sa ovim postom ti na hinjaka hoćeš da kažeš da je retardiran svako ko u njega ne vjeruje, mnogo je jadno to i prizemno znaš lafčinozvjer wrote:e jarane,pročito sam tvoje pitanje i dosta ovih postova,riješenje ti je jednostavno:uzmi abdest,fino se operi nek si čist i zamoli Boga da ti prosvjetli razum pa da možeš razumjeti zašto se treba moliti,ako se ništa nedesi znači da je i Bog od tebe digo ruke,jer ako nerazumješ sve ove postove znači da imaš granicu u mozgu
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- burekdzijabezmesa
#226 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- fatamorgana
#227 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a ti's izgleda dig'o ruke od pravopisa,zvjer wrote:e jarane,pročito sam tvoje pitanje i dosta ovih postova,riješenje ti je jednostavno:uzmi abdest,fino se operi nek si čist i zamoli Boga da ti prosvjetli razum pa da možeš razumjeti zašto se treba moliti,ako se ništa nedesi znači da je i Bog od tebe digo ruke,jer ako nerazumješ sve ove postove znači da imaš granicu u mozgu
- nasa
#228 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hajde ne trolaj ozbiljnu diskusiju nego nadji prikladnu staticno nestaticnu melodijufatamorgana wrote:
Priznaj i sve će ti biti oprošteno,
- vatrogasac
#229 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sve ajete o toj temi pa onda. Prije toga obavezno pogledati kontekst.MyTao wrote:Kako svatiti ozbiljno nekog ko te zeli ubjediti da je pomicati se i nepomicati se jedno te isto![]()
„Nebesa i Zemlju je mudro i s istinom stvorio. On noću zavija dan idanom zavija noć...“ (Zumer,5)
Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena je kewwere koja najčešće znači omotavati turban oko glave.
- fatamorgana
#230 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma diskusija je ozbiljna al'su neki diskutanti niskobuĐetni ....nasa wrote:Hajde ne trolaj ozbiljnu diskusiju nego nadji prikladnu staticno nestaticnu melodijufatamorgana wrote:
Priznaj i sve će ti biti oprošteno,
- cartman
#231 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
religija je imala svoju ulogu na evolucijskim merdevinama covjeka, al kako vrijeme odmice sve je manje potrebe za tom vrstom zivotne filozofije
- vatrogasac
#232 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa nije Muhammed a.s. studirao u Atini prije poslanstva, a niko i od njegovih ashaba. Prvo su došle riječi Objave pa su je ljudi počeli prihvatati, a ne obrnuto.cartman wrote:
ti moras shvatit da ostatak svijeta nije bio takav
- cartman
#233 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
vatrogasac wrote:Pa nije Muhammed a.s. studirao u Atini prije poslanstva, a niko i od njegovih ashaba. Prvo su došle riječi Objave pa su je ljudi počeli prihvatati, a ne obrnuto.cartman wrote:
sta je bio muhammed po zanimanju?
- vatrogasac
#234 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znam šta sugerišeš, ali imao je samo nekoliko putaovanja najdalje do Sirije na sjeveru i Jemena na jugu. Prodaj, kupi i nazad. Nije živio tamo i slušao njihove mudrace. A i da jeste ko zna kakvih bi sve gluposti našli u Kur'anu da je ta priča prepričana kako ti aludiraš.cartman wrote:vatrogasac wrote:Pa nije Muhammed a.s. studirao u Atini prije poslanstva, a niko i od njegovih ashaba. Prvo su došle riječi Objave pa su je ljudi počeli prihvatati, a ne obrnuto.cartman wrote:
sta je bio muhammed po zanimanju?
- vatrogasac
#235 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zato imamo tebe da sve to ispravljaš.fatamorgana wrote:
a ti's izgleda dig'o ruke od pravopisa,
- pussysmoke
#236 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
fatamorgana wrote:a ti's izgleda dig'o ruke od pravopisa,zvjer wrote:e jarane,pročito sam tvoje pitanje i dosta ovih postova,riješenje ti je jednostavno:uzmi abdest,fino se operi nek si čist i zamoli Boga da ti prosvjetli razum pa da možeš razumjeti zašto se treba moliti,ako se ništa nedesi znači da je i Bog od tebe digo ruke,jer ako nerazumješ sve ove postove znači da imaš granicu u mozgu
- fatamorgana
#237 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma kak'i sve, samo one najgore,vatrogasac wrote:Zato imamo tebe da sve to ispravljaš.fatamorgana wrote:
a ti's izgleda dig'o ruke od pravopisa,
-
b_hodzic
#238 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Izvini,ali pitanje ti je nidje veze. Jesam li ja rodjen sto sam htio da budem? Rodjen sam i sada MORAM zivjeti. (ja znam da smo pitani da li zelimo da budemo stvoreni ovdje na zemlji, ali pravim se da ne znam, diskutujem na strani ljudi koji nisu upuceni)Čovjek wrote:Zašto živjeti život, kada znamo da ćemo umrijeti?b_hodzic wrote:Nije rekao da nece biti ispunjene. Opet ponavljam. Ako trebam da molim, da bi mi bilo dobro, znaci sam odredjuem svoju sudbinu, a to znaci da Svevisnji ne zna moju Subdinu. Ako zna, onda je bespotrebno bilo sta raditi, pa i moliti, jer Subina je vec zapisana.
-
b_hodzic
#239 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako Allah zna kojim cu ja putem, znaci da je zapisano kojim cu putem ici, te ja nisam izabrao. Malo je to konfuzno, imate slobodu izbora, ali Allah zna koji cemo izabrati. Onda on zna da li sam ja los ili dobar, znaci da nema svrhe sto sam stvoren jer on me stvorio takvog loseg ili dobrog. Allah zna, cim se neko bice rodi, hoce li biti lose ili dobro. Znaci uzaludan je njegov put, put u zivotu ako je vec odredjen da ce biti ovakav ili onakav. Jer ne moze to promijeniti, ako se vec zna sta je.Zlatni_djecko wrote:Evo da ja odgovorim na ovo pitanje ako mogu:
Pitanje je da prvo kazem veoma dobro i drago mi je sto sebi to neko postavlja..
Ovi sto kao misle (ateisti, nevjernici) da vjernici, muslimani nemaju odgovora na to se varaju..
Ovako, znamo da je Bog Svemoguc i da sve moze kad god On to hoce.. OK?? Idemo dalje...
Svaki covjek ima pravo na slobodnu volju.. Da ima.. OK?? Idemo dalje..
Eh najalkse cemo objasniti na osnovu dva puta.. Put A je los, ne molis se Bogu, a put B je put vjernika, muslimana..
Covjek ima slobodno volju, i moze birati hocel izabrati put A ili put B.. DA
Eh poenta u predodredjenu je, da Allah milostivi zna i u Njegovim Spisama pise hoce li Mujo Mujic, Ivan Ivic itd ici putem A ili putem B tj hocel na kraju dobiti nagradu ili kaznu..
Znaci Bog zna kako ce se na kraju sve zavrsiti, predodredjeno je,..
Ali je covjek taj koji svojom SLOBODNOM VOLJOM moze izabrati hoce li izabrati put A ili put B..
Ja mislim da je to tako jasno i jednostavno??
Jel vam odgovoreno??
Selam alejkum
Evo, npr. Ja sam krenuo sa autom za Mostar, ima vise puteva do mostara, ali konacni cilj je mostar. Znaci nije vazan put, koji je brzi, sportiji, uzi, siri itd. cilj konacni je jos od samog pocetka poznat. Onda je svejedno kojim putem idem, sticicu u mostar.
A OVI STO SE RASPRAVLJAJU DA LI JE KUR'AN ISTINIT ILI NE, MOLIO BIH DA PREDJU NA DRUGU TEMU, JER ZACHATAVAJU OVU I BEZVEZE LISTAM MILION STRANICA DA NADJEM O CEMU SE PISE. RADE LI OVI MODERATORI ISTA?
- MyTao
#240 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja pricam o planinama, za koje se na jednom mjestu kaze da su pomicne, dok na drugom mjestu se govori suprotno... nevidim sta noc i dan imaju s tim?vatrogasac wrote:Sve ajete o toj temi pa onda. Prije toga obavezno pogledati kontekst.MyTao wrote:Kako svatiti ozbiljno nekog ko te zeli ubjediti da je pomicati se i nepomicati se jedno te isto![]()
„Nebesa i Zemlju je mudro i s istinom stvorio. On noću zavija dan idanom zavija noć...“ (Zumer,5)
Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena je kewwere koja najčešće znači omotavati turban oko glave.
Sta vi vjernici kazete na tu kontradiktornost? i dali je knjiga koja sadrzi kontradiktornosti "savrsena"?
- MyTao
#241 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hahaha kralju... znaci predodredjeno je, ali covjek slobodnom voljom bira ono sto mu je predodredjeno da bira????Zlatni_djecko wrote:Evo da ja odgovorim na ovo pitanje ako mogu:
Pitanje je da prvo kazem veoma dobro i drago mi je sto sebi to neko postavlja..
Ovi sto kao misle (ateisti, nevjernici) da vjernici, muslimani nemaju odgovora na to se varaju..
Ovako, znamo da je Bog Svemoguc i da sve moze kad god On to hoce.. OK?? Idemo dalje...
Svaki covjek ima pravo na slobodnu volju.. Da ima.. OK?? Idemo dalje..
Eh najalkse cemo objasniti na osnovu dva puta.. Put A je los, ne molis se Bogu, a put B je put vjernika, muslimana..
Covjek ima slobodno volju, i moze birati hocel izabrati put A ili put B.. DA
Eh poenta u predodredjenu je, da Allah milostivi zna i u Njegovim Spisama pise hoce li Mujo Mujic, Ivan Ivic itd ici putem A ili putem B tj hocel na kraju dobiti nagradu ili kaznu..
Znaci Bog zna kako ce se na kraju sve zavrsiti, predodredjeno je,..
Ali je covjek taj koji svojom SLOBODNOM VOLJOM moze izabrati hoce li izabrati put A ili put B..
Ja mislim da je to tako jasno i jednostavno??
Jel vam odgovoreno??
Selam alejkum
A ja cjelo vrijeme kontam da vi vjernici nemate odgovore na pitanja, neka si me ubjedio u suprotno...
- vatrogasac
#242 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Izabrao si Mostar, a mogao si i UČapljinu. Zar nisi?b_hodzic wrote: Evo, npr. Ja sam krenuo sa autom za Mostar, ima vise puteva do mostara, ali konacni cilj je mostar.
Priča je i počela o tome da li je Zemlja ravna ili nije pa smo došli do ovih ajeta. Kur'an je savršen samo što nije svačije da ga tumači, a posebno ne djeca sa 10 godina i izvlače pogrešne zaključke. Za taj uzrast i lektira je prilagođena.MyTao wrote: Ja pricam o planinama, za koje se na jednom mjestu kaze da su pomicne, dok na drugom mjestu se govori suprotno... nevidim sta noc i dan imaju s tim?
Sta vi vjernici kazete na tu kontradiktornost? i dali je knjiga koja sadrzi kontradiktornosti "savrsena"?
Rekao sam ti.
Jer...vatrogasac wrote: Prije toga obavezno pogledati kontekst.
Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.
-
covjek1
#243 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jedno od prvih i osnovnih stvari koji se spominju u Islamu je to da je Allah dž.š. covjeku dao RAZUM. Sposobnost razmisljanja i upute. Allah dž.š. sve zna, ali ti imas slobodnu volju i razum koji si dobio. Znaci da odaberes dobro ili lose, da uradis nesta ili ne uradis, da odaberes ovaj ili onaj put.
I ne moze se Kur'an uzimati bas tako zdravo za gotovo, i ne moze ga svako tumaciti.
I ne moze se Kur'an uzimati bas tako zdravo za gotovo, i ne moze ga svako tumaciti.
Last edited by covjek1 on 21/12/2012 00:02, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#244 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Savršeno odgovara kvalifikacijama većeg broja vjernika koji tefsire na ovom pdf-u ....vatrogasac wrote:Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.
- cartman
#245 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
slazem se. zato djecu ne treba ucit vjeronauku.vatrogasac wrote: Priča je i počela o tome da li je Zemlja ravna ili nije pa smo došli do ovih ajeta. Kur'an je savršen samo što nije svačije da ga tumači, a posebno ne djeca sa 10 godina i izvlače pogrešne zaključke. Za taj uzrast i lektira je prilagođena.
Ako bog vec sve zna unaprijed, sta je svrha naseg slobodnog izbora? ako je svemoguc, zasto se ne prikaze svakom od nas? zasto ne vjeruju svi u boga?covjek1 wrote:Jedno od prvih i osnovnih stvari koji se spominju u Islamu je to da je Allah dž.š. covjeku dao RAZUM. Sposobnost razmisljanja i upute. Allah dž.š. sve zna, ali ti imas slobodnu volju i razum koji si dobio. Znaci da odaberes dobro ili lose, da uradis nesta ili ne uradis, da odaberes ovaj ili onaj put.
- MyTao
#246 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Matematika je savrsena, 2+2=4 uvijek, dok Kuran se moze svatiti na hiljade nacina... kao sto je i slucaj... bas to sto si napisao je dokaz da Kuran nije savrsen... plus jos hiljadu drugih malij razloga...vatrogasac wrote:Izabrao si Mostar, a mogao si i UČapljinu. Zar nisi?b_hodzic wrote: Evo, npr. Ja sam krenuo sa autom za Mostar, ima vise puteva do mostara, ali konacni cilj je mostar.
Priča je i počela o tome da li je Zemlja ravna ili nije pa smo došli do ovih ajeta. Kur'an je savršen samo što nije svačije da ga tumači, a posebno ne djeca sa 10 godina i izvlače pogrešne zaključke. Za taj uzrast i lektira je prilagođena.MyTao wrote: Ja pricam o planinama, za koje se na jednom mjestu kaze da su pomicne, dok na drugom mjestu se govori suprotno... nevidim sta noc i dan imaju s tim?
Rekao sam ti.
Jer...vatrogasac wrote: Prije toga obavezno pogledati kontekst.
Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.
a pitao sam lijepo za tu kontradiktornost u Kuranu? i dali je moguce da je knjiga savrsena ako na jednom mjestu tvrdi jedno a na drugom drugo? jednostavno pitanje...
- vatrogasac
#247 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nema ovdje mjerodavnih, ali pričamo u okvirima onoga što se pročita ili čuje od onih koji znaju više od nas.fatamorgana wrote:Savršeno odgovara kvalifikacijama većeg broja vjernika koji tefsire na ovom pdf-u ....vatrogasac wrote:Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.
- nasa
#248 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije kontrakditornost,MyTao wrote:Ja pricam o planinama, za koje se na jednom mjestu kaze da su pomicne, dok na drugom mjestu se govori suprotno... nevidim sta noc i dan imaju s tim?vatrogasac wrote:Sve ajete o toj temi pa onda. Prije toga obavezno pogledati kontekst.MyTao wrote:Kako svatiti ozbiljno nekog ko te zeli ubjediti da je pomicati se i nepomicati se jedno te isto![]()
ajete koje ti navodis jasno se dovode planine u vezu s zemljom i one su nepomicne jer ne mozes reci da se Trebevic krece po zemlji(bilo bi cudno da u konekstu ajeta koji ti pominjes se kaze da se krecu),
a ajeti koje sam ja citirala koji upucuju na "krecu se" nigdje se ne pominje zemlja vec se kretanje odnosi na korelaciju sa svemirom,krecu se i planine
Last edited by nasa on 21/12/2012 00:33, edited 1 time in total.
- Obskurni
#249 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
I stanite sada, šta je na kraju bio odgovor i zašto se prešlo na desete stvari ?
Ja kako sam iscitao temu nešto ne vidjeh da je iko objasnio kako spojiti bozije sveznanje sa slobodnom voljom.
Ja kako sam iscitao temu nešto ne vidjeh da je iko objasnio kako spojiti bozije sveznanje sa slobodnom voljom.
- MyTao
#250 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znaci kad u Kuranu na jednom mjestu pise da su planine nepomicne, a na drugom suprotno onda neko ko se "razumije" i ko "zna" ce to dvoje svatiti kao jedno i nece uociti kontradiktornost... I see...covjek1 wrote:Jedno od prvih i osnovnih stvari koji se spominju u Islamu je to da je Allah dž.š. covjeku dao RAZUM. Sposobnost razmisljanja i upute. Allah dž.š. sve zna, ali ti imas slobodnu volju i razum koji si dobio. Znaci da odaberes dobro ili lose, da uradis nesta ili ne uradis, da odaberes ovaj ili onaj put.
Vidis da mi neko nije rek'o, nikad nebi znao da je nepomicnost i mrdanje ustvari ista stvar