Aham, hvalaBilki wrote:ne osim da ti je netko od roditelja austriski drzavljanin
Zivot u Austriji
- Bosnian_vines
#226 Re: Zivot u Austriji
-
elukab
#227 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav..da li neko zna kako ide razvod u becu sta se sve placa i koliko i do kad se placa elemetacija osobi koja ima drzavljanstvo a koju razvodis..da li iko ima iskustva imalo o tome
-
sara88
#228 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav svima na temi, kao sto se I vidi novi sam ovdje al ovu temu sam prcitao od prve do zadnje stranice! Veliko hvala svima onim koji nadju vremena I podjele neku informaciju sa nama zainteresovanim!
Dakle moja situacija je sljedeca:
Godina 32 po zanimanju Medicinski tehnicar sa 3 godine radnog iskustva u struci, naravno zavrsena srednja medicinska skola odradjen pripravnicki I polozen drzavni ispit! Odmah moram napomenuti da vec 3 godine ne radim kao medicinski tehnicar jer zbog malih primanja ( prije nego neko oplete po meni radio sam kod privatnika a ne u drzavnoj bolnici) sam napustio taj posao I otisao dalje!
Trenutno sam u proceduri dolaska u Bec radi nostrifikacije diplome, tacnije zavrsio sam sve potrebne papire za nostrifikaciju I od augusta mjeseca imam Bescheide! Takodje imam dvojno drzavljanstvo BiH I HR! Skolu I sve ostalo sam zavrsio u BiH ali gore dolazim na HR pasos jer ako nista ocekujem malo laksu borbu sa administracijom oko boravisne I radne dozvole!
Medjutim naravno postoji kvaka u svemu tome, dakle moj njemacki je realno na nivou A1 eventualno pocetni A2.
E sad ima puno stvari koje me interesuju a barem oko nekih mi sigurno mozete pomoci, pa da krenem:
1.Samim dobijanjem Bescheidea sam ostavrio pravo da radim kao Pfleger ali da bih radio taj posao treba mi Njemacki da mogu normalno komunicirati sa ljudima na poslu ( a to A1 nije), pa iz togproizilazi moje pitanje, da li neko zna mogu li se raditi ostali poslovi dok se Njemacki ne digne na visi nivo?
2.Dolaskom u Austriju koliko sam upratio po forumima prvo moram obezbjedit boravisnu dozvolu, dakle kakva je procedura, Znaci imam dozvolu od Austrije za nostrifikaciju diplome I imam HR pasos?
3.Ako neko ima vremena da napise malo pocetne troskove zivota, manje vise googlao sam pa znam da je mjesecna karta oko 47eur a godisnja oko 300 I nesto eur, stanovi se mogu naci prosjecno od 400eur pa navise ( al koga interesuje ovo navise na pocetku) medjutim koliko vidim odmah u startu se placaju dvije ili tri stanarine plus kaucija (koju koliko sam skontao vracaju kad izlazis iz stana pod uslovom da je sve ok).Ali sta je za hranu (znam da su ukusi I potrebe razliciti) koliko otprilike ode minimalno na hranu I rezije!?
4.Kako ide za osiguranje, jasno mi je da je obavezno ali ne nadjoh nigdje pojasnjenje kako I koliko se ono placa?
5.Takodje ako iko ima da je vec isao na slican nacin gore koliko se moze boraviti u ovoj mojoj situacij?Nisam student, nemam posao tu sam radi nostrifikacije diplome.
6.Zarucen sam, zarucnica zavrsava med skolu I abd uskoro bi trebala krenuti sa pripravnickim, sta je bolja opcija da ako ja uspjem otici gore ranije ganjamo spajanje porodice ili da I ona ide istim putem tj podnese zahtjev za nostrifikaciju ….?
Pitanja imam jos gomilu I izmjesana su mi u glavi tako da ce ih u buducnosti biti sigurno jos!
Znam da je post malo duzi I smaracki I hvala svakom ko nadje vremena da odgovori na bilo koje pitanje
Dakle moja situacija je sljedeca:
Godina 32 po zanimanju Medicinski tehnicar sa 3 godine radnog iskustva u struci, naravno zavrsena srednja medicinska skola odradjen pripravnicki I polozen drzavni ispit! Odmah moram napomenuti da vec 3 godine ne radim kao medicinski tehnicar jer zbog malih primanja ( prije nego neko oplete po meni radio sam kod privatnika a ne u drzavnoj bolnici) sam napustio taj posao I otisao dalje!
Trenutno sam u proceduri dolaska u Bec radi nostrifikacije diplome, tacnije zavrsio sam sve potrebne papire za nostrifikaciju I od augusta mjeseca imam Bescheide! Takodje imam dvojno drzavljanstvo BiH I HR! Skolu I sve ostalo sam zavrsio u BiH ali gore dolazim na HR pasos jer ako nista ocekujem malo laksu borbu sa administracijom oko boravisne I radne dozvole!
Medjutim naravno postoji kvaka u svemu tome, dakle moj njemacki je realno na nivou A1 eventualno pocetni A2.
E sad ima puno stvari koje me interesuju a barem oko nekih mi sigurno mozete pomoci, pa da krenem:
1.Samim dobijanjem Bescheidea sam ostavrio pravo da radim kao Pfleger ali da bih radio taj posao treba mi Njemacki da mogu normalno komunicirati sa ljudima na poslu ( a to A1 nije), pa iz togproizilazi moje pitanje, da li neko zna mogu li se raditi ostali poslovi dok se Njemacki ne digne na visi nivo?
2.Dolaskom u Austriju koliko sam upratio po forumima prvo moram obezbjedit boravisnu dozvolu, dakle kakva je procedura, Znaci imam dozvolu od Austrije za nostrifikaciju diplome I imam HR pasos?
3.Ako neko ima vremena da napise malo pocetne troskove zivota, manje vise googlao sam pa znam da je mjesecna karta oko 47eur a godisnja oko 300 I nesto eur, stanovi se mogu naci prosjecno od 400eur pa navise ( al koga interesuje ovo navise na pocetku) medjutim koliko vidim odmah u startu se placaju dvije ili tri stanarine plus kaucija (koju koliko sam skontao vracaju kad izlazis iz stana pod uslovom da je sve ok).Ali sta je za hranu (znam da su ukusi I potrebe razliciti) koliko otprilike ode minimalno na hranu I rezije!?
4.Kako ide za osiguranje, jasno mi je da je obavezno ali ne nadjoh nigdje pojasnjenje kako I koliko se ono placa?
5.Takodje ako iko ima da je vec isao na slican nacin gore koliko se moze boraviti u ovoj mojoj situacij?Nisam student, nemam posao tu sam radi nostrifikacije diplome.
6.Zarucen sam, zarucnica zavrsava med skolu I abd uskoro bi trebala krenuti sa pripravnickim, sta je bolja opcija da ako ja uspjem otici gore ranije ganjamo spajanje porodice ili da I ona ide istim putem tj podnese zahtjev za nostrifikaciju ….?
Pitanja imam jos gomilu I izmjesana su mi u glavi tako da ce ih u buducnosti biti sigurno jos!
Znam da je post malo duzi I smaracki I hvala svakom ko nadje vremena da odgovori na bilo koje pitanje
-
Hell.is.here
#229 Re: Zivot u Austriji
Mogu se raditi drugi poslovi bez dobrog poznavanja njemackog, ali naravno ne mozes sada raditi neke odgovornije poslove.sara88 wrote:
Mislis na vizu pod boravisnom dozvolom ili ? Za boravisnu vizu mozes na pocetku zaboraviti, vjerovatno ce ti dati na godinu dana, dok radis nostrifikaciju, ali ti imas HR pasos tako da mozes sada da budes koliko hoces.sara88 wrote:2.Dolaskom u Austriju koliko sam upratio po forumima prvo moram obezbjedit boravisnu dozvolu, dakle kakva je procedura, Znaci imam dozvolu od Austrije za nostrifikaciju diplome I imam HR pasos?
Godisnju kartu mozes uzeti i placati mjesecno 31 eur, tako ti je ispativije, tako jest stanovi se tako krecu najgore su kaucijesara88 wrote:3.Ako neko ima vremena da napise malo pocetne troskove zivota, manje vise googlao sam pa znam da je mjesecna karta oko 47eur a godisnja oko 300 I nesto eur, stanovi se mogu naci prosjecno od 400eur pa navise ( al koga interesuje ovo navise na pocetku) medjutim koliko vidim odmah u startu se placaju dvije ili tri stanarine plus kaucija (koju koliko sam skontao vracaju kad izlazis iz stana pod uslovom da je sve ok).Ali sta je za hranu (znam da su ukusi I potrebe razliciti) koliko otprilike ode minimalno na hranu I rezije!?
Ako si sam , ne treba ti puno ca. 100-150 eura mjesecno mozda i manje ( zavisi koliko i sta jedes). Uglavnom da skratim treba ti za osnovu svaki mjesec : Stan ca. 400-450 eura, hrana 100-150 , osiguranje 50 , telefon (tvoj izbor trosenja) Ali ne zaboravi na kaucije i druga sranja koje se traze ovdje.. za start ti treba par hiljada eura.
Placa se zavisno od plate koju si prijavljen, ali tebi ce vjerovatno biti kao sto sam napisao gore 50 eura jer radis nostrifikaciju i nisi zaposlen.sara88 wrote:4.Kako ide za osiguranje, jasno mi je da je obavezno ali ne nadjoh nigdje pojasnjenje kako I koliko se ono placa?
sara88 wrote:5.Takodje ako iko ima da je vec isao na slican nacin gore koliko se moze boraviti u ovoj mojoj situacij?Nisam student, nemam posao tu sam radi nostrifikacije diplome.
Napisao gore , vjerovatno ce ti dati 1 godinu , ali ti si napisao da imas HR pasos tako da sada ti mozes biti koliko hoces u Becu, pod uslovom da ne radis, osim ako nadjes poslodavca koji ce ti srediti papire, da te prijavi.
sara88 wrote:6.Zarucen sam, zarucnica zavrsava med skolu I abd uskoro bi trebala krenuti sa pripravnickim, sta je bolja opcija da ako ja uspjem otici gore ranije ganjamo spajanje porodice ili da I ona ide istim putem tj podnese zahtjev za nostrifikaciju ….?
Kad ti dobijes papire i kad se uzmete (to zarucnica , macku o rep okaci) mora te se uzeti i lakse je da dobije i ona papire. Jos ako budete/imate dijete , onda je jos lakse
Napisao sam ti kako je u Becu, negdje drugo ne znam.
- Op3r4t0r
#231 Re: Zivot u Austriji
1.) Mozes raditi sve poslove ako uspijes dobiti radnu dozvolu a dobiti radnu dozvolu je skoro pa nemoguce i najlaksa ti je opcija ganjati upravo posao pflegera jer ces tu i najlakse dobiti radnu dozvolu ali posto ti ne znas njemacki nek ti je Bog na pomoci
2.) Pod boravisnom dozvolom predpostavljam da mislis na meldezettel, njega dobijes tako sto nadjes smjestaj gdje ces zivjeti i sa ugovor o smjestaju odes na magistrat i prijavis svoju novu adresu i oni ti daju potvrdu
3.) pod 3 si vec i sam dobro informisan a i neko ti je vec odgovorio otprilike troskove, uglavnom racunaj na mjesecne izdatke od minimalno 700-800 eura ako uspijes naci stan za 400-450 eura
4.) Ako mislis na zdravstveno osiguranje mozes ga placati privatno, kosta od 50 eura pa navise, zavisno koje osiguranje hoces
, ako se zaposlis to onda vise nije tvoja briga, odbijace ti od plate 
5.) Sa hrvatskim pasosem mozes da boravis koliko hoces ali nemas pravo da radis.
6.) I ako dodjes ovamo o spajanju porodice u jako optimisticnom slucaju u narednih 10 godina mozes zaboraviti.
Ukratko, ako nemas sposobnost da se financiras kroz cijelu nostrifikaciju a da ne radis (12-15 hiljada eura za godinu do godinu i po dana koliko traje proces nostrifikacije) onda dobro razmisli hoces li doci jer ce te svaki mjesec kostati 700-800 eura a mogucnost da nadjes posao, legalan posao, nije bas obecavajuci.
Sretno u svakom slucaju.
2.) Pod boravisnom dozvolom predpostavljam da mislis na meldezettel, njega dobijes tako sto nadjes smjestaj gdje ces zivjeti i sa ugovor o smjestaju odes na magistrat i prijavis svoju novu adresu i oni ti daju potvrdu
3.) pod 3 si vec i sam dobro informisan a i neko ti je vec odgovorio otprilike troskove, uglavnom racunaj na mjesecne izdatke od minimalno 700-800 eura ako uspijes naci stan za 400-450 eura
4.) Ako mislis na zdravstveno osiguranje mozes ga placati privatno, kosta od 50 eura pa navise, zavisno koje osiguranje hoces
5.) Sa hrvatskim pasosem mozes da boravis koliko hoces ali nemas pravo da radis.
6.) I ako dodjes ovamo o spajanju porodice u jako optimisticnom slucaju u narednih 10 godina mozes zaboraviti.
Ukratko, ako nemas sposobnost da se financiras kroz cijelu nostrifikaciju a da ne radis (12-15 hiljada eura za godinu do godinu i po dana koliko traje proces nostrifikacije) onda dobro razmisli hoces li doci jer ce te svaki mjesec kostati 700-800 eura a mogucnost da nadjes posao, legalan posao, nije bas obecavajuci.
Sretno u svakom slucaju.
-
sara88
#232 Re: Zivot u Austriji
I ako odgovor nije onakav kakav bi covjek pozelio da cuje ipak hvala na odgovoru. U svakom slucaju imam neke kombinacije za smjestaj za pocetak gdje mozda ne bi ni placo prvih 3 mjeseca smjestaj i rezije al u svakom slucaju valja se snaci za dalje!
Da imam 12 000 eurica vjerovatno ne bi ni ganjo nostrifikaciju
!
pozz i hvala
Da imam 12 000 eurica vjerovatno ne bi ni ganjo nostrifikaciju
pozz i hvala
-
sara88
#233 Re: Zivot u Austriji
Elem ja reko bice jos pitanja, pa evo goolam skole tj kurseve stranih jezika u becu! Manje vise sve se vrti oko istog plana i programa , trajanje od 2 do ne znam koliko sedmica, cijene od 200 eur pa do 1000 eur.
Ponuda je ogromna, malo sam gledo i po forumima sta se preporucuje ali nije bas da ima pretjerano puno informacija na tu temu! Ja sam sebi skinuo linkove od bar 20 tak skola ali imal neko da preporuci neku od ovih skola!
Moja neka opcija bi bila da uzmem ovaj kurs od 4 sedmice po levelu ( sad sam negdje na osrednjem A2 a cilj mi je B1 s tim sto bi definitivno i A2 krenuo ispocetka)!
Pa et ako ima ko kakvih prijedloga dobro su dosli!
Hvala
Ponuda je ogromna, malo sam gledo i po forumima sta se preporucuje ali nije bas da ima pretjerano puno informacija na tu temu! Ja sam sebi skinuo linkove od bar 20 tak skola ali imal neko da preporuci neku od ovih skola!
Moja neka opcija bi bila da uzmem ovaj kurs od 4 sedmice po levelu ( sad sam negdje na osrednjem A2 a cilj mi je B1 s tim sto bi definitivno i A2 krenuo ispocetka)!
Hvala
-
Hell.is.here
#234 Re: Zivot u Austriji
Moj ti je prijedlog polozi u Sarajevu na Goethe institutu, jeftinije ti je i priznata je diploma u Becu...sara88 wrote:Elem ja reko bice jos pitanja, pa evo goolam skole tj kurseve stranih jezika u becu! Manje vise sve se vrti oko istog plana i programa , trajanje od 2 do ne znam koliko sedmica, cijene od 200 eur pa do 1000 eur.
Hvala
-
sara88
#235 Re: Zivot u Austriji
Da kako se situacija razvija i to je relna opcija! Mada meni je od samog papira vaznije da ja znam jezik ( znam da je i papir vazan), moguce da cu ici na tu opciju ali svjedno kad dodjem gre planiram nastavit sa kursom!
Posto ja u januaru vec trebam biti gore, a vec sam naveo da A1 sigurno vec znam, do decembra bi mogao pokusati A2 savladat i polagat u sarajevu, ali za B1 cu ipak morati gire se dalje usavrsavat!
Tako das mi i dalje treba prijedlog za neku skolu, a surfajuci po netu nadjoh da grad Bec sufinancira odredjenu populaciju za te kurseve njemackog!
Znali iko koji su tacno uslovi, tacnije tamo pise doseljenike, a mi koji smo dosli radi nostrifikacije se vise vodimo kao studenti a ne kao doseljenici???
Hvala
Posto ja u januaru vec trebam biti gore, a vec sam naveo da A1 sigurno vec znam, do decembra bi mogao pokusati A2 savladat i polagat u sarajevu, ali za B1 cu ipak morati gire se dalje usavrsavat!
Tako das mi i dalje treba prijedlog za neku skolu, a surfajuci po netu nadjoh da grad Bec sufinancira odredjenu populaciju za te kurseve njemackog!
Znali iko koji su tacno uslovi, tacnije tamo pise doseljenike, a mi koji smo dosli radi nostrifikacije se vise vodimo kao studenti a ne kao doseljenici???
Hvala
- Op3r4t0r
#236 Re: Zivot u Austriji
Ti ne spadas u te. Moras sam platiti.sara88 wrote:Da kako se situacija razvija i to je relna opcija! Mada meni je od samog papira vaznije da ja znam jezik ( znam da je i papir vazan), moguce da cu ici na tu opciju ali svjedno kad dodjem gre planiram nastavit sa kursom!
Hvala
-
livem
#238 Re: Zivot u Austriji
Narode, zanima me da li rodbina moze da me prijavi kod sebe u Austriji, ako oni zive kao podstanari?
I da li to moze bez konsultovanja sa stanodavcem?
Hvala unapred.
Hvala unapred.
-
sara88
#239 Re: Zivot u Austriji
Ja koliko sam se raspitao do sada i upratio po forumima moze, sta vise ja kontam ici na tu opciju prvih par mjeseci dok se ne snadjem! Caka je koliko ja znam samo kad dodjes da se u policij prijavis da si na toj adresi! Mada nadam se da ce ti odgovoriti neko ko je vec gore!
pozz
pozz
-
livem
#240 Re: Zivot u Austriji
Hvala na odgovoru.
Stvar je u tome da sam bio prijavljen u studentskom domu iz kog sam izasao skoro i sada sam kod rodbine dok ne nadjem stan. Iz doma se nisam odjavljivao, ali nisam ni siguran da me iz doma nisu odjavili. Da li je to moguce? Moze li mene neko da odjavi ili moram sam?
Stvar je u tome da sam bio prijavljen u studentskom domu iz kog sam izasao skoro i sada sam kod rodbine dok ne nadjem stan. Iz doma se nisam odjavljivao, ali nisam ni siguran da me iz doma nisu odjavili. Da li je to moguce? Moze li mene neko da odjavi ili moram sam?
-
sara88
#241 Re: Zivot u Austriji
probajtu info naci na www.studiraj.eu, forum je vezan za sve zivo sto ima i nema veze sa studiranjem u austrij ( uopste eu) tako da bi tamo mogao naci tu info!
-
sara88
#242 Re: Zivot u Austriji
probajtu info naci na http://www.studiraj.eu, forum je vezan za sve zivo sto ima i nema veze sa studiranjem u austrij ( uopste eu) tako da bi tamo mogao naci tu info!
-
livem
#243 Re: Zivot u Austriji
Znam za ovaj forum, on mi je najvise i pomogao oko dolaska u Austriju i studija, nego mi se cini da o ovoj temi nema nista, ali probacu da pronadjem.
Hvala.
Ako neko iz prve ruke zna odgovore na moja pitanja, bio bih i vise nego zahvalan da mi na ista odgovori.
Hvala.
Ako neko iz prve ruke zna odgovore na moja pitanja, bio bih i vise nego zahvalan da mi na ista odgovori.
-
Hell.is.here
#244 Re: Zivot u Austriji
Mislim da je pametnije da se oni konsultuju sa stanodavcem jer im on moze praviti probleme zbog tvoje prijave, a da njemu/njoj niko nista nije rekao.livem wrote:Narode, zanima me da li rodbina moze da me prijavi kod sebe u Austriji, ako oni zive kao podstanari?
Hvala unapred.
Ako je veci stan ne bi trebalo biti problema , a ako je manji i ima vec max kapacitet osoba koji tu zive (prijavljeni) onda moze biti problem za tvoju prijavu.
Ako te ne budu mogli prijaviti na toj adresi , pitaj neke prijatelje da te prijave kod njih , a ti mozes i dalje zivjeti kod rodbine ( na crno ;D ).
Sretno
- Bilki
#245 Re: Zivot u Austriji
stanodavac nema nikakve veze sa prijavljivanjem osoba na toj adresi, niti moze uticati na to tko i koliko ce osoba biti prijavljeno na tom stanu, boravisna dozvola nije
Meldezettel to je prijava, i ne radi se u policiji kao sto netko napisa nego u opstini(magistratu). sama viza je boravisna dozvola, za stjecanje prve vize je potrebno poznavanje njemackog na razini A1, za produzavanje vize kroz godinu dana je potreban nivo A2, za dobijanje "neogranicene vize" od 5 godina je potrebno B1(nekada je ovo neograniceno u stvarnosti i bilo tako, sad max. 5 godina. za stjecanje drzavljanstva je potreban nivo B2.
samo sticanje bescheida ne znaci da se ima pravo i na rad, dozvolu za rad mozes da steknes preko MA-35 ali da nadjes sam sebi posao, kada nadjes posao treba ti potvrda od AMS-a da oni nemaju takvih kadrova nezaposlenih, sa tom potvrdom ides ponovo u MA-35 na osnovu koje ti oni daju radnu dozvolu( uz naravno potvrdu poslodavca da ce te primiti na posao). za doseljenike postoji pomoc za kurseve( sufinansiranje od 300 eura) ali da bi ih iskoristio moras ici na razna predavanja(naprdjivanja iz vise oblasti) tako da ih mali broj iskoristi, ovo gore sam napisao za slucaj kako dobiti radne i boravisne dozvole za one koji ne dolaze na spajanje porodice, drugi nacini imaju druga pravila i uslove
Meldezettel to je prijava, i ne radi se u policiji kao sto netko napisa nego u opstini(magistratu). sama viza je boravisna dozvola, za stjecanje prve vize je potrebno poznavanje njemackog na razini A1, za produzavanje vize kroz godinu dana je potreban nivo A2, za dobijanje "neogranicene vize" od 5 godina je potrebno B1(nekada je ovo neograniceno u stvarnosti i bilo tako, sad max. 5 godina. za stjecanje drzavljanstva je potreban nivo B2.
samo sticanje bescheida ne znaci da se ima pravo i na rad, dozvolu za rad mozes da steknes preko MA-35 ali da nadjes sam sebi posao, kada nadjes posao treba ti potvrda od AMS-a da oni nemaju takvih kadrova nezaposlenih, sa tom potvrdom ides ponovo u MA-35 na osnovu koje ti oni daju radnu dozvolu( uz naravno potvrdu poslodavca da ce te primiti na posao). za doseljenike postoji pomoc za kurseve( sufinansiranje od 300 eura) ali da bi ih iskoristio moras ici na razna predavanja(naprdjivanja iz vise oblasti) tako da ih mali broj iskoristi, ovo gore sam napisao za slucaj kako dobiti radne i boravisne dozvole za one koji ne dolaze na spajanje porodice, drugi nacini imaju druga pravila i uslove
-
Hell.is.here
#246 Re: Zivot u Austriji
Bilki wrote:stanodavac nema nikakve veze sa prijavljivanjem osoba na toj adresi, niti moze uticati na to tko i koliko ce osoba biti prijavljeno na tom stanu, boravisna dozvola nije
Drug nije bas tako , kao sto sam napisao sve zavisi od stanodavca.. npr. prije par godina je bio problem za moju prijavu mjesta boravka, a problem je bio sto stanodavac nije dao da bude prijavljeno vise od dvoje na toj adresi , i naravno da stanodavac odredjuje koliko ce ljudi zivjeti u njegovom stanu, kako ti mislis da se njega to ne tice ? i sta treba da njegova rodbina ga prijavi, stanodavac skonta prijavu i problem ! zato sam napisao da prvo njegova rodbina vidi sa stanodavcem da li je problem ili nije, ali sam isto napisao da ne bi trebao biti problem ako je normalan
-
livem
#247 Re: Zivot u Austriji
Hvala vam na odgovorima.
Jos jedno pitanje: Koja su mi dokumenta potrebna? Osim popunjenog zahteva od strane rodjaka?
Jos jedno pitanje: Koja su mi dokumenta potrebna? Osim popunjenog zahteva od strane rodjaka?
- Op3r4t0r
#248 Re: Zivot u Austriji
Potreban ti je ugovor o novom mjestu stanovanja koji moraju potpisati i vlasnik stana i tvoj rodjak i ti, potrebna ti je kopija ugovora koju je potpisao tvoj rodjak sa vlasnikom stana kad je on uselio i treba ti pasos i to ti je dovoljno, u ugovoru naravno stoji i kvadratura stana kao i broj osoba koji zive tu pa ako je stan dovoljno prostran nece biti nikakav problem, medjutim ako je stan mali ili ako vlasnik stana ne zeli da uselis (a mnogo ih je takvih) onda na tu opciju mozes zaboravitilivem wrote:Hvala vam na odgovorima.
-
livem
#249 Re: Zivot u Austriji
A, koliko kvadrata bi trebalo da bude po osobi?
-
AlicS
#250 Re: Zivot u Austriji
Da li neko zna ,moze li se u At biti prijavljen na dvije Adrese..jedna prava i alternativna..muz me planira prijaviti na adresu svojih roditelja jer ima kvadraturu stana koju ambasada trazi ...a zivjeli bi kod brata njegovog on bi tu sam bio prijavljen..kod predavanja papira poslala bi samo ovu adresu