jefferson wrote:Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).
Sto se tice performansi, da, 2.0TDi ima 70nm veci obrtni moment, ali 30ks manje.
2.0tdi je tezi motor, manje obrtaja itd. Dok 2.0T ima 280nm od 1,500 o/min pa sve do 5,000 o/min.
I Mercedes Actros ima jedno 2,000nm veci obrtni moment od VW 2.0T, ali nema bolje performanse. Obrtni moment je dio price, i ja tvrdim da u BH konfiguraciji cesta, dinamike trzista i slicno, 2.0tdi je bolji izbor. Kao sto neko rece, ljudi kod nas prvo kupuju dizel da bi ga sto lakse prodali kasnije, bez obzira da li ima treba ili ne, i uzimajuci to u obzir, jeste, dizel je bolji. Ali nije to tako sve jednostavno. Dizeli su bili hit 20 godina, ali su dosegli neki svoj maksimum trenutno, i ocito je da se benzinci ponovo vracaju na trziste putem turbo tehnologije i direktnog ubrizgavanja.
Sto se tice potrosnje, nije bas 30%. Nije to bas tako, vrti se na toliko obrtaja i cao. Ti govoris o 5-6 brzini. Koliko puta ti imas auto u 6 brzini u BiH osim ako to nije izmedju Zenice i Sarajeva? Upravo na tim brzinama, velikim brzinama oko 130-150km/h je najmanja razlika izmedju benzinca i dizela, i opet i ja se slazem, za BH uslove vozenj i trzista dizel je bolji izbor, bar dok se auto put ne izgradi, a tada bi mogli pricati o nekim vecim promjenama u razmisljanju.
Ali kada vec pricamo o performansama, mislim nemoj biti smjesan i porediti 2.0tdi i 2.0T. Jos je VW tu kozervativan, pogledaj GM sa 270ks 2.0T motorom ili BMW sa 245ks. Jebeni Hyundai ima 272ks!
kad smo vec kod mercedes on ima najjaci 2.0T na svijetu sa 360 PS u A45 AMG