Koliko mladi znaju o islamu ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Samir_01

#226 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Samir_01 »

bierkof wrote:Nigdje nisam rekao da treba islam da se zabrani, niti zelim da se zabrani.
Lijepo lijepo...

I posto si rekao da vjeru i naciju ne treba izjednacavati pretpostavljam da si i dalje Bosnjak?
Kroksica

#227 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Kroksica »

bierkof wrote:
Samir_01 wrote: Zbog cega bi "vladao" serijat? Vise od 90% serijata mozes na sebi da primjenis i u sekularnim zemljama.

Islam je dio Bosne, dio bosnjackog naroda... bice tu do Sudnjeg dana...

Prezivjeli smo fasiste u vise navrata... prezivjecemo i vas kompleksase. Ako imas problem sa nama, u sljedecem ratu stavi kokardu na glavu, prekrsti se i prikljuci se cetama. Uklopices se lijepo... a to ce ti biti i jedina sansa da naudis Islamu u Bosni.
Koje to 90% serijata mogu primjeniti na sebe?
Jeli totalno nakaradni familijski zakoni, gdje se rodjaci zene i udaju medjusobno? Ili gdje zena ne smije da izadje iz kuce bez muskarca? Ili gdje moje sestre nemaju pravo glasa, ili vrijede manje od mene pred zakonom? Da ne pricamo o totalno nazadnom kaznenom zakonu...

Stari ja vjerovatno znam o islamu vise od tebe. Dane sam provodio u prostorijama aktivne islamske omladine, citajuci njihovu biblioteku i slusajuci predavanja. Prije spavanja sam citao knjige iz imana i tefsire Kur'ana.
Zato svu tu sminku fine i tolerantne religije, koju predstavljate omladini po bosni i kojom trujete mlade umove, meni ne mozes da prodas.
Realnost je da se ispod te maske, krije jako ruzno lice totalitarnog religijsko politickog sistema, koji nema ni malo razumjevanja za drugo i drugacije.

Ocito nisi dovoljno vremena proveo citajuci ili si citao pogresnu literaturu. :D Bice da je ovo drugo. To sto ti nazivas nakaradnim familijskim zakonima nisu zakoni uopste nego dozvole u ekstremnim situacijama. Da pojasnim, dozvoljeno ti je ozeniti rodicu, muslimanku, u vakat kad nemas priliku da ozenis nerodicu muslimanku i kad su ti nemuslimani otvoreni neprijatelji. Inace, pojava karakteristicna za period sirenja Islama. Kako to danas nije slucaj, tj. ima mnogo zena muslimanka nema potrebe da zenis famAliju.

Nije mi poznat taj zakon gdje zena ne moze da izadje van bez muskarca. Mozda je to obicaj u ovim zemljama sto si gore naveo ali definitivno nije islamsko pravilo. Ako si siguran da jeste, de mi pokazi gdje je receno tako. Isto tako mi pokazi gdje zene nemaju pravo glasa. Koliko ja znam Islam je jedna od religija koja je stavila zenu na ravnopravanu stolicu sa muskarcem. Naravno postoje neke ocite prirodne rezlike izmedju ovo dvoje. Necemo valjda to osporavat. Kazneni zakon u Islamu je cudo, da je Bog do ovdje taj zakon, puno bi nam ljepse bilo. Nemoj sad da ocajavas zbog kurvaluka ili lopovluka. Nijedno ni drugo nije nesto sto bi drustvo trebalo tolerisati.

Sto se tice ovog posta gdje si mi postavio listu zemalja sa serijatom, pa brato nijedna nema potpuni serijat, nijedna nema halife itd. Ne mozes uzet jednu stavku iz zakona i nazivat se predstavnikom istog. BTW, kazna za bogolhuljenje ne postoji u Islamu.
odr0n

#228 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by odr0n »

Kako samo ovi radikalni vjernici ispadima štete vlastitoj vjeri, kao nijedan ateist, što je najgore oni toga nisu ni svjesni. :lol:
Optimus Prime

#229 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Optimus Prime »

odr0n wrote:Kako samo ovi radikalni vjernici ispadima štete vlastitoj vjeri, kao nijedan ateist, što je najgore oni toga nisu ni svjesni. :lol:
Ja ne znam samo kako Japanci mogu prezivjeti bez islama i serijata?

Jest da im je stopa nasilja i kriminala daleko niza nego u bilo kojoj islamskoj zemlji na svijetu, ali ko je kriv muslimanima kada su nesposobni da implementiraju serijat evo ima 1500 godina.

Cini se da su nasi dezurni fundamentalisti ozbiljno uvjereni da serijat uzrokuje procvat drustva tek kada se implementira u potpunosti.

To sto se zemlje koje se trude da se priblize serijatskom idealu danas uglavnom nalaze na dnu razvojne ljestvice ocito ne predstavlja nikakav problem.
AleksoMKD

#230 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by AleksoMKD »

Interesuje me na primer sta se desava ako nekome amputiraju ruku zbog kradje a posle se ispostavi da je nevin, kao sto se desilo u Maliju pre neki mesec kad su posle amputacije ruke kradljivca ipak nasli stoku koju je navodno ukrao i ispostavilo se da je covek nevin.

Predpostavljam da sledi kazna "svedocima" i mozda tuziocu ali dali se nekako obestecije taj covek?
Ruku mu sigurno ne moguu zasiti posle par dana nego dali sledi neka odsteta?

OK, to nije bio "pravi" sherijat ali nemoguce je statisticki da se ne dogodi greska kao ova. Sta onda?
Optimus Prime

#231 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Optimus Prime »

Imam jedno pitanje. Ne znam ima li kakvih eksperata serijatskog prava ovdje na forumu?

Volio bi da mi neko kaze u kojoj mjeri je S. Arabiji implmentirala serijat.
Koliko ja znam, oni tvrde da su ga implementirali u potpunosti.

Nasi forumasi "poput kroksice" tvrde suprotno.
Zato me interesuje sta oni jos moraju primjeniti da bi dostigli taj serijatsk ideal o kojem nasi fundamentalisti sanjaju.

Interesuje me takodjer zasto je oficijelna stopa ubistava u S. Arabiji 7 puta veca nego u Japanu.
insomnia78

#232 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by insomnia78 »

Zanesu se ljudi, omakne se pa ubije roba, zenu, siromaha(jbg nece te osuditi na smrtnu ako zrtvina porodica pristane na odstetu) i tako, desi se

s' moje sokocalo
68847

#233 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 68847 »

Kroksica wrote:... Koliko ja znam Islam je jedna od religija koja je stavila zenu na ravnopravanu stolicu sa muskarcem...
Možda al' uz naznaku: "Zna se ko je glavni". I ovlašno gledano šega muškarcu preći na islam. Ženi... hm. Pogotovu na izvorištima islama.
Žena je čak u privilegiranoj i zaštićenoj poziciji po sili zabrana i ograničenja kojih za muški rod nema.
Il' će mi neko reći: Čitaj pa ćeš vidjeti da nije tako.
Pa šta onda vidim oko sebe?
Propuste i pogrešna tumačenja?
Onda nigdje ne vidim ispravnoti i pravde.
Optimus Prime

#234 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Optimus Prime »

68847 wrote:
Kroksica wrote:... Koliko ja znam Islam je jedna od religija koja je stavila zenu na ravnopravanu stolicu sa muskarcem...
Možda al' uz naznaku: "Zna se ko je glavni". I ovlašno gledano šega muškarcu preći na islam. Ženi... hm. Pogotovu na izvorištima islama.
Žena je čak u privilegiranoj i zaštićenoj poziciji po sili zabrana i ograničenja kojih za muški rod nema.
Sto puta ponovljena laz ne postaje istina :D
68847

#235 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 68847 »

Optimus Prime wrote: Sto puta ponovljena laz ne postaje istina :D
Ako je laž nisam je ja ponovio neg ljudi oko mene tvrdeći da jeste istina.
Optimus Prime

#236 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Optimus Prime »

68847 wrote:
Optimus Prime wrote: Sto puta ponovljena laz ne postaje istina :D
Ako je laž nisam je ja ponovio neg ljudi oko mene tvrdeći da jeste istina.
Govorim o tvrdnji da su zena i muskarac ravnopravni u islamu.
To je isto kao tvrditi da je plava kosulja ustvari crvena.
Opetja033

#237 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Opetja033 »

bierkof wrote:Obe propagandne masine sadrze vrlo malo istine.
;-)
5 0 5

#238 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 5 0 5 »

evo jedan clanak iz kojeg mladi mogu nesto nauciti o danasnjem islamu

Beshi says his job does not spoil his social life :|

Image
Opetja033

#239 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Opetja033 »

505sCrtom wrote:evo jedan clanak iz kojeg mladi mogu nesto nauciti o danasnjem islamu

Beshi says his job does not spoil his social life :|

Image
Pretpostavljam da citajuci o izvrsenju smrtne kazne u SAD, Sj. Koreji, Japanu, Bjelorusiji, Rusiji, Kini takodje mogu nauciti ponesto o Islamu? Kakav jadan pokusaj diskreditacije Islama.

Sta treba, da osjecam sazeljenje prema dilerima, silovateljima, ubicama? Kme, kme.. Eto.
iz zadnje klupe

#240 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by iz zadnje klupe »

Sta treba, da osjecam sazeljenje prema dilerima, silovateljima, ubicama? Kme, kme.. Eto.
Ne zaboravi homoseksualce, zene koje pobjegnu od covjeka koji ih tuce i maltretira (cime postaje preljubnica, muz lako nadje par MUSKIH SVJEDOKA za njenu navodnu prevaru, njena rijec ne vrijedi cak ni pola muske (Quran), tako da joj ode glava )

ITD
fatamorgana

#241 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by fatamorgana »

Optimus Prime wrote:Imam jedno pitanje. Ne znam ima li kakvih eksperata serijatskog prava ovdje na forumu?

Volio bi da mi neko kaze u kojoj mjeri je S. Arabiji implmentirala serijat.
Koliko ja znam, oni tvrde da su ga implementirali u potpunosti.

Nasi forumasi "poput kroksice" tvrde suprotno.
Zato me interesuje sta oni jos moraju primjeniti da bi dostigli taj serijatsk ideal o kojem nasi fundamentalisti sanjaju.

Interesuje me takodjer zasto je oficijelna stopa ubistava u S. Arabiji 7 puta veca nego u Japanu.
@Alekso

Ja nisam ekspert za serijat ali uz forumske eksperte se uci ....
Pa logika serijata( sijeci nije ti ga majka rodila) nam sugerise logicno rjesenje. Laznim svjedocima, sudijama koji su pogrijesili eventualno i ukradenoj marvi ce biti odsjecene ruke, video ce za kratko biti dostupan na youtube ....
Last edited by fatamorgana on 31/01/2013 18:54, edited 1 time in total.
5 0 5

#242 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 5 0 5 »

Opetja033 wrote:
Pretpostavljam da citajuci o izvrsenju smrtne kazne u SAD, Sj. Koreji, Japanu, Bjelorusiji, Rusiji, Kini takodje mogu nauciti ponesto o Islamu? Kakav jadan pokusaj diskreditacije Islama.

nije to nikakvo diskreditiranje. to je samo ilustracija jednog covjeka, koji radi svoj posao u jednom sistemu, koji je opet, idealan (jer dolazi od boga). nista vise od toga. nekome se tako svidja, a nekome se stomak okrene. to je to.
na kraju krajeva clanak je jako pozitivan. covjek je sretan i ponosan svojom ulogom u tom kaznenom sistemu. budimo i mi s njim.
Kroksica

#243 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Kroksica »

68847 wrote:
Zna se ko je glava porodice, zasto bi s tim neko imao problema? Ako je meni kao zeni OK da mi muz drzi glavnu rijec u porodici zasto bi ti mislio da sam ugrozena? Propuste, pogresna tumacenja, ljudsku glupost, zloupotrebu svacega je upravo ono sto vidimo i ti i ja.
5 0 5

#244 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 5 0 5 »

Kroksica wrote: Zna se ko je glava porodice, zasto bi s tim neko imao problema? Ako je meni kao zeni OK da mi muz drzi glavnu rijec u porodici zasto bi ti mislio da sam ugrozena? Propuste, pogresna tumacenja, ljudsku glupost, zloupotrebu svacega je upravo ono sto vidimo i ti i ja.
dobro. to je tvoj izbor. i dobro je da imas pravo na izbor, misljenje, odlucivanje. da recimo odlucis sutra da ti budes glava porodice, imala bi pravo i na to. i da se sutra zaljubis u drugog muskarca, imala bi pravo osnovati zajednicu sa tim muskarcem (bez straha da ces biti kamenovana). da se sutra zaljubis u zenu, imala bi pravo zivjeti s njom bez straha da ces biti kaznjena bicevanjem ili odrubljivanjem glave npr.
Kroksica

#245 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Kroksica »

505sCrtom wrote:
Kroksica wrote: Zna se ko je glava porodice, zasto bi s tim neko imao problema? Ako je meni kao zeni OK da mi muz drzi glavnu rijec u porodici zasto bi ti mislio da sam ugrozena? Propuste, pogresna tumacenja, ljudsku glupost, zloupotrebu svacega je upravo ono sto vidimo i ti i ja.
dobro. to je tvoj izbor. i dobro je da imas pravo na izbor, misljenje, odlucivanje. da recimo odlucis sutra da ti budes glava porodice, imala bi pravo i na to. i da se sutra zaljubis u drugog muskarca, imala bi pravo osnovati zajednicu sa tim muskarcem (bez straha da ces biti kamenovana). da se sutra zaljubis u zenu, imala bi pravo zivjeti s njom bez straha da ces biti kaznjena bicevanjem ili odrubljivanjem glave npr.
Poenta?
5 0 5

#246 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 5 0 5 »

Kroksica wrote: Poenta?
nemaju sve zene tu srecu
68847

#247 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 68847 »

Kroksica wrote:... Ako je meni kao zeni OK da mi muz drzi glavnu rijec u porodici zasto bi ti mislio da sam ugrozena? ...
Ako je tebi OK onda OK.
Za života baš nisam uočio da je ženama OK da im muž drži glavnu riječ.
Da one drže glavnu riječ (na njihov profinjen način) jeste.
5 0 5

#248 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by 5 0 5 »

68847 wrote:
Kroksica wrote:... Ako je meni kao zeni OK da mi muz drzi glavnu rijec u porodici zasto bi ti mislio da sam ugrozena? ...
Ako je tebi OK onda OK.
Za života baš nisam uočio da je ženama OK da im muž drži glavnu riječ.
Da one drže glavnu riječ (na njihov profinjen način) jeste.
a vidio bi kako bi joj bilo ok da, sud za prekrsaje opstine stari grad, presudi 50 bicevanja preko guzice, zato sto komunicira sa nepoznatim muskarcima preko interneta.
Chisum

#249 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Chisum »

Pa dobro, uzeti islamski svijet kao cjelinu i pokusati naci neku "srednju vrijednost" statusa koji zena "uziva", bilo bi "malo" preambiciozno... uglavnom se radi o lokalnim kulturama i tradiciji koja, naravno, od podneblja do podneblja varira i cesto nema veze sa onim sto joj se u paketu sa nekim smijesnim pricama o "jedom tijelu i bratstvu" prishiva uz ime... Ukoliko se ovo ne uzme u obzir, slicno bi zavrsio i pokusaj tretiranja bilo kojeg drugog pitanja ili fenomena, bez obzira o kojoj religiji da se govorilo... uglavnom se prica danas moze svesti na, sa jedne strane, zivote u zaostalim vukojebinama, ma koji bogovi nad njima drezdali, te, sa druge strane, prednostima zivota, u ovom slucaju, eto, zena, u svijetu koji se smatra progresivnim, bez obzira i na one negativne strane sa kojim nije ni do danas uspio izaci na kraj.

Medjutim, vidim opet neko postavi primjere ovih raznih beduina.... A sto se njih tice, tu su stvari barem kristalno jasne... ovi frustrirani junferi, kojima od pamtivijeka drugi kroje sudbine, granice i domete, jedino i mogu da se kurce zenama, koje su vec samim rodjenjem u tom zaostalom svijetu osakacene u svakom pogledu. Da nema zena, koje vec rodjenjem dobijaju startni broj sa zacelja kolone, pa se po raznim zabitima i u 21. vijeku jos uvijek bore za prava na obrazovanje, na prava da voze auto, uz sve slicne - cak i nama ovakvim, jadnim i unazadjenim - ipak neshvatljive price - kome bi se ovi neuki, servilni gubitnici kurcili?
Last edited by Chisum on 31/01/2013 20:33, edited 1 time in total.
Kroksica

#250 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Kroksica »

505sCrtom wrote:
Kroksica wrote: Poenta?
nemaju sve zene tu srecu
Jbg sad.
Post Reply