http://www.yep.ba/node/976
Milion bh. građana ispod generalne linije siromaštva
Sarajevo, 18.avgust 2010.godine
Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 posto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20 000 građana. Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije koje hrane siromašne građane imaju duge "liste čekanja" onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak, pišu "Nezavisne novine".
"U BiH je 18,9 posto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20 000", podaci su Svjetske banke.
Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu. Albanija, Kosovo i Rumunija, prema analizama Svjetske banke, spadaju u zemlje s izrazito velikom stopom siromaštva.
Iza BiH, koja zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva, nalaze se Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.
Predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" Hajrudin Šahić rekao je da se u kuhinjama ove organizacije dnevno hrani više od 10 000 siromašnih građana.
"Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20 000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2 000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama", rekao je Šahić.
BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
-
VjecitiStudent
#226 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
A sto se tice opisa crne rupe, evo jos jednog
-
iamia
#227 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hoce li ko drugi razvodniti ove podatke vjecitog studenta,, ili opet ja ?
ispast ce da ja smatram kako je u BiH bajno.
naprotiv.
naprotiv.
-
iamia
#228 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
jedna amerika ima 15% stanovnika ispod linije siromastva.
http://www.businessweek.com/articles/20 ... lity-grows
bosna 18.9% . jeli ?
hmm...
ovdje pise 14% : world bank.
http://data.worldbank.org/country/bosni ... erzegovina
ne znam kome bih vise vjerovao, world bank ili merhametu ?.
http://www.businessweek.com/articles/20 ... lity-grows
bosna 18.9% . jeli ?
hmm...
ovdje pise 14% : world bank.
http://data.worldbank.org/country/bosni ... erzegovina
ne znam kome bih vise vjerovao, world bank ili merhametu ?.
- fantom slobode
#229 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
vjecni student je jasan kao dan, takvi i dolaze na svaku temu o Bosni ne bi li je sto gorom predstavili. Znas i sama, samo upitaj sta je to dobro i neces dobiti odgovor, njima nista nije dobro. Konkretno ne cini nista da bi bilo bolje, to i nije njegov cilj.iamia wrote:hoce li ko drugi razvodniti ove podatke vjecitog studenta,, ili opet ja ?
naprotiv.
Vidjela si i onog sto konstatova da je u Holandiji zdravstvo besplatno...Svakog mjeseca po 120€ mjesecno, osiguranje je obavezno, znaci, mora se to platiti...a naravno ako radis ima i tu dio od plate za zdravstvo. isto kao skolstvo, jeste besplatno, ali skola trazi pare, koje kao ne moras da das, suma po godini izadje od 250€ pa nagore, mislis li da je to lako za neku obicnu porodicu, kad ih zakaci...Dvoje djece=500, sala mala. A radi se o zemlji visoko razvijenoj, punoj ko brod, ali je doslo novo vrijeme, j... sirotinju, nek crkne...
Tu je i obavezni sopstveni rizik, koji pocinje oko nekih 350€, znaci prvo to plati, pa klati dalje. Za zubara, sa tim svojim osiguranjem placa mislim duplo nego u Bosni kod privatnika, moze se slikati sa njim. Kad ode kod kucnog doktora, onda dobije paracetamol za svaku bolest koju prijavi, pa ako nastavi dolaziti, mozda nekad, u buducnosti vidi specijalistu. Naravno nije sve tako crno, ali evo kako to on radi, kad komentarise Bosnu, tu su uvijek licni razlozi upleteni, treba uvjeriti sebe da ti je lijepo negdje drugo ili treba uvjeriti druge da im je totalno lose (divna propaganda).
Drugo su oni koji se u zivotu, a ne na netu trude da ucine drzavu boljom, ugodnijom za zivot i ljepsom. O njima ne pisem, njima svaka cast, ali iza rijeci trebaju stajati i djela. To nazalost u virtualnom svijetu nije moguce vidjeti. Zato ako kritikujes, kritikuj u realnosti, pokazi se, ne viri iz rupe i vrti standardnu nekorisnu.
Rad, red i disciplina - to ce pomoci Bosni, a to ce se desiti kad velikim, pa onda onim na vlasti to bude odgovaralo. Do tada, se ovako pliva. Jasno je ko dan, da bez onih sto joj ne zele dobro se ne moze vladati u Bosni, izbori su samo suplje prosipanje kvazi demokracije, zna to i Evropa, ali im ovakvo stanje odgovara, lakse se vrsi kolonizacija. Rjesenje za to je bori se, probaj svaki dan nesto novo i bice rezultata, mali pomak nabolje je takodje napredak. (osim ako sjedis kuci i kukas, ali to je licni izbor). Zato se i pisu ovakvi negativni komentari, da bi se ti sto su ubijeni u pojam jos vise gurnuli u svoju nevoljnost, ubili u pojam. Sa tim se ne dobija narod na ulicama, vec depresivni dio stanovnistva, pa se radi sta hoce. A ja uvijek kazem, imas internet, imas kompjuter - da li je to glas sirotinje? Ti nemaju vremena ni mogucnosti da tipkaju o tome, licemjerno zar ne!
-
iamia
#230 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
ja razumijem ljude koji zive od kukanja.
razne organizacije , fantomska drustva za nesto i nekoga protiv necega,, i slicno.. ,
koji zive od donacija.
razumijem da je njima posao da kukaju (kao gornji post sa merhametom)..
ali kad obican covjek to radi.,koji nema profita u tome..,. onda je pitanje psihologije.
razne organizacije , fantomska drustva za nesto i nekoga protiv necega,, i slicno.. ,
koji zive od donacija.
ali kad obican covjek to radi.,koji nema profita u tome..,. onda je pitanje psihologije.
-
detroit-mercy
#231 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ili mozda realnosti koje neki ne zele da videiamia wrote:ja razumijem ljude koji zive od kukanja.
koji zive od donacija.
-
iamia
#232 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
pa kod nekih ljudi casa je polu prazna a kod nekih je polu puna.
sad,, sve je do stava.
oni koji uvijek kukaju , vecinom su teski depresivci i slabo se snalaze u zivotu.
ljudi koji su uspjesni, imaju i pozitivniji stav.
u svakom problemu vide i sansu.
sad,, sve je do stava.
oni koji uvijek kukaju , vecinom su teski depresivci i slabo se snalaze u zivotu.
ljudi koji su uspjesni, imaju i pozitivniji stav.
u svakom problemu vide i sansu.
- Lacrosse
#233 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Neka umru.VjecitiStudent wrote:A sto se tice opisa crne rupe, evo jos jednog
Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 posto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20 000 građana. Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije koje hrane siromašne građane imaju duge "liste čekanja" onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak, pišu "Nezavisne novine".
"U BiH je 18,9 posto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20 000", podaci su Svjetske banke.
Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu. Albanija, Kosovo i Rumunija, prema analizama Svjetske banke, spadaju u zemlje s izrazito velikom stopom siromaštva.
Iza BiH, koja zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva, nalaze se Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.
Predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" Hajrudin Šahić rekao je da se u kuhinjama ove organizacije dnevno hrani više od 10 000 siromašnih građana.
"Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20 000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2 000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama", rekao je Šahić.
20 hiljada onih koji bi da lezi ljebe da te jedem.
Neka umru.
Ili neka nadju sebi njivu pa od aprila siju.
Ako nemas posla, imas gredicu a ne javnu kuhinju, centralno grijanje, stan u centru grada, besplatan prevoz, i beskrajne besijede uz pola litra rakije i paklom cigareta. Koji % od tih 20 hiljada na narodnoj kuhnji recimo, je pusaca? Ja bih te odmah skinuo s javne kuhinje. Ako ti je ceif prije obaveze, ne mozes jesti na tudji racun, kraj price. Pa bi pogledao koji od njih moze da radi, pa naci jedno imanje od 100 hektara, pa zasijati da ima narodna kuhinja sta da kuha sljedece godine. Pa ako hoces da jedes moras raditi svake sedmice od Aprila do Oktobra po 20 sati sedmicno na poljoprivrednom dobru. Pa na periferiji napraviti veliku stalu i u njoj drzati stoku i one koji ne mogu da rade tesku fiziku, ali mogu blagu fiziku, neka rade u stali i na farmi koka i pilica. Pa za godinu dana bi bila javna kuhinja primjer u svijetu, a ne drzavna sisa capcalica.
Ali neko bi da zivi u gradu od pola miliona, da jede tri obroka dnevno, da se vozi besplatno transportom, da ne ustane nijedan dan prije 10 ujutro, i da neradi i da nece da radi, da nece oko svoje guzice tesko mu, ali drugima nebi trebalo da je tesko da ih hrane, drze na svojoj sisi i capcaju i strepe sto se zatvraju javne kuhinje. Ne zatvara se autombuski kolodvor, kad dobro izgladne podjeliti po lopatu ili kartu van BiH, pa dosta se nije imalo, a trbusina i preko 100 kila mase, sjedi na dupetu po vascijli dan i prica price o tome kolika je penzija.
Zivot je borba.
Oni koji su se predali neka ne krive nikog sto im je glav na panju, nije nicija obaveza da im prolongira njihovu predaju i uvjerava kako trebaju sa nama nekud, a od njih nikakve fajde.
Oni koji se bore, tim treba pomoci, i te treba okuraziti. Jer ti su pokretacka snaga, u svim drzava svijeta.
I mene ne interesuje sto 20 hiljada onih koji sjede na guzici nemaju sta da jedu. Takvih je puna Amerika. Hoce drogu, alkohol, ljepse mu ispod mosta nociti na kokainu, nego u kuci od 200 hiljada, da ustane u 5 ujutro i ide na posao. To su sve ljudski izbori. A, ako neko nema da jede, neka radi, krade, snalazi se kako zna i umije, samo neka na dupetu ne sijedi. Drazi su mi kriminalci od leziljebovica. Jer i kriminal je ekonomija. Leziljebovici je samo zaostatak onog vremena u kojem je drzava mislila za tebe, najbolji nisu nikad bili nagradjeni, najgori su morali imati posao, izmisljale se pozicije i nije bilo nezaposlenosti ali ni produktivnosti. Doslo je drugo vrijeme, i biti u Bosni gladan je prvo, grijeh onog koje gladan, a tek onda Bosne.
Ja samo bih zeljeo da kazem da od dijaspore od 1 milion, nema nas 20 hiljada na kazanima. A to je jer u sistemu gdje mozes biti na kazanu i zivotariti i mozes raditi i zaraditi svi normalni su izabrali ovo drugo. Drugo, oni koji su htjeli da budu na kazanu, nisu iz Bosne nikud ni isli. Tako da ih je disproprocionalna koncentracija u BiH. Kad u BiH se bude moglo zaraditi, ustace i oni koji su lezali, pa se prihvatiti lopate, narucito kad zakvrce crijeva a niko se ne bude osvrtao na njihovu jadikovku. Dosta je bilo humanitarne, NGO, stranaca, aviona brasna, slepera ulja. Dosta je bilo slusanje jadikovke, suosjecanja, obaveze da nekom ko sebi nece, ti mu prineses. Od sad, ko nema sta da jede, a kopao gredicu nije, bez njega se moze i treba. I ako prica da nije jeo tri dana, pitaj ga jel radio isao tri godine, i ako nije, sto mi takve ona u zivotu odrzavamo? Neka meni neko dadne odogovor? Koje duzan hraniti odrasla insana koji od bezobrazluka nece da dva krompira skuha i trahanu napravi, jer nema danas tri marke. Ako si se predao, gotovo je. Ako je gotovo, ne prolonogiraj. Ako je gotovo i od tebe nema nista, ako ne mozes nicije dijete da pripazis poslje skole, pomognes mu da zadacu napise, snjeg razgrnes, invalidu tur operes, jebiga, ako se ne mozes snaci, trebas nauciti. Danas invalidi na e bay prodaju kinesku robu pa zarade sebi posteno, milijardu nacina na koje se moze covjek snaci, ali covjek koji nece da radi, hoce da je bolestan, hoce da je invalid, hoce da je penzioner i da je zasticen ko polarni medvjed, toga nema nigdje, a nasa drzava da bi isla naprijed ne moze sprovoditi socijalnu politiku Svedske i Njemacke. Mi nemamo ekonomije za to. Mi moramo sprovoditi politiku u kojoj se nema miloste za neradnike, i sistem u kojem se moze ocijeniti pravi invalidnitet, i prava bolest, i takve ljude treba pomoci, a sve drugo, neka im krce crijeva, vjeruj mi nakon 7 dana krcanja crijeva, 8 dan bi se upalila lampica. Ali, vi im to ne dozvoljavate. Nego, zasitit ih, nedaj im da rade, dadni im da zive i da kukaju i stvaraju jedan toksicni populus kojem je uvijek sve malo, i nikad nema hvala, dobro je, ili mogu li ja sta uraditi za uzvrat.
-
detroit-mercy
#234 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Sit se gladnom ne vjeruje da li u BiH ili AmericiLacrosse wrote:Neka umru.VjecitiStudent wrote:A sto se tice opisa crne rupe, evo jos jednog
20 hiljada onih koji bi da lezi ljebe da te jedem.
Neka umru.
Ili neka nadju sebi njivu pa od aprila siju.
Ako nemas posla, imas gredicu a ne javnu kuhinju, centralno grijanje, stan u centru grada, besplatan prevoz, i beskrajne besijede uz pola litra rakije i paklom cigareta. Koji % od tih 20 hiljada na narodnoj kuhnji recimo, je pusaca? Ja bih te odmah skinuo s javne kuhinje. Ako ti je ceif prije obaveze, ne mozes jesti na tudji racun, kraj price. Pa bi pogledao koji od njih moze da radi, pa naci jedno imanje od 100 hektara, pa zasijati da ima narodna kuhinja sta da kuha sljedece godine. Pa ako hoces da jedes moras raditi svake sedmice od Aprila do Oktobra po 20 sati sedmicno na poljoprivrednom dobru. Pa na periferiji napraviti veliku stalu i u njoj drzati stoku i one koji ne mogu da rade tesku fiziku, ali mogu blagu fiziku, neka rade u stali i na farmi koka i pilica. Pa za godinu dana bi bila javna kuhinja primjer u svijetu, a ne drzavna sisa capcalica.
Ali neko bi da zivi u gradu od pola miliona, da jede tri obroka dnevno, da se vozi besplatno transportom, da ne ustane nijedan dan prije 10 ujutro, i da neradi i da nece da radi, da nece oko svoje guzice tesko mu, ali drugima nebi trebalo da je tesko da ih hrane, drze na svojoj sisi i capcaju i strepe sto se zatvraju javne kuhinje. Ne zatvara se autombuski kolodvor, kad dobro izgladne podjeliti po lopatu ili kartu van BiH, pa dosta se nije imalo, a trbusina i preko 100 kila mase, sjedi na dupetu po vascijli dan i prica price o tome kolika je penzija.
Zivot je borba.
Oni koji su se predali neka ne krive nikog sto im je glav na panju, nije nicija obaveza da im prolongira njihovu predaju i uvjerava kako trebaju sa nama nekud, a od njih nikakve fajde.
Oni koji se bore, tim treba pomoci, i te treba okuraziti. Jer ti su pokretacka snaga, u svim drzava svijeta.
I mene ne interesuje sto 20 hiljada onih koji sjede na guzici nemaju sta da jedu. Takvih je puna Amerika. Hoce drogu, alkohol, ljepse mu ispod mosta nociti na kokainu, nego u kuci od 200 hiljada, da ustane u 5 ujutro i ide na posao. To su sve ljudski izbori. A, ako neko nema da jede, neka radi, krade, snalazi se kako zna i umije, samo neka na dupetu ne sijedi. Drazi su mi kriminalci od leziljebovica. Jer i kriminal je ekonomija. Leziljebovici je samo zaostatak onog vremena u kojem je drzava mislila za tebe, najbolji nisu nikad bili nagradjeni, najgori su morali imati posao, izmisljale se pozicije i nije bilo nezaposlenosti ali ni produktivnosti. Doslo je drugo vrijeme, i biti u Bosni gladan je prvo, grijeh onog koje gladan, a tek onda Bosne.
Ja samo bih zeljeo da kazem da od dijaspore od 1 milion, nema nas 20 hiljada na kazanima. A to je jer u sistemu gdje mozes biti na kazanu i zivotariti i mozes raditi i zaraditi svi normalni su izabrali ovo drugo. Drugo, oni koji su htjeli da budu na kazanu, nisu iz Bosne nikud ni isli. Tako da ih je disproprocionalna koncentracija u BiH. Kad u BiH se bude moglo zaraditi, ustace i oni koji su lezali, pa se prihvatiti lopate, narucito kad zakvrce crijeva a niko se ne bude osvrtao na njihovu jadikovku. Dosta je bilo humanitarne, NGO, stranaca, aviona brasna, slepera ulja. Dosta je bilo slusanje jadikovke, suosjecanja, obaveze da nekom ko sebi nece, ti mu prineses. Od sad, ko nema sta da jede, a kopao gredicu nije, bez njega se moze i treba. I ako prica da nije jeo tri dana, pitaj ga jel radio isao tri godine, i ako nije, sto mi takve ona u zivotu odrzavamo? Neka meni neko dadne odogovor? Koje duzan hraniti odrasla insana koji od bezobrazluka nece da dva krompira skuha i trahanu napravi, jer nema danas tri marke. Ako si se predao, gotovo je. Ako je gotovo, ne prolonogiraj. Ako je gotovo i od tebe nema nista, ako ne mozes nicije dijete da pripazis poslje skole, pomognes mu da zadacu napise, snjeg razgrnes, invalidu tur operes, jebiga, ako se ne mozes snaci, trebas nauciti. Danas invalidi na e bay prodaju kinesku robu pa zarade sebi posteno, milijardu nacina na koje se moze covjek snaci, ali covjek koji nece da radi, hoce da je bolestan, hoce da je invalid, hoce da je penzioner i da je zasticen ko polarni medvjed, toga nema nigdje, a nasa drzava da bi isla naprijed ne moze sprovoditi socijalnu politiku Svedske i Njemacke. Mi nemamo ekonomije za to. Mi moramo sprovoditi politiku u kojoj se nema miloste za neradnike, i sistem u kojem se moze ocijeniti pravi invalidnitet, i prava bolest, i takve ljude treba pomoci, a sve drugo, neka im krce crijeva, vjeruj mi nakon 7 dana krcanja crijeva, 8 dan bi se upalila lampica. Ali, vi im to ne dozvoljavate. Nego, zasitit ih, nedaj im da rade, dadni im da zive i da kukaju i stvaraju jedan toksicni populus kojem je uvijek sve malo, i nikad nema hvala, dobro je, ili mogu li ja sta uraditi za uzvrat.
Znaci problem je jako jednostavan, nece da rade
-
alanskoda
#235 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ovaj sa avatarom Dudakovica, pametuje ali iz USA. Ako BiH nije crna rupa sto se ne vratis dole? I uzivas? Eto , ja sam u dijaspori od 96 i 2 godine sam se bio vratio dole zbog nostalgije. Priznajem, to mi je najveca greska u zivotu bila.
Lacrosse, da nije mene i moji bi gladovali, jer od penzije ne mogu ni lijekove kupiti.A oboje su tezi bolesnici.A znas li koliko ih je takvih dole ali srecom imaju nekog u dijaspori koji ih finansijski pomazu i zbog toga nisu u redu za narodnu kuhinju?
Lacrosse, da nije mene i moji bi gladovali, jer od penzije ne mogu ni lijekove kupiti.A oboje su tezi bolesnici.A znas li koliko ih je takvih dole ali srecom imaju nekog u dijaspori koji ih finansijski pomazu i zbog toga nisu u redu za narodnu kuhinju?
- zambaklija
#236 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
bom vi pričajte šo oćete,Zlata je prava Duda Hamidova kada ljulja niš nežulja 
-
detroit-mercy
#237 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Nemoj bolan na Dudakaalanskoda wrote:Ovaj sa avatarom Dudakovica, pametuje ali iz USA. Ako BiH nije crna rupa sto se ne vratis dole? I uzivas? Eto , ja sam u dijaspori od 96 i 2 godine sam se bio vratio dole zbog nostalgije. Priznajem, to mi je najveca greska u zivotu bila.
Za Bjuika
U BiH, cija je ekonomija i prije par godina bila u k..cu stanje je svake godine gore i gore, sve vise ljudi ostaje bez posla, ne otvaraju se nova radna mjesta, nema znacajnijih investicija vec godinama. Otidi malo na teme gdje raja pise o problemima kako do posla, ljudi vec godinama sjede za zavrsenim faxovima i radili bi bilo sta ali posla nema, a ta prica krampe i lopate u ruke ili svi na selo pa ori njive. Tu pricu pricaj nekome drugom, hebote seljaci jedva kraj sa krajem sastavljaju a ti pricas nece niko da radi.
Mani te se laznog patriotizma ili zabijanja glave u pijesak, navedite mi neku znacajniju investiciju u BiH da je otvoreno par stotina radnih mjesta, o hiljadam da ne govorim. Ekonomska situacja u BiH je vise nego tuzna i sto je najgore, ne vidi se izlaz iz mraka. Vec godinama se obecavaju neki ekonomski zamasi ali se nista ne desava, nego se samo vise i vise stagnira. Moze li bilo ko od vas reci koja je to generacija koja ce konacno vidjeti neki boljitak, kome ce konacno svanuti, kao se meni cini svakoj novoj generaciji je gore nego prethodnoj i to ne za malo nego drasticno gore.
-
iamia
#238 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
prevent u gorazdu otvoren ove godine.detroit-mercy wrote:[
U BiH, cija je ekonomija i prije par godina bila u k..cu stanje je svake godine gore i gore, sve vise ljudi ostaje bez posla, ne otvaraju se nova radna mjesta, nema znacajnijih investicija vec godinama. Otidi malo na teme gdje raja pise o problemima kako do posla, ljudi vec godinama sjede za zavrsenim faxovima i radili bi bilo sta ali posla nema, a ta prica krampe i lopate u ruke ili svi na selo pa ori njive. Tu pricu pricaj nekome drugom, hebote seljaci jedva kraj sa krajem sastavljaju a ti pricas nece niko da radi.
Mani te se laznog patriotizma ili zabijanja glave u pijesak, navedite mi neku znacajniju investiciju u BiH da je otvoreno par stotina radnih mjesta, o hiljadam da ne govorim. Ekonomska situacja u BiH je vise nego tuzna i sto je najgore, ne vidi se izlaz iz mraka. Vec godinama se obecavaju neki ekonomski zamasi ali se nista ne desava, nego se samo vise i vise stagnira. Moze li bilo ko od vas reci koja je to generacija koja ce konacno vidjeti neki boljitak, kome ce konacno svanuti, kao se meni cini svakoj novoj generaciji je gore nego prethodnoj i to ne za malo nego drasticno gore.
700 zaposlenih,,, mozda blizu 1000 ako se racunaju i sporedni distributori.
ostalo necu da komentarisem...
volio bih da znam gdje u americi zivis.,
pa da poredimo./
sad vidim detroit... damn,, koja mraka.
-
alanskoda
#239 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
ma jaca je Bosna od USA. a da ti ja malo o firmama koje su imale hiljade radnika pa propale? Dita Tuzla,Vaso Miskin Crni,Zora Sarajevo, Unis,Energoinvest,Pretis,Krivaja ,Borac Travnik, Bjelasnica Hadzici.........iamia wrote:prevent u gorazdu otvoren ove godine.detroit-mercy wrote:[
pa da poredimo./
-
iamia
#240 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
da diskutujemo o mogucnosti takve firme da prezivi u kapitalizmu ??
jesi li ozbiljan ?
stvarno.
jesi li ozbiljan ?
-
detroit-mercy
#241 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
O Preventu i odnosu prema radnicima imas posebnu temuiamia wrote:prevent u gorazdu otvoren ove godine.detroit-mercy wrote:[
pa da poredimo./
sad vidim detroit... damn,, koja mraka.
A ostalo je bas za komentarisanje, to sto ti ne zelis to da vidis ne znaci da problem ne postoji
-
detroit-mercy
#242 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Dosta tih firmi je radilo u kapitalistickom okruzenju i na kapitalistickim trzistimaiamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
jesi li ozbiljan ?
-
alanskoda
#243 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
iamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
jesi li ozbiljan ?
Jesam.Je li ti ovo u Bosni nazivas kapitalizam? Pa ovo je robovlasnicko drustvo u kojem su se natjecali koju ce firmu vise upropastiti pa kupovati za jedan euro. Eno i Mujo Selimovic je uspjesni gazda kojem radnici ko zna od kad nisu primili plate. A takvih gazda je u bosni 90%
- luckylaka
#244 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ne kaki bezze i ti i ovaj jos jedan amer .I moji su u Bosni i zive od penzije i kupuju lijekove i zive sasvim normalno.Ne kukaju,ne traze ne lazu dijaspori kako su vise gladni nego siti.Bosna je ,,crna rupa,,ali je zato europa i Amerika raj na zemlji toliko dobro da svaki dan vidim da policajci,vatrogasci..traze pomoc da stotine mladih amera na skoro svakom cosku mole za pomoc samo za komad kruha,ali ne ovdje je sjaj dole je bijeda.alanskoda wrote:Ovaj sa avatarom Dudakovica, pametuje ali iz USA. Ako BiH nije crna rupa sto se ne vratis dole? I uzivas? Eto , ja sam u dijaspori od 96 i 2 godine sam se bio vratio dole zbog nostalgije. Priznajem, to mi je najveca greska u zivotu bila.
- luckylaka
#245 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
detroit-mercy wrote:Dosta tih firmi je radilo u kapitalistickom okruzenju i na kapitalistickim trzistimaiamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
jesi li ozbiljan ?smanjenje radne snage i restruktuiranje da, ali potpuna pljacka, devastacija, izvlacenje kapitala iz tih firmi i prodaja u staro gvozdje je jedna ipak malo teza tema za tebe. To se zove kapitalizam na BiH nacin u sprezi za krimogenom vlascu. Ali ti si te godine vjerovatno propustio.
-
alanskoda
#246 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
luckylaka wrote:Ne kaki bezze i ti i ovaj jos jedan amer .I moji su u Bosni i zive od penzije i kupuju lijekove i zive sasvim normalno.Ne kukaju,ne traze ne lazu dijaspori kako su vise gladni nego siti.Bosna je ,,crna rupa,,ali je zato europa i Amerika raj na zemlji toliko dobro da svaki dan vidim da policajci,vatrogasci..traze pomoc da stotine mladih amera na skoro svakom cosku mole za pomoc samo za komad kruha,ali ne ovdje je sjaj dole je bijeda.alanskoda wrote:Ovaj sa avatarom Dudakovica, pametuje ali iz USA. Ako BiH nije crna rupa sto se ne vratis dole? I uzivas? Eto , ja sam u dijaspori od 96 i 2 godine sam se bio vratio dole zbog nostalgije. Priznajem, to mi je najveca greska u zivotu bila.
pa sto se ne vratis? ili kontas jos za deset godina.i jos jedno pitanje? koje si se godine ispalio u USA?
- luckylaka
#247 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Jad i bijeda: Stopa siromaštva u SAD-u najviša u posljednjih 17 godina
M.M.
Fena
Još jedno američko istraživanje potvrđuje da u prošlom desetljeću broj izrazito siromašnih Amerikanaca rekordno rastao, čime su 'izbrisani' uspjesi postignuti na tom planu za devedesetih.
Znanstvena ustanova Brookings Institute provela je istraživanje koje ukazuje da se povećao broj stanovnika 'ekstremno siromašnih' četvrti. U tim dijelovima američkih gradova i mjesta danas živi dodatnih dva miliona i 200 hiljada Amerikanaca. To je trećinu više nego 2000. godine.
'Ekstremno siromašne' četvrti su – prema istraživanju Instituta Brookings - dijelovi gradova u kojima je najmanje 40 posto stanovnika siromašno.
Službeni kriterij siromaštva u Sjedinjenim Državama je četveročlana obitelj s prihodom manjim od od 22 hiljade i 300 dolara godišnje. U recesiji koja je trajala od 2007. do 2009. milioni su izgubili posao pa nisu zbog toga mogli otplaćivati stambeni zajam te su - sudskom ovrhom - izgubili i dom, piše Glas Amerike.
Recesija je najviše pogodila jug Sjedinjenih Država te Srednji zapad.
Prosječni prihod američkog kućanstva prošle je godine pao na najnižu razinu u prošlom desetljeću, dok je stopa siromaštva bila najviša u posljednjih 17 godina.
Državnu pomoć za nabavu hrane u obliku bonova sada prima gotovo 46 miliona Amerikanaca.***Obecana zemlja
M.M.
Fena
Još jedno američko istraživanje potvrđuje da u prošlom desetljeću broj izrazito siromašnih Amerikanaca rekordno rastao, čime su 'izbrisani' uspjesi postignuti na tom planu za devedesetih.
Znanstvena ustanova Brookings Institute provela je istraživanje koje ukazuje da se povećao broj stanovnika 'ekstremno siromašnih' četvrti. U tim dijelovima američkih gradova i mjesta danas živi dodatnih dva miliona i 200 hiljada Amerikanaca. To je trećinu više nego 2000. godine.
'Ekstremno siromašne' četvrti su – prema istraživanju Instituta Brookings - dijelovi gradova u kojima je najmanje 40 posto stanovnika siromašno.
Službeni kriterij siromaštva u Sjedinjenim Državama je četveročlana obitelj s prihodom manjim od od 22 hiljade i 300 dolara godišnje. U recesiji koja je trajala od 2007. do 2009. milioni su izgubili posao pa nisu zbog toga mogli otplaćivati stambeni zajam te su - sudskom ovrhom - izgubili i dom, piše Glas Amerike.
Recesija je najviše pogodila jug Sjedinjenih Država te Srednji zapad.
Prosječni prihod američkog kućanstva prošle je godine pao na najnižu razinu u prošlom desetljeću, dok je stopa siromaštva bila najviša u posljednjih 17 godina.
Državnu pomoć za nabavu hrane u obliku bonova sada prima gotovo 46 miliona Amerikanaca.***Obecana zemlja
-
iamia
#248 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
dobro je sto si ti iz amerike sve njihove pokrete upratio.detroit-mercy wrote:Dosta tih firmi je radilo u kapitalistickom okruzenju i na kapitalistickim trzistimaiamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
jesi li ozbiljan ?smanjenje radne snage i restruktuiranje da, ali potpuna pljacka, devastacija, izvlacenje kapitala iz tih firmi i prodaja u staro gvozdje je jedna ipak malo teza tema za tebe. To se zove kapitalizam na BiH nacin u sprezi za krimogenom vlascu. Ali ti si te godine vjerovatno propustio.
gdje bi bili da nema takvih da im kazu dvaitri//?
ps.
bio sam u detroitu, i jedva docekao da pobjegnem od te shit whole.
definitivno jedno od najruznijih mjesta u americi.
gorazde je raj na zemlji u poredjenju.
ps2.
u detroitu vecina bosanaca zivi na "penziji' (citaj socijala, crkavica od americke drzave)
zajedno sa crncima (kojih ima na svakom cosku) bosanci cine najveci procenat socijalnih primaoca u gradu.
Last edited by iamia on 21/12/2012 18:28, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#249 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Tesko je ovo stivo za tebe, uzmi se ti sportske prognozeluckylaka wrote:detroit-mercy wrote:Dosta tih firmi je radilo u kapitalistickom okruzenju i na kapitalistickim trzistimaiamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
![]()
Jos samo napisi,,da bogda propala i ta firma pa da mozes napisati,eto jos hiljadu gladnih usta.
- luckylaka
#250 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ko bola ovdje spominje povratak,o cemu lupas.Poenta je u tome sto serete po svojoj drzavi gdje god stignete.Sta postizete time.Eto tebi i onom ,,ameru,,BiH jeste ,,crna rupa,,ali su zato sve ostale balkanske,europske i druge zemlje,,obecane zemlje,,Jesi zadovoljanalanskoda wrote:luckylaka wrote:Ne kaki bezze i ti i ovaj jos jedan amer .I moji su u Bosni i zive od penzije i kupuju lijekove i zive sasvim normalno.Ne kukaju,ne traze ne lazu dijaspori kako su vise gladni nego siti.Bosna je ,,crna rupa,,ali je zato europa i Amerika raj na zemlji toliko dobro da svaki dan vidim da policajci,vatrogasci..traze pomoc da stotine mladih amera na skoro svakom cosku mole za pomoc samo za komad kruha,ali ne ovdje je sjaj dole je bijeda.alanskoda wrote:Ovaj sa avatarom Dudakovica, pametuje ali iz USA. Ako BiH nije crna rupa sto se ne vratis dole? I uzivas? Eto , ja sam u dijaspori od 96 i 2 godine sam se bio vratio dole zbog nostalgije. Priznajem, to mi je najveca greska u zivotu bila.
pa sto se ne vratis? ili kontas jos za deset godina.i jos jedno pitanje? koje si se godine ispalio u USA?