Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lajkujMe wrote:Zanima me da li imaju nesto kao dual debit card? Treba mi za online shopping al da imam i ja i sestra po karticu na isti racun?
Ne mogu se detalja sjetiti al cini mi se da je bila opcija kad sam popunjavala papire za karticu, nekad davno , kao za drugu osobu...mislim da je to upravo ovo sto ti hoces. Nazovi onaj njihov info telefon, reci ce ti
Pozdrav...Prije par godina sam otvorio racun u unicredit-u na kojem sam primao platu. Koristio sam ga i par puta za neke poslice, tipa rada na izborima i slicno, ali svaki put kada sam trebao primati neke uplate tražili su da kopiram karticu, licnu k. i sta vec...i na taj nacin sam dobijao novac i to su moja sva iskustva. Sad trebam primiti neki novac, u pitanju je internet kupovina i traže mi broj racuna...E sad znam kada sam ja uplacivao neke stvari u pitanju je broj od 16 cifara, a ja na svojoj kartici vidim samo broj od 11 cifara...
Druže nikad, ali baš nikad ne kopiraj debitnu / kreditnu karticu i nikome ne daji brojeve sa nje! To je praksa na koju su naše privrednike navikle naše glupe banke a koja se ne primjenjuje nigdje u svijetu. Broj VISA kartice ako daš nekome on to može zloupotrijebiti na hiljadu načina na internetu.
Jedini broj koji daješ za uplatu na svoj račun bilo kome je žiro broj koji ti piše na ugovoru. U UniCredit BiH to je 16-cifreni broj koji počinje sa 3387.
Kad su u pitanju uplate iz inostranstva treba ti IBAN, Swift i tekući broj računa:
IBAN je: BA39 + 16-cifreni-žiro-broj, npr.BA393387XXXXXXXXXXXX
Swift je: UNCRBA22
Account nr je: broj partije ili tekući broj, piše na ugovoru (a UniCredit ga stavlja i na VISA karticu ispod broja kartice), ima 11 cifara i počinje sa 4, npr 4041XXXXXXX
E sad, ako je uplata u EUR ili USD ponekad ti neće konvertirati i primiti na tekući KM račun već će te zvati iz banke da otvoriš devizni račun pa da legne na njega. Ne košta ništa, dobiješ ugovor i sve brojeve kao i za tekući i ubuduće na njega primaš uplate iz inostranstva i onda konvertiraš u KM i prebacuješ na tekući.
Joj ugovor...znam da se ti papiri moraju cuvati, ali bice skoro pa nemoguca misija naci ga...Sta ako ne uspijem naci? Da li mogu otici u Banku i dobiti taj svoj 16-cifreni žiro broj?
Moj je problem 'malo' drugačuji od ovoga što je do sad napisano na ovoj temi.
Surfam dva sata i nisam našao odgovor, pa ako neko ima sličan problem molio bih da podijeli svoja iskustva.
2007. godine sam podigao kredit u Unikreditu, tada Central profit banka, vezan za Euro.
2009. ili 2010. Banka jednostrano podigla kamatnu stopu za 2 % i poslala mi obavijest (bez potpisa i pečata) da dođem i potpišem aneks ugovora i novi trajni nalog, što nisam uradio.
Od tad mi na izvodima zaračunavaju razliku kamate i nakon godinu dana akumuliranu razliku jednostavno skidaju sa računa.
Nakon toga, svaki mjesec razliku kamate skidaju sa računa.
Kredit ću otplati u oktobru 2014. i planiram tužiti banku zbog neosnovanog povećanja kamate (banka to povećanje pravda krizom i poskupljenjem na tržištu novca ).
Sad me interesuje da li je neko imao slično iskustvo, jesam li trebao ranije podnijeti tužbu ili šta već.
Hitno mi treba odgovor i pojasnjenje vezano za Visa Classic karticu.
Prije 5 mjeseci sam uzela karticu i kupila laptop na 12 rata. Nekad se desi da podignem nesto novca s bankomata, s te kartice, ali uvijek 20. u mjesecu na svom tekucem racunu ostavim puni iznos dugovanja koji sam napravila prethodni mjesec na kreditnoj kartici. Eh sad, problem je sto su mi u banci rekli da ce s mog racuna svakog 20. uzimati taj dug koji sam napravila, ali sam primjetila da uvijek uzmu ratu za laptop i pola iznosa koji podignem s kartice. Nisu to velike pare, rijetko koristim kreditnu da podignem gotovinu, ali za ovih 5 mjeseci, skidali su mi s racuna samo pola iznosa, tako da sam izracunala da mi se dosad nakupilo oko 300 KM duga, plus te neke njihove kamate. Nije mi to nikako jasno, zasto samo polovinu skidaju s racuna, kad ostavim uvijek na racunu puni iznos koji dugujem, a ovako su mi napravili neplanirani trosak. Pored toga, nijednom mi nije stigao mjesecni izvod i nemam uvid u stanje na kreditnoj kartici. Molim vas, ako je neko koristio Visa Classic, neka mi malo pojasni ovo, necu da mi nakon godinu dana, kad otplatim laptop, kazu da imam tamo nekih 1000 KM duga. :S
Necika wrote:Hitno mi treba odgovor i pojasnjenje vezano za Visa Classic karticu.
Prije 5 mjeseci sam uzela karticu i kupila laptop na 12 rata. Nekad se desi da podignem nesto novca s bankomata, s te kartice, ali uvijek 20. u mjesecu na svom tekucem racunu ostavim puni iznos dugovanja koji sam napravila prethodni mjesec na kreditnoj kartici. Eh sad, problem je sto su mi u banci rekli da ce s mog racuna svakog 20. uzimati taj dug koji sam napravila, ali sam primjetila da uvijek uzmu ratu za laptop i pola iznosa koji podignem s kartice. Nisu to velike pare, rijetko koristim kreditnu da podignem gotovinu, ali za ovih 5 mjeseci, skidali su mi s racuna samo pola iznosa, tako da sam izracunala da mi se dosad nakupilo oko 300 KM duga, plus te neke njihove kamate. Nije mi to nikako jasno, zasto samo polovinu skidaju s racuna, kad ostavim uvijek na racunu puni iznos koji dugujem, a ovako su mi napravili neplanirani trosak. Pored toga, nijednom mi nije stigao mjesecni izvod i nemam uvid u stanje na kreditnoj kartici. Molim vas, ako je neko koristio Visa Classic, neka mi malo pojasni ovo, necu da mi nakon godinu dana, kad otplatim laptop, kazu da imam tamo nekih 1000 KM duga. :S
ne znam zašto podižeš gotovinu tom karticom jer ti za svako podizanje gotovine vraćaš još 10 km pored iznosa koji si podigla
Izvod trazi da ti salju, a posto ne znam tacne detalje te ponude, otidji u neku njihovu "jacu" poslovnicu, i trazi nekog od "nesalterasa" da ti tacno nacrta sta i kako... Imas pravo na to.
kakavdanakneiskustvu wrote:ne znam zašto podižeš gotovinu tom karticom jer ti za svako podizanje gotovine vraćaš još 10 km pored iznosa koji si podigla
3% je kamata na iznos koji podignes na Unicredit bankomatima. Ne brine mene to, uvijek na racunu ostavim dovoljno, ali skinu samo pola duga, to me zbunjuje.
drndalo wrote:Izvod trazi da ti salju, a posto ne znam tacne detalje te ponude, otidji u neku njihovu "jacu" poslovnicu, i trazi nekog od "nesalterasa" da ti tacno nacrta sta i kako... Imas pravo na to.
Ma ja samo hocu da, u slucaju ako ovaj mjesec podignem 200KM s kreditne, da mi se taj iznos skine s racuna 20. u mjesecu, a ne polovina od toga. Otici cu u ponedjeljak u banku, pa razgovarati s djevojkom kod koje sam uzela karticu.
kakavdanakneiskustvu wrote:ne znam zašto podižeš gotovinu tom karticom jer ti za svako podizanje gotovine vraćaš još 10 km pored iznosa koji si podigla
3% je kamata na iznos koji podignes na Unicredit bankomatima. Ne brine mene to, uvijek na racunu ostavim dovoljno, ali skinu samo pola duga, to me zbunjuje.
koliko ja znam,na svaki iznos koji podigneš tom karticom moraš vratiti 10 km više
skinu ti 20. u mjesecu npr. 50 km a trebali bi 100 km?