A i to verovanje kako će se eto čitav svetski poredak urušiti, velike sile propasti a mi Balkanci ispod ruševina izmiliti i nastaviti sa svojim prebijanjem računa je
Nož
-
Stagolee
#226 Re: Nož
Samire puno si čitao internet četnike koji prete praznim puškama. Danas je sasvim druga situacija od one pre 100 godina kao što je i percepcija Srba u (zapadnom) svetu drugačija od one koja je vladala tada. Kao što je i raspoloženje drugačije a i demografija je bitno izmenjena. Nacije sa prosečnom starošću od 45 godina ne srljaju u ratove niti današnji Srbin veruje da postoji išta toliko sveto za šta bi položio svoj život naročito to nije država koja ga je toliko puta izdala.
A i to verovanje kako će se eto čitav svetski poredak urušiti, velike sile propasti a mi Balkanci ispod ruševina izmiliti i nastaviti sa svojim prebijanjem računa je
-
cindrlimindrli
#227 Re: Nož
Za pocetak raspisao interpolovu potjernicu za svakim stanovnikom Srbije kojeg mogu dovesti u vezu sahAZNADAR wrote:A sta bi ti vodio sa ovim sto imas i u ovakvoj situaciji kakva jeste?
ratom u Bosni.
-
Stagolee
#228 Re: Nož
Ne bih da trolujem i tražim jednakost ali ovo pripada tamo gde i stereotipi iz Noža. Niti je ta pesma vezana za Bošnjake niti je u UN puštena zato što je neko nekada uz nju klao Bošnjake. Niko pa nije jedna ojebina poput Jeremića to nije imao na umu.racionalista wrote:ona ojebina Jeremić pušta pjesme uz koje su klali Bošnjke, a čitava srbija svršava na to.
-
hAZNADAR
#229 Re: Nož
Cekam racionalistu da mi odgovori.cindrlimindrli wrote:Za pocetak raspisao interpolovu potjernicu za svakim stanovnikom Srbije kojeg mogu dovesti u vezu sahAZNADAR wrote:A sta bi ti vodio sa ovim sto imas i u ovakvoj situaciji kakva jeste?
ratom u Bosni.
-
racionalista
#230 Re: Nož
Sigurno ne bi trošio energiju na objašnjavanje četnicima kako njihovi stavovi i to što su uradili i imaju plan da urade nije u skladu sa realnim stanjem stvari na terenu. Ima tu mnogo načina da se pravnim putem oslabi ili ako ništa "sputa" bilo kakvo jačanje Srbije ili "genocidnog" entiteta, kao što napisa cindrlimindrli tu je i opcija podizanaj optuznica, lobiranja itd.hAZNADAR wrote:A sta bi ti vodio sa ovim sto imas i u ovakvoj situaciji kakva jeste?racionalista wrote:koji si ti naivac to je za nepovjerovati
Jel okupirani dio Bosne koji danas nosi naziv "republika srpska" nastao na kostima Bošnjaka i Hrvata?
99% Srba koji tamo žive tu zločinačku tvorevinu smatra svetinjom i najuzvišenijim djelom koje su postigli u zadnjih 100 godina. U Srbiji imaš preko 50% deklarisanih četnika(sudeci po rezultatima izbora) ovi ostali su neke "soft" verzije, u suprotnom se smatraju "otpadnicima"; predsjednik im nosi titulu vojvode i ponosi se tim, ona ojebina Jeremić pušta pjesme uz koje su klali Bošnjke, a čitava srbija svršava na to. I ti bi nekakv dijalog vodio
Doduše i Jevreji su organizovali naučne skupove i okrugle stolove zajedno sa Njemcima da bi tim istim ukazali da su griješili kad su ih ubijali po koncentracionim kampovima, jer tobože imali su iskrivljenu sliku kakvi su zaista Jevreji.
"Marš na Drinu" je samo jedna od pjesama koje su sastavni dio četničke ikonografije. Pa ni "Marširala Kralja Petra garda" nije uvredljiva pjesma što se tiče tekstualnog sadržaja, a svi znamo ko ju je pevao i kojom prigodom
-
iz zadnje klupe
#231 Re: Nož
Nije meni problem šta Srbi misle, meni je problem što se mi nismo uspjeli nametnuti svijetu kao zaseban etnicitet.
naša intelektualna elita nije odradila posao, još gore naš poslijeratni identitet se ne bazira na onom šta jesmo nego na prepoznavanju kroz viktimizaciju što je najgore.
dobro znam malo nas je, problem prepoznatljivosti u svijetu imaju i Slovenci, Makedonci i Crnogorci.
Dobro se sjecam osječaja kad sam procitao Na Drini ćuprija, nisam imao problema što me neko mrzi,mrznja je opasan otrov koji jede tijelo, treban biti spreman na odbranu ali ne treba mrziti, JEDNOSTAVNO NEKO TE VOLI , NEKO TE MRZI, MENI JE BIO DOVOLJAN MOJ OSJECAJ DA MI NISMO TAKVI KAKO NAS JE aNDRIC PRIKAZAO ,DALEKO OD SAVRSENIH AL' NE TAKVO SMEĆE, neko sam bio fasciniran sljedećim:
DA LI STVARNO SRBI MISLE DA SU OVAKVA SUPERMEN NACIJA KAKO SU PRESTAVLJENI U ČUPRIJI, JER NE POSTOJI NA SVIJETU TAKAV NAROD, JEDNOSTAVNO GENETIKA NE DOPUŠTA, SA TOLIKO KVALITETA I BEZ IKAKVE MANE KAKO SU SRBI TU PRIKAZANI, AKO ONI TAKO MISLE O SEBI I SEBE ZAMIŠLJAJU, IMAJU OZBILJNIH PROBLEMA :
problem je što oni to misle, to moze biti moj problem ako nisam spreman na odbranu, ali ako jesam, zivo mi se #EBE
njihov iskrivljen i poremecen pogled na svijet
naša intelektualna elita nije odradila posao, još gore naš poslijeratni identitet se ne bazira na onom šta jesmo nego na prepoznavanju kroz viktimizaciju što je najgore.
dobro znam malo nas je, problem prepoznatljivosti u svijetu imaju i Slovenci, Makedonci i Crnogorci.
Dobro se sjecam osječaja kad sam procitao Na Drini ćuprija, nisam imao problema što me neko mrzi,mrznja je opasan otrov koji jede tijelo, treban biti spreman na odbranu ali ne treba mrziti, JEDNOSTAVNO NEKO TE VOLI , NEKO TE MRZI, MENI JE BIO DOVOLJAN MOJ OSJECAJ DA MI NISMO TAKVI KAKO NAS JE aNDRIC PRIKAZAO ,DALEKO OD SAVRSENIH AL' NE TAKVO SMEĆE, neko sam bio fasciniran sljedećim:
DA LI STVARNO SRBI MISLE DA SU OVAKVA SUPERMEN NACIJA KAKO SU PRESTAVLJENI U ČUPRIJI, JER NE POSTOJI NA SVIJETU TAKAV NAROD, JEDNOSTAVNO GENETIKA NE DOPUŠTA, SA TOLIKO KVALITETA I BEZ IKAKVE MANE KAKO SU SRBI TU PRIKAZANI, AKO ONI TAKO MISLE O SEBI I SEBE ZAMIŠLJAJU, IMAJU OZBILJNIH PROBLEMA :
problem je što oni to misle, to moze biti moj problem ako nisam spreman na odbranu, ali ako jesam, zivo mi se #EBE
njihov iskrivljen i poremecen pogled na svijet
-
vivace
#232 Re: Nož
Ne mozes generalizovati stvari,kad kazes Srbi ,na koje Srbe mislis ? ima ih raznih.
-
hAZNADAR
#233 Re: Nož
Nista ti nisi konkretno odgovorio na pitanje. Ako mislis se suprotstavljati susjednim fasizmima i ulaziti u buducnost i izazove spremniji - moras imati bosnjacki nacionalizam kao glavni svjetonazor, a to znaci u prvom planu izbaciti bosnjacko promoviranje multietnicnosti u politici(to je i dalje nasa kultura), i izbaciti vjeru kao glavni identitet. Edukovati malo vise narod o svojoj historiji, osobitostima, vrijednostima. I time postizes vise na planu zajednistva i homogenosti nacije, a i u opcoj svijesti. Poboljsati ekonomiju(neznam kako), i naravno - biti ponosna nacija koja je barem slozna oko glavnih pitanja poput ciljeva, interesa, i naravno identiteta - gdje nema velikih debata o tome kao danas. Ponosna nacija reaguje na svake medijske i politicke napade i pokusaje omalovazavanja identiteta, negiranja nacije, jezika,.. Naravno, lobiranja, blokade sistema u onoj mjeri koji velikosrbima odgovara, preuzimanje terotorija, glasanje kao u Srebrenici,... itd. Sve to jarane uzima dooosta vremena i u medjuvremeno ako nisi neka snaga koja se postuje - barem mozes otvoreno protestovati, i reci sta mislis o ovom ili onome. Sta nas kosta - vidimo gdje nas je ignorisanje i sutnja na to fabrikovanje sterotipa dovela danas - velikosrbi nisu nikad bili samouvjereniji - kad i ne znaju drugo o nama osim onog sto kaze Noz.racionalista wrote: Sigurno ne bi trošio energiju na objašnjavanje četnicima kako njihovi stavovi i to što su uradili i imaju plan da urade nije u skladu sa realnim stanjem stvari na terenu. Ima tu mnogo načina da se pravnim putem oslabi ili ako ništa "sputa" bilo kakvo jačanje Srbije ili "genocidnog" entiteta, kao što napisa cindrlimindrli tu je i opcija podizanaj optuznica, lobiranja itd.
Doduše i Jevreji su organizovali naučne skupove i okrugle stolove zajedno sa Njemcima da bi tim istim ukazali da su griješili kad su ih ubijali po koncentracionim kampovima, jer tobože imali su iskrivljenu sliku kakvi su zaista Jevreji.
"Marš na Drinu" je samo jedna od pjesama koje su sastavni dio četničke ikonografije. Pa ni "Marširala Kralja Petra garda" nije uvredljiva pjesma što se tiče tekstualnog sadržaja, a svi znamo ko ju je pevao i kojom prigodom
Model "nema razgovora sa njima dok su oni ovakvi" vodi samo u zatvaranje i cekanje nekog revansa koji se mozda nece desiti a i ako bude prilika - pitanje je koliko ces imati snaga za to. Pod dijalogom ne mislim na pravdanje i pokusaje podilazenja - vec protest i kritiku i usput promoviranje naseg da to tako stvarno i mislimo.
Evo par njihovih citata:
E mitove o bivsem srpstvu i sl. ne mozemo promijeniti niti ikako na to uticati. Ali u ovom podvucenom dijelu koji se tice nasih razmisljanja - tu mozemo itekako razuvjeriti jer se radi o nama a valjda je nase licno misljenje o tome relevantnije negoli tudja psihoanaliza. Mozemo to i javno ismijati, izazvati promotore toga na javni duel - nek nas ubijede da se neceg stidimoAli kada ste se odrekli porekla, tada ste pokazali da imate grižu savesti i osećaj sramote. A prekomponovanjem naše zajedničke istorije, po već oprobanom hrvatskom receptu, napisanom u Vatikanu, za potrebe vašeg novonastalog imena, vi stvarate razdor i gajite mržnju kako bi iz vaše savesti izbacili osećaj krivice i sramote
Srpstvo je direktna negacija njihovih "indetiteta" (poturica i konvertitita),to oni znaju
a poturici i konvertitu kad mu ukazuješ na porjeklo, znaj da imaš najljućeg neprijatelja
i da će to iskoristiti kad god mu se pruži prilika nebirajući saveznika u toj nakani.
Sve, sve,.. je bolje negoli pasivnost i principijelna odbojnost. Nemamo privilegiju da ih ignorisemo - ma kakvi da su - u ovim mirnodopskim uvjetima gdje ne mozes nista bolje uraditi osim legalnih i civilizovnih metoda.
- Paranoid
#234 Re: Nož
Ima naravno...ona mala skupina koja se protivi rehabilitaciji čiče koju vidimo pred sudom u Bg..onda "žene u crnom", a nasuprot njih je ogromna većina koja urliče protiv svih i svakog na utakmicama, portalima i forumima...vivace wrote:Ne mozes generalizovati stvari,kad kazes Srbi ,na koje Srbe mislis ? ima ih raznih.
Žalosno ali istinito...
-
Stagolee
#235 Re: Nož
Sasvim moguće ali i dalje ne baš sigurno, zar ne? Znači ni samim Bošnjacima u globalu to nisu najpoznatiji slučajevi niti prve asocijacije koje im probude taktovi Marša na Drinu. Jednostavno ta numera nije simbol toga rata. Nije se uzdigla do tog nivoa. Čak je jedina kako tako poznata slika tog rata sa Maršem ona iz Vukovara, ne iz Bosne.Sezam wrote:Na koji nacin Bosnjaci Srbima osporavaju identitet ako dozivljavaju Mars na Drinu kao fasisticku pjesmu?Stagolee wrote:To na šta misliš može se primeniti na pesme tipa ''Ko to kaže ko to laže'' ili ''Od Topole pa do Ravne Gore'' koje zna se šta su predstavljale devedesetih iako su nastale ranije. Retko ko ima na umu bilo kakvu, i najmanju provokaciju, kada izvodi Marš na Drinu.racionalista wrote: "Marš na Drinu" je samo jedna od pjesama koje su sastavni dio četničke ikonografije. Pa ni "Marširala Kralja Petra garda" nije uvredljiva pjesma što se tiče tekstualnog sadržaja, a svi znamo ko ju je pevao i kojom prigodom
To već ide tako daleko da se osporava i identitet što je upravo i ključni problem sa Nožem na primer
Evo ti samo dva primjera iz proslog rata. U Foci su, pustajuci Mars na Drinu sa minareta dzamije, oznacavali pocetak vecernjih silovanja Bosnjakinja. Sasvim moguce da su u to isto vrije na mostu klali Bosnjake i bacali u Drinu.
Drugi primjer, ljeto 1995, u jeku svih napada na Zepu, Srebrenicu, Gorazde. par noci zaredom su Gorazdanima sa oklonih brda pustali...Mars na Drinu.
Dakle, iako je ta koracnica nesto sasvim drugo znacila prije 80 godina, nakon zadnjeg rata njen se znacaj promjenio, barem u ocima Bosnjaka. To nikakve izvedbe u UN i LAGANJE cijelom svijetu da se radi o marsu mira nece promijeniti.
Bitna je i ova druga dimenzija, kakve to asocijacije budi kod izvođača? Pa gotovo niko nema na umu bilo šta vezano za Bošnjake. Kada neko danas crta kukasti krst male su šanse da u glavi ima onaj originalni istočnjački simbol zar ne?
Nije ni Nemcima sve oduzeto i zabranjeno nakon Drugog svetskog rata. Nije čak ni većina a ovakvim rezonovanjem bismo mogli zabraniti i Baha i Vagnera. A oni čak zadržali i himnu uz određene korekcije kao i naprimer gvozdeni krst kao simbol svoje vojske.
Marš na Drinu je najslavniji srpski tradicional i vezan je za žrtvu i trijumf u Prvom svetskom ratu što je svakako jedna od ključnih stavki u modernom srpskom identitetu. Kao što će to biti jednoga dana, zapravo i već je stradanje i opsada Sarajeva za Bošnjake i svaki kulturni proizvod koji je iz toga proistekao.
-
vivace
#236 Re: Nož
ma facebooku ima 7500 i vise prijatelja pescanika i e novina..to jeste malo,ali nije zanemarljivo.Paranoid wrote:Ima naravno...ona mala skupina koja se protivi rehabilitaciji čiče koju vidimo pred sudom u Bg..onda "žene u crnom", a nasuprot njih je ogromna većina koja urliče protiv svih i svakog na utakmicama, portalima i forumima...vivace wrote:Ne mozes generalizovati stvari,kad kazes Srbi ,na koje Srbe mislis ? ima ih raznih.
Žalosno ali istinito...
Last edited by vivace on 25/01/2013 21:17, edited 1 time in total.
-
vivace
-
hAZNADAR
#238 Re: Nož
Bas ti hvala za sve informacije o pjesmi Mars na Drinu, a hvala i sezamu i racionalisti sto je spominju u raznim kontekstima - mogli bi svoju diskusiju usput potkrijepiti i youtube linkovima i tekstom pjesme.Stagolee wrote:
Sasvim moguće ali i dalje ne baš sigurno, zar ne? Znači ni samim Bošnjacima u globalu to nisu najpoznatiji slučajevi niti prve asocijacije koje im probude taktovi Marša na Drinu. Jednostavno ta numera nije simbol toga rata. Nije se uzdigla do tog nivoa. Čak je jedina kako tako poznata slika tog rata sa Maršem ona iz Vukovara, ne iz Bosne.
Bitna je i ova druga dimenzija, kakve to asocijacije budi kod izvođača? Pa gotovo niko nema na umu bilo šta vezano za Bošnjake. Kada neko danas crta kukasti krst male su šanse da u glavi ima onaj originalni istočnjački simbol zar ne?
Nije ni Nemcima sve oduzeto i zabranjeno nakon Drugog svetskog rata. Nije čak ni većina a ovakvim rezonovanjem bismo mogli zabraniti i Baha i Vagnera. A oni čak zadržali i himnu uz određene korekcije kao i naprimer gvozdeni krst kao simbol svoje vojske.
Marš na Drinu je najslavniji srpski tradicional i vezan je za žrtvu i trijumf u Prvom svetskom ratu što je svakako jedna od ključnih stavki u modernom srpskom identitetu. Kao što će to biti jednoga dana, zapravo i već je stradanje i opsada Sarajeva za Bošnjake i svaki kulturni proizvod koji je iz toga proistekao.
Ima li jos koja pjesma interesantna za ovu temu?
- Nivri
#239 Re: Nož
A sta su te enovine, kao mjerilo nekoga/necega... Sad svako ko nije lajkovo e novine i pescanik ne valja. Jer, veoma je bitno lajkovati to dvoje, od krucijalne vaznosti. Ko to ne uradi nije se jasno deklarirao...vivace wrote:ma facebooku ima 7500 i vise prijatelja pescanika i e novina..to jeste malo,ali nije zanemarljivo.Paranoid wrote:Ima naravno...ona mala skupina koja se protivi rehabilitaciji čiče koju vidimo pred sudom u Bg..onda "žene u crnom", a nasuprot njih je ogromna većina koja urliče protiv svih i svakog na utakmicama, portalima i forumima...vivace wrote:Ne mozes generalizovati stvari,kad kazes Srbi ,na koje Srbe mislis ? ima ih raznih.
Žalosno ali istinito...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#240 Re: Nož
Najteža srpska riječ nije više Kosovo, nego je to Srebrenica, a odnedavno je to i Žepa (vidi presudu Z. Tolimiru).Stagolee wrote:
Sasvim moguće ali i dalje ne baš sigurno, zar ne? Znači ni samim Bošnjacima u globalu to nisu najpoznatiji slučajevi niti prve asocijacije koje im probude taktovi Marša na Drinu. Jednostavno ta numera nije simbol toga rata. Nije se uzdigla do tog nivoa. Čak je jedina kako tako poznata slika tog rata sa Maršem ona iz Vukovara, ne iz Bosne.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#241 Re: Nož
Nego šta, nego da su e-novine mjerilo antifašitstičke Srbije. I @vivace je to mjerilo, kao osoba koja ne pristaje na fašističku Srbiju, svoju voljenu domovinu. Posebno se ponosim što sam i sam lajkovao ''Peščanik'' kao MJERILO ANTIFAŠISTIČKE SRBIJE.Nivri wrote:
A sta su te enovine, kao mjerilo nekoga/necega... Sad svako ko nije lajkovo e novine i pescanik ne valja. Jer, veoma je bitno lajkovati to dvoje, od krucijalne vaznosti. Ko to ne uradi nije se jasno deklarirao...
''Žene u crnom'' su još jedan proizvod te pozitivne antifašističke Srbije. Jedine su bile na protestu ispred DTV ''Partizan'' u FOČI, u bh. entitetu Republika srpska. DTV ''Partizan'' je silovalište za Bošnjakinje tokom rata.
- Paranoid
#242 Re: Nož
Dobro pitanje...ni ja ne vidim neku poveznicu ali mi je itekako drago kad vidim da ima e-čitaoca na forumu i da se često mogu naći linkovi na autorske radove e-novina...medjutim slab je odziv pravih prijatelja oaze demokratske riječi koji mogu odvojiti bar 5eura za opstanak ekipe okupljene oko Lukovića..Nivri wrote:A sta su te enovine, kao mjerilo nekoga/necega... Sad svako ko nije lajkovo e novine i pescanik ne valja. Jer, veoma je bitno lajkovati to dvoje, od krucijalne vaznosti. Ko to ne uradi nije se jasno deklarirao...vivace wrote:ma facebooku ima 7500 i vise prijatelja pescanika i e novina..to jeste malo,ali nije zanemarljivo.Paranoid wrote: Ima naravno...ona mala skupina koja se protivi rehabilitaciji čiče koju vidimo pred sudom u Bg..onda "žene u crnom", a nasuprot njih je ogromna većina koja urliče protiv svih i svakog na utakmicama, portalima i forumima...
Žalosno ali istinito...
Što se tiče konkretno teme "Nož", u e-novinama su jasno podvukli o kakvom se šundu o knjizi i filmu govori...
-
kakavdanakneiskustvu
#243 Re: Nož
zna li ko gdje su snimane one scene koje bi trebalo da predstavljaju bascarsiju?
-
radostan dan
#244 Re: Nož
trebinje bi trebalo biti...
-
hAZNADAR
#245 Re: Nož
Otkud dzamija i ezan 1999-te u Trebinju - prije bih rekao da je u pitanju neki grad u Sandzaku.radostan dan wrote:trebinje bi trebalo biti...
-
radostan dan
#246 Re: Nož
ili nisam primjetio, ili je razlog što sam davno gledao...onda pazar, sandžak, nemam pojma...
- XI JINPING
#247 Re: Nož
kako bolan davno kad je na BN-u svako badnje veče zadnjih 15 godina a traje po 3 sata,ne možeš promašitiradostan dan wrote:ili nisam primjetio, ili je razlog što sam davno gledao...onda pazar, sandžak, nemam pojma...
-
radostan dan
#248 Re: Nož
dobro si, ne moŠ i da hoćeš...
ili to, ili te sačeka ben hur ili mojsije na nekom drugom.
- XI JINPING
#249 Re: Nož
radostan dan wrote:dobro si, ne moŠ i da hoćeš...![]()
-
rasuta_riza
#250 Re: Nož
Djelo "nož", u formi kjnige ili filma,.suštinski ima jednu komponentu koju je i sam pisac htio na svoj način da razjasni,kroz svoju vizuru stvari,.međutim nije Vuk D. jedini koji pati od toga,na sličnom tragu ličnih frustracija su i Ivo A.,čak i Meša S.,.svaki na svoj način,ali u biti isto,.biće da intelektualci imaju neku mazohističku potrebu da se muče pitanjem porijekla,nastanka nove/stare,u ovom svjetlu muslimanskog vjerskog identiteta nacije,a opet krvno srodne svom etnosu,i sami se gube u tom pokušaju razjasniti nerazjašnjivo. Pomenuo sam Mešu,njegovo preispitivanje tobože u množini "mi",odnosi se na Bošnjake,da ne mogu nazad ali niti naprijed,je i njegovo suštinsko negiranje poimanja duha svog naroda,on svoje lične frustracije oko porijekla Bošnjaka, njihovog konvertiranja na islam,ali ipak osjećaja da su tuđini kod Otomana ali kod svoje kuće podvaljuje u smislu "muda za bubrege". On sam se suviše dao u filozofiranje i upuštanje u metafizičke rasprave, po meni je fakat; Bošnjaci oli ti muslimani Bosne i Hercegovine nikada sebe nisu doživljavali kao tuđine i uljeze na svojoj zemlji,istorijski je dokazano da su se čak i sa sultanom kačili oko toga,islam su smatrali svetinjom,isto tako i bosnu,te su s ponosom zadržali svoj jezik. Upravo ta činjenica je frustrirala Osmanilije,kao i velikosrbe i velikohrvate. Zapravo,šta znači ta priča o porijeklu? Bošnjaci u današnjem smilsu naroda jesu narod za sebe,meni kao istome nikakav nije problem istaknuti činjenični fakat da su etnički srodni i usko povezani sa Srbima i Hrvatima, isto tako u današnjem poimanju nacija,zapravo svi smo tu negdje. Ali se upravo Bošnjacima kosntantno imputira taj izraz "izdajnika" prodanih duša, "vjertu za večeru" itd.,šta zapravo vjera u izvornom smilu znači više svima ovdje,osim kao linija identifikacije i razgraničenja,kao što je i prije bila? Malo kome,.Vuk na jedan perverzan način istodobno i svojata i kažnjava Bošnjake kroz ovaj roman,provlačeći krvavo stradanje i jednih i drugih,često jedni od drugih.
Vuka kao intelektualca to muči,jer je ipak odrastao sa muslimanima, ne može ih tek tako prekrižiti i odbaciti kao obične "turke",on ih i osjeća svojim ali zbog svetosavskog kompleksa i kosovskog mita iste one koje osjeća svojima mora prikazati kao perfidne odrode koje mrze svoj rod.,da bi onda iste mogao sa opravdanjem i "bog da mu dušu prosti",otpisati,..
Vuka kao intelektualca to muči,jer je ipak odrastao sa muslimanima, ne može ih tek tako prekrižiti i odbaciti kao obične "turke",on ih i osjeća svojim ali zbog svetosavskog kompleksa i kosovskog mita iste one koje osjeća svojima mora prikazati kao perfidne odrode koje mrze svoj rod.,da bi onda iste mogao sa opravdanjem i "bog da mu dušu prosti",otpisati,..