Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dope_Man wrote:Taureg, ti ne znas uopste sta branis ovdje i sta hoces. U par stvari jesi u pravu, postoje nelogicna ogranicenja i znakovi da prakticno svakom putu kojim sam ja sam vozio, a prosao sam dobar dio puteva u BiH samo u zadnja 4 mjeseca. I da, takve stvari se trebaju rjesavati, ali to se mijenja utjecajem na lokalnu vlast, slanjem dopisa i pokretanjem inicijativa pred tijelima nadleznim za regulisanje saobracaja.
Medjutim, ti zapravo ne bi to. Sada kao govoris sta je problem sa 10-15 kmh preko ogranicenja gdje su znakovi nelogicni (npr. 60 a realno bi moglo biti 70 ili 80) a poceo si pricu sa voznjom 94 kmh na putu gdje je bilo ogranicenje 50. I usput si pokusao podmititi policajca. Dalje predlazes da jednostavno raja vozi kako im volja, i da pri tom jedni drugim samo javljamo gdje su patrole kako bi izbjegli kaznjavanje za nepropisnu voznju, ne da mijenjamo propis ako je nelogican ili nasu voznju prilagodimo postojecem. Dakle, koliko god se trudio da premazes temu u nesto drugo, ti ovdje samo aktivno zagovaras krsenje saobracajnih propisa. Isto tako prica za znakove i radare iza njih ti je cista fula. Znak za ogranicenje ne vidis u trenutku kada prolazis pored znaka (osim ako imas problema sa vidom, u tom slucaju ne bi smio uopste voziti) vec ga vidis sa dovoljne udaljenost da do znaka prilagodis brzinu (osim mozda ako vozis 2 puta vise od dozvoljenog kao sto izgleda volis).
I niko od nas nije svetac, svi mi predjemo 10-20 preko ogranicenja, ali licno nisam nikad isao vise od 20 preko, i da su me zaustavili ne bih se bunio, jer znam da jesam isao X preko i da za to slijedi kazna. A sto se podmicivanja tice, to neka ide svakom pojedinacno na savjest, ali ja sebi ne bi mogao nikad dopustiti da pokusam podmititi bilo koga a da ostanem pri stavu da je korupcija losa i da unistava nase drustvo. Sve dok tako mislim niti jedan policajac od mene nece vidjeti ni marku. Nedavno mi je prijetio kaznom 300 maraka, vozacku mjesec i dva boda (preticanje kolone (2 vozila) na punoj (jbg nisam vidio) iako se ''kolona'' kretala 30 i bio je pravac). Ali nisam se zalio i, iako je cekao 15tak minuta da mu nesto ponudim, ja sam mu samo ponovio da jesam pogrijesio, da mi je zao, ali da je njegov posao da kaznjava prekrsaje i da pise sta treba da pise. I onda nisam dosao kuci i zalio se na klixu kako je izlizana linija tu pa se uopste ne vidi da je puna, kako je pravac gdje uopste i ne bi trebalo da je puna, i kako su me 10 minuta peglala ta dvojica iduci bukvalno 30 gdje je 70 dozvoljeno niti sam se opravdavao time da zurim na dzenazu veoma bliskog clana porodice. Po zakonu ja sam pogrijesio i to je to, niko osim mene nije kriv i posao policajca koji me vidi u prekrsaju je da pise kaznu predvidjenu za navedeni prekrsaj.
Ponavljam jos jednom prvi dio komentara: Nelogicni znakovi i druge stvari na cestama postoje, ali to se ne mijenja tako sto ih krsimo i trazimo opravdanja za svoje zajebe, vec tako sto apelujemo na organe zaduzene za te stvari sa idejama da se te stvari preispitaju i prilagode.
condy wrote:Mislis da bi ga usporio radar? Bio u nekoj kafani, naloko se, sjeo u auto sa pjanim drustvom, pojaco dzigeru, i po gasu ! U takvim okolnostima taj nije mogao razmisljati o radarima muriji i onome sto ce na kraju napravit. Ja ne vjerujem da radar takve moze usporiti...mi imamo problem sa divljacima za volanom, ali mora se raditi i na prevenciji da se ti vozaci posebno i zestoko kaznjavaju oni koji su recidivisti u cinjenju saobracajnih prekrsaja i kr. djela, da im se oduzme vozilo, da se zabrani voznja i sl. To je puno zahtjevnije zahtjeva rad policije tuzilastva i suda i ne samo kad se desi tragedija. Ovako stavi radar on ga uslila on nastavi vozit i tako...
Njemu nema pomoci da je u Njemackoj, a ne kod nas, ali ima pomoci da 3 ostala kja ga namjerno pritiscu.
Ljudi ne razumiju da je svrha radara prevencija, a ne represija, ako usporis tamo gdje znas ili sumnjas gdje je radar svrha je ispunjena. Ako zelis voznju bez rizika vozis po ogranicenju i nema sta da te pogadja.
Jedina svrha onog broja radara je punjenje drzavne kase a to znaci da je drzavi stalo da se cine prkrsaji jer im to povecava prihode. Kako je radar preventivno djelovao na ubicu djevojaka u Sa? Preventivno djeluju samo na one koji nisu opasnost i koji cine blaze prekrsaje vozio 75 a ogranicenje 60 a sigurno da radar nikog nije uslikaoko vozi 175 a takav je taj smrskani sto sad voza nesto po nebu ne znamo sta
sto se tice znakova, imas na internetu gomilu fotografiju sto je raja slikala ogranicenja brzine postavljena u krosnjama. drveta, pronadji i vjeruj.. nije problem vid, radi se da ga ne uocis jer je nemoguce fakat, jer je u krosnjama drveta koje nije orezano... a sta sa kravama na putu i nekaznjavanjima????
taureg71 wrote:
jel ti citas napisano ili samo ko padobranac upadas sa "mudrolijama"....dakle, niko ne podrzava voznju 180 na sat, a to je bila brzina ovog deformisanog auta, sudeci po deformaciji lima i plastike...prica se o nelogicnim ogranicenjima i kaznama na otvorenom putu, kad za 72 na cas placas kaznu a ogranicenje iz 1955. napisano 60 na sat...dakle, uozbilji se i citaj malo, to je minimum kulture...da ne kucamo badava na forumu
Citam ja sta je napisano, a da li si ti svjestan da tih istih 5-7 radara hvata i ove sto voze 180 kmh.
Znaci ti smatras da je mehanizam borbe protiv ogranicenja koja smatras nelogicnim taj da ih neces postovati pa ces voziti onoliko koliko ti licna procjena kaze da je bezbjedno za tebe i za druge?
Da ti ponovim pitanje, vidis ogranicenje 60, vozis svjesno 72, uhvati te radar, napisu ti kaznu, sta je tu problem?
problem su ogranicenja iz 1955.ako ne vjerujes pitaj tatu, djeda...
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Niko ne spori da su to takodjer problemi, ali je puno veci i opasniji problem kako ti rjesavas te probleme nekim samostalnim odredjivanjem sta je prebrzo, a sta ne, u tom ej poenta price. Osim toga ti i dalje insistira i pomalo se hvalis rezonom kako je cilj izbjeci radare, a ne pridrzavati se propisa.
taureg71 wrote:sto se tice znakova, imas na internetu gomilu fotografiju sto je raja slikala ogranicenja brzine postavljena u krosnjama. drveta, pronadji i vjeruj.. nije problem vid, radi se da ga ne uocis jer je nemoguce fakat, jer je u krosnjama drveta koje nije orezano... a sta sa kravama na putu i nekaznjavanjima????
To je legitiman argument, ali nas 90% vozi po cestama na kojima uvijek vozimo i na kojima u svakom trenutku znamo koliko je ogranicenje bez obzira da li je znak zaklonjen ili ne. Ja tamo gdje ne znam kolika su ogranicenja, a pogotovo tamo gdje kazne nisu srazmjerne nasem standardu, vozim ko po jajima.
tempuser wrote:
Citam ja sta je napisano, a da li si ti svjestan da tih istih 5-7 radara hvata i ove sto voze 180 kmh.
Znaci ti smatras da je mehanizam borbe protiv ogranicenja koja smatras nelogicnim taj da ih neces postovati pa ces voziti onoliko koliko ti licna procjena kaze da je bezbjedno za tebe i za druge?
Da ti ponovim pitanje, vidis ogranicenje 60, vozis svjesno 72, uhvati te radar, napisu ti kaznu, sta je tu problem?
problem su ogranicenja iz 1955.ako ne vjerujes pitaj tatu, djeda...
Niko ne spori da su to takodjer problemi, ali je puno veci i opasniji problem kako ti rjesavas te probleme nekim samostalnim odredjivanjem sta je prebrzo, a sta ne, u tom ej poenta price. Osim toga ti i dalje insistira i pomalo se hvalis rezonom kako je cilj izbjeci radare, a ne pridrzavati se propisa.
slazem se sa poslednjim postom tvojim... ali, koji mehanizam borbe imamo??? gule nam kozu s ledja, samo nameti a drzava malo sta cini da olaksa ljudima
taureg71 wrote:
ti si mene snekim zamijenio dobrano???
Izvinjavam se za ovaj dio sa brzinom od 93kmh, to je bio pokretac teme a, nakon citanja komplet teme i tvoje inspirirajuce kolicine aktivnosti, nekako mi je ostalo da si ti sam pokrenuo temu.
taureg71 wrote:sto se tice znakova, imas na internetu gomilu fotografiju sto je raja slikala ogranicenja brzine postavljena u krosnjama. drveta, pronadji i vjeruj.. nije problem vid, radi se da ga ne uocis jer je nemoguce fakat, jer je u krosnjama drveta koje nije orezano... a sta sa kravama na putu i nekaznjavanjima????
To je legitiman argument, ali nas 90% vozi po cestama na kojima uvijek vozimo i na kojima u svakom trenutku znamo koliko je ogranicenje bez obzira da li je znak zaklonjen ili ne. Ja tamo gdje ne znam kolika su ogranicenja, a pogotovo tamo gdje kazne nisu srazmjerne nasem standardu, vozim ko po jajima.
to je ok, slazem se, i ja isto nekad guslam 60 na sat iako ocito se moze vise i raja vozi vise. ali ja polaganije... zivimo u nesredjenoj drzavi fakat, pa onda ispada logican moj vapaj za borbu protiv nakaradnog zakonoa, puno stvari prije treba rjesavat, sve sam napisao jos juce... a onda doci do kaznjavanja nesrazmjernog nasim platama
taureg71 wrote:
Izvinjavam se za ovaj dio sa brzinom od 93kmh, to je bio pokretac teme a, nakon citanja komplet teme i tvoje inspirirajuce kolicine aktivnosti, nekako mi je ostalo da si ti sam pokrenuo temu.
Sve ostalo ipak vaz za tebe.
dakle mlatis, ja to nisam napisao, i nemas se sta izvinjavat... lazes ruznije receno i jos pises gluposti, a lazes
condy wrote:
Jedina svrha onog broja radara je punjenje drzavne kase a to znaci da je drzavi stalo da se cine prkrsaji jer im to povecava prihode. Kako je radar preventivno djelovao na ubicu djevojaka u Sa? Preventivno djeluju samo na one koji nisu opasnost i koji cine blaze prekrsaje vozio 75 a ogranicenje 60 a sigurno da radar nikog nije uslikaoko vozi 175 a takav je taj smrskani sto sad voza nesto po nebu ne znamo sta
Punice ga samo onaj ko je dovoljno glup da izigrava samostalnog inzenjera saobracaja i da sam sebi postavlja ogranicenja.
Kako je djelovaju u slucaju djevojaka u Sa, tako sto ih je mogao ubiti i vise na Pofalicima ali nije jer je usporio zbog radara.
Pa sad se vracas na pocetak, po nekima najveci problem upravo i jest sto hvataju na malim ogranicenjima.
taureg71 wrote:
Sve ostalo ipak vaz za tebe.
dakle mlatis, ja to nisam napisao, i nemas se sta izvinjavat... lazes ruznije receno i jos pises gluposti, a lazes
Vidim s kakvim intelektulanim kapacitetom pokusavam progovoriti dvije pametne, samo obje s moje strane dolaze. Da, napravio sam gresku u citiranju i priznao je, a ti koji si izrekao nevidjene gluposti u 7-8 stranica teme, pozivas na nepostivanje propisa, samo ignorises sve koji su ti ukazali na nebuloze koje pises, argumentima ni traga. Ne vrijedi sa takvima ni pokusavati diskutovati o bilo cemu, bolje lupati glavom u zid jer bi i to bilo produktivnije.
channel10 wrote:Sta kazes Dope, nisi vidio punu pri preticanju .
I onda ti ovakav počne trabunjati o novom zakonu i novim kaznama
Ja se nisam pravdao, linija jeste potpuno izlizana na tom dijelu ali nikome ne kukam, i policajcu sam rekao da pise kaznu jer greska jeste moja. Za razliku od vas moralnih gromada koji nadjete sve moguce izgovore da opravdavate svoje prekrsaje. Ja sam napravio prekrsaj, rekao da pise kaznu, pokupio kaznu i dalje nastavio daleko opreznije.
taureg71 wrote:
slazem se sa poslednjim postom tvojim... ali, koji mehanizam borbe imamo??? gule nam kozu s ledja, samo nameti a drzava malo sta cini da olaksa ljudima
E jbga, sad dolazimo do problema koji je dublje u sistemu, a to se u ranim fazama rjesava tako da necemko glasati na onoga ko ce za ministra postaviti magistra fung-fua ili ljekara i sve sto iz toga slijedi.
Ono sto je pogresno u tvom prostupu rjesavanja je sto ti i ja nakon 20 i kusu god za volanom mozemo izigravati samostalne inzenjere saobracaja i sto mozda mozemo procijeniti sigurnu brzinu, a i to pod velikim mozda, ali tim pristupom isto pravo dajes svim potencijalim Seficima i Rastoderima.
Ja se nisam pravdao, linija jeste potpuno izlizana na tom dijelu ali nikome ne kukam, i policajcu sam rekao da pise kaznu jer greska jeste moja. Za razliku od vas moralnih gromada koji nadjete sve moguce izgovore da opravdavate svoje prekrsaje. Ja sam napravio prekrsaj, rekao da pise kaznu, pokupio kaznu i dalje nastavio daleko opreznije.
I ja bolan i ne bio isto radim jer ne znam i nisu me naučili da podmicujem. Kažem piši i vozdra.
Ali i dalje stojim iza onoga što sam već rekao,a to je da su pretjerali sa visinom kazni kod prekoračenja do 20-25 km/h. Zakon je napravljen da se puni budžet i otimaju pare od naroda.
Kažu i tehnički ide na preko 100 KM, a nekad je bio 30 i kusur. Jel i to u cilju suzbijanja brze vožnje? Registracija iz godine u godinu sve skuplja. I to je sigurno zbog sigurnosti u vožnji.
taureg71 wrote:
to je ok, slazem se, i ja isto nekad guslam 60 na sat iako ocito se moze vise i raja vozi vise. ali ja polaganije... zivimo u nesredjenoj drzavi fakat, pa onda ispada logican moj vapaj za borbu protiv nakaradnog zakonoa, puno stvari prije treba rjesavat, sve sam napisao jos juce... a onda doci do kaznjavanja nesrazmjernog nasim platama
Jbga jest tako, ali krsenje zakona nije nacin da se bori protiv nakaradnog zakona.
Sto se mene tice udarac po dzepu je najefikasnije rjesenje. Osim sto ce svi samostalni saobr. inzenjeri zaboraviti svoje procjene i voziti po ogranicenju, sad neko ide na to da ce voziti 30-50 (grad/van grada) i da je max kazna 20 KM, ali sad kad to bude 50-100 ili vise ce 2 x razmisliti! Onaj ko sve to zanemari i nastavi po starom i treba da plati, ko ga *ebe kad je glup!
I ja bolan i ne bio isto radim jer ne znam i nisu me naučili da podmicujem. Kažem piši i vozdra.
Ali i dalje stojim iza onoga što sam već rekao,a to je da su pretjerali sa visinom kazni kod prekoračenja do 20-25 km/h. Zakon je napravljen da se puni budžet i otimaju pare od naroda.
Kažu i tehnički ide na preko 100 KM, a nekad je bio 30 i kusur. Jel i to u cilju suzbijanja brze vožnje? Registracija iz godine u godinu sve skuplja. I to je sigurno zbog sigurnosti u vožnji.
Slazem se ja s tim, ocito je da mnoge stvari postoje i izmisljaju se samo da bi se uzimale pare od raje. Ali istovremeno, namjernim krsenjem pravila i pokusaji da samo izbjegnemo hvatanje u prekrsaju nisu rjesenje tog problema. Rjesenje je apel na vlasti zaduzene za donosenje tih propisa da donose propise koji su korisni a ne dizajnirani za otimanje para. Kakvi ti propisi trebaju biti, gdje treba biti koji znak, puna ili isprekidana itd.. ja nisam nigdje rekao niti se smatram adekvatnom osobom za odlucivanje o tom, postoje valjda nekakvi profesori na saobracajnom fakultetu, komisije i ko vec analizira stanje i donosi propise. Samo kazem da treba apelirati na vlast i organe odgovorne za ta pitanja da donose odgovarajuce propise, a ne krsiti propise i traziti nacine da izbjegnemo da budemo uhvaceni, sto neki predlazu na temi.
channel10 wrote:
Nisu pretjerali, i dalje je to malo koliko nama treba. Najbolji dokaz da je zestoko po dzepu najefikasniji nacin da se postuje zakon su nasi ljudi u inistranstvu. Plate su im vece od bosanskih ali zbog visokih kazni nikome ne pada napamet da se qurci.
channel10 wrote:Dovoljno je vidjeti ko je ministar i samo ti se kaze koliko brinu o adekvatnom zakonu o saobraćaju. Samo lova je bitna i nista vise. Ostalo ko šiša.
Neko je glasao za njih, nisu pali s marsa!
Oni koji su glasali za njih treba da placaju, oni koji nisu placace ako su glupi, u svakom slucaju sve po zaslugama!
Frajer trola. Ako ne trola, onda je vozac koji o voznji pojma nema. Ili bjesomucno reklamira aplikaciju koja ne vrijedi nicemu.
Imas brzinomjer u vozilu, imas znak na cesti, uskladi jedno s drugim, i vozdra. Ako vozis 80 km/h, pa naidjes na znak 60 km/h, pustis onu krajnju desnu pedalu, a pritisnes onu koja se nalazi odmah do nje, s lijeve strane. Tad ce se sniziti brzina. Podrazumijeva se da pritiskanjem ove pedale koja se nalazi s lijeve strane pedale gasa aktiviras kocnice. I podrazumijeva se da pod kocnicama mislim na klijesta izmedju kojih se nalazi disk i par plocica sa svake strane diska. Osim ako nisi svu lovu spiskao na placanje kazni i beskorisne aplikacije na svom skupom telefonu, pa izmedju klijesta imas samo ostatke necega sto su nekad bili diskovi i plocice, a sada su samo uredjaj koji sluzi da ubijes nekoga na cesti.
Ako je znak zaklonjen, vratis se nakon sto te blicnu ili zaustave, uslikas znak, pa na sud, ako ti se kazna ne placa. Ako znak nisi vidio jer si blejao u smartfon, necije sise kraj ceste, ili reklamu za stojumacucacunenubrenudraganu itd, poklopis se usima i platis. Koliko god da je cifra. A ne kmecati po forumu jer bi ti da vozis 20 iznad ogranicenja, pa kad ti izleti znak, ne vidis ga jer vozis brze, blejis u telefon itd.
direstraits0078 wrote:
Ako je znak zaklonjen, vratis se nakon sto te blicnu ili zaustave, uslikas znak, pa na sud, ako ti se kazna ne placa. Ako znak nisi vidio jer si blejao u smartfon, necije sise kraj ceste, ili reklamu za stojumacucacunenubrenudraganu itd, poklopis se usima i platis. Koliko god da je cifra. A ne kmecati po forumu jer bi ti da vozis 20 iznad ogranicenja, pa kad ti izleti znak, ne vidis ga jer vozis brze, blejis u telefon itd.
Zakon predvidja mogucnost zalbe i ja podrzavam svakog onog ko misli da ima osnovu da se zali. Osim sto je prica o "skrivenim" znakovima samo pateticna vadiona za neke rezone jer su obicno na cestama kojima godinama vozimo, ljudi kroz pricu o zalbama fakat naivno postavljaju stvari. Eto sudija i drot su od jucer na ovoj planeti i niko nikad nije pisao zalbu, ja se prvi toga sjetio, sad uh ih ispreskakati!