@ UnscarD
Svijet je oduvijek u stalnom konfliktu i kaosu. Amerika nije izmislila ratove.
Vlast je oduvijek pod kontrolom, ili bar debelim uticajem bogate elite. To nije tajna. To je fakat, poznat i djeci u skoli iz predmeta Political Science 101. To je proces ugradjen u sam izborni sistem i o njegovoj netransparentnosti se raspravlja i na skupovima cistacica. To je dakle u Americi. U drugim zemljama se formira mentalitet u kojem su ili gradjani previse glupi da bi uopste ucestvovali u odabiru vlasti (Libija), ili da je njihova vlast u stvari narodna vlast, postena i pravedna (Jugoslavija), pa je stoga bespotrebno uopste o njoj natezati.
Prica o 9/11, jos jednom
je podjednako uvrjedljiva kao prica o Markalama. Neko ko to ne zeli da shvati je ili bezobrazan ili ne razumije: a) da taj napad za neke Amerikance nije apstraktan dogadjaj vec licna tragedija u kojoj su ucestvovali stvarni ljudi i stvarni svjedoci i/ili b) da su masakri na Markalama stvaran dogadjaj koji se tice licne tragedije koja je dotakla vise hiljada ljudi i da je samo jedan u nizu slicnih napada koji su se desili prije toga, slicno kao i za 9/11.
Teorija zavjere u vezi 9/11 je proizvod bolesnih umova opterecenih paranojom naspram svega sto se desava u svijetu. Bilo sta da se desi, od napada na Lusitaniju do slijetanja na Mjesec, takvi ljudi ce naci komplikovano objasnjenje u stilu Foxa Muldera ne bi li zadovoljili svojom paranojom optereceni intelekt. Kako ne kontas da ce takvi ljudi za sobom naci "svjedoke", "eksperte", "inzenjere" i "filozofe" koji ce za svaki dogadjaj naci objasnjenje i kako ne kontas da je postojanje interneta popularizovalo ovakve iskrivljene verzije dogadjaja? Igraju se s tobom, a ti nemas dovoljno intelektualnog i moralnog integriteta da shvatis kako naivan ispadas.
Nije to samo u vezi ovog, nego mnogih drugih dogadjaja, ali me ovo posebno tangira jer znam tacno kako takva medijska kampanja moze opisati neopisiv zlocin na potpuno drukciji nacin. Da nije bilo SAD i Njemacke na nasoj strani, odnosno podrske zapadnih medija, i dan danas bi se pricalo o "nikad objasnjenom masakru na sarajevskoj pijaci".
Ja ne zelim uopste ulaziti u detalje dogadjaja, bez obzira na stupidna objasnjenja od kojih se covjeku skace kroz prozor, a o tome su vec ispisani tomovi na ovom forumu.
Samo zelim unaprijed reci da neko ko opisuje 9/11 kao zavjeru (neko ko je Bosanac!) unaprijed sebe udaljava od rasprave o bilo cemu na forumu, a tice se medjunarodne politike. Ako vec tako razmisljate, bolje vam je presutite to za rad svrishodnosti vaseg pisanja barem na temama koje se ne ticu direktno takvih stvari.
Dakle ne samo da je ovo na nivou "ja vjerujem u Deda Mraza" , nije to toliko problem koliko je problem sto ovim pokazujete da ste skloni zavjerama i sto se tice nekih drugih zlocina kojih smo bili zrtve mi sami (ili mozda nismo svi?)
UnscarD wrote:Od tog momenta se ne zali slanje mladih americkih zivota u ratove koji ih se ne ticu, od tog momenta se intenzivno stvara "proizvodnja pristanka" o kojoj pise Chomsky jer je ona neminovnost u drustvu koje nazivno pociva na demokratiji. Dio te proizvodnje pristanka su bili : Potapanje/pozar na brodu Main - povod za rat protiv Spanije, potapanje Lusitanije koja je prevozila oruzje - Povod za WW1, Pearl Harbur - povod za WW2, Tonkin zaliv incident - Povod za Vijetnamski rat, Nepostojece oruzje za masovno unistenje - Povod za invaziju na Irak, 911 povod za invaziju na Afganistan + ukidanje sloboda i civilnih prava u samoj Americi.
Citiras samozadovoljavajuceg cetnika Noama Chomskog cime opet sam sebe izbacujes iz diskusije o Markalama i govoris o 9/11 kao proizvedenom povodu za napad, a ni sam Chomsky ne misli da je 9/11 zavjera. Ispod citiram dio intervjua gdje Chomsky doslovce opovrgava paragraf koji si ti napisao iznad i logicki redoslijed koji si ti naveo:
ZNet Sustainer:Considering the long history of false flag operations to wrongly justify wars, our most recent precedent being WMD in Iraq, The Gulf of Tonkin in Vietnam, going back much further to Pearl Harbor (FDR knowingly allowing the Japanese to bomb Pearl Harbor which is different from false flag operations), to the 1898 Spanish-American War, to the 1846 Mexican-American War, to Andrew Jackson's seizing of Seminole land in 1812 (aka Florida).
Noam Chomsky: The concept of "false flag operation" is not a very serious one, in my opinion. None of the examples you describe, or any other in history, has even a remote resemblance to the alleged 9/11 conspiracy. I'd suggest that you look at each of them carefully.
Koliko povrsan moras biti da citiras nekoga u korist svog argumenta nekome kome se taj lik prosto gadi, a ko opet vise zna o njegovim izjavama nego ti sam?
Vozdra.