Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post Reply
udrch

#226 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by udrch »

Protestni skup je počeo u 11 sati okupljanjem ispred Vječne vatre, nakon čega je blizu 2.000 nastavnika, profesora i učitelja krenulo prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo, a usput su kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva odali počast svim mališanima stradalim u proteklom ratu.

Nekoliko puta za vrijeme dvosatnog protesta sindikalci su kazali kako zajedno sa svojim porodicama čine glasačko tijelo koje ima 17.000 ljudi te da pozivaju Vladu da dobro razmisli kome će prosvjetari i njihove porodice dati glasove na sljedećim izborima.

Na početku skupa predstavnici sindikata su isticali kako ovo nije rušenje Vlade KS, ali pred kraj protesta, nakon što je saopćeno da je Marjanović podnio ostavku, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS Faruk Bešlić je rekao kako poziva i ostale u Vladi da podnesu ostavke.

Kako su kazali, prosvjetari su organizirali protest zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plaća te razlike u plaćama. Također, istaknuto je kako su protesti organizirani zbog diskriminacije prema njima te da traže od Vlade vraćanje digniteta i dostojanstva prosvjetnim radnicima.

I GRAS-ovci na protestima prosvjetara

Podršku su im dali i neki drugi sindikati, a pred zgradom Vlade je bilo nekoliko radnika GRAS-a zajedno sa predsjednikom Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnanom Himzanijom. Na protestima su se puštale pjesme grupe Dubioza kolektiva, kao i "Internacionala". U jednom momentu Bešlić je pozvao premijera KS da izađe i da im se obrati "ako smije". Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro se pred kraj protesta obratio radnicima kazavši da je dobio SMS u kojem mu se postavlja pitanje zašto svira "Internacionala" i zašto jedni druge zovu drugovima i drugaricama.

"Moj odgovor je bio da smo obespravljeni Allahovi robovi i da će Allah kazniti one koji nam ovo rade. Ja sam efendija i ne stidim se Internacionale, a vama poručujem Allah neka je na pomoći onima koji su počinili zulum nad nama povećavajući plaću samo sebi. Ovo je skup Allahovih robova", rekao je Sivro, najavivši da je ovo početak serije protesta.

U međuvremenu u zgradi Vlade je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili Marjanović i ministar finansija KS Muhamed Kozadra. Nakon što je podsjetio šta je sve uradilo njegovo Ministarstvo u poteklih šest mjeseci dok ga je on predvodio, Marjanović je kazao kako podnosi neopozivu ostavku te da neće koristiti ono što se zove "bijeli hljeb", odnosno da neće primati plaću nakon što bude razriješen sa funkcije ministra obrazovanja i navuke, a na koju ima pravo.

"Danas je tačno šest mjeseci otkako sam ministar. Do sada smo donijeli dva zakona čije donošenje je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo, a to su Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o osnovnom obrazovanju, koji se odnosio na poštivanje odluke Ustavnog suda vezane za vjeronauku. Imam dobru najavu, a to je da će sutra ili prekosutra na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu biti usvojen Statut Univerziteta, na što se čeka godinama", kazao je Marjanović, nabrajajući još nekoliko zakona vezanih za obrazovanje koji su već ili će ubrzo biti u parlamentarnoj proceduri.

Kada su u pitanju prava radnika, prosvjetara, ministar je napomenuo da je za vrijeme njegovog mandata donesen Pravilnik o zapošljavanju, da su donesene Izmjene pravilnika o tehnološkom višku, kao i to da je dogovorena cijena rada za 2012. godinu.

"Nikada sebi nisam htio dopustiti da izađete na ulice"

"Ona je dogovorena i objavljena i već u petak su počele isplate razlika plaća za januar, februar i mart 2012. godine. Osnovni zahtjev prvog polusatnog štarjka prosvjetara su bile plaće u isto vrijeme kad i ostalim budžetskim korisnicima, što sam i tada javno podržao. Kolege iz Vlade su to podržale i stav Ministarstva, ali i Vlade je da će sve plaće biti u isto vrijeme, osim policiji", kazao je Marjanović.

Ono što je ostalo nedefinirano je cijena rada u obrazovanju za ovu godinu. Ministarstvo je tokom aprila imalo niz razgovora sa sindikatima i predloženi su koeficijenti za obraćun plaća.

"Naš zajednički stav sa predloženom osnovicom i koeficijentima smo uputili Vladi", kazao je Marjanović, a zatim je saopćio da podnosi neopozivu ostavku.

"Došlo je do nečega što ja sebi nikada nisam htio dopustiti, a to je da prosvjetni radnici izađu na ulicu i zatraže svoja prava. Da li je bilo razloga za štrajk, otvoreno ću reći da nije, bilo je razloga da se dalje nastave pregovori i Ministarstvo je trasiralo taj put", dodao je Marjanović.

Novinarima se obratio i ministar Kozadra kazavši da mu je žao što Marjanović odlazi iz Vlade.

"Ova Vlada je otišla najdalje u dogovorima sa sinikatima. Sa sindikatima državnih službenika i namještenika postignut je dogovor o cijeni rada, koji će se primjenjivati i na uposlene u obrazovanju. Vlada je odlučna u tome da sve plaće budu riješene na isti način. Sporazum koji je ministar Marjanović napravio sa sindikatima obrazovanja u vezi sa koeficijentima će doći na Vladu, a Ministarstvo finasija je zaduženo da kaže koji je to novčani iznos koji će biti potreban. Prema tim koeficijentima se traži 10 miliona dodatnih izdvajanja za obrazovanje u odnosu na sadašnje plaće", kazao je Kozadra.
udrch

#227 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by udrch »

Postao/la svjezi_ustipak
ako se meni obracas niti sam prosvetni radnik niti sam u njihovom sindikatu. ali lijepo da ih podrzavas. i svog kolegu Sivru:)
jel to nam napokon hoćeš da priznaš da je sva ova tvoja rafalna paljba po Marjanoviću, jer ga je predložila Hanka Vejzović koja je napustila tvoj omiljeni SDP?
Corto Maltese

#228 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Corto Maltese »

Nekoliko puta za vrijeme dvosatnog protesta sindikalci su kazali kako zajedno sa svojim porodicama čine glasačko tijelo koje ima 17.000 ljudi te da pozivaju Vladu da dobro razmisli kome će prosvjetari i njihove porodice dati glasove na sljedećim izborima.
Pojava da ovdašnji ljudi sebe počinju doživljavati isključivo kao glasačko tijelo koje poziva na trgovinu postaje zabrinjavajuća. Nakon 20 godina sadaka politike, to nije ni toliko čudno, ali i dalje je zabrinjavajuće.
Banksy

#229 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Banksy »

"Danas je tačno šest mjeseci otkako sam ministar. Do sada smo donijeli dva zakona čije donošenje je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo, a to su Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o osnovnom obrazovanju, koji se odnosio na poštivanje odluke Ustavnog suda vezane za vjeronauku. Imam dobru najavu, a to je da će sutra ili prekosutra na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu biti usvojen Statut Univerziteta, na što se čeka godinama", kazao je Marjanović, nabrajajući još nekoliko zakona vezanih za obrazovanje koji su već ili će ubrzo biti u parlamentarnoj proceduri.

Kada su u pitanju prava radnika, prosvjetara, ministar je napomenuo da je za vrijeme njegovog mandata donesen Pravilnik o zapošljavanju, da su donesene Izmjene pravilnika o tehnološkom višku, kao i to da je dogovorena cijena rada za 2012. godinu.

"Ona je dogovorena i objavljena i već u petak su počele isplate razlika plaća za januar, februar i mart 2012. godine. Osnovni zahtjev prvog polusatnog štarjka prosvjetara su bile plaće u isto vrijeme kad i ostalim budžetskim korisnicima, što sam i tada javno podržao. Kolege iz Vlade su to podržale i stav Ministarstva, ali i Vlade je da će sve plaće biti u isto vrijeme, osim policiji", kazao je Marjanović.

Ono što je ostalo nedefinirano je cijena rada u obrazovanju za ovu godinu. Ministarstvo je tokom aprila imalo niz razgovora sa sindikatima i predloženi su koeficijenti za obraćun plaća.

"Naš zajednički stav sa predloženom osnovicom i koeficijentima smo uputili Vladi", kazao je Marjanović, a zatim je saopćio da podnosi neopozivu ostavku.

"Došlo je do nečega što ja sebi nikada nisam htio dopustiti, a to je da prosvjetni radnici izađu na ulicu i zatraže svoja prava. Da li je bilo razloga za štrajk, otvoreno ću reći da nije, bilo je razloga da se dalje nastave pregovori i Ministarstvo je trasiralo taj put", dodao je Marjanović.
Podršku su im dali i neki drugi sindikati, a pred zgradom Vlade je bilo nekoliko radnika GRAS-a zajedno sa predsjednikom Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnanom Himzanijom.

Ako je istina sve ovo iznad, znači srušili su ga iz obijesti, za tuđe političke račune. Sivro, Himzanija i slične glavuše.

Vidjelo se od početka da se on, onakav, s ovom polupismenom bandom nije u putu sreo, da su to, u svakom smislu, dva svijeta, dva paralelna svemira. Zato je i bolje što je otišao.
svjezi_ustipak

#230 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by svjezi_ustipak »

udrch wrote:
Postao/la svjezi_ustipak
ako se meni obracas niti sam prosvetni radnik niti sam u njihovom sindikatu. ali lijepo da ih podrzavas. i svog kolegu Sivru:)
jel to nam napokon hoćeš da priznaš da je sva ova tvoja rafalna paljba po Marjanoviću, jer ga je predložila Hanka Vejzović koja je napustila tvoj omiljeni SDP?

nisam clan niti simpatizer SDP.

Marjanovica nisam od pocetka smatrao adekvatnom osobom za ministra,posebno u situaciji kakva je trenutno u KS. To je i sam na kraju pokazao. Nauka je jedno, ministarstvo i politika drugo.
Innovation

#231 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

GRAS-ovci na protestima prosvjetara

Podršku su im dali i neki drugi sindikati, a pred zgradom Vlade je bilo nekoliko radnika GRAS-a zajedno sa predsjednikom Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnanom Himzanijom. Na protestima su se puštale pjesme grupe Dubioza kolektiva, kao i "Internacionala". U jednom momentu Bešlić je pozvao premijera KS da izađe i da im se obrati "ako smije". Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro se pred kraj protesta obratio radnicima kazavši da je dobio SMS u kojem mu se postavlja pitanje zašto svira "Internacionala" i zašto jedni druge zovu drugovima i drugaricama.

"Moj odgovor je bio da smo obespravljeni Allahovi robovi i da će Allah kazniti one koji nam ovo rade. Ja sam efendija i ne stidim se Internacionale, a vama poručujem Allah neka je na pomoći onima koji su počinili zulum nad nama povećavajući plaću samo sebi. Ovo je skup Allahovih robova", rekao je Sivro, najavivši da je ovo početak serije protesta.
Klix

Kad Efendija podvikne, a za njim Himzanija na skupu "Allahovih robova" sledi ti se krv u venama. :trema:
walk_M-A-N

#232 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by walk_M-A-N »

Innovation wrote:GRAS-ovci na protestima prosvjetara

Klix

Kad Efendija podvikne, a za njim Himzanija na skupu "Allahovih robova" sledi ti se krv u venama. :trema:
UŽAS! Koji glavati kreten, sigurno iz nekog sela došao u grad i još manipuliše onim svojim članovima sindikata... (svaka čast poljoprivrednicima i ljudima sa sela, ali ovo je sirovina)
A zloupotreba je na nivou jednog zastupnika:
http://www.klix.ba/forum/esad-radeljas- ... 7#p8582629

Evo par dobrih komentara sa članka:

biofa: Nemam ništa protiv štrajka ... Samo, stvarno šteta ministra .... Jedan od najboljih i najvrijednijih ministara koji se ikada pojavio na političkoj sceni .... Mlad, perspektivan, neovisan, hrabar, pameten .... Mogao je dosta toga uraditi .... Stvarno šteta .... Mislim da je ovo samo pritisak "indirektni" preko sindikata da ministarsku poziciju preuzme opet neko "podoban". Šteta! .... Prosvjetari su, ako niko drugi, trebali prepoznati u ministru, upravo ono što bi trebali " stvarati" kod svojih učenika. Ako je došlo do toga da i prosvjetni radnici "tjeraju" pametne i inteligentne, vrijedne ... sa scene .... Onda se stvarno moramo zapitati: Šta nas to čeka u budućnosti! Vlada ne bi smjela prihvatiti njegovu ostavku

tale: Jos jedan politicki strajk,tuzno da prosvjetni radnici ugledaju se na radnike grasa i idu njihovim putem.Dobivate gospodo redovno solidne place,ako ponekada kasne 10 dana,zar je to razlog za strajk.Mnogi radnici ni po 6 mjeseci ne primaju placu a mnogi umjesto plate dobiju otkaz u moru sivila vi ste medu rijetkim na palubi i dobro plovite.Dostojanstvo svaki pojedinac gradi sebi licno te se kolektivno ne stice.Ovi strajkovi bez razloga nimalo ne mirisu na dobro po gotovo ako se zna da nema valjane vlade koja moze adekvatno odgovoriti,..........

[email protected]: Ko slusa radnike iz privatnog sektora? kome oni protestvuju ,ko ih podrzava? Budzetari su se zaposlili po stranackim linijama,tako i protestvuju,nazalost.
Slusa se internacionala,pocinju sa drugovi:)samo fale zastava SDP. A ironija ko i sve u ovoj zemlji je da ih je vecinom SDA uhljebila.Nigdje kraja ludilu.

djevojka26: molim???? oni definitvno nisu najugrozenija kategorija ... Za one koji ne znaju, sedmicna norma je 40 sati. Zavisno od tezine predmeta na 45 minuta casa se dobije pise dodatnih 45 min, za razrednistvo 4 i po sata, za dezurstvo citav cas. Svaki dodatni posao, sekcija, popis se pise dodatna norma...a i naplati....I tak se nabere 40 sati sedmicno. Odmora, raspusta kao ni u jednoj instituciji, ekskurzija i izleta KOJI SU ZA PROFESORE BESPLATI....
Molim lijepo, ne kazem da im je dobro ali solidno kakva je situacija
Corto Maltese

#233 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Corto Maltese »

Innovation wrote:GRAS-ovci na protestima prosvjetara

Klix

Nikad ranije nisam primjetio tu relligijsku dimenziju Interancionalle, "Oganj" kao metafora za kijametski dan, za njim gromovi i sve ostalo. A sad se, bllago nama, sve llijepo složilo. Jedino mi se "Razum" ne uklapa:

"Ustajte vi Allahovo roblje,
Svi sužnji koje mori glad
To razum grmi u svom gnjevu,
Kraj u ognju bukti sad!"
Innovation

#234 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

walk_M-A-N wrote:svaka čast poljoprivrednicima i ljudima sa sela, ali ovo je sirovina)
:thumbup:
Koliko su samo dana proveli ispred Parlamenta, a nikada nisam cula da su spomenuli bilo koju vjeru.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#235 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by JoseMujica »

ako je ovaj sindikalista vjeroučitelj vrlo lahko bi stvarni uzrok pozadine štrajka moglo biti ovo
FPN odbija imenovati krivce za nelegalno uzimanje novca od studenata

Ministarstvo obrazovanja KS je tražilo od FPN-a da dostavi detaljnu informaciju o planu rješavanja situacije nastale nakon presude Općinskog suda Sarajevo u slučaju nezakonitog naplaćivanja magistarskih studija. Sud je donio presudu u korist studenata koji su tužili FPN, ali odgovor koji je stigao u Ministarstvo je više nego neadekvatan.
Innovation

#236 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

walk_M-A-N wrote:Evo par dobrih komentara sa članka:

biofa: Nemam ništa protiv štrajka ... Samo, stvarno šteta ministra .... Jedan od najboljih i najvrijednijih ministara koji se ikada pojavio na političkoj sceni .... Mlad, perspektivan, neovisan, hrabar, pameten .... Mogao je dosta toga uraditi .... Stvarno šteta .... Mislim da je ovo samo pritisak "indirektni" preko sindikata da ministarsku poziciju preuzme opet neko "podoban". Šteta! .... Prosvjetari su, ako niko drugi, trebali prepoznati u ministru, upravo ono što bi trebali " stvarati" kod svojih učenika. Ako je došlo do toga da i prosvjetni radnici "tjeraju" pametne i inteligentne, vrijedne ... sa scene .... Onda se stvarno moramo zapitati: Šta nas to čeka u budućnosti! Vlada ne bi smjela prihvatiti njegovu ostavku

tale: Jos jedan politicki strajk,tuzno da prosvjetni radnici ugledaju se na radnike grasa i idu njihovim putem.Dobivate gospodo redovno solidne place,ako ponekada kasne 10 dana,zar je to razlog za strajk.Mnogi radnici ni po 6 mjeseci ne primaju placu a mnogi umjesto plate dobiju otkaz u moru sivila vi ste medu rijetkim na palubi i dobro plovite.Dostojanstvo svaki pojedinac gradi sebi licno te se kolektivno ne stice.Ovi strajkovi bez razloga nimalo ne mirisu na dobro po gotovo ako se zna da nema valjane vlade koja moze adekvatno odgovoriti,..........

[email protected] : Ko slusa radnike iz privatnog sektora? kome oni protestvuju ,ko ih podrzava? Budzetari su se zaposlili po stranackim linijama,tako i protestvuju,nazalost.
Slusa se internacionala,pocinju sa drugovi:)samo fale zastava SDP. A ironija ko i sve u ovoj zemlji je da ih je vecinom SDA uhljebila.Nigdje kraja ludilu.

djevojka26: molim???? oni definitvno nisu najugrozenija kategorija ... Za one koji ne znaju, sedmicna norma je 40 sati. Zavisno od tezine predmeta na 45 minuta casa se dobije pise dodatnih 45 min, za razrednistvo 4 i po sata, za dezurstvo citav cas. Svaki dodatni posao, sekcija, popis se pise dodatna norma...a i naplati....I tak se nabere 40 sati sedmicno. Odmora, raspusta kao ni u jednoj instituciji, ekskurzija i izleta KOJI SU ZA PROFESORE BESPLATI....
:thumbup: :thumbup:
Innovation

#237 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by Innovation »

Re: nova expertna vlada-suad zeljkovic

PostPostao/la Innovation dana 21/05/2013 11:43
Jeli to Dubioza opet pjeva vratice se Valter j... ? :hajmooo: :josipalisac: To je krajnji cilj svih trenutnih desavanja u KS. :fight:
Na kraju, samo da ne bude da oni :lala: , a mi :place1:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#238 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by KatarinaKosaca »

Banksy wrote:Ako je istina sve ovo iznad, znači srušili su ga iz obijesti, za tuđe političke račune. Sivro, Himzanija i slične glavuše.Vidjelo se od početka da se on, onakav, s ovom polupismenom bandom nije u putu sreo, da su to, u svakom smislu, dva svijeta, dva paralelna svemira. Zato je i bolje što je otišao.
Upravo tako. I ono jedno što je valjalo otjeraše, jer valja ovce da vode nepismeni, neusmeni, nemoralni, nekompetentni i zemljačko-stranački podobni poslušnici. ***bem ti ovu pogan od ljudi što naseljava patrium :roll1:
udrch

#239 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by udrch »

Banksy wrote:

Podršku su im dali i neki drugi sindikati, a pred zgradom Vlade je bilo nekoliko radnika GRAS-a zajedno sa predsjednikom Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnanom Himzanijom.

Ako je istina sve ovo iznad, znači srušili su ga iz obijesti, za tuđe političke račune. Sivro, Himzanija i slične glavuše.

Vidjelo se od početka da se on, onakav, s ovom polupismenom bandom nije u putu sreo, da su to, u svakom smislu, dva svijeta, dva paralelna svemira. Zato je i bolje što je otišao.
sve se da provjeriti, sve ovo gore napisano je apsolutna istina..
žao mi nekako, muljatori otjeraše čestitog čovjeka, a što je apsurd i to u ime čestitih ljudi iz prosvjete..
nadam se, ali samo se nadam, da će prosvjetari zatražiti smjenu sindikalista, a vratiti ministra da nastavi..
madner

#240 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by madner »

Pa i nisu trazili njegovu smjenu, trazili su smjenu ministra finansija.
duh_sa_sjekirom

#241 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by duh_sa_sjekirom »

walk_M-A-N wrote:
UŽAS! Koji glavati kreten, sigurno iz nekog sela došao u grad i još manipuliše onim svojim članovima sindikata... (svaka čast poljoprivrednicima i ljudima sa sela, ali ovo je sirovina)
A zloupotreba je na nivou jednog zastupnika:
http://www.klix.ba/forum/esad-radeljas- ... 7#p8582629

Evo par dobrih komentara sa članka:

[email protected]: Ko slusa radnike iz privatnog sektora? kome oni protestvuju ,ko ih podrzava? Budzetari su se zaposlili po stranackim linijama,tako i protestvuju,nazalost.

I šta je po tebi dobro u ovim komentarima?

Nekolicina polupismenih faca koje jedva da znaju rečenicu pravilno formulisati ili grupa malodobnih, besposlenih i neinformisanih spodoba koji pojma nemaju kakav je posao prosvjetnog radnika niti šta se traži u štrajku?
Na stranu Sivro, ovdje treba gledati jednog prosječnog nastavnika/učitelja. Tvoj mozak (kao ni mozak navedenih "komentatora") nije toliko razvijen da to možeš pojmiti.
Haj' ti živ bio knjigu u ruke i uči, brzo će kraj godine a po svemu sudeći tebi ne gine popravni.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#242 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by sabina1 »

walk_M-A-N wrote:[email protected]: ]Ko slusa radnike iz privatnog sektora? kome oni protestvuju ,ko ih podrzava?Budzetari su se zaposlili po stranackim linijama,tako i protestvuju,nazalost.

Fantastičan kompletan komentar ! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
duh_sa_sjekirom

#243 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

tvsabina wrote:
walk_M-A-N wrote:[email protected]: ]Ko slusa radnike iz privatnog sektora? kome oni protestvuju ,ko ih podrzava?Budzetari su se zaposlili po stranackim linijama,tako i protestvuju,nazalost.

Ma šta fantastičan, ja bih rekao čak genijalan!
Toliko dubokoumnosti, pronicljivosti i dapače istinitosti u tako malo riječi, to je nevjerovatno...Ludilo...
Svu dubinu i smisao ovog komentara samo rijetki i odabrani, sa iznadprosječnim IQ-om mogu razumjeti, poput ove karleuše... :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#244 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by KatarinaKosaca »

duh_sa_sjekirom wrote:Ma šta fantastičan, ja bih rekao čak genijalan!
Toliko dubokoumnosti, pronicljivosti i dapače istinitosti u tako malo riječi, to je nevjerovatno...Ludilo...
Svu dubinu i smisao ovog komentara samo rijetki i odabrani mogu razumjeti, poput ove karleuše... :D
Zašto ti načitani (da ne napišem vi) ne idu u realan sektor? Da zarade sebi plaću na tržištu, da se bore sa konkurencijom, da ne znaju smiju li uzeti kredit, da ne znaju do kada im je radno vrijeme ili da ljeti ne mogu uzeti godišnji ako je sezona? Zašto ne doprinesu privredi na taj način, možda bi sve bilo bolje.
udrch

#245 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by udrch »

duh_sa_sjekirom wrote:
tvsabina wrote:

Svu dubinu i smisao ovog komentara samo rijetki i odabrani, sa iznadprosječnim IQ-om mogu razumjeti, poput ove karleuše... :D
ma jok, svojim sagovornicima se treba obraćati kao što se ti obraćaš svojim učenicima:
Haj' ti živ bio knjigu u ruke i uči, brzo će kraj godine a po svemu sudeći tebi ne gine popravni.
duh_sa_sjekirom

#246 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

KatarinaKosaca wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:Ma šta fantastičan, ja bih rekao čak genijalan!
Svu dubinu i smisao ovog komentara samo rijetki i odabrani mogu razumjeti, poput ove karleuše... :D
Zašto ti načitani (da ne napišem vi) ne idu u realan sektor? Da zarade sebi plaću na tržištu, da se bore sa konkurencijom, da ne znaju smiju li uzeti kredit, da ne znaju do kada im je radno vrijeme ili da ljeti ne mogu uzeti godišnji ako je sezona? Zašto ne doprinesu privredi na taj način, možda bi sve bilo bolje.
Zato što su se oni školovali za taj posao.
Zato što je njihovo zanimanje da uče i nauče tvoju, moju i svu ostalu djecu. Nisu prosvjetni radnici krivi što je stanje u državi katastrofalno pa ne mogu ni snositi odgovornost za isto.
Jasnije?
udrch

#247 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by udrch »

JoseMujica wrote:ako je ovaj sindikalista vjeroučitelj vrlo lahko bi stvarni uzrok pozadine štrajka moglo biti ovo
FPN odbija imenovati krivce za nelegalno uzimanje novca od studenata

Ministarstvo obrazovanja KS je tražilo od FPN-a da dostavi detaljnu informaciju o planu rješavanja situacije nastale nakon presude Općinskog suda Sarajevo u slučaju nezakonitog naplaćivanja magistarskih studija. Sud je donio presudu u korist studenata koji su tužili FPN, ali odgovor koji je stigao u Ministarstvo je više nego neadekvatan.
nisam skonto kako si ovo povezao..jedina poveznica između ovoga dvoga jeste PP što mi je neki dan poslao jedan stari forumaš koji kaže da ti se izmakla neka fotelja asistenta na FPN-u :lol: ..
duh_sa_sjekirom

#248 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

udrch wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
tvsabina wrote:
ma jok, svojim sagovornicima se treba obraćati kao što se ti obraćaš svojim učenicima:
Nemam ja svojih učenika.
A obraćanje ide u skladu sa sagovornikom, a u cilju što boljeg razumijevanja.
ultima_palabra

#249 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by ultima_palabra »

Inače uvijek kritikujem budžetaše, ali prosvjeta je ipak nešto drugo. Ako prosvjetare otjeramo u realni sektor, ko će nam učiti djecu?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#250 Re: Damir Marjanović - Ministar obrazovanja KS

Post by sabina1 »

duh_sa_sjekirom wrote:
tvsabina wrote:

Dakako. Svi ljudi sa iznadprosječnim IQ koji nisu imali tu sreću da ih zaposle dajdže,amiđe,i ostala famelija odnosno raja neđ'e đ'e se ne radi ili radi do podne a plaća se dobija od MMF-a preko narodne kičme, moraju razmišljati ŠTA ĆE JESTI jer iznadprosječni mozak traži hranu da bi se regenerisao a privatnici nekako gledaju da i ono što jedeš...da ostaviš njegovoj kćerki ili sinu malo...ha ja.....

Državni sektor uključujući i obrazovanje je preglomazan , preskup , trom , neučinkovit , neradan i treba ga HITNO rekonstruisati i smanjiti...no to je nemoguće jer plakaće silne štele , tate , dajđe i raja.....
U ovoj zemlji se još uvijek ne shvata da NEMA a svako u privatnom sektoru ima puno pravo da kaže NE DAM....
Post Reply