsolutno nepotrebna! Otprilike ispada ovako: kompletan hrvatski narod je zarobljenik svoje mračne prošlosti (čitaj: fašističke NDH), dok se cijeli muslimanski ummet treba fatalistički pomiriti sa činjenicom da je nastao na zločinačkim pothvatima H divizije u toku Dr. sv. rata! :-) I još mnogo toga izrečenog, da su komentari apsolutno suvišni. Petljaš po vlastitim dubiozama, okani se toga!

EDIT: prethodni post si u potpunosti misinterpretirao!
Ovo je samo jedan izdvojeni dio diskusije koji ti citiras, a ja sam se vec ranije ogradio od majorizacije. Pokusavas mi ubaciti igru rijeci kao da sve hrvate nazivam zlocincima, sto naravno nije tacno. Cak sam naglasio da postujem atifasiste iz hrvatskog naroda.

Kako objasnjavas da ustaski pokret jos aktivno zivi kod bosanskih hrvata iako je taj pokret poznat kao nacisticki saradnik .
osa

#235 Re: Handzar

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
probuseni $ wrote:

Sta ti to hoces da kazes. Da je Armija R BiH pocinila iste zlocine kao i ustase i cetnici braneci svoju domovinu ? Ha, mangupe ?

Ako je i bilo zlocina onda ih je pocinila Alijina vojska koja nikako nije Armija R BiH. Tu podvalu mi neces prodati mangupe. Mi bosanci dobro znamo ko se za sta borio u Bosni. A R BiH je cista ko suza.
opet ne shvaćaš o čemu pišeš, rekoh budi malo oprezniji, zločine počiniše bosanci, pripadnici bosanskog naroda ili ako hoćeš građani bih, razmisli malo prije nego nešto napišeš....
probuseni $

#236 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:

opet ne shvaćaš o čemu pišeš, rekoh budi malo oprezniji, zločine počiniše bosanci, pripadnici bosanskog naroda ili ako hoćeš građani bih, razmisli malo prije nego nešto napišeš....
Zlocine nisu pocinili bosanci vec hrvati i srbi, njihove paravojne jedinice, cetnici i ustase u Bosni, a korijene svojih zlocina vuku iz vremana 2-SR kad su suradjivali sa nacistima i zbog toga su historijski osudjeni.
Ne mozes ti koristiti gradjane Bosne i bosance kako tebi pase ? Kad ti trebaju zlocinci onda ih neopravdano prozivas, a kad bosanci zele izgraditi gradjansku drzavu onda je to unitarizacija i uskracivanjr prava narodima.

Pomiri se stim da su Hrvati i Srbi u svojoj hiistoriji suradjivali sa najcrnjim neljudskim snagama, sa nacistima na drzavnom nivou, dok je Bosna i Bosanci cista kao suza.

Zavrsio sam s tobom...postajes dosadan jer nemas vise argumenata...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#237 Re: Handzar

Post by Woody »

E, hebi ga @probuseni$, mislio sam da ti otšutim ove postove, ali ne mogu da ga hebeš.

Nejse, polupa ti lončiće sve u 16. Izmješa ti Bosance i Bošnjake, NDH i Hrvatsku, Jugoslaviju i četnike, itd. itsl.

Ovo što ti govoriš, jako je opasno. Izjednačavaš NDH sa cjelokupnim hrvatskim narodom. Pa jadan ne bio, nisu svi Hrvati bili ustaše. Pa i da samo jedan nije bio ustaša, a svi ostali bili, opet nisu SVI Hrvati. Ode ti daleko. Izjednači ti i četnike i Jugoslaviju. Uostalom, ne mogu više nabrajati.

Kažeš da zločine nisu počinili Bosanci, već Srbi i Hrvati. Pa zar nema Srba Bosanaca i/ili Hrvata Bosanaca? Ovim pokazuješ elementarno neznanje poznavanja istorije/historije/povijesti.

U vrijeme NDH, Bosne i Hercegovine nije bilo ni na mapi. Sve je bilo Nezavisna Država Hrvatska, dakle ekskluzivno država Hrvata, ostali nisu postojali ni na papiru. Drugo, NDH je marionetska država uspostavljena odlukom Trećeg Reich-a, a ne država koja je ratom stekla nezavisnost, ili nedajbože referendumom hrvatskog naroda.

Inputiraš da su samo Hrvati bili pripadnici ustaškog pokreta. A šta je sa velikim brojem Muslimana/Bošnjaka (vidi pod Džafer Kulenović)?

Hrvati i Srbi (kao i Bošnjaci, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i ostalli) jesu sarađivali sa najcrnjim neljudskim snagama, ali su isto tako ti isti Hrvati i Srbi (kao i Bošnjaci, Slovenci, Makedonci, Crnogorci) ZAJEDNO pobijedili, ponavljam: POBIJEDILI, te najcrnje neljudske snage i expressno ih poslali na smetljište istorije ZAUVIJEK. Ovo što sad pokušavaju da vaskrsnu/rehabilitiraju takve snage je samo bezuspješni pokušaj.

Čitaj malo više
osa

#238 Re: Handzar

Post by osa »

čita dečko, ali izgleda samo ono što on smatra dobrim štivom, ostatci starog "dobrog" jednoumlja, za iskorjenjivanje kojeg, će trebati nekoliko generacija efikasnog školstva.....
probuseni $

#239 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

osa wrote:čita dečko, ali izgleda samo ono što on smatra dobrim štivom, ostatci starog "dobrog" jednoumlja, za iskorjenjivanje kojeg, će trebati nekoliko generacija efikasnog školstva.....
Jel vi to pisete nove knjige iz historije u kojima nece stajati da je NDH , drzava hrvatskog naroda , bila saradnik Treceg Rajha ?
osa

#240 Re: Handzar

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:čita dečko, ali izgleda samo ono što on smatra dobrim štivom, ostatci starog "dobrog" jednoumlja, za iskorjenjivanje kojeg, će trebati nekoliko generacija efikasnog školstva.....
Jel vi to pisete nove knjige iz historije u kojima nece stajati da je NDH , drzava hrvatskog naroda , bila saradnik Treceg Rajha ?
moguće da ima i takvih knjiga i sve ih treba pročitati, ako ih pažljivo pročitaš vidjet ćeš da je to "bila država" i hrvata islamske vjeroispovjesti, povjest nikad nećeš dobro naučiti ako ti je izvor samo ono što ti se trenutno sviđa.....
jutarnji

#241 Re: Handzar

Post by jutarnji »

osa wrote:brojevi uvjek vrijede, sve ostalo je imaginacija i osjećaj, i ti brojevi su povjesni fakt, govore koji je narod koliko dao antifašističkoj borbi
vala bas, impozantan skup podrske antifasistickoj borbi :D
http://il.youtube.com/watch?v=8JwUgPCgr7Y
probuseni $

#242 Re: Handzar

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
moguće da ima i takvih knjiga i sve ih treba pročitati, ako ih pažljivo pročitaš vidjet ćeš da je to "bila država" i hrvata islamske vjeroispovjesti, povjest nikad nećeš dobro naučiti ako ti je izvor samo ono što ti se trenutno sviđa.....
To znaci, po tim tvojim novim knjigama, da je Handzar Divizija bila sastavljena od hrvata muslimanske vjeroispovjesti .... :mrgreen: ...Slazem se ! ... :lol:
osa

#243 Re: Handzar

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
probuseni $ wrote:
To znaci, po tim tvojim novim knjigama, da je Handzar Divizija bila sastavljena od hrvata muslimanske vjeroispovjesti .... :mrgreen: ...Slazem se ! ... :lol:
nema mojih knjiga, doduše ne bih imao ništa protiv da imam takav intelektualni kapacitet za napisati knjigu, ali nemam, čovjek treba biti svjestan svojih limita, a ovo o hrvatima islamske vjeroispovjesti je formalno pravno, znaš ono o čem ti pričaš......
Gat'Gor

#244 Re: Handzar

Post by Gat'Gor »

Hoecete da zaprave znate nesto o ovoj diviziji, procitaj te ovu knjigu

sve drugo je internet lupanje
osa

#245 Re: Handzar

Post by osa »

Gat'Gor wrote:Hoecete da zaprave znate nesto o ovoj diviziji, procitaj te ovu knjigu

sve drugo je internet lupanje
ima li kakvi prijevod na hrvatski i da je mukte.....
bokakotorska

#246 Re: Handzar

Post by bokakotorska »

:dance:[/quote]

kad mi malo razmišljao o tom o čemu pišeš, došao bi do zaključka da je 1992. godine na teritoriju današnje bosne i hercegovine postojala republika bosna i hercegovina, na čijem su teritoriju počinjena strašna zlodjela, na način koji se uvelike može uporediti s onim kako je to činjeno u ndh, dakle tragom tvojih razmišljanja bosanski narod i bosanci su odgovorni za zbivanja u to vrijeme u toj državi, jesu li. budi malo oprezniji kod takvih napisa..[/quote]

Pravo kazes nece ti niko vjerovati.

Nikada nije dobro bilo kada zandari krenu u pisanje. Lepo ti je receno citaj i daj si malo vremena da to slegne, pa onda oprezno i polako sa pisanjem.

Fasisticka NDH je osnovana 1941, 10og Aprila, a nikako 1991 kako novi zandar - reziser pise. Namoj bezati od te drzave smrada, tvoja je, tvoje je nasledje, tukne malo ali za slobodu valja se zrtvovati, tvoj primjer vazda nam je pred ocima. Valja i zaraditi kako ti kazes, pa me cudi da tesko dises od svega toga ?

Jeste ona NDH iz 1941 bila fasisticka, veoma i u svemu.

Jeste ona bila nezavisna lolo rezimska, jako nezavisna, jer joj se to meri po nezavisnosti od Kraljevine Jugoslavije ciji je deo bila do 10 Aprila 1941.

Ne moze se njena nezavisnost meriti u odnosu na samoizabranog sponzora, jer toga su sponzora Hrvati cesto birali i prizivali sami i 1941, a i 1991, i zahvalno sricali Danke Deutchland, tako li bese ?

1991 novi zandari su krenuli u osnivanje neke nove nezavisne drazave, a izgleda i u pisanje nove istorije.

Tako sada ti zandari, stihoklepci Danke Deutchland, urednici filmova o najnovijem osnivanju nezavisne drzave, podastiru svima nama nova saznanja o NOBu u fasistickoj NDH.

Sada nam je sasvim jasno da ustanak u fasistickoj ND Hrvatskoj nisu pokrenuli Srbi koji bivaju sistematski unistavani 27 Jula 1941 u Srbu, Lici.

Nee, ustanak su zapravo podigli Hrvati i to cak mesec i sedmicu dana ranije u nekom sumarku kraj Siska.
To je ta novo historija nasih zandara oslobodilaca.

Nije to ni cudno s obzirom da je komunisticka partija bila radnicka, krhkog znanja i eto 50 godina nije ni znala da je ustanak tako nastao u ljepoj nasoj.

Zavedene mase, na celu sa naivnim Josipom koga je lahko bilo preveslati.

Nije to ni cudno kada ove demokratske partije jesu zandarske te izgleda na izvoru pravih informacija i eto u tren nam podastrse prave relevantne stvari.

Sve je to logicno kada zandari zbore :)
Hodidid

#247 Re: Handzar

Post by Hodidid »

Eborg wrote:
White Goat wrote:
Eborg wrote: Jedina "dobra" stvar u vezi "Handžar" divizije je da nisu učestvovali u eliminaciji Jevreja (kojih ionako skoro nikako nije ni bilo kada su oni došli u punu službu). Ovo je potvrdio i Simon Wiesenthal.
Jedina dobra stvar???Halo!!!

Handzar divzija ne nosi na dusi nikoga!Cetnickih zlocina nije ni bilo poslije osnivanja Handzar divizije.Komunisticka propaganda je Handzaru naturila nevjerovatna zvjerstva,herojskog imama Halima Malkoca je i strijeljala poslije.Neki su pobijegli na Bliski istok i tamo se borili protiv Izraela a neke je Nehru predao Titu pa ih je ovaj postrijeljao.Tuzno je sta se sve desilo tim herojima.

Zar je grijeh braniti zemlju i dom?
Zemlja i dom se ne brani pod Swastikom ljubeći skute Anti i Adolfu.

Dakle, "Handžar" divizija je nacistička formacija koja se borila rame uz rame za Wehrmachtom, SS-om, Talijanima, Četnicima i Ustašama.

"Handžar" divizija nema heroja i ko god je poginuo kao njen član neka je,ne žalim ga ni najmanje. Isto se odnosi na idiote koji su se borili na Bliskom istoku.

Uostalom, ako su željeli "muslimansku vojsku" imali su Zeleni kadar Huske Miljkovića kojem su radili o glavi da bi ga na kraju ubili i prešli u "Handžar" diviziju.

Isto tako, "Handžar" divizija nije formacija poznata po zločincima no da su ih činili i da su na desetine civila platile glavom zbog njih - jesu.
Husku Miljkovica su ubili partizani jer jer sjedio ne na dvije nego na tri stolice. Surovao je sa ustasama, nijemcima i partizanima. A da je imao muslimansku miliciju ili sto se bi rekli zeleni kadar je tacno. Snaga formacije je bila 3.500-4000 ljudi a operirala je na podrucju Cazinske krajine. Najvise V. Kladusa ali donekle i Cazin i Buzim.

E da i Handzar divizija nema velike veze sa krajisnicima. Bilo ih je par koji su se prikljucili a gro ljudstva su cinili ljudi iz istocne Bosne.
wolf07

#248 Re: Handzar

Post by wolf07 »

Teme na forumu bi trebalo da budu takve da se o njima moze smisleno raspravljati, iznositi argumenti ZA i PROTIV, stoga mi stvarno nije jasno otkud ova tema. Bilo kako bilo, evo nacitah se svega i svacega a najvise stvari koje s blago receno - off topic!!! Dakle, Handzar divizija je bila jedna od SS divizija i tu se nema o cemu raspravljati! Sklepana je u drugoj polovini 1943.g., sastavljena je uglavnom od bosanskih muslimana - Bosnjaka, kako se ponovo zovemo!!! Prve okrsaje je imala pocetkom 1944.g. ako se ne racuna pobuna na obuci u Francuskoj koja je ugusena u roku od jednog dana i u kojoj je ucesce uzelo ljudstvo iz samo jednog bataljona. O cemu se dakle vodi rasprava? Jesu li bili fasisti - JESU! Moze li se ikako uporediti ono sto je ostavstina Handzar divizije sa onim sto je u najsirem smislu te rijeci ostavstina ustasa i cetnika - NE MOZE! Zasto? Pa zato jer ih je bilo premalo (oko 21000), jer su nastali prekasno i kao organizovana formacija su postojali prekratko! Svaka druga prica o Handzar diviziji (a moze se pricati koliko hocete) je samo razglabanje bez kraja i konca. A o mjestu i ulozi NARODA (Bosnjaka, Hrvata, Srba) u II Svj.ratu nema smisla raspravljati na nacin "Vi ste fasisti a mi nismo"! :run:
Vitez Koja

#249 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

Koliko znam, nijedna jedninica, iz sastava 13.SS Handzar divizije, nije ucestvovala u borbama na Istocnom frontu. Ovo navodim, jer vidim, da su neki tvrdili, kako im je neki pripadnik ove divizije, ispricao da su ucestvovali u borbama na Istocnom frontu i da su bili u Staljingradu. To nije mogla biti jedna od jednica iz 13.divizije. Oni su tamo mogli biti kao pripadnici 369.legionarske pukovnije, u cijem sastavu su bili iskljucivo dobrovoljci, a medju njima i odredjedn broj mulsimana (Bosnjaka).Istina, bar po onome sta sam ja procitao, da odredjen broj oficira i pripadnika 369.legionarske pukovnije, a koji su prezvijeli Staljingradsku bitku, a nakon zarobljavanja od strane CA, su promjenili stranu. Oni, su bili u sastavu,jedne od jugoslovenskih dobrovaljackih brigada, a koje su formirane u SSSR. Oni, su ucestvovali u zavrsnim borbama u oslobadjanju Jugoslavije i kao pripadnici JA docekali kraj II svjetskog rata. Ovo, pisem kako bi potvrdio pricu, jednog od forumasa, kako je jednom od pripadnika njemacke vojske (nekog naseg lika), nakon zarobljavanja, bio pusten iz zatvora, nakon par dana provednom u istom, od strane oficira JA pod cijom komandom je bio u toku Staljingradske bitke.
Tadodje, istina je da je 13.divizija, cinila zlocine, od samo pocetka, kada se nakon zavrsene obuke u Slejziji (Poljska), prebacila u Jugoslaviju. Njen zlocinacki put je poceo, od Srema, gdje su u jednom selu (mislim, da je u pitanju selo Bosut ili nesto slicno tome), ubili oko 200 civila. Dok, su boravili u Bosni, su cinili zlocine.Ove podatke sam procitao u knjizi "Genocid nad muslimanima 1941-1945". Po svojom svireposcu, posebno se izdvajao bataljon Albanaca, koji su kasnije posluzili kao osnovica za formiranje 21.SS divizije, a koji su bili u sastavau 27.puka. Za njima, po stepenu, krvozednosti, je bio vojni odjel, koji je bio podredjen odjelu Gestapa u toj diviziji. Oni su bili smjesteni u Brckom, koje je bilo glavna baza divizije, kao i sam Stab divizije. Oni su hvatali komuniste i sve one koji su bili protivnici rezima, kao i Srbe, Rome i jedan mali broj Jevreja (jedna manja grupa koja je uspjela prezivjeti sve do 1944.godine), i nakon stravicnog mucenja, su odvodili u nepoznatom pravcu, od kada se trag tim ljudima gubi.
Pripadnici ove divizije su bili ljudi, uglavnom iz Istocne Bosne. U Drugom svjetskom ratu, veliki broj izbjeglica (muhađera) su bjezali na podrucije Posavine ( Gradacac,Gracanica,Brcko...). Motivi prilasku ovoj diviziji su bili razliciti. Neki su tamo otisli radi osvete, neki radi boljeg standarda (jer kao pripadnicima SS Wafena njihovim porodicama se dodjeliva odredjena kolicina hrane svakog mjeseca) itd.
Mada, drugi svjetski rat je iz mnogih razloga bio cudan. Navodim primjer moje nene (bake). U II svjetskom ratu, jedan njen brat je bio u njemackim formacijama ( moje sumjnem idu u pravcu 13.divizije), dok su joj drugog brata, 1943.godine, ustase odvele u Jasenovac u kojem je i ubijen. Njen muz, a moj rahmetli dedo, bio je mobilisan u domobrane, 1942.godine, dok je isti, rat zavrsio kao partizan :) , gdje je bio ranjen.
Pisati bilo kakve hvalospjeve o ovoj diviziji, po meni je cisti idiotizam,jer ova divizija je bila u sastavu SS Wafena!!!
Nele9

#250 Re: Handzar

Post by Nele9 »

Pripadnici 13 SS Divizije Handžar su bili mahom ljudi iz sjeveroistočne Bosne i Podrinja.
Imao sam dvojicu komšija koji su bili pripadnici ove jedinice. Navodno su ih pokupili kad su imali 17 godina.
Jedan je vidio ratišta ali prošao relativno dobro tj. vratio se kući nakon amnestije. Drugi se nije vratio kući do ´52 ako se ne varam. Zarobljen na istočnom frontu a onda prošao sve sovjetske logore.
Tetka mog oca je dobijala penziju od Zapadne Njemačke, od sredine 80-ih godina do njene smrti na osnovu pogibije njenog muža na strani njemačke vojske na istočnom frontu. Čisto sumnjam da je bio u 369-oj legionarskoj, jer niti je znao šta je nacizam niti se ložio na te priče. Bio je običan bosanski seljak.
Post Reply