Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Keiko

#226 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Keiko »

Zviz wrote:Ja cu vam ukratko reci. Covjeku je najbolje tamo gdje se osjeca sretno. Ja zivim u Danskoj. Danska [za mene] je ruglo od drzave. Dosadna je uzbi boze, ko kad na televiziji iskljuce program pa ili imas onaj krug sa bojama sto zuji ili rat mravi. Od dosade ne zna covjek sta ce. Kad nisi pod nekim obavezama [poslom, skolom, privatnim] onda ako mozes imas seks sa nekom. Sve se svelo na ona tebi grublje, dublje, grublje, dublje, a ti gore, dole, gore, dole i tako all night long.
Meni ovo zvuci kao da je Zvizu u Danskoj pravo dobro, pogotovu kad nema kakvih obaveza. :lol: :lol: :lol:
nidls

#227 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by nidls »

Pozdrav svim forumasima u dijaspori a i ovim povratnicima :) Odavno pratim forum i evo doslo vrijeme da se i ja registrujem :)

Citajuci ovo do sad sve napisano na ovog temi sjetih se onog citata "Da bi vjerovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan". Niti je na zapadu idealno niti je u Bosni toliko crno. Sve zavisi od nas samih sta ocekujemo od zivota i sta nas cini sretnim. Samo znam da se ne moze imati i pare i jare ili ti ga i ovce i novce. Jer sve ima svoju cijenu kako na zapadu tako i u Bosni a na nama je da odlucimo koje nam je racune draze placati ;)
Mudrov

#228 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Mudrov »

Da li je mozda ko od vas informisan
Da li je moguce srednju skolu nastaviti u Kanad i sta treba ucinit
Hvala
bosan

#229 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

Mudrov wrote:Da li je mozda ko od vas informisan
Hvala
Mozes jedino ako ozenis profesoricu :D
hrle1976

#230 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by hrle1976 »

Mudrov wrote:Da li je mozda ko od vas informisan
Hvala
Pitaj uciteljicu :mrgreen:
Mudrov

#231 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Mudrov »

HRLE BUHAHAHAHAHAHHAHAH
Bas si simpatican tip ali si pogrijesio mjesto idi pa za*ebaji nekog drugog
iamia

#232 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

sta ces tamo ??
kanada je kao mali, retardirani brat amerike.
ako ces vec ici preko okeana, onda se odluci u pravu zemlju.
usa.
ima sve kao i kanada,, i jos milion puta toliko.
Op3r4t0r

#233 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Opet ovaj dosadnjakovic o americi, nisam dugo sreo nekog ko vise boluje za amerikom a ujedno prica kako mu je super u bosni, nesto ne stima, ja sve vise imam osjecaj da su oni tebe protjerali i da se ti jednostavno ne mozes pomiriti s tim. Rado bi se ti vratio tamo samo kad bi mogao. To sto si se ti pozelio da gledas po ulici u debele mcdonalds guzice ne znaci da trebas sad nas tusiti tim, svaka druga ti je o americi i njenim ljepotama
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#234 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by A1fa »

Okusio sam zivot i u jednom i u drugom sistemu. Meni nikad u Bosni nece biti lijepo jer ma koliko da ja zaradjujem (a zaradjujem iznad prosjeka zajedno sa svojom zenom), kako da ja uzivam ako je oko mene sve bijeda i fukara, ako nema jednakog zakona za sve, ako ne postoji ni najmanja socijalna skrb i svi se samo svojom mukom bave?

Meni fali onaj osnovni red i disciplina kojeg ima na zapadu, radne navike koje bi ti mozda nekad i dale nadu da ce ovdje jednog dana biti bolje-al nece nikad. Meni najpozitivnije iskustvo koje mi se urezalo u moju percepciju zapada je kad mi je policija upalila rotaciju i krenula za mnom jer sam presao preko zeljeznicke pruge na neobiljezenom mjestu. Legitimisali me i kad su vidjeli da sam dijete iz Bosne, strpali me u auto i odveli materi na vrata i fino nam bukvicu ocitali, ja dobro po bosanski poslije fasovao jer ,,me policija posla kuci dovodit'' :D Nas mentalitet i tamo gdje smo ,,domaci'' je pogodno tlo za javasluk kojeg nikad necemo iskorijeniti. Svi drugi problemi, etnicki, vjerski, zakonski bi se mogli rijesiti i ovu zemlju pretvoriti u destinaciju pozeljnu za zivot, samo kad bi taj bosanski javasluk prestali sebi prestavljati kao nesto pozeljno i prestali ga sebi uljepsavati sa otrcanim i laznim opisima rahatluka, meraka i aksamlucenja kojeg eto nigdje drugo nema... :roll:
iamia

#235 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

definisi javasluk ?

promjena ce i doci od ljudi koji zive/zivili vani.
ovi domaci ovdje ne znaju bolje.
ne shvataju koliko malo im treba da to izgleda mnogo bolje.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#236 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by A1fa »

iamia wrote:definisi javasluk ?

Javasluk-svaki posao, obaveza, samo se gleda da ti prodje kroz ruke. Tako svi rade, od cistacica pa do direktora. Pojedinci se utope u sivilo mase, tako da ti samo ostane da ides odavde ako si iole sposoban. Sad kad se granice otvaraju, za takve kvalitetne ljude ce biti sve akse da odu, z nas koji ostajemo sve teze da sta promijenimo.
iamia

#237 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

To je legacy komunizma.

Samo muzi firmu. Muzi drzavu.
A ljudi ne shvataju da time muzu sami sebe.
Proci ce par generacija dok to izblijedi
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#238 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Zviz »

irishgirl wrote:
Zviz wrote:Ja cu vam ukratko reci. Covjeku je najbolje tamo gdje se osjeca sretno. Ja zivim u Danskoj. Danska [za mene] je ruglo od drzave. Dosadna je uzbi boze, ko kad na televiziji iskljuce program pa ili imas onaj krug sa bojama sto zuji ili rat mravi. Od dosade ne zna covjek sta ce. Kad nisi pod nekim obavezama [poslom, skolom, privatnim] onda ako mozes imas seks sa nekom. Sve se svelo na ona tebi grublje, dublje, grublje, dublje, a ti gore, dole, gore, dole i tako all night long.
Meni ovo zvuci kao da je Zvizu u Danskoj pravo dobro, pogotovu kad nema kakvih obaveza. :lol: :lol: :lol:
Lagao bi kad bi pisao da je Danska uzas za pravedan zivot. I fer su prema strancima. Na samom pocetku ti kazu budi danac i posten ili ostani gdje i jesi, jer ovdje nema zezancije. Policajska drzava 200% Sta je nasih popaslo deport :-) Danci su posteni ljudi. Mozda nisu toliko kulturni, jer hodat u klompama po marketu nije nista posebno ali kad ih zamolis za pomoc [ali moras pitati inace nece sami] onda su tu da pomognu. Mrze Europsku Uniju :D
Keiko

#239 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Keiko »

Zviz wrote: Lagao bi kad bi pisao da je Danska uzas za pravedan zivot. I fer su prema strancima. Na samom pocetku ti kazu budi danac i posten ili ostani gdje i jesi, jer ovdje nema zezancije. Policajska drzava 200% Sta je nasih popaslo deport :-) Danci su posteni ljudi. Mozda nisu toliko kulturni, jer hodat u klompama po marketu nije nista posebno ali kad ih zamolis za pomoc [ali moras pitati inace nece sami] onda su tu da pomognu. Mrze Europsku Uniju :D
Ja mislim da je to manje vise isto u svim drzavama o kojima ovdje raspravljamo. Sve dok si posten, vrijedan i nikog ne maltretiras dobar si sto je po meni i normalno. Kriminalci, socijalci i kreteni nisu dobrodosli ni kod svoje kuce. U Velikoj Britaniji su u pojedinim supermarketima zabranili kupcima ulazak u pidzami. Ima uhljupa i svakakvih budala gdje god se okrenes ali licno smatram da nisu olicenje cijele drzave i drustva.

A sto se pomoci od strane Iraca tice, isti su. Sta god treba, kad treba pitaj. Ako nezna taj kojeg si pitao, odmah ce naci nekog drugog ko zna ili moze. Meni nekad smijesno kad tako nesto spomenem (4 nove run-flat gume za auto koje inace kostaju oko €200 svaka), a moj sugovornik vec izvadio mobitel i zove ovog 'guy I know' koji je veletrgovac gumama I koji u roku od dvije minute pita kad i gdje da posalje momke da mi to zavrse. Momci dosli ispred ureda s' gumama, zamijenili ih na parkingu i kad su zavrsili zvali me da izadjem da mi pokazu da su zamijenili i da im potpisem. Nakon dva mjeseca nazovu me da me pitaju gdje da posalju racun.€480 gume i montiranje, friends & family tarifa.
mO k3

#240 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by mO k3 »

A1fa wrote:Okusio sam zivot i u jednom i u drugom sistemu. Meni nikad u Bosni nece biti lijepo jer ma koliko da ja zaradjujem (a zaradjujem iznad prosjeka zajedno sa svojom zenom), kako da ja uzivam ako je oko mene sve bijeda i fukara, ako nema jednakog zakona za sve, ako ne postoji ni najmanja socijalna skrb i svi se samo svojom mukom bave?

Meni fali onaj osnovni red i disciplina kojeg ima na zapadu, radne navike koje bi ti mozda nekad i dale nadu da ce ovdje jednog dana biti bolje-al nece nikad. Meni najpozitivnije iskustvo koje mi se urezalo u moju percepciju zapada je kad mi je policija upalila rotaciju i krenula za mnom jer sam presao preko zeljeznicke pruge na neobiljezenom mjestu. Legitimisali me i kad su vidjeli da sam dijete iz Bosne, strpali me u auto i odveli materi na vrata i fino nam bukvicu ocitali, ja dobro po bosanski poslije fasovao jer ,,me policija posla kuci dovodit'' :D Nas mentalitet i tamo gdje smo ,,domaci'' je pogodno tlo za javasluk kojeg nikad necemo iskorijeniti. Svi drugi problemi, etnicki, vjerski, zakonski bi se mogli rijesiti i ovu zemlju pretvoriti u destinaciju pozeljnu za zivot, samo kad bi taj bosanski javasluk prestali sebi prestavljati kao nesto pozeljno i prestali ga sebi uljepsavati sa otrcanim i laznim opisima rahatluka, meraka i aksamlucenja kojeg eto nigdje drugo nema... :roll:
Sve si to lijepo napisao :) samo problem je u mentalitetu u raji kako je to Edo reko
uglavnomja

#241 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

iamia wrote:definisi javasluk ?

:roll:
kadinica

#242 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by kadinica »

Zato je on i došao, da im pokaže :bih:
iamia

#243 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

pa neke stvari u ovoj zemlji je veoma lako popraviti.
(pitanje birokratije i zdrastva recimo. dvije najgore osobine u drzavi BiH ).

ako ne vidite kako to lijepo funkcionise u drugim drzavama, kako cete onda znati da popravite ?
vama je normalno da na salteru stoji krezubi neandertalac i objasnjava ti da trebas 20 formulara za obicnu stvar koju na zapadu izvadis u roku od 5 minuta ??
nije normalno. ali kako cete vi znati ako ne odete i vidite ??
uglavnomja

#244 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

uzmi cekic i lupaj se po glavi :-)

eto svi u bosni coravi i glupi, niko ne zna da postoji bolje... vole bosanci da ih neko handri u mozak :D

:run:
4m3l

#245 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by 4m3l »

.
novi.dan.nova.nafaka

#246 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by novi.dan.nova.nafaka »

A1fa wrote:Okusio sam zivot i u jednom i u drugom sistemu. Meni nikad u Bosni nece biti lijepo jer ma koliko da ja zaradjujem (a zaradjujem iznad prosjeka zajedno sa svojom zenom), kako da ja uzivam ako je oko mene sve bijeda i fukara, ako nema jednakog zakona za sve, ako ne postoji ni najmanja socijalna skrb i svi se samo svojom mukom bave?

Meni fali onaj osnovni red i disciplina kojeg ima na zapadu, radne navike koje bi ti mozda nekad i dale nadu da ce ovdje jednog dana biti bolje-al nece nikad. Meni najpozitivnije iskustvo koje mi se urezalo u moju percepciju zapada je kad mi je policija upalila rotaciju i krenula za mnom jer sam presao preko zeljeznicke pruge na neobiljezenom mjestu. Legitimisali me i kad su vidjeli da sam dijete iz Bosne, strpali me u auto i odveli materi na vrata i fino nam bukvicu ocitali, ja dobro po bosanski poslije fasovao jer ,,me policija posla kuci dovodit'' :D Nas mentalitet i tamo gdje smo ,,domaci'' je pogodno tlo za javasluk kojeg nikad necemo iskorijeniti. Svi drugi problemi, etnicki, vjerski, zakonski bi se mogli rijesiti i ovu zemlju pretvoriti u destinaciju pozeljnu za zivot, samo kad bi taj bosanski javasluk prestali sebi prestavljati kao nesto pozeljno i prestali ga sebi uljepsavati sa otrcanim i laznim opisima rahatluka, meraka i aksamlucenja kojeg eto nigdje drugo nema...
Potpis, naročito boldirano. :thumbup:
iamia wrote:To je legacy komunizma.
Samo muzi firmu. Muzi drzavu.
A ljudi ne shvataju da time muzu sami sebe.
Proci ce par generacija dok to izblijedi
Daj Bože da si u pravu.
uglavnomja

#247 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

novi.dan.nova.nafaka wrote:

Meni fali onaj osnovni red i disciplina kojeg ima na zapadu, radne navike koje bi ti mozda nekad i dale nadu da ce ovdje jednog dana biti bolje-al nece nikad. Meni najpozitivnije iskustvo koje mi se urezalo u moju percepciju zapada je kad mi je policija upalila rotaciju i krenula za mnom jer sam presao preko zeljeznicke pruge na neobiljezenom mjestu. Legitimisali me i kad su vidjeli da sam dijete iz Bosne, strpali me u auto i odveli materi na vrata i fino nam bukvicu ocitali, ja dobro po bosanski poslije fasovao jer ,,me policija posla kuci dovodit'' :D Nas mentalitet i tamo gdje smo ,,domaci'' je pogodno tlo za javasluk kojeg nikad necemo iskorijeniti. Svi drugi problemi, etnicki, vjerski, zakonski bi se mogli rijesiti i ovu zemlju pretvoriti u destinaciju pozeljnu za zivot, samo kad bi taj bosanski javasluk prestali sebi prestavljati kao nesto pozeljno i prestali ga sebi uljepsavati sa otrcanim i laznim opisima rahatluka, meraka i aksamlucenja kojeg eto nigdje drugo nema...
Potpis, naročito boldirano. :thumbup:
.
etnicki i vjerski "problemi" su sredstvo kojim se vlast odrzava zadnjih 20 godina. a toj vlasti odgovara javasluk i nerad i nezposlenost i ubijanje u pojam cekanjem u redovima za najbesmileniji papiric i slicno. gladnim je lako manpilurati. plus sto im to daje mogucnost zaposljavanja krezubih rodjaka i stranackih poslusnika na budzetu.
nije javasluk uzrok, nego posljedica :-?
nidls

#248 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by nidls »

Dobroj vecini raje u BiH fale radne navike. I sad bi ti isti rekli daj nam poso pa cemo raditi. U tome i jest problem, ni na zapadu ti niko ne servira poso vec se sam moras potruditi da ga nadjes. Ja mislim da bilo kakav poso covjek radi 8h dnevno, nakon odredjenog mora imate neke rezultate. Fali inicijative, odgovornosti i kod mnogih su ocekivanja od drugih veca nego od sebe samih. A to i jest najveci problem kod nas, nas mentalitet. Vec dvije god zivim u BiH, a prije toga zivjela 18 god na zapadu i nazalost sam opet u dilemi, da ovo sve napustim, jer ko sto napisa A1fa ne mogu ni ja uzivati u ovom svome kad vecina oko tebe, nazalost nema ni osnovno za zivot. A niti se iko puno trudi da sta promjeni.
iamia

#249 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

letargija, ravnodusnost ... tj, lijenost.

nidls,
ja sam se izolovao od toga.
rodbinu koji kukaju sam poslao u tri pm.
druzim se sa malim brojem ljudi (odatle moji veliki postovi ovdje :D )..
i to iskljucivo koji rade i bore se. ne moraju imati puno.. ali najvaznije da vidim kako se svaki danom bore.
i zadovoljan sam ovdje... (samo da ne ureknem.. lol )..
bosan

#250 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

iamia wrote:letargija, ravnodusnost ... tj, lijenost.

nidls,
ja sam se izolovao od toga.
rodbinu koji kukaju sam poslao u tri pm.
druzim se sa malim brojem ljudi (odatle moji veliki postovi ovdje :D )..
i to iskljucivo koji rade i bore se. ne moraju imati puno.. ali najvaznije da vidim kako se svaki danom bore.
i zadovoljan sam ovdje... (samo da ne ureknem.. lol )..
Hoces li nam konacno reci pravi razlog tvog povrataka ?
Patriotizam cemo iskljuciti ,ljubav prema familiji cemo iskljuciti ,da je djeci bolje u BiH -iskljuciti ,da su djeca vracena da uce maternji jezik - iskljuciti ,skolstvo -zdravstvo iskljuciti,sigurnost -iskljuciti i tako u nedogled
Jedino sto mi je ostalo kao dobar argument da tamo jagnjtina nije ko nasa :mrgreen:
Locked