"Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#226 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by julisiz es grant »

valter.ba wrote:Nista, ako te pocne razvlaciti sa terminom za op. salu znaces u cemu je fol. Sretno ;)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Da ti kaže neko ko poznaje situaciju "iznutra" i iz prve ruke.
U OBS ima pet operacionih sala, koje osim hirurga koriste i ginekolozi, urolozi, ortopedi i ORL. Od hirurga četvorica ili petorica njih (a tu spada i pomenuti doktor) imaju operacije manje-više svaki dan i to obično po 2-3 svaki od njih. Jasno je da sa takvim brojem operacija nije ništa neobično da se čeka više dana na red, čak i kada sve ide kako treba. A mimo toga, često se desi da se pojavi hitan slučaj koji se jednostavno ne može ostaviti za kasnije, mora se odmah uraditi jer je glava u pitanju, kada se sve pomjera, kompletan operativni program. Nerijetko se operacija zakomplikuje i traje mnogo duže nego je predviđeno, tako da neko ko je taj dan bio na programu jednostavno ne stigne da se uradi. Desi se da neki od brojnih uređaja u sali otkaže (zbog silne upotrebe) i ta sala privremeno postaje neupotrebljiva.
I nisu ovo neki ekscesi, već se ovakve stvari dešavaju manje-više redovno, jer su naprosto neizbježne tamo gdje se puno radi. E sad, kad ti pokušavaš objasniti pacijentu ili rodbini zašto ne može biti operisan taj dan, oni misle da ih zavlačiš i hoćeš pare, jer ne znaju ništa od ovoga što sam sada nabrojao.
laki@

#227 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by laki@ »

Sad dosla iz OBS, dr Custa danas nije tu pa sutra opet u OBS , ja se nadam najboljem :-D
valter.ba

#228 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by valter.ba »

Ma ne javljaj se svaki put na forum, skontace da si se raspitivala :-)

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#229 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by dr.gog »

Nadam se da je sve proteklo ok.

I ja sam operisan prije nekih sedam dana :D , tako da sam po prvi put u životu bio "sa druge strane".
Htio bi samo reći da, sa ljudske i profesionalne strane, zaista nemam zamjerki.
Operisao me je prim.dr.Samir Čustović, čovjek koji i po statistici obavlja najveći broj tih klasičnih hir.zahvata opšte hirurgije(kile/hernie,upale sl.crijeva i odstranjivanja žučne kese/holecistektomije).Dok nisam vidio tabelu, ni sam nisam vjerovao kakvi roboti su on i dr. N.Mahmutović :lol: .Svaka čast.

Situaciju oko čekanja i ostalog je savršeno opisao Juliusz. Kad se mora, uradiće se.Zaista je puno nepredvidivih okolnosti i pojedinom hirurgu je nemoguće da sam naštima operativni program po nečijem nahođenju.To znam jer sam lično sklapao operativni program za sve odjele.Ljekari predlažu, na osnovu indikacija i hitnosti, a spisak pravi šef svakog odjela posebno(dr.Đogović za Opštu hirurgiju,šef Ginekologije za svoj odjel itd.). Konačnu riječ ima šef hirurgije dr.Đozić(ili Đogović ako je Šef odsutan) koji je zakonski odgovoran za sve, i koji odobrava program dan za dan.Sve ponovo pregledaju "nevidljivi" anesteziolozi, a završni dogovor je na jutarnjem sastanku hirurga, nakon kojeg se ide u salu.

Anesteziolog ima autonomno pravo da odloži operaciju ukoliko nešto posumnja, u slučaju da neki parametar ukazuje da bi operacija bila u tom momentu isuviše rizična(najčešće naglo povećanje pritiska, ili iznenadno saznavanje činjenica od značaja za tok operacije).

A lično,kao zdr.radnik, ne mogu opisati šta znači imati takve kolege, to je jače od rodbine :thumbup:

*Julius, bila mi je čast, bez obzira na sitna neslaganja u našoj priči, biti dio Bolnice. Ubuduće se brinem da imate dovoljno "crvenog" goriva :D Sve najbolje, posebno tebi koji neumorno pišeš na forumu i još žešće radiš, te Neni kojeg hvale brojne pacijentice! Mojoj braći sa Hirurgije,opet :thumbup: :thumbup: ....
valter.ba

#230 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by valter.ba »

Evo da objavim i ovdje:
Dragi forumasi ukoliko imate nekoga ko je nazalost obolio od multiple skleroze a propisana je terapija Interferonom beta kontaktirajte me na pp. Obzirom da su ampule jako skupe bilo bi lijepo da dodju u ruke nekome ko sebi ne moze priustiti ovu terapiju dakle nekome slabijeg imovnog stanja. Onaj ko se javi ce trebati predociti medicinsku dokumentaciju kako bi se preduprijedili pokusaji da ih neko uzme i onda preprodaje. Moj frend koji zeli da ucini nesto jako lijepo i pokloni ovaj lijek bi bio presretan da lijek dodje u prave ruke.

laki@

#231 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by laki@ »

Evo da se i ja javim,operisana,izljecena nadam se(cekam patoloski nalaz).Šta reci za dr.Samira Custovica ..sve najbolje kod mene nije bilo koverte,nije bilo cekanja za operaciju,nije bilo nikakve naznake za korupciju.Za dr.Custovica mogu reci sve najbolje kao prvo lezala sam 10 dana u bolnici i on je jedini doktor koji je obilazio svoje pacijente prije vizite i poslije radnog vremena a bilo nas je najmanje 6 pacijenata kod njega,sve pohvale prvo pokazao se kao covijek a onda i kao i profesionalac u svojoj struci svaka cast e sad da nebude da ga previse hvalim al tako je kako je.
E sad me nerviraju oni pavijenti koji dodu pa kazu koliko su love dali ma ljudi dragi pa mogu sad da navedem koji doktori uzimaju i koliko za obicnu operaciju zuci i kile al neki drugi put.Jos sto se tice sestri i tehnicara svima svaka cast osim za jedan tim sestri koji niko od pacijenata nije volio,tako su odvratne i lijene da mogu samo reci fuj zar i takve zene postoje a najvecu zahvalu i postovanje dala bih sestri Melihi,koja je ista prema svakom pacijentu i uvijek je tu non stop obilazi pacijenete ma svako 15 minuta je u sobi i pita jesmo li dobro treba li nam sta,kad se dijeli terapija i infuzija ona stalno zuji po sobama da vidi jesu li istekle infuzije da ih iskljuci dok kod drugih sestara moras da zoves pa kad ih nema 10 minuta onda ustanes prosetas sa praznom bocom do njih one ti iskljuce inf. i ljubazno kazu hvala i vratis se u sobu.Eto toliko od mene .pozzzzz :thumbup: ;-)
FrozenCastle

#232 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by FrozenCastle »

Kakav je doktor Zanfir Klimenta?
dr.gog

#233 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by dr.gog »

http://forum.klix.ba/ministarstvo-zdrav ... 32910.html

A Klimenta?

Jest staro pitanje, ali je to prije svega dobar i pozitivan čovjek, te dobar radiolog.
LEPTIRIC@

#234 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by LEPTIRIC@ »

Samo da ozivim temu interesantna za citati i zamisljati da je sve bajnoo krasnooo... :lol:
StupskaBitanga

#235 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by StupskaBitanga »

Mene je strašno razočarala neljubaznost na pregledu na oftamologiji
Onako nešto je na nivou pregleda u optičarskoj radnji
Cholina_Lokica

#236 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Cholina_Lokica »

Ja sam bila prije neke 2 godine na oftamologiji tamo i sasvim korektni su bili, nista aman sad ljubazni ali sasvim normalni. Ono sto je najbitnije nakon dugo godina dobila odgovarajucu dioptriju, jer su mi skoro 10 godina odredjivali pogresno sto doktori u javnim zdravstvu sto privatni, a ja nisam vidjela kroz naocale i uzasne glavobolje imala. Uvijek mi odredjivali jako visoku dioptriju, na kraju u vojnoj mi dr vidi da je dioptrija skroz mala ali jako puno cilindara, i evo 2 godine rahat
dr.gog

#237 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"Over&Out

Post by dr.gog »

Odlučeno je.

Laku noć sugrađani :(

Kolege, u neke nove noćne smjene, u neke nove borbe protiv smrti- sve najbolje vam želim :)
suspect_zero

#238 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"Over&Out

Post by suspect_zero »

dr.gog wrote:Odlučeno je.

Laku noć sugrađani :(

Kolege, u neke nove noćne smjene, u neke nove borbe protiv smrti- sve najbolje vam želim :)

Šta je odlučeno? .....Zatvaraju je ipak?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#239 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by JoseMujica »

Sinoč badnjak dobro smrzo u Sarajevu, biče dobra godina....tako dobra da je kažu jedna žena pod jelkom bolnicu našla
Zavatoni

#240 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Zavatoni »

WTF?!?
Jucer imenovana...danas donijela odluku...od ponedjeljka radnici da se jave na Kosevo...
Ali kako?!?

Ocigledno Vlada FBiH odlucila useliti u operacijske dvorane do februara.
Cholina_Lokica

#241 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Cholina_Lokica »

Zavatoni wrote:WTF?!?
Jucer imenovana...danas donijela odluku...od ponedjeljka radnici da se jave na Kosevo...
Ali kako?!?

Ocigledno Vlada FBiH odlucila useliti u operacijske dvorane do februara.
Sta ba?!
Zavatoni

#242 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Zavatoni »

Sebiji Izetbegović nova funkcija, počelo spajanje bolnica

Nakon imenovanja Sebije Izetbegović, supruge bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra, počelo je spajanje Opšte bolnice i Kliničkog centra Sarajevo.

Za N1 je potvrđeno da je zaposlenima u Opštoj bolnici naloženo da se samoinicijativno prijavljuju i da već od ponedjeljka počnu raditi u Kliničkom centru.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#243 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Chmoljo »

sad će se pokazati sva naša birokratska tromost pri ovom spajanju bolnica.

al' u panjevima. :lol:

joj meraka, guraj Bake, samo guraj :D :D :D naše stražnjice to mogu podnijeti :per:
O'zone
Globalni moderator

#244 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by O'zone »

JoseMujica wrote:Sinoč badnjak dobro smrzo u Sarajevu, biče dobra godina....tako dobra da je kažu jedna žena pod jelkom bolnicu našla
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

NAROD ZNA
malamirha

#245 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by malamirha »

JoseMujica wrote:Sinoč badnjak dobro smrzo u Sarajevu, biče dobra godina....tako dobra da je kažu jedna žena pod jelkom bolnicu našla
:pisnula: :pisnula: :pisnula: nasmija me do suza.
malamirha

#246 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by malamirha »

ne dajte joj da prodje blizu hitne...ko zna sta bi joj moglo pasti na pamet. majkumu,dobra lokacija. :D
vješalica

#247 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by vješalica »

Sustina je u tome da objekat Vojne bolnice bude funkcionisao na sistemu primarne zastite,a sve ostalo komplikovanije ide na KCUS koji bi se dalje razvijao,bice kao neki veci dom zdravlja,o tome se prica u semama medicinskim odavno i tome ima barem 15 godina
A jedan DZ ce biti poklopljen na nacin da ce mu se namjena promjeniti...a otom potom....kad izadje na vidjelo
Matzan

#248 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Matzan »

vješalica wrote:Sustina je u tome da objekat Vojne bolnice bude funkcionisao na sistemu primarne zastite,a sve ostalo komplikovanije ide na KCUS koji bi se dalje razvijao,bice kao neki veci dom zdravlja,o tome se prica u semama medicinskim odavno i tome ima barem 15 godina
A jedan DZ ce biti poklopljen na nacin da ce mu se namjena promjeniti...a otom potom....kad izadje na vidjelo

Onako laički, najbliže je DZ Vrazova.
Ubilo se za kakvu ovu stambenu zgradicu u centru grada.

Ovo je samo moje razmišljanje, stvarno nemam nikakvih konkretnih informacija.
vješalica

#249 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by vješalica »

Matzan wrote:
vješalica wrote:Sustina je u tome da objekat Vojne bolnice bude funkcionisao na sistemu primarne zastite,a sve ostalo komplikovanije ide na KCUS koji bi se dalje razvijao,bice kao neki veci dom zdravlja,o tome se prica u semama medicinskim odavno i tome ima barem 15 godina

Onako laički, najbliže je DZ Vrazova.
Ubilo se za kakvu ovu stambenu zgradicu u centru grada.

Ovo je samo moje razmišljanje, stvarno nemam nikakvih konkretnih informacija.
Za laika,jako dobro razmišljaš. ;)
Zna se čiji je Marin Dvor... znaš nije bilo logike da u kilometru imaš 2 bolnice...

Edit
Piše na portalu da će vlada fbih (koja je ako se ne varam u mostaru sa sjedištem) biti ti stacionirana...

ali znam da ono što je sigurno,dz vrazova će kad tad se fatati kufera

kad se vojna gradila,slovila je za jedan od ponajboljih objekat au jugoslaviji i tamo su skrhani milioni da se namjenski ona napravi za tu svrhu
zato su najurili nakaša
da bi gospođa upala i sredila sve da završi posao
dzejkej

#250 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by dzejkej »

Chmoljo wrote:
joj meraka, guraj Bake, samo guraj :D :D :D naše stražnjice to mogu podnijeti :per:
:lol: :lol: :lol:
genijalno
Post Reply