Tvrditi da su Fabia i Rapid ista klasa je smijesno kako godf da se te klase nazivaju.mali_milojica wrote:I ove tvoje tvrdnje su smijesne. Znaci Octavia je po tebi srednja klasa (a znas da nije) i Superb je visa srednja (a opet znas da nije). Daj se dogovori covjece sa sobom vise i drzi se jedne price a ne onako kako ti u datom trenutku odgovara samo da bi ispao najpametniji (a znamo da nisi).goran16v wrote:Smijesno!johntra wrote: jesu, bez obzira što je Rapid pola metra duži...ako misliš da je Rapid viša klasa, onda je to isto i Octavia i Superb, a oni, kao što znamo, nisu...Škoda se voli igrati sa tim međuklasama, to je oduvijek tako bilo...sad ja tebe pitam, je li možda i Logan kompaktna limuzina, ako već toliko vjerujemo Wikiju?
NOVA OCTAVIA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#226 Re: NOVA OCTAVIA
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#227 Re: NOVA OCTAVIA
Opet pocinjes da se koprcas. Svi turci na jednu goran opet naravno na drugu.
I ne cini samo platforma klasu auta,to smo razjasnili,ali u odnosu na prave kompakt aute Rapid je i vise nego ocigledno deficitaran i motorizacijom.
I ne cini samo platforma klasu auta,to smo razjasnili,ali u odnosu na prave kompakt aute Rapid je i vise nego ocigledno deficitaran i motorizacijom.
- johntra
#228 Re: NOVA OCTAVIA
@goran..to je klasa kojoj pripadaju trovolumenske verzije kompaktnih automobila, mada u tu klasu neko gura i ove manje limuzine, pa zato i dolazi do kontradikcija o tome gdje Rapid i novi Toledo pripadaju...
-
goran16v
#229 Re: NOVA OCTAVIA
Kakvo koprcanje??? Podaci o haman 15 cm vecem MOR i pola metra razlike u duzini u odnosu na Fabiu su nekoliko cm i nebitni, bitno je da je tehnoloski ista platforma kao kod Pola sa Fabiom i stimung u voznji, sad kad platforma nije bitna prelazi se na motore.
Pa vi znalci klasa dogovorite se da li je platforma kljuc svega ili nije i da li motor odredjuje klasu.
Pa vi znalci klasa dogovorite se da li je platforma kljuc svega ili nije i da li motor odredjuje klasu.
- johntra
#230 Re: NOVA OCTAVIA
nemoj se praviti Englez, slabo ti ide...o ovome smo raspravljali milion puta na drugim temama, pa listaj malo forum, nemoj da trujemo ljudima temu...
-
goran16v
#231 Re: NOVA OCTAVIA
Pa u koju klasu spadaju kompaktni automobili i manje limuzine (to su sve neki slobodni termini) po poznatim klasifikacijama vozila ili segmentima po EU standardima?johntra wrote:@goran..to je klasa kojoj pripadaju trovolumenske verzije kompaktnih automobila, mada u tu klasu neko gura i ove manje limuzine, pa zato i dolazi do kontradikcija o tome gdje Rapid i novi Toledo pripadaju...
Thalia, Fabia sedan, P-206 sedan i Polo Classic jesu trovolumenske verzija automobila B-segmenta, ali reci da je Rapid trovolumenska verzija Fabie bi bilo fakat smjesno.
Rapid/Toledo nisu jedini primjer. Bolji primjer koji definise kojoj klasi pripada, a koji je skoro identican dimenzijama Rapidu je Peugeot 301. P-301 dijeli platformu sa P-207/208 i nema motor jaci od 117 KS , a oznaka koja pocinje sa 3 vec haman 45 godina kod Peuegota oznacava nizu srednju/kompakt klasu/C-segment. Je li i on B-segment?
-
jefferson
#232 Re: NOVA OCTAVIA
Ti nisi shvatio moj post. Rapid je manje auto od Octavie. ja kao kupac hocu ono sto je funkcionalno i sto meni odgovara. Boli me racku sto je model na zalasku.goran16v wrote:Kako da nema veze???? Pravo je smijesno uporedjivati cijenu modela na zalasku. zapravo starog modela sa cijenom novog modela. Kao sto napisah, sacekajte cijenu nove Octavie pa je uporedite sa Rapidom.jefferson wrote: Kakve veze to ima kada imas npr. porodicu i treba ti vise mjesta?
Ko ga hebe sto je noviji model kada je Octavia Tour kompletnije aut. Dobivas 2.0 motor, vise metala, vise prostora.
To sto ce neko reci: jao pa to je stari modle, mislim kome se hebe za to?
Drugo, ja sam imao podosta auta, i najbolje su se pokazala ona koja sam vozio kada su proizvedeni na zalasku svoje karijere. Sve djecije bolesti su rjesene, unaprijedjeni, a da bi se rjesili zaliha obicno dodju sa boljom opremom.
Sada kada bi kupovao skodu, kupio bi Tour a ne novu octaviu, jer ce biti problema, pa stelovanja, pa ovo pa ono.
Sto se tice rapida, koliko znam to je manje auto od Octavie, tako da otpada u startu kao kupovina kada bi kupovao.
Trece, naravno, kod nas ljudi moraju da se opravdaju komsiluku, jaranima za kaficom kada kupuju auto, pa ono gdje ce bolan kupiti auto na zalasku modelske karijere, sramota ziva
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#233 Re: NOVA OCTAVIA
Hajde da jos jednom razjasnimo.goran16v wrote:Kakvo koprcanje??? Podaci o haman 15 cm vecem MOR i pola metra razlike u duzini u odnosu na Fabiu su nekoliko cm i nebitni, bitno je da je tehnoloski ista platforma kao kod Pola sa Fabiom i stimung u voznji, sad kad platforma nije bitna prelazi se na motore.
Octavia ima za 10 cm veci MOR od Audi A3 i duza je za pola metra. Koja je klasa Octavia. Kompakt ili srednja?
- johntra
#234 Re: NOVA OCTAVIA
@goran...Znao sam da ćeš i njega ubaciti u ovu formulu, jer je i 301, a i Citros C Elysee klasa malih ili jeftinijih limuzina...nastavak 01 kod ovog modela je upravo napravljen da se napravi razlika između jeftinih i skupih tržišta...radi se o jeftinim autima, nastalim na platformama malih automobila, sa nejakim motorima, često samo za tržišta u razvoju i sa daleko jeftinijim materijalima i opremom...čitao sam nekoliko testova Rapida i svi su do sada rekli da je ofirno jeftin po pitanju materijala i kvalitete, što je meni i logično, jer nisam očekivao nasljednika Octavie, nego novi model koji će cjenovno pokriti odlazak Octavie u viši cjenovni razred...
ja ne izmišljam klase, jer pojam kompaktnih limuzina zaista postoji i ne može sve biti pod jednim nazivom...upravo tu praviš grešku, jer se često pozivaš na englesko shvatanje klasa i pojam small family car u kojem su oni svašta nešto udrobili, pa i Logana, koji ni kriv ni dužan postade kompaktna limuzina...
ja ne izmišljam klase, jer pojam kompaktnih limuzina zaista postoji i ne može sve biti pod jednim nazivom...upravo tu praviš grešku, jer se često pozivaš na englesko shvatanje klasa i pojam small family car u kojem su oni svašta nešto udrobili, pa i Logana, koji ni kriv ni dužan postade kompaktna limuzina...
-
Seherovac
#235 Re: NOVA OCTAVIA
Da li vas dvojica morate svaku temu upropastiti, kao što neko reče megadosadnom raspravom, da li je ovo klasa ili nije...?
-
Edisontije
#236 Re: NOVA OCTAVIA
Ma stipu ih sveznalice pa to ti je.....
Sve inžinjer do inžinjera........
Sve inžinjer do inžinjera........
-
530i
#237 Re: NOVA OCTAVIA
15cm i nije neka razlika, podebljaš prednji i zadnji branik po 8cm i eto ga 16cm dužine. Da li bi takvo auto bilo druge klase? Platforma je zajednička unatoč tome što dimenzije nisu iste, samo su približne. Platforma određuje bukvalno sve. Smijem se kladiti da npr. komplet prednji most sa svom motorizacijom i trapovima možeš prebaciti sa Rapida na Polo, Ibizu ili A1 i da će se sve gađati unutar jednog milimetra. Nije li VW koncern poznat po unifikaciji svega mogućega, od prekidača do motora.goran16v wrote: Ako ista znas o autima znas 15 cm nije koji cm, nego itekakva razlika. Ako nije platforma nije unikatan MOR i duzina kakve veze onda ima je li zajednicka platforma ili nije. Rapid nije sedan varijanta Fabie da bude samo duzi, kako ti to lijepo opisujes, Rapid je sasvim drugi auto koji se u puno toga razlikuje od Fabie, za razliku od MCV-a koji osim cistog rastezanja duzine po svemu derivat obicnog Logana.
Ako je platforma kljuc svega da li su Duster i Sandero isti klasa jer dijele istu platformu?
Duster i Sandero dijele istu platformu, to je činjenica. Isprobao sam i jedan i drugi i imaju isto prostora u kabini, isti je položaj sjedišta vozača-volana-papučica-mjenjača...to je ponajbolji pokazatelj sličnosti. Duster nije niža klasa automobila iz prostor razloga što nosi Nissanovu tehnologiju pogona, pa se svrstava u SUV-ove...ako obratiš pažnju ugrađuju se i isti motori kao i u Logan/Sandero, 1.5dCi i 1.6 16v, što je opet dokaz sličnosti, tj. iste platforme...prosto, pobogu, kao pasulj.
A meni lično je Rapid ponajbolji dizajnom, daleko elegantniji i pogođeniji od Fabie ili ove Oktavije A5 redizajn.
-
goran16v
#238 Re: NOVA OCTAVIA
I sve ovo sti si napisao apsolutno nicim ne demantuje da P-301, koji je po pitanju velicine, porijeklu platforme i ponudi motora identicnog koncepta kao Rapid, nije auto C-segmenta, samo sto Peugeot prvim brojem definise klasu da ne bude forumskih prepucavanja. Ako je P-301 C segment po kojoj logici Rapid nije? To sto 301 nije 30X (buduci da 309 postoji) je iz istog razloga zasto Rapid nije Octavia mk3, a kategorija auta nema veze sa trzistem kojem je namjenjen.johntra wrote:@goran...Znao sam da ćeš i njega ubaciti u ovu formulu, jer je i 301, a i Citros C Elysee klasa malih ili jeftinijih limuzina...nastavak 01 kod ovog modela je upravo napravljen da se napravi razlika između jeftinih i skupih tržišta...radi se o jeftinim autima, nastalim na platformama malih automobila, sa nejakim motorima, često samo za tržišta u razvoju i sa daleko jeftinijim materijalima i opremom...čitao sam nekoliko testova Rapida i svi su do sada rekli da je ofirno jeftin po pitanju materijala i kvalitete, što je meni i logično, jer nisam očekivao nasljednika Octavie, nego novi model koji će cjenovno pokriti odlazak Octavie u viši cjenovni razred...
Ja nikad nisam cuo za klasu kompaktne limuzine, cuo sam za kompakt klasu i limuzinu kompakt klase, a sve to se odnosi na C-segment klasifikacije po EU normama.
Last edited by goran16v on 18/01/2013 22:49, edited 1 time in total.
-
jefferson
#239 Re: NOVA OCTAVIA
I sve to apsolutno enma veze kada kupujes auto!
Kupujes ono sto ti odgovara i za sto imas para, pa taman bilo i KZLJ klase!
Kupujes ono sto ti odgovara i za sto imas para, pa taman bilo i KZLJ klase!
-
goran16v
#240 Re: NOVA OCTAVIA
Citaj pazljivije sljedeci put. 15 cm ne bi bila neka razlika i ne bi pravila razlicite klase izmedju Rapida i Fabie da se radi o razlici u ukupnoj duzini, kako si ti to zamislio i opisao da bi mogao nastiklati sa 2 deblja branika, ali ovdje se radi o 15 cm razlike u medjuosovinskom razmaku, za sta treba puno vise matematike od 2 deblja branika i sto itekako pravi razlike u klasama, a razlika u ukupnoj duzini o kojoj ti pricas je haman pola metra, sto je vise nego dovoljno da napravi razliku u klasama i to nece rijesiti bas sa deblja 2 branika.530i wrote: 15cm i nije neka razlika, podebljaš prednji i zadnji branik po 8cm i eto ga 16cm dužine. Da li bi takvo auto bilo druge klase? Platforma je zajednička unatoč tome što dimenzije nisu iste, samo su približne. Platforma određuje bukvalno sve. Smijem se kladiti da npr. komplet prednji most sa svom motorizacijom i trapovima možeš prebaciti sa Rapida na Polo, Ibizu ili A1 i da će se sve gađati unutar jednog milimetra. Nije li VW koncern poznat po unifikaciji svega mogućega, od prekidača do motora.
Duster i Sandero dijele istu platformu, to je činjenica. Isprobao sam i jedan i drugi i imaju isto prostora u kabini, isti je položaj sjedišta vozača-volana-papučica-mjenjača...to je ponajbolji pokazatelj sličnosti. Duster nije niža klasa automobila iz prostor razloga što nosi Nissanovu tehnologiju pogona, pa se svrstava u SUV-ove...ako obratiš pažnju ugrađuju se i isti motori kao i u Logan/Sandero, 1.5dCi i 1.6 16v, što je opet dokaz sličnosti, tj. iste platforme...prosto, pobogu, kao pasulj.
A meni lično je Rapid ponajbolji dizajnom, daleko elegantniji i pogođeniji od Fabie ili ove Oktavije A5 redizajn.
Slicnost i ergometrija vozackog polozaja je jedna stvar, a trdnja da Duster i Sandero imaju isto prostora u kabini nije tacna iz prostog razloga, mimo toga sto je 30 cm duzi, a hauba Dustera nije toliko duza da bi kabine bile jednako duge, medjuosovinski razmak Dustera je 8,5 cm veci Sandra i siri je od njega za 7,5 cm.
- johntra
#241 Re: NOVA OCTAVIA
ti baš ono hoćeš da ispadneš pametan, a ne ide ti...nije šija nego vrat i nisu puni mediji i internet klasifkacije kompaktna limuzina...nemoj mi sad dlake u jajetu tražiti...goran16v wrote:
I sve ovo sti si napisao apsolutno nicim ne demantuje da P-301, koji je po pitanju velicine, porijeklu platforme i ponudi motora identicnog koncepta kao Rapid, nije auto C-segmenta, samo sto Peugeot prvim brojem definise klasu da ne bude forumskih prepucavanja. Ako je P-301 C segment po kojoj logici Rapid nije? To sto 301 nije 30X (buduci da 309 postoji) je iz istog razloga zasto Rapid nije Octavia mk3, a kategorija auta nema veze sa trzistem kojem je namjenjen.
Ja nikad nisam cuo za klasu kompaktne limuzine, cuo sam za kompakt klasu i limuzinu kompakt klase, a sve to se odnosi na C-segment klasifikacije po EU normama.
to, koliko se PSA uzda u 301 i Elysee govori da neće biti prodavani na većini zapadnih tržišta, što meni dovoljno govori da je to auto za siromašne...znači, auto ko je je osakaćeno od velikih aspiracija i koje je razvijeno iz onoga što već ima u kuhinji...da, ne može se na osnovu toga tvrditi da je manja klasa, ali zato je to auto koje nema nikakvih sličnosti sa kompaktom 308, osim prve cifre u nomenklaturi...trovolumen na platformi malog auta raširen do krajnjih granica i sa slabim motorima...da nije slučajno srednja klasa?
-
530i
#242 Re: NOVA OCTAVIA
A možeš mi vjerovati Gorane, a i ne moraš. Razlika je još i veća kod Logana i Logana MCV...pa je opet to auto iste klase, iste platforme. Isto tako 301 i 208 nose istu platformu...
-
goran16v
#243 Re: NOVA OCTAVIA
Nemam ti ja sta vjerovati ili ne vjerovati, utisak je jedno a matematika je drugo.530i wrote:A možeš mi vjerovati Gorane, a i ne moraš. Razlika je još i veća kod Logana i Logana MCV...pa je opet to auto iste klase, iste platforme. Isto tako 301 i 208 nose istu platformu...
- ElRe
#244 Re: NOVA OCTAVIA
P301 je napravljen na mix platformi 207ice i 208ice, i to je jednostavno konkurent Aveu Sedan, Thalii, Accentu sedan, Rapidu i sl modelima.
-
jefferson
#245 Re: NOVA OCTAVIA
Auto se kupuje na osnovu utiska i istoriji kvarova.goran16v wrote:Nemam ti ja sta vjerovati ili ne vjerovati, utisak je jedno a matematika je drugo.530i wrote:A možeš mi vjerovati Gorane, a i ne moraš. Razlika je još i veća kod Logana i Logana MCV...pa je opet to auto iste klase, iste platforme. Isto tako 301 i 208 nose istu platformu...
Moze ono na papiru biti kakvih hoces domenzija, kada ga kupujes ne citas brojke o duzini+sirini nego o tome kako ti odgovara.
-
goran16v
#246 Re: NOVA OCTAVIA
Ne trazim dlake u jajetu, ti nekim teorijama o kompaktnim limuzinama koje kao nisu C segment nego nesto sto ni sam ne znas sta su ovdje pokusavas biti pametan. Koliko ti dobro ide pogledaj sam na sljedecim linkovima:johntra wrote:goran16v wrote: ti baš ono hoćeš da ispadneš pametan, a ne ide ti...nije šija nego vrat i nisu puni mediji i internet klasifkacije kompaktna limuzina...nemoj mi sad dlake u jajetu tražiti...
to, koliko se PSA uzda u 301 i Elysee govori da neće biti prodavani na većini zapadnih tržišta, što meni dovoljno govori da je to auto za siromašne...znači, auto ko je je osakaćeno od velikih aspiracija i koje je razvijeno iz onoga što već ima u kuhinji...da, ne može se na osnovu toga tvrditi da je manja klasa, ali zato je to auto koje nema nikakvih sličnosti sa kompaktom 308, osim prve cifre u nomenklaturi...trovolumen na platformi malog auta raširen do krajnjih granica i sa slabim motorima...da nije slučajno srednja klasa?
http://www.vecernji.hr/auti/foto-novite ... nak-494857
http://autoklub.jutarnji.hr/usporedni-t ... 61/?foto=2
Dobro obrati paznju koja se auta pominju pod "kompaktna limuzina" i koja su klasa, pogotovo 2. link.
Iako ti prica o siromasnim trzistima odgovara (na epozodi Astre si dovoljno pokazao koliko pratis i znas) da izbjegnes cinjenice, to za koja trzista je namjenen, da li je napravljen postojecih elemenata, za bogate ili siromanse, i sta to tebi govori nema apsolutno nikakve veze sa tim kojoj klasi P-308 pripada. Na tvoju zalost, upravo prvom cifrom nomenklatura Peugeota definise klasu auta kojoj pripada i bez obzira sto nema nikakvih slicnosti sa 308-icom sama cinjenica da nose isti prvi broj ih automatski svrstava u istu klasu. Po tome je P301, bas kao i Rapid, koji je skoro identicnih dinemzija, imaju identican koncept koristenja platformi i ponude motora, auto nize srednje klase/C-segmenta/kompakt klasa i za klasu je vise od P-208, odnosno Fabie.
-
goran16v
#247 Re: NOVA OCTAVIA
Jesi li ti ikad vidio uzivo koliki je P-301 auto i koliko je veci od pomenutih da ovo napises ili ti je jedino platforma bitna?ElRe wrote:P301 je napravljen na mix platformi 207ice i 208ice, i to je jednostavno konkurent Aveu Sedan, Thalii, Accentu sedan, Rapidu i sl modelima.
-
Seherovac
#248 Re: NOVA OCTAVIA
Ja bih vas zamolio ako vam je vec toliko stalo da svaki automobil "smjestite" u odgovorajucu klasu da otvorite novu temu i tamo nastavite daljnu raspravu. Teme je nova Octavia, a ne klase.
- Maystor
#249 Re: NOVA OCTAVIA
Ova priča o klasama postaje apsurdna. Prvo su tvrdili da dimenzije određuju klasu, pa kad smo konstatovali da je nova octavia jednako velika kao laguna ili bmw 3 (niko nije rekao da je tržišni takmac bmw-a), onda je priča krenula da MOR određuje klasu (što nema veze s mozgom), ali octavia 3 ima MOR kao i passat (2 cm razlike). Ono što je Johntra dugo zagovarao je to da platforma automobila određuje klasu (što naravno nije istina, a dokaz slijedi iz činjenice da su moderne platforme varijabilne; polo i passat, fabia i superb sve će to imati istu platformu MQB). Onda su pričali o cijeni kao mjerilu klase, što je opet smiješno, jer bi po tome BMW 1 bio viša klasa od superba.
-
preludezalude
#250 Re: NOVA OCTAVIA
Hoces reci da bi onda moja tvrdnja o klasama trebala biti istina?Maystor wrote:Ova priča o klasama postaje apsurdna. Prvo su tvrdili da dimenzije određuju klasu, pa kad smo konstatovali da je nova octavia jednako velika kao laguna ili bmw 3 (niko nije rekao da je tržišni takmac bmw-a), onda je priča krenula da MOR određuje klasu (što nema veze s mozgom), ali octavia 3 ima MOR kao i passat (2 cm razlike). Ono što je Johntra dugo zagovarao je to da platforma automobila određuje klasu (što naravno nije istina, a dokaz slijedi iz činjenice da su moderne platforme varijabilne; polo i passat, fabia i superb sve će to imati istu platformu MQB). Onda su pričali o cijeni kao mjerilu klase, što je opet smiješno, jer bi po tome BMW 1 bio viša klasa od superba.